width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (pet godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od četiri stotine pedeset digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost", "Istorija filozofije","Pučko otvoreno učilište Velika Gorica".
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije četiri godine. U to vrijeme objavili smo više od 300 naslova, a bilježimo i više od 9 800 000 posjeta i 513 400 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 27.02.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Nebo makovima obasuto", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 08.03.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Biseri duše", Anđe Jotanović.
 • Dana 08.03.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Modri grad", Radovana Žilića.
 • Dana 21.03.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Seksualni vodič za ruralne barabe", Borisa Golića.
 • Dana 27.03.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dnevnici - 1.dio", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 05.04.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Crtice iz života", Franje Martinovića - Frama.
 • Dana 10.04.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Tvoja kosa", Gustava Krkleca.
 • Dana 18.04.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Daljine", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 25.04.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Pred kišu", Ive Kozarčanina.
 • Dana 01.05.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dnevnici - 2.dio", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 05.05.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Tajna bijelih snova", Jadranke Varge.
 • Dana 08.05.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Put u München", Borisa Golića.
 • Dana 15.05.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ka filozofiji I.", Branka Milića.
 • Dana 29.05.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Univerzalna ljubav", Anđe Jotanović.
 • Dana 29.05.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dnevnici - 3.dio", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 19.06.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Lanterna plinska", Vjekoslava Majera.
 • Dana 22.06.2017. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 22.06.2017. Ukupno je preuzeto 513 400 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Lanterna plinska", Vjekoslava Majera, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Majer se u književnosti javio u doba prevlasti ekspresionizma, po završetku Prvoga svjetskoga rata (prvu pjesmu, naslovljenu Dan, objavio je 1919. u časopisu Luč), pa su u ranoj fazi njegova pjesništva vidljiva obilježja toga stila.
 • Svi važniji recenzenti Majerove poezije (Nikola Milićević, Tomislav Sabljak, Frano Alfirević, Nedjeljko Mihanović) naglašavaju dva konstitutivna tematsko-motivska elementa: socijalni i urbani. U socijalnim pjesmama obrađuje, narativnim i deskriptivnim stilom, društvene probleme, najčešće ljude s ruba društva.
 • U urbanim pjesmama pak motivi su njegova rodnoga grada Zagreba. Zbog zagrebačkih veduta, ali i drugih stilskih osobina. Majera se povezuje s Antunom Gustavom Matošem, pa se kaže kako je Majer potekao iz Matoševe škole, kako je nastavio Matoševu poetsku liniju.
 • Pišući o Majerovoj poeziji, književni kritičari i recenzenti uočavali su i pjesme nastale pod utjecajem velikog njemačkog pjesnika Rainera Maria Rilke-a, ali ih nisu podrobnije analizirali ni vrednovali kao njegove socijalne i urbane pjesme.
 • Iako se tu i tamo spominje mogući Rilkeov utjecaj na Majera, naš je pjesnik potpuno samosvojan i izvoran jer bi "pojam originalnosti postao neizvjestan ako umjetnik ne bi imao pravo raspolagati zakladom književne tradicije i ako bi se kao emancipirani stvaralački rezultat priznavala samo neponovljena kreacija" (Nedjeljko Mihanović).
 •  

  Borben Vladović (Vjekoslav Majer i reistička poezija)

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Lanterna plinska", Vjekoslava Majera, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/majer.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Dnevnici - 3.dio", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Ovaj treći dio Dnevnika obuhvaća godinu 2008. i tada je nastao ovaj zapis koji retrospektivno gleda na partijske prilike u Hrvatskoj neposredno pred slom zajedničke države. Dakle, povijesni događaji promotreni su sa jedne distanci od preko 20 godina i to je svakako omogućilo autoru, da sa većom jasnoćom i preciznošću razmotri najbitnije momente djelovanja tzv. hrvatske frakcije.
 • Pa mogli bismo reći, da je većina rukovodećih ljudi hrvatske partije bila out of date. Pored toga da čitav duh partije nije imao ama baš nikakve veze sa socijalizmom dakle proklamiranom ideologijom. Prevladalo je jedno stajalište da je sa socijalizmom sve gotovo, da je on pospremljen na smetlište historije kao jedan neprirodan otpad, da ne odgovara ljudskome biću, njegovoj prirodi koja je priroda nejednakosti, da je zastario, da je prevladan, da ljudi žele promjene, da nam je dosta bratstva i jedinstva, centralizirane i kontrolirane ekonomije, krađe deviza, srpske hegemonije i jednim dobrim dijelom taj je revolt bio opravdan.
 • Nagle promjene su nastale zahvaljujući djelovanju hiperinflacije koja je bila enormna, posebno od sredine '80.-tih godina, iako je bilo onih velikih naših ljudi koji su i tada istupali sa tezama kako je inflacija 5% psihološki, kako je uvijek tako bilo i da se ništa novog ne događa. Dakle, promjene u partiji Hrvatske dogodile su se kada su se već svi osvjedočili o nesposobnosti rukovodećeg kadra koje nije moglo izaći na kraj sa niti jednim relevantnim političkim i socijalnim problemom. Odatle i prezir prema premijeru Markoviću, jer njegov "konvertibilni dinar", bijaše sprdačina ukoliko se ima u vidu da za 50 milijardi dinara nije bilo moguće kupiti jedno jaje. Devizne rezerve NBJ su bile rasprčkane, tone zlata ove banke pokradene i podijeljene, ali je narod zato trgovao gomilama bezvrijednog papira. Pa to i jest jedna ironija našeg samoupravnog socijalizma, da se pozivao na narodno mnoštvo u isto vrijeme gurajući ga u bezdan bratoubilačkog rata.
 • Mi smo bili "pometeni" metlom kao posljednji otpad i bačeni u smeće kao hrvatska frakcija ustaškog profila jednim dijelom iz razloga silne ljubomore, a jednim većim dijelom iz razloga pomanjkanja racionalnog uvida u kurentne socijalne i političke prilike, jer se u partijskoj metafizici rukovodećih ljudi ništa bitnog nije događalo, osim tobožnjeg narastanja nacionalizama, a da se uopće nisu sagledavali uzroci eskaliranja konzervativnih političkih solucija.
   Autor, Adelaide, 25.4.2017.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic39.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Univerzalna ljubav", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzija knjige:
 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "UNIVERZALNA LJUBAV" PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ
 • Otvorenih očiju, dok nas san pokriva, krećemo putem sjene što nas je zvala, da vidimo kakav je život pastira, a kako možemo biti pastir, kad ne znamo što je to?
 • Crveno Sunce sna se smiješilo, snovi bez boja, bez vremena, glazba bez zvuka...
 • Je li bilo prije ponoći ili nakon nje, nepoznato je?
 • Noćna tmina je zgusnuto čekala u kutu, a sjena vodi do predvorja raja, jer s one strane postoje jedna vrata, kroz njih prolaze samo čista srca...čovjek zastane i pita se: "Je li moje srce tako čisto?"
 • Srce počinje jače kucati, kuca li od sumnje ili pitanja, zašto ga se to pita?
 • Sjena odvodi dalje dalje, pokazuje odgovor, a noćna tmina se pokreće iz kuta...
 • Odgovor stoji, blistav i jasan, zlatan i čist...na oltaru noći svijeća je dogorijevala, ugasila se...odgovor je stajao i dalje, srce se nasmiješilo.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 2.8.2016.

 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "UNIVERZALNA LJUBAV" PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ
 • Nalazimo se pred još jednom zbirkom poezije hrvatske pjesnikinje Anđe Jotanović. Ona nosi ime "Univerzalna ljubav" i kao što i sam naslov svjedoči, riječ je o pjesmama kojima je sadržaj sama ljubav. Ljubav može biti ljubav roditelja prema djeci, djece prema roditeljima, možemo govoriti o ljubavi prema čovječanstvu i čitavom svijetu u cjelini, možemo govoriti o ljubavi prema samome Bogu i u svim ovim slučajevima mi definiramo ljubav kao čin volje (odluka) koji ujedinjuje snagom žudnje, strasti, interesa, ideala. Ljubav je svaka sklonost prema dobru.
 • Obično se razlikuju dvije vrste: concupiscentia, ako se želi posjedovati željena stvar i benevolentia, kada se želi napredovanje ljubljene stvari. Ljubav je važan pojam u etici koja studira dobro i načine kako ga postići.
 • To je filozofska definicija koja se ponešto razlikuje od teološkog stave, da je Bog spasonosna ljubav kada se Isus solidarizirao sa nama, jer ne zahtijeva ljubav, nego je dariva, koji je sam posvema ljubav, jer je Bog ljubav. U tome nam se očitovala ljubav Božja što je Bog poslao na svijet svog jedinorođenog sina, da živimo po Njemu.
 • Božja ljubav me čuva od patnje, ali me ne čuva i od svake patnje. Isto tako ona me čuva u svakoj patnji. Tako za nas počinje u sadašnjosti ono što će biti dovršeno u budućnosti, a to je definitivna pobjeda ljubavi jednog Boga koji nije biće bez sućuti i ljubavi i koji se u ljubavi brine za čovjekovu patnju. A što je krajnji cilj? Pa krajnji cilj je čežnja za pravdom u svijetu, za pravom transcedencijom, da "ubojica ne slavi slavlje nad nevinom žrtvom" , jer je on sam Bog sa nama i on će otrti svaku suzu sa naših očiju. Smrti više neće biti, neće biti više ni tuge, ni jauka, ni boli, " jer stari svijet prođe."
 • Tako je i ova zbirka unekoliko hvalospjev toj ljubavi do koje nam je svima stalo, a stalo nam je do svijeta u kojem će stolovati pravda, zakon, ljubav, požrtvovnost, rad, nada, istina, dakle jedna civilizacija oslobođena stega prijašnjeg starog svijeta. Zato i jest vrijednost ove zbirke što na jedan jednostavan način progovara o ovim velikim temama našeg svakidašnjeg života.
   

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 16.5.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Univerzalna ljubav", Anđe Jotanović, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Ka filozofiji I.", Branka Milića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora i dijela recenzije knjige:
 • PREDGOVOR
 • Zbirka filozofskih tekstova koja se nalazi pred vama plod je dugogodišnjeg rada u vaspitno - pedagoškom radu, gde je bilo uvida u nedostatak odgovarajuće literature, a sa druge strane zbirka tekstova je prilagođena nastavnom planu i programu tako da prati određenu strukturu. Zbirka započinje uvodom u filozofiju, razmatra pojam filozofije, njenu sistematiku i same početke filozofskog promišljanja sveta ili bivstva.
 • Dalje se nastavlja predstavljanjem osnovnih, izvornih i originalnih tekstova antičkih filozofa, počevši od predsokratovskih filozofa (Talesa, Pitagore, Anaksagore, Demokrita ...), a nastavlja se navođenjem tekstova predstavnika sofističke filozofije (Gorgija, Protagora...), da bi se konačno sa tekstovima Platona, Aristotela, a potom i predstavnika tzv helenističkog razdoblja zaokružio period zlatnog doba filozofije.
 • Cilj nam nije izrada udzbenika koji će iscrpno prikazati sve, ili skoro sve, važnije filozofske kategorije već da neupućene uputimo u osnove filozofskom mišljenja koje čini temelj filozofije, držeći se činjenice da u osnovi zapadne kulture i civilizacije, kojoj mi pripadamo u bilo kom pogledu, stoji antička filozofija. Naravno, u svom nastojanju da približimo osnove filozofskog mišljenja vodili smo računa da izbor tekstova bude prilagođen uzrastu onih koji se susreću sa njim. Tekstovi su skraćivani oznakom [...] ali na način da ne naruše strukturu teksta.
 • Na kraju, ne manje važno, zahvalnost dugujem, prijateljima Nenadu Grbcu iz Zagreba, Štefici Galić uredniku portala tačno.net. Naravno, posebnu zahvalnost dugujem Dejani Milić, ženi bez čije posvećenosti knjiga ne bi ugledala svetlost dana.
   

  Branko Milić

 • "KA FILOZOFIJI" BRANKA MILIĆA
 • Zbirka tekstova gospodina Milića pod naslovom Ka filozofiji plod je višegodišnjega pedagoškoga rada sa studentima filozofije. Zbirka započinje uvodom u filozofiju,razmatra pojam filozofije, njenu sistematiku i same početke filozofskoga promišljanja svijeta a dalje se nastavlja predstavljanjem osnovnih, izvornih i originalnih tekstova antičkih filozofa. Cilj nije bio izrada udžbenika iz filozofije već da se studente uputi na fundamente filozofskoga mišljenja s obzirom da zapadnoj kulturi kojoj pripadamo u osnovi stoji antička filozofija.
 • Sporno je to što je filozofija i kolika je njena vrijednost. Od nje očekuju izvanredna objašnjenja i razjašnjenja ili je pak ravnodušno napuštaju kao bespredmetno razmišljanje. Na nju se plašljivo gleda kao na značajan trud neobičnih ljudi ili se pak prezire kao izlišno mudrovanje sanjalica. Smatraju ljudi da je to nešto što se svakoga tiče i da bi zbog toga trebala svakome biti jednostavna i lako razumljiva ili pak da je teška tako da je posve beznadežno baviti se njome. Za čovjeka koji vjeruje u znanost najgore od svega je to što filozofija uopće nema rezultate od opće važnosti, nešto što se može znati a onda time i posjedovati. Dok su znanosti
  u svojim područjima izvojevale nužno izvijesna i općeprihvaćena znanja, filozofija to nije postigla usprkos naporima koji traju već tisućama godina. Nema nikakve sumnje da u filozofiji nema jednodušnosti u tome sto se definitivno saznalo. Ono što svatko
  nužno priznaje je uglavnom već postala znanstvena spoznaja i nije više filozofija.
 • Filozofsko mišljenje također nema karakter jednoga progresivnoga procesa kao što je to slučaj sa znanostima. I kao što bi Jaspers rekao mi jesmo otišli mnogo dalje od grčkoga liječnika Hipokrata ali bismo teško mogli reći da smo otišli dalje od Platona. Mi smo napredovali samo u pogledu materijala znanstvene spoznaje kojim se Platon služio. Međutim u samome filozofiranju možda smo jedva ponovno do njega stigli.
   

  Zlatan Gavrilović Kovač

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Ka filozofiji I.", Branka Milića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/milic7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Put u München", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Ne znam ima li smisla negdje putovati, nešto tamo raditi ili biti turist, kad mi se tamo svašta negativno dogodi i događa? Shvatio sam da to uglavnom nije ništa lijepo i ništa ugodno. I to nije stvar mog izbora, nego moje nekakve nužnosti, svašta radim, samo da dođem do novaca i materijalnih mogućnosti za život. Inače bih i ja morao kopati po nečijim kantama i kontejnerima za otpad. Iako su gotovo svi moji vršnjaci u debelim mirovinama, ja to nisam, nisam se za nju zasluženo ili nezasluženo izborio, pa moram i dalje nešto raditi. A to nešto je čudno, da ne može biti čudnije. Pa sam tako išao u Munchen na identifikaciju, mog školskog kolege Indijanca, po imenu Inčun - Čun, ali otkrilo se ili sam to sam otkrio da to nije bio on. Nego neki drugi čovjek. Pa sam morao otkriti o komu se radi, a radilo se o mafijašu i kriminalcu Belzebubu.
 • Kad nemamo posao nezadovoljni smo, a kada ga imamo još smo nezadovoljniji jer se sve nešto komplicira i zakomplicira. Pa sam tako usput upoznao još jednu Gretu koja to voli, ali me je ona napustila. Pa sam upoznao i udovicu, pokojnikovu ženu ili Belzebubovu ženu, a na kraju sam upoznao i Belzebuba, njegov duh i njegovu dušu. I naravno da sam imao tom prilikom i problema sa svim tim. I naravno da sam od svega toga pobjegao, u svoj dom, bogatiji za 30.000 Eura i 300.000 kuna. Nisam morao biti ni uhljeb, ni guzonjin sin, a ni politički krpelj, ipak je društvo oko mene solidarno i humanitarno, ali sam tom prilikom dobio po nosu ili po fanfulji. Naime, tako neposlušnost rješava Jozo Ćumur, novi mafijaški boss ili kapo.
 • Citat kada policajca Hansa Schmidta pitam što me treba, a on mi govori da trebam ići u Munchen na identifikaciju svog gimnazijskog kolege Indijanca ili Inčun- Čuna:
 • "A tko je mrtvac?"
 • "Vaš navodni prijatelj. Trebalo bi ga službeno identificirati."
 • "O kome ili o čemu se radi?"
 • I on kaže o kome se radi.
 • "Pa to je moj kolega iz gimnazije," kažem ja.
 • "Našli smo ga u Ulici Crvenih fenjera. Ima svoje dokumente, ali se oni čine krivotvorenima. Bio je u našem kupleraju. Nenasilno ili nasilno je umro. Imao je vaše podatke kod sebe. Vaš telefon i vašu adresu."
 • Citat kada na identifikaciji utvrđujem da se ne radi o Indijancu - Inčun - Čunu:
 • I ulazimo u tu policijsku mrtvačnicu i hladnjaču. Mora da sam alergičan na mrtvace, pa sam se prije svega dobro ispovraćao i izrigao. Ispustio sam dušu. Nakon toga, Hans Schmidt mi pokazuje mrtvaca, a ja kažem:
 • "To nije Indijanac."
 • "Kako to znate?"
 • "To je neki krupni i znojni muškarac obrijane glave."
 • "Pa zar ne može takav biti i taj vaš Indijanac?"
 • "On uopće nije ogroman čovjek. I on nikad ne bi tetovirao slomljeno srce na svoje zapešće. Inače, njegova tjelesna konstitucija je sitna. Pa zar ne vidite da je to neki veliki Bijelac? Moj prijatelj je pušio i imao žute zube, a ovaj to čovjek nema. On ima normalne zube. Ovaj čovjek ima nekakve čudne tetovaže i puno je viši i jači od Indijanca. To uopće nije Indijanac."
 • Citat kada Jozo Ćumur utvrđuje i identificira Belzebuba:
  Hans Schmidt nas zajedno sa mrtvozornikom vodi ponovo na patologiju i u hladnjaču i pokazuje nam Belzebubovo sivo, voštano i mrtvo tijelo. Tamo se nalazi i neki liječnik u bijeloj kuti i sa stetoskopom. Hans Schmidt pita Jozu Ćumura radi li se to stvarno o Belzebubu, a ovaj mu govori da se radi. I tako je identificiran mrtvac ili Belzebub, a smrt je prolaznost, truljenje i propadanje. Stoga nam Hans Schmidt ponovo pokazuje nekakvu njegovu ljušturu koju će uskoro napasti crvi, a koja se svakim danom nekako smanjuje.
  Meni se sve to gadi, okreće mi se želudac i izaziva me na povraćanje. U želucu imam nekakvu gvalju, pa je progutam, ali mi to nikako ne pomaže. Stalno mi se nešto diže i spušta. Dobro da nije ona moja stvar. Nju držim pod kontrolom.
   

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Put u München", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic26.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Tajna bijelih snova", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć nekoliko isječaka iz recenzija knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE DUHOVNE POEZIJE ''TAJNA BIJELIH SNOVA'' HRVATSKE PJESNIKINJE JADRANKE VARGE
 • Pred hrvatskim čitateljstvom nalazi se jedanaesta zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga. Dakle, ona se prema svome sadržaju razlikuje od većine njenih zapisa koji su uglavnom reflesivno-ljubavni, a ova zbirka je, međutim, zbirka duhovne poezije.
 • Istina, teško je kod autorice razdvojiti ova dva sadržaja, jer su oba komplementarna i skladno se prožimaju kroz cjelokupno autoričino djelo. U tom smislu ova zbirka kao i cjelokupno djelo predstavljaju unekoliko novinu u suvremenoj hrvatskoj lirici koja je dugo vremena bila opterećena naslijeđem nihilizma i prisilne ovostranosti tako da su transcedentalna pitanja egzistirala na marginama naše literarne stvarnosti.
   

  Dr. Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 09.04.2017.

 • OSVRT NA ZBIRKU DUHOVNE POEZIJE ''TAJNA BIJELIH SNOVA'' JADRANKE VARGA
 • "Tvoj stil je zadržan, uvjerljivo samosvojan, oblikovan i prepoznatljiv, tu nema pogovora. promjene mi se čine diskretne, no bitne, ima daleko više razigranosti, mnogo više motivi, misaonih struktura drugačijih od onih na koje smo naučeni u tvojoj ljubavnoj lirici.
 • Iako, kako god uzmeš, ni retrospekcije niti čisti sentiment ljubavničkog karaktera nije u nedostatku racionalnog sagledavanja, ma uranjala ti u beskonačno plavilo nečijih očiju ili u smaragdno zelenilo gdje borave vile jezerkinje ili ljubičaste oblake ushićenja gdje prebivaju razigrani amoretti, tvoja je poezija renesasnno dostojanstvena, usprkos razigranosti odlazaka i dolazaka, raskoši snova i prepleta dodira stvarnosti.
   

  Dr. Ranka Ferček, Zagreb, 14.04.2017.

 • OSVRT ZA 11. ZBIRKU "TAJNA BIJELIH SNOVA" JADRANKE VARGA
 • "Kad se ljudska duša probudi iz dubokog sna u kojem spava čovječanstvo, postane svjesna sebe i svoje veličanstvenosti u sveukupnoj kolektivnoj svijesti planeta. Duša počinje tada vibrirati najvišim vibracijama božanskog, onog praiskonskog u sebi i shvati da je nedjelivi dio njega.
 • Bog je prvi sa kojim počne komunicirati na otvoren, iskren i istinoljubiv način. Tu veličanstvenost nam predstavlja i jedanaesta knjiga naše hrvatske pjesnikinje Jadranka Varga.
   

  Anđa Jotanović, pjesnikinja, Rijeka, 24.4.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Tajna bijelih snova", Jadranke Varge, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga11.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Dnevnici - 2.dio", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Ova druga knjiga "Dnevnika" odnosi se na 2009. godinu i predstavlja jedan dio velikog zapisa koji je nastao u to vrijeme. Uglavnom je tu riječ o našoj problematici, mada ima zapisa koji se odnose i na kurentne australske prilike, a ako bi se tražila neka ideološka osnova ovih tekstova, onda bi ona sigurno bila jedno laviranje od marksizma do njegovih suvremenih kritika. Prema tome, nije riječ o nekom slijepom dogmatskom poimanju i razumijevanju hrvatske situacije, nego je više riječ o jednom pokušaju, da se na tolerantan i svima razumljiv način progovori i o onim temama koja nas najviše bole.
 • Problem je i inače na našoj političkoj sceni jedno zauzimanje stava koji je isključiv u odnosu na druge pored toga, da se pokazuje znatna euforija kad je riječ o nacionalnim idejama koje treba jasno razlikovati od nacionalnog ekstremizma koji je poguban za svaku prosvjećenu politiku.
 • U tom smislu mi dobrim dijelom dijelimo rusko iskustvo za koje vrijedi mišljenje Tarkovskog, da smo mi uglavnom neumjereni narodi i s obzirom na prošlu praksu u staljinističkom periodu gdje su se rušili čitavi civilizacijski svijetovi pored bogomolja i stvaralačke incijative pojedinaca koje su sve trebale iskazati prirođenu težnju ruskog čovjeka prema autentičnom i slobodnom životu, dakle, svi su ti elementi bili shvaćeni belogardizmom ili devijacijama ispravnog principa i nakon povijesnog otrježnjenja od gotovo pola stoljeća, dobar dio ruske i naše inteligencije kao i narodna većina shvaćaju, da treba graditi NOVO ZVONO kojem je zvuk naravan i čist i to stoga što se čini, da su slavenski narodi neumjereni i da stalno kolebaju između ekstrema. Međutim, osnovno je pitanje je li moguće postići jednu unutrašnju harmoniju vjerskog života koji nipošto neće ići nauštrb svjetovnih zadataka vremena.
 • Mislim da je u našim okolnostima najmjerodavnije Krležino stajalište koji je pokušao osvijetliti tu našu balkansku dramu gdje svatko nateže na svoju stranu, ali ne bez konzekvenci koje znaju biti porazne, uvjeren da je moguće kod nas graditi novu civilizaciju oslobođenu stega prijašnjih vremena i uskogrudnog poimanja pa netko bi rekao, da su vrijeme i povijesni sklop događaja demantirali Krležu, a netko bi rekao da je čitav progresivni sklop povijesti prolongiran za neka bolja vremena.
   Autor, Adelaide, 25.3.2017.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic38.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Pred kišu", Ive Kozarčanina, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Svoje književno djelo pisac i pjesnik Ivo Kozarčanin, ostvario je u samo 15-ak godina života. Života koji je proveo u samoći, ne pripadajući ni jednoj skupini, ni književnoj ili političkoj. Potjecao je iz skromne socijalne sredine, iz koje se nije udaljavao, a niti je se sramio. Možda upravo zbog toga u svojim romanima piše i o socijalnim problemima svoga vremena. Kao pisac nije se uzdizao u oblake, ali nije se oglušio, niti na bijedu, koja je vladala u njegovom susjedstvu, do kraja ostavši dosljedan sebi i svojim idealima.
 • Umro je jedne hladne, snježne noći mjeseca veljače 1941. na tragičan i gotovo apsurdan način. Naime u sitne noćne sate vraćao se kući, s prijateljima, među kojima su bili Vjekoslav Majer i Salih Alić. Kada su prolazili pored Topničke vojarne na kraju Ilice, stražar je tri puta povikao "Stoj!". Međutim, Kozarčanin se na ta upozorenja oglušio, te je ubrzo umro, od u strahu ispaljenog metaka. Preminuo je na licu mjesta, doslovno - na ulici...
 • O tom tragičnom događaju pisale su brojne novine. Pjesnik Vlado Vlaisavljević napisao je tim povodom (u Savremeniku, Zagreb, 1941., br. 2) oproštajnu pjesmu Mrtvom drugu, s ovim početnim stihovima:
 • Zauvijek si, druže, otišao u tminu.
  Vječnost je za tobom zatvorila vrata..
 •  

  U Zagrebu 20.04.2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Pred kišu", Ive Kozarčanina, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kozarcanin.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Daljine", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • POEZIJA I SLIKARSTVO - IZVAN GRANICA POSTOJANJA
 • Poezija i slikarstvo dvije su različite, no i usporedive vrste umjetnosti. I jednoj i drugoj cilj je izazvati emocije, pri čemu se poezija više oslanja na unutarnje osjećaje, a slikarstvo na vizualni doživljaj. Upravo stoga netko je i rekao ili napisao: "Poezija je slikarstvo koje se sluša i nevidljivo je, a slikarstvo je poezija, koja je vidljiva ali se ne može čuti".
 • I dok pjesnik svoju umjetnost stvara pomoću misli i riječi, slikar to isto radi pomoću kista, boja i platna. Poznata je činjenica da su mnogi slikari inspiraciju za svoje slike pronašli upravo u pjesmama i da su mnogi pjesnici inspiraciju za svoje stihove pronašli u slikama.
 • Kao najpoznatiji primjer slikara, koji je inspiraciju za svoje slike pronašao u stihovima često se navodi Van Goghova slika "Vrane u polju", koja je nastala na temelju Celanove pjesme "Pod slikom". Vjerojatno najpoznatiji primjer pjesnika, koji opis slika i umjetničkih djela koristi u pjesmi, Homerov je opis Ahilejeva štita u 18. pjevanju Ilijade.
 • Opisivanje vizualnoga prikaza u antici je gotovo zasebni žanr. Razvijeni primjeri te figure pojavljuju se u Petronijevu Satirikonu te osobito u djelima mlađih sofista - Kebeta, Lukijana, Kalistrata i Filostrata. Filostrat, za kojega se vjeruje da je prvi upotrijebio pojam ekfraza, u djelu Slike opisao je 65 tobože izgubljenih ili izmišljenih slika. Za ekfrazom kao pogodnim postupkom epskoga pripovijedanja posegnuo je Ivan Gundulić u Osmanu.
 • Ta uzajamnost ili povezanost poezije i slikarstva ili točnije rečeno poezije i svih drugih vrsta umjetnosti prožela mi je um i tijekom prvog čitanja zbirke izabrane poezije "Daljine", Zlatana Gavrilovića Kovaća. Naime u njegovoj poeziji osjeća se naglašena težnja da prepriča doživljeni, no da i stvori svoj vlastiti izmišljeni svijet. Njegov kist je misao, platno - riječi, a boje i nijanse - razmaci, zarezi, točke i uskličnici.
 • I baš poput svakog pravog slikara, umjetnika ili pjesnika on svojom poezijom ovaj svijet pokušava učiniti ljepšim boljim i ugodnijim. Naime kreacija je suprotnost destrukciji, ljepota je suprotnost ružnoći ili neuglednosti, dobro je suprotnost zlu, a istina je suprotnost laži, prevari i manipulacijama.
 • Sve to pjesnik i osjeća i prenosi svojim stihovima. On koji je daleko odavde jasno osjeća i razabire da kultura i umjetnost stvaraju identitet svakog naroda i da su utkane u tradiciju i nastojanja da se ostavi trag u svijetu. Vrednovanje i ulaganje u kulturu i umjetnost trebali bi biti obveza svih nas.
 • Sve to navelo nas je da čitajući Zlatanovu poeziju prisjetimo još jednog velikog umjetnika Claudea Moneta, francuskog slikara (Pariz, 14. studenog 1840. - Giverny, 5. prosinca 1926.). Njegova pojava, slike i opsesija slikanjem iznenadili su mnoge. Po njegovoj slici "Utisak", odnosno prema francuskom nazivu izvornika "Impression, soleil levant", je i čitav pravac, impresionizam, dobio ime.
 • Opisujući svoja djela Monet je izgovorio i sljedeće rečenice: "Samo ja mogu nacrtati ono što samo ja vidim.", "Ja slikam… kao što ptice pjevaju.", "Boja je moja opsesija: cjelodnevna radost i muka.".
 • A, upravo zbog toga Zlatanove smo stihove odlučili ilustrirati Monetovim slikama. I upravo zbog toga nemojte nikako razmišljati o savršenosti, nesavršenosti, dovršenosti ili nedovršenosti svijeta koji umjetnost pokušava stvoriti.
 • Opustite se i dopustite Zlatanovoj poeziji i Monetovim slikama da vas odvedu nekud daleko.
 • U daljine…
   

  U Zagrebu 13.04.2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Daljine", Zlatana Gavrilovića Kovača, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic37.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Tvoja kosa", Gustava Krkleca, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Pripremajući ovu knjigu upitao sam, sam sebe što napisati o vjerojatno jednom od najvećih književnika i pjesnika u Hrvata - Gustavu Krklecu?
 • Kako ga predstaviti svim onim, koji nikad nisu ni čuli za njega?
 • Odgovor na to pitanje nije nimalo jednostavan. A, onda sam lutajući internetom našao jedan intervju i odlučio dopustiti pjesniku da vam sam predstavi svoje pjesništvo, svoju književnost, svoje djelo i svoju ostavštinu:
 • Ja nikada nisam htio da pjevam ni pticama, ni zvijerima, ni stablima, ni talasima morskim, već srcu ljudskom, i tražio sam ritam, riječ i zvuk za to, za takvo srce, meni uvijek blizo i srodno, a ipak tako svoje, tako zagonetno. I kad to srce nije razumjelo jedan glas, ja sam, na svojoj svirali, - ne na harfi ili na liri - izvabio drugi, bliži zvuk, pastirski, ja sam pokušao da sviram svirku od pastira rodnog sela zagorskog.
 • Nemam, dakle, niti sam imao ikad pretenzija koje su drugi, gotovo uvijek, silom, htjeli da mi nametnu. Ovaj krug, ova cjelina, ovaj splet, ovaj svijet koji sam dao, koji je sav tu, neka bude kao vrelo bar za jednu kap vode žednome, neka bude bar jedan trak svjetlosti u mraku, neka bude blagi melem, neka bude šta hoće, ali svakako će biti jedan - možda mali, ali dostižan - dio onog mene koji sam bio najbliži nedostižnome, neizmjernome.
   

  U Zagrebu 06.04.2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Tvoja kosa", Gustava Krkleca, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/krklec.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Crtice iz života", Franje Martinovića - Frama,, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Uvod u knjigu: KNJIŽEVNIK ĐURO MARIČIĆ O FRAMU
 • Evo, danas se družimo s jednim od rijetkih književnika u Hrvatskoj, satiričarom Franjom Martinovićem FRAM-om. Kažem rijetkim jer je satira u Hrvatskoj nerazvijena. A nerazvijena, zakržljala naša društvena svijest, osjetljiva na svaku kritiku, a sasvim neosjetljiva za pravljenje lopovluka, nastoji je sasvim ugušiti. Nemojmo se zavaravati, kada ovo kažem, ne radi se o ničem drugom nego o nivou kulture pojedinaca koji su se popeli na utjecajna radna i politička mjesta i zloupotrebljavaju svoj utjecaj i svoj položaj umjesto da služe svom narodu na čijoj grbači žive i bogato su nagrađeni.
 • Koliko je meni poznato, vrlo malo je u Hrvatskoj satiričara. Postojao je nekada Zvonimir Drvar, javljao se u Večernjem listu. Pajo Kanižaj je više humorist nego satiričar, čuveni Miljenko Smoje je bio neka kombinacija jednog i drugog. Tu su još i Vlado Šimenc i Miroslav Dolenec i to je sve, njih samo nekoliko imena. Da, kada već govorimo o satiričarima i humoristima, treba svakako spomenuti još i sjajnog Fadila Hadžića, svakako najvećeg satiričara među Hrvatima.
 • Ali vratimo se FRAM-u. Od svih današnjih hrvatskih satiričara FRAM-ovo pero je najoštrije i naravno on trpi posljedice svoje oštrine. Društveni mediokriteti koje pogađa njegova satira ne mogu mu to oprostiti, progone ga kao vrag kršćansku dušu. Rezultat tog progona je da ne može objavljivati u listovima i časopisima u Hrvatskoj, što bi bilo sasvim prirodno i normalno, pa se morao okrenuti prema susjednim državama.
 • To bi u normalnim okolnostima trebala biti sramota za Hrvatsku i njenu kulturu, i jest sramota, ali nikada, pa ni danas, ne živimo u sasvim normalnim okolnostima nego u "Cirkusu Croatia", kako Fram kaže. Posljedica ovog Framovog progona je i prije svega to, što je i kod listova došlo do lopovluka, mnogi od njih su na tih način privatizirani, ukradeni od društva. Njihovi urednici su ih prisvojili. Oni ih drže kao privatno vlasništvo, pokušavaju od države izvući kakvu dotaciju, pomalo uspijevaju u toj vrsti kriminala i boje se da se, ako objavljuju Framove satire, ne zamjere vlastima pa ostanu bez tih dotacija.
 • Ako pročitamo nekoliko Framovih satira koje ja nazivam ZABADALICE, bit će nam jasno zašto i od koga je on progonjen. Međutim, nemojmo se zavaravati i svu krivicu progona prebacivati na političke vlasti i moćnike. Iako je malo satiričara među hrvatskim književnicima, njih i ljudske zavisti, koja prerasta u mržnju i nesnošljivost ima sasvim dovoljno za FRAM-ov progon. Jer FRAM piše bolje od većine.
 • FRAM je pažljiv promatrač svega onoga što se događa oko nas, u svim porama društva, on zamjećuje i reagira na sve što je devijantno, reagira u želji da budemo bolji, da smo zdravije društvo. On voli svoj narod i svoju zemlju, ali je voli na svoj način, voli je iskrenom ljubavlju u kojoj nema ništa sebično, nikakvih kalkulacija, on je voli ljubavlju naivnog čovjeka, čovjeka zdravog razuma. koji ne može podnijeti laži, bestidnost i beskrupuloznost koja nas kao mutna voda zapljuskuje na svakom koraku.
 • Naravno kada ovo pročita čovjek iz Sabora koji ima plaću, za nešto malo rada, 20.000 kuna, često i mnogo, mnogo više, možda oni spretniji i drskiji i do 80 pa i 100.000 kuna, takvom se čelo smrači i on može da reagira ubojito. Nakon nepoželjnih reagiranja FRAMU nije preostalo ništa drugo nego da svoje stvaralaštvo prebacuje u susjedne države i da se okrene internetu, da formira svoj portal.
 • Mislim da je Fram prilično sretan što nije surađivao u nekom visokotiražnom listu, mnogo čitanom. Pitanje da li bi se nanosio glave. Možda bi mu danas mogli samo odnijeti cvijeće na grob.
   Đuro Maričić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/fram3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Dnevnici - 1.dio", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • OSVRT NA KNJIGU „DNEVNICI - 1- DIO" DR. ZLATAN GAVRILOVIĆ KOVAČ
 • Neobičan stil pisanja mog dragog prijatelja pjesnika, spisatelja, esejista, kliničkog sociologa, erudita, filantropa, a prije svega - velikog čovjeka, dr. Zlatana Gavrilović Kovač, opet me iznenadio ovom prvom knjigom „Dnevnika" u kojoj se prelamaju poetski emotivni istupi i jedna sarkastična nota, dok Autor piše svoje misli koje mu se roje i koje mu odnose snove pa budan sjeda za kompjuter i zapisuje tek ili rečenicu ili jednu stranicu svojih misli.
 • Poznato je, da je Autor migrirao u Australiju prije 20-tak godina sa obitelji, ali nisu poznati javnosti dijelovi njegovog kompleksnog života, nije poznata njegova sudbina koja se događala u bivšoj Jugoslaviji, a kasnije i u našoj slobodnoj Hrvatskoj.
 • Sve sam to saznavala iz privatne korespondencije koju vodim sa mojim dragim prijateljem u dalekoj zemlji i drago mi je, da se odlučio objaviti svoje „Dnevnike" i progovoriti sa svog aspekta o događajima koji su mu odnijeli dom, koji su ga istjerali iz njegove domovine i koji su učinili nemilima njegov život i život njegove obitelji.
 • U toj vječnoj borbi, da dokaže „nisam kriv", naletavajući stalno na jedne te iste optužbe i sulude konstatacije o nekoj fantomskoj špijunaži, Autor jednostavno ustaje noću iz svog kreveta, mučen nesanicom i tim nemilim događajima i zapisuje svaku svoju misao u svoj „Dnevnik" nižući tako isprepletenost poetskim izrazom i jednim očajničkim vapajem dokazivanja sebe u sebi i moleći usud, da ga ne zaboravi i da ga se ne stavlja uvijek na isti popis nepoželjnih i da ga se više ne etiketira, već da se pogleda njegov ogroman spisateljski opus, da se pogleda njegov ogroman doprinos hrvatskoj književnosti kroz njegova izdana djela i da se jednom zauvijek kaže „dosta" tim i takvim ljudima koji nemilosrdno truju život ovog plemenitog čovjeka.
 • Izgubljeno se ne može vratiti, ali zlo se više ne mora činiti ovom izuzetnom čovjeku i sa zanimanjem idem čitati drugu knjigu Zlatanovih „Dnevnika".
   Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 18.2.2017.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic36.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Seksualni vodič za ruralne barabe", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • SEKSUALNI VODIČ ZA RURALNE BARABE - PREDGOVOR
 • Već ste čuli da imam prijatelja Peru i da s njim idem na kavu i pivo, a nekad sve to i betoniram s nečim oštrijim, zavisi kako smo raspoloženi. Nisam ni znao da je Pero svojevremeno napisao "Seksualni vodič za ruralne barabe", a kad sam to čuo i doznao, odmah sam od njega zahtijevao i tražio da mi to donese. Naime, htio sam to pročitati.
 • Kad nisam imao prilike to pročitati u mladosti ili u pubertetskoj dobi, onda ga hoću sada pročitati. Pa mi je on to i donio. I u tom djelu nisam ništa našao sablasno, skaradno i nešto što treba zabranjivati. Ali sam iz njega doznao da je Pero išao k Majci Omladini, našoj ondašnjoj legendi kod koje se išlo na obuku iz spolne i seksualne ljubavi. Naravno, da ja, valjda sam tada bio trapav i neprilagođen, nisam kod nje išao. Navodno, mi nije odgovarala glazba koju je puštala, a radilo se o cajkama i turbo folku. Pa si to predbacujem u cijelom mom dosadašnjem životu.
 • Nekako se osjećam nepotpun, nesposoban i nekako sam ostao nedorastao. Netko si predbacuje što nije uhljeb, guzonjin sin i politički krpelj, jer kod nas samo takvi uspijevaju, a ja si predbacujem to što nisam pravovremeno pročitao "Seksualni vodič za ruralne barabe" i što nisam išao na seksualnu obuku kod Majke Omladine.
 • I to me prati cijeloga života. Pa sam krenuo to istraživati. I ako treba napisat ću knjigu o tome. Međutim, izgleda da me je u tome pretekao naš stranački glavonja. Naime, njemu se ta ideja uopće ne sviđa i kaže da će je opstruirati do granice njegove ili moje izdržljivosti. Borit će se sa mnom, niti da to napišem, a niti da to objavim.
 • Malo sam se zbog toga uplašio, ne volim ni ja da mi netko prijeti, ali ništa za to. Pa sam tako Peri predložio da zajedno napišemo knjigu "Miloklizovi memoari", ali on se prisjetio svojih loših iskustava prilikom i nakon pisanja njegovog djela "Seksualni vodič za ruralne barabe". I nakon toga je on zapao u dublju, psihološku krizu i depresiju, pa ne želi išta imati s našim stranačkim glavonjom. Stoga je Pero od svega toga odustao i ostavio me na cjedilu. Naime, nisam imao dovoljno materijala i ideja, pa su "Miloklizovi memoari" kratki i nedovoljno zanimljivi. Barem meni, a ne znam kako je sa vama. Vama se to možda svidi.
 • Citat kada Peru pitam za Majku Omladinu i "Seksualni vodič za ruralne barabe":
 • "I uopće ne znam kako sam na tim susretima s Perom došao na priču o Majki Omladini i o "Seksualnom vodiču za ruralne barabe", ali sam jednom prilikom došao i do te teme. Pa tako pitam Peru je li se on sjeća Majka Omladine i znali li što o tom seksualnom vodiču, a on mi kaže:
 • "Naravno da znam za Majku Omladinu. Ona je bila naš talent ili talentirana za jahanje sa našim omladincima. Najviše je voljela zajahati nekog našeg omladinca. I ja sam svojevremeno bio omladinac i išao sam kod nje. Išao i kod nje učio prve seksualne korake, a iz tog "Seksualnog vodiča za ruralne barabe" sam učio ono što nisam naučio kod Majke Omladine."
 • "Majka Omladina mora da je ostarjela i umrla. Za nju se više ništa ne čuje, ali da možda nemaš kod sebe taj seksualni vodič?"
 • "Ni ja za nju nisam dugo čuo. Ni ne znam je li živa ili nije."
 • Citat kako nam netko brani da se raspitujemo za Majku Omladinu i za "Seksualni vodič za ruralne barabe":
 • "Netko nam stalno nameće naš katolički osjećaj krivnje i pekatum za bilo što činili ili ne činili, ma što to bilo i ma što to značilo. Od naših žena i djevojaka traže da budu svete žene ili svetice. Da takvima ili ostanu ili postanu. Ali ili im je to uzaludno ili nije. Kako se uzme. Ipak se neke stvari ne mogu nekakvim dekretom kontrolirati. Naš narod se ili ponaša moralno ili se to ne ponaša. I što koga brige za ljubavni i spolni život našeg naroda? Zašto se prema tome netko odnosi dušobrižnički? Što koga briga za društveno - seksualno - kulturni život i razvitak nekog društva, gospodarska je kriza, pa se treba brinuti o tome. A ne treba nikoga pribijati na kotač s čavlima, kidati mu komade tijela, mučiti ga i utrljavati mu sol na otvorene rane. Treba poštivati ovu novonastalu državu, njene zakone i Domovinski rat i to je sve."
 •  

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Seksualni vodič za ruralne barabe", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic25.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Modri grad", Radovana Žilića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Pjesnik generacije "između dva rata", Radovan Žilić javljao se nekad često i obilato po raznim revijama pretežno poezijom, koja je bila zanimljiva, zapažena i originalna.
 • Posebno je objavio zbirke pjesama "Kroz glavnu ulicu" (1933.), i "Grad na vjetru" (1935.), a sudjelovao je u zajedničkoj zbirci "Lirika četvorice", s I. Donćevićem, Ivom Kozarčaninom i Antom Nižetom.
 • Žilić naoko kao da se igra ili "lopta" riječima, njegov stil je titrav, kratak, lepršav, vedar (i onda kada opjevava tugaljive motive), ali to je površan dojam, jer je pjesnikova polaznica određena i primjetljiva pri svakom pažljivijem čitanju.
 • Radovan Žilić je svojevremene obećavao, ali do danas nije ispunio nade i očekivanja. Žilić je sjao, ali nije blistao. On je od onih što trče, ali ih ne vidimo na cilju. Njegov razvoj išao je putem uspona, ali on se nije uspeo na "modru goru".
 • Do sada. Za sada. Ne znamo što pjesnik krije, što taji, što sprema. Godine su prošle, a Žilićevo ime današnjim je naraštajima posve nepoznato. Pjesme koje ovom zgodom donosimo samo su mali podsjetnik. Stihovi, međutim, koje čitamo na razini su onih - nekadanjih.
 • A dalje? Očekivanje...
   

  Ivo Balenović, 9 mjesec. 1969.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Modri grad", Radovana Žilića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/zilic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Biseri duše", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige: :
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ "BISERI DUŠE"
 • Hrvatska pjesnikinja Anđa Jotanović objavljuje svoju četvrtu zbirku poezije "Biseri duše", a to je ujedno i njena deveta knjiga koja se pojavljuje pred hrvatskim i bosanskim čitateljstvom.
 • Sve su one dijelom, također nastajale, u okviru napora pjesnikinje na ezoteričkom portalu www.magicus.info kao i na portalu blog.hr. To je jedna kolekcija poezije u kojoj se izlažu najjednostavniji, a ujedno i najvažniji momenti našeg svakodnevnog života.
 • Zato je ona "obična" za razliku od tobože velike herojske poezije koja je svojstvena našim najuticajnijim pjesnicima i baš zato što je tako "obična" i svakodnevna i zato što izlaže pjesnikinjin osobni doživljaj svijeta i društva, ona predstavlja novum u suvremenoj hrvatskoj poeziji opterećenoj tragizmom proteklog rata i konfliktima koji i danas traju, zato je kod pjesnikinje i izražena potreba, da se također piše i poezija koja se odnosi na naše aktualne političke i vojne prilike.
 • Pri tome mi se, naravno, možemo složiti ili ne složiti s iznesenim uvidima, ali svakako ostaje činjenica, da je autorica na maestralan način iznijela na vidjelo taj biljeg naših svakodnevnih stradanja tako da se čini kako se u pogledu svakidašnjeg života tu malo toga može dodati ili oduzeti.
 • U tom smislu čini se kao da je ovdje na djelu jedno stajalište koje je u povijesti filozofije poznato još od Eubulida iz Mileta kod kojeg je potekla tradicija jednostavnog kazivanja i običnog govora koji se nalazi s onu stranu znanstvenog predstavljanja, a koji je usmjeren na to da onome koji stoji na običnom govoru, da nas dakle uvažava, shvaća, da znamo što sugovornik misli i da isto tako znamo da nas razumije i da smo time jako zadovoljni i unijeti zabunu u ovaj običan govor, to izgleda kao igračka, kao šala, nešto djetinjasto, jer pjesnik jako dobro zna na što se u poeziji misli, on se drži tih riječi, a ne da je riječ o praznoj igri riječima.
 • Zato u ovoj zbirci poezije nema igre riječima koja se smatra neukusnom šalom, jer se ovdje cijeni čista riječ i čista obrada jednog stava isto tako kao i sama stvar na koju se pjesništvo odnosi. Pri tome se ovdje događa kao i kod starih Bosanaca, da u slučajevima kada se riječ i stvar suprotstavljaju jedna drugoj, oni uzimaju riječi važnijima, jer neiskazana stvar bila je za njih nešto nerazumno, budući da ono što je umno, egzistira samo kao govor.
 • Odatle uvažavanje običnog govora i zadovoljstvo njime kada svatko razumije što onaj drugi misli ili osjeća, dok su razni pjesnički sofizmi dijelom usmjereni na to, da zavedu običan govor time što se u njemu ističe ono što je proturječno i što ne zadovoljava.
 • Prema tome, istina je jednostavna pa se onda zahtijeva da i odgovor bude jednostavan, dakle, da se ne daju odgovori u svezi s izvijesnim obzirima, nego se primjeri traže u običnom predstavljanju i pomoću njih se dovodi druge do istine svijeta, života i čovjeka.
 • I ovdje je, na što upućuje i sam naslov ove zbirke pjesama, od kardinalnog značaja sama naša duša koja pokreće samu sebe, a zbog toga pokreće i cijelo naše tijelo, jer je ona sa tijelom tijesno povezana.
 • Ona se sastoji od elemenata i podijeljena je harmoničnim brojevima kako bi imala osjećanje i harmoniju koja se nalazi neposredno u njoj i da bi cjelina imala skladne nagone, pokrete, smjernice i to se sve sažima u jednom krugu pa se cijeli krug predvojava na dva kruga koji su dvostruko povezani i jedan od tih krugova je opet podijeljen na sedam krugova kako bi i pokreti duše bili onakvi kakva su kretanja Neba.
 • Dakle, ovdje se duša shvaća kao jedan sistem koji predstavlja kopiju sistema Neba, zato su ljudske duše besmrtne.
 • Odatle i jedan fundamentalni optimizam naše pjesnikinje koji je, bez obzira na sve nedaće života, uspjela iznijeti jedno hvale vrijedno poetsko djelo koje će ostati zapamćeno po svojoj vedrini, jednostavnosti i ljepoti pjesnikinja doživljaja.
 •  

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 31.1.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Biseri duše", Anđe Jotanović, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Nebo makovima obasuto", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • OSVRT NA KNJIGU "NEBO MAKOVIMA OBASUTO" - dr. Zlatana Gavrilovića Kovača
 • Iz cvijeta života otkidamo tek izrasle latice i želimo ih baciti pred nekoga za koga mislimo, da je baš ta osoba za nas.
 • Treba zastati, jer kompas života često ne pokazuje u tom smjeru i čovjek se okreće tamnoj strani duše, a kako se samo lako može prijeći ta tanka crta između tamne i svijetle strane tame!
 • Neki ljude vole tamu, jer oči duše im nisu preosjetljive, a ružin grm još uvijek skriva tajnu paukove mreže u koju ga upliće zov divljine.
 • Iz unutarnje vatre života izranja crni Mjesec i zacrnio je zelene livade djetinjstva, polomio tek izrasle travke ispod nečijeg balkona.
 • Suočiti se sa sobom i prestrašiti se tog suočavanja!
 • Kao krug svega, osjetimo se opet poput kamena uronjenog u dno… samog, odbačenog, zaboravljenog.
 • Opet onaj isti osjećaj beznađa, opet stavljamo na tek izraslu ranu oblog od soli i zacrtavamo novi pravac toka rijeke života, ne želimo se više vraćati u takva stanja svijesti, ali ne možemo zaboraviti taj osjećaj destrukcije kad smo iza zrcala ugledali - svoje lice.
 • To nije bilo naše lice, to je bilo lice mučnog poroda sebe u sebi, nečeg što nije sraslo sa našom dušom, to je bio netko koga ne poznamo.
 • Je li to podsvijest poslala čudne poruke?
 • Jesu li naše oči bile kao žute zmijske oči, koje su se ogledale i zadavale nam ugriz po ugriz?
 • Vraćalo nas je naše srce, jer srce nikad ne laže, "cor non mentitur" i tako se na otoku naše duše sretnu titraji života i uzbune se, ako nešto krene u krivom smjeru.
 • Uzbunili su se, jer su vidjeli novootkriveni osjećaj što je nastao usred procesa obnove bića.
 • Bilo kada u bilo koje vrijeme osjetimo taj titraj, a kad titraj priđe bliže srcu i kad osjetimo preskočene ritmove, a mali su poput mrava, oni čekaju skromno, da dođu na red.
 • Pamtimo li te prve titraje, komuniciramo li s njima?
 • Ne znam, ne sjećam se više kako izgledaju, kako djeluju, kakve poruke nos, ali znam, sjećanje na njih će se vratiti.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 13.1.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Nebo makovima obasuto", Zlatana Gavrilovića Kovača, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic35.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Hrvati među nama", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • HRVATI MEĐU NAMA - PREDGOVOR
 • Što mi je drugo preostalo, nego poslije Turaka, Roma i Srba, progovoriti o nama samima. Kakvi jesmo ili kakvi nismo. Ni sam ne znam jesam li u nešto pogodio ili nisam? Pa sam tako uzeo mog prijatelja Vladu, ortodoksnog Hrvata, Velikog Hrvata ili Velikog Rvata ili Hrvatinu za moj glavni lik. Samo njega ne smijem izgubiti kao Srbina ili Srbijanca Neđu kojeg sam se trudio izgubiti ga i ne naći.
 • Vladu moram uvijek tražiti, nalaziti i naći. Naime, i kod mene je došla kriza i nekakva crna vremena, pa tražim posao s državom ili lokalnom zajednicom, a molim Boga da mi ga Vlado ne da ili da. Kako se uzme, jer kad Vlado nešto da, onda moraš i njega uključiti u sve to, a radi se o 33% provizije. Inače, moji poslovi su se smanjili ili nestali, pa se zbog toga družim s Vladom, ne bi li nekako stabilizirao svoju financijsku situaciju i svoje prihode. Stoga tražim Vladu i tražim pomoć od njega, ali i on je u problemima.
 • Za početak je imao neprimjereni i nedolični odnos s maloljetnicom, četrnaestogodišnjom djevojkom, Lolitom ili nimfetom. Pa je zbog nje otišao i išao u onaj naš još socijalistički zatvor na preodgoj. Tamo je proživio i ono što je trebao, ali i ono što nije. Nakon toga se sukobio sa svojom ženom, doznao za njenu nevjeru s župnikom i to ga je toliko pogodilo, da ju je morao ubiti, Naravno, da kao član vladajuće stranke, nije ni za što kriv i ni zašto ne odgovara. On je to učinio s ciljem nužne obrane. Na kraju ili na koncu svega uzima kredit u švicarcima i uopće ne znam kako će se iz toga izvući, a za vratom mu je drugi brak i novo dijete sa svojom novom sekretaricom, Lolitom i nimfetom. Stoga, više i ne odlazim od njega. Čekam da se to dijete rodi, a ono nikako da to učini. Zato se molim za Božju pomoć, a ni ona nikako da dođe, pa pomalo u sve to sumnjam.
 • Citat kada prvi puta govorim o Vladi:
 • "I tako je Vlado malo poduže studirao. Ja sam ga sreo na trećoj godini fakulteta, a on je i do te treće godine studirao barem pet, ako ne i šest godina. On je za sve imao vremena, pa se tako bavio sportom, samo ne znam kojim, nogometom ili velikim ili malim tenisom. Navečer je često išao na Satnički ribnjak, pa kud će drugo sa mnom nego na to mjesto. A za to mjesto si trebao obaviti psihofizičke pripreme. Najbolje je to bilo učiniti u četvrtak, pa se u petak odmarati i u petak navečer tamo krenuti. I tamo biti u petak, subotu i nedjelju. Ponedjeljkom je oporavak od svega toga, treba se riješiti teških glavobolja i mamurluka. Pa onda tjedan nastavljaš u utorak. I kad sve to uzmem u obzir, onda mi je razumljivo to Vladino ponašanje i vladanje. On je imao na slobodnom raspolaganju samo utorak i srijedu, a ostali dani su mu bili zauzeti i morao je izostajati sa fakulteta."
 • Citat kada je Vlado imao problem sa svojom Lolitom ili nimfetom:
 • "Pa je onda Vlado dospio u našu crnu kroniku ili u nešto takvo slično. Zaveo je i obrlatio maloljetnu klinku, nekakvu maloljetnu Lolitu. Pitam ga što nije zaveo neku staru i iskusnu micu - macu, a on kaže kad voli naivne i nevine djevojke. Kažem mu da ima pivarsku trbušinu, a on kaže da je baš njome zaveo tu djevojku. Mislim u sebi, da ta nije normalna, pa normalno i nije, kad ima sve te hormonalne upale, ali tko sam ja da o nečemu sudim i donosim sudove. Svatko bira ono što voli i što mu je drago, a ako je ta djevojka izabrala Vladu, onda neka joj ga. Odavno sam gledao seriju "Dear John", i uopće se ne sjećam i ne znam zašto je ona Louisa svaki puta govorila:
 • "Do you have any sexual problem?"
 • Pa ni Vlado, a ni ta djevojka nisu imali seksualne probleme, oni su ih rješavali na njihov svojstven način. Ja sam i slični meni imali te i takve seksualne probleme i zašto to naše društvo nije zanimalo i zašto to naše društvo nije tražilo i za mene rješenje."
 • Citat kada je i kako Vlado ubio svoju ženu:
 • "Pa zašto ju je onda ubio?"
 • "Eto, tako da pokaže svoju moć i svoje pravo da nekome može presuditi."
 • "Čuo sam da mi muškarci svršavamo tako kako svršavamo, a žene to mogu klitoralno, vaginalno, analno, na točku G ili na Grafenbergovu točku, a mogu i odglumiti orgazam. Zašto to nije i ona odglumila, zaspala na miru i mir u kući. I njeno ponašanje je neprimjereno i nepoželjno."
 • "Ne znam. Kažu da nekim ženama to dosadi. Ne žele seks bez emocija. I to zbog hormonalnih smetnji, zbog smetnji u središnjem živčanom sustavu ili zbog nekakve operacije. Postanu alergične na sve to, počnu izbjegavati i zatvaraju se u sebe. Uz to izgube spolnu želju prema svom muškarcu, i ne da im se više išta glumiti, pa ni sladostrašće i zadovoljstvo."
 •  

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Hrvati među nama", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic24.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32
  
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
  
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
  
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka... 
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32