I na kraju, naša je dužnost zahvaliti se svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta te naravno reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

  
 
  
 
 
 

Najveću podršku pružila nam je tvrtka "Recro", koja je sponzorirala izdavanje sedam knjiga objavljenih u prvom kolu naše male knjižnice virtualne antologije hrvatske ljubavne poezije te njima ovom prilikom i najviše zahvaljujemo.

 
 

Za sve ostale objavljene knjige sponzora, a ni bilo koga drugoga tko bi nam pomogao nismo uspjeli pronaći te zasluge za objavljivanje tih knjiga pripadaju isključivo uredništvu portala te piscima objavljenih knjiga.

  
 
 
 

Podršku našem projektu pružilo je i Društvo hrvatskih književnika svojom preporukom Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i na tome im i ovom prilikom zahvaljujemo.

  
 
 
 

U našim pokušajima kontakta s Ministarstvom kulture pomogao nam je i Ured Predsjednika Republike te i njima također zahvaljujemo. U nastavku teksta pročitat ćete da nažalost ni to nije pomoglo.

  
 
 
 

Tijekom realizacije projekta najviše problema imali smo u komunikaciji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, što ukoliko malo bolje razmislimo, zapravo i nije neko veliko čudo.

 
 

A kako izgleda dopisivati se s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, opisat ćemo vam. Nakon našeg prvog pisma koje smo nazvali "Zamolba za pomoć i podršku", na moju adresu stiglo je pismo sljedećeg sadržaja:

 
 
  

  

 Poštovani gospodine Grbac,

 

  

  
 • primili smo 25. siječnja 2008. Vaš dopis kojim molite potporu za realizaciju projekta digitalnih knjiga
 • Ovim Vas putem obavještavamo da Ministarstvo kulture objavljivanje vrijednih
  knjiga pomaže isključivo putem natječaja koji se raspisuje svake godine. Javni poziv za podnošenje ponuda za potporu izdavanju knjiga u 2008. godini bio je otvoren do 15. prosinca 2007.
 • Upućujemo Vas da svoju molbu uskladite s Javnim pozivom za podnošenje ponuda za potporu izdavanju knjiga u 2009. godini koji će biti raspisan početkom studenog ove godine.
 • Sve u roku pristigle molbe za potporu izdavanju knjiga razmatra posebno Vijeće za knjigu i nakladništvo te predlaže ministru sufinanciranje određenih naslova.
  S poštovanjem Pomoćnica Ministra
  

  

 
 
 

Nakon toga ja sam im kao odgovor na njihovo pismo poslao pismo sljedećeg sadržaja:

 
 
  

  

 Zamolba za pomoć i podršku pri realizaciji projekta digitalnih knjiga

 

  

  
 • Zahvaljujem na dopisu koji ste poslali na moju adresu, no ne mogu se oteti dojmu da ste pogrešno protumačili moju zamolbu za pomoć.
 • Naime u svojoj zamolbi za pomoć i podršku pri realizaciji projekta digitalnih knjiga ja nisam tražio financijsku pomoć (uvjeti vašeg natječaja su vrlo jasno i precizno napisani),već pomoć u samoj realizaciji projekta.
 • Tu sam prije svega mislio na to da nas eventualno povežete s nekom institucijom ili osobom (nikako udrugom), koja se pod okriljem vašeg ministarstva bavi digitalizacijom hrvatske kulturne građe, kako bi nas i ona (ili oni), eventualno uputili na smjer kojim bi trebalo krenuti ili nam dali savjete vezane uz način prezentacije, probleme vezane uz autorska prava i slično.
 • Zatim također smatram da bi nam u trenutku kad cijeli projekt privedemo kraju i objavimo na internetu, dobro došla i vaša pismena preporuka medijima.
 • Naravno zauzvrat bi mi i na portalu s kojeg će se digitalne knjige preuzimati i u samim digitalnim Knjigama, posebno naglasili da je projekt ostvaren uz potporu Ministarstva kulture republike Hrvatske.
 • Nadam se da ćete još jednom razmotriti moju zamolbu za pomoć pri realizaciji projekta digitalnih knjiga i da će vaš odgovor ovaj puta biti precizniji.
  S poštovanjem Nenad Grbac
  

  

 
 
 

Na to moje pismo stigao je sljedeći dopis:

 
 
  

  

 Poštovani

 

  

  
 • Vezano uz Vašu zamolbu za pomoć i podršku pri realizaciji projekta digitalnih knjiga, obavještavamo Vas da se financijska sredstva za programe digitalizacije knjižnične, arhivske i muzejske građe trenutno odobravaju samo za programe ustanova u kulturi.
 • S obzirom na Vaš hvalevrijedan rad, upućujemo Vas da se javite na Poziv za
  predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske, koji se raspisuje jedanput godišnje, sredinom srpnja, za sljedeću proračunsku godinu.
 • Detaljnije informacije možete naći na web stranicama Ministarstva.
  S poštovanjem Pomoćnica Ministra
  

  

 
 
 

Nakon toga preostalo nam je vjerovati da ili u Ministarstvu uopće ne čitaju sadržaj pisama koja im mi, hrvatski građani, šaljemo ili da su Mile Budak i Jakov Sedlar uistinu krajnji domet HDZ-ovog shvaćanja kulture hrvatskog naroda.

 
 

 

Copyright ; Nenad Grbac & Impero present