width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete kupiti ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (šest godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od pet stotina digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost", "Istorija filozofije","Pučko otvoreno učilište Velika Gorica" i Neobične knjige.
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije deset godina. U to vrijeme objavili smo više od 500 naslova, a bilježimo i više od 15 500 000 posjeta i 768 000 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.
 • Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 05.06.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Domovinski rat - da se ne zaboravi", Dr. Marka Jukića.
 • Dana 12.06.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Čarobno cvijeće Atacame", Darka Beka - SanDiMuna.
 • Dana 17.06.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Hrvatska ljubavi moja iliti hrvatska istina", Vladimira Biondića.
 • Dana 25.06.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ustaše i Četnici među nama", Borisa Golića.
 • Dana 03.07.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Navigatori života", Ante Stanića.
 • Dana 17.07.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Eho poezije", Jadranke Varge i Ivana Dragičevića.
 • Dana 24.07.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "60 plus", Borisa Golića.
 • Dana 07.08.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "U tebi, sva tvoja", Tanje Repinac.
 • Dana 16.08.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Za Dom i Domovinu - UVIJEK", Vladimira Biondića.
 • Dana 28.08.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Tvoj anđelak", Slavice Juhas.
 • Dana 11.09.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Trag zapisan u vjetru", Emilije Dević.
 • Dana 18.09.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Skriveno u momentu smiraja", Jadranke Varge.
 • Dana 25.09.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Spakirani osjećaji", Slavice Juhas.
 • Dana 09.10.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Sin Kralja", Slavča Koviloskog.
 • Dana 16.10.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Misli pogođenog pisca", Ive Mije Andrića.
 • Dana 23.10.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Pejzaž, ljubav, duh", Zvonimira Lešića.
 • Dana 30.10.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Šaptom napisano", Slavice Juhas.
 • Dana 13.11.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Čovjek i kozmologija", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 27.11.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Blagodati nordijskog hodanja", Save Ilića.
 • Dana 28.11.2019. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja"
 • Dana 04.12.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "4 maštovite duše", Alemke Brazzoduro, Anđe Jotanović, Biserke pl. Vuković i Jadranke Varge.
 • Dana 06.12.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "XXL", Borisa Golića.
 • Dana 06.12.2019. Ukupno je preuzeto 768 000 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "XXL", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "XXL"
 • "Pleši, ako si sa sebe skinuo zavoje, usred borbe, pleši.
  Pleši u svojoj krvi. Pleši, kad si savršeno slobodan.
  Hajd'mo pobjeći, od svih pametnih ljudi, koji stavljaju riječi u naša usta.
  Hajd'mo samo reći što naša srca žele."
 • Rumi
 • Kažu da kad čovjek smršavi 40 - 50 kilograma da mu treba odati počast. Razni ljudi i žene koriste složene ili jednostavne metode mršavljenja, pa nekome to pomogne, a nekome ne pomogne. Ja nisam koristio nikakvu metodu mršavljenja, kod mene se to dogodilo slučajno ili samo od sebe. Ili se to dogodilo u skladu s frazom da se ništa na ovom svijetu ne događa slučajno, sve ima svoj uzrok i sve je posljedica nečega. Pa sam ja tako smršavio 40 - 50 kilograma, ali meni nitko nije odao počast. Samo sam imao probleme.
 • Imao sam probleme sa mišićnom masom, imao sam probleme sa gubitkom energije, a najveće probleme sam imao sa svojom potencijom. Naime, smanjilo mi se spolovilo i od nekadašnjeg razjarenog bika, sam postao nestašan zec. Pa sam tako imao problema s mojom bivšom ženom; ona mi je otkazala svoje bračne obaveze i razvela se od mene.
 • No, nikad ne reci nikad. Ona mi i dalje dolazi i dosađuje mi. Stalno je u financijskim problemima, stalno ima novčane nestašice i stalno bi se o mene ogrebla. Jer odjednom je otkrila svoju seksualnost, pa je išla na uljepšavanje i na estetske operacije. A to basnoslovno košta. I tome nikad kraja. Kad obavi operaciju svojih grudi, otkrije da joj bedra i guzica nisu u redu. Kad to sredi, onda otkrije da joj na licu nešto ne odgovara i tako u beskraj. Ili otkrije Hildegardinu metodu mršavljenja, pa počne to prakticirati. I mogu reći da je i meni time dosadila. Pa sam zbog toga, ili zbog nečega drugoga doživio blagi moždani udar. Kako nisam mogao biti sam, netko me je smjestio u starački dom, a tamo sam sreo Željka, svog prijatelja ili neprijatelja iz djetinjstva. I dok u prvoj priči dominira sretna ili nesretna ljubav, u drugoj je to razorna mržnja.
 • Citat o tome kako živimo pod pritiskom:
 • "Pitam se jeli biti konfekcijski broj XXL ili XL dar ili prokletstvo? Je li mršavost dar ili je prokletstvo? Naime, to nam govore nekakvi opsesivni nadglednici mode, naših glazbenih i modnih ukusa i izričaja, to nam govore oni koji sve znaju o našim političko - moralnim kriterijima i kretanjima, o našem identitetu, o našem domoljublju, oni koji o tome vode brigu i koji o tome sve znaju. Koji gledaju, kritiziraju i nadziru kako se mi uklapamo u život i razvoj Hrvatske, a ako se mi ne uklapamo, oni su tu da nam to ukažu. Koji ti kažu da imaš ženskastu majicu, koji ti odmah kažu da si homoseksualac ili tetkica. A to je zlo, da ne može biti veće. Nekad me nije bilo brige, kada bi mi to netko govorio, ali sada ja to slušam, bez obzira što nisam peder, da ne bih dospio u sukob s tom vladajućom ideologijom i da ne bih bezrazložno popio batine na ulici."
 • Citat kako sam od zgodnog Šokca postao mršavko:
 • "Od lijepog i zgodnog Šokca od 120 do 140 kilograma sam spao na nekog mršavka od 80 kilograma. Na nekoga tko ništ' ne vrijedi, tko nema energije ni za što, tko niti smrdi, a niti miriše. Doveo sam se da sam od veselog, vedrog i zdravog čovjeka, postao mrk, mračan i mrzovoljan. Postao sam psihotičan, paranoičan i shizofren čovjek, a sve u skladu s današnjim vremenom i današnjim običajima. I imao sam osjećaj da mi se pomračio um i da sam primio i preuzeo sve moguće i nemoguće duševne boli i bolesti. A i liječnici mi nisu ništa pomogli. Oni su mi samo odmogli jer su me šopali svim mogućim i nemogućim lijekovima. Oni su mi samo govorili da trebam jesti biljnu hranu, a ja sam žudio za mesom i mesnim prerađevinama. Pa nije li to ta naša neandertalska svijest, svijest pračovjeka i naša potraga i potreba za mesom? A sada je prestala ta moja era pretilosti i debljine. Izgubio sam svoju snagu i svježinu. I morao sam se okrenuti drugačijem, navodno zdravijem življenju."
 •  Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic40.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "4 maštovite duše", Alemke Brazzoduro, Anđe Jotanović, Biserke pl. Vuković i Jadranke Varge predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "4 MAŠTOVITE DUŠE"
 • Nalazimo se pred zbirkom pjesama "4 Maštovite duše", četiri hrvatske pjesnikinje, Alemke Brazzoduro, Anđe Jotanović, Biserke pl. Vuković i Jadranke Varga i već se na prvi pogled vidi, da je riječ o stanovitim neobičnostima ove zbirke.
 • Prva neobičnost je ta kako kod nas nije čest slučaj, da se na jednom mjestu pojave pjesnikinje sa svojom poezijom, osim možda u antologijama ili u zbornicima, a ovdje je pak riječ o samostalnom pjesničkom djelu.
 • Druga neobičnost je ta, da su dvije autorice Alemka Brazzoduro i Anđa Jotanović iz Rijeke, Biserka pl.Vuković je iz Lovrana, osim Jadranke Varga koja je iz Zagreba. Ovaj geografski moment je važan, ukoliko snažnije osvjetljava tematski izbor autorica. Tako se ova poezija razvija od problematike ljubavi, mašte, sreće, zaljubljenosti, duše, do usamljenosti, boli i pitanja prolaznosti. U svim tim pitanjima očituje se čitava dramatika života sve četiri autorice. Ovdje se dramatika života sastoji u nepreglednom lancu situacija i događaja u koje čovjek zapada i u njegovim naporima, da ih savlada ili da ih preboli, prevlada.
 • Cjelokupno ljudsko planiranje, uspjeh i neuspjeh, sve efemerno djelovanje sa svojim posljedicama koje opet same dovode do manje ili više neželjenih situacija, sva predviđanja i sva netočna predviđanja, cjelokupno proziranje tuđih namjera i mišljenja i stavova kao i sve zablude o njima, sva zaplitanja raznih interesa i inicijativa, sva krivica ili nevinost, pogrešno ili ispravno okrivljavanje ili opravdavanje, sve do većih, sudbonosno djelujućih razvoja, sve to pripada ovdje dramatici života.
 • Konačno, ovdje je riječ o ženskoj poeziji koja se unekoliko razlikuje od tipa poezije koja prevladava kod nas i to ne zato, jer su autorice žene, već i zbog jednog jako važnog ženskog stajališta, da ono što je malo, sitno, što je suviše sićušno, da bi se na njemu i jednu sekundu zadržali, ovdje postaje značajno, ako snažno osvjetljava unutrašnjost čovjeka ili napetosti koje postoje između ljudi, a to se događa polazeći od onog što je malo i isto tako dobrog kao i kada polazimo od moralno velikog i pozitivnog.
 • I konačno, ova zbirka poezije postavlja na dnevni red unekoliko problem lijepog. Lijepo nas odmah zavodi na pomisao o nekom lijepo predjelu, na lijepo more i zemlju ili brdo i doline, ali baš se tu i nalaze neki teži problemi, jer se ovdje subjektivni doživljaji miješaju sa maštom autoricâ koje su u predmet unijele mnoga vitalna osjećanja života. Zato je ovo lijepa poezija, jer se ono lijepo pojavljuje onako kako nam se pojavljuje gotovo u cijelom živom. To je, dakle, životno lijepa poezija i to ne samo s obzirom na čitavo polje moralnog, nego prije svega zato, jer je osjećamo nedužnom. U tom smislu može se reći kako je mirnoća sa kojom pjesnikinje podnose udarce sudbine kao po sebi razumljive, jer je za samo ljudsko osjećanje to nešto dirljivo, nešto što iziskuje ljubav i doista, to jeo jedna vrsta ljubavi sa kojom ljudsko srce obuhvaća ogromno carstvo oblika onog što je životno lijepo i ono što je ljudska dramatika života.
   

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, književnik, Adelaide,16.11.2019.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/mastovite.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Blagodati nordijskog hodanja", Save Ilića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Umjesto pogovora - nagovor
 • ZAŠTO TREBA (PRO)ČITATI OVU KNJIGU
 • U posljednjih nekoliko godina na zagrebačkim ulicama i u parkovima sve češće susrećem ljude srednjih i starijih godina, koji neumorno hodaju sa štapovima u rukama. Moram priznati da mi je to u početku bilo malo čudno, jer oslanjanje na štapove pri hodanju uvijek me asociralo na bolesne ili invalidne osobe. Ili, u najboljem slučaju na skijaše kojima su štapovi nužni radi održavanja ravnoteže na skliskim skijaškim stazama.
 • Međutim, stvari su došle na svoje, kad mi je stari prijatelj Savo Ilić iz Pule, poslao na uvid i čitanje omanju knjižicu pod naslovom Blagodati nordijskog hodanja. Štivo takvog naslova i sadržaja do tada nisam čitao, premda sam znao za pojam nordijskog hodanja koje je sveprisutno u nordijskim zemljama.
 • S dužnom pažnjom prema velikom prijatelju i radnom kolegi iz prijeratnih tuzlanskih godina, pročitao sam knjigu i stekao osnovna saznanja i znanja o toj korisnoj temi za sve ljude kojima je šetnja gradskim ulicama i prirodnim krajolicima slabija strana suvremenog života. Iako ne pripadam tom širokom krugu cjelodnevnih i noćnih 'sjedača' za kompjuterom, radnim i kavanskim stolom ili televizorom, jer cijelog života radim kao mrav razne lako-teške poslove izvan kuće, nordijsko hodanje mi je probudilo znatiželju, pa sam ga preporučio nekim znancima kao preventivu za ugodan i zdrav način života. Neki od njih su to tek primili k znanju, a drugi su kupili štapove i nužnu opremu i marno krstare gradskim perivojima ili padinama Medvednice. Po njihovom priznanju, otkad su uzeli štapove u ruke i vratili se prirodi i njezinim raskošnim ljepotama, život im se iz temelja promijenio. Postali su vedriji, druželjubiviji, okretniji, nasmijaniji i puno spremniji za sve radne i životne izazove.
 • Nordijsko hodanje nije težak niti zahtjevan posao. On ne traži nikakva posebna ulaganja već samo jaku volju i promjenu stila i načina življenja. Umjesto sjedenja u zatvorenim prostorima ili beskorisnog izležavanja na kaučima i krevetima, dovoljno je obući lakšu obuću i odjeću, uzeti štapove u ruke i krenuti stazama koje su bogomdane za hodanje, razonodu i duhovnu razbibrigu. Mogu to biti gradski pločnici u manje prometnim ulicama, parkovi, ali za pravo nordijsko hodanje poželjni su usponi obrasli drvećem i zelenilom koji pružaju ugodan osjećaj opuštenosti i zahtijevaju određene tjelesne napore u savladavanju prepreka na koje nailazimo.
 • Kako se i zašto kretati u prirodi? Odgovor na ta dva krucijalna pitanja daje nam ova zanimljiva knjiga Save Ilića čije se drugo dopunjeno izdanje nalazi na portalu Digitalne knjige. Nažalost, interes društvenih i državnih institucija da podupru njezino ponovljeno tiskanje, unatoč zdravstvenim problemima nacije, nije bilo veliko, pa se autor opredijelio na digitalni oblik publiciranja koji je znatno jeftiniji i dostupniji širem krugu zainteresiranih građana.
 • Nordijsko hodanje, po iskustvima Save Ilića utemeljitelja Kluba rekreativaca "Istra" u Puli /KRUPP/ i njegovih brojnih sljedbenika, donijelo je takve zdravstvene koristi i poboljšanja u njihove živote, da bi im bez njega dalji opstanak bio gotovo nezamisliv. Sama činjenica da je Ilić sa šest srčanih premosnica /bypassa/ i suženim arterijama nogu ovih dana proslavio svoj 87 - rođendan dovoljno govori u prilog naprijed izrečenoj konstataciji.
 • U knjizi Blagodati nordijskog hodanja autor detaljno obrazlaže razloge zbog kojih bi svatko od nas trebao određeno vrijeme provesti izvan kuće i u prelijepoj prirodi koja nas okružuje. Za to je dovoljna samo čvrsta odluka, a sve ostalo dolazi samo po sebi. Zdravlje osobito, jer se svakodnevnim šetnjama i korištenjem metode nordijskog hodanja jačaju naše tjelesne sposobnosti, uvršćuje imunitet i eliminiraju mentalne poteškoće i stres koji nas prati na svakom koraku. Što češće i dinamičnije hodamo, to stres, povišene masnoće, šećer i pretilost bivaju odstranjivani iz našeg organizma. Ilić u knjizi navodi brojna pozitivna iskustva običnih građana šetača i pouke znamenitih ljudi, koji su hodanje u prirodi koristili kao metode za podizanje vlastitih radnih i intelektualnih sposobnosti.
 • Eto, to su samo neki razlozi zbog kojih treba pročitati i stalno koristiti ovu knjigu kao najbolji recept za dobro zdravlje te dug i lijep život.
 • Autoru Savi Iliću najtoplije zahvaljujem što nam taj recept, za razliku od skupe farmacije, putem digitalne knjige nudi besplatno. Svakome tko taj recept primi na dar, i tko ga bude marno (pro)čitao, propisana terapija će se višestruko isplatiti. Vidjet će to veoma brzo, već nakon nekoliko cjelodnevnih šetnji u prirodi. Koje, razumije se treba nastaviti, neovisno od vremenskih prilika i neprilika.
 • Taj recept, poučen osobnim životnim iskustvima, ovjerava i potpisuje i…
   

  Ivo Mijo Andrić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/ilic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Čovjek i kozmologija", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • RIJEČ AUTORA
 • Naslov ove knjige "ČOVJEK I KOZMOLOGIJA" počinje naslovnom stranicom astronauta i partizanskom pričom mog oca. Bosna zimi, bilo je jako hladno, kolona partizana je bila u pokretu i on je slušao glasna zapomaganja jednog borca na čelu kolone koji je bio bos, a iza njega su na poljskom putu ostajali krvavi tragovi njegovih stopa.
 • Ova knjiga sadrži 25 eseja i negdje oko dvadesetak mojih slika koje su nastajale u novije vrijeme. Ja sam od ranije imao neke crteže, nacrte i fotografije modela mojih skulptura, a sada je bilo potrebito da se taj slikarski interes kompletira jednom serijom slika na platnu, točnije akrilika na platnu. Tako se dobiva potpuniji uvid u moj slikarski opus koji je jednim dijelom već predstavljen čitateljstvu u mojim ranijim knjigama.
 • Što se pak tiče eseja i njihovog sadržaja, sve su to naše krvave teme i moje viđenje političkih i socijalnih prilika neposredno pred raspad zajedničke države pored već uobičajene kozmološke problematike kojom se bavim već decenijama. Po tome se ova knjiga ne razlikuje mnogo od ostalih mojih kozmoloških knjiga koje su se bavile istom ili sličnom problematikom.
 • Novo je jedino još u tome, da se jedan broj eseja bavi osobnim prilikama moje obitelji koja je stjecajem nepovoljnih okolnosti bila žrtvom bivšeg režima, a taj se nepovoljni trend nastavio i u novoj australijskoj sredini zahvaljujući nacionalnim predrasudama Britanaca koji su u hrvatskom slučaju vidjeli samo demonstraciju starog hrvatskog konzervativizma.
 • Bilo je, dakle, potrebito otkloniti te zablude, što nije bilo nikako lagan zadatak i dalje nastaviti putem imajući Dantea na umu: "Oni neka govore, a ti idi dalje."
 • Jedino što se još pouzdano još ne zna dokle smo na tome putu stigli.
 •  

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, U Adelaideu, 15.10.2019

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic47.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Šaptom napisano", Slavice Juhas, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • DA SE NE ZABORAVI
 • Dok napolju, sivim ulicama i praznim krovovima (golubovi se sakrili, a galebovi zamukli pred zapusima južine, čak ni čvoraka nema) rominja sitna jesenska kiša, Slavičini se stihovi nižu i izrastaju u neprolazni spomenik samoći, neostvarenim osjećajima kojima u ovome svijetu (izgleda) nema opstanka. Mašta ostaje mašta. Zamišljati ne košta ništa, a u današnjem svijetu sve ima svoju cijenu. Tako kažu. O kojoj se cijeni ovdje radi?
 • Ostvariti ideal? Najbolji je recept ovaj: Prihvati ono što imaš, što ti se nudi ili što osvojiš. Onda oko toga nečega ili nekoga postojano, uporno, neprekidno, iz dana u dan obljepljuj idealnost, ono svoje priželjkivano. Tako ćeš ostvariti svoj ideal, svoju idealnu ljubav, svoju ljepotu, svoju svrhu. Zar ne?
 • Nitko nam drugi neće na pladnju pružiti ono što ćemo prepoznati kao svoje. Sami stvaramo svoju realnost, nerealnost, irealnost, snove svoje pretačemo (ne iz šupljega u prazno) u forme nama bliske.
 • U svemu tome Slavica je pronašla svoj izlaz iz tuga i razočaranja ovoga svijeta (iako ona kaže da nju ništa ne može razočarati), ona je svoju utjehu prepoznala u plavim nebeskim visinama blagoslovljene utjehe, u Ruci koja joj milostivo oprašta pogreške i nježno miluje obraze orošene suzama nemoći. Njezin je um obasut zvjezdanom prašinom koja je krijepi u pravim trenucima, koja joj daje snagu i potiče je na stvaranje. Svog svakidašnjeg postojanja. Rasuše se stihovi ovom našom pustarom! Nadam se da neće biti uzalud. Dokle god postoji netko koji će otvoriti njezinu zbirku i pročitati jednu, dvije pa i sve pjesme, dotle će njezino pisanje živjeti.
  A ja?
 • Što češće čitam Slavičine pjesme, sve mi se više sviđaju njezine opaske, njezini komentari, njezine strijele zarinute u vlastito joj srce. Ili je ona sazrela kao pjesnikinja ili sam ja otvorila sebe njezinim stihovima? Zakučasti su putovi Gospodnji...
 • Ovaj se Slavičin šapat može daleko čuti, koliko god ona nastojala biti tiha. Haha, reći će ona nastojeći omalovažiti svoje zadovoljstvo. I ne, u ovim pjesmama pjesnikinja Slavica Juhas uopće (kao osoba) nije mrtva. Usamljena jest, ali tko to danas nije? Postoje samo neki izuzetni pojedinci (kao što je ona) koji to znaju na pravi način pokazati.
 • U očekivanju novih stihova...
 •  

  Zlata Knez

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juhas3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Pejzaž, ljubav, duh", Zvonimira Lešića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "PEJZAŽ, LJUBAV, DUH" ZVONIMIRA LEŠIĆA
 • Pjesme koje nam je darovao pjesnik Zvonimir Lešić svojom drugom zbirkom "Pejzaž, ljubav, duh" govore nekim svojim posebnim jezikom kao kad je jedan svetac pričao sa pticama, tako se i ove pjesme čitaju posebnom pažnjom i posebnim osjećajem, jer ovaj Pjesnik govori dušom, a ne običnim razgovorom i razigran je kao dijete, da bi već u sljedećoj pjesmi ozbiljno progovorio o ljubavi, sreći, tuzi, Bogu, napuštenosti.
 • Dok sam čitala Pjesnikove pjesme, moram priznati kako su me najviše dotaknuli njegovi duhovni stihovi koji su toliko seriozno istkani pred naše oči, da sam jednostavno u sebi poklonila posebnu pozornost toj poeziji. Pjesnik se obraća svakome od nas, on nas svakog zove i Pjesnik je svakome od nas prijatelj. On je jedna bezazlena duša koja radost života nalazi u pjesmi, glazbi, umjetnosti, to je osoba koja će nas iznenađivati svojim šaljivim, ali i vrlo serioznim stihovima.
 • Pjesnik vjeruje samo u ono za što mu je srce otvoreno i samo u ono što ga dozove i zaustavi, da ostane cijeli život uz to. Pjesnik vjeruje u ono čemu zahvaljuje za svaku minutu svog života koja polako teče, za ovaj sat života koji polako prolazi, za ovaj dan što je došao i odlazi, za ovo ljeto koje je sada ovdje i više kao takvo nikad biti neće, jer doći će drugačije ljeto, drugačiji će i on biti i vjeruje, da je poezija sjajna zvijezda što na nebu sja.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/lesic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Knjigu aforizama "Misli pogođenog pisca", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • PREDGOVOR - MISLI POGOĐENOG PISCA
 • Ono što posebno ističe Ivu Miju Andrića u vrhu hrvatske i BiH književnosti je njegovo stvaranje i ogledanje u cijelom nizu književnih vrsta. Za razliku od mnogih drugih autora, on piše pjesme, priče, romane, drame, aforizme, epigrame, novele, kritike, oglede, eseje, studije, polemike, književnost za djecu, znanstvene i stručne radove s područja zaštite radničkih prava…. Da, sve to spada u Andrićevu sferu interesiranja i stvaranja, pa po tome sudeći, Andrićeva najuža specijalnost je - svestranost.
 • Jednom riječju, Andrić se dokazao kao unikatni aforističar, koji vrhunskim umijećem plovi i roni u raznim književnim vodama. Očigledno, njegovoj znatiželji i književnom talentu tijesni su svi zadani okviri, pa ih zato neprestance mijenja i proširuje.
 • Misli pogođenog pisca pisane su po kategorijama boksačkog sporta. Ring je Lijepa Naša, ili pak njihova, sa svim svojim manama (npr. demokracija "na hrvatski") i prednostima (npr. otvorene granice za izlaz iz zemlje). Aforizmi udaraju u sve poremećene društvene i ljudske vrijednosti: direktima, krošeima, aperkatima, snažno i jako, bez obzira radi li se o papir ili teškoj kategoriji. Andrićev aforizam je red, ali red protiv svih onih koji bi svuda zavodili red do nereda. Poruke njegovih aforizama se čitaju između svih tih redova, bez obzira koliko su škrti na riječima. U njima nam pisac otkriva urođenu tehniku duhovitosti pisanja i podstiče na razmišljanje na drugi, nestereotipan način. Aforizmima koji idu "in medias tres" podcrtava se njihova višeslojnost i misaona dubina. U knjizi imamo i puno misli koje nisu toliko zvonke i alarmantne. No, i one nas itekako dovode u stanje zabrinutosti o moralnim i vrijednosnim kriterijima društva u kojem živimo.
 • Duhovitost je ljekovita. A u svim svojim dosadašnjim knjigama aforizama, Andrić se dokazao kao doktor duhovitosti. On je neumorni realni kritičar stvarnosti i života koga živimo, a čiji smo taoci, koji kritikom kroz humor, izražava svoju individualnost i kreativnu posebnost. U aforističko - satiričkom umijeću fascinira način na koji koristi jezičnu vratolomiju, da bi aforizmi pulsirali kritičkim duhom. Stalno pozivanje na prošlost i tradiciju kao jedini orijentir, kao imperativni vrijednosni svjetionik, Andrić stavlja u kontekst vječne okrenutosti prošlosti umjesto sadašnjosti i budućnosti. Dvodjelni aforizmi su omiljena forma njegove poetike - prvi dio aforizma je naoko jednostavan iskaz a drugi je obrat, demanti, rastvaranje tog jednostavnog iskaza kao privida i iluzije.
 • Arbitar u ovom aforističko boksačkom meču mora biti nepristran, neutralan. Radi toga neću izdvajati pojedine aforizme i misli iz ovih boksačkih kategorija (da ne bi neke doveo u privilegiran položaj), jer iz svih sijevaju razorni aforistički udarci, već dajem generalnu ocjenu borbe. Meč između Andrićevih aforizama i misli o svekolikim društvenim devijacijama, proglašavam neriješenim. Iz ovoga se može naslutiti, da će se borac Andrićevskog kova, prihvatiti pera i kompjutera i aforistički ići u nove okršaje s novim knjigama.
 • Misli pogođenog pisca su dobrovoljni prilog afirmaciji hrvatske, regionalne i europske aforistike i autorov pokušaj općem uzdignuću i ozdravljenju ljudskoga duha i bolesnoga društva.
   Tomislav Supek
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric18.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Sin Kralja", Slavča Koviloskog, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Kraljević Marko kao povijesna osoba
 • Marko Mrnjevčević, poznatiji kao Kraljević Marko (1355. - 1395.), bio je srednjovjekovni vladar, koji je vladao u razdoblju 1371.-1395. u kraju oko Makedonskog grada Prilepa.
 • Kraljević Marko s vremenom je postao narodni junak u predajama i pripovijetkama Bugara, Srba, Makedonaca, Hrvata, Slovenaca, Crnogoraca, Rumunja. U tim narodnim predajama on je zaštitnik i spasitelj kršćanstva za vrijeme duge otomanske okupacije Balkana.
 • U balkanskoj narodnoj poeziji, Kraljević Marko je junak Heraklova nivoa te posjeduje nadljudsku snagu. U stanju je stiskom šake istisnuti vodu iz osušenog drveta starog devet godina. Njegovo oružje je buzdovan od 85 kg i ima konja Šarca jer je bio jedini kojeg Šarac nije izbacio iz sedla.
 • A, stvarni Kraljević Marko imao je ženu Jelenu i oni koliko se zna nisu imali djece. Njegov otac Vukašin poginuo je 1371. godine za vrijeme Bitke na Marici u borbi protiv Turaka. Marko nije sudjelovao u toj presudnoj bitci, nego je prihvatio otomansku vlast i postao Turski vazal.
 • Lik Kraljevića Marka vrlo rano se proširio i do hrvatskih zemalja i ušao u narodno pjesništvo. Najstariji zapis cjelovite pjesme o Kraljeviću Marku potječe od hrvatskoga pjesnika Petra Hektorovića (1487.-1572.), koji je u Ribanju i ribarskom prigovaranju (1556.) zapisao glasovitu bugaršticu o Kraljeviću Marku i bratu mu Andrijašu.
   

  U Zagrebu, 23. 09. 2019. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koviloski.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Spakirani osjećaji", Slavice Juhas, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora:
 • POPRATNA RAZMIŠLJANJA
 • Opet su me zapljusnule riječi, izviru iz svih mogućih Slavičinih pora, riječi kojima se koristi u svakodnevnom životu i u svojim pjesmama (neke sam ipak morala potražiti u rječnicima, ali...), riječi kojima ona osmišljava svaki trenutak svojih neprospavanih noći, očekivanja u svakom novom danu, riječi koje joj toliko znače da je za njih spremna mnogo od svoga života žrtvovati.
 • Barem tako mislim. A kada misliš, onda i postojiš. Kao što postoji i najnovija Slavičina zbirka pjesama. Njezini spakirani i natisnuti osjećaji, ugurani u rimovane i nerimovane stihove, prepoznatljivi, razumljivi, ali i oni zaogrnuti, prikriveni, shvatljivi samo pojedinim osobama. Dušama.
 • Nad nekim se izričajima zamisliš, nejasna ti je poruku (a trebaju li pjesme imati i slati poruku?), s nekima se poistovjetiš i kimneš glavom Da, to je to, nešto te u njezinim stihovima raznježi do boli (lako je pronaći tu pjesmu, iskrenu i tužnu), no ima i onih koje od tebe traže napor da odgonetneš pravi smisao. Slavica je, po svemu sudeći, i majstorica u pronalaženju sebi svojstvenih novotvorenica (stihotvorbi(ca), rekla bi ona) koje se dobro uklapaju u pjesme, u pojedine slike i zaključke. Ona smišlja svoje izričaje, sviđalo se kome ili ne. I to treba znati i usuditi se.
 • Poput preciznog reza skalpela pjesnikinja je rastvorila svoje sebstvo, jastvo, podvojenost i samu postojanost sebe same. Možda se to odmah ne uočava jer ona to izrijekom baš i ne ističe, ali postoje u stihovima i bolni vapaji nerazumijevanja, ravnodušnost svakidašnjeg života, uzavrelost noćnih tihih sati koji nam omogućuju stvaranje svojega svijeta. Nesanice nam mogu biti i korisne. U Slavičinim nesanicama nastaju stihovi, pršte riječi i zasipaju je. Zato ih ona prikupi, brzo, brže. Da ne nestanu s jutarnjim suncem, rosom i ljudskim glasovima.
 • Može se ponekom čitatelju učiniti da je ona neosjećajna (time mislim na sladunjavost nekih pjesnika), zdravorazumska osoba koja je odlučila pisati. Ipak, njezini su osjećaji bolniji od mnogih drugih, duboki i nose sa sobom bezbroj varijacija na temu života. Kako ga živimo, planiramo, odrađujemo, zamišljamo i preokrećemo.
 • U očekivanju (ne Godota) novih enigmatskih stihova i metafora zamišljam na koliko se sve načina mogu izreći, oblikovati i zapisati Slavičini osjećaji, a da ne budu ponavljanje već pročitanog.
 • Koliko je duboka njezina inspiracija?
 •  

  Zlata Knez

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juhas2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Skriveno u momentu smiraja", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • OSVRT NA KNJIGU "SKRIVENO U MOMENTU SMIRAJA"
 • Prolaze godine, mjeseci i dani, a ljudski život se rađa, traje i umire prelazeći u neku drugu dimenziju postojanja. U ljudskoj duši prenosi sjećanje koje je bilo i proživljena iskustva koja skupljaju nektar događaja što su nas dodirnula svojim postojanjem.
 • U srcu su zapisane emocije svega što nas je negiralo ili potvrdilo našu vrijednost, a ljudska jedinka skuplja mrvice djela koja su je oplemenila mislima i riječima. Neke riječi koje su ostale zabilježene u moždanom vijugama opetovano traže svoje misao, a ne forme da ih zabilježimo u pisanim tragovima. Tako nastaju pisana djela da podsjete naraštaje koji dolaze na ono što svi kolektivno nosimo u svojim sjećanjima.
 • Duša Jadranke Varga skupila je mnogo iskustava koja je pojasnila u svojim tajnim odajama svijesti, a Jadranka ih velikodušno dijeli sa nama kroz svoja nadahnuto pisana djela.
 • U tišini, ponirući u svoja sjećanja njene emocije, vladajuće srce, pričaju nam svoje priče o najljepšim momentima proživljenih iskustava. Njena duša i srce transformiraju ih u riječi za nas koji ćemo ih pročitati, da nas podsjete na sve naše divne proživljene trenutke koji nas nježno spajaju u uzajamnoj ljubavi pozitivnih misli, iskrenih riječi i dobrih djela.
 • Sve ono što je bilo dugo skriveno, izlazi na svjetlo dana i svijetli svojom životnosti. Nikad ništa što smo proživjeli nije izgubljeno, svako iskustvo koje smo pohranili u svom sjećanju daje nam sposobnost, da se transformiramo u dobre, plemenite i jedni drugima odane duše.
  Pjesnikinja Jadranka Varga, tu svoju odanost dijeli sa svima nama koji ćemo njene spoznaje pročitati, da nas podsjete koliko smo važni jedni drugima.
 • Čitajući ove crtice Jadrankinih impresija duše, ostajem zatečena iskrenošću napisanih riječi koja nam toliko u današnje vrijeme treba.
 • Toplina iz autoričine duše zrači iz svake njene napisane riječi podsjećajući nas na mudrost i vlastita zapamćena iskustava koja su nas oplemenila kao svjesne i istinoljubive ljude.
 •  

  Anđa Jotanović, pjesnikinja, Rijeka, 03.07.2019.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga15.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Trag zapisan u vjetru", Emilije Dević, predstaviti ćemo uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "TRAG ZAPISAN U VJETRU" EMILIJE DEVIĆ
 • "Trag zapisan u vjetru" je i trag zapisan u svakoj duši koja će čitati ove lijepe i duboke stihove napisane dušom i srcem moje prijateljice, pjesnikinje Emiljie Dević.
 • Svatko od nas u sebi nosi neiscrpan ocean dubokih promišljanja i ona stanja svijesti koja nas vode u snove, a snovi Emilije Dević se pretaču u predivne stihove koje zapisuje pero njene Duše.
 • Svaka knjiga koju napiše Emilija ostaje kao trajni žig na duši čitatelja, svaki njen stih odvodi nas u neke tajne svjetove gdje je ruka pjesnikinje ocrtala posebno mjesto koje posjećuju bića iz snova i nerođene duše zaljubljene u svoje anđele. Znam, ovo je trag Emilijine duše, jer Emilija dugo nije pisala pjesme, Emilija je bila u jednoj tišini gdje je pričala sa tajnim glasnicima koji su ispisali ovu knjigu.
 • Dugo sam se pitala, a zašto moja Ema više ne piše svoje anđeoske pjesme i tada, kad mi je poslala ovu zbirku poezije - shvatila sam: Ema je pisala u srcu, a ruka je pisala ono što joj je Emilijna duša diktirala: ruka je pisala ove divne, ali i bolne stihove, duša je pisala ono što je sretala na svom putu prolazeći kroz zemlju Emilijine tišine.
 • Dragi čitatelji, kad budete čitali ovu knjigu, molim vas... čitajte je tiho sa pažnjom u srcu i pustite vašoj duši, da ovi stihovi u njoj odjekuju.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/devic6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Tvoj anđelak", Slavice Juhas, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora:
 • Tek nekoliko riječi
 • Nakon dugih godina čekanja i nepriznavanja potrebe za pisanjem Slavica Juhas donosi opet pregršt stihova, u kojima propituje i sebe i sve nas koji je volimo čitati, nudi nam odgovore (tako nam se čini) zadržavajući ipak svoje velike i male tajne „iza zida", otkriva se i istovremeno prikriva velom riječi što izviru rimovane i slobodne, ostavljajući svoje upitnike na udaljenosti, da ne smetaju našima. Zašto ne bismo u njenim nedoumicama, odlukama krivim i pravim, u sjetnim sanjarenjima i burnim revoltima, u otvorenim molbama upućenima Njemu koji nam može donijeti utjehu (blago onima koji su na to spremni!), u bolnim trenucima kada gubimo dragu osobu, a život nam se čini bolan i naporan, zašto ne bismo sebe poistovjetili s njom? Zašto njezine radosti i prpošna poigravanja s mirisima, cvijećem, oblacima i vjetrom ne bi postala naše vlasništvo, naša utjeha i izlaz iz tmurnih raspoloženja?
 • Ona izmišlja i pronalazi začudne riječi.
 • Ona se usudi činiti ono što je mnogima na umu, ali nisu dovoljno hrabri da se na takav način ostvare. Uostalom, koje su stvari važne u našim životima? One o kojima ne razmišljamo, koje ne primjećujemo jer se smatraju uobičajenima? Sve ono što nekoga usrećuje (Zar ne, Filipe, tako si zamišljao definiciju?), što mu pruža zadovoljstvo prozračnije od zraka koji udišemo (uostalom i Filip doprinosi zagađenju zraka brojnim cigaretama, već su mu i brkovi žuti), svaka briga koju odagnamo, svaka nevolja iz koje se izvučemo, to je ono što nas čini važnima sebi. I onima koji su uz nas.
 • Važan je i novac, naravno. Dakako.
 • Pjesme ne donose novac. One su od kvalitetnije materije tkane, te Slavičine pjesme, one pršte životom (žićem, kaže) i one obigravaju oko nas svojom rimom, svojim skrivenim i neskrivenim porukama, oduševe nas detaljima, stihom jednostavnim u formi, a dubokim u značenju. Ili poruke uopće i nema, nama se samo čini jer smo skloni tome, tražiti poruke u pjesničkim ostvarenjima, dok pjesnik (Slavica) najčešće izražava sebe samoj sebi. Zbog potrebe svoje intimne. Zbog stihova koji pršte iz nje u samo sebi poznatoj potrebi. Stihovi čuče, čekaju, planiraju se i onda nahrupe.
 • I tada nastane zbirka.
 • I tada nastanu crteži koje nije Slavica crtala, a koji su tako slični njoj, koji na najbolji način ilustriraju pjesmu, crteži Dubravkini. Slični Slavici.
 • Slavici Juhas.
 • (Ah, promrljat će Filip, nije ona Bond, James Bond. Ona je Slavica koja voli popiti bijelu kavu na Giardinima ili negdje uz more. Gledajući u bibanje-mreškanje valova i slušajući krikove galebova, vječno gladnih.)
 • Razglabati o književnoj vrijednosti bilo čijih pjesama (ili proza) iluzorno je - piše se iz unutrašnje potrebe za izrazom. Da se izrazi i ono posve neizrecivo, tajnovito, bajkovito i zaigrano u nama. Nema menzure za poeziju. Ona jest ili nije. Dirne ili te ostavi hladnog.
 • Zato se moramo diviti Slavici koja uspijeva (uz potporu i utješno rame svoga Steve) svoj raskošan unutrašnji svijet pokloniti i nama. Čitaocima, pjesmoljupcima ili samo ljupcima. Ili samo pjesmo. Odabir je naš.
 • Anđele moj, samo nastavi pisati jer sve je drugo manje važno. Sve i tako vrlo brzo prolazi, a tvoja napisana riječ ostat će. Sigurno.
 • A sutra? Sutra ćeš opet biti sretna.
   

  Zlata Knez

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juhas.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Za Dom i Domovinu - UVIJEK", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo uz pomoć recenzije knjige:
 • PROLOG KNJIGE "ZA DOM I DOMOVINU - UVIJEK"
 • Što bismo kazali o ovoj zbirci pjesama, koju je Vladimir Biondić djelomično napisao i djelomično sabrao od drugih poznatih i nepoznatih autora po kriteriju - domoljubnosti. Ništa neobično, osim činjenice, da kod gospodina Biondića, romanopisca i pjesnika, domoljublje ima kultnu vrijednost, kao neupitnost, kao najveća svetost, kao nešto za što se treba žrtvovati, jer je ono samo po sebi plemenitost. Za njega je domoljublje ideal kojem su podčinjeni, ali ne i podcijenjeni, svi drugi ideali s kojima se čovjek u ovozemnom životu susreće.
 • Za pripadnike brojnih naroda u svijetu, koji nemaju martirij i povijest punu žrtava, ovakav stav autora ili koautora bio bi posve nerazumljiv, pa i neshvatljiv. Ali pjesnik Vladimir Biondić svom dubinom svoje duše prti breme narodnih muka koje je kroz svoju trinaest stoljetnu povijest na ovim prostorima njegov hrvatski narod pretrpio, i još uvijek trpi. Zapravo cijelim svojim životom, skupa s nama, bio je svjedok jednog od najtragičnijih razdoblja u povijesti njegovog naroda. I on svojim primjerom pokazuje da je potpunoma plemenit i osjećajan čovjek, jer se ta patnja duboko urezuje u njegovu dušu da ju osjeća kao osobnu patnju. Jer nad povijesnom sudbinom Domovine proplakale bi i stijene, kamo li ne bi osjećajan, senzibilan i domoljubiv čovjek poput Vladimira.
 • Knjiga je podijeljena u tri dijela: Prvi dio autorove domoljubne pjesme koje se kreću u rasponu od posvete suvremenoj Hrvatskoj i njenoj legendarnoj borbi u Domovinskom ratu, preko pjesama o hrvatskim povijesnim junacima i velikanima i velikim domoljubima koji su svoju ljubav prema domovini najčešće puta nesebično pokazali vlastitom junačkom žrtvom, potom pjesmama koje pjevaju o ljepoti pojedinih gradova, pa sve do lirskih pjesama posvećenih bliskim osobama.
 • Drugi dio obuhvaća nekoliko autorovih pjesama koje su po svojoj tematici i izričaju najbliže refleksivnoj poeziji.
 • Slijedi treći dio zbirke - Ovdje se radi o kolekciji domoljubnih pjesma iz dalje ili bliže povijesti poznatih i nepoznatih autora. Vrijednost ovog dijela zbirke je i u činjenici da su u njoj sabrane i poznate, ali i nekoliko gotovo nepoznatih domoljubivih pjesama, ili barem nepoznatih široj čitalačkoj populaciji.
  Ideal kao domoljublje, ili domoljublje kao ideal nije svojstveno samo našem pjesniku Biondiću. To domoljublje nalazimo kod brojnih pjesnika ponirući duboko u narodnu povijest, od neimenovanih narodnih guslara koji su ga iskazivali kroz narodne pjesme, preko pjesnika čije je pjesme uvrstio u ovu zbirku, sve do ponekog pjesniku - Biondiću živog suvremenika i prijatelja.
 • Nije lako biti domoljub, to nije bilo lako nikada u povijesti hrvatskog naroda, pa ni danas, pa makar to nekome neupućenom ne znam kako apsurdno zvučalo. I danas se domoljublje iskazuje više šaptom nego gromoglasno, više dušom nego tijelom, više mišlju nego javnim pjevom pjesme. Domoljublje se iskazuje gotovo u potaji, nejavno ili polu javno, ponekad i stidljivo, sramljivo kao da se radi o činu izdaje domovine, a ne o činu plemenitosti iskazivanja ljubavi prema njoj.
 • Za domoljublje kao da još nije stiglo tehnološki moderno doba. Njega nema na TV ekranima, na radio postajama, vrlo ga je malo i na nosačima zvuka, a da o dnevnim ili tjednim tiskovinama i ne govorimo. Ima ga tek u ponekoj knjizi kojoj nikada nema mjesta u izlogu, u ponekom vjerskom glasilu, ponekom blogu na Internetu - jer po suvremenoj i neoliberalnoj prosudbi ono je nazadno, konzervativno, nacionalističko, ukratko anakrono jer pripada nekom drugom vremenu, nekom drugom svjetonazoru kojeg smo davno nadišli. Domoljublje je i prepreka za ulazak u EU, njemu definitivno tamo nema mjesta, barem ne onom hrvatskom.
 • Upravo zato, upravo zbog toga, i upravo po-radi toga ova domoljubna zbirka Vladimira Biondića sada, u ovom društvenom mraku, više svijetli poput svjetlosti lampe koja se bolje, jače i dalje vidi po noći nego li po danu.
   

  Mile Prpa

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic19.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "U tebi, sva tvoja", Tanje Repinac, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "U TEBI, SVA TVOJA" PJESNIKINJE TANJE REPINAC
 • Svatko ima svoje viđenje nekih životnih odabira, ne treba ulaziti nekome u njegov prostor vjere, jer vjera je u tišini...
 • u nama i s Isusom, a što će nam drugi svjedoci, osim nas i Njega?
 • Boga spoznajemo tek u tišini svoje duše, zatvorenih očiju, u molitvi, u onim trenucima kad mental zatvara svoja vrata, a astral otvara ona bijela vrata predvorja naših duša i tada se susret odvija u tako divnoj mistici vjere, da to ne možemo nikakvim riječima opisati.
 • Isus donosi mir otklanjajući sav strah i nemir pa kad god čovjeka obuzme nemir ili strah, duša pomisli na Isusa i u srcu odmah zavlada mir, iako problemi ostaju, jer sa Njim je sve lakše.On je zagrlio svijet tada kad se predao umjesto njega, On se zagledao u svačije oči i došao do naših duša, On je prigrlio cijeli svijet u svoje naručje.
 • Nismo li svi u sebi sami, nismo li svi u sebi iznevjereni, nismo li svi u sebi sebe preklinjali i zaboravljali, nismo li se svi osjećali izdano, prevareno, osamljeno, teško, bolno, ranjeno ranama koje smo si sami zadavali, a onda smo ih liječili nekim samo nama ljekovitim riječima i tijelo smo polagali, da se odmori od tog čudnog hlada koji zastruji kad dođu takvih sati kao ovi u - Getsemanskom vrtu? Nema li svaka duša neki svoj takav Getsemanski vrt gdje ulazi i češće, nego je svjesna toga i nije li sve to samo jedna teška noć koja prolazi, ali ostavlja one rane u duši koje nikad ne prolaze?
 • Eto, o svemu tome piše u svojoj drugoj zbirci poezije"U Tebi, sva Tvoja" moja draga prijateljica, pjesnikinja Tanja Repinac,predstavljajući nam duhovno-religiozne pjesme posvećene našem Gospodinu Isusu Kristu kojima nastavlja svoje teme o životu, snovima, ulasku u taj misteriozni duhovni svijet i znam, da će i tim pjesmama uspjeti doći do srca i duše njenih dragih čitatelja.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 26.03.2019.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/repinac2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "60 plus", Borisa Golića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "60 plus"
 • "Narod koji izabere korumpirane prevarante, lopove i izdajnike nije žrtva, već je suučesnik." - George Orwell
 • Što reći za ovo moje novo djelo? To je djelo u kojem se prisjećamo na vesele zgode i nezgode iz djela "55 Plus", a sve završava tužnim pričama o našoj bijedi, siromaštvu i nezaposlenosti. Jer nestala su naša zlatna vremena kada smo novaca i poslova imali k'o pljeve. Mogu reći da se nekad živjelo. Preneseš dvoje farmerica i dva rum puncha u Mađarsku, prodaš to i imaš novaca kao kralj. Oni nadobudni su znali ići i u ondašnju, socijalističku republiku Poljsku, pa su u njoj mijenjali njemačke marke u zlote, zlote smo u Mađarskoj mijenjali u forinte i imali sam forinti koliko ti je srcu drago. Pa smo te forinte mijenjali u ondašnje jugoslavenske dinare, a ove smo mijenjali u njemačke marke. I kad se sve, brat bratu zbroji, krenuli smo s petsto njemačkih maraka, a na kraju bi mi ostalo 1.500 ili 2.000 maraka. Kud ćeš više i kud ćeš bolje. Jednostavno, više mi i nije trebalo, mi smo onda bili skromni. Pogotovo što se onda po tvrtkama radilo za 300 ondašnjih, njemačkih maraka.
 • Imao sam nekad i ja dosta i dovoljno. Nekad bilo, sad se spominjalo. Sada više nema takvih unosnih poslova ili ih ja uopće ne pronalazim, ostario sam pa mi ništa i ne ide od ruke. Ili nema nikoga tko bi takve poslove izmislio. Nismo mi državni činovnici, pa ti odrapimo porez, prirez ili namet, koliko im treba za njihove potrebe, a nismo mi ni Crkva pa da naplaćujemo misu, krštenja, pričest, krizme, vjenčanje ili sprovod. Da naplaćujemo milodare i lemozinu. Danas samo žive javni i državni službenici, umirovljeni branitelji, uhljebi, svećenici, biskupi i ortodoksni vjernici udruženi u nekakve korisne ili beskorisne udruge, svi ostali tavore ili su se od nas odselili i žive negdje drugdje. Kažu da je naše zaduživanje, naše dužničko ropstvo, uzimanje neotplativih kredita i peglanje kartica počelo nešto odmah nakon naše vojno redarstvene operacije Oluje. Naime tada smo svi bili u nekakvoj svojoj euforiji i što ćeš drugo nego se odavati slatkom potrošačkom životu. Tada je i naša država glumila pijanog milijardera pa je porasla proračunska potrošnja i javni dug. I sada su nas sastavile kamate, sada nas je sastavila ta bijeda, siromaštvo i nezaposlenost.
 • I uz to sve, uz to naše zlo, stalno biramo i izabiremo korumpirane prevarante, ratne profitere, lopove i izdajnike da nas vode. I tako nam je, kako nam je. A što još reći o svemu tome? Trebam reći da kasnim sa ti djelom "60 plus". Vjerojatno zato jer nisam imao što reći. Mene i dalje muči moja bivša žena ili nailazim na još gore žene. Neki dan sam tako naletio na jednu narkomanku i odmah sam si rekao:
 • "Samo si mi ti trebala u životu. Odi nekome drugome i sa nekim drugim se liječi i izliječi."
  I jednostavno ne vidim svoje svjetlo na kraju tunela. Od lošega uvijek spadnem na gore. I jednostavno mi ne ide u životu. Sve je to kod nas poznato i netko se bori protiv toga bijegom u inozemstvo, a netko se priključuje stranci na vlasti. Jedino ja nisam nigdje. Nisam ni u inozemstvu, a ni u stranci na vlasti.
 • Citat o tome kako živim nakon što sam napunio 60 godina:
 • "Nekako se osjećam bezlično i bezidejno otkako sam napunio 60 godina, a ne bih se trebao tako osjećati. Riješio sam se svog svakodnevnog stresa, simptoma stresa i manifestacija stresa: lupanja srca, pritiska u grudima, grčeva u želucu i crijevima, nesanica i nemira. Ne moram više ići na kardiološki, gastroenterološki i psihološki pregled, ne moram više ići na Zavod za zapošljavanje, ali ni u Zavod za mirovinsko osiguranje. Stoga bih trebao biti smiren i staložen. Pa dobio sam i rješenje o mirovini, ne nedostaje mi više 15 dana, njih sam doplatio i nakon dugih birokratskih peripetija, primio sam prvu mirovinu. I naravno da se nisam izborio za braniteljsku mirovinu, a ona prosječno iznosi 5.085,00 kuna. I možda to ne bi bilo moralno, ali bi bilo po zakonu, pa i ja sam nekad bio nekakav branitelj. I ja sam nekad bio dio te privilegirane klase. Nekad sam i ja imao primanja i primjerenu plaću, a sada je nemam. I mene je sastavila starožidovska kletva:
 • "Najgore je imati, pa nemati."
 • A ja sam nekad imao izuzetna primanja, pa kada sam dobio otkaz, nisam imao nikakva primanja i nikakve prihode gotovo sedam godina, dok sam bio nezaposlen i još sam čekao mirovinu gotovo godinu dana. Od dvanaestog mjeseca 2017. godine, do devetog mjeseca 2018. godine. Kad sam trebao dobiti mirovinu u petom mjesecu, su mi javili da mi nedostaje 15 dana, onda sam to platio i čekao sam daljnjih pet mjeseci. I što je nagore od svega, dobio sam zbog bivše žene dva naloga za ovrhu i redovito me obilaze ovrhovoditelji i utjerivači dugova.
 • Ja im govorim: da nemam ništa sa tim dugovima, ali oni me ne žele slušati. Dužan sam im i kvit. Neka se s tim pomirim. A ja mislim da se nemam s time što miriti, ja to jednostavno ne prihvaćam, jer jednostavno nisam više u braku s tom ženom."
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic39.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Eho poezije", Jadranke Varge i Ivana Dragičevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "EHO POEZIJE" JADRANKE VARGA I IVANA DRAGIČEVIĆA
 • Nalazmo se pred novom zbirkom poezije hrvatskih pjesnika Jadranke Varga i Ivana Dragičevića kojoj je naslov"Eho poezije" i kao što sam naslov upućuje, riječ je o zbirci gdje pjesnici ispredaju svoju poeziju kao eho jednoga i drugoga i po tome svakako predstavljaju novum u novijoj hrvatskoj poeziji. To je pretežito poezija protkana pitanjima o smislu i zagonetnosti života, ali život nije ovdje shvaćen apstraktno i uopćeno.
 • Pjesnici hoće shvatiti život u njegovoj punoj konkretnosti, oni kao da ne žele pretočiti život u čistu misaonu stvar kao da bi bio ens rationis. Naprotiv, ovdje se radi o tome, da se život shvati, misli i predstavi u njegovoj punoj konkretnosti i iz njega samoga, a život se u punoj konkrenosti očituje i shvaća u živom i iz živoga. To živo je u svakom trenutku nešto individualno i određeno pa uvijek je stvarno u konkretno.
 • Znači, ono što je ispoljavanje onoga što se u sferi ljudskog svijeta svagda događai što kao takvo omogućuje prostorno vremenski određeno zbivanje je ispoljavanje strukture mogućnosti čitavog zbivanja u ljudskom svijetu, a to znači razložiti ili predstaviti život u njegovoj punoj konkretnosti iz njega samoga, a u takvoj punoj konkretnosti nalazimo život samo u onome živom, a što je to živo, što je dato u punoj konkretnosti i što je očevidno i razotkriveno kao život.
 • To je- samo čovjek i to je individualno konkretno određeni čovjek u svojim faktičkim vremensko-prostornim određenim odnosima prema drugim ljudima i prema stvarima.To je, dakle čovjek, u životnome tijeku, on obrazuje jedan sklop čije su granice rođenje i smrt i tom postojanju pripada svojstvo neprekidnog trajanja.
 • U životnom tijeku sadržana je i odredba vremenitosti života. Izraz "tijek" upravo i izražava i označava samo vremenitost života. Međutim, vrijeme nije samo uzastopnost ili istovremenost trajanja, to nije samo protok vremena.
 • Konkretno, vrijeme se sastoji u neumornom odmicanju sadašnjosti u kome sadašnje neprestano postaje prošlost, a buduće sadašnjost, ali je ono realno, to je ispunjenost realnošću i ono postoji kontinuirao i za svagda, dok se ono što sadržava sadržaj doživljenog stalno mijenja
 • "Brod našega života nosi, da tako kažemo neka bujica koja stalno nadire, a sadašnjost postoji uvijek tamo gdje mi na tim valovima živimo, patimo, hoćemo, sjećamo se, ukratko tamo gdje doživljavamo u punom opsegu naše stvarnosti, ali ta nas bujica stalno nosi dalje i u istom ovom trenutku u kome buduće postaje sadasnje, sadašnje već tone u prošlost."
 • (Dilthey, Izgradnja povijesnog svijeta u duhovnim znanostima, str.142)
 • Tako je kod naših pjesnika riječ o životu i njegovom tijeku i kako doživljavamo taj protok vremena i što on za nas znači.
 • Prema tome, ova bi zbirka poezije bila i zbirka refleksivnih pjesama o fundamentalnim našim životnim pitanjima, a koliko se uspjelo vjerno u predstavljanju tih fundamentalnih pitanja, koliko se ta slika doživljenog čini prezentnom, tu ocjenu prepuštamo samom cijenjenom čitateljstvu.
  U svakom slučaju riječje o jako zanimljivom pokušaju, da se na jednom mjestu saberu i predstave najzanimljivija pitanja poezije koja je ovdje shvaćena kao eho života samoga.

 •  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, književnik. Adelaide, 12.05.2019.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Navigatori života", Ante Stanića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • AKO ŽELIŠ VIŠE, MIJENJAJ SE
 • Anto Stanić, "Navigatori života", Kreševo 2019. godine Za Antu Stanića bi moglo da važi ono što je svojevremeno francuski filozof Rene Dekart rekao za sebe: "Ja nikad nisam precjenjivao svoj um, niti mislim da je moj um bolji od uma drugih ljudi... ali mogu slobodno reći da sam bio sretan što sam u mladosti našao izvjesne puteve koji su me doveli do posmatranja i do pravila od koji sam stvorio metodu..."
 • Plodove svojih posmatranja i metoda, provjerenih kroz vlastiti život i iskustvo, Anto Stanić, knjigom "Navigatori života", velikodušno nudi čitaocima. U njihovoj osnovi je načelo da je svaki čovjek kovač sopstvene sreće, a ako nije sretan, to je zato što ima slabu volju da promijeni svoj život, stoga i jedno od ključnih poglavlja njegove knjige nosi naslov: "Ako želiš više, mijenjaj se". U tom smislu, prvo treba pronaći ono što smeta da se mijenjamo, tj. da pobijedimo sami sebe, kako bismo odagnali mračne misli, povratili optimizam i pozitivna osjećanja, što je, istina, dug i naporan proces. Otkloniti zbrku negativnih sklonosti i izgraditi vlastiti karakter, ostvarljivo je prevashodno samo strpljenjem, upornošću, vježbanjem i uvažavanjem zakona koji vladaju našom prirodom. Samo se snagom uma, velike volje i pažnjom postaje gospodar svojih postupaka i volje neophodnih za promjenu vlastitog života.
 • Knjige ovakve vrste nisu novost, ali ova nosi jasno prepoznatljiv pečat svoga autora i što se više čita ona nam se čini boljom. Kao jedan od najvažnijih komponenti za uspjeh u životu Stanić ističe znanje, koje je svačije i najtvrđe imanje koje nam nikakava sila na svijetu ne može oduzeti. Na njemu se temelji i sve drugo: cilj, vjera u sebe, samokontrola, optimizam, ljubav, upornost, u što će se čitalac uvjeriti čitajući poglavlja kao što su:
 • "Svi oko tebe su tvoji učitelji"; "Ako želiš više mijenjaj se", "Budi uporan"; "Tko daje dobiva"; "Kako misliš tako će ti biti". Tu su i slabosti kojih se treba čuvati, kao što su strasti, laži, pohlepa i drugo.
 • U ovom štivu Anto Stanić iznosi praktične savjete i pravila za otklanjanje onoga što sputava ljude na putu ka boljem životu i izvjesnijoj budućnosti. Rješenje je u pokoravanju i uvažavanju zakona razuma, prirode i tijela, a da se pritom ništa ne prepušta sreći i slučaju, već radi po planu i s jasnim ciljem. Treba odabrati pravi trenutak i krenuti na vrijeme izabranim putem i s mjesta odakle to treba učiniti. Osnovni kapital koji se pri tom mora uložiti je energija, prije svega vlastitog uma, koja, iako je ograničena, može donijeti velike prihode ako je pristup za ostvarivanje zacrtanih ciljeva, metodičan. A, kako je snaga ograničena, a život kratak, treba početi odmah i ne gubiti vrijeme.
 • Posmatrajući ljude oko sebe, koji uzalud sagorijevaju od ambicija ne ostvarujući nikakave rezultate, već naprotiv, udaljavalju se od cilja i ne nalaze prave metode, podstaklo je A. Stanića da napiše ovu veoma korisnu i praktičnu knjigu, moglo bi se kazati udžbenik za pronalaženje puta koji vodi istinskom i punom ostvarenju čovjeka.
 • U njenom drugom dijelu, prihvatajući činjenicu da je malo srećnih osoba, čak i među onima koje ljudi za srećne smatraju, on, prezentirajući narodnu i kasičnu mudrost, želi da poruči čitaocima da sreću i spasenje treba tražiti u vedrom i jednostavnom životu i napornom radu. Sreća je u pravom odmoru koji je u kretanju, promjenama djelatnosti i pokoravanju zakonima prirode odnosno života. Spas je u tihom, prijatnom i mirnom životu u porodici i među prijateljima i u harmoniji sa prirodom, u pozitivnim mislima i energiji, oslobođenim onoga što unižava.
   

  Momčilo Spasojević

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/stanic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Ustaše i Četnici među nama", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "Ustaše i Četnici među nama"
 • Kakav bih ja to bio hrvatski branitelj, kad ne bih pisao o ustašama i četnicima među nama?
 • Ali ja i nisam branitelj, iako sam bio u vojsci više od 150 dana. Nitko mi ne priznaje taj status, jer nisam bio ni blizu, kad se dijelilo nešto besplatno, braniteljske mirovine. Naime nitko mi ne priznaje taj braniteljski status, i nisam dobio braniteljsku mirovinu od 8 do 10.000 kuna. Zato valjda i pišem. Iz nekakvog protesta, a papir može štošta podnijeti, pa i moje pisanje. Pisao sam o Romima među nama, o Turcima među nama, o Srbima i Hrvatima među nama, pa zašto ne bih pisao i o ustašama i četnicima među nama? I možda će se naći i oni koji se ne slažu sa mnom, naravno da ima i takvih, ali briga me za njih. Ja pišem onako kako vidim stvarnost oko sebe. I nema tu fikcija i izmišljanja, tako je, kako je. I mislim da sam bio realan i da sam realno pisao, a ako sam nešto i izmišljao, to sam činio onda kada nisam imao pravih riječi za ono što osjećam. A osjećam i ne osjećam štošta. I ono što trebam osjećati, ali i ono što ne trebam osjećati.
 • Kažu da je osjećaj osnovna čovjekova reakcija. Pa tako kod mene ima osjećaja nade, osjećaja sreće, osjećaja zadovoljstva i ljubavi, ali ima i osjećaja ljutnje, mržnje, straha, gađenja, srama, stida i žalosti. I pokušavao sam se ja kontrolirati, ali mi to nije išlo. Pogotovo mi to nije išlo s četnikom Neđom. Pa sam odustao od svega i od njega. I odlučio sam više mu se ne javljati. Jer on je takav, kakav je. Bolje ga je izgubiti, nego naći. I to je moja prosudba. Takva je, kakva je, ali je moja. Ne želim ja nikome suditi, da ne bih bio i sam suđen. Jer kažu da naše negativne emocije imaju utjecaj na srce, naše žlijezde, jetru, slezenu, želudac, bubrege, mjehur, crijeva i naš mozak. A uz to naše emocije imaju veliki utjecaj na naš hormonalni sustav. Pa ja želim usvojiti zdrave životne navike i ne živcirati se. Ne želim ništa potiskivati u svoju podsvijest, jer moja podsvijest je opterećena i preopterećena.
 • No, muči me to što mi stvari ne zovemo pravim imenom. Mi ćemo štošta govoriti, bit ćemo spremni na razne kompromise, mi ćemo štošta lagati ili govoriti neistinu, ali nećemo reći: "Bobu bob i popu pop." I valjda zato hrvatski nacionalizam ne zovemo ustaštvom, a srpski četništvom. Jer ustaštvo i četništvo su uskrsnuli pojavom našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana koji je rekao: "NDH nije bila samo kvislinška tvorevina i fašistički zločin nego izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnošću." A slično tome je rekao ili nije rekao, ali nije ništa imao protiv ni prvi srpski predsjednik Slobodan Milošević. Po meni oni su glavni i jedini krivci za to naše zlo i za te naše grijehe bez kajanja i bez kazne.
 • Citat o tome kako su nam nekad govorili o ustašama:
 • "Nekad, u ona stara, olovna i socijalistička vremena, su nam ustaše prikazivali kao manijake, probisvijete, monstrume, hladnokrvne i genetski poremećene ubojice, sotonske zlikovce, nekakvu pošast ili nakazna čudovišta. Da oni nisu pri zdravoj pameti, da im je um poremećen, da im mozak ne funkcionira normalno, da su neubrojivi, da su skloni monstruoznim i brutalnim ubojstvima, zločinima i teroru, da su shizofrenici, paranoici i psihopate. Prikazivali su ih kao ljude koji nemaju grižnju savjesti, ljudskosti i suosjećanja. To je valjda bilo u skladu s ondašnjom ideologiziranom povijesti i u skladu s istinom vladajuće partije i tog totalitarnog režima. Samo nije li to bila lažna verzija povijesti i lažni prikaz? Valjda jeste, jer kažu da među tim ljudima ima i humanista i čovječnih ljudi i danas nam ili isti ljudi i drugi ljudi govore posve drugo o njima. To je valjda bilo u skladu s ondašnjim jednoumljem, s ondašnjom mržnjom, s ondašnjom ideologijom ili demagogijom i s ondašnjim unutrašnjim i vanjskim neprijateljima."
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic38.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Hrvatska ljubavi moja iliti hrvatska istina", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Prolog velikog hrvatskog domoljuba Dr.sc. Tomislava Draguna
 • VLADIMIR BIONDIĆ, ČOVJEK KOJI ZNA KAMO TREBAJU HRVATI IĆI
  Osvrt na knjigu Vladimira Biondića: "Hrvatska ljubavi moja".
 • Neobičan je čovjek taj Vladimir Biondić, neobična je ova njegova knjiga. Nije to zbirka povijesnih priča. Nije to slavoluk pobjeda. Nije to hrpa enciklopedijskog znanja. To je Deset hrvatskih zapovijedi. Poruka Hrvatskoj mladeži koja dolazi iz slavne i nezaboravne hrvatske prošlosti.
 • PRESUDA
 • Ova knjiga nije "predlog za razmišljanje", nije monolog mudraca, nije "glas vapijućeg u pustinji". Ona je govor konačne istine.
 • "Ona je Hrvatska Besjeda u Vječnosti.
  To je to. Tako je to.
  Uzalud ju stranac mržnjom guši,
  Ne damo je za sve blago svijeta.
  Neka živi u srcu i duši,
  Ta voljena Kroacija sveta."
   

  Napisao i posložio: dr. sc. Tomislav Dragun

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic18.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Čarobno cvijeće Atacame", Darka Beka - SanDiMuna, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • "Čarobno cvijeće Atacame", Darka Beka
 • Neki smatraju da poezija treba biti poput vode iz slavine. Bistra i pitka. Drugi će je pak zatrpati metaforama, tako da se nerijetko postavlja pitanje o čemu ta pjesma zapravo govori. Treći će forsirati vulgarnosti želeći šokirati čitaoca a neki će u svojim pjesmama otići tako daleko da možda ni sami ne znaju što im je u tom trenutku palo na pamet i zašto to nazivaju pjesmom?
 • Pjesma je osjećaj i njega treba prikazati da bi ga netko drugi razumio, osjetio, odbio ili objeručke prihvatio. Netko piše dugačke pjesme a netko kratke. Netko poštuje pjesničke forme, rimovanje a netko se izražava slobodnim stihom.
 • "Čarobno cvijeće Atacame" je druga zbirka poezije Darka Beka. Prva "Libra" izdana je 2015. godine u vlastitoj nakladi a može se naći kao digitalna knjiga na netu.
 • Tri, tri i pol godine su prošle i Darko je odlučio izdati novu knjigu. U njoj se nalaze 72 pjesme nastale u vremenskom rasponu od 1984. do 2019. godine. Iza svake pjesme stoji nadnevak kad je nastala. Veliki je to vremenski raspon a očituje se u tematici kao i u načinu pisanja.
 • Pjesme ranijih godišta su jednostavnije, shvatljive već pri prvom čitanju a pogriješila bih ako bih rekla da su one kasnije pisane kompliciranije i tome teže shvatljivije. Nisu. Ali takvim pjesmama treba posvetiti više truda i pažnje.
 • Pjesme nisu dugačke (samo pjesma "Zlatarevo zlato" proteže se na dvije stranice), shvatljive su od prve ali njihova ljepota i složenost ne otkriva se odmah. Svaka takva pjesma zahtjeva vrijeme, provjeru likova, toponima i događaja. Kad se sve uzme u obzir iz pjesme, gdje svaka riječ ima svoju težinu, mjesto i značenje izranja jedinstveni pjesnički uradak Darka Beka. Svaka je pjesma poput monolita, čvrstih gabarita, pomno istesanih kontura. Ničega u njima nema previše a opet svaka je punina koja se otvora pomnom i dobrohotnom čitaocu.
 • Knjiga "Čarobno cvijeće Atacame" podjeljena je u tri cjeline: Ptica od pepela, Glad i Čovjek s željeznom maskom. Svaka od tih cjelina sadrži 24 pjesme. Na vama je da se zaputite ovom poetskom pustinjom i otkrijete to čarobno cvijeće koje će se otvoriti pred vašim očima.
   

  Javorka Pangerčić, u Bjelovaru 23.4.2019. godine

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/bek2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Domovinski rat - da se ne zaboravi", Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • "Domovinski rat - da se ne zaboravi", Kronologija, siječanj 1991. - 1995.
 • Tekstovi o Domovinskome ratu objavljeni su na portalu Hrvatske udruge Benedikt i portalu Croative.net (odnosno Croativ.net) s ciljem da se podsjeti na događaje iz Domovinskoga rata.
 • Naši ljudi vrlo brzo zaboravljaju, a mlađi ne znaju što se događalo od 1990. do 1995. U medijima se važni događaji u borbi za neovisnu Hrvatsku prešućuju ili krivo prikazuju, uporno se laže i podmeće na društvenim mrežama pa se stvara druga slika o Domovinskome ratu.
 • Autor nije povjesničar već je koristio objave povjesničara, objave i svjedočanstva branitelja pa je ukratko spomenuo događaje i ljude koji su obranili Republiku Hrvatsku. Tko želi detaljan prikaz Domovinskoga rata, posegnut će za osnovnom literaturom koja je navedena na kraju ovoga prikaza.
 • Događaji nisu posloženi kronološki kako su se događali tijekom godine već kronološki po mjesecima bez obzira na godine (1990. - 1995.). Kada obilježavamo događaje iz Domovinskoga rata, obilježavamo ih s nadnevkom kada su se dogodili pa su prikazi tako i posloženi.
 • Ovo bi bio minimum koji bi trebalo znati o Domovinskome ratu, o borbi za stvaranje neovisne Hrvatske.
 •  

  Doc. dr. sc. Marko Jukić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jukic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Pogled boje jantara", Klare Polak Poljarević, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • "Pogled boje jantara", Klare Polak Poljarević
 • Poezija ima sposobnost objašnjenja i u onom što je neobjašnjivo jer njen vas put vodi prema doživljaju stvarnosti pjesnika koji ju je pisao. Svaka riječ i svaki stih može biti putokaz u doživljaju poezije. I u razumijevanju i u nerazumijevanju svega što je pjesnik htio reći ili stihom opisati
 • Sve to naravno nalazimo i u novoj zbirci pjesama ""Pogled boje jantara"", Klare Polak Poljarević, pjesnikinje, književnice i prevoditeljice čija se poezija odlikuje ne samo kvalitetom pjesničkog izražaja, nego i onim na što danas mnogi ne obraćaju pažnju, a to je nenametljivost.
 • Njena poezija satkana je finih niti doživljaja i ugođaja okrenutih uglavnom malim i intimnim stvarima. Svrha te poezije nije da vas zavede ili učini boljim, već da vam na vedar i neposredan način prenese misli i osjećaje.
 • Pa tako Klara kaže:
 • Ugasite
  radio.
  Reklame.
  Bušilicu.
  Lavež.
  Ciku djece
  da čujem

  misli svoje.
 • A, baš kao u svakom od nas i u glavi pjesnikinje pitanja se roje:
 • Je li san suština?
  Je li mašta bit?
  Je li voda pročišćenje?
  Je li igra vrijedna igre?
  I gdje smo mi
  u svemu tome?
 • Ono što se provlači kroz cijelu zbirku pjesama "Pogled boje jantara", je i težnja za ljubavi, bliskošću i intimnošću unutar četiri zida.
 • Uplela sam te
  u grane ruku,
  u osmijeh zubiju
  u lelujave krakove
  meduze.
  Pogledom
  boje jantara
 • Autorica je svjesna prolaznosti. Pred licem vremena svi mi uvijek izgledamo drugačije.
 • Putujem, idem,
  samo s jednim ciljem,
  da tamo kud sam krenula
  stignem.
 • No, ona ne odustaje. U njoj još uvijek ima i inata i prkosa. I težnje za uzvišenim i prihvaćanje realnosti. I zbog toga ovu zbirku poezije završava pjesmom "Živjeti po navici".
 • Živjeti po navici - n e ć u.
  Sve dane stopiti
  u jedan dan -
  doručak, ručak
  večera, san - n e ć u .
 • Uglavnom da ne dužimo zbirka poezije ""Pogled boje jantara"", Klare Polak Poljarević djelo je namijenjeno istinskim poklonicima poezije i njima će se sasvim sigurno svidjeti. I upravo stoga "Pogled boje jantara", Klare Polak Poljarević ima našu preporuku.
 • Uživajte u čitanju!
 •  

  U Zagrebu 23. 05. 2019. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/poljarevic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Čovjek koji je ujeo psa", Ali Faruk Bisera, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RECENZIJA - Esad Bajtal
 • Kao verbalna karikatura koja naglašava neljudsku, iščašenu stvarnost, i društvenu izopačenost, satira Alija Faruka Bisera, katoptrički, pelinovski gorkim odsjajem, isijava specifičnu viziju jednog društva u njegovoj moralnoj posrnulosti, iracionalno-patološkoj nekredibilnosti i ljudskoj neprihvatljivosti.
 • Zajedljiva metafora iz naslova ove satirične zbirke, o čovjeku "koji je ujeo psa", samo je logički izraz one autorske jetkosti, koja se obračunava sa oholim besmislom naše iščašene stvarnosti, dok je očitava ogledalskom logikom sveprisutne životne izopačenosti. Jer, u ogledalski tačnoj slici svijeta, sve je doslovno isto, samo - naopako postavljeno - lijevo je desno, a desno je lijevo. U društvenoj optici te ogledalski obrnute logike i egosom zaošijane isključivosti, o kojoj satira ne želi da šuti, red i nered; dobro i zlo; moral i nemoral; ljudskost i neljudskost; lijepo i ružno - na cinično posuvraćenoj ljestvici socijalnih vrijednosti - automatski mijenjaju svoja mjesta.
 • Dakle, samo je nemoral moralan; laž neupitna istina, a zlo jedino dobro. I, naravno, da, u uzročno-posljedičnom smislu tako iščašene i nametnute društvene logike - nije pametno biti pametan ni kritički istinoljubiv. Stoga je, kako to čitamo na ovim stranicama, ekskluzivno pravo na istinu dato još samo dvorskim ludama. Jer, stvarne lude, one koje su se domogle vlasti i društvene moći, podnose mirno samo tu vrstu ludačke kritike i bezopasne konkurencije.
 • Uzdrman sveopštim besmislom životne svakodnevnice, i inercijom neupitno ustaljenih važenja i značenja, autor instrumentalizuje i spisateljski promoviše neskriveno ruganje i sprdnju, kao jedino smislen odgovor kojim nam durbinski primiče i razgolićuje praksu enormne društvene, moralne i ljudske izopačenosti našeg vremena. U metaforički ciničnoj ravni tog uvida, kmetska poslušnost, konformizam i slijepa nekritičnost, porađaju ironički uspio fantazam ljudi koji hodaju sa dvije, a žive i rade bez ijedne glave.
 • Time se, domicilno čitana, jedna od satirčnih priča ovdje, asocijativno prigodno, primiče na dohvat aktualne državne b-h-s troglavosti i njene iskustveno porazne nesposobnosti odlučivanja, uzajamnog razumijevanja, logičkog sporazumijevanja i, konačno - samorazumijevanja porazne društvene patologije koju svojim djelovanjem nužno proizvodi.
 • Samo tako mogući su i oni naizvrat obučeni građani ("sako navukli kao hlače, a hlače kao sako"), koji, logikom sveopšte društvene naopakosti, u ljekarskoj ordinaciji zatiču pacijenta kojeg, umjesto ljekar, liječi VKV automehaničar, dok na izborima, shodno prethodnom paradoksu, "za glavnog babu", pobjeđuje - vodoinstalater. I ne samo to.
 • Svijet apsurda poprima dodatno apokaliptočne vizije one životne sveobuhvatnosti u kojoj se: išamarani izvinjavaju svojim šamarateljima; žrtve svojim zločincima; a sin, se, do pobožnosti marljivo, izvinjava i pravda koljaču svojih roditelja ... Ukratko, iz reda u red, iz priče u priču, autor ove satirične zbirke, pokušava samo jedno - "ubiti glupost u letu", što je, po nekim mišljenjima, jedini i temeljni i cilj svake satire.
 • Stoga, shodno iracionalnoj, etički falsifikovanoj realnosti u kojoj živimo (kako našoj, ovdašnjoj, tako i onoj planetarnoj), valja nam, juvenalovski kličući, glasno i jasno podržati autora: difficile est saturam non scribere (teško je ne pisati satiru). Tim prije što su nered, prljavština i nečist - svud oko nas - dosegli fantomske razmjere jezički neizrecivog fenomena, te, stoga, spadaju još samo u nadležnost ježevske, bodljikavo opominjuće i jedino preostale satirične naracije.
 •  Esad Bajtal, Sutješčica, novembra 2018.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biser2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Z mojih bregov", Frana Galovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Nesretni zastavnik i pjesnik Fran Galović
 • Uz Matoša i Domjanića, a prije Krleže i Gorana Kovačića, Galović je bio jedan od prvih pjesnika koji su svoje pjesme pisali na kajkavskom narječju. Iako je pisao je i pjesme, crtice, novele i pripovijetke na štokavskom narječju, pjesme na kajkavskom ono su po čemu ga pamtimo i čime je ostavio trajan i neizbrisiv trag u našoj Hrvatskoj književnosti.
 • Rođen je u Peterancu kod Koprivnice 20. srpnja 1887. Pučku školu polazio je u rodnom Peterancu od 1894., a od 1898. do 1906. godine školuje se u Zagrebu. Kasnije je radio kao učitelj u zagrebačkoj II. realnoj gimnaziji. Pripadao je pravaškom liberalnom pokretu, a pokrenuo je i uređivao pravaški časopis Mlada Hrvatska. Početkom Prvog svjetskog rata regrutiran je u redove Austro-ugarske vojske, gdje ujesen 1914. pogiba, s činom zastavnika, pokraj sela Radenković u Srbiji, 26. listopada. Sahranjen je 31. listopada 1914. godine na zagrebačkom groblju Mirogoju.
 • Krleža ga prvi put spominje u dnevničkom zapisima iz ožujka 1916. u reminiscencijama na mobilizaciju na zagrebačkom kolodvoru. Krleža ga najprije zapaža kroz sudbinu nesretna; "zastavnika i pjesnika" (kako su mu napisali na nadgrobnom spomeniku). Deset godina nakon Galovićeve pogibije, Krleža je izdao u svojoj Književoj republici (1924/25, 11/12) Galovićev dotad gotovo nepoznati, nedovršeni ciklus Z mojih bregov, koji je na tadašnjoj književnoj sceni odjeknuo poput male senzacije.
   

  U Zagrebu,26.09. 2018, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/galovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32