width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete kupiti ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (šest godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od pet stotina digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost", "Istorija filozofije","Pučko otvoreno učilište Velika Gorica" i Neobične knjige.
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije dvanaest godina. U to vrijeme objavili smo više od 600 naslova, a bilježimo i više od 19 800 000 posjeta i 939 000 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.
 • Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 22.12.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Adam Kadmon u praksi Kabale", Miljenka Brkića.
 • Dana 29.12.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Berači riječi", Ive Mije Andića.
 • Dana 05.01.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Katoličko-kulturna baština u lijepoj Našoj", Dr. Marka Jukića.
 • Dana 08.01.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Koje je boje zrak", Nikole Nikše Eterovića i Karle Njegrić- Schühler.
 • Dana 15.01.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Bijeli put", Jadranke Varge.
 • Dana 21.01.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Aforizmi džepni", Save Ilića.
 • Dana 05.02.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Sin Ezra", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 23.02.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Viktorijin plač", Slavice Juhas.
 • Dana 26.01.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Trokut ljubavi i smrti", Izudina R Bihorca.
 • Dana 03.03.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Eros i Kabala", Miljenka Brkića.
 • Dana 23.03.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Hrvatska kulturna baština", Dr. Marka Jukića.
 • Dana 01.04.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Raspuštene misli", Ive Mije Andića.
 • Dana 21.04.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Osobitost realnog", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 26.05.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Hrvatska povijesna baština", Dr. Marka Jukića.
 • Dana 02.06.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Radost življenja", Krunoslava Šetke.
 • Dana 21.06.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Marioneta iz prošlih vremena", Jadranke Varge.
 • Dana 01.07.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Feminizam, knjiga o jednom apsurdu", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 20.07.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Infinitum", Tanje Ocelić.
 • Dana 30.08.2021. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja"
 • Dana 01.09.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Budi s nama", Borisa Golića.
 • Dana 01.09.2021. Ukupno je preuzeto 939 000 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Budi s nama", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE "BUDI S NAMA"
 • Želio sam biti leptir, da letim i sletim gdje poželim, a ne gdje mi netko odredi.
 • MISAO TJEDNA
 • S vremena na vrijeme bih htio napisati nekakvu distopiju ili metaforu našeg društva, ali to pored svih problema koji me okružuju, nikako ne uspijevam. Pa pišem bez obzira na sve to, ono što pišem. Kod nas svatko preživljava ovaj korona virus na svoj način. Većina ljudi se dosađuje, a meni uopće nije dosadno jer me razni uznemiruju i maltretiraju. Iako mi više u san ne dolazi Dama s psetancetom, ja se sukobljavam s Kedžom, a ne mogu se riješiti ni mojih umrlih prijatelja: Bambija, Migule i Bolana. Svatko od njih nešto traži. U posljednje vrijeme, oni traže od mene svoje uskrsnuće, a ja nisam u situaciji da im to omogućim. Ja nisam u stanju ništa omogućiti drugima, jer došla su i ta vremena, jer ni sebi ne mogu pomoći, pa smišljam odgovore na sve to, a ni odgovora nemam. Jednostavno sam, uz sva svoja znanja, nemoćan.
 • Jer kao što nama nedostaju reforme ili revolucija u mišljenju, tako to i meni nedostaje. A ja nisam ni licemjer, a ni demagog, ja sam samo ograničen svim tim našim okolnostima koje me okružuju. Pa sam tako gledao i sjetio se nekadašnje serije "Bolji život". Ustvari, nisam se sjetio te serije, nego sam se je gledao na Klasik tv, koji mi je omogućila Optima. Kod njih sam pretplaćen na internet. Pa su me davili i željeli mi prodati tv programe za 200 kuna. Ja to nisam htio, pa sam to dobio besplatno. I sad gledam te njihove programe. U početku sam mogao gledati Lov i ribolov, pa su to ukinuli, pa sam mogao gledati 10 nogometnih kanala, pa sada imam tri. Pa sam mogao gledati bolju filmsku ponudu, a sada gledam reprize repriza. Takav nam je valjda život, stalno gledamo nekakve reprize.
 • Citat o našem trenutnom stanju:
 • "Ja se ne osjećam neuspješan, kao luzer i gubitnik i svakodnevno ne jamram i ne jadikujem, nego s vremena na vrijeme. Osjećam da sam mnogo toga propustio u životu, da su preda mnom bile razne mogućnosti, ali tko mi je kriv što ih nisam realizirao i iskoristio? Nitko. Tako je, kako je. Nisam ni konobar, ni nogometaš, nego sam umirovljenik u prijevremenoj mirovini. Iz tko zna kojeg razloga nisam primio braniteljsku mirovinu, a zašto nisam, ne znam i time se više ne opterećujem. To je za mene prošlost, a ja se svoje prošlosti stidim i ne prisjećam.
 • Jer istina je, nema se za sve, nema se za nova umirovljenja, jer je vojnih umirovljenika gotovo milijun ali tko te išta pita. Živi se ili se preživljava. Netko se za nešta izborio, a za nekoga ništa nema. Takva nam je sudbina, jer naš ministar financija kaže:
 • "Gospodarstvo nam je u padu, trebamo sve učiniti da se što prije vratimo na put oporavka i dosegnemo pretkriznu razinu."
 • Ali kako to postići bez nekakve strategije, bez ikakve perspektive oporavka, bez nekakve koncepcije, bez nekakvih reformi, to nitko ne zna i ne kazuje. I nema nam napretka i perspektiva. Sve je u rasulu, a vode nas nekompetentni i potkapacitirani ljudi. Vode nas ljudi bez organizacijskih sposobnosti."
    Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic47.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Infinitum", Tanje Ocelić, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RECENZIJA KNJIGE "INFINITUM", TANJE OCELIĆ
 • Što reći o ovakvom oslikavanju misli?
 • Širok je spektar emocija u ovim redovima: od lagane ironije, do sarkazma; od intimnih dubina, do puke realnosti.
 • Zna biti gorda i ponosna, zna biti nježna, zbunjena djevojčica, a koji put samo promatrač zbivanja.
 • Tanja nas suvereno vodi kroz ove skice iz života. Boje i zvuci iz njenih pjesama često su vrlo stvarni, opipljivi.
 • Njena dvojezičnost (hrvatski materinji i slovenski životni jezik), zapravo, je njeno bogatsvo, ali i breme koje nosi. Nije lako misliti na jednom, a stvarati na drugom jeziku. Ona se izvrsno snalazi na tom polju.
 • Zahvalan sam na infinitumu osjećaja, slika, boja, drami, komedija i tragedija koje ove priče nude kroz stihove.
 • Neka njeni stihovi govore o njoj:
 • "u zamjenu za ljubav
  sama sebi poezija
  nesretna
  u svom osmijehu
  samo pisanja željna"
 • "nešto kao ja
  ideal duše
  na nebu uspomena
  u tijelu ptice"

   

  Goran Makvić, Zagreb, 12.06.2021.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/ocelic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Feminizam, knjiga o jednom apsurdu", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • UMJESTO PREDGOVORA
 • Kako su godinama ranije o meni znali ono što nisam znao o sebi?
 • Ovdje se poštovanom čitateljstvu predstavlja polemika o feminizmu koja se pred čitavim jugoslavenskim auditorijem vodila prije gotovo 40 godina i ovdje se prilažu prilozi najvažnijih protagonista i aktera te polemike. Što reći danas, nakon 4 desetljeća o toj polemici, osim kako je autor nakon nje snosio teške posljedice izolacije u psihijatrijskoj ustanovi u kojoj bi ostao vjerojatno doživotno, da se prilike u Hrvatskoj i bivšoj državi nisu naglo promijenile nadolazećom ratnom kataklizmom. Tako su mnogi iz starog režima ''oslobođeni'', dok su mnogi okončali po zatvorima nove demokracije ili izbjegli u strane države ili su pak nestali sklonjeni pod sumnjivim okolnostima.
 • Mnogi su, dakle, prošli tragično u novim prilikama koje su obilježile vrijeme posljednjeg desetljeća zajedničke države i vrijeme ratnog stradanja. Polemika je počela krajem 1982. u novini studenata zagrebačkog Sveučilišta Studentski list, da bi se nastavila sljedeće godine po mnogim tiskovinama bivše države i da je unekoliko trajala godinama do sloma tzv. hrvatske frakcije. Također se dogodilo, da je ona, sa jednim dužim prekidom za vrijeme Domovinskog rata i vremenom poraća, nastavljena u najnovije doba, jer je autor bio mišljenja kako bi svakako trebalo dovršiti tu priču zbog koje je platio tako visoku cijenu.
 • Ovdje se prilažu tekstovi naših ponajboljih socijalnih teoretičara kao što su to Rudi Supek i Ivan Kuvačić, ali također i naše najpoznatije novinarke i feministice Rada Iveković i Slavenka Drakulić Ilić. Tu su, naravno, bili involvirani i mnogi drugi pojedinci, ali ovdje navodim samo najznačajnija imena. Mnoga od tih velikih imena su danas zaboravljena, a neki su nastavili na stranim sveučilišnim centrima kao što je to na primjer bio slučaj sa Predragom Matvejevićem i Radom Iveković. Tako je u dobroj mjeri i ta polemika zaboravljena, dok je autor također, pred pritiscima nove realnosti, bio prisiljen, zajedno sa svojom malom obitelji, potražiti utočište u Australiji kao hrvatski izbjeglica (iako je oficijelno bio smatran novim doseljenikom independent kategorije).
 • Dakle, okonosti su se radikalno promijenile za veliku većinu nas koji smo bili na ovaj ili onaj način uvučeni u diskusiju oko feminizma i njegove socijalne funkcije u nas posebno pri tom imajući u vidu političke i socijalne prilike bivše države. Interesantno je ovdje spomenuti, da mi se nakon prvoga seta diskusija po našim glasilima javio naš priznati i poznati umjetnik i kolekcionar Vladimir Dodig Trokut pa je mene i moju bivšu ženu Alicu Rex pozvao na jednu gala večeru gdje smo razgovarali o svačem, dok on na koncu iz svog džepa ne izvuče jedan komad malog bijelog papira pa mi ga pokaže riječima:
 • "Ti svakako trebaš razmišljati da dođeš do ovakve potvrde."
 • Bila je to psihijatrijska potvrda o radnoj nesposobnosti koju je izdao neki njegov psihijatar i doista, ja sam bio silno iznenađen kada sam, dosta kasnije, nakon političke afere u CK Hrvatske oko "Bijele knjige" i mog sudjelovanja u radu inkrimirane Komisije za idejni rad te informiranje tog istog Komiteta dobio u Centru za mentalno zdravlje u Zagrebu baš jednu takvu potvrdu koju mi je izdao priznati zagrebački psihijatar Muradif Kulenović, jer sam nakon svih tih skandala koji su me pratili sklonjen sa javne scene sa psihijatrijskom dijagnozom umobolnika i neuračunljiva čovjeka.
 • Preostalo mi je jedino, da kompletiram svoje studije sociologije i filozofije, ali je i to bilo sa znatnim teškoćama, jer se trebalo suočiti sa profesorima sa kojima sam u javnosti vodio žestoke rasprave. Nije slučajno, da je Ivan Kuvačić sredinom 1984. na posljednjem ispitu iz Suvremenih socioloških teorija u index upisao ''dobar (3)'' vjerojatno zato, jer sam sada postao ''dobar'' I discipliniran injekcijama depo moditena od kojih sam ovisan cijeli svoj život. Cijeli je taj skandal oko feminizma kod nas završio na sudu, jer je bila podnesena tužba Katarine Vidović za rasističke ispade redakcije koje su vrijeđale žene i cijeli ženski rod. Mi smo, naravno, parnicu izgubili s obvezama informiranja javnosti o našim daljnjim postupcima i prilozima o čitavom tom procesu. Kasnije sam imao i još jednu sudsku raspravu sa gospodinom Vladanom Desnicom koja je svakako bila inicirana spomenutom polemikom i koja je isto tako okončana osobnim porazom.
 • Sada se nakon 40 godina javnosti predstavlja spomenuta polemika kako bi se čitateljstvo uvjerilo o kakvim je tu dubiozama bilo riječi, naravno, slijedeći najvažnije protagoniste te polemike čija su djela zahvaljujući novim hrvatskim okonostima Domovinskog rata, spletom sudbine i revanšizma, bačena u smeće zajedno sa preostalih dva milijuna primjeraka što vjerno govori o dometima te socijalističke kritike i kakve je ona sve konzekvencije imala među demokratskim političkim snagama ne samo u Hrvatskoj, nego na cijelom Balkanu i sada je na javnosti da donese svoj sud.
   

  Autor, Adelaide 04.06.2021.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic54.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Marioneta iz prošlih vremena", Jadranke Varge, predstaviti ćemo uz pomoć recenzije knjige:
 • OSVRT NA KNJIGU "MARIONETA IZ PROŠLIH VREMENA" JADRANKE VARGA
 • Pročitavši 18. knjigu Jadranke Varga "Marioneta iz prošlih vremena", prva misao koja mi se pojavila u svijesti je pitanje samoj sebi, a koja to sila čovjeku daje snagu da svoj život ogoli do kože i podijeli ga sa nepoznatim ljudima? Ne znam odgovor na ovo pitanje, ali znam da sam duboko dirnuta ispovijesti spisateljice koja je svoju intimnu životnu priču podijelila sa svima nama koji ćemo je čitati.
 • Razmišljajući o životnim iskustvima koja je Jadranka Varga podijelila sa nama, misao me vodi do ljudskog duha, uma i tijela, tog svetog trojstva koji nam ostavljaju dubok pečat emotivnog izražavanja ljudske duše. Pružiti krila duše prema nebu, a da to ne bude Ikarov let, mogu samo ljudi jakog životnog impulsa. Nesumnjivo je da taj impuls pulsira u srcu pjesnikinje i spisateljice Jadranke Varga.
 • Rijetki su oni ljudi koji u sebi skupe hrabrost, da otvore svoje srce i njegove tajne duboke ljubavi pa istine podijele sa bilo kojim ljudskim bićem ne mareći za to što će tko misliti, reći ili učiniti. To mogu samo duše koje su se pomirile sa životom takvim kakav je ostavio svoje impresije kroz iskustveno življenje.
 • Je li ljudski život patnja, ili je oaza biblijskog Edenskog vrta? Svi u sebi imamo spoznaju i možemo čistog srca odgovoriti na ovo pitanje: živjeli smo najbolje što smo znali, raspolagali sa onim što smo imali, dijelili višak sa potrebitima, micali smo se od opasnosti koje su nam prijetile, stvarali uvjete za sigurno i uspješno življenje, molili se Bogu za pomoć i slušali njegove poruke kroz snove i na javi. Svatko od nas u nekom periodu života osjetio je onu čovječnost koja nam je tako bliska i neljudskost koja nam je, iako daleka, ponekad pokucala na vrata doma.
 • U ljudskom životu ima i jednog i drugog stanja ljudskih osjećaja. Netko u nekom periodu življenja podvuče crtu ispod svih iskustava koja su ga učinila nesretnim i sretnim ljudskim bićem, da bi napravio ravnotežu između patnje i sreće, ludosti i mudrosti, bolesti zdravlja, tuge i radosti, nemira i mira. Naša spisateljica se pomirila sa životom takvim kakav je bio, sa samom sobom, svijetom koji je okružuje i sa Bogom u sebi. Ona je našla mir svoje duše u skladnim međuodnosima s okolinom u kojoj egzistira. Svima nama predstoji, da dođemo do te točke iskrenosti u sebi koja nam otvara vrata Aladinove svjetiljke ispunjenih želja.
 • Ovom knjigom "Marioneta iz prošlih vremena" Jadranka Varga pokazala nam je put kako se hoda u bespuću iskustava i kako se uspostavlja iskrenost prema sebi i svijetu koji nam je igralište gdje nema pobjednika niti pobijeđenog. Svi nesvjesni ljudi zatvorenog tvrdog srca su marionete sustava u kojem žive sve do trenutka kad to svoje tvrdo srce ne omekšaju i otvore za istinu takvu kako su je sami doživjeli i bace je pod noge bilo kome tko je željan tuđih iskustava, a bježi od svojih vlastitih. Koliko je teško skinuti masku i pokazati pravo lice proživljenog života u njenoj sjeni, zna samo onaj tko skine masku straha i srama od bilo kakve osude sa svoje duše.
 • Počašćena sam što sam dobila priliku, da među prvim čitateljima pročitam ovu prekrasnu knjigu proze i svoje utiske podijelim sa vama koji ćete je imati priliku pročitati i doživjeti na samo vama svojstven način. Od sveg srca preporučujem ovo iznimno lijepo i pitko štivo koje će vas bez ikakve sumnje oplemeniti svojim sadržajem.
   

  Anđa Jotanović, pjesnikinja i spisateljica, Rijeka, 29.03.2021.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga18.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Radost življenja", Krunoslava Šetke, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE
 • Knjiga "Radost življenja" sastavljena je od dvije duhovne drame "Običan" i "Odgovorni građanin" - koje govore o radosti koja, u temeljnom smislu, nije povezana sa smijehom, nego s pronalaskom Izvora života i radosti, a to je Bog.
 • U prvoj drami glavni lik prolazi kroz kušnje i čišćenja duše u životu dok ne pronađe skrivenog Boga, a u drugoj glavni lik će Gospodina postupno otkrivati preko svoje pobožne supruge, jer Gospodin ima razne načine kako privući ljude k Sebi.
 • Radost čovjekova se nalazi u "suživotu" sa svojim Stvoriteljem, svemogućim i sveznajućim Bogom, koji je sama ljubav i milosrđe.
 • To je punina radosti, a smijeh je samo kap u moru na Zemlji te ogromne radosti koja vlada u Nebu.
 • Najveći pronalazač na svijetu je onaj čovjek koji je pronašao Boga. O tomu govore ove dvije duhovne drame. Pronalasci su nekad više, nekad manje uspješni, ali radosna je vijest da se Bog otkriva onima koji tragaju za Njim.
 • Poruka knjige je stoga: Tragajmo za Gospodinom!
   

  Krunoslav Šetka

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/setka4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Hrvatska povijesna baština", Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • Hrvatska povijesna baština - Proslov
 • Crtice iz hrvatske povijesti objavljene su na portalima benedikt.hr i croativ.net kao podsjetnik na ljude i događaje iz hrvatske povijesti. Ulice i trgovi imenovani su po znamenitim osobama, a stanovnici grada često ne znaju ništa o osobi po kojoj je ulica dobila ime. U gradovima i mjestima postavljeni su spomenici, a da većina stanovnika grada ne zna ispričati priču o osobi koja ima spomenik.
 • Hrvatsku povijest pisali su osvajači i ideološki usmjereni "istoričari" koji su zatirali identitet hrvatskoga naroda, davali krive intepretacije povijesnih događaja, prešućivali mnogobrojne hrvatske domoljube ili ih prikazivali u negativnom kontekstu. Nažalost, o nekim Hrvatima se više zna izvan Hrvatske, neki imaju spomenike, ulice i trgovi nose njihova imena, a u Hrvatskoj nemaju ni ulicu, ni trg, niti spomenik. Danas imamo svoju državu i nužno je ispraviti krive navode, spomenuti prešućene i dokumentirano pokazati hrvatsku povijest u pravom svjetlu.
 • Arhološki lokaliteti: Nin, Biskupija, Knin, Solin, Bribirska glavica i drugi svjedoče o nastanku i razvoju hrvatske države, svjedoče o hrvatskim vladarima i plemićima. Starohrvatske crkvice svjedoče o kršćanskoj tradiciji hrvatskoga naroda. Crtice o starim cestama, željezničkim prugama, prvim tramvajima, poštanskim uredima, meteorološkim mjerenjima, elektrifikaciji, prvim bolnicama, sveučilištima, športskim aktivnostima, radio postaji Zagreb i drugome pokazuju razvojni put na području Hrvatske koji je išao paralelno s europskim putom.
 • Ove crtice su poticaj za upoznavanje s nacionalnom poviješću i kulturom, doprinosom Hrvata svjetskoj znanosti i kulturi. One su poticaj izučavanju, barem i površnom, nacionalne povijesti i kulture.
 • Pri izboru literature treba biti pažljiv jer mnogo toga napisano je s ideoloških i imperijalističkih pozicija. Zatiranjem hrvatskoga imena, pisma i kulture tijekom stoljeća osvajači su nastojali izbrisati hrvatsku povijest i hrvatski kulturni identitet, ali to nisu uspjeli.
 • Napomena: Objavljene crtice podijeljene su u pet cjelina: Hrvatska povijesna baština, Hrvatska kulturna baština, Hrvatska katoličko-kulturna baština, Prirodna baština Lijepe Naše i Znamenite Hrvatice i Hrvati.
   

  Autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jukic8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Osobitost realnog", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE OSOBITOST REALNOG
 • Pred srpske i hrvatske čitatelje prilažem rad pod imenom "Osobitost realnog". Taj rad je nastao na bazi predavanja koja sam imao na srpskom radiju u Adelaideu, na radio stanici ENA koja pripada grčkoj etničkoj zajednici u Južnoj Australiji i to od vremena početka veljače 2021. godine do danas.
 • Meni je bila čast, da sam imao prilike i srpskoj zajednici u Adelaideu i Australiji dati svoj mali doprinos i na taj način obogatiti srpski etnički radio sa temama iz australske filozofije. Tema je po svemu bila interesantna i srpskim sluštateljima i sluštateljima drugih etničkih skupina tim više što je nas ovdje u novoj domovini priličan broj pa se moglo osvjedočiti o temama vezanim za australsko duhovno podneblje, ali postoji i jedan moj unutrašnji interes prema pitanjima realizma i kako se tim pitanjima pristupalo sa vremena na vrijeme od vremena Hegela i Marxa do danas.
 • Kod nas je, a u i Srbiji i u Hrvatskoj postojalo jako puno diskusija o realizmu u umjetnosti. Govorilo se o realizmu Marxa i tendenciji u umjetničkom dijelu počevši od Engelsa, govorilo se i pisalo o realizmu Lukacsa, o socijalističkom realizmu i mi kao da smo nastojali prevladati svaki od ovih vidova realizma smatrajući to vulgarnom teorijom odraza. Kao što je poznato čitava je priča počela socijalističkim sloganom, da u umjetnosti treba vladati pravilo "subjektivnog odraza objektivne stvarnosti".
 • Mnogi su kod nas nakon Drugog svjetskoga rata prihvaćali ovo pravilo kao vlastito, a onda su iz novih prilika ponukani novim odnosima i novom realnošću jugoslavenskog socijalizma od tog principa odustali, a neki su se njemu i suprotstavili smatrajući to vulgarnim ruskim dijamatom. Onda se govorilo o takvim ministrima u umjetnosti kao što su bili Berija ili Ždanov. Kod nas je ta diskusija počela relativno rano sa Krležinim referatom o socijalističkoj kulturi i socijalističkom realizmu na Ljubljanskom kongresu knjževnika 1952., dakle, neposredno nakon našeg sukoba sa Informbiroom 1948. i u tom referatu Krleža je iznosio neke manjkavosti socijalističkog realizma i što je to naš genuini put prema slobodnoj socijalističkoj kulturi pretpostavljajući značajne razlike između našeg i ruskog puta u socijalizam.
 • Ta diskusija danas, a tako se meni čini, nema više neko realno značenje, osim možda što pobuđuje interes povjesničara umjetnosti i filozofa, ali je ona uglavnom danas napuštena i zaboravljena. Veliko je pitanje koliko je Krleža u tom referatu uspio osporiti neke navode realistične literature i estetičkog realizma. Pri tom se smetnulo s uma, da u filozofiji 20. stoljeća postoje neke alternative teoriji realizma koja je bila njegovana u filozofiji dijalektičkog materijalizma.
 • Jedna alternativa svakako je bila filozofija Nicolaia Hartmanna koji je afirmirao načelo izlaganja životne istine u umjetničkom djelu posebno literarnom kao što je izlagao u svojoj "Estetici", a druga alternativa ne manje značajna je i ova alternativa tzv. australskog realizma koji počinje negdje krajem '20.-tih godina prošlog stoljeća.
 • U Australiji je postojala jedna diskusija oko realizma koja je trajala desetljećima pa je malo čudno, da mi nemamo nikakvog pojma o njoj kao što nam nisu poznati njeni glavni protagonisti, najznačajniji australski filozofi i filozofkinje.
 • Da bi se maknuo ovaj nedostatak, ja sam se prihvatio dužnosti da pred srpske i hrvatske čitatelje donesem listu najznačajnijih protagonista tzv. australskog realizma koji je još uvek nazočan u velikom dijelu australske akademske filozofije kao i u australskoj politici i političkoj praksi. Tako se jednim dijelom otklanja nepravda koja je kod nas napravljena teoriji estetičkog realizma, ali i nepravda prema ukupnoj australskoj filozofiji koja nam je ostala totalna nepoznanica.
 •  

  Dr. Zlatan Gavrilovic Kovač, Adelaide, 15.2.2021.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic53.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Raspuštene misli", Ive Mije Andića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Aforizmom protiv gluposti
 • Sigurno ste svjesni da je u današnje vrijeme glupost pustila duboke korijene. Korijenje te gluposti ili svih apsurda s kojim nažalost svi mi moramo živjeti najlakše je detektirati pomoću aforizma. Svega toga vjerojatno je bio svjestan i Ivo Mijo Andrić kad je pisao svoju novu knjigu aforizama "Raspuštene misli". A, on je u toj knjizi korijene te gluposti detektirao nevjerojatno lucidno.
 • A, jeste li se ikad upitali kakve nam to poruke stižu s saborske govornice, televizije, interneta, facebooka, serija, kvizova, dokumentaraca, "reality showova" i sličnog? Upravo one koje nam Andrić razobličuje aforizmima kao notorne neistine, koje nam se uporno nameću kao jedine i prave istine.
 • Jeste li se upitali koja je svrha svih tih neistina? Odgovor na ovo pitanje je jednostavan: svrha im je pretvoriti čovjeka u sredstvo, što više ga dehumanizirati i otuđiti, ne bi li se od njega imalo što više koristi, da bi se na njemu što više zaradilo.
 • Čovjeka, dakle, treba zaglupiti, prodati mu rog za svijeću, uvjeriti ga da on zapravo nije ono što misli, da je ono što nije, isprati mu mozak, ograničiti mu slobodu na pravo da radi, da troši i da se zabavlja ne bi li što manje mislio jer državi, političarima, crkvi, bankarima i korporacijama samo takav može biti od koristi.
 • Sve to, a i više od toga saznati ćete u novoj knjizi aforizama Ive Mije Andrića, po imenu "Raspuštene misli, Aforizmi, gnome i sentence". I upravo stoga predlažemo vam da je svakako pročitate. Tek toliko da se korijenje ne bi ukorijenilo.
 • Napravili smo korjenite promjene. Sada jedemo… korijenje - kaže pisac u jednom aforizmu. Zvuči li vam to poznato?
 •  

  U Zagrebu 28. 03. 2021. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric23.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Hrvatska kulturna baština", Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Hrvatska kulturna baština (crtice) - Proslov
 • Hrvatska kulturna baštini svjedoči o hrvatskom identitetu i kontinuitetu. Tri pisma: latinica, hrvatska glagoljica i hrvatska ćirilica (bosančica) te starohrvatski jezici: latinski, staroslavenski i starohrvatski sastavni su dio hrvatske pismenosti i identiteta. Hrvatski jezik sastoji se od tri narječja: čakavskoga, kajkavskoga i štokavskoga (zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što) koja čine jednu cjelinu. Borba za očuvanje pisma i jezika bila je stoljetna, a traje i danas. Kameni spomenici i pisani dokumenti svjedoče o razvoju pisma i jezika u Hrvata. Dokumenti i stare knjige pokazuju europsku razinu pismenosti i kulture kod Hrvata. Hrvatska kulturna baština nalazi se, osim u Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini, još u više europskih zemalja.
 • UNESCO je prepoznao specifičnosti hrvatske kulturne baštine (nematerijalne i materijalne) pa je na svoju listu europske i svjetske baštine uvrstio niz manifestacija: Sinjsku alku, klapsko pjevanje, bećarac, hrvatsko čipkarstvo, drvene igračke Hrvatskoga zagorja, hrvatsku drvenu brodogradnju, proljetnu procesiju Ljelja iz Gorjana, zvončare Kastavštine, Nijemo kolo iz Zagore i druge.
 • Europskoj i svjetskoj kulturnoj baštini pripadaju zidine i utvrde grada Dubrovnika, stari grad Trogir, Dioklecijanova palača, mletačke utvrde u Hrvatskoj, šibenske utvrde, Starogradsko polje, suhozidi i drugo.
 • Bogatstvo hrvatskoga folklora (nošnje, plesovi, napjevi) i naivna umjetnost Hrvatske također predstavljaju baštinu našega naroda.
 • Nažalost, u hrvatskim školama se nedovoljno uči o povjesti i kulturi hrvatskoga naroda. Crticama se želi podsjetiti znalce i potaknuti one koji ne znaju da se upoznaju s kulturnom baštinom hrvatskoga naroda i onim po čemu smo jedinstveni i prepoznatljivi u Europi i svijetu. Na kraju crtica nalaze se i izvori temeljem kojih su crtice napisane. Literature ima dosta, ali postoje poteškoće pri izboru jer je veliki broj prikaza napravljen na ideološkoj osnovi pa je loš. Kada se pogledaju stare jugoslavenske enciklopedije, može se vidjeti ideološki pristup i velikosrpska ideologija koja svojata hrvatske pisce, hrvatske gradove i hrvatsko more. U muzejima, arhivima i literaturi nalaze se mnogobrojni dokumenti koji svjedoče o našem narodu, njegovoj kulturi, vjeri i razvoju koji nisu dovoljno poznati široj javnosti jer su osvajači nametali svoju intepretaciju povijesti.
 • Napomena: Objavljene crtice podijeljene su u pet cjelina: Hrvatska povijesna baština, Hrvatska kulturna baština, Hrvatska katoličko-kulturna baština, Prirodna baština Lijepe Naše i Znamenite Hrvatice i Hrvati.
   

  Autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jukic7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Eros i Kabala", Miljenka Brkića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Miljenko Brkić EROS I KABALA
 • Nova knjiga dr. sc. Miljenka Brkića Eros i Kabala dragocjeni je i vjerodostojni korak na putu predstavljanja duhovne, mistične i filozofske tradicije Kabale. Autor je ovoga puta u središte razmatranja postavio bogato razumijevanje ljudske spolnosti i erotike u kabalističkom učenju. Kabala je dio duhovne tradicije judaizma i sastoji se, ističe Brkić, od tumačenja dubljeg smisla biblijskih tekstova i krajnjoj tajni postojanja svijeta i čovjeka. Pri tome se pod mističnim podrazumijeva način dubokog proživljavanja temeljnih postavki kabalističkog učenja.
 • Drugi središnji pojam knjige Eros - nasuprot suvremenim redukcionističkim, banalnim i instrumentalnim pristupima - autor predstavlja kao temeljni princip koji cjelinu bića drži zajedno i obdržava svijet. Utoliko je i erotika, u dubljoj i promišljenijom slici svijeta iz očišta kabalističkog učenja, dimenzija objedinjavanja i sljubljivanja te najsnažniji simbol jedinstva i težnje za cjelinom svijeta.
 • Kompozicijski i argumentacijski knjiga čini svojevrsnu usporednicu s Platonovim dijalogom Gozba ili o ljubavi. Baš kao što Platon razotkriva skrivene dimenzije ljubavi koje nadilaze tjelesnost, tako i Kabala, uvjerljivo pokazuje Brkić, upućuje na stupnjevite putove uzdizanja erosa sve do krajnjeg cilja sjedinjenja s Bogom.
 • Smisleni odgovor na erotsku žudnju utoliko nije zatomljivanje ili poricanje riječima, nego je prije svega umijeće njezina sadržajnog oblikovanja. Preciznije rečeno, autor nastoji pokazati na koji se način svijest o libidu kroz kabalističko iskustvo uzdiže do libidinozne svijesti i uvida u više razine postojanja. Brkić strpljivo i prohodno vodi čitatelje kroz zamršene termine i značenja kabalističkog učenja. Nije na odmet istaknuti da je knjiga precizno podijeljena na poglavlja i potpoglavlja s pripadajućim naslovima i podnaslovima što onda čitatelju u velikoj mjeri olakšava orijentaciju, prohodnost i preglednost.
 • Nasuprot zapadnjačkim dihotomijama tijela i duše, autor se oslanja na kabalistički put sefirota u kojima se očituje jedinstvo nasuprotnih Božjih atributa. Smisao erotike u njezinu punom i duhovnom značenju jest upravo u nadilaženju sebstva, u prekoračivanju granica izdvojenosti te u moći sjedinjavanja. Tajnoviti put Erosa započinje sa sjedinjavanjem muškarca i žene u činu ljubavi te se kroz razine duše i svijeta uspinje do sjedinjavanja s Prirodom i Bogom. Autor utoliko smjelo izvodi - ono što je orgazam za tijelo, to je molitva za dušu. U prvom slučaju čovjek se potpuno predaje prirodi, dok se u drugom slučaju kroz snažnu vjeru i transcendenciju čovjek u potpunoj otvorenosti predaje Bogu. Te dvije nasuprotne i krajnje točke životnog puta uzdizanja i mističnog doživljaja ne samo što su praćene vrhovnim užitkom tijela i duha, nego dijele i doživljaj transcendiranja ili blaženog nestajanja u prirodi odnosno Bogu. Dva su puta transcendiranja u beskonačni izvor postojanja. Prvi je put prirodni proces umiranja vođen silom smrti. Drugi put transcendiranja je praksa Kabale kojom se hoće dosegnuti jedinstvo s Bogom. I život i smrt jesu, ali je prednost života pred smrti, navodi autor, u onome što Bog unosi u život a to je blaženstvo.
 • U posebnom poglavlju, nakon konceptualnog dijela knjige, autor podastire svojevrsnu demonstraciju kabalističkog čitanja smisla. Riječ je o tumačenjima odabranih stihova Pjesme nad pjesmama koja sežu do najdubljih razina kabalističkog razumijevanja svijeta.
 • Završni dio ove opsegom nevelike knjige donosi vrlo koristan i poučan Mali leksikon pojmova rabljenih u knjizi. Tu je i vrlo instruktivan popis adekvatne literature.
 • Primarna vrijednost Brkićeve knjige jest u tome što u našim vremenima oskudnoga smisla ne dopušta da jedna snažna duhovna, mistična, religijska i filozofska tradicija postane potpuna nepoznanica domaćoj javnosti. Sve druge vrijednosti knjige, pažljivi će čitatelj, vjerujem i sam prepoznati.
   

  Dr.sc. Raul Raunić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/brkic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Trokut ljubavi i smrti", Izudina R Bihorca, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RECENZIJA ROMANA TROKUT LJUBAVI I SMRTI
 • Romanom Trokut ljubavi i smrti Izudin R. Bihorac nastavlja vječitu dilemu svevremenih tema kao što su ljubav, patnja, osveta. O ljubavi i ljubavnim jadima se piše vjerovatno otkako je čovjek spoznao svoje biće, a u tom nepresušnom vrelu se našao i autor ovog romana s idejom da progovori o jednostavnim ljubavima jednostavnih ljudi.
 • Nema tu mjesta, bar prema Izudinovoj zamisli, za teške tragedije, epske likove, uzvišene ljepote, već je cilj prvenstveno pričati o zaljubljenosti dvoje mladih ljudi, oslonjenih jedno na drugo, kojima je jedina želja da budu sretni zajedno, a da od života traže samo najbolje. I kako to u realnom svijetu teško može da se ostvari, tako se životi mladića i djevojaka nađu u vrtlogu koji im pomuti sreću, dvojici čak oduzme ono što je čovjeku najvrjednije.
 • Autor ovog ljubavnog romana prati ne jednu već četiri velike ljubavi, četiri sarajevska para koji su raja, odani prijatelji; u svojim najboljim godinama i materijalno situirani, samo bi da otkinu svoj komadić sreće, druže se, putuju, provode. Ali tu je osveta koju sprovode dvojica kriminalaca samo zbog naizgled nevažnog i gotovo zaboravljenog obračuna, više da iskale svoj bijes na sretnima, usput i steknu materijalnu korist. Pisac nam nedvojbeno, ne mogavši prigušiti emocije, o njima najbolje govori ko su i kakvi su.
 • Radnja romana se prepliće u odnosima ljubavnih parova i odvija u tri bitna grada: Sarajevo, Pariz, Milano. Autor vješto vodi radnju, iscrtava karaktere likova, ali se ne ustručava ni ljubavnih scena u kojima je erotika katkada prenaglašena.
 • Čitaocu će ovo djelo pružiti pored zanimljive priče i uzbudljive scena nasilja, upoznavanja s historijskim znamenitostima, necenzurisane opise ljubavi.
   

  Šimo Ešić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/bihorac.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Viktorijin plač", Slavice Juhas, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • O STIHOVIMA (I LJUDIMA)
 • Stihovi su blago zatvoreno u školjke, kaže Slavica Juhas u jednoj svojoj pjesmi koju na moje veliko zadovoljstvo možete pronaći u ovoj zbirci Viktorijin plač. Pobjedničin (pobjednički?) plač, plač koji sukne u trenutku kada pojedinac pobijedi drugu osobu ili sebe, neku nedaću I nepremostivu prepreku?
 • Je li Slavica svojim blagom iz školjke uspjela pobijediti svoje tjeskobe, nezadovoljstva ovim svijetom ili je pobijedila stvarajući ljepotu tamo gdje se mnogi ne usude potražiti je?
 • Stihovi su blagost naših samoća, oni nas smještaju u osjećaje nama prepoznatljive i potrebne; stihovi su nasušna potreba u vremenima koja traže svrhovitost, nadmetanje u posjedu materijalnih dobara, u osobnim i društvenim krizama, u zdravstvenim nedaćama koje nas još više udaljavaju od drugih ljudi (ljude možemo voljeti ili ne, podnositi ili ne, približavati im se ili se udaljavati svojevoljno od njih), ali su nam ljudi potrebni kako bismo se imali s kime uspoređivati - sam čovjek ne zna koliko zna, je li plemenit ili uopće nije takav, koliko je trpeljiv ili netrpeljiv, suosjećajan ili hladan. Potrebni su nam razgovori ma koliko tada bili umorni od mnogih praznih riječi.
 • Potreban nam je pogled, dodir, osmijeh, pozdrav - pa makar u prolasku, usputno, preko ceste, u magli ili u slutnji.
 • Ali, kada stvaramo stihove (mogu oni nastajati i u Slavičinoj kuli od papira, a ne u kuli od bjelokosti kakvu su stvarali stvarali mnogi stariji pjesnici, za mnogih njezinih besanih noći čak i na postelji od krvi), naša je samotnost ispunjenija, ona je samo naša i u nju ne moramo pustiti nepoželjne. Nepoćudne.
 • Ćudljive, možda? Nego samo one koji su spremni osjetiti finu pređu rime, čudnovatost odabira riječi, doživjeti Slavičinu potrebu za stvaranjem novotvorenica (koje možda nećete uspjeti guglati), iskusiti glasne šapate i utišane vapaje.
 • Vapaje duboko nespokojne pjesnikinje. Njezin nespokoj koji je i naš, moj, vaš i svačiji, njezino opetovano nijekanje ove stvarnosti, dnevne.
 • Rečeno je da umjetnost izvire iz boli. Onda Slavicu Juhas boli ovaj realitet u kome smo prisiljeni bivati, a realnost je uvijek jača i zato je Slavičina kula baš od papira. Ispisani papir njezin je štit, to je njezina pobjeda nam svime što je okružuje. A nije idealno. Nikome. Samo što mnogi od nas nisu sposobni svoje nemire izraziti na tako dojmljiv, sebi svojstven, način. A "čovjek je uznemiren trajno" pa tako i nastaju pjesničke zbirke kakva je ova - Viktorijin plač.
 • (P.S. Ime Viktorija možda potječe od:
 • atinske riječi za pobjednicu
 • l imena rimske božice pobjede
 • saudijskog izraza za onu koja osvaja
 • staroengleskog izraza wigan za borbu
 • praindoeuropskog korijena weik za snagu i eneregiju.
 • Bilo kako bilo, Slavica Juhas s ponosom može biti sve to: snažna i borbena osvajačica te pobjednica.)
 • Pa zašto onda Viktorija plače? Pročitajte.
   

  Zlata Knez

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juhas8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Sin Ezra", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo uz pomoć recenzije knjige:
 • OSVRT NA KNJIGU "SIN EZRA" dr ZLATANA GAVRILOVIĆA KOVAČA
 • Bazna točka svakog oca je njegovo dijete pa je tako Ezra Rex ishodište otkud kreće Zlatanov život nakon Ezrinog rođenja.
 • Ovu knjigu je otac pisao o svom sinu: o njemu kao djetetu, o njemu kao mladiću kad je došao u neke nemilosrdne okolnosti i na kraju o svom sinu kao priznatom australskom mikrobiologu, odraslom muškarcu koji je preuzeo brigu o svom ocu, književniku, esejisti, pjesniku, kliničkom sociologu i o čovjeku sa još mnogo titula koji je u svom životu završio dva fakulteta, napisao preko 50 knjiga i došao u jedno zrelo razdoblje kad je ovu svoju knjigu posvetio najdragocjenijem biću u svom životu - svom sinu Ezri.
 • Ezra Rex, bacelor of science with honors, uskoro titula dr.ing., mikrobiolog, danas ima 36 godina, život je posvetio znanosti i priznat je u Australiji na sveučilištu u Adelaideu kao vrstan znanstvenik.
 • To dijete koje je sa svojih samo 10 godina starosti 1994. preletjelo avionom sa svojim roditeljima pola planeta, od Zagreba do Adelaidea u Australiji, živjelo je jednim životom kojeg samo ono pozna, ali je taj mladi čovjek danas postigao ono što mnoga djeca poznatih osoba nisu postignula i to je postigao u stranom svijetu, na dalekom kontinentu u vrlo zahtjevnoj znanstvenoj disciplini kao što je mikrobiologija.
 • Dok sam čitala ovu knjigu, imala sam ispred sebe cijeli spektar događaja iz djetinjstva ovog mladog znanstvenika i njegovog oca i to sa koliko snage su se obojica borili kroz život u stranom svijetu, među ljudima koje nisu poznavali i to još u uvjetima kad je Ezra postao dijete rastavljenih roditelja.
 • Samo su velika očeva briga i ljubav uspjele Ezru održati i podignuti na noge, jer da toga nije bilo - svijet bi bio zakinut za jednog briljantnog mladog znanstvenika koji uskoro stječe titulu iz doktorata mikrobiologije.
 • Jako sam ponosna što je dr Zlatan Gavrilović Kovač ovu knjigu posvetio svom sinu Ezri i što će se i ona naći u njegovom bogatom opusu od preko 50 izdanih knjiga.
 • Zlatanu i Ezri želim puno lijepih zajedničkih trenutaka u životu i bila mi je izuzetna čast što sam sudjelovala u stvaranju i ove Zlatanove knjige.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 02.01.2021.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic52.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Čudna knjiga za čudne ljude", Slavomira Cune Miljevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela uvoda u knjigu:
 • UMJESTO PREDGOVORA
 • Završavajući prije par godina "Knjigu o čudima", bio sam skoro uvjeren kako je moje putovanje kroz više razine svijesti privedeno kraju. Poput svojevrsne rekapitulacije prijeđenog puta i na njemu proživljenih slika i osviještenih spoznaja o poljima osobne svijesti, tako nastala sinteza svega, činila mi se potpuno zaokruženom.
 • Međutim, više mjesečni period koji je uslijedio poručio mi je kako sam još uvijek poprilično udaljen od istinitosti takvih zaključaka. Neka nova mentalna putovanja; vizije izmiješanih vremenskih koridora, sve više i češće slale su mi upozorenje o nečemu što mi tek predstoji za razumijevanje.
 • Ono što je posebno iritiralo, a u nekim trenucima i počinjalo zabrinjavati, bio je čudan subjektivni osjećaj sve težeg i nelagodnog nošenja emotivno-mentalnih tereta povezanih s takvim vizijama i doživljajima. Ako se uz to nadodaju i sve učestalije spoznaje o "rupama" u uspostavljenom sintetiziranom tkanju, postalo je logično kako mi predstoji barem još jedno "dubinsko putovanje" kroz vlastito osobno polje. Stotinjak zabilježenih papirića koji su čekali u posebnoj terminskoj mapi, na kojima su svoje mjesto na uvijek isti način nalazile spomenute spoznaje i doživljene iskrice misaonih obrazaca, samo su potvrđivale takav zaključak.
 • No, da bih na takvo putovanje uopće mogao krenuti, od samog početka razmišljanja o nastavku davno započetih putovanja bilo mi je jasno kako je uspostavljenu sintezu prethodno potrebno rastaviti na nekolicinu njenih strukturnih dijelova.
 • Jedino izraženi u svojim oblicima zajedničkih načela i zakonitosti mogli su poslužiti kao temeljna podloga iz koje će se izdizati novo zdanje nedostajućeg sadržaja... zdanja, koje je na neki, po malo nelogičan način, sve prethodno ispričane priče s njihovim ulogama, opet uvodio na proscenij novo započetog segmenta životnog kazališnog komada.
 • Vraćajući se na tri davno završene knjige koje sam iz milošte nazivao "sjemenskom trilogijom", uspijevao sam tu novu priču započeti s tri temeljne spoznaje koje je svaka od njih nosila kao vlastitu "crvenu nit".
 • Na prvom mjestu - koliko se god danas činila logičnom i jednostavnom, a u ono doba vrhunskim dosegom vlastite svijesti - svojom se objavom nametnula spoznaja o "neupitnosti osobnog polja svijesti".
 • Ako joj se pritom nadoda doživljeni uvid u njegovu ulogu gradbenog elementa super složene strukture Zajedničkog (time istovremeno i više dimenzijskog) polja svijesti, dileme oko dosegnutih razina svijesti nije moglo biti.
 • Na drugom mjestu, poput nekog novog, no posve funkcionalnog koraka na tom započetom usponu, uslijedila je spoznaja o doslovnom: "paralelizmu" viših dimenzija i osobnog polja svijesti.
 • U tako pojednostavljenoj definiciji relativno sam brzo stigao i do razumijevanja višedimenzionalnosti i njega samoga.
   

  Slavomir Cune Miljević

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/miljevic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Aforizmi džepni", Save Ilića, predstaviti ćemo vam uz pomoć uvoda u knjigu:
 • UVOD
 • Pod književnošću podrazumijeva se roman, pjesma, epigram, priča, basna, aforizam ili neko drugo književno djelo u kojem se oštro i na duhovit način ukazuje na štetne pojave u društvu! U književnosti su sadržani mnogi žanrovi i humoristička djela satiričnog sadržaja koje čitatelji rado čitaju i dobiva-ju korisna znanja i pouke.
 • Satira kao književni žanr nastala je kada je vrijeme išlo unazad. Prije drugog stoljeća stare ere u starogrčkoj književnosti najznačajniji satiričari bili su Simond, Artiloh, Folkidro i komediograf Aristofan.
 • Satira je književni oblik u kojem satiričari ismijavaju pojedinca, državu i vlast. Ona razobličuje društvene proturiječnosti, političke strasti i druge društvene slabosti. Svojim duhovitim podsmjehom i na duhovit način kritizira i opominje.
 • Satira je često sredstvo političke borbe, a tu tvrdnju kroz povijest naglašavaju pisci, političari i teoretičari. Poznato je da satira ismijava i kritizira. Humor nasmijava i uveseljava, što je od velikog značenja za dobro raspoloženje, ali i zdravlje.
 • Liječnici isto ističu da smijeh kod bolesnika, posebno kod teških i nepokretnih, kao i satira i aforizmi, mogu poboljšati raspoloženje.
 • Nadalje, liječnici tvrde da smijeh pomlađuje srce, mozak, smanjuje bol, liječi stres, jača krvne sudove, popravlja cirkulaciju i čisti organizam od pakosti, zavisti, egoizma i mržnje.
 • Ova knjižica "Aforizmi džepni" namijenjena je čitateljima koji će pokazati i minimum interesa za njen sadržaj. Posebno je namijenjena težim bolesnicima koji nisu u mogućnosti držati u rukama velike i teške knjige u ležećem položaju.
 • Za očekivati je da će starim i bolesnim osobama netko mlađi pročitati pokoji redak iz ove knjižice ili neke druge knjige po želji bolesnika. Knjižica je namijenjena i čitateljima koji putuju i nisu u mogućnosti nositi teške knjige.
 • U ovu zbirku uneseni su aforizmi šezdesetak autora iz više država. Svima njima izražavam neizmjernu zahvalnost. Bez njihovih djela ne bi imala željenu vrijednost. Ako ova zbirka i njen sadržaj makar u nekom dijelu umanji poteškoće bolesniku ili putniku na dalekom putu, priređivač će biti radostan i sretan!
   

  Priređivač

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/ilic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Bijeli put", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • "BIJELI PUT" JADRANKE VARGE
 • Ovo je 17. zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga, naslov "Bijeli put", isto kao i jedna pjesma u zbirci koja je posvećena autoričinom psiću koji se zove Maša, od milja nazvana i Mašenka. Ta je curica udomljena, jer bi bila napuštena, a sa vremenom je postala obiteljska ljubimica i veliki dio autoričinog života i odnosi se na brigu oko nje.
 • Dakle, centralna tematika ove zbirke je neka posebna autoričina osobna usamljenost u sebi i načini, da se ta usamljenost prevlada u našem svakodnevnom životu i bivstvovanju. Kao takva, ova poezija je egzistencijalnog karaktera, ali mislim da je većina djela koje je autorica napisala baš takva, uostalom zar poezija može biti drugačija, nego egzistencijalna?
 • Za ovu poeziju opet vrijedi, da iznosi naše ideale o svijetu, životu, čovjeku, a to je oblik ljudskog dovršenja ili čovjekove mogućnosti koji pokazuje kako je ljudska misao krhka i da se u stvarnosti ne može ostvariti, ali nas ti ideali vode. Na našem putu oni su kao signali na moru, kao svjetionici, dok plovidba još traje u prostranstvu sveobuhvatnoga. Mi doduše stalno pokušavamo dohvatiti ono što je najbliže i to rukovodeći se svojim idealima, ali mišljenje o sveobuhvatnom proširuje taj prostor, tu beskrajnu morsku površinu. Zato bit čovjeka ne leži u idealu koji se može fiksirati, nego samo u njegovom neograničenom zadatku, čije ispunjenje biva u realnoj životnoj situaciji i realnom svakodnevnom iskustvu.
 • Bit čovjeka se, dakle, ne otkriva u nečemu što je zatvoreno, u onome što se može tobože saznati, ona se ne iscrpljuje niti u cjelokupnosti njegovog postojanja kao što je to svijest ili njegov duh, nego je on sve to i on iščezava ili propada kada bilo koji od ovih elemenata ili načina njegove biti otpadne ili iščezne, a poezija je ovdje kao jedna naša sposobnost, da probudimo vlastita sjećanja preko kojih se vraćamo fundamentima, onoj nekoj skrivenoj dubini koja se osjeća u velikim trenucima, prožimajući sve načine sveobuhvatnog preko kojih naše biće dobiva na sigurnosti i izvijesnosti.
 • Schelling je to nazvao našom "znanošću koja je slična stvaranju svijeta" kao da smo svim svojim bićem bili prisutni u poretku svih stvari i kao da je ono iščezlo u skučenosti našeg svijeta. Mi tonemo u bezdan sveobuhvatnoga i beskrajnoga. Kao takvi mi stojimo usred ništavila, a možemo osjetiti vlastito sebstvo jedino, ako smo sami pri sebi, a to znači da je uočavanje ove širine i dubine bezdana beskrajnoga moguće ukoliko izaziva sposobnost našeg unutrašnjeg promatranja i spremnosti za život, jer je i jedno I drugo moguće, kaže Jaspers:
 • "U supstancijanome gubljenju sebe opažam ništavilo. U činjenici što sam sâm sebi poklonjen, opažam obilje sveobuhvatnoga. Niti jedno niti drugo ne može se iznuditi. Voljno mogu biti samo pošten, mogu da se pripremim za životnu avanturu i mogu da opominjem, ukoliko stvari nisu pravo. Ako mi ništa ne dolazi u susret, ako ne volim na primjer i ne poklanjam ljubav, ako se posredstvom moje ljubavi ne javlja ono što jest i ako se u tome ne ispunjava moja bit, onda ja postajem samo postojanje koje je upotrebljivo kao materijal."
 • Medutim, čovjek nije samo stredstvo, nego je i konačni cilj, a to znači da se čovjek koji stvara nalazi pred dvostrukom mogućnošću , pod stalnom prijetnjom od ništavila i želje za vlastitim samoostvarenjem i to je, rekli bismo, krajnja poruka ove zbirke pjesama koje su jednostavne, obične, svakodnevne, a kao takve i sveobuhvatne i duboke.
 • Na tome autorici duboko zahvaljujemo.
   

  dr Zlatan Gavrilović Kovač, književnik, Adelaide, 02.11.2020.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga17.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Koje je boje zrak", Nikole Nikše Eterovića i Karle Njegrić- Schühler, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • DIJALOG RAZIGRANIH JASTAVA
 • Metodološki konzistentno i sustavno obrađivanje neke teme polazi od pretpostavljene distance između autora i onoga što autor obrađuje. Ovaj tekst je zapis jastva jednog autora i jedne autorice, tu nema distance, ona se gubi u povijesti uvremenjene misli, koji nastaje iz dana u dan, bez namjere da prestane, jer ovdje nije riječ o nečemu što se može zgotoviti, učiniti konačnim i nepokretnim. Ovdje je riječ o zapisu misli koja se kreće iz sebe same, o jednom vidu teoretskog života koji smisao ne traži izvan sebe, nego ga otkriva u susretu s istom takvom misli koja ne pristaje da bude objektivirana. Knjiga je prikladno sastavljena od nastavka, ali ni nastavci u ovoj knjizi nisu objektivirani, oni i dalje proizvode lanac novih nastavaka koji žive izvan ove knjige s namjerom da jednom postanu neka druga knjiga, a potom treća i tako unedogled.
 • Prve rečenice legitimiraju Nikšu i Karlu kao autore koji nadilaze sve moguće dihotomije. Oni ljudski svijet ne promatraju niti kao metafizičko jedinstvo, niti kao metafizičko dvojstvo. Upit o tome može li misao dobiti temperaturu, nije upit o svođenju duhovne stvarnosti na materijalnu, kako bi se obranile fizikalističke postavke, to nije upit niti o negiranju materijalnog svijeta, nego upozorenje kako se naš svijet, ili onaj svijet kojega smo bez kritičke svijesti, na razini čistog posjedovanja smatrali svojim, radikalno mijenja.
 • Iako iz teksta saznajemo informacije, primjerice o gradovima gdje se Nikša i Karla nalaze, saznajemo koji ih filozofi inspiriraju, kakav je njihov odnos prema patnji i smrti, ovo nije tekst o mjestima na kojima se umire, ovo je tekst o životu i ljubavi koja se rasvjetljava Prometejevom vatrom, Eutifronovom energijom, ali i pedagoškim obzirom Nikšine učiteljice Milke Staničić, koja je Nikšu poučila kako biti i ostati razigran, znatiželjan, otvoren, zahvalan i odgovoran. Odgovoran se ne može biti prema svijetu krutih pravila i ubijene znatiželje, nego isključivo prema vlastitom svijetu o kojemu baš mi živimo. Razumije se da taj svijet ne možemo posjedovati, jer smo se odlučili za jedan drugi posjed - za posjed znanja, ljubavi, znatiželje i odgovornosti.
 • Ukoliko bismo ponudili odgovor na pitanje, kakve je boje zrak, on bi nedvojbeno bio da je obojan bojom kretanja, te da su, upravo zbog toga, Nikša i Karla idealni putnici. Oni su se kretali u zapisu kojega čitamo, oni se kreću u zapisu kojega ćemo tek pročitati, oni kretanjem pomiču sve granice. Ovo je knjiga geografije slobode koja se usudila misliti granicu kako ne bi bila ničim ograničena, pa ni posjedovanjem granice. Granica nikome ni pripada, ona dijeli te tako otvara mogućnost da se zađe s onu stranu granice, ali i zarobljava one kojima su neke učiteljice i učitelji, neki autoriteti i državnici, neki generali i stožeri uništili znatiželju, odgovornost i zahvalnost.
 • Srećom, Karli i Nikši je njihovo jastvo sazdano od znatiželje, odgovornosti, zahvalnosti i vječitog kretanja.
   

  filozof Marko Vučetić, prijatelj, 15. X. 2020.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/eterovic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Katoličko-kulturna baština u lijepoj Našoj", Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Hrvatska katoličko-kulturna baština (crtice) - Proslov
 • Hrvatski narod je već u sedmom stoljeću prigrlio kršćanstvo. Za razvoj hrvatskoga društva i očuvanje hrvatskoga naroda veliku ulogu imala je katolička vjera o čemu svjedoče mnogobrojne crkve, samostani, spomenici i dokumenti. Katolički redovi (benediktinci, dominikanci, franjevci, isusovci i pavlini) doprinijeli su razvoju pismenosti, kulture, umjetnosti i duhovnosti na hrvatskim prostorima.
 • Otvaranje škola i sveučilišta doprinijelo je općem napretku hrvatskoga naroda. Crkva je prepoznala doprinos Hrvata te je najznamenitije proglasila svecima, blaženicima, blaženicama i mučenicima. Gospina svetišta diljem Hrvatske svjedoče o štovanju blažene Marije Djevice.
 • O malom dijelu katoličko-kulturne baštine hrvatskoga naroda objavljene su crtice na portalima: benedikt.hr i croativ.net, koje su ovdje objedinjene.
 • Napomena: Objavljene crtice podijeljene su u pet cjelina: Hrvatska povijesna baština, Hrvatska kulturna baština, Hrvatska katoličko-kulturna baština, Prirodna baština Lijepe Naše i Znamenite Hrvatice i Hrvati.
 •  

  Autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jukic6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Berači riječi", Ive Mije Andića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Osvrt na knjigu "Berači riječi", Ive Mije Andića
 • Za početak upitajmo se što je to osvrt ili prikaz? Osvrt ili prikaz je vrsta teksta u kojem se opisuje i predstavlja neko djelo: knjiga, članak, kazališna predstava, film, slika, izložba i slično. Nasuprot tome esej je kraća prozna vrsta u kojoj se obrađuje različita tematika, iz života ili znanosti, na način koji uključuje razmišljanje i zaključivanje, ali također ima i formu umjetničkog djela.Sve to napisali smo jer se pred nama nalazi knjiga Eseja i književnih prikaza "Berači riječi", Ive Mije Andića, koji odmah na početku knjige navodi i slijedeće:
 • Moram priznati da sam dugo razmišljao hoću li napisati prikaz, osvrt ili samo impresije o knjizi poezije Vidikovac na Odri sarajevske pjesnikinje Fadile Nure Haver. Za recenziju je već bilo kasno jer je knjiga objavljena prije nekoliko godina. Kritika je za takve knjige ružna i preteška riječ. Kako pisati kritiku o nečem što je više nego dobro? O dobrom se pišu i govore samo pohvale.
 • I tako riječ po riječ autor nas uvodi u svijet knjiga predstavivši nam u ovoj knjizi čak 37 pisanih djela i 6 književnika ili umjetnika u dijelu knjige koji je nazvao "Zapisi o ljudima i djelima "
 • Sve to odaje i silan trud, no i čitalačku radoznalost Ive Mije Andrića. Jer kao što mnogi poznati pisci napominju da ne možeš postati pisac ako ne znaš čitati, tako nam Ivo Mijo Andrić dokazuje da u njemu nakon mnogo godina i puno objavljenih knjiga još uvijek ima i žara i volje za čitanjem i pisanjem. Stoga recimo da je ova knjiga odraz njegovog čitalačkog iskustva u kojoj vas svojim riječima pokušava nagovoriti da pročitate bilo koju od knjiga koje je on odabrao za vas.
 • Poseban osvrt zaslužuje i dio knjige koji je sam autor nazvao "Zapisi o ljudima i djelima ". Ovdje nam autor predstavlja književnike i umjetnike koje je osobno poznavao i čija djela cijeni i poštuje toliko da ne dopušta da budu prepuštena zaboravu.
 • Sve to ovoj knjizi dodaje i jednu osobnu notu, no uvjeren sam da će svi oni koji čitaju književne osvrte i prikaze znati cijeniti i poštivati i takav dokumentarni pristup.
 • A, za kraj ćemo navesti da i ova knjiga eseja i književnih prikaza, baš kao i druge knjige Ive Mije Andrića ima našu toplu preporuku i da je svakako vrijedi pročitati.
   

  U Zagrebu, dana. 03.12.2020., Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric22.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Adam Kadmon u praksi Kabale", Miljenka Brkića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • UVOD U KABALU
 • Svaki čovjek traži u svijetu smisao pojava, događaja, stvari. Nalaženje tog smisla ovisi o samom čovjeku i o načinu na koji traži taj smisao. Kabala je samo jedan od načina pronalaženja smisla. Koji i kakav način?
 • Put Kabale sastoji se u traženju smisla neke pojave, ali da se pritom ne zastane na razini pojave, nego da se tražitelj uzdigne iznad pojave te da na višim razinama postojanja (u Kabali se govori o četiri svijeta) pronađe bit pojave, kako je ona proizvedena od Boga, te da se ta ista bit razumije kao ono do čega nam je u pojavi najviše stalo. Postupak, ili metoda, Kabale nije pak stvar slučajnog nadahnuća jedne individue, nego je rezultat dugog razvoja u radu mnogih tražitelja koji su svoja razmišljanja predavali svojim sljedbenicima; otuda i ime Kabala: predaja i primanje te predaje, od hebrejske riječi kabbal = primati . Kabala nije nikakvo tajno učenje, ali je učenje o tajni i to najvećoj, niti je zatvoreno u elitni krug samo nekih ljudi; ono nije niti nekakvo maglovito učenje; ono je uistinu mističko učenje što znači takvo koje je na putu dostizanja iskustvenog susreta s Bogom. To da je nešto mističko znači da nije lako izrecivo (u racionalnom diskursu), ali ono što bi trebalo iskazati, dakle iskustvo koje je zadobio neki kabalist, nije puki besmisao (bez smisla) nego je naprotiv najviši smisao što ga čovjek u životu traži. Još jedno: u traženju tog (najvišeg) smisla kabalist ne bježi od života, nego naprotiv još snažnije prianja uza nj, još više se angažira u njemu, i to mu omogućuje pronalazak smisla pojava i događaja vezanih uz ovozemaljski život. Napominjem da je općenito bit židovstva u tome da čovjek prianja uz Boga - transcendenciju, tako i ovozemaljski život - imanenciju.
 • Ako se stalno zadržavamo i upiljimo pogled samo na fizičku razinu postojanja (Asija svijet), tada suviše lako - zbog nezadovoljenja našeg cjelovitog bića - zadovoljavamo surogatima (nadomjescima) za tu razinu postojanja te u slučaju očajavanja bježimo u:
  narkomaniju, alkoholizam, a u moderno doba - u virtualni svijet.
 • U stvari, mi ne mudro bježimo iz ovog svijeta, jer ga olako reduciramo na vidljivu, pojavnu razinu, na to kako stvari izgledaju na površini. Ovaj se svijet ne smije svoditi na fizičku razinu - Asija svijet, i o tome nam govori Kabala. Ona proširuje naš pogled na sve razine postojanja od ovog fizičkog svijeta do najvišeg svijeta Boga: u Kabali govorimo o svjetovima Asija, Jecira, Beria, Acilut i En Sof.
 • Kabala nas uči da pažljivo zastanemo pri fenomenima ovog svijeta pa da razmatramo one više i suptilnije razine postojanja; da od fizičkih bića u svijetu Asija prelazimo na čiste likove u svijetu Jecira, pa na energijski vid bića u svijetu Beria, dalje na to kako Bog izgovara biće u svijetu Acilut, do svjetlosnog bića Adam Kadmon.
 • Te više razine bića, u finijim i bogatijim slojevima, u njihovoj blizini Bogu, ne možemo naći pri površnom gledanju u ovom svijetu; isto tako ni u surogatu za ovaj svijet kao što je virtualni svijet; iza slika na Internetu ne stoji ništa više od te slike, ne stoji ideja (čisti lik) bića, ni njegova snaga (snagotnina), ni njegova izgovorenost u Bogu, ni njegovo čisto svjetlosno biće u En Sofu. Za to je potrebna Kabala i njena praksa u realnom svijetu.
   

  Miljenko Brkić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/brkic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "U potrazi za istinom", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE U POTRAZI ZA ISTINOM
 • Pred nama se nalazi 51. knjiga plodnog autora iz Australije dr Zlatana Gavrilovića Kovača pod naslovom "U potrazi za istinom".
 • U ovoj izvrsnoj knjizi Autor se dotaknuo aktualnih događaja sa naših prostora, ali i onih događaja prije Domovinskog rata, za vrijeme Domovinskog rata i poslije njega.
 • Jako me zaprepastila činjenica kako su Autora toliko maltretirale aktualne vlasti zbog njegovih tadašnjih političkih stavova i da se sve to nastavilo i onda kad je Autor odselio u Australiju.
 • Ne znam do kuda dostiže ta hobotnica koja zabranjuje slobodnu misao, ali Autor je sve to izdržao i unatoč svim zabranama, proganjanju, krivim lijekovima - dao je jasnu misao o tome što misli, o čemu piše i to u više od 50 knjiga koje je izdao preko portala www.digitalne-knjige.com gdje mnogi autori objavljuju svoje knjige.
 • Autora poznam samo virtualno i preko telefonskih razgovora, međutim, u tolikoj širini koliko je obrazovan i čovjek sa dva fakulteta, došlo mi je nevjerojatno kako su se tadašnje vlasti ponašale prema ovakvim velikim umovima i plodnim književnicima kakav je dr Zlatan Gavrilović Kovač.
 • Autor objavljuje svoje tekstove i poeziju i na svom blogu http://prokleta-od-daljina.blog.hr/ kao i na portalu www.magicus.info pa i preko tih portala njegove riječi i razmišljanja dolaze do raznih čitatelja.
 • Zato znam, da će i ova knjiga biti jedna od vrhunskih knjiga kakve su uostalom i sve Autorove knjige na kojima sam imala prilike raditi i pripremati ih za digitalnu objavu i tisak.
 • Autoru želim, da napiše još puno knjiga, jer pravi književnik piše dok je živ.
 •  

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 05.12.2020.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic51.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Dama s psetancetom", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "Dama s psetancetom"
 • "Snovi uvijek izražavaju nešto što naš ego ne zna i ne razumije. Snovi su smislen i značajan izraz bilo koje vrste mentalne aktivnosti u uslovima spavanja."
  Carl Gustav Jung
 • Svatko preživljava ovaj korona virus na svoj način. Meni u san dolazi Dama s psetancetom. Ona nalikuje ili sliči na Reese Whiterspoon, ma što to značilo i ma što to bilo, a meni se to sviđa i ja to objeručke prihvaćam. Svoju bivšu ženu ne želim i ne prihvaćam, a izgleda da je dobila konkurenciju u nekoj sredovječnoj psihoterapeutkinji. Samo čini mi se da sam se i jedne i druge riješio.
 • Inače, kažu da ako čovjek svakog dana stoji na ivici i gleda u ambis, jednog dana će i ambis pogledati u njega. Ja niti gledam u ambis, a niti ambis gleda u mene. Naime k meni dolazi Dama s psetancetom i svakim danom, u svakom pogledu, me obraduje. To je moj smisao u ovim tužnim i ružnim vremenima. Ali izgleda da meni vrag ne da mira, pa istražujem zašto mi ta Dama s psetancetom dolazi. Pa sam o tome razgovarao s Perom, pa sam razgovarao s Kedžom, pa sam išao k nekakvoj sredovječnoj psihoterapeutkinji, pa sam išao vidovnjakinji Leonidi, pa sam se obratio našim svećenicima, a oni su rekli da je to nekakvo praznovjerje. Pa sam posjetio našeg astrologa, dok mi nije Pero sve razjasnio.
 • Naime, otkrio je da sam ja šaman ili polušaman. Ne znam baš astralno letjeti, ne znam drugima pomagati, ali znam lucidno sanjati kao nekakav šaman i ja na taj način dozivam Damu s psetancetom i ona mi redovito dolazi svake noći. I od tada me valjda više ne progoni korona virus, ali me progoni moja bivša žena. Kažem joj: ne dolazi, prenijet ćeš mi korona virus, a nju brige za to. Dužna je kao Grčka, pa traži žrtvu kojoj će uvaliti svoje dugove. Jer jednom će i korona završiti, pa će se dogoditi njena stečajna dražba. Pa tako novinari kažu da nam vlada prijeti da će od 18. listopada odmrznuti moratorij s ovrha za 400.000 blokiranih, da će već oni pronaći rješenje za blokirane, da će FINA ponovo plijeniti novac s računa građana, da će nam doći crna jesen, zima ili proljeće. Ja ne znam što na to reći, niti sam dužan, a niti sam time obuhvaćen. Jedino mogu reći da sam napisao 46 knjiga i da sam tako ispoštovao zavjet prema svom prijatelju.
 • Citat o našem trenutnom stanju:
 • "Meni se čini da izgleda da je sve nezaustavljivo i nekontrolirano krenulo naopako i po zlu s tim korona virusom. Sve je više mrtvih, a ja ni ne znam koja je današnja statistika. Ni ne znam radi li što naš Stožer civilne zaštite ili ne radi? Ne znam koliko je ljudi zaraženo, a koliko je umrlo. Znam samo da je preko 2.500 novozaraženih ljudi. Ali kažem da me to više ne zanima i ne brine, jer me je umirio profesor Miroslav Radman. Naime, on kaže da u Hrvatskoj godišnje umire 50.000 ljudi, pa što je onda 400 njih koji su umrli od korona virusa. To je kap u moru i zdrav razum nam nalaže da od buhe ne pravimo slona, da od toga ne pravimo tragedije, da je to banalni problem infektivnih bolesti.Jer događaju nam se crna i zloslutna upozorenja, gospodarstvo nam stagnira i događa nam se da institucije ne djeluju, da dolazi do kaosa i da dolazi do razaranje društva po svim šavovima. Pa se naši javni djelatnici ponašaju koruptivno i nemoralno, ili se ponašaju neodgovorno, a običan čovjek je nemoćan, pa će u toj svojoj nemoći štošta zlog učiniti ili počiniti.
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic46.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Moljac u svili", Dane Škrbe, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • OSVRT NA KNJIGU "MOLJAC U SVILI" - DANA ŠKRBA
 • Mislim, da jednoj ženi općenito nikad nije bilo lako još od pradavnina, ali biti žena u današnjem "naprednom" svijetu sa činjenicom, da sam i sama živjela u paklu kao zlostavljana djevojčica i žena, smatram da ne da nismo napredovali, već smo toliko nazadovali, da su ljudi iz doba "pećinara" kad su žene vukli za kosu i udarali toljagom, u stvari, gospoda spram većine onih koji nam se događaju (kote) u današnjici i to na samom kraju 2020. godine.
 • Žena je sve manje i manje poštovana, a "alfa" mužjaci rastu sve veći i snažniji u svojim očima, uz veliku pažnju i podršku okoline, medija, institucija,politike.
 • Da me ne biste krivo shvatili, majka sam punoljetnog sina koji mi je sve na svijetu, u braku sam te poštujem muški rod, ali ovo pišem iz vlastitog iskustva.
 • Jednostavno se dogode žene koje ne mogu više trpjeti nanesenu im bol te se odluče da progovore o nasilju, žene koje prozovu zlostavljače, žene koje više ne osjećaju strah i spremne su se izboriti za sebe i svoju djecu, spremne su se suprotstaviti svima.
 • Spremne su braniti svoj život kad su napadnute.
 • I tada nailaze na porugu, prozivke, isključenje iz normalnog života, ponižavanje, a onda i ignoriranje okoline, prijatelja, kolega, institucija, pravosuđa, brutalno iživljavanje medija pa čak i bliže obitelji.
 • Znači, dolazim do zaključka kako nemam pravo braniti svoj život, nemam pravo prozvati zlostavljače, silovatelje, pedofile!
 • Žena sam, osuđena da šutim, trpim udarce, iživljavanja, pljuvanja, osuđena sam da budem robinja muških zahtjeva i fantazija.
 • Ja sam odlučila progovoriti 2005.
 • Dana Škrba je odlučila braniti svoj život na drugi način.
 • Ja sam izašla iz svoje tame.
 • Hoće li ikad Dana Škrba izaći iz svoje tame i ugledati sunce?
 • Moje pitanje svima vama je: Što biste svi vi učinili, da se radi o vama ili vama bliskoj osobi?Što biste učinili, da ste upravo vi silovani?
 •  

  Sandra Petrž, književnica

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/skrba.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Z mojih bregov", Frana Galovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Nesretni zastavnik i pjesnik Fran Galović
 • Uz Matoša i Domjanića, a prije Krleže i Gorana Kovačića, Galović je bio jedan od prvih pjesnika koji su svoje pjesme pisali na kajkavskom narječju. Iako je pisao je i pjesme, crtice, novele i pripovijetke na štokavskom narječju, pjesme na kajkavskom ono su po čemu ga pamtimo i čime je ostavio trajan i neizbrisiv trag u našoj Hrvatskoj književnosti.
 • Rođen je u Peterancu kod Koprivnice 20. srpnja 1887. Pučku školu polazio je u rodnom Peterancu od 1894., a od 1898. do 1906. godine školuje se u Zagrebu. Kasnije je radio kao učitelj u zagrebačkoj II. realnoj gimnaziji. Pripadao je pravaškom liberalnom pokretu, a pokrenuo je i uređivao pravaški časopis Mlada Hrvatska. Početkom Prvog svjetskog rata regrutiran je u redove Austro-ugarske vojske, gdje ujesen 1914. pogiba, s činom zastavnika, pokraj sela Radenković u Srbiji, 26. listopada. Sahranjen je 31. listopada 1914. godine na zagrebačkom groblju Mirogoju.
 • Krleža ga prvi put spominje u dnevničkom zapisima iz ožujka 1916. u reminiscencijama na mobilizaciju na zagrebačkom kolodvoru. Krleža ga najprije zapaža kroz sudbinu nesretna; "zastavnika i pjesnika" (kako su mu napisali na nadgrobnom spomeniku). Deset godina nakon Galovićeve pogibije, Krleža je izdao u svojoj Književoj republici (1924/25, 11/12) Galovićev dotad gotovo nepoznati, nedovršeni ciklus Z mojih bregov, koji je na tadašnjoj književnoj sceni odjeknuo poput male senzacije.
   

  U Zagrebu,26.09. 2018, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/galovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"