width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete kupiti ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (šest godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od pet stotina digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost", "Istorija filozofije","Pučko otvoreno učilište Velika Gorica" i Neobične knjige.
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije deset godina. U to vrijeme objavili smo više od 500 naslova, a bilježimo i više od 13 400 000 posjeta i 685 400 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 06.06.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Isus, ta vječna zvijezda sjajna", Jadranke Varge.
 • Dana 16.06.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Doživljaj sa slike", Ivana Dončevića.
 • Dana 22.06.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Joe, i tu je Amerika", Borisa Golića.
 • Dana 12.07.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Prozor u svijet", Anđe Jotanović.
 • Dana 06.08.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Moje godine", Ive Mije Andrića.
 • Dana 10.08.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Posljednji Prandau - Normann", Borisa Golića.
 • Dana 13.08.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "S one strane preljuba", Edgara Skračića.
 • Dana 22.08.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ritam života", Martine Ergić Grčević.
 • Dana 05.09.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Još te čekam ljubavi", Zvonka Vugrinovića.
 • Dana 17.09.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ljubav i sreća na valovima tuge", Zvonka Vugrinovića.
 • Dana 01.10.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Z mojih bregov", Frana Galovića.
 • Dana 11.10.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Druga strana medalje", Zlatka Šporera.
 • Dana 16.10.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Put u pakao popločen je dobrim namjerama", Borisa Golića.
 • Dana 06.11.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "DJED KOLAR i druge priče", Dragana Miščevića.
 • Dana 19.11.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kozmološka domišljanja", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 28.11.2018. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 30.11.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Riječi o djelu Save Ilića", Ive Mije Andrića.
 • Dana 06.12.2018. Objavljena je i dostupna za preuzimanje slikovnica "Princeza Ema", Anđe Jotanović.
 • Dana 06.12.2018. Ukupno je preuzeto 685 400 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu slikovnicu "Princeza Ema", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora:
 • RIJEČ AUTORICE
 • Oduvijek su se na Zemlji pričale bajke o rođenju, životu, kozmosu, Zemlji, anđelima, vilama i vilenjacima, princezama i prinčevima, kraljicama i kraljevima. One su poučavale ljudske duše o zlu i dobru, o dvojnosti svijeta u kojem živimo pa i danas rado poslušam i pročitam neku bajku. Poslije toga se uvijek dobro osjećam i suosjećam s akterima priče, ponosna na kraj priče u kojem je dobro pobijedilo.
 • Nekad davno, još dok sam bila malena djevojčica, polusvjesna bilo kakvih bajki, izmišljala sam priče i tako uspavljivala svoju stariju braću. Uvijek se rado prisjetim tog vremena i djetinjstva koje je često bilo bajkovito.
 • Danas opet smišljam priče, ovaj put je to za moju dragu unuku Emu. Neka je živa, zdrava i napredna, a sa njom i druga djeca, bake i djedice, brace i seke koji će svojim unucima možda jednom čitati ovu bajku.
 • Neka žive životne bajke i sve nas vesele podsjećajući nas na istinu, ispravno djelovanje, miroljubivost i solidarnost generacija koje su bile, koje jesu i koje dolaze.
 •  

  Anđa Jotanović, kniževnica, Rijeka, 14.09.2018.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic13.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Riječi o djelu Save Ilića", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RIJEČ PRIREĐIVAČA
 • Za svođenje književnih računa nikad nije kasno. Neki ih pisci, ne stignu na vrijeme započeti odnosno završiti ili ih, čak štoviše, namjerno ostave otvorenim za neka buduća vremena.
 • Kako bilo da bilo, lijepo je, nakon određenih spisateljskih faza, podvući crtu i rezimirati napisano, kroz sumiranje svega onoga što su drugi o tome rekli i zapisali. Tako se dobije potpuniji uvid u autorovo stvaralaštvo i otvori mogućnost čitateljima da se na jednom mjestu upoznaju sa djelima koja su pročitali kroz zapise stručnjaka od pera, koji su o tim djelima javno objelodanili vlastita mišljenja i prosudbe.
 • Pisac Savo Ilić napisao je i objavio desetak knjiga. Većina njih je tematski vezana uz područje rekreacije i kretanja u prirodi, dok se dio naslova odnosi na prozne publikacije i izbore poezije južnoslavenskih i europskih pjesnika. O tim knjigama izrečena su brojna pohvalna mišljenja stručnjaka zdravstvene, sportsko-rekreacijske i književne struke koja su objavljena u formi predgovora, ili pogovora u Ilićevim knjigama. Druga su publicirana u obliku recenzija i književnih prikaza u stručnim i književnim časopisima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, državama u kojima je autor proveo više od osamdeset pet godina svoga plodnog stvaralačkog života.
 • U prvom poglavlju ove knjige nalaze se predgovori koje su napisali zdravstveni i sportski stručnjaci za tematske naslove u kojima autor Savo Ilić piše o važnosti pješačenja u prirodi kao preduvjetu za očuvanje dobrog zdravlja i osiguranje kvalitetnog i dugog života. Među tim stručnjacima su bivši ministri zdravlja, znanosti, obrazovanja i sporta, akademici, univerzitetski profesori, specijalisti raznih grana medicine te ugledni sportski radnici. Njihova stručna mišljenja usmjeravaju čitatelje na razna područja rekreacije i sporta o kojima Ilić piše u svojim knjigama, a od kojih uvelike ovisi ljudsko zdravlje i kvalitet našega života. Slijediti te upute i vraćati se prirodi u njezinom izvornom obliku, najbolji je način da život učinimo ljepšim, sadržajnijim, podnošljivijim i na koncu dužim i lagodnijim.
 • Čovjek je dio prirode koliko je i priroda dijelom njega samoga. Tu uzajamnost treba njegovati i održavati od rođenja do neminovnog odlaska u vječnost i oplemenjivati je ljepotama koje nas okružuju, a kojih često nismo dovoljno svjesni.
 • Zato je vraćanje knjizi prvi i najvažniji korak u buđenju interesa za druženje s prirodom i njezinim neprolaznim čarima koje mnogo nude, a ništa ne traže. Osim da ih očima gledamo, a dušom i tijelom osjećamo.
 • U drugom poglavlju uvrštene su recenzije, osvrti i književni prikazi koji otkrivaju vrijednosti drugih Ilićevih proznih i poetskih knjiga. Recenzije i osvrti ugrađeni su na početne i završne stranice knjiga, a prikazi su objavljeni u autorskim djelima i na stranicama književnih časopisa.
 • U završnom dijelu, umjesto pogovora nalazi se Autobiografska ispovijed Save Ilića u kojoj nadahnuto i duhovito zapisuje smjerove svoga bogatog životnog puta, otkrivajući mnoge nepoznate detalje i dijeleći s čitateljima dio svoje ljudske i obiteljske intime .
   

  Ivo Mijo Andrić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric15.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kozmološka domišljanja", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Pred hrvatsko čitateljstvo polaže se posljednji svezak moje "Kozmologije zlatnoga prstena" koji nosi ime "Kozmološka domišljanja" i to zato, jer je doista riječ o domišljanju kako da se predstavi znanstvena problematika u svezi sa mojim osobnim putem, a koja bi bila u suglasju sa prethodnim nastojanjima autora. Odatle interes prema neokantovskoj filozofiji i filozofiji logičke analize kao jednom pokušaju obnavljanja racionalističke klasične tradicije u suvremenom vremenu.
 • Dakle, ovdje nam je bilo stalo do epistemoloških problema vezanih za "Kozmologiju zlatnoga prstena" kao i do one filozofske problematike koja je uvedena u tu kozmologiju, dakle, do onih pojmova od kojih se ona i sastoji ili koje ona pretpostavlja poznatima. Time je zapravo data cjelokupna Rex-Kovač teorija u njenom potpunom opsegu i kao što se već može vidjeti, ona se izlaže u 11 svezaka:

 • 1. Kozmologija zlatnog prstenaI-IV,
 • 2. Kozmologija zlatnoga prstena (drugo skraćeno izdanje),
 • 3. Uz kozmologiju zlatnoga prstena,
 • 4. Kozmologija i filozofija,
 • 5. Nautičke bilješke (ciklus okovanoga vremena I),
 • 6. Mijene Mjeseca,
 • 7. Književna Kritika (kao astronomija) i konačno
 • 8. Kozmološka domišljanja,

 • ali i ostali moji radovi nose biljege ove teorije i sada se potpuno djelo postavlja pred čitateljstvo zbog prosudbe i ocjene. Možda bi trebalo ovdje navesti, da je cjelokupni rad zahtijevao iznimno zalaganje autora kojemu je kroz sve ove godine bilo veliko olakšanje poseban široki ineteres publike pa se već sada čini, da cijelokupni taj napor nikako nije bio uzaludan i sa tim uvjerenjem, da smo hrvatskoj filozofiji ostavili trajno djelo dostojno svake pažnje, povlačimo se u osamu staračke dobi gdje život polako teče kao bistre vode u rukavcu gorskoga potoka.
   

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, U Adelaideu, 28.08.2018

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic45.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "DJED KOLAR i druge priče", Dragana Miščevića, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • Osvrt na knjigu "DJED KOLAR i druge priče", Dragana Miščevića.
 • Umirovljeni profesor Dragan Mišćević se nakon i ne baš sretnog spisateljskog početka u djetinjstvu, prekinutog dugim godinama rada s djecom u školi, tek odlaskom u mirovinu ponovno odlučio okušati u spisateljskim vodama. I zasad mu to dobro ide.
 • Nakon priča za djecu odlučio je pisati i priče za odrasle isprepletane doživljenim ili prepričanim događajima. Glavni junaci njegovih priča su obični ljudi, ljudi sa sela ili iz gradova u kojim je pisac živio. Svaka priča i sebi nosi i podsjećanje na život onakav kakav on zaista jeste, često i zagonetan i nepredvidiv, no i određenu dozu humora, koji te priče čini i zanimljivijim i bližim čitateljima.
 • Pisac se ne upušta u analize i traženje razloga ili odgovora, već dopušta svakom čitatelju da sam zaključuje na osnovu pročitanog. On i svojim pričama ne stvara umjetne svjetove i krajolike već priča o vremenima koja su iza nas, o seljacima koji su živjeli od vlastitog mukotrpnog rada, a ne od državnih dotacija, o ljudima koji su sretni vozili svog Fiću (Zastava 750) i nisu sanjali Maserati ili Mercedes. O ljudima koji su bili obični seljaci, poštari, slastičari, o djevojčici koja plaće za uginulom pticom, o svojim ili tuđim, bivšim ljubavima ili simpatijama.
 • Ukoliko ste od Dragana Miščevića očekivali knjigu koja će vas promijeniti, pomoći vam da riješite osobnu krizu ili vam ponuditi odgovore na pitanja važna za opstanak svijeta onda ovo svakako nije knjiga za vas.
 • No, ukoliko ste se odlučili malo razonoditi, zabaviti i pročitati niz priča o običnim ljudima i svijetu kakav on zaista jeste ili kakav je nekad bio onda je knjiga "DJED KOLAR i druge priče", Dragana Miščevića i više nego odličan izbor.
 • I upravo zbog toga knjiga "DJED KOLAR i druge priče", Dragana Miščevića ima našu preporuku.
   

  U Zagrebu, 03.11. 2018, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/miscevic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Put u pakao popločen je dobrim namjerama", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE PUT U PAKAO POPLOČEN JE DOBRIM NAMJERAMA
 • "Um je mjesto za sebe, pa u sebi može stvoriti raj od pakla, kao i pakao od raja." John Milton, Izgubljeni raj
 • "Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Onaj tko kontrolira sadašnjost, kontrolira prošlost.", George Orwell, 1084.
 • Kažu da svako vrijeme nosi svoj pečat, a ja sam u ovom našem olovnom vremenu opet nepodoban i nepoželjan u našem društvu. To je zato i tako jer je naše društvo i uređenje strogo patrijarhalno, strogo moralno ili nemoralno i pod utjecajem vjere, a ja to nisam. Stoga, ja uzaludno i beznadno tražim svoja prava i pravdu, to jest svoju prijevremenu mirovinu, a to ne ide tako lako ili kako bih ja želio. Imam osjećaj da je to moja distopijska fikcija, da je to moje opravdano ili neopravdano nezadovoljstvo, nešto što u meni stvara bunt i čini me nasilnim. Javni službenici i činovnici nada mnom provode svoju represiju, a ja nemam odgovor i rješenje za to. Nalazim se u nesavršenom distopijskom svijetu gdje vlada otuđenost, bezvlašće i nečija samovolja. Pitam se: jesu li svi koji su došli u doticaj s tim našim sustavom doživjeli kratki spoj na svom mozgu ili kemijsku neravnotežu? I stoga čime se bavim, nego istraživanjem takvog i tog stanja.
 • Ne bunim se i ne provodim vatrene revolucije. Ne pokazujem svoju mračnu stranu. Još uvijek sam za mir jer ja sam nekadašnje dijete cvijeća. Ali sve ide kako ne bi trebalo, sve ide naopako. Ništa nije uređeno u našem sustavu, ništa ne funkcionira kako bi trebalo, sve je svakim danom neuređenije i mi nikako ne napredujemo, nego nazadujemo. Nema sreće za nas, a država bi nas, pored svega toga, kontrolirala i imala kontrolu nad nama. Mi smo za njih uvijek nesavršeni i oni bi da nas silom mijenjaju. Oni bi nas žigosali i žigom bi nam dali do znanja kakvi smo mi i kakvi bi trebali biti. Ali briga mene za to naše nesavršeno društvo, uređenje i sustav, ja se borim za svoju prijevremenu mirovinu i posjećujem gospođu Jagodu, djelatnicu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. No, što se sa mnom događa, čitajte u mom novom djelu. Uz put moram riješiti odnose i sa mojom bivšom suprugom.
 • Citat o tome da se odlučujem podnijeti zahtjev za prijevremenu mirovinu:
 • "Jesam li vam pričao o tome da trebam ići u prijevremenu mirovinu? Nisam? Ali sad ću vam reći: podnio sam zahtjev za prijevremenu mirovinu ma kolika ona bila i ma koliko ona iznosila, ali imam problem s nelogičnostima, nepravdama i nepravednostima mirovinskog sustava i zakona. Mi živimo u zemlji niskih očekivanja, sa seljačkom zdravorazumskom filozofijom, pa bi me svaka mirovina iznad 2.500 kuna, iznenadila. A opet što je 2.500 kuna? To je mizerija u odnosu na nečije lažne, redovite, privilegirane ili braniteljske mirovine od 5.000 do 10.000 kuna. I nemojte me držati za riječ, to je moje izdvojeno mišljenje. Ja sam sada u situaciji da sam dotakao dno dna, nisam primio financijski dohodak gotovo 7 godina i više ne znam što ću. Posla nigdje nema, prošla je i turistička sezona, nitko me ne zove i nitko me ne treba."
 • Citat o tome da me nazivaju nekakvi koji će mi pomoći u tom mom naumu:
 • "I nazivaju me nekakvi da će mi srediti ili pomoći mi oko mirovine. I zašto bih išao u prijevremenu mirovinu, kad je tu braniteljska, invalidska mirovina? Trebaš samo nekome platiti, trebaš ići na nekakvu invalidsku komisiju, trebaš naći dvojicu koji će posvjedočiti da sam invalidnost zaradio u Hrvatskoj vojsci i već si u toj privilegiranoj, braniteljskoj mirovini, a ona nije ispod 5.000 kuna. I kažu sve je legalno. No prošla su vremena kad se s tim moglo kako se htjelo, pa im ja im kažem da je sve legalno dok se to ne otkrije, dok to USKOK i policija ne otkriju, a onda je to kriminalno i kazneno djelo. Ali problem je taj, što bi svi u mirovinu, što nitko ne bi minimalnu mirovinu, što nikome nije do mirovinskih reformi i nikome se ne radi do 67 godine."
 •  Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic34.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Druga strana medalje", Zlatka Šporera, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • ZLATKO ŠPORER: "DRUGA STRANA MEDALJE"
 • Pred nama je nova knjiga matematičara i publicista Zlatka Šporera - Druga strana medalje".
 • Autor u njoj zahvaća širok spektar tema iz hrvatske prošlosti i iz hrvatske suvremenosti (povijesne, političke, ekonomske, kulturološke i si.). Piše o često zabranjivanim, prešućivanim i intrigirajućim pitanjima i problemima. Zainteresiran je ne samo za lokalne, nego i za nacionalne pa i za "svjetske" događaje.
 • Otkriva puno toga o čemu šira hrvatska javnost ne zna (o Hrvatskome proljeću, o komunističkim zločinima, o logorima, o Titovom životu, itd.). Piše, dakle, o manje poznatim događajima, odnosno o "drugoj strani medalje" znanih nam događaja. Intenzivno promišlja o stvarnosti u kojoj živi, analizira je, kritički propituje njezine vrijednosti. Pomno gleda i sluša, detaljno zahvaća teme i iskazuje vlastiti stav o promatranom. Izvrsna su mu zapažanja npr. o ljudima "koji ne vole ovu državu, ali jako vole položaje i plaće od te države" (u članku "Republika Hrvatska").
 • Autor nije pasivni promatrač događaja uljuljkan u umirovljeničku udobnost, nego radoznali i iskričavi duh koji istražuje uzroke i posljedice odabranih fenomena, propituje uvriježene stavove o njima, komentira, kritizira i proziva odgovorne za sve loše u prošlosti i suvremenosti.
 • Svojim tekstovima informira, argumentira vlastito mišljenje o odabranim pitanjima, intrigira, razbija predrasude, potiče na razmišljanje i prevrednovanje uvriježenih stavova. Nije "promatrač iz prikrajka" nego misleći subjekt koji zahvaća srž problema i pokreće druge na mišljenje i djelovanje. Ne zadovoljava se površnim promatranjem i trivijalnim tumačenjem tema. Ne ide linijom manjeg otpora, ne podčinjava se uvriježenim mišljenjima i stavovima o odabranim problemima (tj. ne podliježe "mišljenju većine"), nego ih prevrednuje, tj. ponovno ih propituje kako bi vidio (i otkrio) i "drugu stranu medalje".
 • Originalan je, kreativan i neovisan mislilac. Katkad prekida pisanje na najzanimljivijem mjestu, čime čitatelje dodatno intrigira. Katkad je suzdržan u komentarima pa mnogo toga ostavlja čitateljima na vrednovanje i prosudbu.
 • Piše jednostavno, jasno, pitko i bez suvišnih riječi.
 • Tekstovi Z. Šporera odišu mudrošću te zrcale analitički duh i bogato životno iskustvo. U pisanju se služi raznolikim izvorima: člancima, publicističkim knjigama, intervjuima, autentičnim svjedočanstvima sudionika događaja o kojima piše, ali i vlastitim doživljajima.
 • Knjiga će biti privlačna široj čitateljskoj publici, svima koji zainteresirano prate zbivanja u hrvatskome društvu, svima koji duboko razmišljaju i kritički propituju aktualne probleme hrvatske stvarnosti kao i vlastiti položaj u toj stvarnosti, svima koji žele mijenjati svijet nabolje; u tome će smislu ova knjiga biti ne samo zanimljivo nadahnuće nego i poticaj.
 • Poželimo autoru još mnogo oštrih zapažanja, sretnih stvaralačkih trenutaka, znatiželje, erudicije, mudrosti, životnoga elana i kritičke smjelosti, jer samo oni koji hrabro govore o onome o čemu drugi mudro šute, pokreću i učinkovito mijenjaju svijet.
   

  I- Šego

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/sporer13.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Z mojih bregov", Frana Galovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Nesretni zastavnik i pjesnik Fran Galović
 • Uz Matoša i Domjanića, a prije Krleže i Gorana Kovačića, Galović je bio jedan od prvih pjesnika koji su svoje pjesme pisali na kajkavskom narječju. Iako je pisao je i pjesme, crtice, novele i pripovijetke na štokavskom narječju, pjesme na kajkavskom ono su po čemu ga pamtimo i čime je ostavio trajan i neizbrisiv trag u našoj Hrvatskoj književnosti.
 • Rođen je u Peterancu kod Koprivnice 20. srpnja 1887. Pučku školu polazio je u rodnom Peterancu od 1894., a od 1898. do 1906. godine školuje se u Zagrebu. Kasnije je radio kao učitelj u zagrebačkoj II. realnoj gimnaziji. Pripadao je pravaškom liberalnom pokretu, a pokrenuo je i uređivao pravaški časopis Mlada Hrvatska. Početkom Prvog svjetskog rata regrutiran je u redove Austro-ugarske vojske, gdje ujesen 1914. pogiba, s činom zastavnika, pokraj sela Radenković u Srbiji, 26. listopada. Sahranjen je 31. listopada 1914. godine na zagrebačkom groblju Mirogoju.
 • Krleža ga prvi put spominje u dnevničkom zapisima iz ožujka 1916. u reminiscencijama na mobilizaciju na zagrebačkom kolodvoru. Krleža ga najprije zapaža kroz sudbinu nesretna; "zastavnika i pjesnika" (kako su mu napisali na nadgrobnom spomeniku). Deset godina nakon Galovićeve pogibije, Krleža je izdao u svojoj Književoj republici (1924/25, 11/12) Galovićev dotad gotovo nepoznati, nedovršeni ciklus Z mojih bregov, koji je na tadašnjoj književnoj sceni odjeknuo poput male senzacije.
   

  U Zagrebu,26.09. 2018, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/galovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Ljubav i sreća na valovima tuge", Zvonka Vugrinovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć kratke najave knjige:
 • "Ljubav i sreća na valovima tuge"
 • Kroz život glavnog lika proteže se radnja ovog romantično-karakterno-filozofskog romana.
 • Njegovi usponi i padovi, sve proživljene i nedoživljene ljubavi, trenuci razmišljanja i meditacija sa svim njegovim vrlinama i manama. odnos s prijateljima i bližnjima, životnim gubicima, ali i sretnim trenucima, sastavnice su jednog vrlo zamršenog i složenog života koji obuhvaća dobar dio jednog ljudskog životnog vijeka.
 • Razmatranja trenutne društvene, političke i moralne situacije dočarat će vam surovu životnu stvarnost, a romantični opisi izazvat će u vama bujicu osjećaja. U svakom slučaju, čitajući ovaj roman, nećete ostati ravnodušni.
   

  Zvonko Vugrinović

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/vugrinovic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Još te čekam ljubavi", Zvonka Vugrinovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige: "Još te čekam ljubavi", Zvonka Vugrinovića
 • Pjesme koje se nalaze u ovoj zbirci su stvarane kroz dugi niz godina, ukupno preko dva desetljeća. Jedna po jedna. Nikada nisam pisao dvije ili više pjesama odjednom. Činilo mi se da je nakon svake pjesme trebalo određeno vrijeme da sazrije nova ideja, pa su razmaci pisanja bili relativno dugi. Uvijek se prvo stvorila ideja o kojoj sam razmišljao. Ona je sazrijevala i stvarala osjećaje koje sam pretvorio u stihove. Razmišljanja koja sam prenio u stihove dogodila su se negdje u mojoj podsvijesti. Kao da mi je netko pričao, a ja proživljavao ta događanja stvarajući sliku stvarnosti.
 • Svaka pjesma je, za mene, kao jedan veliki događaj. On u meni stvara doživljaj ugode zbog dva razloga. Prvi razlog je što sam uspio te ideje dovesti do konačnog djela, pjesme ovjekovječene zapisivanjem. Drugi razlog je što mogu uvijek iznova sam sa sobom podijeliti te osjećaje, čitajući ih.
 • Dugo sam s tim pjesmama potajno živio. Godine su prolazile, one su se skupljale, jedna po jedna, sve dok nije sazrela ideja da ih pokažem javnosti. Nakon što su ih neki vidjeli i čitali, razmišljao sam: objaviti ih, ne objaviti, hoću, neću...
 • Hoću, odlučih konačno. I evo ih, sada su tu pred Vama.
 • Hvala svima koji će čitati ove pjesme. Budući sam sve u ovoj zbirci napisao sam, znajte da su sve greške, naravno, samo moje.
   

  Zvonko Vugrinović

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/vugrinovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Ritam života", Martine Ergić Grčević, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • "Ritam života", Martine Ergić Grčević
 • Martina Ergić Grčević mlada je pjesnikinja rođena u Šibeniku. Zbirka pjesama "Ritam života", njeno je prvo objavljeno djelo.
 • Zbirka se sastoji od 5 cjelina posvećenih roditeljima, prijateljima, bivšim ljubavima i svim ostalim ljudima, koji pronađu sebe u njenim stihovima.
 • Jer s njenim stihovima lako se je poistovjetiti. Hodati stazama njene poezije avantura je u kojoj vas ne očekuju prevrati, oluje i ponori, nego nježno satkano pletivo života, kojim ona komunicira s vama njenim čitateljima i stidljivo vam otkriva sve svoje skrivene emocije i životno iskustvo. Njena mladost otvorena je životu i svemu što on sa sobom donosi.
 • A, ono što Martinu najviše zanima je ljubav; ljubav prema voljenima, ljubav prema obitelji, prijateljima, ljubav prema životu u svim njegovim skrivenim detaljima.
 • I stoga dopustite sami sebi da vas Martinina poezija ponese u tople predjele sna i prepustite se nježnim šumovima utkanim u njene stihove.
   

  U Zagrebu 15. 08. 2018. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/grcic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "S one strane preljuba", Edgara Skračića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • "S one strane preljuba", Edgara Skračića
 • Republika Madagaskar je otočna zemlja, koja se nalazi u Indijskom oceanu, blizu istočne obale Afrike. Madagaskar je četvrti po veličini otok na svijetu. Država se sastoji od istoimenog otoka i nekoliko manjih obližnjih otoka.
 • Zbog izolacije od ostatka svijeta na Madagaskaru živi oko 5% svih životinjskih i biljnih vrsta na zemlji, od kojih su 80% endemi, odnosno žive samo na Madagaskaru. Upravo zbog te činjenice i odvojenosti od ostatka svijeta Madagaskar ponekad nazivaju i imenom "Osmi kontinent".
 • Madagaskar je naseljen prije oko 1500 godina, prvi stanovnici su stigli vjerojatno iz jugoistočne Azije, pa su jezici današnjih stanovnika bliski jezicima Indonezije i pripadaju malajsko-polinezijskoj skupini. Kasniji doseljenici, pripadnici bantuskih naroda s afričkog kopna i arapski trgovci, ostavili su svoj trag u jeziku i kulturi, ali su uglavnom asimilirani.
 • Povijest Madagaskara je duga i poprilično nasilna. Europljani su u Madagaskar došli u 16. stoljeću i osnovali manje trgovačke postaje. Od 1680. do 1710. otok je bio poznat kao piratsko gnijezdo. U 19. stoljeću porastao je utjecaj Ujedinjenog Kraljevstva, a sa smjenama domaćih vladara smjenjivala su se i razdoblja modernizacije i izolacije.
 • Francuska je 1896. godine proglasila otok svojom kolonijom. U 20. stoljeću pojavili su se nacionalistički pokreti, a 1947. izbila je pobuna protiv francuske vlasti koja je krvavo ugušena. Ipak, otok je 1956. dobio široku samoupravu, a 1960. i neovisnost.
 • Stanovništvo se dijeli u dvadesetak srodnih, etničkih grupa od kojih su najbrojniji Merina, čiji je jezik poslužio kao osnova za standardni malgaški. U javnom životu često se koristi i francuski.
 • Madagaskar nažalost danas pripada u skupinu od 20 najsiromašnijih zemalja svijeta. Bruto društveni proizvod je manji od 250 američkih dolara po stanovniku. Gospodarstvo Madagaskara pretrpjelo je velike štete zbog nagloga prijelaza na državno-plansko gospodarstvo. Danas se ekonomija oporavlja, što je posljedica promjena provedenih 1989. godine. Francuska je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner zemlje. No, usprkos svemu Madagaskar se danas suočava i s teškom demografskom, gospodarskom i ekološkom krizom.
 • A, onda u tu prelijepu, no i siromašnu zemlju životni put dovede i Hrvata Edgara Skračića iz Šibenika. Živjevši dugo u inozemstvu i raznim zemljama svijeta on vrlo brzo zapaža ljepotu Madagaskara, no i druželjubljivost lokalnog stanovništva. A, upravo ta druželjubljivost navodi ga da upozna mladu djevojku po imenu Fabiola.
 • Autor knjige ju je ovako opisao: Nije visoka, ali je krasno građena. Svaki detalj je dobro isklesan i zaobljen na pravim mjestima. Ne izgleda kao Afrikanka, nego kao egzotična Polinežanka. Da je visoka, a istih proporcija, bila bi prava ljepotica.
 • I upravo tu počinje naša priča. Priča koju je sam autor nazvao; "S one strane preljuba".
   

  U Zagrebu 06. 08. 2018. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/skracic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Posljednji Prandau - Normann", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR: POSLJEDNJI PRANDAU - NORMANN
 • Što mogu reći nego da je Petar II Antun Hilleprand von Prandau, pored toga što je bio moj stvarni i realni "Vitez slavonske ravni", oduvijek bio i moj prvi seks simbol i moj seksualni uzor. Imao je tu svoju neodoljivu karizmu, a ja sam uvijek htio biti kao on. On nikad nije bio nikakva potrošna roba i netko tko bljesne, pa nestane. On je oduvijek znao sa tim našim ženama, snašama i seljančicama. Mogu reći da ja nisam znao.
 • On je junak moje mladosti zbog toga. Naime, na stotine naših snaša i seljančica je maštalo o njegovom zagrljaju i ljubavnom klinču s njim i bio je ondašnji miljenik žena. Inače, on je odlično plesao tango i imao druge plesne vještine i valjda je time zavodio naše žene. I imao je mnoštvo ludih obožavateljica. I nije on te žene osvajao svojim mišićima, mramornim tijelom i tetovažama, jer ih i nije imao, nego ih je osvajao snagom svoga duha i svojom zavodljivošću. Netko ga je valjda zbog toga nazvao barunom - Apolonom.
 • I sve to mu nije pomutilo um, nije on gledao svoja posla ili ih je gledao, pa se on uzgred i usput bavio gospodarskim pitanjima. Bavio se on i svojim protivnicima i neprijateljima. Prvenstveno sa Barbarionom, a onda sa Varnicom, Ječmenicom i Kosićem. I sve ih je locirao, uhitio, osudio, povješao ili spalio na lomači. Uz dužno poštovanje, on nije onakav kakvim su ga prikazivali razni povjesničari. On je bio posve drugačiji i često se sukobljavao s našim ljudima. Sve prolazi, pa je i to njegovo vrijeme prošlo. Nešto je bilo, pa se spominjalo. Došao nam je socijalizam i novi barbari. Oni sve ruše, spaljuju i razaraju. Pa su tako htjeli srušiti i naš vlastelinski dvorac. No, ipak je prevladao razum, pa nam je taj vlastelinski dvorac ostao kao naša trajna uspomena i podsjetnik na ondašnja crna i ružna vremena.
 • Citat o mom prvom susretu s barunom i vlastelinom Petrom II Antunom Hilleprandom von Prandauom:
 • "Kada se nekuda teleportiram, kada nekuda astralno odputujem, nažalost ne dolazim tamo gdje bih htio, nego negdje gdje ne bih htio. Dolazim u to naše zlo, problematično, staro i prastaro vrijeme. U naše srednjovjekovlje, u naše ratove s Turcima, u naše vjerske i križarske ratove, u barunov obračun s razbojnicima i u to naše najmračnije povijesno doba i razdoblje. I naravno da tamo susrećem našeg grofa i vlastelina Petra II Antuna Hillepranda von Prandaua. A ovaj da je živio u Freudovo vrijeme, mogao mu je poslužiti kao model nekakvog ženomrsca i nekakvog psiha. On je žene prvobitno stavljao na pijedestal, a onda bi ih skidao. Toliko je imao skrivenih motiva i proturječja u svom ponašanju, da Freud nikoga drugoga ne bi morao proučavati. A ljudi kažu da je sve počelo barunovim lošim odnosom sa svojom majkom, za koju kažu da je bila licemjerka i propalica ili od loše ženske vrste ili od lošeg ženskog materijala."
 • Citat o barunu i vlastelina Petru II Antunu Hillepranda von Prandaua:
 • "A sada je li barun bio ovisnik o seksu, ili je sve pokušavao iskušavati do krajnjih granica, ja ne znam. Je li se on mogao i znao kontrolirati i jeli znao nadzirati svoje seksualno ponašanje ili je živio na svom opasnom rubu i to ne znam. Ali da je imao svojih psiholoških, fizioloških, fizičkih, tjelesnih i inih socio - društvenih problema, imao je. Jer neki kažu da je seksualna ovisnost progresivan poremećaj u intimnosti čovjeka gdje taj ne može kontrolirati svoje seksualne radnje i misli i takav čovjek je neumjeren u svemu. Osjeća nekakvu prazninu, emocionalnu i tjelesnu tupost, nekakav nedostatak, nekakav atavizam iz prošlosti, majčinu neuzvraćenu ljubav i osjeća se usamljeno, odbačeno i nevoljeno. I neki muškarci od svega toga odustaju. Bave se voajerizmom. Odustaju od seksa jer im hormoni nisu u redu, jer im žene nisu privlačne, jer se stalno svađaju i jer stalno izazivaju stres."
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic33.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Moje godine", Ive Mije Andrića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • UVODNA ISPOVIJED
 • Nakon dugih premišljanja i bezrazložnih odlaganja, pod prijetnjom Alzheimera, zapisujem ova fragmentarna sjećanja na dane i godine koje sam proživio što u sreći i radosti, što u tuzi i žalosti. U sreći i radosti mnogo više i znatno duže. U tuzi i žalosti s vremena na vrijeme i tek toliko da me podsjete na teškoće koje svatko mora proći da bi osjetio snagu postojanja i ljepotu življenja.
 • Ovo što čitate nisam zapisao zbog sebe, već zbog onih koji su ovaj svijet ugledali ili će ugledati poslije mog odlaska. U prvom redu, zbog moje djece. Pa onda i zbog njihove. Na koncu, i zbog svih drugih koji su počašćeni rođenjem i nagrađeni blagougodnim životom.
 • Mene je vrijeme skoro već potrošilo. Ili, kako se u narodu kaže, pregazilo. Istanjio sam sve zalihe trajanja koje su me sljedovale i više se nemam čemu nadati. Ni dobrom ni lošemu. Dobro sam proživio i još ga se sjećam. Loše preživio i preturio preko glave i nastojim ga što prije zaboraviti. Ali… to teško ide. Mnogo teže nego što sam mislio.
 • Sve bolesti koje sam odbolovao i utjerao u kosti i pamet, stekao sam vlastim nemarom i grijehom. Kako čovjek stječe siromaštvo ili njegovu maćehu, bogatstvo. Sve što danas imam djelo je mojih ruku i uma. A sve što nemam, posljedica je vlastite nebrige i nepažnje koju sam nevješto skrivao od drugih. I od sebe samoga, kada to nije trebalo.
 • Prve bolesti zaradio sam noseći teret mimo svoje moći. Ne tjeran ni od koga, niti nagovaran od bližnjih. Vođen pogreškom koja se plaća, kako se plaća svaki dug s kamatama.
 • Kao danas, sjećam se dugih hladnih zima od sredine pedesetih godina dvadesetoga stoljeća kada sam, na povratku iz dobrnjske škole nosio klasuru kukuruzovinu iz njive Ječmište na njivu Plane, gdje se nalazila naša štala s kravom i teletom. Natovaren kao magare i znojem obliven, penjao sam se uz brdo Zajdilo, strmo kao konjsko čelo. Kretao sam se stopu za stopom, prteći snijeg stazom kojom nitko prije mene nije prošao, osim seoskih pasa i gladnih lisica. Dok sam se peo uz brdo, “kleo” sam mater što me rodila. U toj agoniji zamora mislio sam da je ona kriva mojim mukama, vještački stvorenim zbog prevelikog tereta za moja, odveć slabašna pleća. Pritom sam zaboravljao njezine prijekore da ne nosim više od pola svoje težine te da ne žurim kad nema potrebe.
 • Majčine savjete vezane uz posao nikada nisam do kraja slušao, niti sam ih poštovao kada bih obavljao konkretne poslove. Imao sam ih na umu kad bih tovario klasuru na leđa, ali mi se uvijek činilo kako mogu nositi više od onoga koliko sam težak. I to još uzbrdo, a ne samo po ravnom. Ili nizbrdo, što je puno lakše.
 • Naramak klasure donosio sam do košare i padao pljoštimice, zajedno s njim, u dubok cjelac snijeg. Kako stablo pada kada mu presijeku posljednju žilu koja ga veže s majčicom zemljom. Poslije sam dugo ležao znojan i zadihan, bez snage da utrnule ruke i ramena oslobodim od mokrog konopca urezanog do srži u kožu i meso. Molio sam Boga da se iz kuće pojavi majka te da me ona oslobodi ugnjetačkog tereta. Ponekad bi se to i desilo, ali bi mi tada njezina pomoć prisjela na muku. Kad bi me majka ugledalo znojnog i mrtvo umornog, korila me na sva usta, tražeći da drugi put pazim na sebe. Da se ne pretrpavam viškom tereta i da ne nosim više nego što mi snaga dopušta.
 • “Šta će mi klasura, a s njome i krava, ako ti duša na nos izađe.“
 • Ponavljala je majka nebrojeno puta tu rečenicu, trljajući mi ramena i noseći mokru školsku torbu sa koje se cijedio rastopljeni snijeg. Ispod mog kačketa slivali su se grašci hladnoga znoja, koji su se u tren pretvarali u ledene kuglice čim bi dotakli snijeg.
   Ivo Mijo Andrić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric14.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Prozor u svijet", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "PROZOR U SVIJET" ANĐE JOTANOVIĆ
 • OČI PUNE TUGE
 • napisano: 17.05.2018. u 13.10h posvećeno
  mojoj prijateljici, pjesnikinji Anđi Jotanović
 • Istinu, koju sam pročitala u tvojim očima,
  draga prijateljice,
  tuga mi je poslala,
  jer sam samo iz nje mogla pročitati
  ono što i sama znam:
  usne se smiju,
  a oči su pune tuge.
 • Što je stvarnost? Ono što vidimo u ogledalu ili ono iza njega? Ova slova što se nižu, kao da su pobacana na tamnoj pučini života, kao da se iz zlatne zore ne vidi sjaj.
  "Zagledamo li se u bezdan, on će nam uzvratiti pogled", kako je to jednom lijepo rekao Nietsche, suočava nas sa nama samima, s onim vukom za kojeg ni ne znamo, da još uvijek živi u nama.
 • Bezdan nas je kao ogledalo opet suočio sa gladnim zvijerima koje se probude kad osjete krv, suočava nas sa tamnom stranom Mjeseca za koju ne znamo što sadrži, dok ne odemo tamo.
 • U isprekidanim mislima mi se i dalje prepliću stihovi iz ove knjige čineći temelj svih shvaćanja, čineći pogled na sva razočarenja i nadanja i radujući se opet idem u susret novim životnim pobjedama.
 • Znam da Anđine stihove ne mogu shvatiti odmah kad ih pročitam, znam da mi treba čitanje još jednom i onda ulaze u srce, ulaze u dušu, ulaze u svijest okrećući me samoj meni kao što su i Anđu okrenuli njoj samoj, jer da nisu - ovih lijepih stihova ne bi bilo.
 • Ovi stihovi iz knjige "Prozor u svijet" nastaju tek nakon dubokog proživljenog uvida u svoju introspektivnu mapu duše gdje se tajanstvenim riječima tek osjećajem može objasniti svjetlost koja obasja čovjeka kad shvati život.
 • Život čini ovu knjigu toliko živom, da mi je "Prozor u svijet" pokazao jednu drugu mene, jednu drugu Anđu, jedne druge nas.
 • Hvala Autorici na povjerenju što sam i ovaj puta imala cast napisati osvrt na njene lijepe stihove.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 01.07.2018.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Prozor u svijet", Anđe Jotanović, dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic12.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Joe, i tu je Amerika", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE: "JOE, I TU JE AMERIKA"
 • Zašto pišem?
  Pišem, zbog neke laži koju želim razotkriti.
 • George Orwell
 • Kod nas je nekad bio ili igrao film "Joe", ali su ga kod nas preveli "Joe, i to je Amerika". Moje djelo nema veze s tim. Naime, taj film sam tražio na internetu, pa ga nisam mogao naći. Stoga mogu reći da moje djelo nema veze s tim filmom. U tom mom djelu glavni lik Joe mi želi vratiti ili prodati stroj koji je moja stara tvrtka nekad prodala njemu u ondašnja zlatna vremena. I on je na njemu radio farove za automobilsku industriju Detroita gotovo 30 godina. Kako se automobilska industrija ugasila u Detroitu, Joo se dosjetio da vrati taj svoj stroj i cijelo vrijeme je radio na tome. Međutim, nisam ni ja od jučer. Smišljao sam strategiju i koncepciju i smislio da mu se treba javiti da sam umro, pa sam Peri, mom prijatelju dao u zadatak da to javi Jou.
 • Citat o mom raspoloženju kada sam doznao zašto mi se Joe javio:
 • "I ne znam je li tvoje javljanje moje poslanje ili moje prokletstvo? Naime, ti mi namećeš nekakve moje obaveze prema tebi i nekakve moje dugove. Pa što ja imam s nečim što je bilo prije gotovo 40 godina? Onda je još bio socijalizam, pa su vladali socijalistički običaji, a sada vlada neoliberalizam i kapitalistički običaji. I valjda postoji oprost od svega toga? Ali što ja imam sa svim tim? Nisam ja o ničemu odlučivao. I nisam ja odlučio o prodaji tvoga stroja, nego moji direktori. Zašto njih ne zoveš i njima ne prodaš stroj? Oni su se od svega toga više operjali. Oni su imali bolja primanja, došli do mirovine i sada uživaju. I ne kaže li se:
 • "Kad se jednom nekom nešto da, to se više ne vraća."
 • To smo mi valjda nekad kad smo bili djeca govorili i mi se toga držimo i slijepo pridržavamo. Takvi smo i nema nam pomoći."
 • Citat kada Peri dajem tekst za moju smrtovnicu:
 • "Evo ti tekst:
 • "Tužna srca i u dubokoj boli vam javljamo da je današnjeg dana zauvijek zaklopio svoje umorne oči i napustio nas veliki čovjek i divna osoba. Pronašao je svoj mir čovjek koji ga je oduvijek tražio.
  Posljednji ispraćaj našeg voljenog biti će sutra u 16 sati sa gradskog groblja. Bit ćemo sretni ako se odazovete njegovom pokopu i sahrani. Korota za pokojnika će se održati odmah nakon pokopa."
 • Ja ti nisam nezahvalnik, odužit ću ti se ako mi to učiniš."
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic32.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Doživljaj sa slike", Ivana Dončevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • "Doživljaj sa slike", Ivana Dončevića
 • Ivan Dončević danas je prvenstveno iz političkih razloga zanemaren i zaboravljen hrvatski književnik .
 • Studirao je agronomiju na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Radio kao novinar i urednik tjednika Nova riječ (1935-39). God. 1942. priključio se partizanima.
 • Nakon rata bio je zamjenik glavnog urednika Vjesnika, glavni tajnik Matice hrvatske (1945-46) i HNK-a (1946-47), 1949. postao načelnik Odjela za kulturu i umjetnost Ministarstva prosvjete NR Hrvatske. Bio je i direktor izdavačkoga poduzeća Zora (1950-73). Uređivao časopis Republika (1949-72). Pisao prozu, poeziju ("Haganjske priče", 1935) i dramu "Kazna" (izvedena u zagrebačkome HNK-u 1949).
 • Plijenio je pozornost kritike jer se njegova proza (pripovijest "Ljudi iz Šušnjare", 1933; roman "Horvatova kći", 1935. prerađeno izdanje pod naslovom "Životopis bez svršetka", 1948) uklapala u matricu socijalnog realizma.
 • U romanu "Propast" uočena je i psihološka analiza likova. Poznati su mu romani "Biser i svinje" (1938), "Krvoproliće kod Krapine" (1968) te zbirka pripovijesti "Bezimeni" (1945), u kojoj realističko-naturalistički pripovijeda o ratnim događajima, a njegov najvrjedniji roman je "Mirotvorci" (1956), realistička slika provincije uoči početka II. svjetskog rata.
   

  U Zagrebu,12.06. 2018, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Doživljaj sa slike", Ivana Dončevića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/doncevic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Isus, ta vječna zvijezda sjajna", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RIJEČ AUTORICE
 • Dragi moji čitatelji, ova 15. zbirka poezije, „Isus, ta vječna zvijezda sjajna", nastala je u razdoblju od 29.04.2018. do 30.04.2018. kao posebna cjelina i tematski neovisna je od prve zbirke poezije „Sjena duše", druge zbirke „Predvorje bijele tišine" i davno napisane, a tek nedavno objavljene zbirke poezije iz moje mladosti „Gola žena", kao i ostalih zbirki „Plesač na žici", „Na trgu ptica", „Duša anđela", ''Izbrisano lice", „Moj tajni svijet", „Kamen nije sam", „Oči pune zvijezda", „Tajna bijelih snova", „Glasnici" i „Začarana stvarnost" čineći period zapisivanja mojih razmišljanja izraženih u kratkoj formi pjesničkih minijatura o raznim životnim temama, a 14. zbirka poezije je još u nastajanju.
 • U zajedničkim zbirkama „Poezija svemira" (autori: Željka Košarić Safiris, Jadranka Varga i dr Zlatan Gavrilović Kovač) i „Kapi rose" (autori: Anđa Jotanović, Željka Košarić Safiris, Tanja Repinac, Jadranka Varga i dr Zlatan Gavrilović Kovač) prepliću se slične teme kao u mojim do sada izdanim knjigama.
 • U ovoj 15. zbirci predstavljam samo religiozne pjesme posvećene našem Gospodinu, Isusu Kristu kojima nastavljam moju temu o životu, snovima, ulasku u moj tajni svijet mašte i snova pa mislim, da ću i tim pjesmama uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja.
 • Recenzenti ove zbirke su moji dragi prijatelji Zlatan Gavrilović Kovač i i Anđa Jotanović koji su dodirnuli samu bit onog što sam čitateljima htjela poručiti i reći.
   

  Jadranka Varga, Zagreb, 30.04.2018.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga13.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Knjiga o čudima", Slavomira Cune Miljevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Knjiga o čudima
 • Ako Svijest određuje stupanj i doseg Realnosti i ako je ona izjednačena s pojmom jedinstvenog ili zajedničkog energetskog polja, tada i za osobno polje čovjeka kao njegovog strukturnog dijela ne mogu postojati nikakva ograničenja za njihovu promjenu.
 • Uvjet je jedan jedini da je dotični čovjek svjestan svoje uloge i potencijala . Tim prije, jer su i iskustva brojnih pojedinaca, od kada je svijeta i vijeka neupitna potvrda rečenog.
 • Svaki doživljaj, svaka od novo dostignutih spoznaja tih lutalica i alpinista duha, nije ništa drugo doli pripovijest o tome što sve Svijest može.
 • Tada - uz neposrednu primjenu spominjanog načela: "što je ikad mogao bilo koji čovjek, mogu svi ljudi" - postaje moguće i ostalim manje znalačkim umovima saznavati i uvjeravati se o kojim je neograničenim mogućnostima riječ.
 • A sve je to temelj sadržaja ove knjige,
 • Sa svojim potpuno novim dijelovima autorovih putovanja kroz različita stanja svijesti, ona ni ne čini ništa drugo doli potvrđuje izrečeno pravilo.
 • I, dakako izaziva na novu znatiželjna stanja svijesti njenih čitatelja.
   

  Slavomir Cune Miljević

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/miljevic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Bjegunac", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE: "BJEGUNAC"
 • Što na sve to reći, na tu našu unutarnju i vanjsku politiku, na to naše gospodarsko stanje, nego da smo svi mi jedna smrdljiva močvara ili smrdljiva bara. Ili da nas, u krajnjoj liniji, ta smrdljiva močvara ili smrdljiva bara okružuje. Naime, mi se držimo naše običajne predaje, naših tradicionalnih vrijednosti i naših balkanskih tradicija. Uopće nismo nikakav Zapad i ne stremimo Zapadu. Ne držimo do prava, pravde, zapadnih, demokratskih vrijednosti. Ne držimo se ničega do čega Zapad štuje i poštuje. Mi se držimo, kako sam već rekao do naših običajnih predaja, naših tradicionalnih vrijednosti i naših balkanskih tradicija. I tako nam je, kako nam je. Iz tog stanja ne izlazimo, niti namjeravamo izaći, niti želimo bilo kakve duhovne promjene.
 • Mi smo Trnoružice, zarobljene u svom dugoročnom snu, a nema princa da nas poljubi i probudi. I tko sve to prethodno, nažalost, ne prihvaća, taj je nadrapao. I tko se bori išta promijeniti i taj je nadrapao. Jer našoj eliti odgovara takvo zamrznuto stanje. Jer kako inače objasniti nesmiljeni napad, vulgarna dobacivanja i salve uvreda na srpsku zastupnicu Aleksandru Jerkov da je ona ustaška kurva, spodoba i izdajica. A žena je samo spomenula ili napomenula, ni ne znam u kojem kontekstu, da je Vojislav Šešelj ratni zločinac. Pa joj neki preporučuju da se pripazi i da ubuduće pazi što govori. Kod nas se, još uvijek, ne smije govoriti protiv nacionalizama i nacionalista. Oni su nedodirljivi, ne smiješ ti za ratnog zločinca reći da je ratni zločinac, njih se ne smije kritizirati i oni su u svijesti naših naroda heroji i junaci.
 • Ne kažu uzalud za ljude s naših prostora: "Ako želiš junak biti, moraš kratko, s nogu, piti." I mora da je Vojislav Šešelj kratko, s nogu, pio, jer kako shvatiti tu njegovu popularnost u srpskom narodu. On Hrvate mrzi, opterećen je svojim nacionalizmom i on bi krenuo u nove ratove, a mi ostali žanjemo ono što su nam ti nacionalisti i ti domoljubi, posijali. I na Balkanu se ništa novo ne događa. Nema nikoga tko bi povikao: "Bit će bolje!" Pa makar to bilo na papiru mrtvo slovo. I makar sa Istoka dolazile iste priče, a na Zapadu ništa novo. I stalno nam netko prijeti novim ratovima.
 • Naime, i dalje traje naša ratna ili predratna psihoza. Neki su na to oguglali, a neki dolijevaju naše stare traume. Pa nam tako Jean - Claude Juncker kaže: "Ako se ne otvorimo zemljama u toj iznimno kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, imat ćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990 -tih." I valjda tu ratnu ili poluratnu psihozu više nije mogao trpjeti Zvonko Bušić i valjda se zbog toga ubio. I valjda se u tome radi kad on govori o svojoj špilji, o našoj špilji, o Platonovoj špilji i o svim špiljama.
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic31.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kozmologija i filozofija", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Ova knjiga se bavi odnosom graničnih pitanja znanosti i filozofije, ukoliko je shvatimo u smislu jedne opće metafizike.
 • Odatle i naslov knjige "Kozmologija i filozofija" čime se htjelo ukazati na one velike problemske teme koje sadrži "Kozmologija zlatnog prstena" koji idu kroz stoljeća, a da se bitno ne mijenjaju. To su oni metafizički problemi za koje je Kant u svojoj "Kritici čistog uma" rekao, da su sudbina uma, jer ih ovaj ne može otkloniti niti riješiti.
 • Granična pitanja svih znanosti u tom su smislu metafizička odnosno obilježena kako bi Hartmann rekao, jednim neriješenim ostatkom koji upravo zato i doživljava pokušaje rješenja, a u fundamentu on svagda ostaje neriješen. S ovom metafizikom problema ima posla filozofija i u tom smislu metafizika se ponovo vraća filozofiji.
 • U "Kozmologiji zlatnog prstena" koja je eksplicirana u 6 volumena i koja je dostupna čitateljstvu na portalu www.digitalne-knjige.com/naslovna.php iz Zagreba postavljeni su mnogi problemi upravo kao pitanja metafizike, a manje kao pitanja astronomije ili neke druge prirodne znanosti i to iz tog razloga, jer je riječ bilo o problematskom mišljenju koje se razvija nasuprot apsolutnosti fizikalnoga zahtjeva, da se izgradi jedan općevažeći i trajni znanstveni i filozofski sustav u okviru sistemskog mišljenja.
 • Nasuprot tome, upravo su metafizički problemi ono trajno u filozofiji. Pri tome nije riječ bilo o problemima tradicionalne metafizike te se u našoj "Kozmologiji" nije pitalo kako tu stoji sa Bogom, Svijetom, Dušom, već je mišljenje ovdje otpočelo onim što je njemu najbliže, a to su fenomeni kojima je čovjek svakodnevno okružen. Ovi fenomeni daju dovoljno povoda mišljenju i oni su već sami po sebi dovoljno zagonetni te je stoga iluzorno konstruirati nekakve samovoljne sustave. Dakle, nije potrebito konstruirati sustave niti obrazlagati i objašnjavati fenomene kao što to radi cjelokupna današnja prirodna filozofija, nego temeljeći se na njima filozofija mora biti zrenje same stvari tako reći jedan uvid višeg reda.
 • Odatle "Kozmologija zlatnog prstena" postavlja metafizička pitanja, sasvim suprotno od mišljenja da je tu riječ o eksplikaciji prirodne zagonetke svijeta, jer je ovdje riječ o prisutnosti velikog broja metafizičkih pitanja kojih se svagda nanovo poduhvaća i na kojima naposljetku svaga nanovo sustaje filozofsko mišljenje i ova se problematika pojavljuje na podrucjima znanstvenog istraživanja kao i na područjima etičkog i estetičkog. Svuda ova problematika leži raštrkana po svim sektorima i svugdje su oni u pozadini onog spoznatljivog, ali njihov sadržaj svagda ostaje isti.
 • Razlog ovoj upornosti leži u onom metafizičkom u njima, u nerješivom ostatku koji se naravno ne da ukloniti. Odatle je pogrešno samo rješive probleme smatrati znanstvenim, što više svaki korak u obradi problema već je pozitivni uvid i samo strpljivo istraživanje može postupno razlučiti ono spoznatljivo od onog nespoznatljivog i transinteligibilnog.
 • "Kozmologija zlatnog prstena" nije ova filozofska pitanja postavila strogo. Ona se više bavila slikom kozmičkih procesa uzimajući u obzir današnje stanje naših znanstvenih spoznaja obradujući ih u svezi sa naporima Nikole Tesle. U ovoj pak knjizi mi pokušavamo dati jednu metafiziku problema koja stoji u uskoj vezi sa našom "Kozmologijom", a koliko smo pak u tome uspjeli imajući na umu cjelinu filozofskog pokušaja, neka prosudi samo cijenjeno čitateljstvo.
   

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, U Adelaideu, 09.04.2018.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic44.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32
  
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
  
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
  
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka... 
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32