width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (tri godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od stotinu pedeset digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnost","Istorija filozofije","Kazalište, kazališna pedagogija","Likovna umjetnosti i poezija", "Znanstveni radovi"i "Duhovnost".
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
WIDTH=32

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije četiri godine. U to vrijeme objavili smo više od 200 naslova, a bilježimo i više od 8 800 000 posjeta i 223 000 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 23.10.2010. U sadržaj portala je uvršteno i prvih 10 pokaznih ili reklamnih primjeraka knjiga, koje su namijenjene tome da vas upoznaju s izgledom i funkcionalnošću knjiga, koja se nalazi na multimedijskom CD-u - Klasici hrvatske književnosti.
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 20.01.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Riječ Gospodnja za svako vrijeme (R-Ž)", u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje.
 • Dana 03.02.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ilustrirani novi zavjet", u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje.
 • Dana 10.02.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Oteta prošlost", Ali Faruk Bisera.
 • Dana 17.02.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Više se ne zovem 55+", Borisa Golića.
 • Dana 27.02.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Investitor", Borisa Golića.
 • Dana 05.03.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Život bez pozlate", Vladimira Biondića.
 • Dana 18.03.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Staklenci godišnjih doba", Atifa Kujundžića.
 • Dana 30.02.2014. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Top lista najčitanijih knjiga".
 • Dana 26.03.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Čime smo nezadovoljni", Zlatana Gavrilovića Kovača
 • Dana 01.05.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Prosijane misli i Hrvatska zanovijetanja", Ive Mije Andrića i Tomislava Supeka
 • Dana 07.05.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Vražja divizija II", Borisa Golića.
 • Dana 12.05.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dnevnik građanskih prosvjeda" Atifa Kujundžića.
 • Dana 26.05.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Mjene mjeseca", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 09.06.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Pogled zaljubljene žene", Kristine Koren.
 • Dana 19.06.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Koraci kroz vrijeme", Emilije Dević.
 • Dana 04.07.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Životni odabir", Ante Dolića.
 • Dana 16.07.2014. Obnovljen je sadržaj rubrike:"Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 18.07.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Sara", Lane Bosnić.
 • Dana 24.07.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ratna trauma psihički poremećaj u toku rata", Slobodana Pavlovića.
 • Dana 24.07.2014. Ukupno je preuzeto 223 000 knjiga
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Ratna trauma psihički poremećaj u toku rata", Slobodana Pavlovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzija knjige:
 • Recenzija rukopisa "RATNA TRAUMA - PSIHIČKI POREMEĆAJ U TOKU RATA"
 • "Rukopis RATNA TRAUMA - PSIHIČKI POREMEĆAJ, autora Slobodana Pavlovića, kliničkog psihologa i doktora nauka iz područja psihologije, predstavlja kombinaciju teoretskih razmatranja ratne psihičke traume i prikaza pojedinih slučajeva iz bogate vlastite prakse.
 • U uvodnom dijelu, autor objašnjava što je stres i koje su njegove karakteristike, zatim se fokusira na traumatski stres odnosno psiho traumu, prikazujući psihoanalitički, biološki i psihoformativni model psihotraume. Nadalje, objašnjava prirodu stresa i stresore u ratu te dinamiku psihičkog sloma. Ovo potonije ilustruje primjerom iz prakse koji je vrlo edukativan i zanimljiv, kako za obrazovane laike, tako i za psihologe, psihijatre, neuropsihijatre.
 • U podpoglavlju Historijat psihičke traume, razvoj dijagnostike nas podsjeća kako je to u teoriji "počelo", a potom nas podsjeća kako su gubici u ratu zbog psihičke traume nadrastali gubitke zbog fizičkog ranjavanja. Predstavljanje Postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) je vrlo dobro poslozeno, didaktički jasno i obogaćeno primjerima iz vlastite prakse, uključuje dijagnostičke kriterije i dijagnostički pristup osobi sa simptomima ovog poremećaja, te njegovu neurobiologiju, faktore rizika za njegov razvoj (starost, obrazovni status bračno stanje, rani razvoj u porodičnom setingu, psihičke smetnje u djetinjstvu, predratnom periodu, traume u djetinjstvu), pregled psihičke traume nakon rata u BiH, psihičke poremećaje kod ratnih veterana nakon rata u našoj zemlji, somatske smetnje i emocionalno funkcioniranje kod psihički traumatiziranih osoba, agresiju kao prateću pojavu PTSP-a, te zloupotrebu alkoholnih pića i pušenje cigareta u toku rata, kao i PTSP kod teško ranjenih vojnika .
 • Na kraju knjige Slobodan Pavlović se osvrće na jedan vrlo značajan segment, rekao bih kolektivne psihološke traume, dijela BiH društva, psihološki poremećaj kao posljedicu genocida u Bosni i Hercegovini, opet dodajuci ilustrativne primjere svojih tvrdnji. Završni dio rukopisa je posvećen iskustvima iz prakse sa terapijskim mogućnostima psiho traumatiziranih osoba.
 • Rukopis sadrži i popis značajnog broja relevantnih publikacija, koje je autor koristio prilikom pisanja, među kojima su i njegovi radovi koje je do sada objavio.
 • O psihološkoj traumi i njenim posljedicama sve se više piše i istražuje i u našoj zemlji. Ovaj rukopis je vrlo vrijedno djelo koje obogaćuje, ne tako veliki opis napisanih tekstova na ovu temu u Bosni i Hercegovini. Njegova vrijednost se ogleda u prostoj činjenici da je napisana od strane vrlo educiranog kliničkog psihologa, koji ima neposredna iskustva u radu sa traumatiziranim osobama, u toku rata i nakon njegovog završetka. Pisan je razumljivo i obogaćen brojnim primjerima iz prakse.
 • Može poslužiti ne samo kao dobra informacija nego i kao vrlo edukativno štivo za sve one kojih se trauma tiče - profesionalce u oblasti mentalnog zdravlja, ali i za studente psihologije, specijalizante psihijatrije, novinare, političare i sve obrazovane laike koji hoće da o psihološkoj traumi znaju više. Stoga od srca preporučujem, da bude čim prije štampana.

  Recezent : Prof. dr. mrd. sc. Osman Sinanović, neuropsihijatar, Redovni profesor Univerziteta u Tuzli

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Ratna trauma psihički poremećaj u toku rata", Slobodana Pavlovića možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem
 • kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pavlovic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Sara", Lane Bosnić, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzija knjige:
 • ROMAN IZRAZITOG POSTMODERNISTIČNOG KARAKTERA I STRUKTURE
 • "Sara" Lane Bosnić (alijas Ševko Kadrić, op. H.A.) koji je objavljen ovih dana u izdanju Društva BiH pisaca i prevodilaca u Skandinaviji svojom strukturom i kompozicijom, bogatstvom jezika, osobenošću u načinu vođenja dijaloga, piščevim senzibilitetom ka dramskom u fabuliranju pripovijesti, tematskim okvirom koji prelazi uobičajene klišeje u građenju priče sasvim su dovoljni razlozi, da već sada možemo govoriti o djelu koje će u bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj prozi, prije svega po modernističkom pristupu, imati svoje značajno mjesto.
 • Predstavljajući roman "Sara" želim da naglasim da postoje bosanski pisci i djela o kojima se i o čijem radu svjesno ćuti, a među takvima je i autor ovog romana.
 • Već sam spomenuo strukturalno-kompoziciona rješenja romana "Sara" koja su građena na savremenim evropskim postmodernističkim osnovama pri čemu je autor uspio u svoju prozu udahnuti tradiciju i duh kulture i podneblja iz kojih je stasavao kao pisac. Istovremeno, on nas zbližava s jednom drugom kulturom, da se pozlužim Crnjanskim, hiperborejskim, smještajući dio radnje u Švedsku; predstavljajući nam tu zemlju, ali i toj zemlji nas, eliminirajući naslage predrasuda i zabluda i kod jednih i kod drugih. Sama fabula ne bi bila dovoljna da u strukturi i kompoziciji romana nije primijenio model koji bih ja nazvao - postupkom dopisivanja već ispisanog rukopisa koji u fusnotama dopisuje jedna od junakinja Mirjana Maca Dučić iščitavajući rukopis svog bivšeg muža u nekoj od hladnih i sumornih pejzaža (da li na jugu ili sjeveru Švedske?) više nije važno, koliko je bitno, da ona, izbjegla od užasa rata niti prihvata taj prostor niti on prihvata nju.
 • Tako dolazimo do još jedne odrednice karakteristične za ovaj roman, a to je naglašen psihološki momenat, dolazimo do unutarnje drame koja se potpuno prenosi na sve glavne aktere u romanu. Velim, na sve glavne aktere, jer autor ih ima više, a bez bilo kojeg od njih roman bi bio osiromašen.
 • Jedna od karakteristika romana je i to što pisac vještim vođenjem dijaloga zapravo u psihološkom smislu odslikava svoje junake. Nema tu klasičnih opisa, ispraznih psihoanaliza, nego jednostavno, govorom, replikom, svaki od junaka razgolićuje sebe i svoj mikrokosmos, ali i makrokosmičke dimenzije ljudske borbe u uvjetima progonstva i očajavanja izazvanog tragičnim ratnim zbivanjima, čiji obrti često aktere dovode u gotovo nevjerovatne situacije.
 • Neuobičajenost u izboru teme, krajnje razgolićavanje svih junaka, pa i glavne junakinje još jače dolazi do izražaja jer je roman pisan u prvom licu (otuda vidim i opravdanost korištenja pseudonima autora) u najvećem doprinose tome da se ovaj roman uzme li ga čitalac u ruke, mora čitati i iščitati.
 • Na kraju romanom "Sara" Lane Bosnić (alijas Ševko Kadrić) bosanska književnost je bogatija za jedan dobar roman, a on će bez sumnje imati svoje čitaoce i ovim ga ja svesrdno preporučujem.

  Hazim Akmadžić

 • "SARA" JE AVANGARDAN ROMAN
 • Akmadžić je naglasio postmodernizam romana "Sara" na moju radost zaista je riječ o postmodernističkom romanu i tu se slažemo, međutim tu je vjerojatno jedino osjećanje koje nas ispunjava postmodernističko u ovom trenutku sve ostalo ide logikom protiv tog osjećaja jer živimo vrijeme koje je daleko iza modernizma. Zato mislim da je "Sara" avangardni roman po mnogočemu ne samo u literaturi i u našij dijaspori, nego i u bosanskohercegovačkoj literaturi uopšte.

  Gradimir Gojer

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Sara", Lane Bosnić, možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kadric10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Zbirku poezije "Životni odabir", Ante Dolića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Koji vam se Ante Dolić najviše sviđa?
 • Pisac i pjesnik Ante Dolić opet nas je odlučio počastiti svojom novom zbirkom pjesama po imenu "Životni odabir". Ovo "počastiti" navodim u pozitivnom smislu jer i u poeziji i prozi Ante Dolića ima nešto drugačije i različito što ga u svakom slučaju izdvaja i čini jedinstvenom pojavom i u Hrvatskoj i u BiH književnosti.
 • No, i nakon ove ako se dobro sjećam treće Dolićave zbirke poezije postavlja se i pitanje kojeg Antu Dolića poznajemo, odnosno koji od njih nekoliko je onaj pravi? Da li je to Ante Dolić koji sebe najradije nalazi u ljubavnoj poeziji o čemu u ovoj zbirci svjedoči i pjesama "Pjesnicima" i kojoj Ante navodi i sljedeće:
 • Oni se u ljubav, kao razumiju.
  Nadmeno pokazuju, kako se kuže.
  A, noću, u sobicama, napušteni od sviju.
  Umjesto ljubavi, s pjesmama se druže.

 • Ipak, da u Antinom slučaju to baš i nije u potpunosti tako svjedoče nam i druge ljubavne pjesme u kojima se vrlo često spominju riječi poput: svađe, neslaganja, požuda, strast. Uglavnom sve to daje nam do znanja da pjesnik poznaje i drugu stranu ljubavne tematike.
 • Drugi Ante Dolić sklon je porocima poput konzumiranja alkohola, cigareta, i sveg što bi možda čak i užasnulo danas sve glasnije i dosadnije pobornike zdravog i bezgriješnog života. Sve to moći čete pročitati i iz sljedećih stihova.
 • Odluka je pala,
  da lumpujem pušim.
  Pošteno se kurvam,
  norme životne,
  i pravila rušim.
 • No, upravo to tom Anti Doliću, daje i ljudskost i pjesničku autentičnost. Naime nikako ne smijete zaboraviti na to da pjesništvo, ljudskost, osjećajnost i zdrav i bezgrješan potrošački potrošaćki život teško mogu ići zajedno. Da bi to dokazali reći ćemo i da su mnogi veliki pjesnici poput Jesenjina ili Tina Ujevića bili veliki zagovornici nezdravog života. S druge strane moram priznati da sam čitajući Dolićevu poeziju stekao dojam da njemu ti pjesnici puno više znače nego recimo sudionici parade ponosa u bilo kojem hrvatskom gradu.
 • I napokon treći Ante Dolič, kojeg razaznajemo iz stihova njegovih pjesama je Ante Dolić kojeg pogađa nepravda, nejednakost, oskudica bijeda i siromaštvo. Sve to može se pročitati i u pjesmi "Kopanje" u kojoj se navodi i sljedeće:
 • Manite se bunta,
  misli opasnih.
  U tiho mrmoljite,
  ne podižite glas.
  Kontenere, kante,
  prekopajte pomno.
  Motike u ruke

 • Da ne dužimo reći ćemo da je Zbirka poezije "Životni odabir", pisana i objavljena između ostalog i da bi je netko čitao, pa zato molimo sve ljubitelje dobre poezije da je preuzmu (bez brige besplatna je), pročitaju i jave nam koji vam se Ante Dolić zapravo najviše sviđa.

  U Zagrebu 18. 06. 2014. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Životni odabir", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/dolic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Zbirku poezije "Koraci kroz vrijeme", Emilije Dević, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Recenzija zbirke pjesama "Koraci kroz vrijeme"
 • Poetska poruka, koja dolazi iz pjesama Emilije Dević, obavija se kao bijela svjetlost u tamnoj noći.
 • To je pjesnikinja, koja svojim posebnim uvidom u duhovni svijet priča tako slobodno kao ptica što leti nebom, kao što vodopad prosipa svoje bistre kapljice i kao što noć obavija umorne oči.
 • Njen svijet nije izmišljen, to je duboki unutarnji svijet, kojim Emilija daruje svoje čitatelje posebnim jezikom - jezikom ljubavi i sreće, dubokog poniranja u čari prirode, u onostrano okruženje što odiše njenom poezijom.
 • To su oni pejsaži duše, kojim svaka osoba želi koračati, zaroniti i odvojiti se od ove stvarnosti, da bi se pronašla negdje, gdje sfere postojanosti ne dopiru.
 • To je onaj svijet, kojeg volim - svijet čistog izraza vedre duše, svijet poezije inspirirane svakodnevnim introspekcijama, ali i radostima života, ljepotom prirode, dubokom mistikom noći.
 • Pažljivo čitajući Emilijinu poeziju, dolazim do glasa bez jeke, dolazim do neke stranice kad poželim ostati uz pjesmu i osjetiti je dušom.
 • Oči duše su osjetljive pa su tako i oči moje duše osjetljive i reagiraju pulsarom na svaki divan izričaj Emilijine lirike i njenih poruka.
  Ona vrlo sigurno plovi tim poetskim morem, daruje nas velikom iskrenošću svojih stihova i dubinom svojim poruka.
 • Iz stvarnosti je izuzela zlatnu nit, koja ju je dovela do te dubine gdje može razgovarati sa anđelima, gdje srodne duše dolaze jedna do druge, susreću se i nasmiješeno se prepoznaju.
 • U poeziji Emilije Dević caruje blagost, nježnost, iskrenost i duboka lirika, kojoj se uvijek radujem kad naiđem na njene stihove.
 • Posebna vrijednost svake Emilijine knjige je ta, što je svaka na svoj način autentična, a opet je nastavljaju jedna na drugu.
 • To je niz, koji priča svoju priču, ali mora se pročitati prva knjiga, da bi se shvatila treća knjiga, a opet - može se pročitati samo jedna i ostaje se - u tišini.
 • Iz igre zlatne tišine izrasta sreća, duboka bol, tuga, ushićenje, pogođenost trenutka kad će čitatelj osjetiti preskočeni ritam srca i zastati nad tim stihovima.
 • Metaforičnost i duboka značenja poruka, koje nam Emilija šalje kroz svoje stihove, dovodi do toga da pozivam svakog čitatelja i čitateljicu, da urone u ovaj poseban svijet, koji nas odvodi u poetiku, susrećući se baš onda kad nam duša zatreba lijepu riječ i poseban duševni ugođaj.
 • Sretna sam što sam mogla napisati ovaj osvrt na poeziju Emilije Dević i, znam, Emilija ide dalje, jer njen poetski svijet je predubok i prebogat, da bi se tek tako zaustavila samo na jednoj knjizi.
 • Emilijin poetski svijet je njen cijeli život otkud i dolaze njene prelijepe pjesme.

  Jadranka Varga

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Pogled zaljubljene žene", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/devic5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Zbirku poezije "Pogled zaljubljene žene", Kristine Koren, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
 • Recenzija zbirke pjesama "Pogled zaljubljene žene"
 • U stvarnosti doživljenih osjećaja i izvrsnosti poezije Kristine Koren, pjesnikinje doznajem mnogo, te ujedno i o samoj autorici. Žena, majka i biće govori na pjesnički način osjećajući u svojoj nutrini tijela i toplinom srca koliko može pružiti ljubavi makar osjećala bol.
 • Već u prvim napisanim stihovima koji su jednostavni i bliski svakom čovjeku, koncentrira se na postojanje ljubavi za koju je potrebno boriti se srcem, dušom i tijelom.Upečatljive slike koje se redaju jedna za drugom , prikazuju doživljaj ljubavi, neostvarenih želja i strah, a posebno bi naglasila snagu kojom autorica ublažava postojanje istih s tim da otvoreno izražava osjećaje,predstavljajući ženu kao čvrstu ličnost i ulogu koju joj je predodredio život.
 • Posebnu pažnju privlači stil upotrebe rime u strukturi vezanih stihova u kojima se pojačava ritam i duh koji se jednostavno zavole već u prvom čitanju.
 • Život nam je poklonjen od Boga, na koji način ga živimo naša je odluka i veliko iskušenje. Stvoreni smo da hodamo već iscrtanim putovima, a od života da uzmemo najbolje što umijemo, pa čak da ga i kritiziramo. Ponekad si postavljamo pitanje shvaćamo li tko smo, pružamo li dovoljno, da bi nam se uzvratilo, odnosno, volimo li dovoljno?
  „Evo me.
  Mladosti.
  Zagrli u meni ljubav svu.

 • Buđenjem u svom novom svijetu žena kroz Kristininu poeziju spremna je na novi početak. Stvarnost gleda drugim pogledom.
 • Zatomila je tugu i prihvaća je samo kao dio beznačajne prošlosti, i nadalje uzdiže lik u svojim pjesmama kao ikonu sa kojom govori, kojoj se obraća, a negativnost osjećaja tuge, snažnim riječima pretvara u tonove svjetlosti. „Ako me ostaviš u boli/vratit ću se i opet biti ona ista" .
 • Ciklusom „Izgubljene misli" nastavlja se vječito traženje izgubljenoga, ali u konačnici shvaćanje da krenuti dalje postaje jedino ispravno uz dozu sjećanja koja se nikada ne zaboravljaju.
 • Cijela pjesnička zbirka autorice Kristine Koren, mojim skromnim mišljenjem, mogla bi se usporediti s citatom kojeg sam odabrala za kraj:„Volim ne samo da budem voljena već i da mi ta osoba kaže da me voli; kraljevstvo tišine u grobu dovoljno je veliko". - Džordž Eliot (Meri En Evans), engleska pjesnikinja (1819-1880)

  Mirjana Pejak Peki

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Pogled zaljubljene žene", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koren3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Mjene mjeseca", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIZI MIJENE MJESECA
 • Ova 24 kratka eseja ili priče pod naslovom Mijene Mjeseca trebala bi ukazati na svo bogatstvo znanstvene problematike koja me je zaokupljala decenijima i koja se razvijala od teorije književnosti do suvremene entomologije. Pri tome putovanju kroz čitavu lepezu znanstvenih područja koja su podrazumijevala jedan široki interes prema manje ili više nejasnim problemima znanosti koja tvore granična područja metafizike upravo je metafizičko oslikavanje raznih predmetnih područja bilo od najvažnijega značaja.
 • I kao što se već iz samih mojih radova može vidjeti ta je metafizika bila predstavljena u jednoj kozmologiji koju sam ja nazvao kozmologijom zlatnoga prstena i koja je integralno i štampana u digitalnim knjigama iz Zagreba. I tu se najbolje vidi taj put od pitanja sociobiologije do entomologije dakle put od pitanja socijalnoga karaktera koja prije svega imaju u vidu hrvatske socijalne i političke prilike prema pitanjima biologije i medicine koja su sadržana u entomološkoj problematici kojom sam se bavio u najnovije vrijeme.
 • Razlozi za ovakav obrat možda prije svega leže u mojemu druženju sa mojim sinom Ezrom koji je u velikoj mjeri zaslužan za nastajanje Rex-Kovač teorije ranije izložene u Kozmologiji zlatnoga prstena i njegovim biološkim nastojanjima koja su se do danas razvijala više u pravcu mikrobiologije i molekularne biologije. Odatle i moja potreba da dadnem filozofske i metafizičke osnove ovako sagledanoj biološkoj problematici koja se uglavnom orijentira na kauzalna objašnjenja dok joj teleologija izmiče kao suvišni metafizički dodatak.
 • Bilo je stoga potrebno ukazati na tu centralnu aporiju suvremene biologije uvjereni da poduzeti napor nije bio uzaludan i da je izneseno na vidjelo čitavo malo metafizičko i biološko blago koje može dati smisao svakom nepristranom i otvorenom znanstvenom istraživanju.
 • Slikovito izraženo kao da smo kanili iskazati tu istinu da se noćni leptiri ne okupljaju oko neonskih lampi zato što ih privlači svjetlost nego zato što reagiraju na elektromagnetsko polje i da za dnevnoga sunčeva svijetla bivaju sakriveni jer bi ih sunčev magnetizam doveo do katastrofe dakle da uobičajene znanstvene stavove treba nanovo preispitati kako bi se doslo do punoga uvida u karakter naših znanstvenih spoznaja odnosno da stare spoznaje do kojih je došla stara znanost treba obogatiti novim uvidima i na taj način smisleno proputovati ovim životom kojeg nam je Svedržitelj Svijeta poklonio sa svrhom. A tu svrhu nalazimo i kod noćnih krijesnica koje kao male Tesline lampe svijetle u elektromagnetskom polju naše planete.

  Autor, Adelaide 3.5.2014.

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Mjene mjeseca", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic20.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

 • Digitalnu knjigu "Dnevnik građanskih prosvjeda ili pretapanje etnosa u građanski demos u gradovima Federacije BiH sa bošnjačkom većinom" Atifa Kujundžića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor
 • Izbor kolumnističkih tekstova pisanih od prosinca 2013. do ožujka 2014. godine, a obuhvaćenih ovom knjigom, želi akceptirati iznimno važno zbivanje u bosanskohercegovačkom društvu na putu u građansko/civilno društvo.
 • Etnički izdijeljen zločinačkim stranačkim politikama tokom četvrt stoljeća, etnos naočigled postaje jedinstven demos - bosanska nacija - koja se s prijezirom odnosi prema političarima i vlasti, a koji se pred snagom i bijesom naroda kriju u mišje rupe, svjesni svoje krivnje i odgovornosti za sva moguća zlodjela - rat, zločine, genocid, pljačku, krađu, otimačinu, obespravljenost, nezaposlenost, nezaposlenost, nepotizam, korupciju, etc.
 • Nadajmo se kako nije daleko dan, kada će svaki građanin, a posebno grupa, moći presaviti tabak i tužiti bilo koju stranku ili sindikat, stranačkog ili sindikalnog prednjaka, jer stranka je
  Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
  pred sudom građanskoga društva samo pravno lice i sasvim u istom rangu odgovornosti za svoje postupke i nečinjenje u skladu sa svojim programom, a pred sudom pravde.
 • Inače, sve ostaje obesmišljeno u beskraju skorojevićkog voluntarizma.

  Autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Dnevnik građanskih prosvjeda", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic9.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Vražja divizija II", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Najava knjige
 • Dok sam pisao „ Vražju diviziju I", ostalo je raznog materijala i raznih misli. Pitao sam se što ću s tim, da li da to bacim ili iskoristim? Iz one sam generacije koja ništa ili rijetko kad odbacuje ono što ima.
 • Tako je nastala ideja za „ Vražju diviziju II".
 • Smjestio sam je u Drugi svjetski rat i pitanjima oko njega, ali i pitanjima što se dogodi kada jedan ili dvojica poštenih Hrvata ne idu u Bleiburg ili u Jasenovac, jer je tamo gužva, nego žele ići ratnim putem svoga oca koji je bio domobran i njemački legionar.
 • Taman mu je Pavelić udijelio medalju za hrabrost, pa brže i bolje pobjegao, jer se Rusi nisu pridržavali dogovorenog primirja i zapucali. Nije se ni snašao, a ovi „navalili k'o Rusi" i nedugo nakon toga je naš legionar i domobran dospio u zarobljeništvo, bio tamo na preodgoju, vratio se s Crvenom armijom.
 • S njom obišao sve što se moglo obići, dospio u narodnu Jugoslavensku armiju, pa s njom natjeran u borbu za Srijemski front, to svima prešutio, dospio na domaći preodgoj i vjerojatno se na tome sve i završilo i sve smirilo.
 • Istina je da nije bilo govora o blagu Romanova i Rasputina, ali nije ni o rodnoj kući Leopolda von Masocha. Ostale su neke tabu teme i nepoznanice, a u našem hrvatskom slučaju to ne bi odgonetnuo ni Erich von Daniken jer uvijek ostaje nekakva neistražena teorija zavjere.
 • Stoga možete pročitati samo ono što je jasno i iza čega autor stoji da je bilo baš tako. Kako i kamo u sve smjestiti Boga i njegovu ulogu u svijetu i životu? Kako bilo što smjestiti: ideologiju, nečiji svjetonazor, moral, ispravno postupanje i može li se ispravno postupati kad naš život i nije ispravan i u skladu s Božjim zakonima?
 • Moramo li i možemo li postupati po svom ili moramo po pravilima nekog drugog? I dali je III svjetski rat stvarno tako blizu i jesu li strahovi ljudi opravdani ili nisu? I zašto je Bog uvijek na godišnjem odmoru kad ga trebamo, a mi moramo igrati po pravilima lokalnih moćnika ili moramo improvizirati? Jeli naše cjeloživotni preodgoj isto što i cjeloživotno obrazovanje ili nešto drugo?
 • Toliko pitanja, a odgovora nema. I da pređemo na lakše teme, evo i nekoliko citata:
 • „Nedugo zatim došao sam do rijeke Drine, mitske rijeke za sve nas koji živimo na ovim prostorima. Krenuo sam k njoj i počeo se skidati. Bohdan je vikao da nisam normalan, a ja sam rekao da je isto učinio i Isus Krist kad je došao do rijeke Jordan."
 • „Baš si ti onaj koji se može usporediti sa Isusom. Nisi mu ni do koljena."
 • „Možda nisam Isus, ali mi također treba duševni mir i unutrašnji preporod. Ne pomaže to što sam bio kod Dracule."
 • „Gdje ćemo sada?" - upita Bambi.
 • „Ne možemo, a da ne odemo do Sutjeske i Neretve. Pročistili i očistili smo Draculu, ali i ustašu u sebi, sad moramo to učiniti sa Titom i partizanima. Sutjeska i Neretva su bile Titove i partizanske mitske rijeke. Ne možemo, a da ne obavimo obredno pranje i na tim rijekama."

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Vražja divizija 2", prva knjiga na našem portalu koju ćete moći preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Prosijane misli i Hrvatska zanovijetanja", Ive Mije Andrića i Tomislava Supeka, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Knjiga "Prosijane misli i Hrvatska zanovijetanja", Ive Mije Andrića i Tomislava Supeka, sastoji se od dvije zbirke aforizama u jednoj knjizi.
 • Ivo Mijo Andrić napisao je prvi dio knjige, odnosno zbirku aforizama "Prosijane misli" dok se Tomislav Supek skromno zadovoljio s drugom polovinom knjige, odnosno zbirkom aforizama po imenu "Hrvatska zanovijetanja".
 • No, do svega toga nije došlo slučajno, jer autore knjige povezuje ne samo prijateljstvo, sklonost pisanju aforizama, duhovitost i oštroumnost, nego i želja da aforizmima kao kratkim i duhovitim mislima o životu i svijetu oko sebe bar malo promjene i poprave svijet.
 • Nažalost, to im neće uspjeti, jer svi znamo da političari, bankari, tajkuni i vlasnici stranih korporacija, ne samo da ne čitaju knjige, nego nemaju ni malo razumijevanja i sklonosti za humor i razbibrigu, kojom se zabavljaju oni čija je jedina svrha da budu potrošači i porezni obveznici.
 • Sve one koji ne vjeruju našoj tvrdnji da političari, bankari, i tajkuni nemaju smisla za humor savjetujemo da pokušaju odgledati koju saborsku sjednicu, ili saslušaju bilo koji govor gospodina Josipovića, Milanovića ili Karamarka.
 • No, dosta o političarima i vratimo se knjizi "Prosijane misli i Hrvatska zanovijetanja". Čitajući sadržaj knjige, odnosno aforizme, osjetiti ćete da obojica autora imaju poprilično iskustva i da su pomno motrili raspadanje samoupravnih socijalističkih iluzija na slobodoumne demokratske kapitalističke aluzije.
 • Jasno je vidljivo i da autori nisu baš posve zadovoljni tim promjenama i da ih zbunjuju mnoge stvari poput iznenadnog nestanka tvornica i radnika, pojave sveprisutnih i ne baš poštenih menagera i političara, nevjerojatnog rasta javnog duga, sklonosti hrvatskih političara prezaduživanju i rasprodaji onog što je narod stoljećima stvarao, pa sve do sitnih i mizernih detalja kao što je visina danas sve nižih mirovina.
 • No, da ne dužimo reći ćemo samo: Preuzmite knjigu "Prosijane misli i Hrvatska zanovijetanja", Ive Mije Andrića i Tomislava Supeka i čitajte je samo kad vam bude dosadno ili kad vas državne ustanove i političari toliko iživciraju da ne znate kuda ćete sa sobom.
 • Aforizmi koje ćete pročitati neće vas izliječiti i neće pomoći da država bude bolja ili da političari budu pametniji ili pošteniji, no tu i tamo mogli bi navući osmijeh na vaše namršteno lice.

  Nenad Grbac. U Zagrebu 29.04.2014

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric-supek.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Čime smo nezadovoljni", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor
 • Ova knjiga koja ima naslov čime smo nezadovoljni nastala je kao jedna naknadna refleksija o temama izloženim ranije u radu pod naslovom raspad države trećega dijela ciklusa okovanoga vremena koji je objavljen u izdanju digitalnih knjiga u zagrebu.
 • U tom smislu ovu bi knjigu svakako trebalo shvatiti jednim njenim prirodnim produžetkom gdje se centralna tematika disolucije bivše države pojašnjava primjerima i historijskim činjenicama do kojih je došla suvremena historiografija posebice vojna historiografija. Odatle i prvenstveno razmatranje vojne problematike vezane za savezničko i partizansko djelovanje na prostoru balkana u vremenu od 1941 do 1945 godine.
 • Isto tako važne su ovdje bile i današnje konzekvencije događaja koji se vezuju za drugi svjetski rat s obzirom na definiranje republičkih granica ili granica nezavisnih država koje su i dalje ostale u okvirima versajske jugoslavije.
 • Bez lažnih dilema u pogledu ovih pitanja mi smo zadržali ranije mišljenje da bi najsretnije dugoročno rješenje balkanskoga kompleksa bilo u integraciji onih dijelova susjednih država koje su naseljene našim stanovništvom i na taj način definirali nove karte nezavisnih država balkana kojima bi time bio zajamčen suverenitet nad teritorijima koji njima prirodno pripada.

  Zlatan Gavrilović Kovač

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic19.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "22 KVAKE", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • NAJAVA KNJIGE
 • U Joseph Hellerovoj „Kvaki 22" postoji popis motiva radnje, a oni su: razum i ludilo, heroji i heroizam, apsurdnost i neučinkovitost birokracije, snaga birokracije, preispitivanje religije, neučinkovitost jezika, neizbježnost smrti, poremećena pravda, koncept kvake 22, pohlepa, osobni integritet i kapital i njegovo nemoral.
 • I ja sam o nečemu takvom htio pisati, a jesam li uspio ili nisam, ne znam. Moje teme su vezane i za naše vrijeme i prostor.
 • Dodatno me muči ne samo poremećena pravda, nego i relativizirana pravda, menadžeri i intelektualci prije i za vrijeme tranzicije, svrsishodnost i opravdanost politike i političara, njihova važnost ili preuveličavanje ljudi bez neke vrijednosti i neke vizije, urušavanje svih društvenih vrijednosti, radnog morala i radnih pravila, muško - ženski odnosi, muško - muški odnosi, a sa žensko - ženskim odnosima se baš i nisam bavio.
 • Htio sam uspostaviti kontakt i sa anđelom pravde Vasariahom, a on umjesto da sudi neprijatelje naše,sudio bi nama. Odmah sam od toga odustao. I umjesto daljnjih priča dajem nekoliko citata, naime kako se naša Crkva bavi nama, onda se i mi bavimo njome:
 • „I što ti tu nije jasno?"
 • „Nema logike."
 • „Mi smo nekad bili industrijsko, povijesno, socijalno i političko društvo. Danas nismo ni predindustrijsko, pred povijesno i predpolitičko društvo, a postajemo asocijalno i antisocijalno društvo.
 • Otkrili smo i pronašli Boga, ali ne nekog našeg Slavenskoga, nego s Bliskog istoka. Rabimo ga u krive svrhe i koristimo ono što su crkveni ideolozi smislili u tko zna kojem stoljeću poslije Krista. U tom vremenu su ljudi koristili drvo kao ogrjev, pa se i mi polako vraćamo u to vrijeme."
 • „Znači trebao bih proučavati vrijeme, lik i djelo Svetog Ireneja, Tome Akvinskog i Svetog Augustina. Trebam se baviti poljoprivredom i uzgojiti dovoljno hrane za sebe i svoje i usput pri pitomiti i uzgajati domaće životinje."
 • „Sve znaš i sve razumiješ. Uopće nisi izgubljen u vremenu i prostoru kao drugi."
 • Također nam ni današnji noviteti baš ne odgovaraju i uopće se u njih ne uklapamo. Žene nakon plastične operacije ne prepoznajemo i uopće nas ne uzbuđuju:
 • „Moram ti priznati da mi libido uopće ne funkcionira, osjećam da mi štitnjača otkazuje, a moj hormon zvani testosteron također ne funkcionira. Da imam lutku na napuhivanje, valjda bi ta lutka ostvarila bolji rezultat. Zašto si to učinila od sebe? Pa uopće nismo imali nikakvih problema."
 • „Znala sam da se s tobom ne može. Ti si bezdušna muška svinja. Uopće nemaš obzira prema meni i mojim osjećajima."
 • „Ne misliš li da si tom plastičnom ili estetskom korekcijom promijenila naše odnose. Valjda imam pravo na nekakvu prilagodbu. Možeš li mi barem reći zašto, gdje, što i kako si to učinila?"„Nema se tu što reći. To je moje tijelo, moji novci i radim što hoću."

  Boris Golić

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Staklenci godišnjih doba", Atifa Kujundžića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Kako bismo najbolje opisali knjigu "Staklenci godišnjih doba"?
 • Znam autor bi rekao: To su realistične i lirske priče za djecu koje krugom smisla i značenja - iscrtavaju skicu za romaneskni narativ o djetinjstvu...
 • No, bez obzira na to što je taj opis i točan i ispravan dojma sam da sve to djeluje poprilično knjiški i šturo, jer roman za djecu "Staklenci godišnjih doba" je puno, puno više od toga.
 • Naime, danas se mnogi književnici trude pisati za djecu. Nažalost rijetki su oni koji u tome uspijevaju upravo zato jer pisci za djecu osim literarne vještine moraju imati i dar da i sami jednim dijelom bude djeca, da razmišljaju na taj i takav način, te da ono što napišu bude i zanimljivo i razumljivo možda najnezahtijevnijoj no svakako i najzahvalnijoj publici - djeci.
 • A, upravo sa svim tim sastojcima susrećemo se u romanu "Staklenci godišnjih doba" u kojem autor iz dječje perspektive opisuje bezbrižno djetinjstvo i doživljaje vezane uz igru s staklencima (pikule, klikeri).
 • U svakoj priči u romanu na jednostavan i dječje iskren način ispričan je i po jedan doživljaj, no autor baš kao i svako dijete iz njega izvlači i zaključak, koji će mu jednom kad odraste svakako dobro doći.
 • Upravo ta jednostavnost i dječja iskrenost pomažu čitatelju da se htijući to ili ne uživi u svijet drugačiji od onog u kojem vjerojatno živi, te da prihvati jednostavnost i vrijednost dječjeg uma.
 • Vjerojatno je i da će se ta jednostavnost i neopterećenost svijetom i vrijednostima koje ponekad nameću odrasli svidjeti svima koji pročitaju ovu knjigu. I djeci i odraslima. Nama se svidjela i uspjela nas uvući u svijet bolji, ljepši i bezbrižniji od onog u kojem živimo, a upravo to je tajni sastojak svake dobre knjige.
 • A, sad je red na vas. Pročitajte knjigu i saznajte što nas sve jednostavna igra staklencima, (pikulama, klikerima), može naučiti.

  U Zagrebu 16. 03. 2014. Nenad Grbac

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Život bez pozlate", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • ISTINA - ŠTO JE TO iliti TKO SAM JA?
 • Pričali su kako je baš taj Božić - +anno +Domini 1938. bio nešto posebno. Po tim pričama snijeg je napadao u velikim količinama, pa su svu okolinu prekrili njegovi nanosi preko struka, a ta njegova bijelina izgledala je neprirodno, zastrašujuće i pomalo sablasno.
 • Mračni dojam bio je znatno pojačan krvavim ljudskim tragovima koji su se prostirali cijelim putem i kao da ih je tu netko namjerno ostavio, ostavio radi plašenja cjelokupnog plebsa.
 • Cijeli svijet se grozničavo tresao od straha, njušeći ratne mirise koji su već u to vrijeme dobrano plovili zrakom.
 • Neminovno je, kako je to moralo biti sasvim posebno vrijeme. Mislim si ja danas - pa ipak je to bilo vrijeme kad je mene bez obzira na ratna vremena trebalo čim dostojnije dočekati.
 • I tako - stignem ja, a je li to moje prihajanje, kak bi rekel naš sused Janez, bilo za ovaj svijet dobro ili ne, moći ćete zaključiti tek kada pročitate ovu knjigu i to - do samoga kraja.
 • I, molim još jednom, svakako je pročitajte u jednom dahu. Pa makar Vam taj dah bio i - ZADNJI.
 • Ali bez obzira na sve - DOBAR TEK !.

  Vladimir Biondić

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Oteta prošlost", Ali Faruk Bisera, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Razgovor s životom (recenzija)
 • Pred nama je djelo bosanskog književnika Ali Faruka Bisera Oteta prošlost. Prije ovoga djela Biser je objavljivao na bosanskom i norveškom i ovo mu je sedma knjiga. Budući sam nazvao knjigu djelom, dužnost mi je objasniti o kojoj se formi knjige radi. Po fabuli i epizodama spreman sam reći da je u pitanju roman, a po duljini sklon sam reći da je novela ili opet, kraći roman. Bilo kako bilo, ovo djelo je jednako uspješno bez ozbzira bilo novela ili roman.
 • Vraćam se na početak. Svaki Bosanac, a priori Bošnjak koji je preživio rat u svojoj domovini može reći da ima materijal za roman. Zamislite koliko tek materijala za roman ima čovjek koji je kreativan, koji je po vokaciji prozaik i uz to posjeduje suptilnost poete, a koji je uz to intelektualac i po senzibilitetu lucidni promatrač i analitičar svega. Takav čovjek može napisati barem desetak romana na tu temu.
 • Međutim, autor je apstrahirao sve nebitno i sveo svoju osobnu golgotu na ono suštinsko: protjeran od neprijatelja (dojučerašnjih prijatelja), obreo se u zemlji koju nije birao za svoju novu domovinu (koja u principu to ne može biti) i tamo je minoriziran kao beznačajna jedinka koja više nema svoju svrhu jer ju je birokracija dovela do besmisla. U takvom okviru svatko tko ima moć introspekcije započinje unutarnji dijalog sa svojim (izgubljenim) životom. Što više raščlanjuje svoj život – čovjek postaje
  stranac prema samom sebi. To je prva asocijacija s Camusovskim apsurdom jer: ...Život je traganje za istinom i vječiti konflikt sa laži i imaginarnim životom. Život je zbog rata sveden na apsurd budući je življenje izgubilo svaku svrhu.
 • Simptomatično je da roman ima vrlo malo likova koji nose fabulu. Zapravo su bitna samo dva lika. Prvi je Adem (piščev alter-ego) s imenom prvog čovjeka, ali ga vjetar života preobražava u zadnjeg čovjek na svijetu kojem su svi u ratu pobijeni.
  Uz njegov yang, drugi lik je njegova yin (i antiyin) Hava, prva žena koja je toliko eterična da je doista hava (zrak), u biti nevažna jer su i njoj kao i drugim ženama pobijena djeca i ona više nema snage za rađanje. Ipak autor daje mogućnost optimizma u izjavi jedne majke: Ne mogu oni pokositi koliko mi možemo zasaditi.
 • Ali ovakvoj formi romana i nije potrebno mnogo likova, dovoljna je Hava, Aco i Dragan – a oni, djelujući kao antiteza Ademu imaju funciju da dopune i zaokruže glavni lik. Sam lik Adema je pokretač svog univerzuma – jer u turobnoj usamljenosti na Sjeveru samozdadovoljne gospoje Europe – sve što se dešava, događa se iza njegovih očiju, u njegovoj sivoj masi, u dubini njegove psihe. Tu, u labirintu njegovih vijuga gdje podsvijest caruje, živi ostatak smisla Ademovog života. Njegovi snovi u njegovim isprekidanim magnovenjima su put ka spasu, grozničavo nastojanje da se pronađe bar malo smisla i da se životu vrati svrha.
  Pri tome nastoji biti koliko-toliko društven, pristaje na izlazak s prijateljicom koja dovodi naizgled hendikepiranu Norvežanku – i dok pleše sa Skandinavkom – shvaća da je on, zbog sudbine hendikepiran više od ikoga, jer je izgubljen u civilizaciji koja je nehumana i otuđena.
 • Odbačen od svoje okoline, socijalnog radnika koji je birokrata (i tehnokrata), svejedno, žigosan kao mrski musliman i latentni terorista Adem sam sebe izopćava jer odbija imati ikakve veze s Nordijkom koju sreće u lokalu pošto ona mrzi sve što
  joj imalo miriše na islam. Ta kvazi-dama, pijana (a i dovoljno glupa) ne shvaća sarkazam kad joj Adem kaže da neke primitivne civilizacije nisu jele životinje kako ne bi dobile njihove osobine, te da zato ni muslimani ne jedu svinje kako ne bi postali svinje.
 • Da u vokabularu pisca nema nekoliko spontanih arhaizama i turcizama moglo bi se reći da ga je pisao neki europski egzistencijalist. I ne samo to, jer kraj romana neodoljivo miriše na proces, onaj kafkijanski, iz kojeg izlaza nema. Od ranije intonirana maksima žrtava rata: Mi ne želimo čuti riječi naših neprijatelja nego tišinu naših prijatelja. ovdje ne pomaže jer dolazi do montiranog suđenja demokraciji, slobodi (misli), svemu što je napredno. Uzaludan je trud Ademov što citira misli Kanta, Diderota i Ruskina. Isključivost rigidnih naci(onali)stičkih stavova je nemoguće pobiti.
 • Poslije svega Ademu je jedino pribježište Umjetnost, stvaralaštvo. Ostaje mu da piše, da ispriča još jedan roman i još jedan i još... A ovaj je roman zanimljiv, provokativan, nadahnjuje, tjera na razmišljanje, postavlja pitanja i daje odgovore, te nastoji svojom dostojanstvenom sjetom i humanim patosom vratiti i prvom i posljednjem čovjeku (koji je čovjek) otetu prošlost.

  Zlatko Lukić, književnik

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biser.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Ilustrirani novi zavjet", u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
  ILUSTRIRANI NOVI ZAVJET
 • Novi zavjet nastao je zapisivanjem usmenih predaja učenika Isusa Krista i onih koji su od njih primili navještaj evanđelja.
 • Najstariji su spisi Novog zavjeta Pavlove poslanice. Već između zime 50. godine i ljeta 52. godine on u Korintu piše poslanice Solunjanima.
 • Moguće je da je već oko 50. postojalo i aramejsko Matejevo evanđelje, no o njemu nemamo čvrstih dokaza. Isto tako, poznato je da su već u kršćanskim zajednicama kolali različiti spisi, poput zbirke Isusovih izreka, ili prvih izvještaja o njegovoj muci i smrti. Od takvih su izvještaja nastajala evanđelja, tako što su evanđelisti prikupljali tradicije koje su do njih stigle i svojim redakcijskim zahvatom stvarali evanđelje. Kršćani vjeruju da je taj tekst nastao i pod osobitim djelovanjem Duha Svetoga, pa se za sve novozavjetne knjige kaže da su "nadahnute."
 • Najstarije od četiri evanđelja je ono Markovo, koje je nastalo prije 70. godine, budući da se nigdje ne daje naslutiti da bi piscu evanđelja bilo poznato razorenje jeruzalemskog hrama, što se dogodilo upravo te godine. Nakon njega nastalo je Matejevo evanđelje, a vjerojatno ubrzo potom i Lukino. Posljednje je nastalo Ivanovo evanđelje, vjerojatno potkraj 1. st., ali u njemu su prisutne neke stare tradicije, koje se čine čak starijima od ostala tri evanđelja.
 • Osim evanđelja, tu su i Djela apostolska koja govore o životu prve Crkve, a napisao ih je isti autor koji je napisao i Lukino evanđelje, te su izvorno ove dvije knjige predstavljale dva dijela jednog te istog djela.
 • Ovo prvo izdanje Ilustriranog novog zavjeta priredio je Josip Samardžija, upravnik župe Sv. Lovre mučenika iz Petrinje, a u njegovom sastavljanju smo koristili ilustracije Juliusa Schnorra von Carolsfelda, njemačkog srednjevijekovnog slikara i grafičara.
 • A za kraj bismo još samo dodali da Internet (web) izdanje knjige "Ilustrirani novi zavjet" možete pregledati i prelistati i na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/novizavjet/FlipBook.php

  U Zagrebu 30.01.2014 Nenad Grbac

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/novizavjet.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32
     
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
     
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
     
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
  Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka...  
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige
 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31 WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"
 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32