width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (pet godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od četiri stotine pedeset digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost" i "Pučko otvoreno učilište Velika Gorica".
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije četiri godine. U to vrijeme objavili smo više od 300 naslova, a bilježimo i više od 8 300 000 posjeta i 411 000 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 13.06.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Bog i Hrvati", Vladimira Biondića.
 • Dana 23.06.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kad stih je žedan rime", Željke Košarić - Safiris.
 • Dana 28.06.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Lanterna moje duše", Tanje Repinac.
 • Dana 01.07.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Turci medu nama", Borisa Golića.
 • Dana 11.07.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Osmine", Miroslava Pelikana.
 • Dana 20.07.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Stari zavjet u riječi i slici" u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje.
 • Dana 08.08.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Romi među nama", Borisa Golića.
 • Dana 15.08.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Devet", Miroslava Pelikana.
 • Dana 20.08.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Endemska vrsta", Kristijana Golića.
 • Dana 27.08.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Moje vrline", Anđe Jotanović.
 • Dana 01.09.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Prilagođeni", Nade Mihoković-Kumrić.
 • Dana 12.09.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Zlobizmi i zlomisli", Miroslava Pelikana.
 • Dana 19.09.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Znanost i poezija", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 28.09.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Laži i obmane" , Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 11.09.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Srbi medu nama", Borisa Golića.
 • Dana 18.10.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Vjetar kroz kosu", Nade Mihoković-Kumrić.
 • Dana 24.10.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "REIKI - jedna drugačija priča", Slavomira Cune Miljevića.
 • Dana 28.10.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Duhovi iz boce", Vladimira Biondića.
 • Dana 18.11.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Minotaur", Miroslava Pelikana.
 • Dana 21.11.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Neknjižene pjesme", Ive Mije Andića.
 • Dana 26.11.2016. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 26.11.2016.. Ukupno je preuzeto 411 000 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Neknjižene pjesme", Ive Mije Andića, predstaviti ćemo vam uz pomoć autorske napomene::
 • BILJEZI VREMENA - Autorska napomena:
 • U ciklusu koji slijedi i ostalima, uvrštene su pjesme koje sam napisao u razdoblju od šezdesetih godina prošloga stoljeća do kraja 2015. Te pjesme nisu našle mjesta ni u jednu od mojih do sada objavljenih knjiga poezije.
 • Zato molim čitatelje da tu činjenicu imaju u vidu kada budu davali konačni sud o pročitanom, te da mi oproste za slabije verse koje nisam želio prepustiti zubu
  vremena i sivilu zaborava.
 • Poeziju zadnjih godina rijetko pišem jer je ta sjajna nastarija vrsta književnog stvaralaštva toliko zapostavljena u našemu društvu da zbog toga bježim u proznu
  prazninu, dramatsko beznađe i sumornu aforističku zbilju.
 • Lijepo je u mladosti biti gladan optimist, a u starosti žedan pesimist!)
   

  Ivo Mijo Andrić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Neknjižene pjesme", Ive Mije Andića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Minotaur", Miroslava Pelikana, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Tko je bio Minotaur?
 • Pjesnik Miroslav Pelikan iznenadio nas je još jednom zbirkom po imenu Mintaur. I u ovoj zbirci očita je autorova povezanost, pa i opčinjenost mitologijom i njeno ispreplitanje s stvarnošću.
 • No za početak upitajmo se tko je bio Minotaur?
 • Minotaur je bio mitsko čudovište koje je imalo ljudsko tijelo i glavu bika.
 • Živio je na Kreti, u jednom labirintu, gdje ga je zatvorio kralj Minos. Prije nego što je postao kralj, Minos je od boga Posejdona zatražio znak da će on, a ne njegov brat, doći na prijestolje. Posejdon se složio te je poslao bijelog bika, ali pod uvjetom da ga Minos njemu žrtvuje. Prekrasan bik izišao je iz mora, a Minosu je
  bio tako lijep da je radije žrtvovao drugoga bika, misleći da Posejdon neće primijetiti.
 • Posejdon se razbjesnio te je učinio da se Minosova žena Pasifaja ludo zaljubi u bika, a bika je učinio divljim. Tako je Pasifaja začela i rodila polubika i polučovjeka - Minotaura. Pasifaja ga je odgajala dok je bio dijete, ali kako je rastao, tako je postao bjesniji. Delfijska proročica rekla je Dedalu da sagradi labirint u kojem će držati Minotaura.
 • Divljeg Minotaura ubio je Tezej uz pomoć Arijadne. Ona se, naime, zaljubila u Tezeja koji je s drugim Atenjanima bio zatvoren u labirintu te mu je dala klupko vune čiji je trag slijedio i spasio se. Osim toga, dala mu je i magični mač kojim je ubio Minotaura.
 • No, bez obzira na ne baš sretan završetak mit o Minotauru ostaje tajno zapisan u povijesti ljudskog roda. Njime su se bavili mnogi umjetnici, slikari, pjesnici i pisci... On je inspirirao i pjesnika Miroslava Pelikana da se upita:
 • Krije li Minotaurova maska neko drugo lice?
  Običnije, čovječnije ili pak još hladnije s crnim dupljama?
  Ne skriva li Minotaur ponešto iz svoje nutrine?
  Tek kap znoja na vrhu roga otkriva
  Maska ili lice?
  Zvijer ili čovjek?
 • Naravno sve to je samo jedan mali dio razmišljanja pjesnika o mitskom biću Minotauru. Za više od toga morati ćete preuzeti knjigu, pažljivo je pročitati i dopustiti pjesniku da vas stihom povede u svijet mitova, strasti i snova.
 •  

  U Zagrebu dana 14.11.2016. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Minotaur", Miroslava Pelikana,, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pelikan10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Duhovi iz boce", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • DUHOVI IZ BOCE (jučer, danas i sutra)
 • Moja nona je znala često govoriti - Vidjela žaba da potkivaju konja, pa je i ona podigla nogu. Nakon što sam spoznao kako moj prijatelj Fram ima uspjeha s svojim epigramima, odlučio sam se da ja kakti i ona žaba malo podignem nogu, pa uz malo sreće možda dobijem svoju potkovu.
 • Surfajući po internetu naišao sam na stranicu ATME koja me toliko impresionirala da sam se odlučio slike, pa i popratne tekstove velikih i malih ljudi s te stranice uvrstiti u ovu knjigu, vjerujući, kako će knjiga s tim prilozima dobiti na vrijednosti i biti mnogo zanimljivija mojim vjernim čitateljicama i čitateljima.
 • Mislim, kako ne treba posebno naglašavati poučne poruke koju priloženi tekstovi čitateljima šalju. U međuvremenu me je moj prijatelj zamolio, da objavim i neke njegove tekstove, ali bez spominjanja njegovog imena, pa sam i te tekstove unio u ovu knjigu.
 • I tako, dragi moji, nakon svega ovaj miš maš sad imate pred sobom, pa tko voli - nek izvoli. U svakom slučaju po svom starom dobrom običaju želim Vam u prvom redu dobar tek, iako moram s velikom dozom obazrivosti napomenuti, kako tekstovi iz ove knjige nisu predviđeni za one sa slabijim želucem.
 • Knjiga koja je pred Vama sastoji se od tri djela. Prvi dio predstavljaju moji epigrami gdje sam tekstove nastojao obogatiti sa odgovarajućim slikama. Drugi dio sastoji se od materijala koje sam uvrstio na zamolbu mojeg prijatelja u kojima je osim njegovih epigrama plastično prikazan i odnos naših više nego "voljenih" Srba ne čelu s mojim velikim "prijateljem" Pupavcem prema "svojoj Domovini" (nadam se, kako će ovi tekstovi djelovati na Vas i na same vinovnike vrlo poučno).
 • Ove tekstove iz osobnih razloga nisam želio komentirati, jer isti tekstovi dovoljno govore sami o sebi. Ali, neka se i to zna.
 • I na kraju treći dio sadrži mudre misli velikih i malih ljudi kako u riječi, tako i u slici.
 •  

  Auctor

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic14.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "REIKI - jedna drugačija priča", Slavomira Cune Miljevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR drugom izdanju knjige "REIKI - jedna drugačija priča"
 • Podatak o vremenskoj udaljenosti, od davne 1999 godine kada je iz tiska izašlo prvo izdanje do danas, u odluci o njegovom ponavljanju bio je glavnom preprekom.
 • Mnogo se toga promijenilo u međuvremenu. Moje terapeutsko i učiteljsko iskustvo ponajviše.
 • Pa ipak, vrlo brzo sam shvatio kako postoje samo dva načina da se namjeravani projekt izvede. Ili napisati potpuno novu knjigu - što je najviše odgovaralo u međuvremenu stečenoj masi novih saznanja, spoznaja i iskustva - ili, jednostavno, ponoviti stari tekst u njegovom neokrnjenom obliku?
 • U tim dilemama pomagala mi je spoznaja da je - takav kakav je po malo sirov i nedorečen - cjelokupni tekst ipak proizvodom jednog vremena i jedne razine spoznaje. To više; jer je baš takav prihvaćen od brojnih čitatelja i praktikanata.
 • Na taj način jedino što mi je preostalo bilo je minimalno stilski, sadržajno i činjenično intervenirati u njega. Nadao sam se da te intervencije neće narušiti početne informacijske obrasce koji su mu u svoje vrijeme priskrbili, po malo, kultni status.
 • Ma koliko svjestan nespornih manjkavosti takve odluke, nadao sam se da će osnovni razlog nastanka teksta i dalje biti održan.
 • Razumjeti REIKI bilo kao doktrinu, bilo kao tehniku s kojom se putom svijesti dosežu naponske razine osobnog polja, s fantastičnim efektima samorasta i iscjeljivanja sebe ili drugih (ali i kao samoobrambenog efekta naspram okružujućih individualnih ili grupnih inherentnih frekvencija), u konačnici je postao temeljnim kriterijem za konačnu odluku.
 • Jesam li u tomu uspio, odgovorit će prvenstveno stari čitatelji.
 • Za one nove koji će s po prvi puta susresti s njime, ostaje mi nada da će i sadašnjim pristupom biti jednako obogaćeni u vlastitim saznanjima kao što su to bili njihovi prethodnici.
 • Imajući u vidu u što se sve današnjici događa u jedno sam, međutim, ostao neupitno siguran.
 • REIKI će svima i te kako dobro doći. Ne kao (mnogima) pomodarski pristup i igračka, već kao vrijednost koja on sam po sebe jest.
   

  Slavomir Cune Miljević

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "REIKI - jedna drugačija priča", Slavomira Cune Miljevića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/miljevic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Vjetar kroz kosu", Nade Mihoković-Kumrić, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Najava knjige
 • Ljubici je petnaest godina i živi u manjem podravskom mjestu i ne zna što bi sa sobom.
 • Splićaninu Frani je dvadeset jedna i na odsluženju je vojnog roka u istočnoj Bosni burnih šezdesetih dvadesetog stoljeća.
 • On njenu adresu nađe u rubrici Žele se dopisivati u časopisu za mlade...
 • Dopisuju se tri godine, zaljubljuju i, naravno, uz sve prepreke, zapreke i udaljenost od šesto kilometara pokušavaju sresti...
 • Zanima li vas hoće li kontinentalki i mladiću s mora poći za rukom da svoju platonsku ljubav pretvore u stvarnu pročitat ćete ovaj roman...
   

   

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/mihokovic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Srbi medu nama", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • SRBI MEĐU NAMA - PREDGOVOR
 • Nakon Turaka i Roma, došao je red i na Srbe, naš prijateljski ili neprijateljski, susjedski narod. Kako će ih tko nazvati i zvati. Pa sam se tako sjetio jednog svog ondašnjeg prijatelja iz Srbije. Inače, njega je bolje izgubiti, nego naći. Pa sam se ja trudio ga izgubiti.
 • Međutim, on se nije dao, a ja nigdje nisam uspijevao nabaviti telefon ili centralu koja pokazuje dolazne pozive. Na kraju sam uspio pronaći takvu centralu, a kod koga drugog nego kod mog prijatelja Pere. I od tada se više ne javljam Neđi, mom prijatelju iz Srbije.
 • I na tome moja priča završava, a što se s njim dalje događalo ili događa, to čitalac mora sam zamisliti i sam o tome mora donijeti odluku.
 • Citat kada prvi puta govorim o Neđi:
 • I onda nam je taj drug Neđo, koji je kod nas stigao iz nekakvih Kusonja, Čeralija ili Duzluka, ma tko je onda ikoga pitao jeli došao iz ravničarskog kraja ili je gorštak, jeli taj dinarid ili je panonski tip, jeli ratar ili stočar, jeli miroljubiv ili ratoboran, jeli mekan ili je tvrd, bitno je bilo da je taj uspješno organizirao radničke sportske igre i nogomet, a ja sam jedne godine bio u tome svemu jako uspješan i prvi strijelac tih radničkih sportskih igara.
 • Vjerojatno se to dogodilo stoga što me drugovi nisu ozbiljno čuvali i što nisu držali do mene. Valjda me nisu smatrali nekakvim igračem. Druge godine su mi posvetili više pažnje, pa nisam bio tako uspješan. Ustvari, nisam bio uopće uspješan, pa me je moj trener izostavljao iz igre. Mogu reći da se mi u to vrijeme i nismo ni na što žalili, bilo nam je kako nam je moglo biti, većina je bila zadovoljna svojom sudbinom i većina je živjela zadovoljno i donekle sretno. Tek onako kako se u to vrijeme i moglo živjeti.
 • Male su bile želje, pa kad bi ih se i ispunilo, kud ćeš veće sreće.
 • Citat kada mi Neđo nudi posao:
 • "Uskoro ću doći u Hrvatsku. Trebaš li cigareta, oštrih pića, amfetamina, ekstazija, zlata, poker automata ili štogod već trebaš? Sve ti ja to mogu nabaviti."
 • "Ništa od toga ne trebam. Imam za sebe dosta i ništa mi ne treba. Ne želim imati posla s našom policijom, ne želim da me oni prate, hapse i izvode pred sud."
 • "Naš amfetamin ima afrodizijačka svojstva. To ti je nešto kao viagra, ali puno bolje." "Razveo sam se i nemam ženu. Ja sam ti doživio kolaps životnog standarda i svog življenja, pa me valjda zbog toga napustila i moja bolja polovica. Ona mi se jedino vraća kad treba novaca, a treba ga malo - malo.
 • Baš nedavno je zvala i što joj treba? Trebaju joj moji novci. Kažem joj da nemam, da sam i ja u krizi, a ona mi ne vjeruje. Ona uobičajeno i svakodnevno tandrće i cvili. Sve je ovo gangsterski kapitalizam, pa netko ima, a ja nemam. Njoj to nikako da uđe u glavu."
 • "Trebaš li novu ženu? Neku profesoricu seksa? I to ti mogu nabaviti i prokrijumčariti. Hoćeš li neku našu? Ustvari, neće naša kod vas. Hoćeš li neku Moldavku ili Ukrajinku? Samo reci! Zašto ne bi usrećio sebe i tu ženu?"
 • Citat o tome kako odgovaram Neđu od njegovog dolaska u Hrvatsku:
 • "Kažem ti da neću biti kod kuće."
 • "A kad ćeš biti?"
 • "Ne znam. Imam neodgodivog posla, a ja ti baš ne bih preporučivao da dolaziš ovdje. Mnogima si ostao dužan, mnoge si zavio u crno, a mnogi su zbog toga osvetoljubivi."
 • "Ne vjerujem ti ja baš mnogo."
 • "Vjerovao, ne vjerovao, na istom ti sad to dođe, naši ljudi su ljuti na sve, a kako neće na Srbe koji su ih prevarili, pobjegli u Srbiju i ostavili im dugove i kredite. Tu su u pitanju i ratne rane, neki su kod nas i stradali, ali najgore je sa tim starim dugovima i raščišćavanje istih."
   

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Srbi medu nama", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic23.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Laži i obmane" , Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RIJEČ AUTORA
 • Povodom početka suđenja Vasiljkoviću ili "famoznom" "kapetanu Draganu" pred sudom u Splitu pojavljuje se i ova mala knjižica sa naslovom "Laži i obmane".
 • Već se iz samog ovog naslova daje razaznati, da je obrana Vasiljkovića, koji se godinama skrivao u Australiji pod lažnim imenom, jedna takva laž i obmana koju bi svakako trebalo potkrijepiti činjenicama.
 • U tom pravcu razmišljajući, Autoru je bilo stalo da predstavi zainteresiranom čitateljstvu politički, socijalni i vojni kontekst koji se vezuje za ime kninske krajine i da na taj način pojasni ionako veliku mutež oko srpske autonomije u Hrvatskoj.
 • Da je ovdje bilo veliko poigravanje sa nacionalnim osjećajima ljudi i njihovom brigom za zdravlje nacije, nije potrebno posebno napominjati pored tragizma koji je pratio tisuće nevinih ljudi koji su bili uvučeni u jednu prljavu igru Beograda koji je od stradalništva i patnje naroda samo napravio jako dobar bussines.
 • Zato je Autoru bilo stalo, da u kratkim crtama naznači spomenuti problem i kako je on bio rješavan tijekom vremena bez velike ambicije, da slika koju čitateljstvo dobije bude potpuna i da bude izvedena sa akribijom, već da bude skroman prilog ukupnoj dokumentaciji koja se vezuje za posljednji rat na našim prostorima.
 • Koliko se pri tome uspjelo u predstavljaju spomenute problematike, zavisit će također i od dostupnosti dokumentacije sa sudskog procesa i dokumentacije koja je pripremljena kao optužba koja broji negdje oko 40 tisuća stranica, a autor će biti zadovoljan već samom činjenicom, da je u ovoj knjizi dotakao neke probleme o kojima se rijetko kod nas govori, što iz manjkavih izvora, što iz razloga pomirljivih tonova među zavađenim nacijama, a što iz razloga briga za vlastito dobro osjećanje.
 • Vjerujući da će ova knjiga potaknuti na razmišljanje mnoge koji su u proteklom ratu vidjeli samo svoju sudbinu previđajući, da je zapravo tu riječ o sudbinama čitavih naroda, predstavljamo jedan dokument koji je sukcesivno objavljivan na informativnom potralu www.magicus.info i na portalu www.digitalne-knjige.com iz Zagreba i tako se rastajemo sa Vasiljkovićem, priželjkujući da ostatak svog kreativnog života provede tamo gdje mu je davno bilo mjesto.
 •  

  Autor, Adelaide, 21.9.2016.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Laži i obmane" , Zlatana Gavrilovića Kovača, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic33.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Znanost i poezija", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • OSVRT NA KNJIGU - "ZNANOST I POEZIJA" - dr. Zlatan Gavrilović Kovač
 • "Kompas je instrument koji reagira na magnetizam Zemlje. Služi za određivanje strana svijeta. Pokretna magnetna igla uvijek se okreće prema sjeveru." - je definicija.
 • Svi imamo mogućnost izbora, a izbor je ono što nas na kraju određuje.
 • Taj unutarnji kompas kod nekih ne reagira na magnetizam Zemlje, već na magnetizam života, pokazuje im kojim smjerom trebaju ići, a njegova pokretna igla se okreće uvijek prema ispravnom smjeru.
 • Jednostavno, zar ne? …pa i nije….ponekad znamo zanemariti smjer pokazivanja pokretne igle i krenuti malo lijevo, malo desno, malo gore, malo dolje, no nešto u nama nas uvijek vraća na ispravan smjer.
  Vraćalo nas je naše srce, jer srce nikad ne laže, "cor non mentitur" i tako se na otoku naše duše sretnu titraji života i uzbune se, ako nešto krene u krivom smjeru, uzbunili su se, jer su vidjeli novootkriveni osjećaj što je nastao usred procesa obnove bića.
 • Bilo kada u bilo koje vrijeme osjetimo taj titraj, a kad titraj priđe bliže srcu i kad osjetimo preskočene ritmove, a mali su poput mrava, oni čekaju skromno, da dođu na red.
 • Pamtimo li te prve titraje, komuniciramo li sa njima?
 • Ne znam, ne sjećam se više kako izgledaju, kako djeluju, kakve poruke nos, ali znam, sjećanje na njih će se vratiti, jer zaboravimo
 • često na sebe, počinjemo živjeti neke druge živote, a one naše male titraje zaboravimo i potisnemo ih, ali oni su uvijek u nama, mirni su i čekaju, da ih se sjetimo, ako ih se dugo vremena ne sjetimo, počinju se oglašavati, počinju dozivati, žele nam se javiti.
 • Što su ti titraji? To smo mi.... onakvi kakvi smo došli i onakvi kakvi ćemo jednog dana u sekundi otići, to je život, život što se objavljuje u svakoj svojoj ljepoti, u svakoj mjeri, u svakoj sekundi.
 • Prijatelji, koji su davno otišli iz naših života, odjednom se javljaju i te vječne teme, koje su uvijek vječne, ponovno se objavljuju, a titraju srca i novih bliskih i dalekih prijatelja, mostovi poruka se spajaju i zajedno se živo događaju opet neki novi titraji.
 • Zato, hvala im, dragi naši titraji, što nas uvijek podsjećaju, da poslušamo njihove strepnje i da se vratimo po neke odgovore u vaše odaje.
 •  

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 11.9.2016.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Znanost i poezija", Zlatana Gavrilovića Kovača, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic32.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Zlobizmi i zlomisli", Miroslava Pelikana, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • "Zlobizmi i zlomisli", Miroslava Pelikana
 • Teško je precizno definirati humor. Jedna od najtočnijih definicija riječi "humor" glasi: To je ono što nas tjera da budemo dobo raspoloženi ili veseli te da se smiješimo ili smijemo šali, dosjetki ili priči koju smo čuli ili pročitali. Humor može poslužiti i kao sredstvo smanjivanja, odnosno povećavanja napetosti u ljudskom društvu, no istodobno i kao sredstvo uspostavljanja psihološke ravnoteže između "ozbiljnog" i "neozbiljnog" dijela života.
 • S duge stane AFORIZAM (grčki aphorismos) je kratak oblik jednostavne i duhovito izrečene tvrdnje ili sažete misli, sa svojstvima paradoksa. Među prvima ih koristi Hipokrat (460 - 380 p.n.e.) u svojoj zbirci kratkih medicinskih savjeta 'Aphorismoi'.
 • Humor i aforizmi služe zato da ljudi zabave, nasmiješe, razvesele, no i da ih natjeraju na uočavanje nepravilnosti, prijevara i situacija koje se kose s moralom i uvriježenim načinom ponašanja. I upravo zato događa se da i Humor i aforizmi s vremenom postanu i nepoželjni. Što je vlast u nekoj zemlji sklonija totalitarizmu, nepoštenija i što više iskorištava i maltretira svoje građane to je humor nepoželjniji i nećete ga sresti u medijima. Sve to i danas je izraženo u ovoj nazovimo je uvjetno "modernoj Hrvatskoj
  državi". Humor, aforizmi ili bilo kakvo ruganje pametnim Hrvatskim političarima i "poštenim" stranim i domaćim bankama i korporacijama, nešto je što nikako nećete susresti u Hrvatskim medijima.
 • No, sve to i dalje ne sprječava pojedine pisce da i dalje budu neozbiljni, nasmiješeni i da se i dalje bave pisanjem Humora i Aforizama. U nedostatku prisutnosti u medijima i oni su se poput većine normalnih ljudi okrenuli Internetu.
 • Jedan od takvih pisaca je i Miroslav Pelikan čiju knjigu aforizama "Zlobizmi i zlomisli" možete preuzeti s ovog linka. Čitajući Miroslavove aforizme sigurno ćete biti nasmiješeni. Naime u svojim aforizmima i Miroslav se bavi ljudskim manama, nepravilnostima i posebno manama onih o čijim manama se zapravo ne bi baš smjelo govoriti - Hrvatskih političara
 • A, nama odnosno, uredništvu portala digitalne knjige je drago što smo objavili još jednu knjigu aforizama, što smo omogućili čitateljima da je pročitaju i budu nasmiješeni i što smo time nadam se bar malo doprinijeli medijskoj slobodi.
 •  

  U Zagrebu dana 09.09.2016. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Zlobizmi i zlomisli", Miroslava Pelikana, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pelikan9.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Prilagođeni", Nade Mihoković-Kumrić, predstaviti ćemo vam uz pomoć nekoliko ulomaka iz recenzija romana:
 • Ulomci iz recenzija:
 • Prema tipologiji Wolfganga Kaysera, Nada Mihoković-Kumrić u psihološkom romanu lika, Prilagođeni, odabrala je zanimljivu, intrigantnu tabu temu, u hrvatskoj književnosti dosad necrpljeno tematsko područje.
 • U središtu fabulativnog zbivanja nalazi se psihološka drama oženjenog muškarca koji igrom okolnosti saznaje da je sterilan, a službeno je otac djevojčice. Ta nagla medicinska spoznaja preokreće vizuru glavnog lika u odnosu na njegov brak, prikriveno lažno očinstvo, te mijenja sagledavanje zbivanja njegove prošlosti i sadašnjosti. U intimnim refleksijama i dijalozima pokazuju se sličnosti i razlike u ženskom, odnosno muškom poimanju ljubavi. Roman razvija etičke dvojbe i bavi se dilemom: koliko ljubav prema djeci osjećamo genetski, a koliko ih volimo isključivo emotivno, zbog njih samih i kroz gradnju međusobne komunikacije, ljubavi i suživota.
   

  dr. Hrvojka Mihanović-Salopek

 • Nada Mihoković-Kumrić u romanu Prilagođeni dovodi nas do mudrosne spoznaje da izvesti svoj život na pravi put, ne zahtijeva obavezno od čovjeka da naglavce preokrene svoj život, nego da ostane u stanju u kojem se nalazi, ali odgovorno prihvaćajući sve posljedice koje iz zatečenoga stanja proizlaze. A to je ponekad nemoguće bez dobronamjerne zajednice i bez čvrsto uperena pogleda preko brda.
   

  Božidar Prosenjak

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Prilagođeni", Nade Mihoković-Kumrić, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/mihokovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Moje vrline", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • OSVRT NA ZBIRKU ”MOJE VRLINE” PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ
 • Na ovom globusu, starijem od našeg postojanja, gori još uvijek to mjesto gdje stojimo i pitam se i sama, mogu li dva oka jednako gledati, mogu li dvije duše isto sanjati, može li to jedno biti na suprotnim polaritetima kaleidoskopne svjetlosti?
 • Ne znam... ostaju prazni odgovori bez pitanja i to malo srce bačeno u tišinu noći...
 • izvana mir, unutra nemir.
 • Gdje nam je dom, tamo gdje spavamo, gdje se budimo, gdje živimo?
 • Možda, svjedoci kažu da je tako.
 • Duša luta od znaka do znaka, od daha do daha i tako traje... u nama je tako, razmišljamo o tome, kako je želja, kad se ostvari... nebitna.
 • Čemu onda toliko želja, radi trijumfa ostvarenja? Vjerojatno..to je kratkotrajan trenutak i opet sve ide u krug, dolazi duga osamljenost u sebi, čekamo gosta koji neće doći...
 • Gledamo pun Mjesec na nebu, okomito postavljen točno iznad svijesti što se bori sa onim nesvjesnim u sebi, pijemo hladnu vodu, kapljice ne donose mir, radost je podijeljena pa u romboidnom obliku zauzima moć spoznaje...
 • Gdje nam je dom, tamo gdje živimo, dišemo, sanjamo, spavamo?
 • Možda, svjedoci kažu da je tako... kad ćemo se uvjeriti, možda kad otvorimo oči srca?
 • Kamen i pijesak...
 • Izvor, iz kojeg teče bistra voda, ne gubi se u pijesku...
 •  

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 12.8.2016.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Moje vrline", Anđe Jotanović, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Endemska vrsta", Kristijana Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • POEZIJA IZRAVNOG I ISKRENOG PRISTUPA
 • Pjesništvo Kristijana Golića najbolje ćemo opisati stihovima njegove pjesme:
 • Biti prorok mi je porok
 • Biti prorok teški mi je porok
  Bit će onako kako ja kažem
  Tako sudbini sada nalažem
  Biti prorok teški mi je porok
  Kruh s obadvije strane mažem
  Pada na namazan dio, kažem
  Želim budalama ne odati
  Kako disati, kako hodati
  Jer sve će oni krivo shvatiti
  Međusobno tada zaratiti
  Sa sobom se dobro slažem
  Samog sebe dobro lažem
  Sve si dodatno pojasnim
  Svaku laž za vas ukrasim

 • Iz navedenih stihova lako je zaključiti da Kristijan Golić ne robuje normama, stilu, profinjenosti izraza i nezamjeranju, odnosno pisanju o neutralnim temama, nego da je i njegova poezije i njegov izražaj podređen iskrenosti.
 • Kristijan jasno pokazuje da je svjestan svijeta oko sebe, svih stvari koje većini ljudi smetaju ali se uglavnom nitko o njima ne usuđuje progovoriti. I upravo ta iskrenost pa čak i beskompromisnost njegovoj poeziji daje i smisao i svrhu.
 • Jer poezija bez iskrenosti kao i da ne postoji. Bez iskrenosti nema prave zagledanosti u sebe i zbivanja oko sebe. Bez iskrenosti nema razumijevanja, već samo stvaranja lažnih slika i zavaravanja čitatelja.
 • Kristijan se poezijom služi i da objasni naizgled složene međuljudske odnose što je lako primijetiti u pjesmi: "Za nestrpljive"
 • Za nestrpljive
 • Tko je nestrpljiv
  Bit će prevrtljiv
  Neće naći ljude susretljive
  Jer nitko ne voli nametljive

 • U poetska razigranost Kristijana Golića možete se uvjeriti i u pjesmi: Endemska vrsta.
 • Endemska vrsta
  Sanjam anđela u noći
 • Kako kroz snove mi kroči
  Sanjam tvoje sjajne oči
  Koje imaju posebne moći
  Rijetko se događa da sna se sjećam
  Zaboravim ih pri buđenju
  No one u kojima si ti, predosjećam
  Liježem tiho u čuđenju
 • Sve to dokazuje da se u pjesničkom prvijencu Kristijana Golića može pronaći puno toga. Od iskrenosti, razigranosti i optimizma pa sve do cinizma i hrabrosti da progovori o temama o kojim drugi pjesnici uglavnom šute. A, ukoliko svemu tome dodamo i onu poznatu Tinovu notu vedrine i optimizma postaje posve jasno da od poezije izravnog i iskrenog pristupa Kristijana Golića u budućnosti možemo puno toga očekivati.
   

  U Zagrebu dana 18.08.2016. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Endemska vrsta", Kristijana Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golickr.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Devet", Miroslava Pelikana, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • "Devet", Miroslav Pelikan
 • Zbirka priča "Devet", Miroslava Pelikana, zapravo je logičan slijed ili nastavak njegovih ranijih proznih djela.
 • Neobičan svijet u koji nas autor priča uvlači puno je više od literarnog štiva - to je i duboka psihoanaliza i napeti psihološki triler koji čitatelja vuče i na nove stranice knjige i na nove stranice preispitivanja vlastitog života.
 • Dno koje junaci priča moraju dotaknuti da bi se suočili sa svim svojim traumama postaje polazna točka s koje će isplivati na površinu novog, boljeg života. Svjetlo koje se iz dubokog mraka ukazuje pokazuje im put prema povratku.
 • Posebno je zanimljivo primijetiti da autor knjige ne izbjegava teme kao što su starenje i svršetak svega, odnosno smrt. Baš kao i u životu u ovoj knjizi i starenje i smrt su sastavni dio života što svakako doprinosi u realističnosti i uvjerljivosti svake priče.
 • No, čitajući ovu knjigu svakako morate biti svjesni činjenice da je Miroslav Pelikan po vokaciji pjesnik, tako da su njegove rečenice ponekad i poetične i dirljive, ali ponekad, s razlogom i brutalne i okrutne.
 • Ovo je zapravo, jedna od onih knjiga koje valja sačuvati i kojoj se uvijek iznova možete vraćati. Nju ćete uvijek iznova moći prelistati ili čak i učiniti neoprostiv grijeh i upamtiti i u određenim situacijama i citirati poneke dijelove i rečenice.
 •  

  U Zagrebu dana 12.08.2016. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Devet", Miroslava Pelikana, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pelikan8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Romi među nama", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "Romi među nama"
 • U prvom razredu osnovne škole smo jednog dana dobili u razred jednog Roma po imenu Dragan, a sa nadimkom Draganče. Bio je nižeg rasta od nas, imao je pokvarene zube i drugačije je mirisao od nas. Također je imao tamniju boju kože od nas, ali ipak svjetliju od afričkih crnaca.
 • Naša ondašnja drugarica učiteljica, pa bio je socijalizam, je meni i mom kolegi i drugu po nadimku Knjak dala u partijski zadatak da pazimo da nitko ne tuče Dragančeta, da ga svi prihvate i da on prihvati nas i da redovito ide u školu. Naravno, da se to nije ostvarilo. Draganče je išao u školu šest mjeseci, a onda mu je umro otac. Pa je otišao u Italiju na rad. Što je tamo radio, samo on zna. Slijedeći puta ga srećem nakon njegove inauguracije za romskog kneza. Naime, valjda Romi nisu imali ikoga boljega i prikladnijega, pa su baš njega izabrali. On se s time dičio i ponosio i sam se pozvao u naše društvo rakijaša.
 • Naime, moj automehaničar Josip, ja i jedan čovjek po nadimku Mađar, smo pekli rakiju, a kada se ona peče, onda ima i meze i onda se pije i konzumira rakija i betonira sa pivom. I u to društvo se priključio Draganče kao četvrti za kartanje bele. Prvo sam ga morao to naučiti, a onda je sve bilo lakše, čak smo nekad i pobjeđivali. Međutim, valjda smo se napili i Draganče je ukrao dvije litre rakije i kutiju viagre iz Mađarove sobe. I pio je valjda prvo rakiju, pa nakon toga nekoliko tableta viagre ili je pio samo jedno, ili je pio samo drugo, ili je pio to oboje, pa mu je od svega toga pozlilo i doživio je srčani napad ili infarkt, nakon čega je umro. Nakon toga sam imao obavezu ići na njegov sprovod, koji se razlikovao od sprovoda njegovog oca, a zatim sam imao zadatak istražiti njegovo podrijetlo u Indiji. Pa sam se i time bavio.
 • Citat kada pitamo Dragančeta odakle je:
 • "Odakle si ti Draganče došao u taj naš kraj? Kažu da ste vi Romi indijskog podrijetla. Da potječete negdje iz Dardistana, Kajastana ili Kafiristana, negdje iz Indije, oko rijeke Ganges, iz Rajistana. Znaš li ti odakle točno vi potječete? I što si radio zadnjih pet godina, pa te nije bilo u osnovnoj školi?"
 • "Ne znam ja za taj Dardistan, Kajastan, Kafiristan i Rajistana. Bio sam na obalama Dunava i Drave, ali ne i Gangesa. I tamo gdje sam živio bila je pustoš i kaljuža, pa su naišle i poplave i evo mene sada ovdje, s vama. Kažu da je zakon da se mora u osnovnu školu, pa je i mene to zakačilo. Ja sam ovdje došao, ali mi se tu uopće ne sviđa. Jedva čekam priliku da nekuda idem i da nekuda pođem."
 • "Ali svi kažu da ste vi došli iz Indije? Da od tamo potječete i da govorite sanskrtom." "Uopće ne znam za taj sanskrt."
 • Citat kako nagovaramo Dragančeta da ide u školu:
 • "Bez škole samo možeš biti nazadan, neciviliziran, degenerativan, delikventan, izvan zakona, siromašan i pripadnik podređene rase. Želiš li to u životu? Misliš li ti o životnim perspektivama? Završi osnovnu školu, pa upiši neki zanat. Završi neki zanat i budi vrijedni i privrženi pripadnik našeg društva i naše zajednice. Bez škole to sigurno nećeš postati. Kod nas to tako funkcionira."
 • "Mi Romi znamo što nam je činiti. Tko će od nas osam godina ići u osnovnu školu i tri ili četiri godine u srednju školu. Što je tebi? Ne misliš valjda stvarno tako? Pa to nama uopće ne odgovara. Možda možemo ići na neki tromjesečni tečaj, ali dvanaest godina u školu, to nije za nas." "Ni meni se ne ide u školu tako dugo, ali što ću kad moram, a ono što se mora i nije teško. Prisili se na sve to. To je i tako danak našoj budućnosti i našim budućim poslovima."
 • Citat o tome kako je Draganče uspio u životu:
 • "Sjećaš li se da sam ti rekao da ću uspjeti u životu, pa mogu ti reći i pohvaliti se da su me izabrali za romskog kneza. To je vrhunac u našoj romskoj karijeri. Ja sada održavam mir i red među ovdašnjim Romima i privikavam ih mirnom i urednom životu. Inače, još tjeram romsku djecu u školu i ja sam najčešće kum pri i u svim romskim svatovima. Inače, dobio sam i znak kneževskog dostojanstva, sjekiricu na štapu s mesinganom kuglom na vrhu i šarenim resama ispod nje. Ponekad s njom i mašem."
 • "Kad je to bilo?"
 • "Nedavno, na našem tradicionalno balu. Birali smo romskog kneza i najljepšu Romkinju. Mene su izabrali za kneza, a neku mladu Romkinju za našu najljepšu djevojku." I tebi su dali u zadatak da tjeraš djecu u školu? Pa kud baš tebi, ni ti baš nisi volio ići u školu?"
   

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Romi među nama", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic22.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Gabriellina tajna", Kristine Koren, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RIJEČ AUTORA
 • Zahvaljujući tečaju kreativnog pisanja koji sam pohađala kod hrvatske poznate spisateljice Milane Vuković Runjić, ne bih li naučila puno više od onog svog već do tada stečenog znanja, odlučila sam svoj roman izvaditi iz ladice i objaviti ga. Već je bio duboko u ladici zatrpan ostalim papirima i poezijom, spomenarima, negdje tamo zaboravljen na dnu.
 • Kada sam pisala ovaj roman "Gabriellina tajna", imala sam samo 14 godina. Tada sam razmišljala drugačije nego danas, sanjarila sam o nekoj drugačijoj vrsti ljubavi. Onoj nekoj nemogućoj.
 • Živjela sam tada u nekom "svom svijetu" iluzija, u nekom posebnom svijetu u kojem sam vjerovala da sve postaje stvarnost i da je sve moguće. Zatvarala bih se u svoj prostor i samo bih pisala i maštala.
 • Danas, sa svojih 38 godina i mnogo životnog iskustva i mnogo koraka napravljenih: nekih ispravnih, nekih pogrešnih, shvatila sam da je upravo i moguće ostvariti barem dio tih mojih dječjih snova i maštanja, jer sam toliko strastveno vjerovala u njih. Jedan dio do sada sam ostvarila.
 • Naučila sam da je svaka knjiga, svaki roman, svaka riječ koju pisac napiše - istina. Zašto? Zato jer ju je pisac tako napisao! Svaka je identična po nečemu gdje je pisac "otkriven" i gdje ostavlja neki svoj identičan i autentičan potpis.
 • Da li ljubav kakvu sam opisala u ovoj ljubavnoj drami zaista negdje postoji? Ne znam, vjerujem da postoji i da je sve moguće.
 • "Gabriellina tajna" je roman o mladoj djevojci koja nakon nekog vremena ostaje sama sa ujakom. Kao dijete ostala je bez roditelja, uvjerena kako su oboje stradali u automobilskoj nesreći, ali nakon smrti majčine tete dolazi do iznenadnog preokreta u njezinom životu.
 • Dolazi do nečega što će joj promijeniti osjećaje i život. Roman je priča o ljubavi, onoj iskrenoj i bezuvjetnoj, o razumijevanju, o vjernosti i poštovanju.
 • Prepustite se i otkrijte što se sve događa sa jednom mladom, pomalo razmaženom Gabrielle. Djevojkom koja sazrijeva u kratkom roku, čiji se život iznenada mijenja i koja uči na ispravan način što je prava ljubav, te uči voljeti na ispravan način.
 • Radnja ove priče smještena je u 1990 - te godine, u 20 - to, ne tako davno stoljeće. Vrijeme radnje uveliko se razlikuje od današnjeg vremena, te bih slobodno se usudila ovaj roman nazvati "retro" romanom.
 • Vjerujem da negdje na ovoj planeti postoji nešto slično kao opisano u ovom romanu. Vjerujem i da će možda netko od čitatelja pronaći i sam sebe. Ili je to sve ipak samo jedna dječja mašta i iluzija. Mašta jedne djevojke koja iščekuje. Želja djevojke koja nikad nije odrasla. Procijenite sami.
 • Svaka sličnost sa izmišljenim likovima nije slučajna.
   

  Kristina Koren

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Gabriellina tajna", Kristine Koren, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koren7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Stari zavjet u riječi i slici" u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • STARI ZAVJET u riječi i slici
 • Stari zavjet je dio Biblije kojim se podjednako služe i Židovi i Kršćani. Sastoji se od 39 protokanonskih (istovjetne s hebrejskim kanonom) i sedam deuterokanonskih knjiga (protestanti ih zovu apokrifima). Dijelimo ih u knjige zakona, povijesne, mudrosne knjige, poeziju i proroke.
 • Iako se danas često ističe važnost i nauk Novog zavjeta važno je istaknuti da Novi zavjet bez Starog zavjeta ne bi postojao i da je on zapravo njegov logičan slijed ili nastavak veličanstvene piče o kojoj nam govori biblija. Početak Starog zavjeta početak je i nastanak svijeta, a Stari zavjet je dio božanske objave i čini oko 75% Biblije.
 • Stari zavjet nam pruža izazov jedne od najvećih svjetskih književnosti kao što je knjiga o Jobu, Salomonova ljubavna pjesma, ljudsko iskustvo pisca Psalama, Rutina ljubavna priča, Esterina hrabrost. On nas poziva da pratimo vjekovnu ljudsku povijest i borbu u odnosima s Bogom te promatramo naše uspjehe i padove.
 • Stari zavjet bio je Isusova Biblija i Biblija Njegovih učenika. To je vjerojatno najveći razlog zbog kojeg bismo trebali proučavati Stari zavjet. Isus se tijekom svoje službe pozivao na njega kako bi potvrdio vrijednost svojih uvjerenja. On je na početku svoje službe, u subotu, u sinagogi u svojem rodnom gradu Nazaretu, ustao da pročita ulomak iz proroka Izaije tvrdeći da se te riječi ispunjavaju u Njegovom radu (Luka 4,16; Izaija 61,1.2). Isto tako, nakon krštenja, kada ga je davao kušao, Isus je uporabio starozavjetne ulomke kao svoje oružje protiv đavoljih napada. (Vidi Luka 4,1-13 i Matej 4, 1-7 te citate iz Ponovljenog zakona 8,3; Psalam 91,11.12; Ponovljeni zakon 6,13.16; 26,10; Jošua 22,5; 1. Samuelova 12,2.)
 • Sve to govori nam i o značenju Starog zavjeta i potrebi da ga proučimo. Upravo zbog toga drago nam je da vam možemo ponuditi na čitanje ovo ilustrirano izdanje Starog zavjeta koje je za sve vas priredio Josip Samardžija, upravnik župe Sv. Lovre mučenika iz Petrinje
   

  U Zagrebu 17.07.2016. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Stari zavjet u riječi i slici", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/starizavjet.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32
  
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
  
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
  
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka... 
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32