width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (tri godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od stotinu pedeset digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnost","Istorija filozofije","Kazalište, kazališna pedagogija","Likovna umjetnosti i poezija" i "Duhovnost".
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
WIDTH=32

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije četiri godine. U to vrijeme objavili smo više od 200 naslova, a bilježimo i više od 8 000 000 posjeta i 215 200 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 23.10.2010. U sadržaj portala je uvršteno i prvih 10 pokaznih ili reklamnih primjeraka knjiga, koje su namijenjene tome da vas upoznaju s izgledom i funkcionalnošću knjiga, koja se nalazi na multimedijskom CD-u - Klasici hrvatske književnosti.
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 30.12.2013. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Zbrda, zdola", Franje Martinovića - Frama.
 • Dana 13.01.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kada tuga zavlada tišinom", Kristine Koren
 • Dana 20.01.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Riječ Gospodnja za svako vrijeme (R-Ž)", u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje.
 • Dana 03.02.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ilustrirani novi zavjet", u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje.
 • Dana 10.02.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Oteta prošlost", Ali Faruk Bisera.
 • Dana 17.02.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Više se ne zovem 55+", Borisa Golića.
 • Dana 27.02.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Investitor", Borisa Golića.
 • Dana 05.03.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Život bez pozlate", Vladimira Biondića.
 • Dana 18.03.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Staklenci godišnjih doba", Atifa Kujundžića.
 • Dana 30.02.2014. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Top lista najčitanijih knjiga".
  Dana 06.04.2014. Obnovljen je sadržaj rubrike:"Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 26.03.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Čime smo nezadovoljni", Zlatana Gavrilovića Kovača
 • Dana 06.04.2014. Ukupno je preuzeto 215 200 knjiga
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Čime smo nezadovoljni", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor
 • Ova knjiga koja ima naslov čime smo nezadovoljni nastala je kao jedna naknadna refleksija o temama izloženim ranije u radu pod naslovom raspad države trećega dijela ciklusa okovanoga vremena koji je objavljen u izdanju digitalnih knjiga u zagrebu.
 • U tom smislu ovu bi knjigu svakako trebalo shvatiti jednim njenim prirodnim produžetkom gdje se centralna tematika disolucije bivše države pojašnjava primjerima i historijskim činjenicama do kojih je došla suvremena historiografija posebice vojna historiografija. Odatle i prvenstveno razmatranje vojne problematike vezane za savezničko i partizansko djelovanje na prostoru balkana u vremenu od 1941 do 1945 godine.
 • Isto tako važne su ovdje bile i današnje konzekvencije događaja koji se vezuju za drugi svjetski rat s obzirom na definiranje republičkih granica ili granica nezavisnih država koje su i dalje ostale u okvirima versajske jugoslavije.
 • Bez lažnih dilema u pogledu ovih pitanja mi smo zadržali ranije mišljenje da bi najsretnije dugoročno rješenje balkanskoga kompleksa bilo u integraciji onih dijelova susjednih država koje su naseljene našim stanovništvom i na taj način definirali nove karte nezavisnih država balkana kojima bi time bio zajamčen suverenitet nad teritorijima koji njima prirodno pripada.

  Zlatan Gavrilović Kovač

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic19.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "22 KVAKE", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • NAJAVA KNJIGE
 • U Joseph Hellerovoj „Kvaki 22" postoji popis motiva radnje, a oni su: razum i ludilo, heroji i heroizam, apsurdnost i neučinkovitost birokracije, snaga birokracije, preispitivanje religije, neučinkovitost jezika, neizbježnost smrti, poremećena pravda, koncept kvake 22, pohlepa, osobni integritet i kapital i njegovo nemoral.
 • I ja sam o nečemu takvom htio pisati, a jesam li uspio ili nisam, ne znam. Moje teme su vezane i za naše vrijeme i prostor.
 • Dodatno me muči ne samo poremećena pravda, nego i relativizirana pravda, menadžeri i intelektualci prije i za vrijeme tranzicije, svrsishodnost i opravdanost politike i političara, njihova važnost ili preuveličavanje ljudi bez neke vrijednosti i neke vizije, urušavanje svih društvenih vrijednosti, radnog morala i radnih pravila, muško - ženski odnosi, muško - muški odnosi, a sa žensko - ženskim odnosima se baš i nisam bavio.
 • Htio sam uspostaviti kontakt i sa anđelom pravde Vasariahom, a on umjesto da sudi neprijatelje naše,sudio bi nama. Odmah sam od toga odustao. I umjesto daljnjih priča dajem nekoliko citata, naime kako se naša Crkva bavi nama, onda se i mi bavimo njome:
 • „I što ti tu nije jasno?"
 • „Nema logike."
 • „Mi smo nekad bili industrijsko, povijesno, socijalno i političko društvo. Danas nismo ni predindustrijsko, pred povijesno i predpolitičko društvo, a postajemo asocijalno i antisocijalno društvo.
 • Otkrili smo i pronašli Boga, ali ne nekog našeg Slavenskoga, nego s Bliskog istoka. Rabimo ga u krive svrhe i koristimo ono što su crkveni ideolozi smislili u tko zna kojem stoljeću poslije Krista. U tom vremenu su ljudi koristili drvo kao ogrjev, pa se i mi polako vraćamo u to vrijeme."
 • „Znači trebao bih proučavati vrijeme, lik i djelo Svetog Ireneja, Tome Akvinskog i Svetog Augustina. Trebam se baviti poljoprivredom i uzgojiti dovoljno hrane za sebe i svoje i usput pri pitomiti i uzgajati domaće životinje."
 • „Sve znaš i sve razumiješ. Uopće nisi izgubljen u vremenu i prostoru kao drugi."
 • Također nam ni današnji noviteti baš ne odgovaraju i uopće se u njih ne uklapamo. Žene nakon plastične operacije ne prepoznajemo i uopće nas ne uzbuđuju:
 • „Moram ti priznati da mi libido uopće ne funkcionira, osjećam da mi štitnjača otkazuje, a moj hormon zvani testosteron također ne funkcionira. Da imam lutku na napuhivanje, valjda bi ta lutka ostvarila bolji rezultat. Zašto si to učinila od sebe? Pa uopće nismo imali nikakvih problema."
 • „Znala sam da se s tobom ne može. Ti si bezdušna muška svinja. Uopće nemaš obzira prema meni i mojim osjećajima."
 • „Ne misliš li da si tom plastičnom ili estetskom korekcijom promijenila naše odnose. Valjda imam pravo na nekakvu prilagodbu. Možeš li mi barem reći zašto, gdje, što i kako si to učinila?"„Nema se tu što reći. To je moje tijelo, moji novci i radim što hoću."

  Boris Golić

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Staklenci godišnjih doba", Atifa Kujundžića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Kako bismo najbolje opisali knjigu "Staklenci godišnjih doba"?
 • Znam autor bi rekao: To su realistične i lirske priče za djecu koje krugom smisla i značenja - iscrtavaju skicu za romaneskni narativ o djetinjstvu...
 • No, bez obzira na to što je taj opis i točan i ispravan dojma sam da sve to djeluje poprilično knjiški i šturo, jer roman za djecu "Staklenci godišnjih doba" je puno, puno više od toga.
 • Naime, danas se mnogi književnici trude pisati za djecu. Nažalost rijetki su oni koji u tome uspijevaju upravo zato jer pisci za djecu osim literarne vještine moraju imati i dar da i sami jednim dijelom bude djeca, da razmišljaju na taj i takav način, te da ono što napišu bude i zanimljivo i razumljivo možda najnezahtijevnijoj no svakako i najzahvalnijoj publici - djeci.
 • A, upravo sa svim tim sastojcima susrećemo se u romanu "Staklenci godišnjih doba" u kojem autor iz dječje perspektive opisuje bezbrižno djetinjstvo i doživljaje vezane uz igru s staklencima (pikule, klikeri).
 • U svakoj priči u romanu na jednostavan i dječje iskren način ispričan je i po jedan doživljaj, no autor baš kao i svako dijete iz njega izvlači i zaključak, koji će mu jednom kad odraste svakako dobro doći.
 • Upravo ta jednostavnost i dječja iskrenost pomažu čitatelju da se htijući to ili ne uživi u svijet drugačiji od onog u kojem vjerojatno živi, te da prihvati jednostavnost i vrijednost dječjeg uma.
 • Vjerojatno je i da će se ta jednostavnost i neopterećenost svijetom i vrijednostima koje ponekad nameću odrasli svidjeti svima koji pročitaju ovu knjigu. I djeci i odraslima. Nama se svidjela i uspjela nas uvući u svijet bolji, ljepši i bezbrižniji od onog u kojem živimo, a upravo to je tajni sastojak svake dobre knjige.
 • A, sad je red na vas. Pročitajte knjigu i saznajte što nas sve jednostavna igra staklencima, (pikulama, klikerima), može naučiti.

  U Zagrebu 16. 03. 2014. Nenad Grbac

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Život bez pozlate", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • ISTINA - ŠTO JE TO iliti TKO SAM JA?
 • Pričali su kako je baš taj Božić - +anno +Domini 1938. bio nešto posebno. Po tim pričama snijeg je napadao u velikim količinama, pa su svu okolinu prekrili njegovi nanosi preko struka, a ta njegova bijelina izgledala je neprirodno, zastrašujuće i pomalo sablasno.
 • Mračni dojam bio je znatno pojačan krvavim ljudskim tragovima koji su se prostirali cijelim putem i kao da ih je tu netko namjerno ostavio, ostavio radi plašenja cjelokupnog plebsa.
 • Cijeli svijet se grozničavo tresao od straha, njušeći ratne mirise koji su već u to vrijeme dobrano plovili zrakom.
 • Neminovno je, kako je to moralo biti sasvim posebno vrijeme. Mislim si ja danas - pa ipak je to bilo vrijeme kad je mene bez obzira na ratna vremena trebalo čim dostojnije dočekati.
 • I tako - stignem ja, a je li to moje prihajanje, kak bi rekel naš sused Janez, bilo za ovaj svijet dobro ili ne, moći ćete zaključiti tek kada pročitate ovu knjigu i to - do samoga kraja.
 • I, molim još jednom, svakako je pročitajte u jednom dahu. Pa makar Vam taj dah bio i - ZADNJI.
 • Ali bez obzira na sve - DOBAR TEK !.

  Vladimir Biondić

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Investitor", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • NAJAVA KNJIGE
 • Ako ste nekad čitali Ephraima Kishona i smijali se zgodama i nezgodama naroda Židovskoga, onda ćete možda poželjeti čitati i o zgodama naroda Hrvatskoga i Bugarskoga. Sve je slično, ali je i različito. Ili bolje rečeno ima sličnosti, ali ima i različitosti. Naime, Židovi su imali kibuc, a mi smo imali socijalizam. Iz istih pozicija smo krenuli, to jest od prvog čovjeka Adama, a Židovi su došli gdje jesu, a i mi smo došli gdje jesmo. Možda Židovi i proizvode svoje pametne pelene i ženske uloške, ali što se događa kada to poželi proizvoditi jedan Hrvat, doznat ćete ako pročitate ovu knjigu. Iz nje izdvajamo kraći ulomak:
 • „Ponovo sam išao u Bugarsku. Dobio sam akontaciju, ali i ovlaštenje da mogu prodati pogon koji proizvodi pametne pelene i ženske uloške. I dan danas pamtim zadovoljne bugarske žene i njihovu djecu, ali što ću vremena su okrutna i što se mora, nije ni teško. Stoga pitam Todora:
 • „ Todore! Jesi li ti siguran u tog svog novog gazdu? Tko zna kakav je to čovjek? Znaš i sam da smo živjeli u stalnim nestašicama, malom izboru proizvoda, ograničenjima par - nepar i slično. Kod nas gazde imaju velike prohtjeve, stvaraju zalihe za crne dane. Sav naš novac je nestao i ispario u off shore kompanijama na Vražjim otocima. Navodno smo katolici, ali novce držimo na Vražjim otocima."
 • „To je naš čovjek. Garantiram za njega."
 • „ Nemoj reći da te nisam upozorio!"
 • Usput, ili an pasan kako bi rekli Francuzi, može se pročitati i pripovijetka „Jadac".

  Boris Golić

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Više se ne zovem 55+", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Svi bi neku pravdu, a pravde nema...
 • Autor ima problema s vjerom, moralom, zlom u sebi i drugima. Stoga na svome astralnom putovanju posjećuje Bliski istok, Nazareth i susreće tamo Joakima, Isusovog djeda, ali od tamo bježi jer su najavili Bar- micvu. I gdje bi drugdje mogao otići, odlazi u Firencu, rodni grad Dantea i od njega želi saznati istinu o Paklu, Čistilištu i Raju. Usput sreće Robinju Isauru, njenog ljubavnika Leoncia, Terminatora Đuru, Lijepog Caneta, Inspektoricu, ali i manje likove kao što su Nefretiti, Lilith, Marišku Veresh, Kordeliu, Sabinjanke, a želi naći Athumanunha i "Čudesne žene Amazonske". I da bi dočarali autorove dvojbe, možda bi bilo dobro da kažemo riječi koje se odnose na preobraćenika Caneta:
 • "Čitao je Dostojevskog i onu njegovu poznatu misao "da ako nema Boga, da je sve dozvoljeno", ali kako to da je kod njega i njegovog plemena postojao Bog, a postali su to što jesu. Zar je Dostojevski bio u krivu? Zar zakone ne treba prilagoditi i plemenu i Bogu i sve će biti u redu? Ali zašto to sve ne funkcionira i zašto ostali smrtnici ne govore da je to nešto dobro i korisno? Zašto su se ljudi u sve to razočarali? Zašto umjesto reda i mira stalno se čuje i osjeća nered i anarhija? Ako se on smatra moralnom vertikalom, zašto to i drugi više ne smatraju? Sve je organizirano kako treba, a opet ljudi nisu zadovoljni.
 • Svi bi neku pravdu, a pravde nema. I on bi pravdu, ali svoju. Zbog svoje pravde je i počinio ono što je počinio. I jeli to učinio zbog toga što Bog oprašta naše grijehe, umire za njih i sve nam je dozvoljeno ili što nije tako? I nismo se mi nikad bojali Boga, bojali smo se policije ili milicije, UDBE, OZNE, partijske pravde i pravosuđa, ali za Boga smo saznali tek nedavno i zašto bi ga se morali odmah bojati? I zašto bi on sada odmah bio protiv nas? Pa zar on nije taj koji prašta? Zar nije njegova srđba namijenjena nevjernicima, poganima, komunistima, ateistima, agnosticima, Židovima, kabalistima, rastavljenima, homoseuksualcima i sličnima? Kako da meni Bog nešto zamjeri, a idem redovito u Crkvu?"

  Boris Golić

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Oteta prošlost", Ali Faruk Bisera, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Razgovor s životom (recenzija)
 • Pred nama je djelo bosanskog književnika Ali Faruka Bisera Oteta prošlost. Prije ovoga djela Biser je objavljivao na bosanskom i norveškom i ovo mu je sedma knjiga. Budući sam nazvao knjigu djelom, dužnost mi je objasniti o kojoj se formi knjige radi. Po fabuli i epizodama spreman sam reći da je u pitanju roman, a po duljini sklon sam reći da je novela ili opet, kraći roman. Bilo kako bilo, ovo djelo je jednako uspješno bez ozbzira bilo novela ili roman.
 • Vraćam se na početak. Svaki Bosanac, a priori Bošnjak koji je preživio rat u svojoj domovini može reći da ima materijal za roman. Zamislite koliko tek materijala za roman ima čovjek koji je kreativan, koji je po vokaciji prozaik i uz to posjeduje suptilnost poete, a koji je uz to intelektualac i po senzibilitetu lucidni promatrač i analitičar svega. Takav čovjek može napisati barem desetak romana na tu temu.
 • Međutim, autor je apstrahirao sve nebitno i sveo svoju osobnu golgotu na ono suštinsko: protjeran od neprijatelja (dojučerašnjih prijatelja), obreo se u zemlji koju nije birao za svoju novu domovinu (koja u principu to ne može biti) i tamo je minoriziran kao beznačajna jedinka koja više nema svoju svrhu jer ju je birokracija dovela do besmisla. U takvom okviru svatko tko ima moć introspekcije započinje unutarnji dijalog sa svojim (izgubljenim) životom. Što više raščlanjuje svoj život – čovjek postaje
  stranac prema samom sebi. To je prva asocijacija s Camusovskim apsurdom jer: ...Život je traganje za istinom i vječiti konflikt sa laži i imaginarnim životom. Život je zbog rata sveden na apsurd budući je življenje izgubilo svaku svrhu.
 • Simptomatično je da roman ima vrlo malo likova koji nose fabulu. Zapravo su bitna samo dva lika. Prvi je Adem (piščev alter-ego) s imenom prvog čovjeka, ali ga vjetar života preobražava u zadnjeg čovjek na svijetu kojem su svi u ratu pobijeni.
  Uz njegov yang, drugi lik je njegova yin (i antiyin) Hava, prva žena koja je toliko eterična da je doista hava (zrak), u biti nevažna jer su i njoj kao i drugim ženama pobijena djeca i ona više nema snage za rađanje. Ipak autor daje mogućnost optimizma u izjavi jedne majke: Ne mogu oni pokositi koliko mi možemo zasaditi.
 • Ali ovakvoj formi romana i nije potrebno mnogo likova, dovoljna je Hava, Aco i Dragan – a oni, djelujući kao antiteza Ademu imaju funciju da dopune i zaokruže glavni lik. Sam lik Adema je pokretač svog univerzuma – jer u turobnoj usamljenosti na Sjeveru samozdadovoljne gospoje Europe – sve što se dešava, događa se iza njegovih očiju, u njegovoj sivoj masi, u dubini njegove psihe. Tu, u labirintu njegovih vijuga gdje podsvijest caruje, živi ostatak smisla Ademovog života. Njegovi snovi u njegovim isprekidanim magnovenjima su put ka spasu, grozničavo nastojanje da se pronađe bar malo smisla i da se životu vrati svrha.
  Pri tome nastoji biti koliko-toliko društven, pristaje na izlazak s prijateljicom koja dovodi naizgled hendikepiranu Norvežanku – i dok pleše sa Skandinavkom – shvaća da je on, zbog sudbine hendikepiran više od ikoga, jer je izgubljen u civilizaciji koja je nehumana i otuđena.
 • Odbačen od svoje okoline, socijalnog radnika koji je birokrata (i tehnokrata), svejedno, žigosan kao mrski musliman i latentni terorista Adem sam sebe izopćava jer odbija imati ikakve veze s Nordijkom koju sreće u lokalu pošto ona mrzi sve što
  joj imalo miriše na islam. Ta kvazi-dama, pijana (a i dovoljno glupa) ne shvaća sarkazam kad joj Adem kaže da neke primitivne civilizacije nisu jele životinje kako ne bi dobile njihove osobine, te da zato ni muslimani ne jedu svinje kako ne bi postali svinje.
 • Da u vokabularu pisca nema nekoliko spontanih arhaizama i turcizama moglo bi se reći da ga je pisao neki europski egzistencijalist. I ne samo to, jer kraj romana neodoljivo miriše na proces, onaj kafkijanski, iz kojeg izlaza nema. Od ranije intonirana maksima žrtava rata: Mi ne želimo čuti riječi naših neprijatelja nego tišinu naših prijatelja. ovdje ne pomaže jer dolazi do montiranog suđenja demokraciji, slobodi (misli), svemu što je napredno. Uzaludan je trud Ademov što citira misli Kanta, Diderota i Ruskina. Isključivost rigidnih naci(onali)stičkih stavova je nemoguće pobiti.
 • Poslije svega Ademu je jedino pribježište Umjetnost, stvaralaštvo. Ostaje mu da piše, da ispriča još jedan roman i još jedan i još... A ovaj je roman zanimljiv, provokativan, nadahnjuje, tjera na razmišljanje, postavlja pitanja i daje odgovore, te nastoji svojom dostojanstvenom sjetom i humanim patosom vratiti i prvom i posljednjem čovjeku (koji je čovjek) otetu prošlost.

  Zlatko Lukić, književnik

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biser.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Ilustrirani novi zavjet", u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
  ILUSTRIRANI NOVI ZAVJET
 • Novi zavjet nastao je zapisivanjem usmenih predaja učenika Isusa Krista i onih koji su od njih primili navještaj evanđelja.
 • Najstariji su spisi Novog zavjeta Pavlove poslanice. Već između zime 50. godine i ljeta 52. godine on u Korintu piše poslanice Solunjanima.
 • Moguće je da je već oko 50. postojalo i aramejsko Matejevo evanđelje, no o njemu nemamo čvrstih dokaza. Isto tako, poznato je da su već u kršćanskim zajednicama kolali različiti spisi, poput zbirke Isusovih izreka, ili prvih izvještaja o njegovoj muci i smrti. Od takvih su izvještaja nastajala evanđelja, tako što su evanđelisti prikupljali tradicije koje su do njih stigle i svojim redakcijskim zahvatom stvarali evanđelje. Kršćani vjeruju da je taj tekst nastao i pod osobitim djelovanjem Duha Svetoga, pa se za sve novozavjetne knjige kaže da su "nadahnute."
 • Najstarije od četiri evanđelja je ono Markovo, koje je nastalo prije 70. godine, budući da se nigdje ne daje naslutiti da bi piscu evanđelja bilo poznato razorenje jeruzalemskog hrama, što se dogodilo upravo te godine. Nakon njega nastalo je Matejevo evanđelje, a vjerojatno ubrzo potom i Lukino. Posljednje je nastalo Ivanovo evanđelje, vjerojatno potkraj 1. st., ali u njemu su prisutne neke stare tradicije, koje se čine čak starijima od ostala tri evanđelja.
 • Osim evanđelja, tu su i Djela apostolska koja govore o životu prve Crkve, a napisao ih je isti autor koji je napisao i Lukino evanđelje, te su izvorno ove dvije knjige predstavljale dva dijela jednog te istog djela.
 • Ovo prvo izdanje Ilustriranog novog zavjeta priredio je Josip Samardžija, upravnik župe Sv. Lovre mučenika iz Petrinje, a u njegovom sastavljanju smo koristili ilustracije Juliusa Schnorra von Carolsfelda, njemačkog srednjevijekovnog slikara i grafičara.
 • A za kraj bismo još samo dodali da Internet (web) izdanje knjige "Ilustrirani novi zavjet" možete pregledati i prelistati i na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/novizavjet/FlipBook.php

  U Zagrebu 30.01.2014 Nenad Grbac

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/novizavjet.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Riječ Gospodnja za svako vrijeme (R-Ž)", u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
  RIJEČ GOSPODNJA ZA SVAKO VRIJEME (R-Ž)
 • Knjiga "Riječ Gospodnja za svako vrijeme (E-Ž)", treči je nastavak knjiga "Riječ Gospodnja za svako vrijeme" obilježenih slovima abecede po kojim su navedene riječi gospodnje. Knjigu je priredio Josip Samaržija, župnik Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje.
 • U najavi prošle knjige pokušali smo vam pojasniti što je i čemu služi riječ Gospodnja, a ovaj puta pokušat ćemo odgovoriti na pitanje: Kakvo je značenje riječi Gospodnje? Na to pitanje možda će nam najbolje ili najtočnije odgovoriti citat iz Čitanja Knjige
  proroka Izaije. Čitanje Knjige proroka Izaije Prvo čitanje: (Iz 2, 1-5)
 • Kakvo je značenje riječi Gospodnje?
 • Viđenje Izaije, sina Amosova, o Judeji i Jeruzalemu: Dogodit će se na kraju danâ: Gora Doma Gospodnjega bit će postavljena vrh svih gora, uzvišena iznad svih bregova. K njoj će se stjecati svi narodi, nagrnut će mnoga plemena i reći: »Hajde, uziđimo na Goru Gospodnju, pođimo u Dom Boga Jakovljeva! On će nas naučiti svojim putovima, hodit ćemo stazama njegovim. Jer će iz Siona Zakon izaći, iz Jeruzalema riječ Gospodnja.« On će biti sudac narodima, mnogim će sudit plemenima i oni će mačeve prekovat u plugove, a koplja u srpove. Neće više narod dizat mača protiv naroda nit se više učit ratovanju. Hajde, dome Jakovljev, u Gospodnjoj hodimo svjetlosti!

  Nenad Grbac. U Zagrebu 10.01.2014.

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/rijecgospodnja3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Zbirku poezije "Kada tuga zavlada tišinom", Kristine Koren, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
 • R E C E N Z I J E
 • Kakav je to osjećaj ''KADA TUGA ZAVLADA TIŠINOM''?
 • Je li u njoj gordost istine razbaskarena prema svim putovima voljenja, ili je voljenje spremno na gorljivost sebedarja do posljednjeg bezuslovnog trena?
 • Upravo u svojoj poeziji, pjesnikinja KRISTINA KOREN opisuje nam svoje duge ljubavne monologe. Tim monolozima autorica poput slikarice boja svoju ljubav ružičastom bojom neba, mirisima proljeća, modrom bojom samoće i dnevnikom bezuslovno darovane mladosti u kojoj se krije htijenje da voli i voljena bude.
 • A kada žena voli, kiše su blage, kada žena voli, Svevišnji sve zbraja i pamti. U tom nesebičnom sebedarju, Kristina je žena koja vjeruje u ljubav čak i onda kada njeno prisustvo izostane, žena koja umije čekati u tišini svoje vlastite strpljivosti čitavu vječnost na samo jedan trenutak u zagrljaju svoje Ljubavi
 • Ona je ujedno i tužni pajac koji vrtloznim pokretima ruku po zraku crta Ljubav, da bi na kraju predstave iza spuštenih zastora postala i ostala tek nečija igračka nimalo slavno ostavljena u potonjem kutu...
 • ''...na dlanu je ostao san
  tako bistar
  tako čist a nestvaran
  a opet nježan i blag...
  za tebe nevažan
  i nikad ne odsanjan....''
 • I kada u albumu slatkog sjećanja izblijede sve slike, Kristina spaja glazbu stvaranja i tihi nemir duše u jednu neraskidivu nit. Varijacijom drugih riječi, baš tada, u trenutku najvećeg posrnuća Kristina prijemcljivo teče i žubori poput života u njenim pjesmama rijekom bogatom i velikom, bez povratka, u neka nova ružičasta svitanja, u neke nove ljubavi, jer samo dok je ljubavi za svijet postoji nada......

  Dana 6. studenoga 2013. Sandra Vulin

 • UZ ZBIRKU POEZIJE KRISTINE KOREN ''Kada tuga zavlada tišinom''
 • Pred nama je druga zbirka poezije gospođe Kristine Koren. Na nekih stotinjak stranica ona nam je priložila nešto više od stotinjak pjesama koje su sukcesivno nastajale u periodu od 1994 do 2004 godine.
 • Mogli bismo stoga reći da one obuhvaćaju period domovinskoga rata u Hrvatskoj kao i vrijeme poraća na što, dakako, upućuju i pjesme domoljubnoga karaktera mada je riječ o zbirci poezije isključivo ljubavne tematike.
 • Njen pravi sadržaj jest božansko ali prirodno jedinstvo i ljudsko osjećanje koje prožima duhovno i duševno na jedan tih i nesvjestan način. Odatle i kajanje i preobraćanje koje se iskazuje u duševnome bolu ili u svome vraćanju duševnosti na dobar put. Postoji u naše autorice jedno duboko uvjerenje da vjera, ta unutrašnja usmjerenost ka Bogu jest u stanju da spere naše grijehe. Ovaj uzmak od zla i to vraćanje pozitivnome jest u stvari beskonačna snaga religiozne ljubavi, to osjećanje jačine i istrajnosti vlastite duše koja pomoću Boga kome se obraća pobjeđuje zlo.
 • Međutim ne treba uzimati previše ozbiljno niti grijeh niti svetost nego vjerujemo da će nam biti oprošteno zbog naše ljubavi i zbog naše ljepote. Ono što je dirljivo sastoji se u tome da mi ipak svoju ljubav smatramo za stvar savjesti koja je ČISTA i što u ljepoti duše punoj osjećanja lijemo suze bola. Zabluda je u tome što smatramo da smo grešni jer smo ljubili i što vjerujemo da smo grešni a promaklo nam je da smo u svojoj ljubavi bili plemeniti i duboke duševnosti, da smo bili ČISTI u našoj ljubavi: ''želim ti dati ljubav iskrenu i čistu, jer znam da nudiš upravo i ti meni istu''.
 • I konačno, zahvalni smo Kristini Koren na ovako iskrenoj i toploj poeziji koju ćemo sigurno dugo pamtiti po svojoj unutrašnjoj jednostavnosti kao čisto zrcalo njene duše u kojem se autorica ogleda u svoj svojoj ljepoti i ljudskosti.

  Zlatan Gavrilović Kovač Adelaide 1.10.2013.

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koren2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Knjigu aforizama "Zbrda, zdola", Franje Martinovića - Frama, predstaviti ćemo vam uz pomoć onog što bi trebalo zamijeniti predgovor knjige:
 • UMJESTO PREDGOVORA
 • Ima jedna zemlja
 • Netko je u jednom čikaškom listu objavio: ima na Balkanu jedna zemlja koja se graniči sama sa sobom. Gdje žive najljepše žene, a natalitet opada. Gdje nezaposleni najviše rade, gdje na najplodnijoj zemlji žive ljudi koji gladuju. Gdje vlakovi kasne po redu vožnje. Gdje svi igraju nogomet, a pobjeđuju u vaterpolu, košarci, rukometu ili odbojci. Svi žure na posao, a nitko ne stiže na vrijeme. Gdje osmosatno radno vrijeme traje dvanaest sati. Gdje je zdravstvo besplatno, a liječenje skupo. Gdje su novinari slobodni da napišu što god im se naredi. Gdje je svjetska kriza dobila državljanstvo.
 • Gdje su javne nabavke tajne, a državne tajne javne. Gdje se ratovi nikad ne završavaju. Gdje se povijest ponavlja svaki dan.
 • Gdje su najbogatiji oni koji nikad nisu radili. Gdje je strana valuta uzeta za domaću. Gdje ljudi slave slavu, a psuju Boga. Gdje pametne zbog nerazumijevanja proglašavaju luđacima, a luđake sposobnima.
 • Gdje nepismeni pišu povijest. Gdje su zakoni nezakoniti, a anarhija normalno stanje. Gdje vlast prezire građane kao neželjene svjedoke.
 • Gdje se živi od budućnosti, jer na sadašnjost nemaju pravo. Gdje se svatko svakome smješka, a niko nikome ne želi dobro. Gdje sudski postupci traju duže od života. Gdje su samo poplave način navodnjavanja zemljišta.
 • Gdje prizivaju diktatora, a demokraciju smatraju porezom na budale. Gdje smatraju da će zemlja duže napredovati ako što više nazaduje.
 • Pa ti preživi, ako si normalan. Sreća je za državu da je takvih sve manje.
 • Normalni svakako nikom nisu potrebni. A i sam život je najveći paradoks; živiš samo da bi umro, reći će nam oni koji misle da je vrijeme beskonačno, a oni na vlasti besmrtni.
 • Na koju god zemlju ste pomislili, pogodili ste !!!

  Franjo Martinović - Fram

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/fram.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Roman "Očeva Krv", Jana Morića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • "Očeva Krv", Jana Morića - jedan od prvih romana o vampirima u hrvatskoj književnosti
 • Mnogi tvrde da mladi danas malo čitaju. No, spektar knjiga za mlade knjiga za mlade dokazuje nam da to i ne mora biti istina. Naime postoji mnogo knjiga za mlade od ljubavnih romana, knjiga o krvoločnim vampirama, do knjiga o vilama, čarobnjacima i anđelima. Ukratko, u tom žanru apsolutno svatko može naći nešto za sebe. Nekoć su najpopularniji pisci ovih knjiga bili R. L. Stine i J. K. Rowling, štose doduše nije promijenilo jer oni i danas uživaju veliku popularnost, ali došle su inove generacije spisatelja poput Meg Cabot, Richelle Mead i svakako Stephenie Meyer.
 • Sve to odrazilo se naravno i u filmskoj umjetnosti tako da smo posljednjih godina imali priliku vidjeti nekoliko izvrsnih filmova, koji se bave vampirima. Spomenuti ćemo samo naslove kao što su Underworld, The Twilight Saga, Blade.
 • S obzirom nas sve za očekivati je bilo i da se u našoj književnosti ubrzo pojavi netko tko će se pozabaviti tom očito vrlo zanimljivom temom. I upravo stoga drago nam je da vam možemo predstaviti jedan od prvih romana o vampirima u hrvatskoj književnosti.
 • Riječ je o knjizi "Očeva Krv", Jana Morića.
 • Da bi vas dodatno zainteresirali ukratko ćemo vam prepričati početak knjige: Glavni Junak knjige "Perun" dobiva čudnu e-mail poruku sa neobičnom adresom - Akademija nadnaravne znanosti. U poruci piše sljedeće: "Sinoć ste posjetili naš blog o vampirima. Ako Vas zanima nešto više o toj temi javite nam, molimo Vas!". U svom odgovoru on napiše sljedeće: I tako otipkam poruku - "Zanima me puno
 • Nakon još nekoliko poruka glavni junak se nalazi s osobom koja ga poziva da započne školovanje u Akademiji nadnaravnih znanosti i tvrdi da je još prilikom njegovog rođenja određeno da on bude njegov učitelj."
  Najveće iznenađenja glavni junak doživljava kad mu sugovornik otkrije da je i njegov otac bio vampir…
 • Sve drugo o doživljajima Peruna i njegovih novih prijatelja s Akademije nadnaravnih znanosti svi oni koji vole sage o vampirima moći će pročitati u knjizi "Očeva krv" Jana Morića.
 • A za kraj ćemo samo pridodati da autor već radi i na dva nastavka ove knjige.

  Nenad Grbac, u Zagrebu 07. 11. 2013.

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/moric.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Autobiografiju "Amplituda srca", Denis Kožljan, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
 • SPISATELJICA DENIS KOŽLJAN, DAMA I BORAC DO KRAJA, /AUTOBIOGRAFIJA/ 2013.
 • Denis Kožljan je po svojoj prirodi, brižljivom obiteljskom odgoju, obrazovanju i kulturalnom profilu, rafiniran i slobodan čovjek koji poštuje ljudsko pravo na slobodu kao osnovu svega dobroga što čovjek nosi u svojoj prirodi i njegovom odnosu dobrote prema drugom čovjeku. Dobrota i odanost su osnovna Denisina ljudska premisa, jer, Denis je odrasla i odgojena kao čovjek koji poštuje i
  uvažava druge ljude i vodi računa o njihovom ljudskom sadržaju. To se na jednak način osjeti u svemu što Denis Kožljan producira u svome životu.
 • U cijeloj priči, trebalo bi imati u vidu, Denisinu obitelj i njezinog sjajnog supruga Marjana koji Denis bezrezervno i uvijek podržava, stajući bezuvjetno iza nje i njezinih, nakana, planova i poduhvata, radova, ostvarenja i postupaka.
 • Denis Kožljan počela je sa pjesmama, originalno i duboko shvatajući sublimni pjesnički smisao svoga prisustva i okruženja. To je svojevrstan popis motiva i poticaja u kojima se otapa Denisin život i osjećajnost.
 • Otpočeti spisateljski rad razvijala je primjereno svojoj recepciji i osjećanju za prioritete. Pokazala je visok čitateljski interes prema spisateljskim ostvarenjima suvremenika, pa i potrebu da iznese osobne sudove, kritička zapažanja i ocjene, što je u svakom slučaju bilo podsticajno i za rad na njezinom djelu.
 • Denis vješto oblikuje rečenicu i stih, ima odmjeren i ujednačen stil, ima što za reći i ne zadržava to samo za sebe.
 • Denis Kožljan je osoba kontinuirane i neiscrpne energije. Naprosto ide iz knjige u knjigu i plamen svoje nade da svijet može učiniti boljim dosljedno pronosi s vjerom u koj ne možemo naslutiti niti trag sumnje.
 • To je blistavo u ljudskoj prirodi i društvenom odnosu.

  Rujna, anno Domini, 2013. Atif Kujundžić

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kozljan9.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Zbirku poezije "Na trgu ptica", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
 • R E C E N Z I J A
 • Blagost nečije Duše ne osjeti se uvijek, potreban je dio, koji vlastitoj Duši nedostaje kako bi bila ispunjena.
 • U svjetlosti dana promatrati dobrotu protkanu stihovima i jednostavnošću sa velikim oduševljenjem, razvedri se srce, a ono tako laganim treptajima daje duševni mir, da ne kažem spokoj, jer čitajući poeziju u kojoj iskrice riječi lebde kao pahulje prvog snijega, u svoj svojoj ljepoti, pronalazim veličanstvo, kojim se biće želi predati plavetnilu, pronaći krila za umorna leđa kako bi mogla poletjeti iz stvarnosti u bjelilo tišine...
 • Citat iz pjesme „TAMNA STRANA SRCA“,napisana 27.7.2013:
 • „Napisano ostaje za spomen, drugi svijet nije za ove riječi, a kad potonem u bol i kad te zazovem bijelom tišinom – zastani kraj pustog groblja i vidi jednu sjenu, koja čeka sumrak pa da se stopi s njim i nestane zauvijek“
 • To si Ti, Duša Tvojih stihova.
 • Čitajući, otvaram sljedeći list, koji sniva između korica „Na trgu ptica“, prekrasne poezije sa pogledom Duše u plavetnilo neba, plavetnilo voljenog bića.
 • Upijam svako slovo punim dahom, jer znam prije, nego je ispisano, proživljeno je disanjem jednog osjetila i uzneseno mislima i željom daleko od patvorene ljepote voljenja. Iskrenost voljenja je protkana zlatnim vezom ljubavi.
 • Dok se prepuštam stihovima u kojima je divna Žena, a moja prijateljica Jadranka ostavila trag za danas, sutra i godine koje slijede, doživjela sam ugodne trenutke, jer Dušom kojom voli i bezgranično se predaje ljubavi voljenog bića, vjerujem da su i nebeske sile poklonile prekrasan osmjeh.
 • Citat iz pjesme „BIJELE STRANICE“napisana 26.8.2009.:
 • „...u knjizi života samo bijele stranice, a one pročitane, čitam ponovo ...one bijele ispunit će sudbina...zaboravljena mjesta ispunjavam valovima sjećanja i pripazit ću na želje...“
 • Spremna na sve, kroz snove iscjeljuje Dušu voljenjem srca bez kojeg Život ne bi imao smisla.
 • Kroz slatku osudu nazivanu „Ljubav“, Duša progovara glasom Sjene, dodirima pogleda zaustavlja vrijeme i voljenjem ulazi u nutrinu bića bez kojega ni sama ne bi postojala.
 • Diše udahom poklonjene dragocjenosti, progovara srcem i strpljivošću, vjerom ljubavi poklanja i ubire dobrotu.
 • Upravo kroz stihove, upoznajem ispovijest Duše kao jedinke, koja mislima daje slobodu, nižući uspomene života, ali svaki tren ispunjen je plavim očima u kojima pronalazi upravo sebe i svoje postojanje.
 • Listanjem prošlosti, u slici iza zastora života, izranjaju misli i želja za budućnost buđenjem Duše uz Dušu.
 • Duša može voljeti i prije rođenja, jer snaga njezine ljubavi podnosi svaki teret.
 • Jednom sam rekla kako doživljavam Tvoju poeziju: svaki pročitani stih pred mojim očima izroni iz kao slika, slika najljepših tonova boja, koje ponaosob predstavljaju note, a note stvaraju čaroliju.

  Mirjana Pejak-Peki, pjesnikinja

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Riječ Gospodnja za svako vrijeme (I-P)", u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
  RIJEČ GOSPODNJA ZA SVAKO VRIJEME (I-P)
 • Knjiga "Riječ Gospodnja za svako vrijeme (I-P)", nastavak je knjige "Riječ Gospodnja za svako vrijeme (A -K)". Knjigu je priredio Josip Samaržija, župnik Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje. U njoj se kao i u ranijoj knjizi abecednim redom navode riječi gospodnje.
 • U najavi prošle knjige pokušali smo vam pojasniti što je to riječ Gospodnja, a ovaj puta pokušat ćemo odgovoriti na pitanje: Čemu služi riječ gospodnja i kako je treba prihvatiti, odnosno kako s njom živjeti?
 • Čemu služi riječ gospodnja?
 • Riječi Gospodnje duh su i život. Riječ Gospodnja donosi nam ispunjenje Pisma i stoga nas potiče da ga poslušamo, da promislimo, da ga prihvatimo i da ga živimo. Jasna nam je stoga njegova poruka koju sažimljemo u konkretno djelovanje:služiti svima, pružiti ljubav i ruku potrebnima, nasljedovati Ga u potpunosti, do kraja da bismo i mi bili spremni činiti sve što možemo da Isusovu radosnu vijest osjete svi radi kojih je On došao na ovaj svijet.
 • A, za kraj onako usput ćemo spomenuti i činjenicu da su Josip Samaržija, odnosno Župa sv. Lovre mučenika iz Petrinje, na našem portalu dosad objavili još nekoliko knjiga duhovnog sadržaja čija čitanost, odnosno broj preuzimanja dokazuje da objavljivanje i digitaliziranje knjiga duhovnog sadržaja ima i svoju svrhu i budućnost.

  Nenad Grbac. U Zagrebu 26.11.2013.

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/rijecgospodnja2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Triling", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • "TRILING"
 • Čitateljima portala digitalne-knjige.com dobro poznati književnik i pisac Ivo Mijo Andrić ovaj put nas je odlučio počastiti s knjigom drama i melodrame po imenu Triling.
 • Sadržaj drama vezan je uz našu svakidašnjicu. No ono po čemu te drame odskaču od sličnog sadržaja je upravo majstorska ruka pisca, te njegova sposobnost poistovjećivanja s sudbinama običnih ljudi.
 • U prvoj drami po imenu "Odbačene stvari", autor nam prepričava sudbinu beskućnika, koji kopajući po smeću pronalazi razne odbačene stvari. No, jednog dana iz kante za smeće začuje i plač odbačenog novorođenčeta...
 • U drugoj drami po imenu "Kamatari" autor nam opisuje sudbinu Zagrepčana po nadimku Golub, koji nakon što svoju ostarjelu baku nagovori na prodaju zemljišta naivno uloži, odnosno posudi sav novac kod kamatara. Novac, naravno na kraju ne tragom nestane, a Golubu i Baki prijeti opasnost da ostanu bez svega jer su kamatari, kriminalci, bankari i lokalni političari zaključili da je on sad dužan njima.
 • Treća drama po imenu bavi se "Ovo je Hrvatska" bavi se raspadom Jugoslavije i posljedicama koje je taj događaj ostavio u životima glavnih likova drame.
 • Uglavnom kao i kod svih drugih knjiga istog autora bez obzira radi li se o poeziji, aforizmima, pripovijetkama ili dramama. ni ova knjiga vas ako je preuzmete i pročitate nipošto neće ostaviti ravnodušnim ili razočaranim.

  Nenad Grbac. U Zagrebu 01.10.2013

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Sud vječnosti", Ruski samuraj - Knjiga druga, Valentina Kuzelja, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • "Sud vječnosti", Ruski samuraj - Knjiga druga
 • Prošli su tjedni od pokolja na Seiji akademiji.
 • Dok se život na akademiji vraća u normalu, za Alekseija i njegove prijatelje ništa nije normalno. Strah od čudovišnog klana, koji pod
  krinkom patriotizma sije smrt među svima koje smatra nepodobnima,i strahovlada Toye Ide, vođe klana i novog vlasnika Seiji akademijeponovno će uzburkati Alekseijev život.
 • U međuvremenu pojavljuje se „egzekutor“ koji sije smrt među članovima Eien klana.
 • Radi li se o zakulisnim igrama unutar klana ili jesve dio veće igre koja će još jednom staviti na kocku Alekseijevživot i živote njegovih prijatelja?

  Valentino Kuzelj

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kuzelj2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32
     
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
     
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
     
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
  Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka...  
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige
 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31 WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"
 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32