width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete kupiti ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (deset godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi nešto više od šest stotina digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost", "Istorija filozofije","Pučko otvoreno učilište Velika Gorica" i Neobične knjige.
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije petnaest godina. U to vrijeme objavili smo više od 700 naslova, a bilježimo i više od 25 500 000 posjeta i 1 275 000 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.
 • Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.
 • Važna obavijest: Dana 20. 12. 2023 premješten je još jedan dio knjiga koje su dosad bile nedostupne zbog problema sa serverom. Te knjige se sada mogu najnormalnije preuzimati. U svrhu uštede prostora sa servera su uklonjene knjige autora, koji nam se u proteklih desetak ili petnaestak godina nisu javljali s tim da smo pazili da se među njima ne nalaze knjige autora koji su preminuli.
 • Treči dio knjiga također će biti vraćen čim pronađemo i zakupimo server koji će svojom konfiguracijom odgovarati našim potrebama.
 • Dana 19.09.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kratke misli za gimnastiku duha", Ive Mije Andrića.
 • Dana 26.09.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Bijeli demon", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 02.10.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Osjećaj Goluba", Nikole Nikše Eterovića.
 • Dana 05.10.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "U krivo nasađenom svijetu", Roberta Bralića.
 • Dana 16.10.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Plodovi tišine", Tatjane Grgić.
 • Dana 20.10.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Viva Meksiko", Borisa Golića.
 • Dana 13.12.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Rezolutno doba 1948" i "Poslije krize 1933", Ive Mije Andrića i Marinka Mije Mijovića.
 • Dana 09.01.2024. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Oslikana poezija", Jadranke Varge.
 • Dana 21.01.2024. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Apoteka poezije - 21 misao", Nikole Nikše Eterovića.
 • Dana 05.02.2024. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Granice nesanice", Ive Mije Andrića.
 • Dana 01.03.2024. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kronologija jednog vremena -proza", Romana Safnera.
 • Dana 19.03.2024. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kronologija jednog vremena -poezija", Romana Safnera.
 • Dana 03.04.2024. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Doživjeti stotu" - Priručnik o zdravlju, Maje Panić.
 • Dana 15.04.2024. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga RODA I VODA, dječje pjesmice i pitalice, Ljerke Teskere i Tatjane Grgić.
 • Dana 19.04.2024. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "No bullshit", Borisa Golića.
 • Dana 01.05.2024. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Usud hrvatskoga lovstva", Romana Safnera.
 • Dana 26.05.2024. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja"
 • Dana 26.05.2024. Ukupno je preuzeto 1 275 000 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Usud hrvatskoga lovstva", Romana Safnera, predstaviti ćemo vam uz pomoć pripomene knjige:
 • PRIPOMENA
 • Usud - 1. ono što je unaprijed određeno; sudbina, udes, kob 2. (Usud) mit. biće iz narodne bajke koje određuje čovjekovu sudbinu (Anić V., 1998)
 • Naslov kompilacije (Usud) koji je upravo pred Vama sukladan je tradicionalnom lovačkom pozdravu "Dobra kob". Prema Aniću (1998) usud i kob su sinonimi, tj. riječi istoga značenja. Iako se radi o sinonimima među koje spadaju i udes i sudbina za naslov je odabrana upravo riječ usud koja sukladno autorovoj osobnoj percepciji ulijeva nadu da je Usud - mitsko biće koje određuje čovjekovu sudbinu - na strani hrvatskoga lovstva.
 • Bez obzira na različitost pojedinačnih promišljanja nedvojbeno je da se ulaskom u EU postavljaju novi/drugačiji kriteriji političkih, socijalnih, ekonomskih i inih odnosa u Republici Hrvatskoj. Dakako da će u tim promjenama proporcionalno sudjelovati i naše lovstvo. Neizvjesnost tih promjena dostatan je razlog za podvlačenje crte ispod učinjenoga kao i za pogled u retrovizor osobnog vizionarstva. Ponukan tom idejom autor je prikupio neke svoje članke objavljene u lovačkim časopisima (Lovački vjesnik, Dobra kob, Glas lova i ribolova) te ih u ovom sabranom izdanju nudi na uvid svekolikoj javnosti u tri poglavlja, tj. tri zasebne cjeline. U prvi dio su uvršteni članci objavljeni do ulaska RH u Europsku uniju i naslovljen je 1.Usud hrvatskoga lovstva do ulaska u EU. Drugi dio naslova 2.Usud hrvatskoga lovstva nakon ulaska u EU obuhvaća razdoblje od ulaska RH u EU do autorovog umirovljenja, a treći naslova 3.Dodatak od umirovljenja do današnjih dana. Kao niti onda kada su nastajali objavljeni članci nisu niti naknadno lektorirani niti stručno recenzirani. S današnjeg motrišta neki od njih svakako bi bili drugačije napisani i/ili barem prerađeni i dopunjeni novijim suvremenim spoznajama. Unatoč toga je sigurno da se glavna misao, tj. bit iznesenih misli ne bi uopće ili barem ne bi stubokom mijenjala.
  Tekstovi u prve dvije cjeline su nastajali i objavljivani u vremenskom periodu od godine 1996. pa zaključno do mjeseca listopada 2017. godine kada je autor službeno poslan u dobnu (starosnu) mirovinu. U Dodatku, trećem poglavlju/odlomku ove knjige prikazani su tekstovi nastali nakon odlaska u mirovinu do trenutka pripreme knjige za objavljivanje. Iako neki tekstovi s danom ulaska RH u EU (1. srpnja 2013.) još nisu bili objavljeni već su bili predani u redakcije i prihvaćeni za tisak te niti na njima nije bilo naknadnih promjena, dopuna niti ispravaka. Eventualna razlika između ovdje prikazanog izvornog i u časopisima objavljenog teksta isključivo je u domeni ovlasti glavnih urednika, a bez autorovog prethodnog uvida u njihov konačni izgled.
 • Cijeli materijal je složen kronološkim redom kako je i nastajao. Odabrani su oni tekstovi iz kojih se može iščitati autorova vizija suvremenog lovstva uz konkretne prijedloge i sugestije za postizanje zamišljenih dosega. Kako u domeni očuvanja biološke raznolikosti i zaštite prirode tako i s motrišta uspješnog/profitabilnog gospodarenja obnovljivim prirodnim bogatstvom (divljač). Iako u sklopu različitih tema neki dijelovi pojedinih članaka su gotovo istovjetni jer su tekstovi pisani za različite časopise, a nakana je bila da izneseno promišljanje stigne do što većeg broja zainteresiranih. Takav pristup ukazuje na konzistentnost stavova i svakako na autorov stil pisanja. Budući da je pitanje "istine" , unatoč epiteta "oštro pero", pitanje osobnog pogleda na opisana događanja tek će vrijeme pokazati da li je autor bio u pravu ili je bio loš vizionar. Eventualne trenutne promjene koje će diktirati novo europsko zajedništvo zasigurno neće biti razlog niti likovanja niti sumnje u vlastita promišljanja. Za njihovu globalnu valorizaciju trebat će još puno, puno više vremena. Kako je to izgledalo kronološki pročitajte u nastavku.
   

  Roman Safner

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/safner3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "No bullshit", Borisa Golića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige NO BULLSHIT!
 • Ne postaje se prosvijetljen zamišljanjem figura od svjetlosti, nego osvještavanjem svoje tame. - C.G. Jung
 • Tko nas ne zna, taj nas slavi, tko nas zna - taj nas žali. Zoran Kostić Cane
 • Nedavno, ne znam kada, sam čitao knjige o Bullshitu Harry G. Frankfurta, Chrisa Browna ili američkih znanstvenika Carl T. Bergstroma i Jevin D. Westa. A onda je krenula naša izborna kampanja puna bullshita. Ne znaš tko proizvodi više bullshita desnica ili ljevica. A navedeni autori dezinformacije, zloupotrebe podataka, besmislice, lažna obećanja, razne manipulacije i fake news jednostavno zovu istinama, no to je bullshit, jer smrdi na daleko i na veliko. Jer oni ne vide da je ugržen demokratski proces odlučivanja. A mi se možemo na sve se to uzaludno žaliti. Pa sam zaključio da je taj naš bullshit jednak bullshitu u Americi. Jer naši političari su bez forme, bez ideja i bez sadržaja. Jer mi imamo balkanski odraz, balkanski mentalitet i izvitoperene ideološke pretpostavke, a to je bullshit nad bullshitovima. Uz to, sam ja uključio naše predizborne i izborne uvjete, predizborne laži i obećanja. Pa sam ja u sve to uključio naše životne događaje, naše životne nepravde i neprilike.
 • Citat o našem trenutnom stanju:
 • Mi smo bullshit društvo i država, ma što to bilo i ma što to značilo. Desne stranke govore svoj bullshit, a lijeve stranke svoj. No nije to najgore, najgore je što se oni ne podnose, nakon prenemaganja oni se mrze, pa znaju otvoreno krenuti jedni na druge. Zbog toga nam se svašta događa, zbog toga je kvaliteta zraka ispod ili iznad graničnih vrijednosti, prisutan je smrad trulih jaja koji se širi na sve strane, nešto nas peče za oči i štipa nam grlo. Od toga neopisivo smrdi i zaudara jer raspada se bullshit i smeće svuda oko nas. Jer je to svakodnevni užas i svakodnevna noćna mora. Jer mi na Balkanu smo problematični i imamo težak i nezgodan karakter. Sve nam je to zbog teškog života, teške prošlosti i teškog braka. Pa nam je karakter:
 • "Guja ljuta, makni mi se s puta."
 • Pa idemo kroz pakao, a željeli bi ići kroz raj. Pa smo osvetoljubivi, a ako nam osveta ne uspije, onda glumimo žrtve. Zato za nas kažu da našim sugovornicima trebaju debeli živci da bi s nama općili, da bi se s nama družili. Pa ako smo i mi ovnovi, bikovi, rakovi ili blizanci, Bože pomozi, jer je sve teško, da teže ne može biti. Pa je s nama neizdrživo i neodrživo.
 • Jer nas ti naši političari onakve male, onakve nikakve, onakve siromašne i nezaštićene gaze li ga gaze. Ali to nije kao kad Alka Vujica pjeva:
 • "Gazi, gazi, gazi me, ti to radiš najbolje."
 • Jer što očekivati od tih konzervativnih ljudi i rasista. Što očekivati od njihovog teškog karaktera? Ja od toga osjećam razne boleštine, diže mi se želudac, imam glavobolje i kašljem. A ja ne podnosim smrad i plijesan, ja ne podnosim smrad iz kanalizacije, meni je to odvratno, ne mogu disati, iako sam ja iz Belišća, gdje svakodnevno nesnosno smrdi i zaudara na sumpor, amonijak ili na nekakvu kiselinu, gdje mi nešto izaziva kašalj i guši me. Ja izgleda nisam naučio na to, jer ja sam izgleda osjetljiva njuška, jer ja malo - malo nekuda odem. Oni koji svakodnevno to doživljavaju, se ne žale i ne bune, prihvaćaju to i tome su se nekako prilagodili ili su prerano umrli. Pa mi je tako nedavno umro još jedan prijatelj, Bog da mu prosti dušu. I što još mogu reći: nije to neidentificirani izvor smrada. To je identificirani izvor smrada, to neopisivo smrdi nekakva trulež i bullshit naših političara s desne i s lijeve strane. Dobro da se ne pojavljuje smrdljivi dim, ali bez obzira na to, prozori naših kuća se ne smiju otvarati.
   

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic56.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu RODA I VODA, dječje pjesmice i pitalice, Ljerke Teskere i Tatjane Grgić predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije:
 • Recenzija RODA I VODA/ pjesmice-pitalice
 • Može biti zastrašujuće raditi na nečem tako složenom kao što je poezija s malom djecom, ali djeca u vrtiću stvarno imaju korist od bavljenja pjesmama . Ako ste se pitali kako uključiti više poezije u igru, rad i učenje s djecom, možda vam ova zbirka pjesmica-pitalica pomogne.
 • Pjesmice u zbirci RODA I VODA imaju postojan ritam i rimu što je jako bitno u radu s djecom predškolske dobi.
 • Ritam, osim što potiče djecu na razmišljanje o ritmu, koristan je za poboljšanje dječje muzikalnosti. Pjesmice, recitacije s postojećim ritmom lakše se uglazbljuju, ali i omogućuju razne igre prstićima, kao i kao i tkz. body percussion - jednostavnu tehniku u kojoj koristimo svoje tijelo kao instrument. Vježbanje tih udaraljki tijela pridonosi poboljšanja u tri područja: tjelesnom - jer potiče svijest o tijelu, kontrolu pokreta i mišićnu snagu, koordinaciju i ravnotežu; mentalno - jer poboljšava koncentraciju, pamćenje i percepciju; i konačno socio - afektivni jer pomaže u izgradnji timskog rada, osjećaja i zajedništva.
 • Rima pomaže djeci da počnu prepoznavati obrasce u riječima i razlikovati različite zvukove, omogućuje lakše pamćenje pjesmica ali i zabavnu igru riječima. I ritam i rima omogućuju djeci da čuju glasove i slogove u riječima, što pomaže djeci da nauče čitati.
 • Mnoge kulture diljem svijeta koriste dječje pjesmice kako bi zabavljali i istovremeno podučavali djecu. Osim što su prekrasan uvod u poeziju, dječje pjesmice su izvrsne za razvoj ranih vještina pismenosti kao što su ponavljanje, slušanje slogova, prepoznavanje i definiranje riječi koje se rimuju, obogaćivanje rječnika i pravilan izgovor glasova.
 • Ljepota i draž dječjih pjesmica leži u rimovanoj i ritmičkoj strukturi koja pomaže djeci ( a i odraslima) kako u pamćenju riječi tako i u korištenju u novim situacijama, okolnostima.
 • Igra riječima, ritmom i rimom može biti motivacija za neke nove kreativne i otvorene igre u kojoj djeca, dok manipuliraju riječima i zvukovima kako bi stvorila jednostavne rime, postaju svjesni uzoraka riječi i slova koja će im pomoći da razviju vještinu dekodiranja.
 • Osebujnost ove zbirke je novi koncept pjesmica, koje uz ritam i rimu, mnoštvo slikovitih riječi koje obogaćuju dječji izričaj , koriste kreativna pitanja sa ciljem poticanja djece na promišljanje i zaključivanje.
 • Djeca koja se u ranoj dobi uče razmišljati o stvarima , uče istraživati i spoznavati prirodne zakonitosti putem otvorenih pitanja, bolje su opremljena za razumijevanje svijeta oko sebe i povezivanje novih informacija s prošlim ili sadašnjim iskustvima.
 • Koncepti ugrađeni u poeziju, poput ritma i rime, aliteracije, pitanja, personifikacije i imaginacije, temelj su dekodiranja, razumijevanja i tečnosti - okosnice dobrog čitanja, ali i zabave i zanimljivog učenja.
 • Druženje i učenje uz, sa i kroz pjesmice - pitalice zbirke pjesmica RODA I VODA zabavno je i ugodno iskustvo učenja.

  Sanela Gnjatović, Voditeljica obrazovanja odraslih pri Udruzi za promicanje cjeloživotnih kompetencija odgojitelja

 • Važna napomena: Knjiga "RODA I VODA" je namijenjena djeci ali može služiti i kao metodološki priručnik za odgojitelje i učitelje.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/grgic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Doživjeti stotu" - Priručnik o zdravlju, Maje Panić, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • RECENZIJA - Maja Panić: "DOŽIVJETI STOTU!"
 • Danas preko mema "Doživjeti stotu" već samo ovlaš preletimo pogledom, ali zadatak recenzenta je da kritički i koliko je moguće objektivno prouči svoj zadatak - ne samo izvana, već i "ispod haube". Dakle, zašto: "Doživjeti stotu"?
 • Knjiga koju imate pred sobom, naslova "Doživjeti stotu" na prvu može asocirati da se radi ili o još jednom novom bilinaru ili još uvijek prisutnoj integralnoj ljekaruši tipa "Narodni liječnik" Alfreda Vogela ili "Narodno zdravlje" Sadika Sadikovića, ali ćete pomisliti nije li tako ambiciozna opsežnost neobična za jedan bilinar? I to nije prvi put da će čitatelj na ovom putovanju promijeniti mišljenje.
 • Početak je tipičan i ispunjava očekivanja apsolvirajući generičku kolekciju bolesti i oboljenja i općepoznatog ljekovitog bilja i postupaka. Što se tiče medicinskog aspekta, pomalo mediokritetski se slijedi niska najčešćih uzroka smrtnosti što me navodi na 6 najčešćih uzroka smrtnosti izdvojenih u knjizi "Kako umiremo: razmišljanja o završnom poglavlju života" Sherwina B. Nulanda. U knjizi "Doživjeti stotu" ističu se metode u kojima se miješaju blagodati placebo efekta, aurikulopunktura, vegetarijanstvo, alkalna prehrana, nepovjerljivost prema farmaceutskoj industriji, Tesla, imunoproliferacija od Vogelovog "lajtmotiva" Molkosana, do popularne zlatne teladi u koje se uzdamo: GcMAF protein koji je makrofagni aktivacijski faktor nastao modifikacijom proteina koji veže D vitamin. Otkriven je 2008. i ulažu se nade u njegovo djelovanje protiv raka, HIV-a, autizma..., metformin - molekula biljnog podrijetla koja se koristi protiv šećerne bolesti koji se pokazao kao instant produživač života, rapamicin - molekula streptomiceta s Uskršnjih otoka koja djeluje na rak i produžuje život, resveratrol - biljna molekula protiv bakterija i gljiva, huperzin A - alkaloid kineske crvotočine...
 • Taman kad očekujete da je to iscrpljena građa, a preostaje više od pola knjige upitat ćete se:"čega?"
 • I evo "čega"! Tu će vas dočekati zlokoban citat Abramelinske magije iz pera MacGregor Mathersa, učitelja, kolege i neprijatelja Aleistera Crowleya. Dalje se opisuju osnove magije, okultizma i ezoterije svake vrste.
 • Tek kada pročitamo taj magijski dio i vratimo se u medicinu, shvaćamo da je sve to u funkciji zdravlja. Time su nam pruženi i ponuđeni raznoliki alati kako bismo održavali svoje zdravlje i dugovječnost, a starenje nije jednoobrazna pojava te danas u doba, da tako kažem, korozivnih poslovnih i međuljudskih uvjeta javlja se i pojava ubrzanog starenja te autorica kao adut citira Ivu Andrića:"Beskorisno je u starosti produžavati život."
 • Ovo je eklektična knjiga sinkretičke duhovnosti new ageai najbolje će je opisati pojam "Panorama". Svejedno, "Doživjeti stotu" bilo bi izvrsno imati u svojoj kućnoj biblioteci, dodao bih: za potvrdu prihvaćenih (sa)znanja i za: upoznavanje jednog cijelog skrivenog svijeta, zato što: znamo što imamo i gdje ga možemo naći pa: neka stoji na polici.
   

  Gabrijel Barišić, 30.1.2024., Slavonski Brod

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/panic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kronologija jednog vremena -poezija", Romana Safnera, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PRIPOMENAK
 • Izbor teme i forma pisanja spontana je i nenadana inspiracija potaknuta stvarnim događanjima u realnom vremenu i prostoru. U konkretnom primjeru obično je to reakcija isprovocirana javnim pranjem mozga i učestalim otkrivanjem tople vode. Većina takvih zapisa uglavnom nikada ne ugleda svjetlo dana i ostaje samo osobna zadovoljština uglavnom samozatajnog autora. Poput nikad završene priče i takva osobna zadovoljstva način su i metoda ekspresije unutarnjeg mira/nemira s ciljem relaksacije i traženja predaha u kaotičnoj (zbrkanoj, ispreturanoj) kolotečini ovozemaljskog života. Sukladno trenutnom nadahnuću i momentalnoj inspiraciji kao vrhunskoj motivaciji zabilješke su ovjekovječene i u prozi i u poeziji. Dakako da se ne radi o pokušajima profesionalnog literarnog izričaja već o pukom amaterskom preslagivanju vlastitih misli, asocijacija i osjećaja. Poezija je pisana iz "ruke" i bez gramatike ostavljajući svakome na volju samostalno raspoređivanje velikih i malih slova, zareza, točaka, tj. interpunkcija ili znakova kojima se u pisanome tekstu odjeljuju rečenice i rečenični dijelovi. Ukupnost odlika koje čine tekstove prepoznatljivim, tj. način izražavanja je autorov stil pisanja, a što uključuje i karakterističan odabir i način uporabe stvaralačkih postupaka i stilskih izražajnih sredstava u oblikovanju teksta.
 • Prepoznatljiv stil izražavanja uz epitet osebujnosti prati autora cijelim tijekom njegovog profesionalnog stvaralaštva. U službenim tumačenjima osebujnost je sinonim za neobičan, svojstven, osebujan, originalan, čudan. Drugačiji od ostalih, ne isti kao što je obično izvornik. Izričaj s osobnošću i sa svojstvenim gledištem. Biti drugačiji, osebujan uglavnom nije prednost u najširem poimanju dodvoravanja indoktriniranoj (nasilno usađivanje ideja, stavova kognitivnih strategija, profesionalnih metodologija, tj. određenih doktrina) benevolentnoj (blagonaklonoj) većini ali autor je lišen takvih pobuda s blagonaklonošću spram "vlastite" istine i utemeljene kreativne kritike zatečenim zbivanjima.
 • Stoga je najčešće s dozom protivljenja i skrivene ironije. A ironija (hinjeno ignoriranje), ruganje na "fini" način je jezični izraz i stilska figura u kojoj je pravo značenje ili prikriveno ili suprotno doslovnom značenju. To je forma crnog humora koju je Sokrat često rabio razgovarajući/nadmudrujući se s onima koji su precjenjivali svoje vlastito znanje. U kompilaciji (postupak i rezultat sastavljanja) "Isječci iz naše svagdašnjice" tzv. poezija glede svoje raznovrsnosti poredana je abecednim redom sukladno početnom slovu naslova do uključivo pjesme Žuta minuta, a potom slijedom kronološkog nastanka.
 • Pjesmu naslova "Mornarska*" osmislio je moj pokojni otac Miro Safner kao doprinos mojoj domaćoj zadaći u nekom od nižih razreda osnovne škole. Nažalost nikad nije bila pročitana te je ovo prvi puta da je dana na uvid potencijalnim čitateljima. Ovisno o intenzitetu inspiracije neki tekstovi nastajali su u dahu poput eskalacije ugaslog vulkana dok su kosturi nekih poput noćne more dotjerivani još danima pa i tjednima. Neki su nastajali paralelno/usporedo, tj. istovremeno sukladno isprovociranoj motivaciji u trenutnom izazovu.
 • Ne rijetko je ta motivacija i unatoč svoje vizualne različitosti autoru djelovala kao dvije forme istog sadržaja, s istim spoznajama i s istim porukama. Stječe se dojam da se cijeli svijet uz svu svoju veličinu i toliko isticanu različitost stapa u isto jednoumlje, tj. bezumlje koje stane u svega nekoliko koraka, prostih ili prosto proširenih rečenica i svakako u jednoobraznu istinu tzv. "novog normalnog".
   

  Roman Safner

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/safner2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kronologija jednog vremena", Romana Safnera, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • PRIPOMENAK
 • Stare mudrosti nas upućuju da je nemoguće kamen dva puta baciti u istu rijeku jer i ta rijeka je poput našeg života u stalnoj mijeni. I ona je u svakom trenu drugačija, nova, ne prepoznatljiva. O tome što se, kako i zašto u treptaju oka promijenilo samo je njoj znano i stalni povod za golicanje mašte. Naša imaginacija da mi trajemo duže, da su promjene na i u nama sporije samo je alibi kojim hranimo vlastiti ego i podržavamo uvriježene zablude. Stoga je svaki trenutak koji zna trajati kao vječnost ili proletjeti u času neprocjenjivo vrijedan, ne ponovljiv i prolazan.
 • Dinamika te naše prolaznosti zabilježena u proživljenom trenutku kao isječak iz svagdašnjice samo je kronologija jednog vremena iz rakursa strpljivog notara/bilježnika amatera. Mada su takve zabilješke bremenite subjektivnošću autora i njegovim osobnim poimanjem svekolikih zbivanja vrijedan su doprinos nekim budućim analitičarima u iznalaženju povijesnih činjenica lišenih aktualnih direktiva i ideologija u vrijeme svoga nastajanja. Ukoliko vođenje takvih zabilješki predstavlja zadovoljstvo, u neku ruku hobi i/ili profesionalnu deformaciju potrebe za pisanjem, motivacija je vrlo intenzivna, jasna i nedvojbena.
 • A izbor teme i forma pisanja spontana je i nenadana inspiracija potaknuta stvarnim događanjima u realnom vremenu i prostoru. U konkretnom primjeru obično je to reakcija isprovocirana javnim pranjem mozga i učestalim otkrivanjem tople vode. Većina takvih zapisa uglavnom nikada ne ugleda svjetlo dana i ostaje samo osobna zadovoljština uglavnom samozatajnog autora. Poput nikad završene priče i takva osobna zadovoljstva način su i metoda ekspresije unutarnjeg mira/nemira s ciljem relaksacije i traženja predaha u kaotičnoj (zbrkanoj, ispreturanoj) kolotečini ovozemaljskog života. Sukladno trenutnom nadahnuću i momentalnoj inspiraciji kao vrhunskoj motivaciji zabilješke su ovjekovječene u prozi. Dakako da se ne radi o pokušajima profesionalnog literarnog izričaja već o pukom amaterskom preslagivanju vlastitih misli, asocijacija i osjećaja. U proznim tekstovima je korišten program jezične korekcije (Spelling Grammar).
 • Ukupnost odlika koje čine tekstove prepoznatljivim, tj. način izražavanja je autorov stil pisanja, a što uključuje i karakterističan odabir i način uporabe stvaralačkih postupaka i stilskih izražajnih sredstava u oblikovanju teksta. Možda se koji puta previše inzistira na definiciji ili objašnjenju pojedinog rabljenog pojma/termina no to je s ciljem posvemašnjeg razumijevanja autorovog izričaja. Prepoznatljiv stil izražavanja uz epitet osebujnosti prati autora cijelim tijekom njegovog profesionalnog stvaralaštva. U službenim tumačenjima osebujnost je sinonim za neobičan, svojstven, osebujan, originalan, čudan.
 • Drugačiji od ostalih, ne isti kao što je obično izvornik. Izričaj s osobnošću i sa svojstvenim gledištem. Biti drugačiji, osebujan uglavnom nije prednost u najširem poimanju dodvoravanja indoktriniranoj (nasilno usađivanje ideja, stavova kognitivnih strategija, profesionalnih metodologija, tj. određenih doktrina) benevolentnoj (blagonaklonoj) većini ali autor je lišen takvih pobuda s blagonaklonošću spram "vlastite" istine i utemeljene kreativne kritike zatečenim zbivanjima. Stoga je najčešće s dozom protivljenja i skrivene ironije. A ironija (hinjeno ignoriranje), ruganje na "fini" način je jezični izraz i stilska figura u kojoj je pravo značenje ili prikriveno ili suprotno doslovnom značenju. To je forma crnog humora koju je Sokrat često rabio razgovarajući/nadmudrujući se s onima koji su precjenjivali svoje vlastito znanje.
  mjerodavne, validne) analize.
 • U kompilaciji (postupak i rezultat sastavljanja) "Isječci iz naše svagdašnjice" prozni uradci su složeni nekim kronološkim redom svoga nastajanja kao podsjetnik bezgranične ljudske gluposti, neupitne prolaznosti i neosporne pretpostavke da samo mijena stalna jest. Ovisno o intenzitetu inspiracije neki tekstovi nastajali su u dahu poput eskalacije ugaslog vulkana dok su kosturi nekih poput noćne more dotjerivani još danima pa i tjednima. Neki su nastajali paralelno/usporedo, tj. istovremeno sukladno isprovociranoj motivaciji u trenutnom izazovu.
 • Ne rijetko je ta motivacija i unatoč svoje vizualne različitosti autoru djelovala kao dvije forme istog sadržaja, s istim spoznajama i s istim porukama. Stječe se dojam da se cijeli svijet uz svu svoju veličinu i toliko isticanu različitost stapa u isto jednoumlje, tj. bezumlje koje stane u svega nekoliko koraka, prostih ili prosto proširenih rečenica i svakako u jednoobraznu istinu tzv. "novog normalnog".
   

  Roman Safner

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/safner.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Granice nesanice", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • SPOMENICI PARADOKSIMA EGZISTENCIJE
 • "Vrijeme radi za mudre i pametne ljude,a budalama ostaje da vode ratove i ruše ono što dobri i vrijedni stvore i izgrade."
 • (Ivo Mijo Andrić)
 • Veliki entuzijasta, Ivo Mijo Andrić, čovjek impresivnog stvaralačkog opusa, osvjedočeni poznavalac regionalnog satiričnog stvaralaštva, realizovao je svoju originalnu, interesantnu i vrijednu ideju i ponudio čitaocima "Zbornik hrvatskih i crnogorskih aforista". Nesumnjivo da je autor u ovaj projekat ušao sa najboljom namjerom i osvjedočenom kompetitivnošću da ljubiteljima aforizma podari kvalitetan i sveobuhvatan zbornik aforističkih iskaza velikog broja autora sa ova dva geografski razuđena prostora. Poduhvat je, svakako, zahtijevao svojevrsno uporno i vremenski obuhvatno rudarenje i kopanje po velikom broju enciklopedija, antologija, leksikona, autorskih knjiga, novina, časopisa u papirnoj i elektronskoj formi, raznih publikacija, društvenih mreža i slično da bi, u krajnjem, sve ishodovalo jednom kvalitetnom, sveobuhvatnom i dobro ukomponovanom cjelinom, bez značajnijih raskoraka u broju odabranih aforizma po autorima i bez nekog naglašenijeg korišćenja geografskog ključa, te uz poštovanje abecednog kriterijuma u redoslijedu autora. Na ovaj način izbjegnuta je bilo kakva vrsta favorizaciie i prisustvo eksplicitnog vrijednosnog suda o autorima, već je potencijalnom čitaocu prepušteno da u obilju ponuđenog aforističkog materijala pravi svoje lične preferencije.
 • U prezentiranom Zborniku uočljiva je sva raznovrsnost aforističkog stvaralaštva koja je najčešće zasnovana na generacijskoj raznolikosti, polaznim ideološkim viđenjima, osobenom autorskom pečatu i (mada najmanje) geografskim određenjima. U ovako širokom izboru i obuhvatu svakako je prisutan i skoro neograničen tematski dijapazon, prvenstveno ali ne i samo, inspirativno hranjen koloritnom stvarnošću ove dvije države sa svim tranzicijski prepoznatljivim apsurdima i posrnućima. Autor se prilikom izbora, u najvećoj mogućoj mjeri, rukovodio elementarnim načelima i parametrima koje svaki aforizam mora da posjeduje kao što su: duhovitost, artizam, estetska i semantička svojstva, originalnost u ideji, aluzivnost, kreativnost, metaforičnost, mudrost, pouka i slično. Uočljivo je da autor u svom odabiru posebno preferira aforizme koji na najbolji način zadovoljavaju dva esencijalna određenja ovog oblika literarnog stvaralaštva "sažetost" i "paradoksalnost" koji su istovremeno njihov svojevrsni "genusproximum" i " diferentiaspecifica" . U velikom broju odabranih aforizama prisutan je i naglašen estetski efekat, čime se dodatno osvjedočava ona Ničeova misao da je aforizam "lirika intelekta" , odnosno po Martinu Kaselu "svemir u kapljici vode", što u čitalačkoj percepciji dodatno pojačava umjetnički doživljaj.
 • Siguran sam da će "Zbornik hrvatskih i crnogorskih aforista", u kome je zastupljeno više od 150autora iz Hrvatske i Crne Gore, sa oko 2000 probranih aforizama, naići na pozitivnu čitalačku recepciju ne samo zbog kvaliteta i obilja odabranih aforizama, već i zbog toga što će to, kako sam autor u predgovoru naglašava biti "jedan je od stupova koji učvršćuje mostove suradnje među piscima i narodima kojima oni pripadaju". Moguće je da se u podacima vezano za ovako veliki broj zastupljenih autora, potkrala i neka greška, nenamjerna sigurno, a što se onih "pravih" grešaka tiče, ne reče li Lec "greška postaje greška kada se rodi kao istina".
   

  Pljevlja, 16.12.2023.g. Milenko Miro Šarac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric29.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Apoteka poezije - 21 misao", Nikole Nikše Eterovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Knjiga Apoteka poezije: Svijet je stih-stih kojeg živim 21 misao autora Nikole Nikše Eterovića
 • Knjiga Apoteka poezije: Svijet je stih - stih kojeg živim 21 misao nastavak je rada njenog autora Nikole Nikše Eterovića na popularizaciji i primjeni Apoteke poezije čiji je orginalni inicijator i kreator. Ovaj interdisciplinarni i interaktivni Projekt pod orginalnim nazivom Apoteka poezije Nikša je kreirao 2013. godine u Berlinu i od tada nesebično živi s njim i u kontinuitetu ga popularizira i primjenjuje u radu s kronično bolesnima, traumatiziranima, psihijatrijskim bolesnicima s pokušajnima suicida, depresivnima, kao i u radu sa studentima i učenicima te dodatnom usavršavanju zaposlenika u obrazovnom sustavu, zdravstvu i socijalnoj skrbi.
 • Knjigu čini 21 misao posvećena Apoteci poezije, tj. njenoj ljekovitoj moći i snazi. Sigurna sam da će ova knjiga zainteresirati svakog čitatelja za širenje misli o ljekovitosti poezije i/ili prakticiranje Apoteke poezije. Autorova namjera u kojoj je zasigurno uspio je bila osvijestiti stih kao lijek i to posebno kod onih potencijalnih čitatelja kojima poezija, kao i njeni ljekoviti učinci, nisu bliski i poznati. Kroz 21 misao ova knjiga budi interes i znatiželju te eksplicitno ili implicitno poziva na primjenu Apoteke poezije. U njenom fokusu je čovjek, pojedinac, kreator vlastitih misli, emocija, ponašanja i akcija, koji stvara vlastitu poeziju koja djeluje kao samorefleksija, otvarajući putove u bitno, nesvjesno, skriveno i prikriveno što u konačnici budi, krijepi, oporavlja i liječi, poput prirodne medicine. Nikšinim riječnikom kazano: "Apoteka poezije je hitna pomoć. Stih je kutija za prvu pomoć. Otvaramo kutiju, uzimamo ono što nam treba, primijenimo to na sebi i gledamo kako se rane polako iscjeljuju. ....Shvatimo neke nove stvari, utvrdimo već poznate .....".
 • Apoteka poezije aktivno vodi pojedinca na njegovom putu od tihog do glasnog, od nejasnog prema jasnom, od nesvjesnog prema svjesnom, od spoznaje do odluke, i u konačnici od odluke do djelovanja i završne akcije. Ukratko, to je najčešće put od boli, patnje i/ili traume do konačnog iscjeljenja, prožet različitim mislima i emocijama poput tuge, izgubljenosti, ljutnje i bijesa.
 • Pomoćni alati koji se koriste u Apoteci poezije su stihovi i proza pjesnika čija poezija je neka vrsta autobiografije (Augustin Tin Ujević, Vesna Krmpotić, Mehmedalija Mak Dizdar, Antun Gustav Matoš i Antun Branko Šimić i dr.). U svojoj Apoteci poezije Nikša koristi i poeziju njegovih studentica i studenata koje je poučavao i kojima je predavao. Kroz misli koje iznosi u ovoj knjizi autor nas poučava o vrlo važnim segmentima Apoteke poezije koji se odnose na ostvarenje odnosa sa drugima i komunikaciju s drugima uz poruku da svi možemo uspjeti zalječiti ili izlječiti se. Autor upoznaje čitatelja i o još nekim važnim dijelovima primjene Apoteke poezije koji se povezuju s našim glasom i glasnošću te rezonancijom, čitanjem i pisanjem. Apoteka poezije nudi lijek stihom, ali potiče i kreaciju života.
 • U retcima ove knjige i 21 misli koju iznosi, Nikša dodiruje i duboka pitanja poput pitanja vrijednosti i/ili važnosti, sebičnosti, granica sreće i nesreće, razumijevanja i nerazumjevanja, koristi i dobiti, čovjeka u trenutku i trenutka u čovjeku, života na vremenskoj dimenziji prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Dotiče se Nikša i pojma smrti i glagola koji ga određuju, koncepta Samoće straha i njegove verbalizacije, pitanja urođenosti poezije ljudskim bićima i njene ljepote u spoznaji samog sebe. S lakoćom Nikša niže misli, slaže ih u redove, rečenice i pitanja, kreirajući tako dinamiku života s jasnom porukom o Apoteci poezije koja liječi, potiče kreativnost, jača samopouzdanje te u konačnici doprinosi osobnom rastu i razvoju pojedinca.
 • Čestitke Autoru na još jednoj vrlo vrijednoj knjizi !
   

  Prof.dr.sc. Nataša Šimić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/eterovic7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Oslikana poezija", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • OSVRT NA 24. ZBIRKU POEZIJE „OSLIKANA POEZIJA“ PJESNIKINJE JADRANKE VARGA
 • „dodir sna i dodir ljubavi
  s dodirom poezije…
  to je dodir života“
 • Ove krasne minijature oslikane poezije predstavljaju biserčiće izvađene iz školjke Života, one koje je pjesnikinja Jadranka taložila u svojoj duši i onda odlučila nanizati u sjajnu ogrlicu.
 • Vidljivo je da Jadranka živi s poezijom, ali već odavno i u poeziji i da su s protokom vremena njezine pjesme dobile poseban sjaj.
 • Dodir poezije u Jadrankinom snu pretvoren je u dodir Života i dodir Ljubavi, a zaluta li u svojim mislima ponekad na neku drugu stazu, tišina je oaza u kojoj će pronaći odgovore na sva svoja pitanja.
 • Jarankine su pjesme djelići Života koje je uokvirila pa u njih udahnula dio tuge i krenula dalje, noseći u duši sjaj rose u čijim kapljicama se prelamaju sunčeve zrake. Ona pronalazi u svojoj poeziji jedno mjesto na kojem se baš poput ptice osjeća sigurno gdje tiho pjeva u tišini i to je čini sretnom.
 • Vrijeme za poeziju za Jadranku je i vrijeme smiraja, zaustavljeno vrijeme u dubini njenog srca pa ako ponekad stigne i do ruba „pustinje“, riječi su te koje će je natopiti vodom i učiniti od nje sjenovitu oazu i Život ide dalje svojim tokom.
 • Poezija je često bila ta koja se pjesnikinji Jadranki uvukla u misao i izvela je u novi sunčani dan. Poput školjke koja stvara biserje na dnu mora, tako je Jadranka, u ovoj knjizi „Oslikana poezija“ riječi svojih poetskih minijatura dodatno zasjajila prekrasnim slikama.
 • Nadam se da će čitatelji uživati baš kao što sam i ja uživala čitajući ovu lijepu zbirku.
 •  

  Mira Jungić, pjesnikinja, Sisak, 01.08.2023.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga24.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Rezolutno doba 1948" i "Poslije krize 1933", Ive Mije Andrića i Marinka Mije Mijovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • MUDRE RIJEČI ZA SRETAN PUT
 • U hrvatskoj književnosti rijetke su knjige nastale udruženim snagama dvojice autora. Daleko su brojnije individualne i grupne, koje priprema i objavljuje više autora. Ovo dvoknjižje devedesetogodišnjeg Marinka Mije Mijovića aforističara iz Pule i moje malenkosti, nastalo je na Mijovićev poticaj i moj urednički angažman.
 • Kad sam pod kraj gospodnje 2023. godine od Marinka primio snop kopiranih, a na pisaćem stroju ispisanih 1200 aforizama, gnoma, sentenci, izreka i drugih nefiltriranih misli, s prijedlogom da objavimo zajedničku knjigu kakvu sam prije toga objavio s pokojnim Tomislavom Supekom, odmah sam se prihvatio uredničkog posla i krenuo u čitanje i pročišćavanje obimnog materijala. Iz tog, ni malo jednostavnog i lakog posla, nastao je Mijovićev dio knjige u koga je uvršteno oko 500 njegovih aforističkih i drugih misli i izričaja. Te su misli razvrstane u nekoliko ciklusa, više radi bolje preglednosti, nego li tematske, stilske i druge srodnosti.
 • Duhovno i duhovito stvaralaštvo Marinka Mijovića proteže se u svim smjerovima do kojih može doprijeti ljudska misao, i odakle se može izlučiti leksička građa za aforizam, gnomu, sentencu i bilo koju drugu izreku vezanu uz ljude, prirodne i druge pojave i događanja. Ima tu satiričnih opaski na politiku i političare, promišljenih komentara vezanih uz pretvorbenu, u osnovi, pljačkašku privatizaciju, vedrih i ironičnih osvrta na sve naše pogotke i promašaje na životnom polju i svega drugoga što oči zapaze, sluh odsluša, um osmisli, glas izgovori, a ruka zapiše kao jezičku tvorbu neograničenoga roka trajanja.
 • O ljudskom dobru i zlu pjesnici pišu pjesme, pripovjedači priče, prozaisti romane dramatičari drame, a aforisti i satiričari aforizme i epigrame. Svako od njih na svoj način nastoji ukazati na zlo i njegove vinovnike i ohrabriti slabe da ustraju u vjeri i opstanu u nadi, da će doći bolji i sretniji dani u kojima će, umjesto rata, zavladati mir. I to ne mir sa okusom rata, već mir kao stanje opće slobode i jednakosti svih ljudi na svijetu. Za to se vedrim mislima bore aforisti i humoristi, koristeći satiru kao leksičko sredstvo upereno prema onima koji čine zlo i remete svaki prirodni i ljudski sklad.
 • Ova knjiga ima samo jedan glavni cilj i zadaću, a ta je: da vas razvedri i da vam, po mogućnosti, vrati osmijeh na lice i radost u dušu u poplavi crnih vijesti sa svjetskih ratišta i sivih primisli na krizna ekonomska i društvena stanja koja proizvode zlodusi i zlotvori što pripadaju našoj ljudskoj vrsti. Ima ona i više sporednih ciljeva, a njih će te pronaći na stranicama koje će te, nadam se do kraja pročitati i koristiti u svom daljem radu i životu. Hvala vam za to, i sretan vam put u blisku budućnost.
   

  Ivo Mijo Andrić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric28.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Viva Meksiko", Borisa Golića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige Viva Meksiko!
 • Iz Japana sam doznao da su me oni osudili na uvjetnu kaznu od šest mjeseci radi sukoba s njihovim majmunima makakijima i njihovom legendom Godzilom. Ako ništa ne počinim u Japanu, neću biti kažnjen. Pa sam odlučio udovoljiti mojoj japanskoj ljubavi i ići u Japan jer tamo se održavao Festival penisa. Međutim, u zrakoplovnoj luci u Beču su bili nekakvi Meksikanci, nekakav glazbeni sastav, nekakvi njihovi glazbenici, pa su me austrijski carinici poslali s njima u Meksiko. Naravno, da sam se iznenadio kad sam osvanuo u Mexico Cityu ili u Ciudad de Mexicu, jer ipak sam krenuo u Japan. No, tamo sam upoznao jednu slobodnu Meksikanku, ali nažalost, s njom sam imao samo problema, jer to nije bila vatrena, meksička žena, nego nekakva pristalica učenja Ruth Smithers, pa sam sa njom imao samo problema. Obećao sam joj da ću joj biti pratnja u svatovima, pa sam i to obavio. I kad sam to obavio, pobjegao sam od nje glavom bez obzira.
 • I pobjegao sam na Yucatan, kod mog nekadašnjeg radnog kolege i prijatelja Pance istraživati udar komete i asteroida i uništenje dinosaura. Jer što će raditi muškarac kada mu žena nije zavodljiva i zanimljiva, a meni to Gabriella očito nije. No, ona mi se osvetila time što mi nije rekla za oluju na Yucatanu, pa me je poslala u oluju, uragan, tajfun ili tornado, pa sam bio prisiljen provesti vrijeme s jednom drugom ženom, Mariannom. Koja mi se na početku nabacivala, koja mi je na početku bila privlačna, a na kraju me odbacila kao staru krpu. Na kraju sam doznao da je ona bila porno glumica i prostitutka i da se nakon oluje promijenila, pa me je tužila za silovanje. Taman kad me je njihova policija htjela uhititi, dogodila im se zabuna, pa su naletjeli na pripadnike Al Qaide. Bilo je mrtvih na obje strane, a ja sam to iskoristio, dočekao otvaranje njihove zračne luke i pobjegao kući.
 • Citat o našem trenutnom stanju:
 • Uvijek, na početku tog mog pisanja, govorim o našem nezavidnom, trenutnom stanju. Ne mogu si pomoći, to mi je izgleda u krvi. A naše trenutno stanje i dalje nije baš bajno, nego je grozno i zabrinjavajuće, barem moje. Mora da je to stoga što neki kažu da je Jugoslavija bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća. Pa je tako i naše aktualno ekonomsko stanje vrlo loše, imamo negativnu stopu gospodarskog rasta ili nisku stopu gospodarskog rasta. BDP nam je nizak ili se ne povećava, a naš premijer stalno govori da je stanje dobro, da nam se povećava kreditni rejting i da se mi oporavljamo. Od čega se mi oporavljamo, kada je sve dobro, o tome nitko ne govori. Stoga mislim da naš premijer obmanjuje javnost kada govori da nam poljoprivredni rezultati rastu 30 %. Stoga bih ga pitao: kako rastu kad je sve manje krava, mlijeka, mesa i svinja? Kako nam poljoprivreda raste kada je iz Slavonije iselila trećina stanovništva i daljnja je tendencija iseljavanja? Kako to da smo uvezli 1,5 ili 2 milijarde više hrane nego što smo izvezli? Kako to da smo mi u poljoprivredi na 30 % produktivnosti rada Europske unije?
 • Kako to da su nam poljoprivrednici nezadovoljni i šute iz straha od osvete našeg premijera i resorne ministrice. A činjenica je da nam se nivo poljoprivrede smanjio gotovo za 10 % i da se smanjuje minimalno 10 % godišnje. Isto tako je i sa našom industrijom. Ona se iz godine u godinu smanjuje. A da mi uopće nemamo nikakvu ekonomsku politiku i strategiju, nemamo. Obavili smo nakaradnu privatizaciju i društveno vlasništvo smo dali onima koji ne znaju s njime upravljati. Pa smo ozakonili privatizacijsku pljačku, pa smo mi postali nezaposleni, pa smo postali zadnji u Europskoj uniji po tim gospodarskim pokazateljima. A investitori nas zaobilaze jer svuda vlada kriminal i korupcija. Radije biraju Poljsku, zemlju od 40 milijuna stanovnika. Stoga mi imamo tri interesne skupine u društvu: jako bogate, siromašne i državu i državne činovnike. I da se ni jedni ne žele odreći svog dijela kolača, ne žele. I možeš uzeti jednima i dati drugima, ali to ne ide lako i najčešće ide na štetu najsiromašnijih.
   

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic55.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Plodovi tišine", Tatjane Grgić, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Recenzija zbirke pjesama "Plodovi tišine"
 • Pjesnikinja Tatjana Grgić isplela je svoj (pr)vijenac od trideset i tri pjesničke lovorike, započinjući prve stihove, prve pjesme "Sve će biti isto" , teološko-filozofskim promišljanjima: "Kada odem/neće zadrhtati lišće na mladom orahu;"Ovi i brojni drugi stihovi, broj pjesama i naslov "Plodovi tišine" sugeriraju nam tematska obilježja pjesničkoga temeljca na kojemu pjesnikinja gradi dvorac svoje poezije. Ne vjerujem da je slučajno odabrala broj pjesama, koji simboliziraju i broj godina Isusovog ovozemaljskog hoda, jer u kršćanstvu nema slučajnosti, a ona je vjernica u punini te riječi. I nadahnuta Duhom Svetim i lijepim krajobrazima svojega zavičaja i svoje Domovine ponosno korača, osluškujući prirodu i u kontemplativnom odnosu sa svojim Spasiteljem: moli, bilježi i pjeva o svemu što je usrećuje i rastužuje, uranjajući u svoje plodove tišine.
 • Ovu, više nego zanimljivu, zbirku poezije u jednom sam dahu pročitao, odložio i sklopljenih očiju promišljao da bih se iznova vraćao na neke stihove koji su me na osobit način zagolicali.
 • Tatjana slobodno pjeva, poput ptice, i slobodno leti kroz svoja sanjarenja. Nju ne sputavaju zacrtani pjesnički kanoni i uzusi da bi budila život i u mrtvoj sobi, slušajući kao vjetar na prstima hoda. Izuzetak su neke pjesme u kojima filigranskom preciznošću plete stihove, a u nekim pejsažnim pjesmama verlenovski bljesne, gazeći tiho pod nogama lišće i u suzvučju s prirodom stvara tihu jesenju glazbu. Pod nogama lišće jedna je od ponajboljih pjesama ove zbirke, satkana od svega tri kitice, a ispisana u tradicijskom hrvatskom osmercu, tzv. ženskom pjesništvu, u kojemu se u prve dvije kitice rimuju drugi i četvrti, a u trećoj kitici treći i četvrti stih. U ovom se brojčano malom pjesničkom prvijencu krije bogatstvo prirodnih, duhovnih i nježnih ljubopitljivih misli i osjećaja.
 • Pjesnikinja slikarskim tehnikama ispisuje boje: u sjeni sunca, jutra poslije kiše, zaleđenih dana, zelenih svjetova, oblaka, ljetnih večeri i mnoštvo drugih i dragih prirodnih raznolikosti. Zanimljive su njene refleksivne i misaone pjesme uz dječji grob, lampione na groblju, stare kuće…
 • Iako je riječ o pjesničkom prvijencu, Tatjana lagano, ali sigurno utaba svoj trag u modernom i tradicijskom hrvatskom pjesništvu. Stoga ovom lijepom i nježnom pjesničkom štivu i njenoj autorici dajem svekoliku potporu, kao i preporuku nakladniku i čitateljima.
   

  Ante Nadomir Tadić Šutra, književnik

  Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/grgic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "U krivo nasađenom svijetu", Roberta Bralića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "U KRIVO NASAĐENOM SVIJETU" ROBERTA BRALIĆA
 • Pa neke sveze stvaratelja i stvaranja i onoga što se popularno naziva ludošću svagda su okupirale istraživače umjetnosti i filozofije. Tako je teorija o božanskom ludilu pjesnika poznata još od starih Grka i Platona, jer se i kod njega spominje pjesnički zanos kao uvrtnuto stanje pjesnika i to od njegovog Fedra, ali i Ijona, a to je dijalog posvećen pjesničkom umijeću.
 • Ova je teorija bila zastupljena bez nekih velikih izmjena u cijeloj kasnoj antici, a ima i svoje mjesto i u srednjem vijeku: Pa onda recimo i takav se veliki filozof kakav je Titus Lukreciju Karus koji je pjevao o Prirodi stvari držao da je luđak kojem je djelo nastalo per intervale insanie, u prekidima ludila.
 • Vulgarno poimanje ovog oduševljenja sastojalo se u tome da su pjesnici shvaćani luđacima. Pa u neku ruku to je shvaćanje protegnuto i do današnjih dana pa se doista možemo složiti s našim autorom da je riječ o krivo nasađenom svijetu gdje se ljepota, istina i dobrota poimaju stanjima ludosti čovjeka ili bolesti koju treba klinički tretirati.
 • Odatle danas slijedi jedno istraživanje genijalnosti ili umjetnosti i psihičkih poremećaja tako da ima i onih liječnika koji smatraju da se genijalnost čovjeka koja je najveći Božji dar smatra nekom vrstom ludila.
 • Ja općenito mislim da nema granice između ostvarenja duševno oboljelih osoba i svih drugih što se napajaju iz istog izvora, instinktivno afektivnog svijeta, magijskog mišljenja i ponašanja i estetičkog oblikovanja svijeta fantazije i realnosti.
 • U tom smislu vidim veliko značenje ove zbirke poezije Roberta Bralića, jer je riječ o jednom pjesništvu koje nikako ne može biti opterećeno stigmom bolesnog pjesništva, već je riječ o instinktivno afektivnom svijetu pjesnika koji izražava i oblikuje svoj osebujni svijet fantazije i realnosti.
   

  Zlatan Gavrilović Kovač

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/bralic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Osjećaj Goluba", Nikole Nikše Eterovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • THE END OF THE BEGINNING!
 • Nikša Eterović u knjizi Osjećaj goluba ne piše kao autor djela koji se nalazi na distanci u odnosu na temu, aktere i čitatelje, nego piše kao prijatelj, prvenstveno Skyea i Floriana. On s vlastitom samoćom i sjećanjem na vlastitu društvenu narav njihovu samoću ne promatra kao ontološku samoću, nego kao drugačije omeđeni prostor egzistencije koja s drugima komunicira na njima još uvijek neprepoznat način. Kako Nikša kaže "jezik autizma razotkriva autizam jezika" ili, kako bi to Heidegger rekao, naš jezik je jezik bića, a ne bitka. Osobe s autizmom komuniciraju jezikom bitka, a mi jezikom bića. Mi smo stoga u jeziku izgubljeni i zarobljeni, baš kao što je kip zarobljen u kamenu do trenutka kada Michelangelo uočava tu zarobljenost i stvarnosti kipa daje put kojim će uči u svijet ljudi koji u kamenu ne vide kip.
 • Čovjek je politička i društvena životinja, on ne može opstati sam, potrebni su mu drugi. Država je prostor na kojem se formiraju i prakticiraju mreže našeg oslobađanja, odnosno mreže naše društvenosti koje tom istom društvu razotkrivaju naš ljudski lik. Disfunkcionalne države su one koje nemaju političare Michelangelovog dara, dara da u materiji javnog života stvore platformu na kojoj će se ukazati slobodan pojedinac. Osobama s autizmom potrebne su osobe koje će u susretu s njima pokazati brigu i podršku, a ne oni koji će ih ostaviti u samoći. Čovjek nije i ne može biti sam, neprestano se nalazi pred pogledom drugih i neprestano gleda druge. Skye i Florian su gledali Nikšu i oslobodili su ga od neznanja o autizmu.
 • On je u susretu s njima počeo usvajati znanje o autizmu bez da napušta prijateljstvo sa Skyeom i Florianom. Da ih je napustio, bio bi običan kamen. Usvajanje znanja ga je pretvorilo u kip, a prijateljstvo u zainteresiranog prijatelja koji želi sudjelovati u praksi oslobađanja u jeziku zarobljene ljudskosti. Razumljivo je da se ova igra ne igra po poznatim pravilima, nego se igra bez uputa onih koji su izvan igre.
 • Osjećaj goluba nije poziv institucijama da se mijenjaju, nego je zapis čovjeka koji shvaća vrijednost ljudskog života koji se odigrava u interakciji s drugima. Ideja života ne smije biti izvan života, ona je istovremena sa životom, zato intencija Nikše Eterovića nije da objasni autizam, tada bi on sam bio otuđen i nekreativan, bio bi nešto poput puke ideje nesposobne da oblikuje neku materiju.
 • Osjećaj goluba je zapis Nikšinog osjećaja za život s osobama s autizmom koje ne smiju patiti pod teretom vlastite nemoć i nemoći društva.
 • Nikša Eterović je, dakle, napisao knjigu koja potiče na život, život koji preuzima i prerađuje nemoć, te tako oslobađa od nemoći.
   

  Marko Vučetić, filozof

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/eterovic6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Bijeli demon", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • UVOD U KNJIGU BIJELI DEMON
 • Poznati židovski povjesničar i stručnjak za koncentracijske logore Auschwitz i Jasenovac Gideon Greif naš je karakter opisao kao jako primitivan imajući na umu žrtve Jasenovca i mi se možemo samo stidjeti nekih naših istina, ali Gideon niti o Srbima ne misli ništa drugačije, jer je taj primitivizam o kojem on govori trajna karakteristika balkanskih naroda koji nikako da izađu na svjetlo dana iz neolitske tame predrasuda, nasilja, prijevare, laži.
 • Mislim da je u tom pogledu Dvorniković bio dobrim dijelom u pravu kada je za naše narode rekao da su oni kulturno zaostali, ali ipak još uvijek jedni od prirodno nadarovitijih naroda Europe, da postoje povijesni i socijalni razlozi naše melankolije i melankoličnog karaktera naše narodne duševnosti.
 • Ukoliko imamo na umu da je samo jedna generacija naših ljudi bila svjedokom barem tri velika ratna sukoba na našem prostoru koje su imperijalne sile vidjele kao medij vlastite ekspanzije i državotvornosti. U takvim okolnostima naši su se ljudi mogli držati samo poslušnički savijajući se kako su to drugi željeli, jer mi smo maleni narodi izloženi vjetrometinama konzervativne Europe i Amerike. Mada se meni danas čini da je o Americi na primjer više riječ o Kiklopu koji je istina golem i dijete bogova, ali na žalost samo sa jednim okom pa ne vidi baš najbolje.
 • U takvoj situaciji nesnalaženja Partije u presudnim trenucima države i demonstracije moći od strane Zapadne alijanse koja je u jugoslavenskom slučaju vidjela smo šansu za vlastiti prestiž nastalo je jedno političko djelo kojem ambicije nisu bile velike, nego je više ukazivalo na karakterne crte naših ljudi prema uzoru na kulturološka i socijalna istraživanja kod Rusa ili Francuza gdje se isticala jedna karakterologija naroda, a manje politički interesi koji su znali motivirali mnoge do stanja bezumlja.
 • Ja se tim ekstremnim slučajevima nisam toliko bavio koliko sam imao namjeru zadržati socijalističku perspektivu koja možda nije izgubila rat na svjetskoj pozornici, nego koja je prolongirana za neka bolja vremena.
   

  Zlatan Gavrilović Kovač

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic58.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kratke misli za gimnastiku duha", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Kratke misli za gimnastiku duha, Ive Mije Andrića
 • Aforizmi su kratke, mudre i poučne izreka koje na duhovit način izražavaju neku misao. Drugim riječima, aforizmi su upravo one jezgrovite misli za koje ponekad osjetimo kao da smo ih mi osmislili, napisali ili izgovorili, pa se začudimo kako se autor tih aforizama svega toga dosjetio, baš kao da se s nama dogovarao oko izrečenog ili napisanog.
 • A, sve to naravno vrijedi i za novu knjigu "Kratke misli za gimnastiku duha", pisca, pjesnika i aforističara Ive Mije Andrića. I upravo taj moment jezgrovitosti, dosjetljivosti i čitanja misli čitatelja ono je što posebno ističemo i kod ove knjige. Naime pisac se u svojim aforizmima bavi i običnim životom i politikom i svakodnevnim temama, no oni nam iz mnogo razloga izgledaju tako kao da smo ih mi doživjeli ili čak i napisali. A, ta univerzalnost i razumljivost jedna je od najvažniji odlika ove knjige.
 • Iako to možda može izgledati ili zvučati pomalo i Don Quijotovski važno je naglasiti da ta borba s vjetrenjačama Ive Mije Andrića traje već poprilično dugo, te da je na našem portalu dosad objavio čak dvanaest aforističkih knjiga. Sav taj trud je na neki način i okrunio antologijskom knjigom "Riječi na djelu", odnosno velikim: Abecedarijumom hrvatskih i bosanskohercegovačkih aforista.
 • No, ono najvažnije je da autor sve to radi gotovo posve sam. Bez ičije pomoći, bez velikodušnih sponzora, bez državnih dotacija, bez prešutnog klimanja glavom lokalnih moćnika. A, možda je baš to ono što aforizmima koje piše daje i autentičnost i istinitost.
 • A, za sve one koji ne vole aforizme, koji se trude da se što manje objavljuju u medijima i da ih narod što manje čita navesti ćemo sljedeće: Ne brinite zbog kritike. Ako nije istinita, zanemarite je; ako je nepoštena, izbjegavajte je; ako je napisana u neznanju, nasmiješite se; no ako je opravdana, naučite nešto iz toga.
 • Upravo zbog toga knjiga aforizama "Kratke misli za gimnastiku duha", Ive Mije Andrića ima našu toplu preporuku.
   

  U Zagrebu 09. 09. 2023. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric27.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Srcem ispisano", Luce Cetinić, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Umjesto biografije, predgovora, recenzija i svega ostalog
 • Posvećujem ova knjigu! Draga moja Srcem ispisana, posvećena si!
 • Predajem te u ruke čitatelja. Uživaj u društvu drugih knjiga. Ti si moja četvrta samostalna knjiga, moguće i zadnja.
 • Ako ti se budu rugali da nisi vrijedna pažnje, da si s greškom i slično, ti im poruči da u šumi ne pjevaju samo slavuji i samo najbolje ptice pjevice, već umilno cvrkuću ili se glasaju sve ptice.Ti si moja prelijepa ptica pjevica jer si mojim srcem ispisana.
 • Ostaje mi radost što si se rodila i odlaziš u svijet. Udahnula sam ti život u svojim zrelim godinama. Ništa materijalnog nije moje, ali ti jesi. Knjiga traje duže od kuće. Svejedno, nikoga neću vući za rukav da te čita niti da mi piše svoje mišljenje. Sloboda čitatelju u potpunosti. Onaj tko te pročita znati će dobro o čemu pripovijedaš svojih stihovima.
 • U tebi su stihovima istkane životne teškoće, radosti i sve što meni vrijedi. Iako skromna, blistava si i gipka. Balerina si na pozornici ili gimnastičarka na olimpijskim igrama. Nisi ukrašene izmaštanom ljepotom, samo si umivena jasnoćom misli. Odraz si života, izdržljiva i podatna kao svila.
 • U tebi ima radosti, optimizma, tuge, strepnje, boli, gubitaka i svega što život donosi i odnosi.
 • Omotala sam te srcem, zaštitila ljubavi pa nam nitko i ništa ne može naškoditi.
  Ti se samo prepusti listanju i čitanju otvorenih korice i pokaži srce. Tako će svaki čitatelj u tebi pronaći dio sebe. Ne očekuj aplauze, nagrade niti pohvalne, ne obaziri se na pokude. Sada te ostavljam, ali ti si zauvijek dio mene. Putuj kao poklon drugima, jer najvrjednije stvari su nam poklonjene (voda, zrak, zemlja…) makar ih mi ne znamo cijeniti.
 • Dragi čitatelju, ako se sretneš s mojom Srcem Ispisanom zbirkom poezije, čitaj je kao svoju, možda ti izazove treptanje srce, osmijeh ili suzu, možda otključa tvoju dušu.
 • Vjeruj, ova zbirka je posvećena tebi!
   

  LuCe, u Splitu, proljeće 2023.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/cetinic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu slikovnicu "Buđenje vile", Ive Bagić, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije:
 • Recenzija slikovnice "Buđenje vile", Ive Bagić
 • Svako je odrastanje nalik na neko drugo, pa opet je svako posebno i neponovljivo na svoj način. I koliko god naraštaja prošlo preobrazbu iz djetinjstva u odraslo doba, unatoč svim pomagačima koji su uz njih, čini se da svaki pojedinac mora prokrčiti vlastiti put za što bezbolniji ulazak u svijet odraslijih. Teškoće i izazovi koje adolescencija podmeće pojedincima posebno znaju biti izazovni za senzibilnije dušice bačene u svijet koji ne mari previše za ono što se skriva iza ustrašenih mladih
  pogleda, iza kolebljivih kretnji i nesigurnih iskoraka.
 • Svijet ne želi osjećaje, želi samo rezultate koji će se uklopiti u kalupe strogoće i krutosti, stvorene davnih dana i koji još opstoje kao jedino pedagoško i odgojno načelo prkoseći svim znanstvenim spoznajama koje ne uspijevaju zaživjeti u okruženju koje se presporo mijenja. Dok se ne shvati koliko je potrebno prilagoditi rigidne metode oblikovanja mladih duša, djeci novog doba trebat će vodiči da im pomognu izbjeći zamke skrivene po meandrima društvenih običaja.
 • A sve što vrijedi za odrastanje, vrijedi i za trasiranje svojeg puta u svakoj djelatnosti kojoj se posvetimo: nema univerzalnim modela, svaki je put, ma koliko bio tipičan, poseban u svojoj neponovljivosti.
 • A svaka promjena, spoznala je to mlada autorica, počinje unutra, uvođenjem reda u svoje misli, nagone, instinkte i utjecajem na svoju nutrinu da radi za nas. Oblikovati svoje spoznaje u korisne upute mladom čovjeku neprocjenjiva je pomoć u odrastanju, posebno u trenucima kad se čini da nam se nebo zaklopilo nad glavom.
 • Savjeti uobličeni u konkretne postupke koje valja slijediti, čine ovu knjigu više od moralne potpore i pretvaraju je u priručnik za odrastanje bez kojeg ne bi smio biti i niti jedan tinejdžer, a mogla bi se pokazati korisnom i mnogima koji su već poodavno
  zakoračili u punoljetnost.

  Snježana Babić Višnjić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/bagic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Mravica Tika", Dragana Miščevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Dogodovštine male Mravice Tike i njenih prijatelja
 • Knjiga "Mravica Tika", Dragana Miščevića objavljena je u našoj rubrici "Književnost za djecu", što odmah odaje kojoj i kakvoj publici je namijenjena ova knjiga. A, naši mali čitatelji u njoj će saznati puno detalja o prirodi, mravima, njihovom životu, običajima, prijateljima i neprijateljima. Baš kao što to i naslov kaže knjiga na prikladan način, uz mnoštvo humora i ilustracija, prati dogodovštine male Mravice Tike i njenih prijatelja, radoznalih i na avanture uvijek spremnih mrava.
 • A, sama knjiga počinje otprilike ovako:
 • Tika je sretno i veselo trčkarala mravinjakom. Čisti sićušne podzemne komorice. Iznosi mrvice izmeta na kupolu. Obična je spremačica. Na samom je dnu hijerarhije među mravima. Pred njom je dug put da se popne na viši položaj.
 • Jack Kljunaš, mladi mravac, je također čistač hodnika i komorica u mravinjaku. Za razliku od Tike koja marljivo radi on se izvrnuo na leđa u hodniku. Struže tankim crvenkastim nožicama po zraku da se odmori. Strašno se umorio od silnih poslova koje obavlja od ranoga jutra.
 • Naišla je Eta, njegovateljica u mravljim jaslicama. Hrani tek izležene mrave. Njeguje ih i čisti. Održava higijenu. Traži Jacka jer se jutros nije pojavio na svom radnom mjestu.
 • Sve ono što se dalje događalo s Mravicom Tikom i njenim prijateljima moći ćete saznati ukoliko pročitate ovu nadahnuto napisanu knjigu.
 • A, ukoliko se i vama ili vašoj djeci ova knjiga svidjela, najviše što možete uraditi je da se zahvalite njenom autoru Draganu Miščeviću na tome što vam ju je i napisao i učinio dostupnom, te da je preporučite i drugim malim čitateljima.
   

  U Zagrebu 15. 06. 2023. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/miscevic5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Riječi na djelu", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela "Uvodne riječi", knjige:
 • Uvodne riječi priređivača
 • U ovom stoljeću na prostorima bivše Jugoslavije napisano je i objavljeno više knjiga aforizama i drugih kratkih misli, nego u stoljećima prije njega. Razlog tome treba tražiti u nemilim ratnim događajima koji su doveli do raspada zemlje i svega što je ona baštinila i stvorila od svoga nastanka do konačnog nestanka. Ti užasni događaji probudili su kod kreativnih ljudi potrebu da misle svojom glavom i da produkte svojih misli zapisuju u kratkoj duhovitoj i britkoj formi, koja ne štedi ni sebe ni druge. Posebno ne štedi vinovnike nakaradnihpolitika, koje su uzrokovale stradanje stotina hiljada ljudi i uništenje vrijednih materijalnih i kulturnih dobara stvaranih umom i rukama prošlih generacija.
 • Smisao za humor vrijedna je tekovina naroda našeg podneblja. Ona se manifestirala u svim vremenima, i razvijala paralelno sa razvitkom društva. U pojedinim etapama toga razvitka bila je sputavana ili potiskivana režimskim propisima i lošom praksom, ali nikada nije bila ugušena niti ugašena. Nakon katastrofalnog rata i izvršenih demokratskih promjena, ljudi su počeli slobodnije misliti i zapisivati misli, ukrašavajući ih svim vrstama stilskih figura i jezičnih tvorbi. Tako je na našim prostorima nastao humorističko-satirični i aforistički pokret kakav u novije vrijeme nije zabilježen nigdje u svijetu. Znaju to najbolje oni koji razumiju i vole tu vrstu književnog stvaralaštva kratkih formi i jakih izričaja.
 • U pripremi zbornika koristio sam sve dostupne izvore, uključujući i bogatu vlastitu biblioteku u kojoj se nalazi više od stotinu zbirki aforizama, zajedničkih aforističkih zbirki, almanaha, zbornika i antologija. Za većinu njih u posljednjih dvadesetak godina pisao sam recenzije, osvrte i književne prikaze koji su objavljivani u listovima, časopisima i elektronskim medijima diljem bivše države i izvan nje.
 • Da bi se čitateljima pružila prilika da bolje upoznaju autore i njihova djela, uz skraćeni izbor aforizama i drugih misli, navedeni su osnovni biografski i naznačeni neki bibliografski podaci vezani uz broj objavljenih knjiga i zastupljenost u drugim zbornicima i antologijama. Od svakoga autora i autorice izabrano je tri do deset aforizama koji prezentiraju njihovo stvaralaštvo, ne ulazeći u vrijednosne sudove niti u kvantifikaciju njihova stvaralaštva. Doprinos svakoga ponaosob, odredit će čitatelji u sadašnjem i budućem vremenu.
 • Želim svima vama vedro i veselo čitanje aforizama i drugih misaonih uradaka zapisanih u Riječima na djelu hrvatskih i bosanskohercegovačkih aforista i aforističarki.
   

  Ivo Mijo Andrić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric26.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Z mojih bregov", Frana Galovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Nesretni zastavnik i pjesnik Fran Galović
 • Uz Matoša i Domjanića, a prije Krleže i Gorana Kovačića, Galović je bio jedan od prvih pjesnika koji su svoje pjesme pisali na kajkavskom narječju. Iako je pisao je i pjesme, crtice, novele i pripovijetke na štokavskom narječju, pjesme na kajkavskom ono su po čemu ga pamtimo i čime je ostavio trajan i neizbrisiv trag u našoj Hrvatskoj književnosti.
 • Rođen je u Peterancu kod Koprivnice 20. srpnja 1887. Pučku školu polazio je u rodnom Peterancu od 1894., a od 1898. do 1906. godine školuje se u Zagrebu. Kasnije je radio kao učitelj u zagrebačkoj II. realnoj gimnaziji. Pripadao je pravaškom liberalnom pokretu, a pokrenuo je i uređivao pravaški časopis Mlada Hrvatska. Početkom Prvog svjetskog rata regrutiran je u redove Austro-ugarske vojske, gdje ujesen 1914. pogiba, s činom zastavnika, pokraj sela Radenković u Srbiji, 26. listopada. Sahranjen je 31. listopada 1914. godine na zagrebačkom groblju Mirogoju.
 • Krleža ga prvi put spominje u dnevničkom zapisima iz ožujka 1916. u reminiscencijama na mobilizaciju na zagrebačkom kolodvoru. Krleža ga najprije zapaža kroz sudbinu nesretna; "zastavnika i pjesnika" (kako su mu napisali na nadgrobnom spomeniku). Deset godina nakon Galovićeve pogibije, Krleža je izdao u svojoj Književoj republici (1924/25, 11/12) Galovićev dotad gotovo nepoznati, nedovršeni ciklus Z mojih bregov, koji je na tadašnjoj književnoj sceni odjeknuo poput male senzacije.
   

  U Zagrebu,26.09. 2018, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/galovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"