width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete kupiti ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (šest godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od pet stotina digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost", "Istorija filozofije","Pučko otvoreno učilište Velika Gorica" i Neobične knjige.
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije deset godina. U to vrijeme objavili smo više od 500 naslova, a bilježimo i više od 14 900 000 posjeta i 739 500 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.
 • Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 24.04.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Čovjek koji je ujeo psa", Ali Faruk Bisera.
 • Dana 29.04.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kako uništiti grad Vukovar", Borisa Golića.
 • Dana 29.05.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Pogled boje jantara", Klare Polak Poljarević.
 • Dana 05.06.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Domovinski rat - da se ne zaboravi", Dr. Marka Jukića.
 • Dana 12.06.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Čarobno cvijeće Atacame", Darka Beka - SanDiMuna.
 • Dana 17.06.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Hrvatska ljubavi moja iliti hrvatska istina", Vladimira Biondića.
 • Dana 25.06.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ustaše i Četnici među nama", Borisa Golića.
 • Dana 03.07.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Navigatori života", Ante Stanića.
 • Dana 17.07.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Eho poezije", Jadranke Varge i Ivana Dragičevića.
 • Dana 24.07.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "60 plus", Borisa Golića.
 • Dana 07.08.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "U tebi, sva tvoja", Tanje Repinac.
 • Dana 13.08.2019. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja"
 • Dana 16.08.2019. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Za Dom i Domovinu - UVIJEK", Vladimira Biondića.
 • Dana 16.08.2019. Ukupno je preuzeto 739 500 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Za Dom i Domovinu - UVIJEK", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo uz pomoć recenzije knjige:
 • PROLOG KNJIGE "ZA DOM I DOMOVINU - UVIJEK"
 • Što bismo kazali o ovoj zbirci pjesama, koju je Vladimir Biondić djelomično napisao i djelomično sabrao od drugih poznatih i nepoznatih autora po kriteriju - domoljubnosti. Ništa neobično, osim činjenice, da kod gospodina Biondića, romanopisca i pjesnika, domoljublje ima kultnu vrijednost, kao neupitnost, kao najveća svetost, kao nešto za što se treba žrtvovati, jer je ono samo po sebi plemenitost. Za njega je domoljublje ideal kojem su podčinjeni, ali ne i podcijenjeni, svi drugi ideali s kojima se čovjek u ovozemnom životu susreće.
 • Za pripadnike brojnih naroda u svijetu, koji nemaju martirij i povijest punu žrtava, ovakav stav autora ili koautora bio bi posve nerazumljiv, pa i neshvatljiv. Ali pjesnik Vladimir Biondić svom dubinom svoje duše prti breme narodnih muka koje je kroz svoju trinaest stoljetnu povijest na ovim prostorima njegov hrvatski narod pretrpio, i još uvijek trpi. Zapravo cijelim svojim životom, skupa s nama, bio je svjedok jednog od najtragičnijih razdoblja u povijesti njegovog naroda. I on svojim primjerom pokazuje da je potpunoma plemenit i osjećajan čovjek, jer se ta patnja duboko urezuje u njegovu dušu da ju osjeća kao osobnu patnju. Jer nad povijesnom sudbinom Domovine proplakale bi i stijene, kamo li ne bi osjećajan, senzibilan i domoljubiv čovjek poput Vladimira.
 • Knjiga je podijeljena u tri dijela: Prvi dio autorove domoljubne pjesme koje se kreću u rasponu od posvete suvremenoj Hrvatskoj i njenoj legendarnoj borbi u Domovinskom ratu, preko pjesama o hrvatskim povijesnim junacima i velikanima i velikim domoljubima koji su svoju ljubav prema domovini najčešće puta nesebično pokazali vlastitom junačkom žrtvom, potom pjesmama koje pjevaju o ljepoti pojedinih gradova, pa sve do lirskih pjesama posvećenih bliskim osobama.
 • Drugi dio obuhvaća nekoliko autorovih pjesama koje su po svojoj tematici i izričaju najbliže refleksivnoj poeziji.
 • Slijedi treći dio zbirke - Ovdje se radi o kolekciji domoljubnih pjesma iz dalje ili bliže povijesti poznatih i nepoznatih autora. Vrijednost ovog dijela zbirke je i u činjenici da su u njoj sabrane i poznate, ali i nekoliko gotovo nepoznatih domoljubivih pjesama, ili barem nepoznatih široj čitalačkoj populaciji.
  Ideal kao domoljublje, ili domoljublje kao ideal nije svojstveno samo našem pjesniku Biondiću. To domoljublje nalazimo kod brojnih pjesnika ponirući duboko u narodnu povijest, od neimenovanih narodnih guslara koji su ga iskazivali kroz narodne pjesme, preko pjesnika čije je pjesme uvrstio u ovu zbirku, sve do ponekog pjesniku - Biondiću živog suvremenika i prijatelja.
 • Nije lako biti domoljub, to nije bilo lako nikada u povijesti hrvatskog naroda, pa ni danas, pa makar to nekome neupućenom ne znam kako apsurdno zvučalo. I danas se domoljublje iskazuje više šaptom nego gromoglasno, više dušom nego tijelom, više mišlju nego javnim pjevom pjesme. Domoljublje se iskazuje gotovo u potaji, nejavno ili polu javno, ponekad i stidljivo, sramljivo kao da se radi o činu izdaje domovine, a ne o činu plemenitosti iskazivanja ljubavi prema njoj.
 • Za domoljublje kao da još nije stiglo tehnološki moderno doba. Njega nema na TV ekranima, na radio postajama, vrlo ga je malo i na nosačima zvuka, a da o dnevnim ili tjednim tiskovinama i ne govorimo. Ima ga tek u ponekoj knjizi kojoj nikada nema mjesta u izlogu, u ponekom vjerskom glasilu, ponekom blogu na Internetu - jer po suvremenoj i neoliberalnoj prosudbi ono je nazadno, konzervativno, nacionalističko, ukratko anakrono jer pripada nekom drugom vremenu, nekom drugom svjetonazoru kojeg smo davno nadišli. Domoljublje je i prepreka za ulazak u EU, njemu definitivno tamo nema mjesta, barem ne onom hrvatskom.
 • Upravo zato, upravo zbog toga, i upravo po-radi toga ova domoljubna zbirka Vladimira Biondića sada, u ovom društvenom mraku, više svijetli poput svjetlosti lampe koja se bolje, jače i dalje vidi po noći nego li po danu.
   

  Mile Prpa

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic19.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "U tebi, sva tvoja", Tanje Repinac, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "U TEBI, SVA TVOJA" PJESNIKINJE TANJE REPINAC
 • Svatko ima svoje viđenje nekih životnih odabira, ne treba ulaziti nekome u njegov prostor vjere, jer vjera je u tišini...
 • u nama i s Isusom, a što će nam drugi svjedoci, osim nas i Njega?
 • Boga spoznajemo tek u tišini svoje duše, zatvorenih očiju, u molitvi, u onim trenucima kad mental zatvara svoja vrata, a astral otvara ona bijela vrata predvorja naših duša i tada se susret odvija u tako divnoj mistici vjere, da to ne možemo nikakvim riječima opisati.
 • Isus donosi mir otklanjajući sav strah i nemir pa kad god čovjeka obuzme nemir ili strah, duša pomisli na Isusa i u srcu odmah zavlada mir, iako problemi ostaju, jer sa Njim je sve lakše.On je zagrlio svijet tada kad se predao umjesto njega, On se zagledao u svačije oči i došao do naših duša, On je prigrlio cijeli svijet u svoje naručje.
 • Nismo li svi u sebi sami, nismo li svi u sebi iznevjereni, nismo li svi u sebi sebe preklinjali i zaboravljali, nismo li se svi osjećali izdano, prevareno, osamljeno, teško, bolno, ranjeno ranama koje smo si sami zadavali, a onda smo ih liječili nekim samo nama ljekovitim riječima i tijelo smo polagali, da se odmori od tog čudnog hlada koji zastruji kad dođu takvih sati kao ovi u - Getsemanskom vrtu? Nema li svaka duša neki svoj takav Getsemanski vrt gdje ulazi i češće, nego je svjesna toga i nije li sve to samo jedna teška noć koja prolazi, ali ostavlja one rane u duši koje nikad ne prolaze?
 • Eto, o svemu tome piše u svojoj drugoj zbirci poezije"U Tebi, sva Tvoja" moja draga prijateljica, pjesnikinja Tanja Repinac,predstavljajući nam duhovno-religiozne pjesme posvećene našem Gospodinu Isusu Kristu kojima nastavlja svoje teme o životu, snovima, ulasku u taj misteriozni duhovni svijet i znam, da će i tim pjesmama uspjeti doći do srca i duše njenih dragih čitatelja.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 26.03.2019.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/repinac2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "60 plus", Borisa Golića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "60 plus"
 • "Narod koji izabere korumpirane prevarante, lopove i izdajnike nije žrtva, već je suučesnik." - George Orwell
 • Što reći za ovo moje novo djelo? To je djelo u kojem se prisjećamo na vesele zgode i nezgode iz djela "55 Plus", a sve završava tužnim pričama o našoj bijedi, siromaštvu i nezaposlenosti. Jer nestala su naša zlatna vremena kada smo novaca i poslova imali k'o pljeve. Mogu reći da se nekad živjelo. Preneseš dvoje farmerica i dva rum puncha u Mađarsku, prodaš to i imaš novaca kao kralj. Oni nadobudni su znali ići i u ondašnju, socijalističku republiku Poljsku, pa su u njoj mijenjali njemačke marke u zlote, zlote smo u Mađarskoj mijenjali u forinte i imali sam forinti koliko ti je srcu drago. Pa smo te forinte mijenjali u ondašnje jugoslavenske dinare, a ove smo mijenjali u njemačke marke. I kad se sve, brat bratu zbroji, krenuli smo s petsto njemačkih maraka, a na kraju bi mi ostalo 1.500 ili 2.000 maraka. Kud ćeš više i kud ćeš bolje. Jednostavno, više mi i nije trebalo, mi smo onda bili skromni. Pogotovo što se onda po tvrtkama radilo za 300 ondašnjih, njemačkih maraka.
 • Imao sam nekad i ja dosta i dovoljno. Nekad bilo, sad se spominjalo. Sada više nema takvih unosnih poslova ili ih ja uopće ne pronalazim, ostario sam pa mi ništa i ne ide od ruke. Ili nema nikoga tko bi takve poslove izmislio. Nismo mi državni činovnici, pa ti odrapimo porez, prirez ili namet, koliko im treba za njihove potrebe, a nismo mi ni Crkva pa da naplaćujemo misu, krštenja, pričest, krizme, vjenčanje ili sprovod. Da naplaćujemo milodare i lemozinu. Danas samo žive javni i državni službenici, umirovljeni branitelji, uhljebi, svećenici, biskupi i ortodoksni vjernici udruženi u nekakve korisne ili beskorisne udruge, svi ostali tavore ili su se od nas odselili i žive negdje drugdje. Kažu da je naše zaduživanje, naše dužničko ropstvo, uzimanje neotplativih kredita i peglanje kartica počelo nešto odmah nakon naše vojno redarstvene operacije Oluje. Naime tada smo svi bili u nekakvoj svojoj euforiji i što ćeš drugo nego se odavati slatkom potrošačkom životu. Tada je i naša država glumila pijanog milijardera pa je porasla proračunska potrošnja i javni dug. I sada su nas sastavile kamate, sada nas je sastavila ta bijeda, siromaštvo i nezaposlenost.
 • I uz to sve, uz to naše zlo, stalno biramo i izabiremo korumpirane prevarante, ratne profitere, lopove i izdajnike da nas vode. I tako nam je, kako nam je. A što još reći o svemu tome? Trebam reći da kasnim sa ti djelom "60 plus". Vjerojatno zato jer nisam imao što reći. Mene i dalje muči moja bivša žena ili nailazim na još gore žene. Neki dan sam tako naletio na jednu narkomanku i odmah sam si rekao:
 • "Samo si mi ti trebala u životu. Odi nekome drugome i sa nekim drugim se liječi i izliječi."
  I jednostavno ne vidim svoje svjetlo na kraju tunela. Od lošega uvijek spadnem na gore. I jednostavno mi ne ide u životu. Sve je to kod nas poznato i netko se bori protiv toga bijegom u inozemstvo, a netko se priključuje stranci na vlasti. Jedino ja nisam nigdje. Nisam ni u inozemstvu, a ni u stranci na vlasti.
 • Citat o tome kako živim nakon što sam napunio 60 godina:
 • "Nekako se osjećam bezlično i bezidejno otkako sam napunio 60 godina, a ne bih se trebao tako osjećati. Riješio sam se svog svakodnevnog stresa, simptoma stresa i manifestacija stresa: lupanja srca, pritiska u grudima, grčeva u želucu i crijevima, nesanica i nemira. Ne moram više ići na kardiološki, gastroenterološki i psihološki pregled, ne moram više ići na Zavod za zapošljavanje, ali ni u Zavod za mirovinsko osiguranje. Stoga bih trebao biti smiren i staložen. Pa dobio sam i rješenje o mirovini, ne nedostaje mi više 15 dana, njih sam doplatio i nakon dugih birokratskih peripetija, primio sam prvu mirovinu. I naravno da se nisam izborio za braniteljsku mirovinu, a ona prosječno iznosi 5.085,00 kuna. I možda to ne bi bilo moralno, ali bi bilo po zakonu, pa i ja sam nekad bio nekakav branitelj. I ja sam nekad bio dio te privilegirane klase. Nekad sam i ja imao primanja i primjerenu plaću, a sada je nemam. I mene je sastavila starožidovska kletva:
 • "Najgore je imati, pa nemati."
 • A ja sam nekad imao izuzetna primanja, pa kada sam dobio otkaz, nisam imao nikakva primanja i nikakve prihode gotovo sedam godina, dok sam bio nezaposlen i još sam čekao mirovinu gotovo godinu dana. Od dvanaestog mjeseca 2017. godine, do devetog mjeseca 2018. godine. Kad sam trebao dobiti mirovinu u petom mjesecu, su mi javili da mi nedostaje 15 dana, onda sam to platio i čekao sam daljnjih pet mjeseci. I što je nagore od svega, dobio sam zbog bivše žene dva naloga za ovrhu i redovito me obilaze ovrhovoditelji i utjerivači dugova.
 • Ja im govorim: da nemam ništa sa tim dugovima, ali oni me ne žele slušati. Dužan sam im i kvit. Neka se s tim pomirim. A ja mislim da se nemam s time što miriti, ja to jednostavno ne prihvaćam, jer jednostavno nisam više u braku s tom ženom."
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic39.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Eho poezije", Jadranke Varge i Ivana Dragičevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "EHO POEZIJE" JADRANKE VARGA I IVANA DRAGIČEVIĆA
 • Nalazmo se pred novom zbirkom poezije hrvatskih pjesnika Jadranke Varga i Ivana Dragičevića kojoj je naslov"Eho poezije" i kao što sam naslov upućuje, riječ je o zbirci gdje pjesnici ispredaju svoju poeziju kao eho jednoga i drugoga i po tome svakako predstavljaju novum u novijoj hrvatskoj poeziji. To je pretežito poezija protkana pitanjima o smislu i zagonetnosti života, ali život nije ovdje shvaćen apstraktno i uopćeno.
 • Pjesnici hoće shvatiti život u njegovoj punoj konkretnosti, oni kao da ne žele pretočiti život u čistu misaonu stvar kao da bi bio ens rationis. Naprotiv, ovdje se radi o tome, da se život shvati, misli i predstavi u njegovoj punoj konkretnosti i iz njega samoga, a život se u punoj konkrenosti očituje i shvaća u živom i iz živoga. To živo je u svakom trenutku nešto individualno i određeno pa uvijek je stvarno u konkretno.
 • Znači, ono što je ispoljavanje onoga što se u sferi ljudskog svijeta svagda događai što kao takvo omogućuje prostorno vremenski određeno zbivanje je ispoljavanje strukture mogućnosti čitavog zbivanja u ljudskom svijetu, a to znači razložiti ili predstaviti život u njegovoj punoj konkretnosti iz njega samoga, a u takvoj punoj konkretnosti nalazimo život samo u onome živom, a što je to živo, što je dato u punoj konkretnosti i što je očevidno i razotkriveno kao život.
 • To je- samo čovjek i to je individualno konkretno određeni čovjek u svojim faktičkim vremensko-prostornim određenim odnosima prema drugim ljudima i prema stvarima.To je, dakle čovjek, u životnome tijeku, on obrazuje jedan sklop čije su granice rođenje i smrt i tom postojanju pripada svojstvo neprekidnog trajanja.
 • U životnom tijeku sadržana je i odredba vremenitosti života. Izraz "tijek" upravo i izražava i označava samo vremenitost života. Međutim, vrijeme nije samo uzastopnost ili istovremenost trajanja, to nije samo protok vremena.
 • Konkretno, vrijeme se sastoji u neumornom odmicanju sadašnjosti u kome sadašnje neprestano postaje prošlost, a buduće sadašnjost, ali je ono realno, to je ispunjenost realnošću i ono postoji kontinuirao i za svagda, dok se ono što sadržava sadržaj doživljenog stalno mijenja
 • "Brod našega života nosi, da tako kažemo neka bujica koja stalno nadire, a sadašnjost postoji uvijek tamo gdje mi na tim valovima živimo, patimo, hoćemo, sjećamo se, ukratko tamo gdje doživljavamo u punom opsegu naše stvarnosti, ali ta nas bujica stalno nosi dalje i u istom ovom trenutku u kome buduće postaje sadasnje, sadašnje već tone u prošlost."
 • (Dilthey, Izgradnja povijesnog svijeta u duhovnim znanostima, str.142)
 • Tako je kod naših pjesnika riječ o životu i njegovom tijeku i kako doživljavamo taj protok vremena i što on za nas znači.
 • Prema tome, ova bi zbirka poezije bila i zbirka refleksivnih pjesama o fundamentalnim našim životnim pitanjima, a koliko se uspjelo vjerno u predstavljanju tih fundamentalnih pitanja, koliko se ta slika doživljenog čini prezentnom, tu ocjenu prepuštamo samom cijenjenom čitateljstvu.
  U svakom slučaju riječje o jako zanimljivom pokušaju, da se na jednom mjestu saberu i predstave najzanimljivija pitanja poezije koja je ovdje shvaćena kao eho života samoga.

 •  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, književnik. Adelaide, 12.05.2019.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/ehopoezije.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Navigatori života", Ante Stanića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • AKO ŽELIŠ VIŠE, MIJENJAJ SE
 • Anto Stanić, "Navigatori života", Kreševo 2019. godine Za Antu Stanića bi moglo da važi ono što je svojevremeno francuski filozof Rene Dekart rekao za sebe: "Ja nikad nisam precjenjivao svoj um, niti mislim da je moj um bolji od uma drugih ljudi... ali mogu slobodno reći da sam bio sretan što sam u mladosti našao izvjesne puteve koji su me doveli do posmatranja i do pravila od koji sam stvorio metodu..."
 • Plodove svojih posmatranja i metoda, provjerenih kroz vlastiti život i iskustvo, Anto Stanić, knjigom "Navigatori života", velikodušno nudi čitaocima. U njihovoj osnovi je načelo da je svaki čovjek kovač sopstvene sreće, a ako nije sretan, to je zato što ima slabu volju da promijeni svoj život, stoga i jedno od ključnih poglavlja njegove knjige nosi naslov: "Ako želiš više, mijenjaj se". U tom smislu, prvo treba pronaći ono što smeta da se mijenjamo, tj. da pobijedimo sami sebe, kako bismo odagnali mračne misli, povratili optimizam i pozitivna osjećanja, što je, istina, dug i naporan proces. Otkloniti zbrku negativnih sklonosti i izgraditi vlastiti karakter, ostvarljivo je prevashodno samo strpljenjem, upornošću, vježbanjem i uvažavanjem zakona koji vladaju našom prirodom. Samo se snagom uma, velike volje i pažnjom postaje gospodar svojih postupaka i volje neophodnih za promjenu vlastitog života.
 • Knjige ovakve vrste nisu novost, ali ova nosi jasno prepoznatljiv pečat svoga autora i što se više čita ona nam se čini boljom. Kao jedan od najvažnijih komponenti za uspjeh u životu Stanić ističe znanje, koje je svačije i najtvrđe imanje koje nam nikakava sila na svijetu ne može oduzeti. Na njemu se temelji i sve drugo: cilj, vjera u sebe, samokontrola, optimizam, ljubav, upornost, u što će se čitalac uvjeriti čitajući poglavlja kao što su:
 • "Svi oko tebe su tvoji učitelji"; "Ako želiš više mijenjaj se", "Budi uporan"; "Tko daje dobiva"; "Kako misliš tako će ti biti". Tu su i slabosti kojih se treba čuvati, kao što su strasti, laži, pohlepa i drugo.
 • U ovom štivu Anto Stanić iznosi praktične savjete i pravila za otklanjanje onoga što sputava ljude na putu ka boljem životu i izvjesnijoj budućnosti. Rješenje je u pokoravanju i uvažavanju zakona razuma, prirode i tijela, a da se pritom ništa ne prepušta sreći i slučaju, već radi po planu i s jasnim ciljem. Treba odabrati pravi trenutak i krenuti na vrijeme izabranim putem i s mjesta odakle to treba učiniti. Osnovni kapital koji se pri tom mora uložiti je energija, prije svega vlastitog uma, koja, iako je ograničena, može donijeti velike prihode ako je pristup za ostvarivanje zacrtanih ciljeva, metodičan. A, kako je snaga ograničena, a život kratak, treba početi odmah i ne gubiti vrijeme.
 • Posmatrajući ljude oko sebe, koji uzalud sagorijevaju od ambicija ne ostvarujući nikakave rezultate, već naprotiv, udaljavalju se od cilja i ne nalaze prave metode, podstaklo je A. Stanića da napiše ovu veoma korisnu i praktičnu knjigu, moglo bi se kazati udžbenik za pronalaženje puta koji vodi istinskom i punom ostvarenju čovjeka.
 • U njenom drugom dijelu, prihvatajući činjenicu da je malo srećnih osoba, čak i među onima koje ljudi za srećne smatraju, on, prezentirajući narodnu i kasičnu mudrost, želi da poruči čitaocima da sreću i spasenje treba tražiti u vedrom i jednostavnom životu i napornom radu. Sreća je u pravom odmoru koji je u kretanju, promjenama djelatnosti i pokoravanju zakonima prirode odnosno života. Spas je u tihom, prijatnom i mirnom životu u porodici i među prijateljima i u harmoniji sa prirodom, u pozitivnim mislima i energiji, oslobođenim onoga što unižava.
   

  Momčilo Spasojević

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/stanic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Ustaše i Četnici među nama", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "Ustaše i Četnici među nama"
 • Kakav bih ja to bio hrvatski branitelj, kad ne bih pisao o ustašama i četnicima među nama?
 • Ali ja i nisam branitelj, iako sam bio u vojsci više od 150 dana. Nitko mi ne priznaje taj status, jer nisam bio ni blizu, kad se dijelilo nešto besplatno, braniteljske mirovine. Naime nitko mi ne priznaje taj braniteljski status, i nisam dobio braniteljsku mirovinu od 8 do 10.000 kuna. Zato valjda i pišem. Iz nekakvog protesta, a papir može štošta podnijeti, pa i moje pisanje. Pisao sam o Romima među nama, o Turcima među nama, o Srbima i Hrvatima među nama, pa zašto ne bih pisao i o ustašama i četnicima među nama? I možda će se naći i oni koji se ne slažu sa mnom, naravno da ima i takvih, ali briga me za njih. Ja pišem onako kako vidim stvarnost oko sebe. I nema tu fikcija i izmišljanja, tako je, kako je. I mislim da sam bio realan i da sam realno pisao, a ako sam nešto i izmišljao, to sam činio onda kada nisam imao pravih riječi za ono što osjećam. A osjećam i ne osjećam štošta. I ono što trebam osjećati, ali i ono što ne trebam osjećati.
 • Kažu da je osjećaj osnovna čovjekova reakcija. Pa tako kod mene ima osjećaja nade, osjećaja sreće, osjećaja zadovoljstva i ljubavi, ali ima i osjećaja ljutnje, mržnje, straha, gađenja, srama, stida i žalosti. I pokušavao sam se ja kontrolirati, ali mi to nije išlo. Pogotovo mi to nije išlo s četnikom Neđom. Pa sam odustao od svega i od njega. I odlučio sam više mu se ne javljati. Jer on je takav, kakav je. Bolje ga je izgubiti, nego naći. I to je moja prosudba. Takva je, kakva je, ali je moja. Ne želim ja nikome suditi, da ne bih bio i sam suđen. Jer kažu da naše negativne emocije imaju utjecaj na srce, naše žlijezde, jetru, slezenu, želudac, bubrege, mjehur, crijeva i naš mozak. A uz to naše emocije imaju veliki utjecaj na naš hormonalni sustav. Pa ja želim usvojiti zdrave životne navike i ne živcirati se. Ne želim ništa potiskivati u svoju podsvijest, jer moja podsvijest je opterećena i preopterećena.
 • No, muči me to što mi stvari ne zovemo pravim imenom. Mi ćemo štošta govoriti, bit ćemo spremni na razne kompromise, mi ćemo štošta lagati ili govoriti neistinu, ali nećemo reći: "Bobu bob i popu pop." I valjda zato hrvatski nacionalizam ne zovemo ustaštvom, a srpski četništvom. Jer ustaštvo i četništvo su uskrsnuli pojavom našeg prvog predsjednika Franje Tuđmana koji je rekao: "NDH nije bila samo kvislinška tvorevina i fašistički zločin nego izraz težnji hrvatskog naroda za samostalnošću." A slično tome je rekao ili nije rekao, ali nije ništa imao protiv ni prvi srpski predsjednik Slobodan Milošević. Po meni oni su glavni i jedini krivci za to naše zlo i za te naše grijehe bez kajanja i bez kazne.
 • Citat o tome kako su nam nekad govorili o ustašama:
 • "Nekad, u ona stara, olovna i socijalistička vremena, su nam ustaše prikazivali kao manijake, probisvijete, monstrume, hladnokrvne i genetski poremećene ubojice, sotonske zlikovce, nekakvu pošast ili nakazna čudovišta. Da oni nisu pri zdravoj pameti, da im je um poremećen, da im mozak ne funkcionira normalno, da su neubrojivi, da su skloni monstruoznim i brutalnim ubojstvima, zločinima i teroru, da su shizofrenici, paranoici i psihopate. Prikazivali su ih kao ljude koji nemaju grižnju savjesti, ljudskosti i suosjećanja. To je valjda bilo u skladu s ondašnjom ideologiziranom povijesti i u skladu s istinom vladajuće partije i tog totalitarnog režima. Samo nije li to bila lažna verzija povijesti i lažni prikaz? Valjda jeste, jer kažu da među tim ljudima ima i humanista i čovječnih ljudi i danas nam ili isti ljudi i drugi ljudi govore posve drugo o njima. To je valjda bilo u skladu s ondašnjim jednoumljem, s ondašnjom mržnjom, s ondašnjom ideologijom ili demagogijom i s ondašnjim unutrašnjim i vanjskim neprijateljima."
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic38.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Hrvatska ljubavi moja iliti hrvatska istina", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Prolog velikog hrvatskog domoljuba Dr.sc. Tomislava Draguna
 • VLADIMIR BIONDIĆ, ČOVJEK KOJI ZNA KAMO TREBAJU HRVATI IĆI
  Osvrt na knjigu Vladimira Biondića: "Hrvatska ljubavi moja".
 • Neobičan je čovjek taj Vladimir Biondić, neobična je ova njegova knjiga. Nije to zbirka povijesnih priča. Nije to slavoluk pobjeda. Nije to hrpa enciklopedijskog znanja. To je Deset hrvatskih zapovijedi. Poruka Hrvatskoj mladeži koja dolazi iz slavne i nezaboravne hrvatske prošlosti.
 • PRESUDA
 • Ova knjiga nije "predlog za razmišljanje", nije monolog mudraca, nije "glas vapijućeg u pustinji". Ona je govor konačne istine.
 • "Ona je Hrvatska Besjeda u Vječnosti.
  To je to. Tako je to.
  Uzalud ju stranac mržnjom guši,
  Ne damo je za sve blago svijeta.
  Neka živi u srcu i duši,
  Ta voljena Kroacija sveta."
   

  Napisao i posložio: dr. sc. Tomislav Dragun

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic18.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Čarobno cvijeće Atacame", Darka Beka - SanDiMuna, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • "Čarobno cvijeće Atacame", Darka Beka
 • Neki smatraju da poezija treba biti poput vode iz slavine. Bistra i pitka. Drugi će je pak zatrpati metaforama, tako da se nerijetko postavlja pitanje o čemu ta pjesma zapravo govori. Treći će forsirati vulgarnosti želeći šokirati čitaoca a neki će u svojim pjesmama otići tako daleko da možda ni sami ne znaju što im je u tom trenutku palo na pamet i zašto to nazivaju pjesmom?
 • Pjesma je osjećaj i njega treba prikazati da bi ga netko drugi razumio, osjetio, odbio ili objeručke prihvatio. Netko piše dugačke pjesme a netko kratke. Netko poštuje pjesničke forme, rimovanje a netko se izražava slobodnim stihom.
 • "Čarobno cvijeće Atacame" je druga zbirka poezije Darka Beka. Prva "Libra" izdana je 2015. godine u vlastitoj nakladi a može se naći kao digitalna knjiga na netu.
 • Tri, tri i pol godine su prošle i Darko je odlučio izdati novu knjigu. U njoj se nalaze 72 pjesme nastale u vremenskom rasponu od 1984. do 2019. godine. Iza svake pjesme stoji nadnevak kad je nastala. Veliki je to vremenski raspon a očituje se u tematici kao i u načinu pisanja.
 • Pjesme ranijih godišta su jednostavnije, shvatljive već pri prvom čitanju a pogriješila bih ako bih rekla da su one kasnije pisane kompliciranije i tome teže shvatljivije. Nisu. Ali takvim pjesmama treba posvetiti više truda i pažnje.
 • Pjesme nisu dugačke (samo pjesma "Zlatarevo zlato" proteže se na dvije stranice), shvatljive su od prve ali njihova ljepota i složenost ne otkriva se odmah. Svaka takva pjesma zahtjeva vrijeme, provjeru likova, toponima i događaja. Kad se sve uzme u obzir iz pjesme, gdje svaka riječ ima svoju težinu, mjesto i značenje izranja jedinstveni pjesnički uradak Darka Beka. Svaka je pjesma poput monolita, čvrstih gabarita, pomno istesanih kontura. Ničega u njima nema previše a opet svaka je punina koja se otvora pomnom i dobrohotnom čitaocu.
 • Knjiga "Čarobno cvijeće Atacame" podjeljena je u tri cjeline: Ptica od pepela, Glad i Čovjek s željeznom maskom. Svaka od tih cjelina sadrži 24 pjesme. Na vama je da se zaputite ovom poetskom pustinjom i otkrijete to čarobno cvijeće koje će se otvoriti pred vašim očima.
   

  Javorka Pangerčić, u Bjelovaru 23.4.2019. godine

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/bek2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Domovinski rat - da se ne zaboravi", Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • "Domovinski rat - da se ne zaboravi", Kronologija, siječanj 1991. - 1995.
 • Tekstovi o Domovinskome ratu objavljeni su na portalu Hrvatske udruge Benedikt i portalu Croative.net (odnosno Croativ.net) s ciljem da se podsjeti na događaje iz Domovinskoga rata.
 • Naši ljudi vrlo brzo zaboravljaju, a mlađi ne znaju što se događalo od 1990. do 1995. U medijima se važni događaji u borbi za neovisnu Hrvatsku prešućuju ili krivo prikazuju, uporno se laže i podmeće na društvenim mrežama pa se stvara druga slika o Domovinskome ratu.
 • Autor nije povjesničar već je koristio objave povjesničara, objave i svjedočanstva branitelja pa je ukratko spomenuo događaje i ljude koji su obranili Republiku Hrvatsku. Tko želi detaljan prikaz Domovinskoga rata, posegnut će za osnovnom literaturom koja je navedena na kraju ovoga prikaza.
 • Događaji nisu posloženi kronološki kako su se događali tijekom godine već kronološki po mjesecima bez obzira na godine (1990. - 1995.). Kada obilježavamo događaje iz Domovinskoga rata, obilježavamo ih s nadnevkom kada su se dogodili pa su prikazi tako i posloženi.
 • Ovo bi bio minimum koji bi trebalo znati o Domovinskome ratu, o borbi za stvaranje neovisne Hrvatske.
 •  

  Doc. dr. sc. Marko Jukić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jukic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Pogled boje jantara", Klare Polak Poljarević, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • "Pogled boje jantara", Klare Polak Poljarević
 • Poezija ima sposobnost objašnjenja i u onom što je neobjašnjivo jer njen vas put vodi prema doživljaju stvarnosti pjesnika koji ju je pisao. Svaka riječ i svaki stih može biti putokaz u doživljaju poezije. I u razumijevanju i u nerazumijevanju svega što je pjesnik htio reći ili stihom opisati
 • Sve to naravno nalazimo i u novoj zbirci pjesama ""Pogled boje jantara"", Klare Polak Poljarević, pjesnikinje, književnice i prevoditeljice čija se poezija odlikuje ne samo kvalitetom pjesničkog izražaja, nego i onim na što danas mnogi ne obraćaju pažnju, a to je nenametljivost.
 • Njena poezija satkana je finih niti doživljaja i ugođaja okrenutih uglavnom malim i intimnim stvarima. Svrha te poezije nije da vas zavede ili učini boljim, već da vam na vedar i neposredan način prenese misli i osjećaje.
 • Pa tako Klara kaže:
 • Ugasite
  radio.
  Reklame.
  Bušilicu.
  Lavež.
  Ciku djece
  da čujem

  misli svoje.
 • A, baš kao u svakom od nas i u glavi pjesnikinje pitanja se roje:
 • Je li san suština?
  Je li mašta bit?
  Je li voda pročišćenje?
  Je li igra vrijedna igre?
  I gdje smo mi
  u svemu tome?
 • Ono što se provlači kroz cijelu zbirku pjesama "Pogled boje jantara", je i težnja za ljubavi, bliskošću i intimnošću unutar četiri zida.
 • Uplela sam te
  u grane ruku,
  u osmijeh zubiju
  u lelujave krakove
  meduze.
  Pogledom
  boje jantara
 • Autorica je svjesna prolaznosti. Pred licem vremena svi mi uvijek izgledamo drugačije.
 • Putujem, idem,
  samo s jednim ciljem,
  da tamo kud sam krenula
  stignem.
 • No, ona ne odustaje. U njoj još uvijek ima i inata i prkosa. I težnje za uzvišenim i prihvaćanje realnosti. I zbog toga ovu zbirku poezije završava pjesmom "Živjeti po navici".
 • Živjeti po navici - n e ć u.
  Sve dane stopiti
  u jedan dan -
  doručak, ručak
  večera, san - n e ć u .
 • Uglavnom da ne dužimo zbirka poezije ""Pogled boje jantara"", Klare Polak Poljarević djelo je namijenjeno istinskim poklonicima poezije i njima će se sasvim sigurno svidjeti. I upravo stoga "Pogled boje jantara", Klare Polak Poljarević ima našu preporuku.
 • Uživajte u čitanju!
 •  

  U Zagrebu 23. 05. 2019. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/poljarevic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kako uništiti grad Vukovar", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "Kako uništiti grad Vukovar"
 • "Nadasmo se svjetlosti, a ono ponovo tama! Nadali smo se blagoslovu, a doživjeli smo svoje prokletstvo."- Izaija
 • Kakav bih ja to bio Slavonac ili Šokac, kad ne bih pisao o Vukovaru? Papir može štošta podnijeti, pa i moje pisanje. Inače Vukovar nije na kraju svijeta. Udaljen je od mog mjesta 70 kilometara. Iako baš ne volim tamburicu, iako posebno ne volim kulen i kobasice jer ih svi previše zaljute ili dodaju previše paprike. Zato volim slavonski fiš paprikaš, pa bio on blago ljut ili opako ljut. Izgleda da mi njegova ljutina ne smeta, ali paprika mi smeta. I iako ne volim folklor i drmež, iako baš ne volim slavonske običaje, iako ne volim slavonska kola, ipak volim Vukovar i držim i cijenim njegovu žrtvu i tragediju. Imam kolegicu u Zagrebu, mama i tata su joj odavde iz Slavonije, a ona ne voli Osijek. Inače ona kaže da joj je u Osijeku sve primitivno, iz svakog ugla se čuje turbo - folk, a ljeti je nepodnošljivo od muha, komaraca i obada. Meni ni jedan grad ili gradić nije primitivan, a muhe, komarci i obadi mi ne smetaju. Zato valjda volim i Berlin i Pariz i Firencu i Lvov i Partizanske.
 • Ali ne idem ja na obljetnice pada ili oslobođenja Vukovara, ne idem ja na mimohode i u kolone sjećanja, nije to za mene. Ja želim svoj mir. Taj dan zapalim svijeću i popijem svoju šljivovicu, nekome u čast i slavu. Nemam ja ni volje, ni novaca za nešto drugo, a nitko me i ne zove. To je za besposlene političare, besposličare raznih vrsta i umirovljene branitelje. Ja se još uvijek bavim, pored ostalog, mojim rašomonskim pitanjima: tko je sve započeo, tko je više kriv, tko je odgovoran za sve to i zašto se ne pronalaze nestale osobe? Nekad sam poznavao Željku i Višnju iz Vukovara i nekad sam pitao za njih, ali kao da su u zemlju propale, kao da su stvarno nestale, nitko mi ne zna odgovoriti gdje su i gdje da ih tražim. Znam da su bile u autobusu za Vukovar i više ništa ne znam o njima. I dok ih ne pronađem, ja ne idem ni na kakve obljetnice, ni na kakve mimohode, ni na kakve kolone sjećanja.
 • Citat o tome da razmišljam kako razriješiti našu lošu situaciju:
 • "Kad bih bio veliki vjernik, kao što nisam, kad bih vjerovao da je sve zlo to što nam se dogodilo Sotonino djelo, pozvao bih oca Gabriela Amortha da i kod nas obavi svoj egzorcizam i svoju veliku duhovnu obnovu i borbu nad silama zla i tame. Jer kažu za njega da je svojim molitvama i svojom vjerom obavio 70.000 uspješnih obreda egzorcizma i da je odagnao od ljudi njihovo zlo, njihova sotonska djela i demonsku opsjednutost. Ali što mi jadni možemo, kad nad nama vlada ta povećana demonska aktivnost, kad mi nanosimo zlo drugima, kad činimo svoje smrtne grijehe, kad smo roba s greškom, kad smo psihopati i sociopati. Živimo u svom izopačenom svijetu i što god činili, činimo krivo. Pa nam tako iz Crkve ili iz nekih udruga govore da smo komunjare, titoisti, antikristi i crkveni otpadnici, i tako nam je, kako nam je. A mi njima govorimo da su naši paraziti, uhljebi i lešinari i da se i oni trebaju mijenjati."
 • Citat da nama ništa ne pomaže:
 • "Kažu da su u Americi, na sveučilištu Stanford obavili nekakav eksperiment: "Kako prepoznati zamke zloga" ili kako: "Odagnati kralja tame". Pokus je bio u vezi sa zlom u ljudima, s onim što nas čini zlima i što je to zlo u nama. Amerikanci su istražili to ako se ljude stavi u zle okolnosti, hoće li oni poprimiti zao karakter i hoće li oni postati zli. I naravno da su rezultati za nekoga bili šokantni i nepovoljni. Nitko nije mogao vjerovati u to što se dogodilo. A dogodilo se to da su gotovo svi ljudi postali zli, nitko se nije suprotstavio zlu u nama i oko nas. Međutim, za mene ti rezultati i nisu bili novost. Pa ja oduvijek živim okružen zlom, mržnjom i netrpeljivošću. Pa, ja živim na brdovitom Balkanu, a kod nas je zlo smisao života. Nas ovdje na ovim prostorima stalno psihički drilaju, tiskaju i maltretiraju i ne daju nam normalno živjeti. I to je više nego pravilo, zakon i način ponašanja. Nad nama netko stalno obavlja svoje rituale, orgije i crne mise. Nas stalno netko zlostavlja."
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic37.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Čovjek koji je ujeo psa", Ali Faruk Bisera, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RECENZIJA - Esad Bajtal
 • Kao verbalna karikatura koja naglašava neljudsku, iščašenu stvarnost, i društvenu izopačenost, satira Alija Faruka Bisera, katoptrički, pelinovski gorkim odsjajem, isijava specifičnu viziju jednog društva u njegovoj moralnoj posrnulosti, iracionalno-patološkoj nekredibilnosti i ljudskoj neprihvatljivosti.
 • Zajedljiva metafora iz naslova ove satirične zbirke, o čovjeku "koji je ujeo psa", samo je logički izraz one autorske jetkosti, koja se obračunava sa oholim besmislom naše iščašene stvarnosti, dok je očitava ogledalskom logikom sveprisutne životne izopačenosti. Jer, u ogledalski tačnoj slici svijeta, sve je doslovno isto, samo - naopako postavljeno - lijevo je desno, a desno je lijevo. U društvenoj optici te ogledalski obrnute logike i egosom zaošijane isključivosti, o kojoj satira ne želi da šuti, red i nered; dobro i zlo; moral i nemoral; ljudskost i neljudskost; lijepo i ružno - na cinično posuvraćenoj ljestvici socijalnih vrijednosti - automatski mijenjaju svoja mjesta.
 • Dakle, samo je nemoral moralan; laž neupitna istina, a zlo jedino dobro. I, naravno, da, u uzročno-posljedičnom smislu tako iščašene i nametnute društvene logike - nije pametno biti pametan ni kritički istinoljubiv. Stoga je, kako to čitamo na ovim stranicama, ekskluzivno pravo na istinu dato još samo dvorskim ludama. Jer, stvarne lude, one koje su se domogle vlasti i društvene moći, podnose mirno samo tu vrstu ludačke kritike i bezopasne konkurencije.
 • Uzdrman sveopštim besmislom životne svakodnevnice, i inercijom neupitno ustaljenih važenja i značenja, autor instrumentalizuje i spisateljski promoviše neskriveno ruganje i sprdnju, kao jedino smislen odgovor kojim nam durbinski primiče i razgolićuje praksu enormne društvene, moralne i ljudske izopačenosti našeg vremena. U metaforički ciničnoj ravni tog uvida, kmetska poslušnost, konformizam i slijepa nekritičnost, porađaju ironički uspio fantazam ljudi koji hodaju sa dvije, a žive i rade bez ijedne glave.
 • Time se, domicilno čitana, jedna od satirčnih priča ovdje, asocijativno prigodno, primiče na dohvat aktualne državne b-h-s troglavosti i njene iskustveno porazne nesposobnosti odlučivanja, uzajamnog razumijevanja, logičkog sporazumijevanja i, konačno - samorazumijevanja porazne društvene patologije koju svojim djelovanjem nužno proizvodi.
 • Samo tako mogući su i oni naizvrat obučeni građani ("sako navukli kao hlače, a hlače kao sako"), koji, logikom sveopšte društvene naopakosti, u ljekarskoj ordinaciji zatiču pacijenta kojeg, umjesto ljekar, liječi VKV automehaničar, dok na izborima, shodno prethodnom paradoksu, "za glavnog babu", pobjeđuje - vodoinstalater. I ne samo to.
 • Svijet apsurda poprima dodatno apokaliptočne vizije one životne sveobuhvatnosti u kojoj se: išamarani izvinjavaju svojim šamarateljima; žrtve svojim zločincima; a sin, se, do pobožnosti marljivo, izvinjava i pravda koljaču svojih roditelja ... Ukratko, iz reda u red, iz priče u priču, autor ove satirične zbirke, pokušava samo jedno - "ubiti glupost u letu", što je, po nekim mišljenjima, jedini i temeljni i cilj svake satire.
 • Stoga, shodno iracionalnoj, etički falsifikovanoj realnosti u kojoj živimo (kako našoj, ovdašnjoj, tako i onoj planetarnoj), valja nam, juvenalovski kličući, glasno i jasno podržati autora: difficile est saturam non scribere (teško je ne pisati satiru). Tim prije što su nered, prljavština i nečist - svud oko nas - dosegli fantomske razmjere jezički neizrecivog fenomena, te, stoga, spadaju još samo u nadležnost ježevske, bodljikavo opominjuće i jedino preostale satirične naracije.
 •  Esad Bajtal, Sutješčica, novembra 2018.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biser2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Usud i sudbina", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć prologa knjige:
 • P R O L O G
 • Odluka da okonča dugotrajne patnje dozrijevala je sporo i temeljito. Danima i noćima. Tjednima. Mjesecima. Godinama...
 • U početka je to bila zamagljena ideja koja se ni po čemu nije razlikovala od ostalih sumornih misli. Izranjala je odnekud iz podsvijesti, plutala trenutak ili dva na površini čela i onda, poput raskinutog mjehurića, nestajala ispod moždanih ovojnica. Slično pjeni koja nema oblik, ili tračku svjetlosti što zabljesne između grana olistalog drveta, a zatim se ugasi u bezgraničnom prostoru.
 • Ponavljala se ta igra primisli iz dana u noć i iz noći u dan. Ritmično i skladno, gotovo ritualno, ne držeći ni do čega što joj nije slično. S vremenom je postajala sve upornija i dosadnija. Nije joj smetalo prisustvo drugih misli. Pogotovo ne onih koje su osiguravale normalne finkcije tijela i zadanog mu odraza duha. Smetale su joj povremene vibracije glasova koji su dopirali s rubova izvanjskog svijeta. Kod jačih tonova stresala je naglo prašinu straha i povlačila se u svoj zatamnjeni ugao lubanje. Ali to stanje nije dugo trajalo. Kad bi se glasovi utišali, opet bi stupala na scenu, naoružana ubojitijim oružjem i spremna za borbu do kraja. Do samouništenja!
 • Bilo je dana kad se iz svoga skrovišta izvlačila kao krtica koja je prethodno prorovala dobar dio vrta, kidajući pritom žile što su služile za dovođenje tečnosti i prijeko potrebnih sastojaka za preživljavanje nadzemnog dijela biljke. Nije se, naravno, dala vidjeti, ali se njezino prisustvo osjećalo ispod nabubrelih podočnjaka i uvećanih nabora već potrošene kože.
 • Kako je vrijeme prolazilo, znaci njezinog razornog djelovanja bili su sve vidljiviji. Izrastali su kao krtičnjaci i mravinjaci na nezaštićenim dijelovima lica, maskirajući tako prazninu koja se širila i dubila ispod čeone kosti. Izvana teže primjetno, ali u unutrašnjosti posve očito i gotovo pogubno.
 • Nekada bistri pogled izgubio je oštrinu i prozračnost, koje su ga ranije krasile te se pretopio u tupo zurenje u zamišljenu točku na zidu. Iako je zid bio svježe obojen, ta zamišljena meta bila je toliko moćna i magnetična, da je do srži upijala pogled i isisisavala iz njega preostalu snagu i svježinu. Protiv toga se nije moglo boriti umnim sredstvima, niti prokušanim metodama samozaštite. Obrambena misao toliko je oslabila da se povlačila gotovo pred svakim nasrtajem agresivne tjeskobe i duhovne obamrlosti.
 • Jedini način da se, makar privremeno, obustave nasrtaji mrskog misaonog neprijatelja, bile su šake i dlanovi. Ne kao obrambeno oružje, već kao zaklon koji je privremeno navlačio zavjesu tame koja ga je štitila od svega postojećeg. Jednako od onoga što vidi, koliko i od svega drugoga što ga je napadalo s unutarnje strane rasklimanog bića.
 • Dok su mu šake i dlanovi zaklanjali oči od nepoželjnog unutarnjeg i vanjskog svijeta, iz grla se otimao suh i nerazgovjetan glas. Najprije je taj glas odavao primjetan nemir, potom lako prepoznatljivu jezu, i na kraju panični strah, koji se širio brzinom munje na oblačnom nebu. I nakon toga, slijedio je grom u obliku krika, koji se prodorno širio iz njegovog grla.
   

  Ivo Mijo Andrić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric17.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Bili su k'o braća", Ante Stanića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • KRIK PROTIV IRACIONALNOG LJUDSKOG RAZMIŠLJANJA
 • U najnovijem romanu Ante Stanića Bili su k'o braća čitalac će odmah prepoznati događaje iz nedavno minulog vremena na bosanskohercegovačkim prostorima. I prije početka pisanja romana on je jasno znao o čemu želi da piše i da sasvim suvereno vlada materijom od koje želi da gradi svoju priču.
 • Svoju zamišljenu priču izlaže na veoma zanimljiv način, sa svoga stanovišta. Posebnu pažnju obraća na genezu koja je dovela do krvavog ratnog sukoba u BiH, kada smo danima i mjesecima preživljavali trenutke straha koji se ni sa čime ne mogu porediti, romanopisac pokušava da odgovori na pitanje zašto se to desilo? Na samom početku čitaoce uvodi u radnju jednom veoma idiličnom i uspješno datom slikom predratnog Sarajeva kada, naizgled, ništa ne sluti na ono strašno i krvavo koje će uskoro uslijediti.
 • Radnja romana je veoma intrigantno komponovana te čitaoce neodoljivo vuče naprijed jer to je baš ono štivo koje oni vole.
 • Roman je svojevrstan munkovski krik protiv iracionalnog ljudskog razmišljanja, protiv ubijanja i rata. Ali zastrašujuće je što je, i nakon toliko vremena od završetka rata, nemali broj onih koji svojom lažljivom retorikom ponovo pokušavaju da daju doprinos eventualnom ponavljanu svega toga na ovim prostorima. Na stranicama ovog djela autor iznosi čiste nepatvorene događaje koji na čitaoce ostavljaju utiske što se trajno pamte, čvrsto stojeći iza svojih likova, njihovih postupaka i onoga što oni kažu. Stojeći na stabilnim nogama povjesničara i svjedoka događaja o kojim piše, Stanić je zabilježio i ono što je ispod ili iznad vidljive realnosti. Djelo mu je pisano čvrstim, građenim stilom, koherentno i homogeno, kao rezultat spoja književnog senzibiliteta i oštroumnog sagledavanja svijeta i događaj u njemu.
 • Stoga moglo bi se kazati da je Anto Stanić svojom velikom ljubavlju prema pisanoj riječi čitaocima ponovo podario veoma vrijedno književno djelo prepuno dragulja, koje obogaćuju riznicu bosanskohercegovačke savremene književnosti.
   

  Momčilo Spasojević

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/stanic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "5EBI-FM Adelaide", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige 5EBI-FM Adelaide
 • Predavanja koja čitalac ima pred sobom objavljena su na državnoj radio stanici 5 EBI- FM 103.1 Mz, a samo manji dio njih objavljen je na radio stanici PBI-FM 89.7 Mz i to na bosanskom jeziku, i u jednom prilično velikom radijusu od vise od 100 milja koji je pokrivao najveći dio naselja Južne Australije. Ova izlaganja nekih problema islamske znanosti i filozofije na državnim radio stanicama bila su omogućena unutar cjelokupne australske politike multikulturalizma koja u Australiji otpočinje sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća iz potrebe da različite etničke i jezičke grupe, a njih je u Australiji vise od 40 takvih, nastave djelovati unutar vlastite kulturne i filozofske tradicije, iz tradicije zemalja matica iz kojih ljudi potječu prožimajući se, naravno, sa specifičnim momentima australskog društva koje i samo na sebi nosi još uvijek tragove britanskog kolonijalizma i u novije vrijeme, američkog univerzalizma i, konačno, bogatog migrantskog šarenila koje je unijelo značajne promjene u Australsko društvo od kraja Drugog svjetskog rata posebno.
 • Ova predavanja nastala su uglavnom za potrebe bošnjačke etničke skupine zahvaljujući činjenici da bošnjačka dijaspora samo u Južnoj Australiji, u Adelaideu uglavnom, broji gotovo 4000 duša. Ova dijaspora naglo je narasla zahvaljujući ratnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji sredinom 90-tih godina, a porazno stanje fakata u suvremenom Bosanskom društvu čini da ova dijaspora sve vise i vise narasta takom godina. I s obzirom na ove fakte pojavila se potreba da se iznesu neka bitna pitanja islamske filozofije koja ni samim Bošnjacima nisu toliko poznata, a kako bi ih se još vise uvjerilo da je njihova pravedna borba za opstanak na Balkanu zapravo samo dio opće kozmičke drame i, u krajnjoj konzekvenci, vječne borbe Svjetlosti i tame. I ta se borba ne vodi samo u Kozmosu ili Društvu nego i u nama samima i to Sufijsko uvjerenje o iskorjenjivanju osobnog zla u nama samima i jedna ispovijest u tom pravcu i doživljaj te borbe bilo je ono do čega je meni bilo stalo u radijskim prezentacijama koja su trajala gotovo pune tri godine.
 • Zato vrijednost ovih radio prezentacija nije bila samo u isticanju bitnih momenata razvoja islamske filozofije i znanosti nego i praćenje, analiziranje i kritičko sagledavanje događaja u Bosni koje je pokrivalo vrijeme od Juna 1999 do Juna 2002, dakle, vrijeme dramatičnih raspleta i punih Istina koje su bile bitne u sagledavanju sudbine bošnjačkog naroda u Bosni u jednom zapravo prilično negativnom i predrasuda punom okruženju. U pripremanju ove knjige ja sam se , naravno, zadržao samo na teoretsko filozofskim prilozima jer bi puni štampani prilozi objavljeni na ovim radio stanicama bili previše obimni.
 • Drugi vrlo važan moment koji se odnosi na ova predavanja jest taj da je to bilo zapravo izlaganje kritike stavova Bertranda Russella iz njegove POVIJESTI ZAPADNE FILOZOFIJE i ta se kritika odnosila na ona njen dio koji posebno tretira Muhamedansku kulturu i filozofiju. Ova kritika Bertranda Russella nije pratila sve aspekte arapske znanosti i filozofije, jer je to naprosto nemoguće, nego se zadržala na nekim aspektima islamske matematičke znanosti i astronomije sto je bilo i posve dovoljno. Drugim riječima rečeno, ova predavanja bila su zapravo izlaganje jedne teze ali pred jednim vrlo autoritativnim mentorima i zahtjevnim auditorijem. S obzirom na ove namjere ja sam bio upućen na prilično skromne izvore Državne Biblioteke u Adelaideu i Biblioteke Bar Smith Adelaidskog Sveučilišta. Konačan ishod ove kritike može biti sagledan samo od dobronamjernog čitaoca.
   Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 25.06.2002.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic46.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Poplava", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "Poplava"
 • Još 2015. godine sam počeo pisati naš „Zločin i kaznu" ili našu „Poplavu i kaznu", ali kako kod nas zločini postoje, a kazne, osude, kajanja, krivnje, ne postoje, čekao sam da se nešto dogodi. Najavljivale su se radikalne pravosudne reforme, ali ništa od toga, ostala su nam samo iznevjerena očekivanja.
 • Nikome nije u interesu, a ni na kraju pameti da išta mijenja. A kažu da je reforma našeg pravosuđa majka svih reformi. Od svega toga sve počinje i treba mijenjati taj naš netransparentan i zatvoren sustav nepravdi jer mi smo zemlja izvan kontrole, loše vođena, bez reformi i ambicija, jednom riječju smo problematični, kako nam kaže neki Europski izaslanik. Nešto započnemo, javno to obznanimo, a onda se od toga, nedugo zatim, odustane. Kod nas sve može, ali kad se treba za nešto odgovarati, onda se ne odgovara.
 • I neki poduzetnici kažu da ni u socijalizmu nije bilo teže poslovati nego sada. Stvorila se antipoduzetnička klima, nestabilnost gospodarske politike i propadaju cijeli industrijski sektori, a investicija nema, pa nema. I utišavaju se psi koji laju, i odlaze oni mladi i poduzetni ili bježe glavom bez obzira. A oni ne laju sela radi, nego sebe radi. No, i oni su shvatili da više ne vrijedi lajati, jer se nitko toga ne boji, a ni plaši. A kako se kod nas ništa ne događa, kako naši sudski procesi traju desetljećima i stoljećima i kako kod nas kad misliš da je nešto završilo, to upravo tada počinje, odlučio sam objaviti to što sam napisao. Jer nisam više imao strpljenja za ovaj naš pravosudni sustav, jer nisam više imao vremena za čekanje. Ne mogu ja više trpjeti naš nerad, našu neučinkovitost i našu nekompetitivnost. Ne mogu ja više trpjeti nečiju neodlučnost, ne mogu ja više trpjeti odgađanje odluka i ne donošenja kazne. Najbolje neka se proglasi da nitko nije kriv i gotovo.
 • Usput sam se sjetio i naših Omladinskih radnih akcija i Bambija i da mi je on uvijek govorio da ili na njima nije bilo seksa ili ga on nije doživio. Za njega je to bolna tema i najradije bi je prešutio, ali ja nisam takav, indiskretan sam i time se ponosim. I kad nisam mogao ići na ondašnje Omladinske radne akcije, otišao sam volontirati i pomagati ljudima u taj naš tužni, poplavljeni kutak, u taj naš mrak ili u Posavsku Slavoniju ili u Posavsku Hrvatsku. I prvo što sam htio ispraviti je bio Bambijev stav da nema seksa na radnim ili volonterskim akcijama. Ima seksa, ali sve to košta, i vremena i truda, ali i živaca, a mi više nismo mladi i tolerantni. I još jednom moram dodati da sam u sve to sve uvrstio i priču „Potraga" koja mi se dogodila nedugo nakon dolaska kući sa te volonterske akcije.
 • Citat o tome da mi je dosta te naše neučinkovitosti:
 • „Kod nas nitko nije ni zašto kriv, nema odgovornosti ni za što. Što god tko učinio, nitko za ništa ne odgovara i nikoga se ne kažnjava. Kod nas kao da nitko nije ozbiljno čitao „Zločin i kaznu". I kod nas se odgovornost za nerad i neučinkovitost prebacuje se s jedne institucije i instance na drugu i tako godinama. Kod nas nema zlouporabe položaja i ovlasti i nema teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. Kod nas odgovorni za naše zlo ostaju na svojim mjestima ili odlaze u zasluženu mirovinu ili na višu funkciju. I stoga ja svake godine odgađam napisati ovo moje djelo zvano „Poplava". Počnem nešto pisati, pa onda od toga odustanem, jer očekujem da će netko otkriti i kazniti krivca za poplavu. I ta poplava je bila 2014. godine, a da se do 2019. godine ništa nije otkrilo, nitko nije kriv, ili smo svi krivi. Netko traži nekakve kazne, pa netko traži strože kazne, a onda od kazni ništa. Vuk je pojeo magare i nikome ništa. Vuk zadovoljan, a magarca više nema.
 • Naši inspektori su u stanju zatvoriti neki kafić, neku kumicu, nekog pilićara ili neki pogon, ako taj nije platio svoje ili je ukrao pet kuna, ali za velike poslove, velike pronevjere ili velike krađe, nema odgovornost i nema kazni. Jer je to previše složeno. Jer je to kompleksno i komplicirano. I netko iz države na nekoga utječe ili nekoga stopira. I kažu da nam je sve to od našeg novonastalog konzumerističkog doživljaja stvarnosti, u socijalizmu se sve znalo i poštivao se ondašnji red i pravda. A sada je zavladala anarhija, nema uravnoteženog pogleda na grijeh, krivnju, kaznu, oprost, red i pravdu. I ne može Bog svaliti krivnju na nekoga drugoga, nema Isusa Krista da on plati i otplati naš dug. I to su samo bajke za djecu, svatko bi trebao odgovarati za svoje postupke i propuste."
 •  Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic36.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Jedrenjak kapetana Kuke", Nade Crnogorac, predstaviti ćemo uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • Pogovor - Pogled van i pogled unutra
 • U pjesmi Ovo je moja kuća Nada Crnogorac izražava dvojbu koja se može razumjeti kao pitanje o smjeru pjesničkog pogleda: "Ali kamo gledati? / Kroz prozor van ili kroz prozor unutra?" Njezina druga zbirka Jedrenjak kapetana Kuke obuhvaća obje ove perspektive - pjesme u kojima je pogled lirske junakinje gotovo analitički uperen u vlastitu nutrinu smjenjuju se s onima koje su na različite načine zaokupljene prizorima vanjskoga svijeta, koji postaju predmet poetizacije, ali i kritike.
 • Ipak, u poeziji Nade Crnogorac prostor mira i sigurnosti češće je predmet želje nego stvarno stanje, koje je bliže onome što se egzistencijalistički naziva "bačenošću u svijet", a što je predočeno osjećajnom lepezom koja ide od tjeskobe i boli do melankolije i rezignacije. U tom smislu i kuća može postati poprište borbe, kako predočava pjesma Kuća na sedam vjetrova, u kojoj junakinja ustvrđuje da je kuća zapravo "čista personi?kacija / ona je ja na sedam vjetrova", pri čemu su vjetrovi utjelovljenje nemira, baš kao i mrakovi koji "čuče u kutovima (…) sobe" odakle "pucaju svoje ubojite priče" (u pjesmi Imaju li svi mrakove s kojima se tuku).
 • Kao i pogled unutra, i pogled van obojen je stanovitom dvojnošću. Riječ je o pogledu sabrane i maštovite promatračice, kojoj se svijet u svojim pojedinostima pojavljuje kao "ogroman i nesaglediv", kako se kaže u pjesmi Drugi svijet, a ljudsko mu se oko može tek donekle približiti, jer u suštini ostaje zagonetnim tajanstvenim. Ovakav je odnos na djelu ponajprije u tekstovima kojima je tema priroda, odnosno životinje - promatranje skakavca, dupina, ptica ili macaklina postaje okidač lirske meditacije i bogatih opisa, kao i uzrok oduševljenja, što najbolje izražava usklik: "kako si lijep prijatelju moj" u pjesmi Macaklin.
 • Pohvala prirode međutim ima svoje naličje u prijekorima upućenima čovjeku koji je ugrožava ili nagrđuje, kao što je slučaj u pjesmama o moru koje otvaraju zbirku. Pjesmu Ptice lirska junakinja tako zaključuje pitanjem: "Čemu se trebamo vratiti / morali bismo pitati Rousseaua / on bi rekao / prirodi / i ja bih rekla / kada bi još postojala". Ovakvi stihovi indikativni su za još jednu važnu komponentu zbirke, a to je društvena kritika, izražena u pjesmama koje teže demaskirati fenomene sadašnjice, od turizma do konzumerizma, ističući njihove negativne strane.
 • Jedrenjak kapetana Kuke knjiga je, dakle, koja u određenom smislu objedinjuje suprotnosti, iako se one ne nadaju u oštrini, već u prijelazima, u jedinstvenom tijeku teksta u kojemu se teme i motivi međusobno prepleću i odzvanjaju. Stil Nade Crnogorac pitak je i refeksivan, ali i zaigran, pa mjestimično zaiskri rima ili kalambur, dok se ponavljanjem sintagmi ili riječi postižu diskretni ritmički učinci. Riječ je o lirici čija se misao najefektnije ostvaruje u poredbama i metaforama kojima se neka apstrakcija spušta na konkretnu i opipljivu ravan, a osjećaj dobiva svoje utjelovljenje. Naročito su pritom intrigantne pjesme u kojima metafora postaje temelj čitavoga teksta, pa se prizor ili situacija u cijelosti imaginativno preosmišljavaju, kao u Lovcu, Pjesmi o pravokutniku ili naslovnom tekstu zbirke. U ovoj zbirci Nada Crnogorac osvjedočuje se kao zrela pjesnikinja koja s lakoćom nalazi prikladnu sliku ili formulaciju za određenu misao i emociju, bez obzira radilo se o radosti ili strahu, o divljenju ili gorčini.
   

  Branislav Oblučar

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/crnogorac.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Život ispostavlja račune", Ante Stanića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • ISPOSTAVLJENI ŽIVOTNI RAČUNI
 • Um je mjesto za sebe i u skladu s tim od raja može načiniti pakao i od pakla raj. Tako je to opisao u svom remek-djelu Izgubljeni raj engleski književnik John Milton. Um je mjesto gdje sve počinje i završava: dobre i loše misli, riječi, djela, utjecaji i sl. Naš junak ili anti-junak (ovisno o percepciji) Peter Bergkvist nije bio iznimka.
 • Peter ne mora nužno biti utjelovljenje jednog zločestog, ambicioznog dečka koji je gazio preko leševa ne pitajući za cijenu bilo čega. Peter ne mora biti isključivo diler iz romana Ante Stanića. Peter vrlo lako može biti i utjelovljenje današnjeg prototipa čovjeka. Živimo u vremenu kada je novac božanstvo kojem se klanjamo i u kojeg ufamo i pri tome ne biramo načine i sredstva da dođemo do njega. Za to nije potrebno da budemo dileri. Potrebno je samo da budemo dovoljno bešćutni i sebični, kakav je bio i Peter dobar dio svog života, i već smo tu u gore navedenom romanu.
 • Većinu današnjih Petera nije briga da li je njihovoj/m zaposlenici/ku dijete bolesno, da li će neki/a dječak/djevojčica imati priliku za bezbrižno djetinjstvo i obrazovanje, da li je njihov susjed/a u mogućnosti skucati barem jedan obrok dnevno. A oni, začudo, nisu dileri.
 • Stvaranje likova poput Petera Bergkvista, koji vas naprosto tjeraju da propitkujete svijet oko sebe je maestralan čin koji iziskuje duboku zahvalnost budući da budi u svakome čitatelju duboko usnuli dio svijesti uslijed bjelosvjetske kontaminiranosti. Stanić, vodeći nas kroz Peterov životni put, i suptilno ukazujući na njegove propuste i povremena buđenja svijesti do vrhunca spoznaje da je život i naš bitak općenito nešto sasvim suprotno od njegovog dotadašnjeg života, šalje snažnu poruku da je vrijeme da se probudimo i osvrnemo oko sebe i napravimo vapijuću promjenu u današnjem svijetu. Svakako ne smijemo zanemariti i pedagoško-didaktičku notu ovog romana koja se krije iza jednog temeljitog "kopanja", istraživanja i iskustva koje je autor pretočio na papir i velikodušno podijelio sa svima nama i još jednom upozorio na opasnost koja vreba iz znatiželje, očaja i halapljivosti.
 • Jezik kojim je roman pisan prilagođen je svakome uzrastu. Razumljiv, nesputan, pitak i vrlo otvoren omogućuje nesmetano praćenje radnje i promišljanje dok se "guta". Iako pomalo gorak, sve se to lijepo na kraju posloži.
 • Na kraju, kraja nema. Naš um, naši Peteri i naša djela ostaju kao stalni podsjetnik da je svatko od nas dužan taksi ratu. Niti jedna naša misao, riječ, djelo neće proći nezapaženo i nekažnjeno. Svakome od nas će biti suđeno u skladu s tim. Ne čekajmo da izgubimo sve poput našeg junaka, nego se zapitajmo na trenutak što smo to danas učinili bez obzira na prirodu djela. Naposljetku, postoji nešto dobro na ovom svijetu i za to se vrijedi boriti, a autoru hvala što nam je ovim romanom ostavio vječnu potvrdu gore navedenih riječi.
   

  Livno, 2017. Profesor Anja Maksić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/stanic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Pjesnik i spisatelj Ivo Mijo Andrić", Ante Stanića, predstaviti ćemo vam uz pomoć uvodne riječi priređivača knjige:
 • UVODNA RIJEČ PRIREĐIVAČA
 • Pred Vama je knjiga o djelu autora Ive Mije Andrića koji je, van svake sumnje, zadužio literaturu Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pa i šire. Autora, koji duže od pola stoljeća strpljivo ispisuje na tisuće stranica poezije, proze, aforizama, eseja, književnih prikaza i dramskih tekstova. U tom dugom razdoblju, Andrić je objavio blizu 50 knjiga koje su pohranjene u nacionalnim i mnogim gradskim knjižnicama u dvije spomenute države. Njegovi književni i stručni radovi desetljećima su zastupljeni na stranicama velikog broja listova i časopisa na prostorima ex-YU i diljem svijeta. Poezija i aforizmi prevedeni su mu na desetak jezika.
 • Uz sve naprijed navedeno, treba reći i zapisati, kako je riječ o autoru čije bogato književno djelo, čitalačka javnost relativno malo poznaje. Čije rukopise nakladnici u pravilu zaobilaze. O čijim se djelima književna kritika rijetko oglašava. Koga prešućuju čak i oni kritičari i prikazivači knjiga o čijim je rukopisima ili knjigama Andrić napisao i objavio veliki broj recenzija, osvrta i književnih prikaza, kako u listovima i časopisima, tako i svojim esejističko-prikazivačkim knjigama. I na koncu, čije ime i djelo nećete pronaći niti u jednoj važnijoj antologiji objavljenoj u zadnjih tridesetak godina, za što zasluge pripadaju njihovim marnim i “objektivnim” sastavljačima.
 • U pripremi ove knjige prikupljeni su svi raspoloživi osvrti, eseji, zapisi, recenzije i književni prikazi o književnom djelu Ive Mije Andrića koji se objavljivani u njegovim knjigama u vidu predgovora ili pogovora te u listovima “Oslobođenje” i “Večernje novine” Sarajevo, “Front slobode” i “Tuzlanski list” Tuzla, “Dnevni list” Mostar, na stranicama portala “Digitalne knjige”, kao i u književnim časopisima, “Most”, “Motrišta”, “Hrvatska misao”… Neki ranije objavljeni prikazi, izgubljeni su u vrijeme ratne opsade Sarajeva u kome je Andrić živio do 2004. godine. Zato, na ovom mjestu vrijedi barem spomenuti kako su u prijeratnom periodu o njegovim pjesmama i knjigama, između ostalih, pisali: Ivan Fogl, Pero Šimunović, Slavko Leovac, Muris Idrizović, Špiro Matijević, Rizo Džafić, Risto Trifković, Duško Trifunović, Zoran Jovanović, Petar Pajić, Branislav Brana Petrović i Muharem Pervić.
 • Za vrijeme rata u Sarajevu, Andrić je napisao više od 800 pjesama i preko 800 stranica dnevničkih bilješki, koje su do današnjeg dana ostale netaknute, jer za njih nitko nije pokazao nikakav interes. Od druge polovice devedesetih godina do danas objavio je više od 40 knjiga. O tim knjigama, preciznije rečeno: o nekima od njih, pisalo je jedva petnaestak autora. Riječ je uglavnom o njegovim bliskim kolegama i kolegicama, od kojih neki više nisu među živima (Atif Kujundžić, Velimir Milošević, Vojislav Vujanović, Neven Perić). Hrvatska književna kritika, uz nekoliko izuzetaka, gotovo je u potpunosti izgubila iz vida njegove knjige koje su objavljene u Zagrebu. Zbog slabog interesa nakladnika za Andrićeve književne rukopise, većina tih naslova objavljena je na portalu “Digitalne knjige” i u vlastitoj nakladi autora u simboličnim tiražima za njegove osobne potrebe.
 • Svi istaknuti razlozi opredijelili su priređivača da pripremi ovu knjigu, kako bi se čitatelje pobliže upoznali, makar sa onim Andrićevim djelima o kojima su pisali neki od njegovih kolega i kolegica, manje ili više poznatih pisaca iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
 • Nadamo se da će u godinama koje slijede, Ivo Mijo Andrić i njegovo djelo, naći mjesto koje zaslužuju u književnostima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dakako i na širim prostorima, gdje su autor i njegovo djelo desetljećima prisutni.
 • Ako se to i ne dogodi za njegovog života, ponadajmo se da će se ostvariti barem kad pisca više ne bude među nama. Kako se, uostalom, događalo nekim, danas veoma poznatim autorima koji su, tek nakon smrti, priznati i slavljeni za svoja književna postignuća. (Ujević, Šimić …)
 • Tako je to sa piscima i umjetnicima u malim zemljama, gdje se kultura doživljava kao teret, a ne kao pokretač individualnog i društvenog napretka i razvitka.
   

  Anto Stanić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/stanic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Posljednji Podunavski Švabo", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "Posljednji Podunavski Švabo"
 • Ovoj knjizi sam dao naslov „Posljednji Podunavski Švabo" jer izgleda da knjiga „Posljednji Prandau - Norman" nije dolična i nekome ne odgovara. Naime, ja sam je htio dati štampati u izdanju „Matice Hrvatske" - Valpovo, a oni su je dali na procjenu nekom jadnom povjesničaru. Kažem jadnom, jer se on služi samo hrvatskim jezikom, a ja sam se služio hrvatskim, njemačkim, austrijskim, mađarskim i turskim izvorima i arhivama. Uz to sam pročitao Augusta Šenou i „Seljačku bunu" i uz to sam pročitao Antu Kovačića i njegovo djelo: „U registraturi".
 • I napisao sam to što sam napisao. Ne kažem da je to nekakvo remek djelo, ali nije baš ni za podcjenjivanje. A „Matici Hrvatskoj" Valpovo sam ponudio za štampanje to djelo, jer mi tiskar kaže da moram štampati minimalno 15 primjeraka. Naime, 9 primjeraka knjige se mora poslati Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici, a to sve košta i nije za moj skromni budžet i moje skromne financije.
 • Inače, bih to štampao u vlastitoj nakladi. I sada više ne bih ni dao da mi se to štampa u Matici Hrvatskoj - Valpovo. I ne dajem ime tom djelu „Posljednji Prandau - Normann II", nego dajem ime „Posljednji Podunavski Švabo" jer su se ti ljudi sami proglasili Podunavskim Švabama. Naime, srednjoeuropski Nijemci su se spuštali Dunavom u svojim improviziranim brodicama još znanim kao „Ulmer SWchachtel" ili „Ulmska kutija" i dolazili bi do nas. I htjeli su nam donijeti svoje običaje i svoju civilizaciju. I kad je došlo do nekakvog suživota, kod njih se pojavio Hitler sa tom svojom mržnjom prema Židovima, ali i prema komunizmu i partizanima. I onda su ovi mu uzvratili svojom mržnjom i svojom partizanskom ideologijom i propagandom, svojim dogmama i svojim mitovima, pa su Nijemci I Podunavski Švabe postali nepoželjni i nekakav remetilački faktor koji treba uništiti.
 • Citat o tome da mi je svega dosta:
 • „Kažu da je ljudska povijest nauka o nesrećama i nasiljima jednih ljudi nad drugima.
 • I svi mi nosimo svoju nesreću i svoje nasilje sa sobom kao genetski kod. Zar nije tovariš Staljin govorio: „Smrt jednog čovjeka je tragedija, a smrt milijuna ljudi je statistika."
 • Pa ako je tako, onda smo se i mi na ovim prostorima bavili otežavanjem života tom višku od milijun ljudi ili toj statistici, tim ljudima koji se nisu uklopili u naše planove i u naš sustav vrijednosti. Pa bi tako svatko pronašao svoju žrtvu i svatko bi je kažnjavao na svoj način. Čak i oni najsretniji među nama nose taj genetski kod i to nasilje. Znate o kome mislim, mislim o Amerikancima, i oni imaju svoje zločine i svoje tragedije: ropstvo crnaca i istrebljenje Indijanaca. Rusi imaju na duši istrebljenje 20 milijuna svojih buržuja i neistomišljenika i barem još toliko ljudi je poslano u Gulage, a za Kineze kažu da su oni ubili 65 milijuna raznih špijuna, klasnih neprijatelja, sabotera, špijuna i neistomišljenika i barem još toliko poslano je u razne logore i psihuške."
 • Citat o tome da mi je dosta naše ideologije:
 • „I dosta mi je tog našeg rata, naših ratova i naših ratnih istina. Radije ću se baviti izradom psiholoških profila naših ljudi. Jer naš čovjek je s jedne strane elokventan, pametan i intelektualan, s druge strane, lud, bolestan i primitivan i muče ga nasljedne bolesti. Kada se sve uzme u obzir, nešto nije u redu s nama. Jer kažu da nas naše majke odgajaju kao samožive i razmažene egomanijake, narcise i iskompleksirane osobe. Stoga se volimo praviti da smo nešto što nismo i volimo glumiti da smo nešto više od onog što jesmo. I to nam je ostalo od našeg djetinjstva jer ispali smo nekakva čudna greška ili roditeljska pogreška i netko nam sada treba raditi psihoprofil. Jer smo posvađani s realnošću i živimo izvan realnog svijeta. Jer imamo dijagnosticiranu šizofreniju i paranoju. Jer ne možemo održavati i konzumirati normalne međuljudske odnose i ne znamo se normalno ponašati.
 • Mora da nam je to stoga što su nas pogrešno odgojili ili pogrešno liječili, pa smo zbog toga ponekad nastrani, ponekad perverzni, ponekad ludi, ponekad duševno bolesni, ponekad se iracionalno ponašamo, ponekad donosimo odluke koje su izvan svake pameti, a ponekad besmisleno nekome naređujemo. Ili smo ponekad dezorijentirani pa ili se obračunavamo s marksizmom ili prihvaćamo svaku novu ideologiju koja nam naiđe. A i žene s jedne strane volimo, a s druge strane ih se bojimo jer šire svoj štetni utjecaj. I od svega toga imamo problema s želudcem i crijevima. Oni se grče i stvaraju nam dodatne probleme. Ili nam podrhtavaju noge ili nam drhte ruke. Ili imamo srčane bolesti, tumore raznih vrsta i bolesti visokog tlaka."
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic35.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Anto Stanić kormilar svoga života", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • OD UČITELJA DO AKADEMIKA
 • Malo je pisaca na našim prostorima koji se bave biznisom. Još je manje biznismena koji se bave pisanjem.
 • Anto Stanić je izuzetak od naprijed zapisanog pravila.
 • Kada je bio dijete, Anto je u svom rodnom Crnićkom Kameniku kod Kreševa zavolio književnost. Najprije usmenu, koja se prenosila pričama starijih. A, potom pisanu, koja se čitala iz knjiga pravih pisaca, nakon što su se naučila slova i proniknulo u tajne pismenosti.
 • Prvi susret s poezijom doživio je slušajući epske pjesme svoga poznatog sugrađanina fra Grge Martića, velikog književnika i prijatelja Josipa Jurja Strossmayera. Poezija se tako urezala u um maloga Ante da ga kasnije nije nikada napuštala. Pratila ga je u svim aktivnostima koje je obavljao.
 • U vrijeme pohađanja Učiteljske škole u Sarajevu napisao je prve pjesme, o zavičaju, ljubavi, domu i nadama. Tada je počeo sanjariti kako će jednoga dana biti poznati pjesnik. Kao Jesenjin, Ujević, Šantić ili Sarajlić. I kako će mu poezija biti stalnom profesijom.
 • Uz poeziju se Stanić formirao kao osjećajni lirik. Ona je postala dijelom njegovog bića i neizostavnom sastavnicom njegove ljudskosti. Pratila ga je na dugom životnom putu, kako za vrijeme učiteljevanja u kreševskim selima, tako i za služenja vojske u Hercegovini i Sloveniji, rada u Njemačkoj te bavljenja privatnim poduzetništvom. Sve do penzijskih dana koje marno, racionalno i stvaralački troši u svome prelijepom kreševskom domu.
 • U svim fazama života Anto Stanić je zapisivao stihove. Nekada intenzivno, nekada rijetko. Što bi se reklo, godina i pjesma. Tako se nakupilo dovoljno pjesama za objavu knjige pod kraj stoljeća kojega mnogi pamte po ratovima, a neki i po miru. Ti drugi su, zacijelo, živjeli vrlo kratko.
 • Već na prvoj krivini suočio se s negativnim kritikama iz bliže okolice. Od kuće u kojoj živi i one preko puta. Pomišljao je Anto da se ostavi pjesme. Da radi ono što vrijedi i što donosi novce, a što je do tada s uspjehom radio. Lomio se kao krhka stabljika na vjetru. Kao list što sa grane pada pod đon vojničke čizme. Dijelio je knjige znanima i neznanima. Onima koji čitaju, ali i onima koji, iz dna duše, preziru knjigu.
 • Tako su Antine knjige došle i do mojih ruku. Pročitao sam knjige. Bile su kratke i jasne. Pjesnički skromne. Leksički jednostavne i bliske. I napisao sam prikaz u kojem sam se bavio fenomenom odnosa biznisa i poezije. U uzajamnoj vezi, dakako. Zaintrigrirala me činjenica da jedan poduzetnik piše pjesme. Otkuda ta ljubav? Je li naslijeđena, ili je stvorena radom.
 • Prikaz je objavljen u mostarskom književnom časopisu Most. I u sarajevskim dnevnim novinama. Više se ne sjećam kojima. Obavijestio sam Antu o toj povijesnoj stvari. Zapravo, probudio sam mu nadu i vratio ga u život. Pjesnički, prije svega.
 • A onda je led iznenada probijen i rijeka inspiracije počela je teći. Anto se raspisao kao nikad dotad. Iz njegovih misli nadolazili su novi stihovi. Valjali su se padinama i dolinama, poput nabujale rijeke poslije obilnih kiša.
   

  Ivo Mijo Andrić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric16.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Ruža mog srca", Jadranke Varge, predstaviti ćemo uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • Recenzija zbirke poezije "Ruža mog srca"
 • Nalazimo se pred četrnaestom zbirkom poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga koja nosi ime "Ruža mog srca". To je zbirka pjesama koje su nastajale pretežno ranije, a i u 2017. i 2018. godini, a svjedoče bitna razmišljanja autorice o mnogim svakodnevnim životnim događanjima pa opet, to nisu obične teme, nego one koje doista mnogo znače u našim životima, iako rijetko o njima progovaramo.
 • Vječni mir i čitav naš svijet kao i naša nastojanja treba usmjeriti prema jednoj svjetskoj građevini vječnog mira koji bi bio nešto nalik na dostojanstvo slobodnog čovjeka i u tome vidimo najveću vrijednost ove krasne zbirke poezije koja će ostati ubilježena u suvremenu hrvatsku liriku upravo temama o neophodnosti mira kao fundamenta smislena života čovjeka u svijetu opterećenom nihilizmom i negativizmom vladajućih elita.
 • I konačno trebalo bi reći, da autorica u svim elementima svoje poezije zapravo izgovara jednu životnu istinu u kojoj se otkriva sva dramatika našeg života, jer se dramatika života sastoji u neprekidnom lancu situacija u koje autorica zapada i u njenim naporima da ih savlada.
 • Cjelokupno ljudsko planiranje, uspjeh i neuspjeh, svo efemerno djelovanje sa svojim posljedicama koje samo opet dovodi do neželjenih situacija, svo predviđanje i svo netočno predviđanje, svo proziranje tuđih namjera i mišljenja kao i sve zablude o njima, sve zaplitanje raznih interesa i inicijativa, sva krivica i nevinost, pogrešno i ispravno okrivljavanje i opravdavanje, sve do većih sudbonosno djelujućih razvoja, sve to pripada dramatici njena života, bitno je samo to, da se iznosi na sud javnosti kao puna životna istina.
 • U tom smislu mogli bismo reći, da je literatura naše pjesnikinje zapravo "realistična", jer se estetska prijatnost sastoji u onome što je ljudski ozbiljno, u onom tragičnom, u moralnoj veličini i savladavanju, a što nas dakle povlači za sobom i uvlači u događanje sa našim vlastitim osjećajnim reakcijama, učešćem, bolom ili uzdizanjem, dakle, što nas tjera da budemo sudionici u toj velikoj jedinstvenoj slobodi onoga koji umjetnički promatra i stvara.
 •  

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 22.12.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga14.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu slikovnicu "Princeza Ema", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora:
 • RIJEČ AUTORICE
 • Oduvijek su se na Zemlji pričale bajke o rođenju, životu, kozmosu, Zemlji, anđelima, vilama i vilenjacima, princezama i prinčevima, kraljicama i kraljevima. One su poučavale ljudske duše o zlu i dobru, o dvojnosti svijeta u kojem živimo pa i danas rado poslušam i pročitam neku bajku. Poslije toga se uvijek dobro osjećam i suosjećam s akterima priče, ponosna na kraj priče u kojem je dobro pobijedilo.
 • Nekad davno, još dok sam bila malena djevojčica, polusvjesna bilo kakvih bajki, izmišljala sam priče i tako uspavljivala svoju stariju braću. Uvijek se rado prisjetim tog vremena i djetinjstva koje je često bilo bajkovito.
 • Danas opet smišljam priče, ovaj put je to za moju dragu unuku Emu. Neka je živa, zdrava i napredna, a sa njom i druga djeca, bake i djedice, brace i seke koji će svojim unucima možda jednom čitati ovu bajku.
 • Neka žive životne bajke i sve nas vesele podsjećajući nas na istinu, ispravno djelovanje, miroljubivost i solidarnost generacija koje su bile, koje jesu i koje dolaze.
   

  Anđa Jotanović, kniževnica, Rijeka, 14.09.2018.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic13.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Z mojih bregov", Frana Galovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Nesretni zastavnik i pjesnik Fran Galović
 • Uz Matoša i Domjanića, a prije Krleže i Gorana Kovačića, Galović je bio jedan od prvih pjesnika koji su svoje pjesme pisali na kajkavskom narječju. Iako je pisao je i pjesme, crtice, novele i pripovijetke na štokavskom narječju, pjesme na kajkavskom ono su po čemu ga pamtimo i čime je ostavio trajan i neizbrisiv trag u našoj Hrvatskoj književnosti.
 • Rođen je u Peterancu kod Koprivnice 20. srpnja 1887. Pučku školu polazio je u rodnom Peterancu od 1894., a od 1898. do 1906. godine školuje se u Zagrebu. Kasnije je radio kao učitelj u zagrebačkoj II. realnoj gimnaziji. Pripadao je pravaškom liberalnom pokretu, a pokrenuo je i uređivao pravaški časopis Mlada Hrvatska. Početkom Prvog svjetskog rata regrutiran je u redove Austro-ugarske vojske, gdje ujesen 1914. pogiba, s činom zastavnika, pokraj sela Radenković u Srbiji, 26. listopada. Sahranjen je 31. listopada 1914. godine na zagrebačkom groblju Mirogoju.
 • Krleža ga prvi put spominje u dnevničkom zapisima iz ožujka 1916. u reminiscencijama na mobilizaciju na zagrebačkom kolodvoru. Krleža ga najprije zapaža kroz sudbinu nesretna; "zastavnika i pjesnika" (kako su mu napisali na nadgrobnom spomeniku). Deset godina nakon Galovićeve pogibije, Krleža je izdao u svojoj Književoj republici (1924/25, 11/12) Galovićev dotad gotovo nepoznati, nedovršeni ciklus Z mojih bregov, koji je na tadašnjoj književnoj sceni odjeknuo poput male senzacije.
   

  U Zagrebu,26.09. 2018, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/galovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32