width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete kupiti ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (deset godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi nešto više od šest stotina digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost", "Istorija filozofije","Pučko otvoreno učilište Velika Gorica" i Neobične knjige.
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije četrnaest godina. U to vrijeme objavili smo više od 700 naslova, a bilježimo i više od 24 200 000 posjeta i 1 250 500 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.
 • Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.
 • Dana 16.01.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Zoološki vrt na mojoj okućnici", Zorana Maričevića.
 • Dana 03.02.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "U tuđim cipelama", Snežane Pavelić.
 • Dana 15.02.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dnevnik bolesnika", Vanje Krnića.
 • Dana 22.02.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Sablasno bludno", Jadranke Varge.
 • Dana 02.03.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Iz malog mozga", Ive Mije Andrića.
 • Dana 14.03.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ukratko o glavnom", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 19.04.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Idemo u Botswanu", Borisa Golića.
 • Dana 19.04.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Riječi na djelu", Ive Mije Andrića.
 • Dana 21.06.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Mravica Tika", Dragana Miščevića.
 • Dana 21.06.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Put nestalih oblaka", Marijana Sviličića.
 • Dana 26.06.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Sreću treba uhvatiti", Marijana Sviličića.
 • Dana 03.08.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje slikovnica "Buđenje vile", Ive Bagić.
 • Dana 18.08.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga"Moje tišine", Jadranke Varge.
 • Dana 30.08.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Srcem ispisano", Luce Cetinić.
 • Dana 06.08.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Upoznavanje sebe", Marijana Sviličića.
 • Dana 19.09.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kratke misli za gimnastiku duha", Ive Mije Andrića.
 • Dana 26.09.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Bijeli demon", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 02.10.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Osjećaj Goluba", Nikole Nikše Eterovića.
 • Dana 05.10.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "U krivo nasađenom svijetu", Roberta Bralića.
 • Dana 16.10.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Plodovi tišine", Tatjane Grgić.
 • Dana 18.10.2023. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja"
 • Dana 20.10.2023. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Viva Meksiko", Borisa Golića.
 • Dana 20.10.2023. Ukupno je preuzeto 1 250 500 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Viva Meksiko", Borisa Golića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige Viva Meksiko!
 • Iz Japana sam doznao da su me oni osudili na uvjetnu kaznu od šest mjeseci radi sukoba s njihovim majmunima makakijima i njihovom legendom Godzilom. Ako ništa ne počinim u Japanu, neću biti kažnjen. Pa sam odlučio udovoljiti mojoj japanskoj ljubavi i ići u Japan jer tamo se održavao Festival penisa. Međutim, u zrakoplovnoj luci u Beču su bili nekakvi Meksikanci, nekakav glazbeni sastav, nekakvi njihovi glazbenici, pa su me austrijski carinici poslali s njima u Meksiko. Naravno, da sam se iznenadio kad sam osvanuo u Mexico Cityu ili u Ciudad de Mexicu, jer ipak sam krenuo u Japan. No, tamo sam upoznao jednu slobodnu Meksikanku, ali nažalost, s njom sam imao samo problema, jer to nije bila vatrena, meksička žena, nego nekakva pristalica učenja Ruth Smithers, pa sam sa njom imao samo problema. Obećao sam joj da ću joj biti pratnja u svatovima, pa sam i to obavio. I kad sam to obavio, pobjegao sam od nje glavom bez obzira.
 • I pobjegao sam na Yucatan, kod mog nekadašnjeg radnog kolege i prijatelja Pance istraživati udar komete i asteroida i uništenje dinosaura. Jer što će raditi muškarac kada mu žena nije zavodljiva i zanimljiva, a meni to Gabriella očito nije. No, ona mi se osvetila time što mi nije rekla za oluju na Yucatanu, pa me je poslala u oluju, uragan, tajfun ili tornado, pa sam bio prisiljen provesti vrijeme s jednom drugom ženom, Mariannom. Koja mi se na početku nabacivala, koja mi je na početku bila privlačna, a na kraju me odbacila kao staru krpu. Na kraju sam doznao da je ona bila porno glumica i prostitutka i da se nakon oluje promijenila, pa me je tužila za silovanje. Taman kad me je njihova policija htjela uhititi, dogodila im se zabuna, pa su naletjeli na pripadnike Al Qaide. Bilo je mrtvih na obje strane, a ja sam to iskoristio, dočekao otvaranje njihove zračne luke i pobjegao kući.
 • Citat o našem trenutnom stanju:
 • Uvijek, na početku tog mog pisanja, govorim o našem nezavidnom, trenutnom stanju. Ne mogu si pomoći, to mi je izgleda u krvi. A naše trenutno stanje i dalje nije baš bajno, nego je grozno i zabrinjavajuće, barem moje. Mora da je to stoga što neki kažu da je Jugoslavija bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća. Pa je tako i naše aktualno ekonomsko stanje vrlo loše, imamo negativnu stopu gospodarskog rasta ili nisku stopu gospodarskog rasta. BDP nam je nizak ili se ne povećava, a naš premijer stalno govori da je stanje dobro, da nam se povećava kreditni rejting i da se mi oporavljamo. Od čega se mi oporavljamo, kada je sve dobro, o tome nitko ne govori. Stoga mislim da naš premijer obmanjuje javnost kada govori da nam poljoprivredni rezultati rastu 30 %. Stoga bih ga pitao: kako rastu kad je sve manje krava, mlijeka, mesa i svinja? Kako nam poljoprivreda raste kada je iz Slavonije iselila trećina stanovništva i daljnja je tendencija iseljavanja? Kako to da smo uvezli 1,5 ili 2 milijarde više hrane nego što smo izvezli? Kako to da smo mi u poljoprivredi na 30 % produktivnosti rada Europske unije?
 • Kako to da su nam poljoprivrednici nezadovoljni i šute iz straha od osvete našeg premijera i resorne ministrice. A činjenica je da nam se nivo poljoprivrede smanjio gotovo za 10 % i da se smanjuje minimalno 10 % godišnje. Isto tako je i sa našom industrijom. Ona se iz godine u godinu smanjuje. A da mi uopće nemamo nikakvu ekonomsku politiku i strategiju, nemamo. Obavili smo nakaradnu privatizaciju i društveno vlasništvo smo dali onima koji ne znaju s njime upravljati. Pa smo ozakonili privatizacijsku pljačku, pa smo mi postali nezaposleni, pa smo postali zadnji u Europskoj uniji po tim gospodarskim pokazateljima. A investitori nas zaobilaze jer svuda vlada kriminal i korupcija. Radije biraju Poljsku, zemlju od 40 milijuna stanovnika. Stoga mi imamo tri interesne skupine u društvu: jako bogate, siromašne i državu i državne činovnike. I da se ni jedni ne žele odreći svog dijela kolača, ne žele. I možeš uzeti jednima i dati drugima, ali to ne ide lako i najčešće ide na štetu najsiromašnijih.
   

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic55.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Plodovi tišine", Tatjane Grgić, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Recenzija zbirke pjesama "Plodovi tišine"
 • Pjesnikinja Tatjana Grgić isplela je svoj (pr)vijenac od trideset i tri pjesničke lovorike, započinjući prve stihove, prve pjesme "Sve će biti isto" , teološko-filozofskim promišljanjima: "Kada odem/neće zadrhtati lišće na mladom orahu;"Ovi i brojni drugi stihovi, broj pjesama i naslov "Plodovi tišine" sugeriraju nam tematska obilježja pjesničkoga temeljca na kojemu pjesnikinja gradi dvorac svoje poezije. Ne vjerujem da je slučajno odabrala broj pjesama, koji simboliziraju i broj godina Isusovog ovozemaljskog hoda, jer u kršćanstvu nema slučajnosti, a ona je vjernica u punini te riječi. I nadahnuta Duhom Svetim i lijepim krajobrazima svojega zavičaja i svoje Domovine ponosno korača, osluškujući prirodu i u kontemplativnom odnosu sa svojim Spasiteljem: moli, bilježi i pjeva o svemu što je usrećuje i rastužuje, uranjajući u svoje plodove tišine.
 • Ovu, više nego zanimljivu, zbirku poezije u jednom sam dahu pročitao, odložio i sklopljenih očiju promišljao da bih se iznova vraćao na neke stihove koji su me na osobit način zagolicali.
 • Tatjana slobodno pjeva, poput ptice, i slobodno leti kroz svoja sanjarenja. Nju ne sputavaju zacrtani pjesnički kanoni i uzusi da bi budila život i u mrtvoj sobi, slušajući kao vjetar na prstima hoda. Izuzetak su neke pjesme u kojima filigranskom preciznošću plete stihove, a u nekim pejsažnim pjesmama verlenovski bljesne, gazeći tiho pod nogama lišće i u suzvučju s prirodom stvara tihu jesenju glazbu. Pod nogama lišće jedna je od ponajboljih pjesama ove zbirke, satkana od svega tri kitice, a ispisana u tradicijskom hrvatskom osmercu, tzv. ženskom pjesništvu, u kojemu se u prve dvije kitice rimuju drugi i četvrti, a u trećoj kitici treći i četvrti stih. U ovom se brojčano malom pjesničkom prvijencu krije bogatstvo prirodnih, duhovnih i nježnih ljubopitljivih misli i osjećaja.
 • Pjesnikinja slikarskim tehnikama ispisuje boje: u sjeni sunca, jutra poslije kiše, zaleđenih dana, zelenih svjetova, oblaka, ljetnih večeri i mnoštvo drugih i dragih prirodnih raznolikosti. Zanimljive su njene refleksivne i misaone pjesme uz dječji grob, lampione na groblju, stare kuće…
 • Iako je riječ o pjesničkom prvijencu, Tatjana lagano, ali sigurno utaba svoj trag u modernom i tradicijskom hrvatskom pjesništvu. Stoga ovom lijepom i nježnom pjesničkom štivu i njenoj autorici dajem svekoliku potporu, kao i preporuku nakladniku i čitateljima.
   

  Ante Nadomir Tadić Šutra, književnik

  Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/grgic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "U krivo nasađenom svijetu", Roberta Bralića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "U KRIVO NASAĐENOM SVIJETU" ROBERTA BRALIĆA
 • Pa neke sveze stvaratelja i stvaranja i onoga što se popularno naziva ludošću svagda su okupirale istraživače umjetnosti i filozofije. Tako je teorija o božanskom ludilu pjesnika poznata još od starih Grka i Platona, jer se i kod njega spominje pjesnički zanos kao uvrtnuto stanje pjesnika i to od njegovog Fedra, ali i Ijona, a to je dijalog posvećen pjesničkom umijeću.
 • Ova je teorija bila zastupljena bez nekih velikih izmjena u cijeloj kasnoj antici, a ima i svoje mjesto i u srednjem vijeku: Pa onda recimo i takav se veliki filozof kakav je Titus Lukreciju Karus koji je pjevao o Prirodi stvari držao da je luđak kojem je djelo nastalo per intervale insanie, u prekidima ludila.
 • Vulgarno poimanje ovog oduševljenja sastojalo se u tome da su pjesnici shvaćani luđacima. Pa u neku ruku to je shvaćanje protegnuto i do današnjih dana pa se doista možemo složiti s našim autorom da je riječ o krivo nasađenom svijetu gdje se ljepota, istina i dobrota poimaju stanjima ludosti čovjeka ili bolesti koju treba klinički tretirati.
 • Odatle danas slijedi jedno istraživanje genijalnosti ili umjetnosti i psihičkih poremećaja tako da ima i onih liječnika koji smatraju da se genijalnost čovjeka koja je najveći Božji dar smatra nekom vrstom ludila.
 • Ja općenito mislim da nema granice između ostvarenja duševno oboljelih osoba i svih drugih što se napajaju iz istog izvora, instinktivno afektivnog svijeta, magijskog mišljenja i ponašanja i estetičkog oblikovanja svijeta fantazije i realnosti.
 • U tom smislu vidim veliko značenje ove zbirke poezije Roberta Bralića, jer je riječ o jednom pjesništvu koje nikako ne može biti opterećeno stigmom bolesnog pjesništva, već je riječ o instinktivno afektivnom svijetu pjesnika koji izražava i oblikuje svoj osebujni svijet fantazije i realnosti.
   

  Zlatan Gavrilović Kovač

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/bralic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Osjećaj Goluba", Nikole Nikše Eterovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • THE END OF THE BEGINNING!
 • Nikša Eterović u knjizi Osjećaj goluba ne piše kao autor djela koji se nalazi na distanci u odnosu na temu, aktere i čitatelje, nego piše kao prijatelj, prvenstveno Skyea i Floriana. On s vlastitom samoćom i sjećanjem na vlastitu društvenu narav njihovu samoću ne promatra kao ontološku samoću, nego kao drugačije omeđeni prostor egzistencije koja s drugima komunicira na njima još uvijek neprepoznat način. Kako Nikša kaže "jezik autizma razotkriva autizam jezika" ili, kako bi to Heidegger rekao, naš jezik je jezik bića, a ne bitka. Osobe s autizmom komuniciraju jezikom bitka, a mi jezikom bića. Mi smo stoga u jeziku izgubljeni i zarobljeni, baš kao što je kip zarobljen u kamenu do trenutka kada Michelangelo uočava tu zarobljenost i stvarnosti kipa daje put kojim će uči u svijet ljudi koji u kamenu ne vide kip.
 • Čovjek je politička i društvena životinja, on ne može opstati sam, potrebni su mu drugi. Država je prostor na kojem se formiraju i prakticiraju mreže našeg oslobađanja, odnosno mreže naše društvenosti koje tom istom društvu razotkrivaju naš ljudski lik. Disfunkcionalne države su one koje nemaju političare Michelangelovog dara, dara da u materiji javnog života stvore platformu na kojoj će se ukazati slobodan pojedinac. Osobama s autizmom potrebne su osobe koje će u susretu s njima pokazati brigu i podršku, a ne oni koji će ih ostaviti u samoći. Čovjek nije i ne može biti sam, neprestano se nalazi pred pogledom drugih i neprestano gleda druge. Skye i Florian su gledali Nikšu i oslobodili su ga od neznanja o autizmu.
 • On je u susretu s njima počeo usvajati znanje o autizmu bez da napušta prijateljstvo sa Skyeom i Florianom. Da ih je napustio, bio bi običan kamen. Usvajanje znanja ga je pretvorilo u kip, a prijateljstvo u zainteresiranog prijatelja koji želi sudjelovati u praksi oslobađanja u jeziku zarobljene ljudskosti. Razumljivo je da se ova igra ne igra po poznatim pravilima, nego se igra bez uputa onih koji su izvan igre.
 • Osjećaj goluba nije poziv institucijama da se mijenjaju, nego je zapis čovjeka koji shvaća vrijednost ljudskog života koji se odigrava u interakciji s drugima. Ideja života ne smije biti izvan života, ona je istovremena sa životom, zato intencija Nikše Eterovića nije da objasni autizam, tada bi on sam bio otuđen i nekreativan, bio bi nešto poput puke ideje nesposobne da oblikuje neku materiju.
 • Osjećaj goluba je zapis Nikšinog osjećaja za život s osobama s autizmom koje ne smiju patiti pod teretom vlastite nemoć i nemoći društva.
 • Nikša Eterović je, dakle, napisao knjigu koja potiče na život, život koji preuzima i prerađuje nemoć, te tako oslobađa od nemoći.
   

  Marko Vučetić, filozof

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/eterovic6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Bijeli demon", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • UVOD U KNJIGU BIJELI DEMON
 • Poznati židovski povjesničar i stručnjak za koncentracijske logore Auschwitz i Jasenovac Gideon Greif naš je karakter opisao kao jako primitivan imajući na umu žrtve Jasenovca i mi se možemo samo stidjeti nekih naših istina, ali Gideon niti o Srbima ne misli ništa drugačije, jer je taj primitivizam o kojem on govori trajna karakteristika balkanskih naroda koji nikako da izađu na svjetlo dana iz neolitske tame predrasuda, nasilja, prijevare, laži.
 • Mislim da je u tom pogledu Dvorniković bio dobrim dijelom u pravu kada je za naše narode rekao da su oni kulturno zaostali, ali ipak još uvijek jedni od prirodno nadarovitijih naroda Europe, da postoje povijesni i socijalni razlozi naše melankolije i melankoličnog karaktera naše narodne duševnosti.
 • Ukoliko imamo na umu da je samo jedna generacija naših ljudi bila svjedokom barem tri velika ratna sukoba na našem prostoru koje su imperijalne sile vidjele kao medij vlastite ekspanzije i državotvornosti. U takvim okolnostima naši su se ljudi mogli držati samo poslušnički savijajući se kako su to drugi željeli, jer mi smo maleni narodi izloženi vjetrometinama konzervativne Europe i Amerike. Mada se meni danas čini da je o Americi na primjer više riječ o Kiklopu koji je istina golem i dijete bogova, ali na žalost samo sa jednim okom pa ne vidi baš najbolje.
 • U takvoj situaciji nesnalaženja Partije u presudnim trenucima države i demonstracije moći od strane Zapadne alijanse koja je u jugoslavenskom slučaju vidjela smo šansu za vlastiti prestiž nastalo je jedno političko djelo kojem ambicije nisu bile velike, nego je više ukazivalo na karakterne crte naših ljudi prema uzoru na kulturološka i socijalna istraživanja kod Rusa ili Francuza gdje se isticala jedna karakterologija naroda, a manje politički interesi koji su znali motivirali mnoge do stanja bezumlja.
 • Ja se tim ekstremnim slučajevima nisam toliko bavio koliko sam imao namjeru zadržati socijalističku perspektivu koja možda nije izgubila rat na svjetskoj pozornici, nego koja je prolongirana za neka bolja vremena.
   

  Zlatan Gavrilović Kovač

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic58.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kratke misli za gimnastiku duha", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Kratke misli za gimnastiku duha, Ive Mije Andrića
 • Aforizmi su kratke, mudre i poučne izreka koje na duhovit način izražavaju neku misao. Drugim riječima, aforizmi su upravo one jezgrovite misli za koje ponekad osjetimo kao da smo ih mi osmislili, napisali ili izgovorili, pa se začudimo kako se autor tih aforizama svega toga dosjetio, baš kao da se s nama dogovarao oko izrečenog ili napisanog.
 • A, sve to naravno vrijedi i za novu knjigu "Kratke misli za gimnastiku duha", pisca, pjesnika i aforističara Ive Mije Andrića. I upravo taj moment jezgrovitosti, dosjetljivosti i čitanja misli čitatelja ono je što posebno ističemo i kod ove knjige. Naime pisac se u svojim aforizmima bavi i običnim životom i politikom i svakodnevnim temama, no oni nam iz mnogo razloga izgledaju tako kao da smo ih mi doživjeli ili čak i napisali. A, ta univerzalnost i razumljivost jedna je od najvažniji odlika ove knjige.
 • Iako to možda može izgledati ili zvučati pomalo i Don Quijotovski važno je naglasiti da ta borba s vjetrenjačama Ive Mije Andrića traje već poprilično dugo, te da je na našem portalu dosad objavio čak dvanaest aforističkih knjiga. Sav taj trud je na neki način i okrunio antologijskom knjigom "Riječi na djelu", odnosno velikim: Abecedarijumom hrvatskih i bosanskohercegovačkih aforista.
 • No, ono najvažnije je da autor sve to radi gotovo posve sam. Bez ičije pomoći, bez velikodušnih sponzora, bez državnih dotacija, bez prešutnog klimanja glavom lokalnih moćnika. A, možda je baš to ono što aforizmima koje piše daje i autentičnost i istinitost.
 • A, za sve one koji ne vole aforizme, koji se trude da se što manje objavljuju u medijima i da ih narod što manje čita navesti ćemo sljedeće: Ne brinite zbog kritike. Ako nije istinita, zanemarite je; ako je nepoštena, izbjegavajte je; ako je napisana u neznanju, nasmiješite se; no ako je opravdana, naučite nešto iz toga.
 • Upravo zbog toga knjiga aforizama "Kratke misli za gimnastiku duha", Ive Mije Andrića ima našu toplu preporuku.
   

  U Zagrebu 09. 09. 2023. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric27.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Upoznavanje sebe", Marijana Sviličića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • Osvrt na knjigu: UPOZNAVANJE SEBE
 • Ovo je izuzetna i neobična knjiga. Vjerskog je sadržaja. U sebi spaja osnove mnogih vjera. Sastoji se od sakupljenih iskustava i saznanja kroz druženja i proučavanja astrologije, meditacije, komaja yoge...
 • Marijan filozofski razmišlja o Bogu, poštovanju, sreći, smislu života, ljepoti, tišini, bitku, prosvjetljenju, čakrama.
 • Možda na prvi pogled sve ovo nije spojivo, ali kad pročitate njegove lamentacije ili predavanja biti će vam jasno da je njegov kut gledanja malo drugačiji od ostalih i predstavlja mješavinu mnogih vjerskih saznanja. Ona se na kraju mogu uvijek naći na istom putu i istim spoznajama samo sa malim odstupanjima. Cilj je uvijek isti. Osnova života je biti sretan i činiti dobro i primati i davati ljubav. Načini se mogu razlikovati.
 • Lijepo je imati jedan ovako sadržajan pregled načina kako doći do cilja. On je izdvojio vrlo šarolik i neobičan broj razmišljanja i savjeta za svakodnevni život kojim nas pokušava izvijestiti o svemu onom što je proučavao godinama u svom predanom bavljenju tim alternativnim načinima.
 • Kad pročitate ovu knjigu osjećat ćete se lakše, jer ona vam otvara oči i ukazuje da mnoge stvari koje smatramo važnim zapravo to i nisu. Potaknut će vas u pravom smjeru da nađete dijete u sebi koje ponovo osjeća povezanost s prirodom, ne boji se dozvoliti si da se igra i opusti i što je najvažnije ne boji se tražiti sretan život.
 • Hvala Marijanu što je uspio ostati uvijek isti istraživač ne dajući prednost ni jednoj vjeri a proučavajući sve. Što je shvatio da je Bog istina, svijest, blaženstvo i skup ostalih lijepih vrlina.
   

  Ljiljana Šiljak, prof.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/svilicic5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Srcem ispisano", Luce Cetinić, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Umjesto biografije, predgovora, recenzija i svega ostalog
 • Posvećujem ova knjigu! Draga moja Srcem ispisana, posvećena si!
 • Predajem te u ruke čitatelja. Uživaj u društvu drugih knjiga. Ti si moja četvrta samostalna knjiga, moguće i zadnja.
 • Ako ti se budu rugali da nisi vrijedna pažnje, da si s greškom i slično, ti im poruči da u šumi ne pjevaju samo slavuji i samo najbolje ptice pjevice, već umilno cvrkuću ili se glasaju sve ptice.Ti si moja prelijepa ptica pjevica jer si mojim srcem ispisana.
 • Ostaje mi radost što si se rodila i odlaziš u svijet. Udahnula sam ti život u svojim zrelim godinama. Ništa materijalnog nije moje, ali ti jesi. Knjiga traje duže od kuće. Svejedno, nikoga neću vući za rukav da te čita niti da mi piše svoje mišljenje. Sloboda čitatelju u potpunosti. Onaj tko te pročita znati će dobro o čemu pripovijedaš svojih stihovima.
 • U tebi su stihovima istkane životne teškoće, radosti i sve što meni vrijedi. Iako skromna, blistava si i gipka. Balerina si na pozornici ili gimnastičarka na olimpijskim igrama. Nisi ukrašene izmaštanom ljepotom, samo si umivena jasnoćom misli. Odraz si života, izdržljiva i podatna kao svila.
 • U tebi ima radosti, optimizma, tuge, strepnje, boli, gubitaka i svega što život donosi i odnosi.
 • Omotala sam te srcem, zaštitila ljubavi pa nam nitko i ništa ne može naškoditi.
  Ti se samo prepusti listanju i čitanju otvorenih korice i pokaži srce. Tako će svaki čitatelj u tebi pronaći dio sebe. Ne očekuj aplauze, nagrade niti pohvalne, ne obaziri se na pokude. Sada te ostavljam, ali ti si zauvijek dio mene. Putuj kao poklon drugima, jer najvrjednije stvari su nam poklonjene (voda, zrak, zemlja…) makar ih mi ne znamo cijeniti.
 • Dragi čitatelju, ako se sretneš s mojom Srcem Ispisanom zbirkom poezije, čitaj je kao svoju, možda ti izazove treptanje srce, osmijeh ili suzu, možda otključa tvoju dušu.
 • Vjeruj, ova zbirka je posvećena tebi!
   

  LuCe, u Splitu, proljeće 2023.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/cetinic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Moje tišine", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RECENZIJA 23. ZBIRKE POEZIJE "MOJE TIŠINE"JADRANKE VARGA
 • Ovo je najnovija zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranka Varga. Tu se svijet doživljava u jednom posebnom osjećanju povezanosti s rodnim gradom i ljudima u njemu, onima koji nam najviše znače kao što naše majke i očevi, naši prijatelji, naši partneri, ali kao što i sam naslov ove zbirke pjesama naslućuje -"Moje tišine""su moja tamnica", ovdje je centralna tematika poezije zapravo jedno fundamentalno pitanje o slobodi čovjeka ili žene.
 • Ako je naše življenje i naše djelovanje zapravo kao jedna naša tamnica, onda je svakako prvo pitanje kako iz nje izaći pod vedro nebo apsolutne slobode,a može se iz te tamnice izaći sasvim tiho i ponizno. Naravno, ukoliko imamo na umu da smo sada dospjeli do slobode na način da je naše djelovanje usmjereno na ono najviše Dobro koje je istinski bitak i vrhunska svrha i unutrašnja i vanjska svrha.
 • Mi postojimo radi nas samih i to izražava našu bit slobode. Kod Grka, na primjer, onda dolazi na to mjesto država koja je posrednik između čovjeka i Dobra i kao što je država slobodna samo, ako je izgrađena u skladu s tim najvišim Dobrom ili cjelokupnim poretkom svijeta kojeg karakteriziraju Dobrota, Ljepota i Istina ili ako je čovjek slobodan preko pravednosti u državi, onda on ozbiljuje pravednost duše, odnosno, ozbiljuje jedinstvo svih vrlina ili Ljubav. Znači, čovjek samu slobodu na zadobiva automatski, nego slobodnim izborom Dobra, a mogućnost dopiranja do toga najvišeg Dobra imanentna je čovjeku, jer sam čovjek kao umno racionalno biće postoji na trajan način kao i vječni bitak. On je unekoliko upravo tom slobodom beskonačan i u prostoru i u vremenu i ta se sloboda očituje na svakom koraku čovjekovog djelovanja.
 • Možda je ona posebno prisutra u djelima umjetnosti i poezije. Znači, slobodno biće postoji radi sebe, a ne radi drugoga ili ono postoji radi sebe koje je sebstvo realizirano u poeziji i tu se poezija uzima kao svrha samog života, jer smo mi zapravo birali poeziju kao svrhu svoga života i djelovanja. Međutim, čovjekov izbor nije djelo samo spoznaje, nego je i djelo našega slobodnog uma i same žudnje ili ljubavi, odnosno htijenja. Izbor najvišeg Dobra svagda smjera na ono što je moguće pa on pretpostavlja umno promišljanje konkretnih uvjeta mogućeg djelovanja, savjetovanje o tome što je u našoj moći i odluku o sredstvima ozbiljenja same mogućnosti. Odluka je slobodna, ako je donesena na temelju svojevrsnog praktičnog znanja o najvišem Dobru kao najvišoj vrlini, odnosno, ako naše djelovanje vodi do izbora etičkog i podjednako estetičkog ponašanja u državi, ali i preko našeg praktičnog života općenito i to prema poetskom životu kao najvišem obliku slobode, sreće i samodovoljnosti.
 • To je Jadranka Varga mislila pod pojmom "moje tišine", to su vremena poezije i stvaranja novog realiteta. Tu je, dakle, sadržano bitno određenje slobode kao bitka za sebe, a ne radi drugoga.
 • Poezija je, dakle, kod naše pjesnikinje shvaćena upravo kao sloboda realiziranje unutrašnjeg reda života, kao nadmoćni bitak duha nasuprot pukim strastima ili vanjskim prilikama, dakle, kao sloboda pjesnika koji je samo sebi djelo samoga sebe, kao sloboda jednog bića koje stoji u samom sebi ili kao sloboda Božje volje i oslobođenje Isusom Kristom, kao odnos Božje volje i milosti i ljudske volje koje u samom čovjeku čine Jedno.
 • Ovdje kao i kod Kanta sadržan je kategorički imperativ kojim se izražava zakon čovjekovog moralnog samopotvrđivanja ili unutrašnju slobodu s kojom je povezana i ona vanjska koja se nalazi u pravu, politici, državi.
 • Ja ukratko mislim da je to poruka ove zbirke pjesama hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga i po toj osnovnoj intenciji ova zbirka predstavlja značajan doprinos suvremenom hrvatskom pjesništvu i na tome autorici jedno veliko hvala!
   

  dr Zlatan Gavrilović Kovač, književnik, 09.06.2023., Adelaide, Australija

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga23.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu slikovnicu "Buđenje vile", Ive Bagić, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije:
 • Recenzija slikovnice "Buđenje vile", Ive Bagić
 • Svako je odrastanje nalik na neko drugo, pa opet je svako posebno i neponovljivo na svoj način. I koliko god naraštaja prošlo preobrazbu iz djetinjstva u odraslo doba, unatoč svim pomagačima koji su uz njih, čini se da svaki pojedinac mora prokrčiti vlastiti put za što bezbolniji ulazak u svijet odraslijih. Teškoće i izazovi koje adolescencija podmeće pojedincima posebno znaju biti izazovni za senzibilnije dušice bačene u svijet koji ne mari previše za ono što se skriva iza ustrašenih mladih
  pogleda, iza kolebljivih kretnji i nesigurnih iskoraka.
 • Svijet ne želi osjećaje, želi samo rezultate koji će se uklopiti u kalupe strogoće i krutosti, stvorene davnih dana i koji još opstoje kao jedino pedagoško i odgojno načelo prkoseći svim znanstvenim spoznajama koje ne uspijevaju zaživjeti u okruženju koje se presporo mijenja. Dok se ne shvati koliko je potrebno prilagoditi rigidne metode oblikovanja mladih duša, djeci novog doba trebat će vodiči da im pomognu izbjeći zamke skrivene po meandrima društvenih običaja.
 • A sve što vrijedi za odrastanje, vrijedi i za trasiranje svojeg puta u svakoj djelatnosti kojoj se posvetimo: nema univerzalnim modela, svaki je put, ma koliko bio tipičan, poseban u svojoj neponovljivosti.
 • A svaka promjena, spoznala je to mlada autorica, počinje unutra, uvođenjem reda u svoje misli, nagone, instinkte i utjecajem na svoju nutrinu da radi za nas. Oblikovati svoje spoznaje u korisne upute mladom čovjeku neprocjenjiva je pomoć u odrastanju, posebno u trenucima kad se čini da nam se nebo zaklopilo nad glavom.
 • Savjeti uobličeni u konkretne postupke koje valja slijediti, čine ovu knjigu više od moralne potpore i pretvaraju je u priručnik za odrastanje bez kojeg ne bi smio biti i niti jedan tinejdžer, a mogla bi se pokazati korisnom i mnogima koji su već poodavno
  zakoračili u punoljetnost.

  Snježana Babić Višnjić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/bagic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Sreću treba uhvatiti", Marijana Sviličića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • Osvrt na knjigu: Sreću treba uhvatiti (Male priče za dušu II)
 • Sreću treba uhvatiti jer ona ne kuca na naša vrata tako često i kada zakuca, treba joj širom vrata otvoriti i dobrodošlicu joj poželjeti.
 • I zato Sviličićeve Male priče za dušu (II) koje nam se po drugi put u nastavku velikodušno, nesebično nude treba prigrliti i kao amajliju ih za sreću sa sobom svugdje nositi. Marijanove
 • Marijanove Male priče za dušu tako su velike i krijepe nam i snaže dušu. Što ih se češće i duže čita, nekako za divno čudo sve su veće, nadrastaju same sebe, izlaze iz okvira obične, male pričice i sve nas više, moćnije, nježnije plijene. U svakom novom iščitavanju te pričice kratkoga daha sve su punije, zaobljenije i sve su nam draže i ljepše jer se u njima prepoznajemo i iz poruka - pouka njihovih učimo, odrastamo i sazrijevamo shvaćajući kako se ljepota života sastoji baš u malim, sasvim običnim, jednostavnim stvarima i gestama. Od prve priče pa do zadnje nižu se krugovi ljudskog života koji se polako, neosjetno, ali sigurno zaokružuju u jednu jedinstvenu, zaokruženu cjelinu.
 • Sviličić nas želi upozoriti na svoj tihi, mirni, nenametljivi, profinjeni način na moguće dublje značenje i poruku svojih pričica koje su se duboko utisnule u njegovu podsvijest i koje ga progone i u zrelim godinama, ali ih se on pokušava i uspijeva riješiti onako kako najbolje zna i umije. Zato su njegove priče za dušu često i anegdote sažeto, kratko i duhovito napisane, ali nikada nisu i zajedljive, iako anegdote imaju i tu odliku.
 • Zbog svih ovih razloga, a ima ih još koje nisam u ovom kratkom prikazu stigla uklopiti, moja preporuka je:
 • Čitajte Male priče za dušu Marijana Sviličića!
   

  Ljubica Šego

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/svilicic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Put nestalih oblaka", Marijana Sviličića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • PUT NESTALIH OBLAKA
 • Već sam podnaslov knjige Male priče za dušu govori o ovoj knjizi u kojoj autor zaista iskreno opisuje svoj put u traženju istine, mira, milosrđa, suosjećanja i vodi nas u carstvo Duha, gdje vlada ljubav koja ne poznaje granice, ljubav koja je čista i u svima prisutna, u svemu prepoznatljiva. O toj su ljubavi napisane mnoge knjige, izrečeni bezbrojni govori i ispjevane mnoge pjesme.
 • U pričama opisanim u knjizi, autor na vrlo neposredan način djeluje kao pažljivi promatrač svega što ga okružuje i upravo traži situacije u kojima se "događa" nešto lijepo ili ružno jer duboko u duši zna da u pravilu - čovjek traži samo sreću i radost i ni pod koju cijenu neće poželjeti patnju i jad. On sreću i radost smatra dobročiniteljima, a patnju i jad svojim neprijateljima. No, to je pogrešno. Kad je sretan, vrlo vjerojatno mu slijedi patnja. Nevolja pak tjera čovjeka na istraživanje, razlučivanje, samoispirivanje i strah od mogućnosti nečeg još goreg. Sreća čini da čovjek zaboravlja obveze prema sebi kao ljudskom biću. Ona ga vuče u sebičnost i grijehe koje sebičnost potiče. Patnja čini čovjeka budnim i pažljivim. Zato je nevolja stvarni prijatelj, a sreća samo troši njegovu zalihu i budi u njemu niže strasti. Tako je poruka pisca pročitana između redaka da je sreća čovjekov stvarni neprijatelj.
 • Kroz razna svoja duhovna iskustva otkriva nam autor nenametljivo svoj odnos prema Bogu, a u priči Božji recepti izravno je dodaknuo riječ Bog. Odnos Čovjeka s Bogom je najintimniji odnos. Stoga javno otvoriti svoje srce i pri tome mjeriti razinu koliko čitatelji mogu prihvatiti nije nimalo lako. To može izazvati osjećaj ogoljenosti i bez obzira s koliko je ljubavi to rađeno može pokrenuti čitavu lavinu samo zato što se netko usudio Boga nazvati neuobičajenim imenom.
 • Autor svojim pričama daje naslutiti da kad Bog uđe u naše živote i širom otvori vrata Svoje milosti tada se pred nama otvara sasvim drugačiji svijet. To je svijet ljubavi, milosrđa, strpljivosti i tolerancije, služenja potrebitima i bratstva među ljudima. To je svijet istine da je Bog naš Otac, da je On Jednost rastoćena u bezbroj živih bića.
 • Jedna od odlika ove knjige je iskreno, neposredno i prirodno opisana iskustva, događajji i razmišljanja, a komentari su prepušteni čitatelju.
   

  Ljubica Ljubić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/svilicic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Mravica Tika", Dragana Miščevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Dogodovštine male Mravice Tike i njenih prijatelja
 • Knjiga "Mravica Tika", Dragana Miščevića objavljena je u našoj rubrici "Književnost za djecu", što odmah odaje kojoj i kakvoj publici je namijenjena ova knjiga. A, naši mali čitatelji u njoj će saznati puno detalja o prirodi, mravima, njihovom životu, običajima, prijateljima i neprijateljima. Baš kao što to i naslov kaže knjiga na prikladan način, uz mnoštvo humora i ilustracija, prati dogodovštine male Mravice Tike i njenih prijatelja, radoznalih i na avanture uvijek spremnih mrava.
 • A, sama knjiga počinje otprilike ovako:
 • Tika je sretno i veselo trčkarala mravinjakom. Čisti sićušne podzemne komorice. Iznosi mrvice izmeta na kupolu. Obična je spremačica. Na samom je dnu hijerarhije među mravima. Pred njom je dug put da se popne na viši položaj.
 • Jack Kljunaš, mladi mravac, je također čistač hodnika i komorica u mravinjaku. Za razliku od Tike koja marljivo radi on se izvrnuo na leđa u hodniku. Struže tankim crvenkastim nožicama po zraku da se odmori. Strašno se umorio od silnih poslova koje obavlja od ranoga jutra.
 • Naišla je Eta, njegovateljica u mravljim jaslicama. Hrani tek izležene mrave. Njeguje ih i čisti. Održava higijenu. Traži Jacka jer se jutros nije pojavio na svom radnom mjestu.
 • Sve ono što se dalje događalo s Mravicom Tikom i njenim prijateljima moći ćete saznati ukoliko pročitate ovu nadahnuto napisanu knjigu.
 • A, ukoliko se i vama ili vašoj djeci ova knjiga svidjela, najviše što možete uraditi je da se zahvalite njenom autoru Draganu Miščeviću na tome što vam ju je i napisao i učinio dostupnom, te da je preporučite i drugim malim čitateljima.
   

  U Zagrebu 15. 06. 2023. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/miscevic5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Riječi na djelu", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela "Uvodne riječi", knjige:
 • Uvodne riječi priređivača
 • U ovom stoljeću na prostorima bivše Jugoslavije napisano je i objavljeno više knjiga aforizama i drugih kratkih misli, nego u stoljećima prije njega. Razlog tome treba tražiti u nemilim ratnim događajima koji su doveli do raspada zemlje i svega što je ona baštinila i stvorila od svoga nastanka do konačnog nestanka. Ti užasni događaji probudili su kod kreativnih ljudi potrebu da misle svojom glavom i da produkte svojih misli zapisuju u kratkoj duhovitoj i britkoj formi, koja ne štedi ni sebe ni druge. Posebno ne štedi vinovnike nakaradnihpolitika, koje su uzrokovale stradanje stotina hiljada ljudi i uništenje vrijednih materijalnih i kulturnih dobara stvaranih umom i rukama prošlih generacija.
 • Smisao za humor vrijedna je tekovina naroda našeg podneblja. Ona se manifestirala u svim vremenima, i razvijala paralelno sa razvitkom društva. U pojedinim etapama toga razvitka bila je sputavana ili potiskivana režimskim propisima i lošom praksom, ali nikada nije bila ugušena niti ugašena. Nakon katastrofalnog rata i izvršenih demokratskih promjena, ljudi su počeli slobodnije misliti i zapisivati misli, ukrašavajući ih svim vrstama stilskih figura i jezičnih tvorbi. Tako je na našim prostorima nastao humorističko-satirični i aforistički pokret kakav u novije vrijeme nije zabilježen nigdje u svijetu. Znaju to najbolje oni koji razumiju i vole tu vrstu književnog stvaralaštva kratkih formi i jakih izričaja.
 • U pripremi zbornika koristio sam sve dostupne izvore, uključujući i bogatu vlastitu biblioteku u kojoj se nalazi više od stotinu zbirki aforizama, zajedničkih aforističkih zbirki, almanaha, zbornika i antologija. Za većinu njih u posljednjih dvadesetak godina pisao sam recenzije, osvrte i književne prikaze koji su objavljivani u listovima, časopisima i elektronskim medijima diljem bivše države i izvan nje.
 • Da bi se čitateljima pružila prilika da bolje upoznaju autore i njihova djela, uz skraćeni izbor aforizama i drugih misli, navedeni su osnovni biografski i naznačeni neki bibliografski podaci vezani uz broj objavljenih knjiga i zastupljenost u drugim zbornicima i antologijama. Od svakoga autora i autorice izabrano je tri do deset aforizama koji prezentiraju njihovo stvaralaštvo, ne ulazeći u vrijednosne sudove niti u kvantifikaciju njihova stvaralaštva. Doprinos svakoga ponaosob, odredit će čitatelji u sadašnjem i budućem vremenu.
 • Želim svima vama vedro i veselo čitanje aforizama i drugih misaonih uradaka zapisanih u Riječima na djelu hrvatskih i bosanskohercegovačkih aforista i aforističarki.
   

  Ivo Mijo Andrić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric26.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Idemo u Botswanu", Borisa Golića, predstaviti ćemo uz pomoć manjeg djela predgovora knjige:
 • Predgovor knjige Idemo u Botswanu!
 • Život bi bio podnošljiv samo u krilu čovječanstva koje više ne bi imalo u pričuvi nijednu iluziju, čovječanstva koje bi se oslobodilo svih zabluda i koje bi bilo ushićeno bivstvovanjem. Emil Cioran
 • Nikako da nađem mir u životu. Nekako sam se navikao na Japan, a već moram iz njega bježati. Jer me je netko tužio da sam bio okrutan prema majmunima makakijima i prema japanskoj legendi Godzili. Ovdje u Hrvatskoj me proganja moja bivša žena, luda Mica i naše pravosuđe, pa mi se ne vraća u Hrvatsku. Pa se odlučujem za Botswanu. Nazivam Cocu, mog prijatelja, on će me primiti, ali se s njime ne susrećem. Vlasti u Botswani mi predlažu da unajmim parcelu gdje ću ispirati srebro, zlato i dijamante, pa to činim. Ali baš nisam u tome uspješan, no upoznajem jednu Crnkinju Abimbolu koja ima više sreće u tome, pa je zapošljavam. Nakon što se mi bolje upoznamo, odlučimo posjetiti Hrvatsku. No Abimbola me vara sa susjedom Denisom. Teško to proživljavam, ali Abimbola me napušta.
 • Kad sam već rekao : "Zbogom Botswana", dolazi mi Cocina majka i kaže mi da je Coco umro i da ga trebam dovesti kući. Stoga, odlazim u Botswanu, tamo doznajem da je umro neki Radovan, umjesto Coce. I kad sam se htio vratiti, upoznajem Isauru, pa je vodim u deltu Okavange. Tamo se sukobljavam s Abimbolom. Pa me napuštaju i Abimbola i Isaura. Nakon toga i sam odlučujem otići iz Botswane. Dolazim kući, a moja majka doživljava moždani udar, pa se moram boriti i sa tim zlom.
 • Citat o našem trenutnom stanju:
 • Pa se mi pitamo ili se ne pitamo: tko smo mi, zašto smo ovdje na ovome svijetu i kamo idemo? Valjda su se to pitali i dinosauri, prije nego što je asteroid pogodio Zemlju? Valjda su i njihove duše putovale i nisu se smirivale? Jer po meni dinosauri nisu izumrli, oni su i dalje živi ili su prisutni u našim životima. Jer ako mi kršćani vjerujemo u život vječni nas ljudi, onda ja vjerujem i u život vječni dinosaura. Jer nije izumro njihov zaostali duh, njihova duša i njihova zaostala ideologija. Jer kažu da je duša vječna, da kada netko umre, njegova duša ne umire, nego samo napušta tijelo i odlazi na neko drugo mjesto, gdje živi i dalje. Pa tako nisu izumrle ni dinosaurske laži i neistine, a po kršćanstvu, koje uzgred traje malo više od 2.000 godina, ako duh i duša traju, ako su one besmrtne, onda je sve vječno, onda traje i tijelo i njihovo djelo. Onda traju i nečije laži i neistine.
 • Jer postoje ljudi koji nazadno misle, koji su štetočine i koji nam čine zlo, kojih se mi ne možemo riješiti i osloboditi, pa ja njih zovem dinosaurima, predatorima, neandertalcima i talibaninima. Koji su retrogradno i nezrelo religiozni, koji imaju retrogradnu ideologiju i koji su u svemu zaostali. A mi smo što se tiče naše konkurentnosti negdje između Botswane i Gvatamale. I nije to posljedica naše trajne recesije, nego to je tako, kako jeste. Stoga kod nas ima maksimalno 20. 000 robovlasnika, dinosaura i neandertalaca, 50.000 goniča robova i četiri milijuna robova ili onih koji imaju robovsku dušu. Tako je to u našem egoističnom i materijalističkom svijetu i nije to relikt nekakvih prošlih vremena, to je tako i nikako drugačije. A Crkva to gleda, tolerira i umjesto vjere i evanđelja, nama organiziraju egzorcizme, pa bi iz nas istjerivali naše opsesije i našu opsjednutost, pa bi iz nas istjerivali demone, zle duhove i vragove. A mi, većinom u to ne vjerujemo. Ali reci ti nešto protiv toga, odmah će te taj nekakav dinosaur tužiti za psihičke i duševne boli, jer mi smo zemlja duševnih bolesti i duševnih bolesnika.
 • Jer kod nas optužba za duševne boli iznosi, brat bratu, 100.000 kuna ili je samo nebo granica.
   

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic54.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Ukratko o glavnom", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE "UKRATKO O GLAVNOM"
 • Ova knjiga ima naslov kao i prilog gradonačelnika Moskve na televiziji Moskva 24 Sergeja Sobjanina Korotko o glavnom koji gledateljstvo obaviještava o najnovijim događajima iz života grada Moskve i tu se ukratko iznose najvažnije informacije koje imaju značenje u svakodnevnom životu stanovnika ovog grada. Tako je i ova knjiga zapravo jedan set informacija i vijesti o najznačajnijim momentima autorovog političkog i javnog djelovanja koje, s manjim ili većim prekidima, traje evo već skoro 4desetljećai tu su date informacije o jednoj sramotnoj praksi jugoslavenskog socijalizma koji je dobronamjerne ljude odane ideji bratstva među narodima, socijalne pravde i jednakosti, ali kritičnih prema svakoj devijaciji istinskih principa marksizma-lenjinizma pretvarao u umobolnike prepuštene stihiji jugoslavenske psihijatrije koja se na koncu pokazala kao smetlište svjetske medicinske misli.
 • Moj dolazak u Adelaide i novi život u Australiji nije značajno promijenio ovu sliku medicinske znanosti koja bi trebala biti kruna medicine, nego je još više učvrstio moje uvjerenje da je riječ o jednom hibridu u službi vladajućih socijalnih snaga kao palijativna mjera preodgoja pojedinaca. Ništa se tu hrvatska psihijatrija ne razlikuje od australske, tako da je autor godinama krivično gonjen samo zbog tekstova i napisa koje je publicirao o raznim temama jugoslavenske i australske političke stvarnosti, ali kako i svaki posao u sebi sadrži jednu dozu rizika tako i novinarski posao podrazumijeva taj rizik gdje okolnosti mogu trajno onemogućiti ljude u njihovim osnovnim životnim namjerama.
 • Ja sam imao sreće da su moji prilozi za radio 5 EBI FM pobudili pažnju australske javnosti pa su me ljudi naprosto pitali da im objasnim što se to zapravo događalo u mome slučaju. Tako sam nakon godina zatočeništva u psihijatrijskim institucijama Hrvatske i Australije na koncu otpušten kao zdrava osoba. Sada se ta priča dostavlja hrvatskom čitateljstvu kao jedno svjedočanstvo o stradanjima ljudi koji nisu pristali na laži i obmane političkih moćnika.
   

  Autor, Adelaide, 31.12.2022.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic57.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Iz malog mozga", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Dobrodošli u svijet aforizama!
 • Trijumf dosjetljivosti pisca i pjesnika Ive Mije Andrića temelji se na nadahnutom i kritički osmišljenom aforizmu. Trajne vrijednosti postaju satirična alternativa posrnulom svijetu. Taj svijet autor prosuđuje pronicljivom britkošću i logičnim razmišljanjem.
 • Satirična imaginacija i osjećaj za humanost i pravdu, suprotstavlja se svijetu okrenutom naglavačke, u kojem uglavnom vladaju nepravda i prijevara, osnova su gotovo svakog njegovog aforizma. Korištenjem vlastitog životnog iskustva pisac je stvorio pouzdan mehanizam odnosa između realnog svijeta i svijeta u kojem bi svi mi voljeli živjeti. A, upravo to čini i središte njegovog satiričnog rukopisa.
 • Ironijska oštrica ne zaobilazi nikoga, pa tako ni samog autora, koji u jednom trenutku kaže: "Oprosti mi Bože. Više ne znam što pišem", a zatim kao da odgovara sam sebi i kaže: "Zato pišem dvosmislene aforizme", ili "Pišem aforizme. Ne širim govor mržnje".
 • A, autor u stvari, kroz lucidnu ironiju, pokreće važna pitanja i daje nam odgovore na pitanja o kojim se najčešće šuti ili ih se prešutkuje. Tako pisac kaže: "To što danas nemamo, ne znači da nismo jučer imali", ili "Nismo mi u nedaćama. Mi samo ništa nemamo".
 • No da ne dužimo i ne gnjavimo one koji su pročitali ili bar prelistali prijašnje zbirke aforizama pisca Ive Mije Andrića reći ćemo samo da i ova knjiga ima našu preporuku, te da smatramo da je svakako vrijedi pročitati.
 • Jer: "Aforizam je kratka misao za trajnu upotrebu".
   

  U Zagrebu 28. 02. 2023. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric25.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Sablasno bludno", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • OSVRT NA ZBIRKU "SABLASNO BLUDNO" JADRANKE VARGA
 • "Sablasno bludno" na prvu mi djeluje kao tabu, nešto što nije za svakoga, a ako nije za svakoga, onda je svakako za mene.
 • Iz svog osobnog iskustva, a to je najbolnije i najiskrenije, pišem ovaj osvrt posvećen mojoj divnoj duši Jadranki Varga.
 • Svi mi posjedujemo svoje dubine i "mračnu" stranu, samo o nama ovisi koja strana će prevladati, kojoj strani će naš zdravi razum dati prednost. Cijeli život ogleda se u samo jednim očima, našim očima, ako smo toga svjesni.
 • Evo, recimo iz mog primjera, pogledom u oči svog sina, dok me je njegov otac mlatio, shvatila sam da ne želim takav život ni sebi ni svom sinu. U njegovim očima vidjela sam pakao tuge, šoka, beskrajno plavu dubinu panike i očaja i tada sam rekla STOP. Nisam to vidjela u svojim očima ili nisam htjela vidjeti. Oči mog sina bile su okidač za promjene. Naravno, to vide samo oni koji žele vidjeti...koji žele shvatiti...
 • U mislima autorica želi ljubav sa stvarnim likom, jer joj je u stvarnosti to "zabranjeno". Živi u sebi kao uplašena ptičica u zlatnoj krletci željna strasne ljubavi, a koju se ne usuđuje doživjeti. Znamo da je zabranjeno voće najslađe pa tako autorica mašta o svemu onome što nema u stvarnom, realnom životu.
 • Ugodno sam iznenađena duboko kvalitetnom poezijom otkrivajući "slatke" tajne autorice ujedno i moje prijateljice.
 • U mladosti autorica je bila voljena, no u sebi je vrlo sputana i "zaključana" kako bi bila zaštićena od svega zla vanjskog bila koje neumorno kuca "nedopustivim" vibrama (kako je otac to želio).
 • Kako će ptica letjeti, ako su joj podrezana krila? Velika greška je ne pustiti pticu da slobodno leti. To je život - slobodan let i suočavanje sa svime što nas čeka - borba, suze i smijeh, svetost i grijeh, ljubav i bol...
 • Za autoricu je dugo dugo u mladosti odnos dvoje ljudi bio tabu tema, nešto zabranjeno i nedopustivo kao nametnuta misao u djetinjstvu i djevojaštvu koja joj je kasnije postalo kao normalno i uvijek je imalo neku latentnu negativnu konotaciju. U njenim mislima ju je sablažnjavala i sama pomisao na to i u njenim najmračnijim dubinama ostaje strah od svega fizičkog, jer to su "prljave radnje", a prema van je bila divna, slatka, poželjna, erotična, senzualna… bila je to samo - maska.
  Život treba živjeti, uživati, prijeći neke granice tzv. tabu tema (naravno, onih koje su nama prihvatljive, jer različiti smo), u sebi mijenjati mentalni sklop čisto iz razloga da bismo se malo opustili i predali voljenom biću, prepustiti se strasti. Otvorite vrata tajnih odaja vaših žudnji.
 • U ovoj, rekli bismo napetoj intrigantnoj zbirci, isprepliću se san i java, mašta i zbilja pa ćemo čitateljima ostaviti da urone duboko razmišljajući da li možda ovdje postoje i autobiografski elementi ili je sve samo plod autoričine bogate mirisne mašte. Sačuvaj svoju umornu dušu, ozdravi je, izbriši gorčinu koja guši u grudima... i prepusti se. U svakom slučaju, Jadranka, grlim tvoje dubine svojima i iznosim ih na površinu da ih ubije zrak, jer dubine na zraku umiru, a mi onda napokon možemo slobodno disati.
   

  Sandra Petrž, nagrađivana i svestrana umjetnica: Zaprešić, 19.01.2023.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga22.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Dnevnik bolesnika", Vanje Krnića, predstaviti ćemo uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • RECENZIJA KNJIGE DNEVNIK BOLESNIKA
 • Knjigu Dnevnik bolesnika Vanje Krnića kompozicijski čine gotovo bešavno povezani emotivno-ispovjedni zapisi o strašnim posljedicama nesprječavanja napredovanja njegove bolesti, koja je, u svom odlučujućem početnom razdoblju, podcijenjena odnosno dijagnosticirana i liječena fatalno pogrešno.
 • Dnevnik bolesnika ispunjen je opisima trajanja, zbivanja i ljudi izvan Krnićevog dotadašnjeg uobičajenog kruga kretanja i normalnog, rutinskog življenja na način zdravog čovjeka, opisima košmarnih prizora nemoći i bola, neugodne fizičke osujećenosti, ponovnog učenja najosnovnijih funkcija bivanja i preživljavanja, bolničkih soba, kreveta, ambulanti, operacijskih sala, medicinskih sestara, fizikalnih terapeuta, liječnika specijalista - gospodara života i smrti, i dramatično neočekivanih velikih gesta i nesebične podrške obitelji i prijatelja. Knjiga je kronološki slijed osobitih izvještaja o događajima što su ga snašli kao pacijenta, i niz konzekvenci teškog stradanja mladog čovjeka dovedenog do stopostotne invalidnosti, koji se mora(o) nositi sa svojom tragedijom nastalom zbog neshvatljive, bahate nebrige liječnika. Kroz knjigu Vanje Krnića čitatelj ulazi i boravi u tjeskobnom, zatamnjenom svijetu koji se bez najave srušio. Knjiga je u tom smislu i neizravni popis svega što mu je oduzeto, svega onoga što je nestalo pod njegovim ruševinama.
 • Ipak, usprkos velikim nevoljama, patnjama i trpljenju, usprkos tmini nepovratnog udesa, tmini koja je zakrilila stare staze i već naslućene vidike, iz svake stranice Vanjinog Dnevnika uočljivo sjaji blago svjetlo životne radosti i vjere u budućnost, nezaustavljivo prodirući iz njegove mudrosti, osobina karaktera, iz pomirenosti s okolnostima, iz iskorištavanja šansi da se od preostalog svijeta sagrade nova egzistencijalna zdanja i poslože nove relacije, da se smireno prihvati dati usporeni ritam trajanja, te da se na podiju postojeće situacije započne rehabilitacijski ples u dvoje s ponuđenim nastavkom života.
 • Tako se užas u augmentativu, svjedoči Vanja u knjizi, ipak mijenja u sreću u deminutivu. Zato Dnevnik bolesnika - organsko ujedinjenje Vanjinih pripovijedanja, sadrži i osobine svojevrsne terapeutske metode, čiji se značaj i značenje proteže sve do čitatelja koji i sam u njoj traga za utjehom i katarzom.
 • Zar to zapravo nije utjeha za sve nas kada Vanja Krnić ustvrdi:
 • "U ovom životu sam na neki način umro i rodio se opet. Prijašnji je "ja" sahranjen, ali bez grobnog mjesta. Od prijašnjeg "ja" ostale su mi uspomene, ali i dvije radosti u novom ja. Hana, Tea, supruga, roditelji i prijatelji davali su mi snagu, da sva moja ja (mislim na sebe) ne postanu aorist."
   

  Veljko Lukić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/krnic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "U tuđim cipelama", Snežane Pavelić, predstaviti ćemo uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • Govoruša Snežana Pavelić (alias Ana Škornjača)
 • Otvoreno je društveno angažirana. Ona ne mistificira teme, ne pribježe kulturi laži, ali ni kulturi uljepšavanja... jednostavno pušta životu da joj se približi. Zna ona kako se ništa ne može naučiti iz velike povijesti, isto onako kako se ne može naučiti ni iz osobne povijesti naših obitelji, pa ne pogriješiti. Izlazi u javnost s osobnim stavom bez potrebe da se svidi svima, i njeni zapisi posuđuju glas nečujnima i marginaliziranima. Piše u interesu sestara, majki, prijateljica,... ponekad pričom protiv vjetrenjača pa teme kao da biraju nju, a ne ona njih. Piše i zbog sebe i svog samopoštovanja, da se ne bi dogodilo da život prođe, a ona je šutjela.
 • Nije jedna od onih koje se sklanjaju u benigne teme. često bolno precizna, pisanjem kao da se liječi od života i onda njene kolumne postaju posveta osobnoj patnji i boli, trpke i surovo istinite; u sljedećem trenutku, njeni redci love kontroverzne teme i goruće događaje u pokušaju da ih promišljanjem osvijetle i razjasne, i onda kolumne postaju polje kritike općeg stanja, britka, beskompromisna borba s razumski neprihvatljivim.
 • Ona je feministica u svakodnevnoj praksi koja, naratološkim postupcima, nudi osobni ugao gledanja na aktualne događaje i teme. Svjesno bira kolumnu (kao poseban oblik novinskog izražavanja, negdje između publicistike i lijepe književnost) i koristeći u njoj različite funkcionalne stilove hrvatskog jezika (dijalektizme, žargonizme, novinarsko-publicistički, književno-umjetnički, razgovorni stil), komentira zbivanja iz svog osobnog, jasno prepoznatljivog znanog prostora i vremena.
 • Prošetava u tuđim cipelama (čiji broj joj začudo, jako često odgovara) ovim brodskim mikrosvijetom, koji i nije toliko prostorna koliko duhovna provincija i precizno skalpelom (i ne kaosa) zarezuje u anomalije društva
 • Ona se odrekla fikcije u ime istine. A istina nikada nije bila u modi. I zato je ona nježna prema ljudima u svojim kolumnama, a oštra prema pojavama.
   

  Darija Mataić Agičić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pavelic1.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Zoološki vrt na mojoj okućnici", Zorana Maričevića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige: Zoološki vrt na mojoj okućnici
 • Bioraznolikost se može definirati na različite načine. Može se promatrati od stanice do ekosustava. Okućnica je manji ili veći "zeleni" pojas oko kuće. I mali prostor može biti važan ekosustav koji se može ispreplitati u svojoj bioraznolikosti kroz: voćnjak, vinograd, živicu, nekoliko grmova, livadu,.... Tako se odupiru promjenama okoliša na koje najviše djeluje čovjek.
 • U blizini naše okućnice može biti: šuma, izvor vode, rijeka, potok, jezero čime dodatno obogaćuju bioraznolikost te povećavaju brojnost i zadržavanje autohtone flore i faune.
 • Brojne ptice pjevice: crvendać, drozd, sve vrste sjenica, kosovi, šumske šljuke, šojke. U živicama su njihova gnijezda napravljena od suhog sijena osobito stolisnika. On je ljekovit i služi kao prirodni "dezinficijens" gnijezda. Njihova su osnovna hrana gusjenice štetnika i razni potkornjaci.
 • Mnoga zaštićena flora osobito proljetnice: visibabe, ljubičice, šafrani, jaglaci, pasji zub, a tijekom lipnja i slasne šumske jagode.
 • Bića izišla iz neuglednih gusjenica pretvorenih u lahore rascvjetanih livada(leptiri).
 • Ježevi koji svaku toplu ljetnu i rano jesensku večer posjećuju naš voćnjak u potrazi za sočnim plodovima.
 • Žabe, sljepići i ostali vodozemci koji se hrane mnoštvom štetnika.
 • U njoj se sakrivaju i korisni kukci(predatorska entomofauna). Danju se odmaraju dok se noću hrane ličinkama lisnih ušiju i drugih štetnika: voćaka, vinove loze i cvjetnih vrsta (bubamare, zlatooke, predatorske osice, bogomoljke...).
   

  Zoran Maričević

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/maricevic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Z mojih bregov", Frana Galovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Nesretni zastavnik i pjesnik Fran Galović
 • Uz Matoša i Domjanića, a prije Krleže i Gorana Kovačića, Galović je bio jedan od prvih pjesnika koji su svoje pjesme pisali na kajkavskom narječju. Iako je pisao je i pjesme, crtice, novele i pripovijetke na štokavskom narječju, pjesme na kajkavskom ono su po čemu ga pamtimo i čime je ostavio trajan i neizbrisiv trag u našoj Hrvatskoj književnosti.
 • Rođen je u Peterancu kod Koprivnice 20. srpnja 1887. Pučku školu polazio je u rodnom Peterancu od 1894., a od 1898. do 1906. godine školuje se u Zagrebu. Kasnije je radio kao učitelj u zagrebačkoj II. realnoj gimnaziji. Pripadao je pravaškom liberalnom pokretu, a pokrenuo je i uređivao pravaški časopis Mlada Hrvatska. Početkom Prvog svjetskog rata regrutiran je u redove Austro-ugarske vojske, gdje ujesen 1914. pogiba, s činom zastavnika, pokraj sela Radenković u Srbiji, 26. listopada. Sahranjen je 31. listopada 1914. godine na zagrebačkom groblju Mirogoju.
 • Krleža ga prvi put spominje u dnevničkom zapisima iz ožujka 1916. u reminiscencijama na mobilizaciju na zagrebačkom kolodvoru. Krleža ga najprije zapaža kroz sudbinu nesretna; "zastavnika i pjesnika" (kako su mu napisali na nadgrobnom spomeniku). Deset godina nakon Galovićeve pogibije, Krleža je izdao u svojoj Književoj republici (1924/25, 11/12) Galovićev dotad gotovo nepoznati, nedovršeni ciklus Z mojih bregov, koji je na tadašnjoj književnoj sceni odjeknuo poput male senzacije.
   

  U Zagrebu,26.09. 2018, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/galovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"