width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (tri godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od stotinu pedeset digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Znanstveni radovi i "Duhovnost".
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije četiri godine. U to vrijeme objavili smo više od 300 naslova, a bilježimo i više od 7 300 000 posjeta i 333 600 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 23.10.2010. U sadržaj portala je uvršteno i prvih 10 pokaznih ili reklamnih primjeraka knjiga, koje su namijenjene tome da vas upoznaju s izgledom i funkcionalnošću knjiga, koja se nalazi na multimedijskom CD-u - Klasici hrvatske književnosti.
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 28.07.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dozivam te", Davora Juretića.
 • Dana 29.06.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Svijet okrenut naopako", Borisa Golića.
 • Dana 15.08.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Moj tajni svijet", Jadranke Varge.
 • Dana 20.08.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Galebova želja", Franke Fani Kohn.
 • Dana 04.09.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Jednom za vrijeme plavog mjeseca", Vladimira Biondića.
 • Dana 10.09.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kad duša progovori", Anđe Jotanović.
 • Dana 14.09.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Unatoč i usprkos svemu", Borisa Golića.
 • Dana 19.09.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Libra", Darka Beka - SanDiMuna.
 • Dana 28.09.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Anđeo u paklu", Ane Žagar (Tićak).
 • Dana 02.10.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Putovanja Marca Pola", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 08.10.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Spod mojih prsti", Denis Kožljan.
 • Dana 14.10.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dubravkina priča (II dio)" , Franke Fani Kohn.
 • Dana 19.10.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Tihi jecaj zarobljene duše", Marina Klein.
 • Dana 26.10.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Pokidane niti'', Kristine Koren.
 • Dana 18.11.2015. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 26.10.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Brončani David", Miroslava Pelikana.
 • Dana 18.11.2015. Ukupno je preuzeto 333 600 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Brončani David", Miroslava Pelikana, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • BRONČANI DAVID
 • U svakom romanu ili kratkim pričama pronaći ćete i dijelove života ili interese pisca koji ga je napisao. Sve to vrijedi i za knjigu "Brončani David" u kojem nas pisac Mioslav Pelikan uvodi u pomalo sakriveni svijet ljubitelja umjetnosti
 • Radnja priče Brončani David vrti se oko malenog i pomalo neuglednog brončanog kipa Davida. No, taj kip u očima ljubitelja umjetnosti znatno je više od običnog predmeta želja.
 • I upravo zbog te želje ponekad neshvatljive ili teško shvatljive želje za posjedovanjem oko malenog kipa Davida vrte se sudbine i prolaze ljudski životi. Prolaskom ili nestankom tih života on najčešće ostaje jedini svjedok ili jedina vrijedna ostavština.
 • Ljudskost se gubi pred materijalnima, a materijalno postaje jedina prava vrijednost.
 • No, uz Brončanog Davida u ovoj čete knjizi pronaći i cijeli niz drugih priča. Ljudske sudbine ili točnije sudbine običnih i malih ljudi očito su bile i inspiracija i predmet zanimanja pisca.
 • A upravo to ispitivanje prolaznosti života i traganje za pravim vrijednostima govori nam da je pisac ušao u zrelu fazu stvaralaštva i da na njegove knjige i što se poezije i što se proze tiče svakako treba obratiti pažnju.

  U Zagrebu dana 18.11.2015. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Brončani David'', dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pelikan6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 
 
Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Digitalnu knjigu "Pokidane niti'', Kristine Koren, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
   
 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "POKIDANE NITI" HRVATSKE PJESNIKINJE KRISTINE KOREN
 • Dobila sam opet izvanrednu radost i čast napisati osvrt na novu zbirku poezije "POKIDANE NITI" moje drage prijateljice, pjesnikinje Kristine Koren.
 • Čitajući pjesmu po pjesmu, zavirivala sam u skroviti dio njene duše, njenog neprosanjanog sna, njenog plavog neba i njene ljubavi prema voljenoj osobi.
 • Sve ove godine, Kristina je pisala svoje stihove, pisala ih u duši i spremala negdje duboko u sebe i u neku bijelu bilježnicu, da bi se istinski objavila svima nama svojim izvanrednim pjesničkim darom u njenim do sada izdanim zbirkama.
 • Sunce njenog neba će sjati jarkim sjajem, glazba njenog srca će pjevati o ljubavi, koju nosi otkad zna za sebe, a mi čitatelji opet imamo sreću zaviriti u taj ocean ljepote poetskih bisera sa kojima nas daruje Kristina.
 • Sa čežnjom nedosanjanog sna, u pjesmi "VJETAR" razgaljuje mi srce dok čitam ove stihove:
  Nosi mu ovo moje pismo
  pozdravi ga i poljubi
  nek se sjeti tko ga voli
  nek se sjeti tko ga ljubi
 • Pjesma iz 1997. godine "VEČERAS SAM SHVATILA SVE", vratila me u davne godine, kad sam i sama shvaćala neke trenutke kad voljena osoba više nije dušom uz moju dušu, već kako lijepo kaže Kristina u ovim stihovima:
 • Nema nade za nas
  Jer večeras si dokazao sve
  Znala sam vec duže vrijeme
  Da već dugo dolaziš od nje
 • Ljubavna bol je ponekad najjača bol, koju srce osjeti... o njoj se ne priča, o njoj se šuti i u sebi se moli, da voljena osoba osjeti tu ljubav, koju šalje srce u daljine i da se zauvijek stope negdje u tom krugu ljubavi, a što Kristina lijepo opisuje u pjesmi iz 1995. godine "BOJIM SE, MAJKO":
 • Bojim se majko priznati
  Što donosi sudb"a ovih dana
  Jer bio je ljubav moje mladosti
  A ostat će vječita rana
 • Kako ljubav nema rok trajanja i vječna je u nečijim životima, ipak se događaju rastanci.
 • Voljena osoba odlazi ili živi u limbu života, koji nije život, već je tek nešto preživljeno i odživljeno, ali se više ne ponavljaju impulsi između dva tijela, koja prolaze jedno kraj drugog u prostoru gdje dijele i dobro i zlo pa se Kristina u svojoj pjesmi "POKIDANE NITI" tiho u sebi pita i odmah zna odgovor, a prateći te nevidljive znakove:
 • Pratim tragove ranjenog labuda
  I svu tugu želi, kao i ja, od ljudi skriti
  Ništa nas više ne veže zajedno
  Poslije nas ostaju pokidane niti.
 • I kad se dogodi rastanak, ostaje jedno prazno vrijeme, koje gleda bezizražajnim pogledom sivog neba na sve ono što nam treba, a to je ljubav voljenog.
 • U tom vremenu, zatvori se srce samo u sebe, potone u neke podzemne koridore kretanja, živi samo da bi živjelo i disalo, ali ne i da bi letjelo, a tome nam svjedoči i Kristinina pjesma "OPET U SUZAMA PROVODIM VRIJEME":
 • Zatvaram za tebe srce svoje
  Zatvaram dušu koja je tako ranjena
  Jer za ljubav je potrebno dvoje
  A od ove naše ne ostaje ni sjena

  Jadranka Varga, pjesnikinja, 11.7.2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Pokidane niti.'', dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koren6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Tihi jecaj zarobljene duše", Marina Klein, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • UVODNA RIJEČ AUTORICE:
 • Tijekom svog zemaljskog postojanja padali smo (i to još uvijek činimo) pod utjecaj nametnutih struktura koje su nas dovele u duboko i nesvjesno stanje o sebi. Na takav način, onemogućili smo buđenje, rast i probijanje duše kroz UM, kako bi ona zagospodarila nad tijelom, te nas povela kroz svoju suštinu.
 • Neznanje, nepoštivanje Univerzalnih zakona, pohlepa za ovozemaljskim dobrima, rezultirali su padom duše u ropstvo, a posljedice tog pada su duhovno siromaštvo, ratovi, zločini, neopravdana mržnja, kaos i dezorijentiranost u svijetu, te odricanje od sreće i života koji nam pripadaju.
 • Bez svjesnog prisustva duše u tijelu, mi nismo u stanju živjeti kvalitetnijim životom niti ovaj svijet pretvoriti u jedno mirno mjesto, u kojem bi vladali ljubav, međusobna povezanost i harmonija. Naš UM nije u stanju to ostvariti.
 • Do tog ostvarenja može nas dovesti samo naša duša, kroz svoje ponovno spajanje s onim najuzvišenijim, Božanskim dijelom sebe. Dušu ćemo tad osloboditi ropstva, te ćemo joj dozvoliti preuzimanje vodstva nad našim životom.

  Marina Klein

 • Tu knjigu, moći ćete naručiti tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/klein2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Dubravkina priča (II dio)", Franke Fani Kohn, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RECENZIJA KNJIGE DUBRAVKINA PRIČA (II dio)
 • Optimizam, vedrina, pozitivno mišljenje, koje se širi i dalje, ali iza sjene očiju – zid boli niz kojeg se cijedi tuga.
 • To sam osjetila, dok sam čitala drugi dio romana Franke Fani Kohn, “Dubravkine priče, II dio”, razmišljajući, koliko toga može podnijeti jedna žena, a pri tome ostati normalna i psihološki i emotivno i kako god mi to nazvali, ta žena je za mene – majka hrabrost!
 • Život ju je bacao na oštre hridi svoga nepreglednog oceana, ali Fani se nije dala.
 • Unatoč svemu, padala je, ali se i dizala jača, nego ikada prije, spremnija, nego ikada prije, odlučnija, nego ikada prije, šaljući svijetu poruku: “ne dam na sebe, dok znam za sebe!”
 • “… života knjiga nije ti bijela sva
  i zlatan rub mladosti je više ne kruni,
  ali sada, kad se napunila,
  za naslov na kraju,
  hoće li te biti strah?..”

 • Jednu pjesmicu iz davnog spomenara, koju mi je davno netko napisao, a ja sam je zapamtila, prilagodila sam ovoj knjizi i ovoj izuzetnoj književnici, jer znam, da je neće biti strah za naslov na kraju puta, kojem svi polako idemo.
 • Krenula je tim tajnovitim putem, kao svatko od nas što ide, uz put srećući osobe, sudbinski joj namijenjene i odavno dogovorene negdje na Nebu, gdje se duše sastaju pa dogovaraju, koja će sa kojom dijeliti život, što će koja duša naučiti drugu dušu, da bi se jednog dana našle kompletne u tom divnom astralu, koji Bogom se zove i kojeg svi osjećamo, a nitko ga vidio nije, osim u mistici vjere, kad se susrećemo sa Njim u sebi, dobivajući odgovore na pitanja, koja nas slijede kroz život.
 • Sve što sam pročitala, dirnulo me duboko u srce, ponekad je to bilo toliko jako, da sam morala stati kod onog što sam pročitala, jer sam znala – čitam istinu jednog života.
 • Nema tu izmišljene radnje, nema tu raznih likova, čitam jedan život, koji je ispisan ležao ispred mene i za kojeg nisam znala, kako se postaviti i što napisati, nakon svega što sam pročitala.
 • Istinu je teško pobiti, istinu je teško opisivati, istinu je teško prepričati, osim – doživjeti.
 • A tu istinu, o kojoj Fani piše, nisam nikada doživjela, naprotiv, ovo je nešto što će svakog čitatelja prikovati za slova, dok ih sve ne pročita do kraja.
 • Fani je ovdje, a i u prvom dijelu, progovorila o obiteljskom nasilju, o kojem se kod nas do nedavno šutjelo, jer je bilo “normalno”, da suprug udari suprugu, djecu.
 • Sve te primitivnosti, koje su bile sastavnice života nekih obitelji, hvala Bogu, danas više nisu sastavnice, već su za svaku osudu, ali i svaka žena treba progovoriti o tome, kao što je to Fani učinila, rješavajući se pakla u kojem je živjela.
 • Zato sam i napisala na početku, da je Fani iz svega toga izlazila jača, nego ikada prije, ali više nikada spremna to ponovo dočekati, proživjeti.
 • Samo uz svog zaštitnika, dragog Boga i našeg Isusa Krista, dobiva se takva snaga o kojoj Fani piše u drugom dijelu ovog potresnog životnog romana.
 • Živeći u jednom od najljepših gradova na planeti, lijepom Gradu Dubrovniku, spisateljica ima prilike vidjeti kako je to bilo nekada, a kako je to sada.
 • Svako vrijeme nosi svoje, ali ono u što se sada Grad pretvara, starosjediocima je čisto svetogrđe.
 • No, ipak, par fenjera gori u toj samoći kojom odiše Grad, dok nema turista, a to su pjesnici, pisci, glazbenici, bohemi, koji su kao i prije, znali sjesti na skaline pa otpjevati romantiku, dok je miris noći zaluđivao mlada srca i spajao mnoge živote.
 • Vratit će se ljubaznost na lice čovjeka, bez obzira na mjesto gdje živi, vratit će se milost na lice čovjeka, bez obzira kako živi, vratit će se ljubav u srce čovjeka, bez obzira sa kim živi, jer ljubav je sastavni dio ljudskog srca.
 • Iako je čovjek zaboravio na ljubav, na tren osjeti onaj titraj kad srce preskoči svoje poznate ritmove pa se kao déja vu vrate slike djetinjstva, slike toplih ljeta mladosti, bezbrižnosti, valova plavog mora, sunčanih dana, leta galebova i toplih mirisnih noći.
 • Završavajući ovaj osvrt ne mogu, a da ne primijetim kako je spisateljica opet rasprotrla na bijelu površinu monitora svoju dušu, da čitamo iz nje, ne samo napisana slova, već ono između redaka, jer u svakom slovu, a i u onome između redaka, spava istina, koju Fani svjedoči svojim životom.
 • Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 3.8.2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Dubravkina priča (II dio)", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kohn2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Spod mojih prsti", Denis Kožljan, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • UVODNA RIJEČ AUTORICE:
 • Još jedna moja pjesnička misija.
 • Biti ću kratka ali želim nešto reči mojim dragim čitateljima i svim ostalim ljubiteljima dijalektalne poezije, posebno onima koji vole ČA, koji žive u krajevima gdje progovara riječ koja liječi dušu. Govorim to ne samo tako, već iz velikog iskustva, jer sam rođena u Istri , jer više od pola vijeka svakodnevno slušam i osluškujem ČA to ima za ispričati jedan cvijet, jedna kuća, jedna mačka ili naposlijetku čovjek u svom prepoznatljivom identitetu.
 • Kao i svaki domoljub, pa tako i moja malenkost voli, jednostavno obožava, besidu istrijanskega kantuna, voli istrijansku kantu ali i verše koji su možda najbolji dokaz egzistencije, tj, postojanja čovjeka i preslika dijela kraja iz kojega dolazi. Međutim, istovremeno sam pomalo i ogorčena jer se u današnjim prilikama otvorenosti, internetskih prozora i općenito globalizacije, nekako zanemaruje ovaj vrlo važan dio hrvatskog izričaja u obliku dijalekta, mislim konkretno na čakavski, onaj čakavski koji se govori ovdje na istarskoj crvenoj zemlji, ali odnosi se to i na ostala prekrasna narječja Lijepe naše.
 • Kao umjetnica, prvenstveno književnica i pjesnikinja na prvom mjestu, pobornica sam iznošenja oznaka jednog jezika i kulture u svim mogućim oblicima, kako u folkloru tako i u poetskom izražavanju. Naš se govor s vremenom mijenja, možda i modificira usporedno sa okolnostima koja su prisutna u čitavom svijetu, no u globalu, ostaje nam korijen riječi, osnovno obilježje ČA beside koja je, kako sam to jednom napisala u mojoj prvoj zbirci pjesama, toliko jaka, toliko zvučna, toliko žestoka, da zna ubosti jače i više od svake drače. Mislim ubosti, ne u smislu da poteče krv, već da čitanjem stihova, nakostriješi se koža, osjeti se otkucaj srca više no inače, a duša zaigra.
 • Ovo je dakle moje ukupno trinaesto samostalno autorsko djelo, druga pjesnička zbirka , nakon Kolajne ud verši, koja je pisana na istarskoj čakavici. Naslov joj je „Spod mojih prsti" i oni koji poeziju kao takvu vole, koji znaju pravu vrijednost dijalektalnog izričaja, mogu naslutiti možda što se krije u ovih nešto više od pedesetak pjesama. Ne želim stvari prejudicirati, ni iznositi samohvalu, no mislim da će čitatelji moći uživati u mojim stihovima koji progovaraju na jedan vrlo profinjen, istančan, osjetilni način o nekim jednostavnim stvarima, bićima i pojavama.
 • Pišem kao i u prethonoj zbirci, pomalo o životu sela, o onim malim radostima koje su još uvijek u mojoj memoriji, a odnose se na moje odrastanje kod bake na selu. Ali kako se ne bi ponavljala, uznapredovano, misaono, s trenutnim osjećajima, sreće ili tuge, samoće ili ushitrenosti pišem o majčinim brigama za mene, opisujem predmete i vremenske pojave kao i općenito svijet koji svakim danom nekako šokira, donosi neke trzavice u čovjeka. A onda zna se...nema više mirnoće, ljubavi, nema druženja pod mjesečinom, i razgovora ispod stare ladonje kao nekad.
 • Samo brzina, brige, uključivanje na društvenim mrežama i bojim se unedogledno korištenje virtuale koja otuđuje čovjeka kao takvog. Ne, osjećam se dobro u takvim okolnostima, kao da su se moji prsti ukočili, zamrzli, kao da njima ne kola više ona krv, kao nekad...jednostavno je stvarnost i realnost života dvadeset prvog vijeka uzela stvar u svoje ruke. Ja sam pobornica sačuvanja onog toliko toplog, jakog, finog, želim pod svaku cijenu sačuvati govor kakvim me majka naučila pa i sada kada ulica i neki drugi i drugačiji socijalni momenti uzimaju sve više maha.
 • Eto, također trebam napomenuti kako ovu cjelokupnu pjesničku formu kao i pjesmu „Feta sriče" koja se u zbirci nalazi, posvećujem jednoj anđelici, mojoj unuci koja bi svjetlo dana trebala ugledati krajem studenog.

  Autorica: Denis Kožljan

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Spod mojih prsti", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kozljan10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 
 
Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Digitalnu knjigu "Putovanja Marca Pola", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
   
 • PREDGOVOR PRVOM HRVATSKOM PRIJEVODU PUTOVANJA MARCA POLA
 • Ovaj prvi hrvatski prijevod knjige ''Putovanja Marca Pola'' rađen je prema američkom izdanju "The Travels of Marco Polo'' u izdanju The New American Library iz 1961. Godine, a predstavlja kompletnu modernu verziju poznatog Marsden-Wright prijevoda.
 • To je moderno američko izdanje uredio i popratio bilješkama Milton Rugoff, koji je također napisao i predgovor i ono se razlikuje od prijašnjih prijevoda po tome što nije opterećeno mnogobrojnim komentarima, bilješkama, notama, napomenama, nego je uglavnom usredotočeno na sam tekst Marca Pola.
 • Ova knjiga je tiskana prvobitno na francuskom originalu, ali je doživjela brojne prijevode na latinski, talijanski i engleski jezik.
 • Poznato je, da je Cristopher Columbo koristio latinsku verziju ove knjige i da je uspoređivao svoja iskustva sa iskustvima Pola nekoliko stoljeća ranije.
 • Nema nikakve sumnje, da je manuskript ove knjige cirkulirao kulturnim svijetom nekih 180 godina prije pojave prve tiskane verzije. Bila je to njemačka verzija iz 1477. godine, dakle, svega 21 godinu kasnije od Gutembergove prve tiskane verzije Biblije.
 • Prvi engleski prijevod sastavio je William Marsden 1818. Godine, a nju je ponovno uredio 1854. godine Thomas Wright pa onda poznati orijentalist Yule 1871. godine, Cordier 1902. i tako do dana današnjeg ova je knjiga doživjela mnoga izdanja, a sada vidimo da doživljava i prvo hrvatsko izdanje na portalu digitalne-knjige.com iz Zagreba.
 • Sama knjiga je nastala kao Marcov zapis u zatvoru u Genovi, u koji je dospio negdje oko 1298. godine nakon poraza venecijanske flote u bitci sa Genovom kraj našeg otoka Korčule. Među njegovim društvom u zatvoru bio je, također, i jedan zatvorenik imenom Rustichello, porijeklom iz Pise, pisac metričkih romansi, a složio se da ispiše Marcov život u obliku manuskripta.
 • Ovaj je manuskript kasnije bio kopiran i danas imamo svjedočanstva o tome dvojice uglednih ljudi: Pietra d'Abano, koji je bio profesor Sveučilišta u Padovi i jednog francuskog uglednika, koji je reprezentirao Charlesa od Valoisa, koji je prenio primjerak manuskripta, prolazeći Venecijom 1307. godine.
 • Tako je knjiga sačuvana i dospjela do nas.
 • Budući su prvi manuskripti na latinskom i talijanskom jeziku bili bazirani na francuskoj verziji, vjeruje se da je prva verzija bila na francuskom jeziku.
 • Kasnije su uslijedili i mnogi drugi prijevodi kao što su prijevodi na španjolski, njemački, irski, da bismo danas također imali i prvi hrvatski prijevod ove knjige.
 • Nikola, Marcov otac i njegov brat Marco, poduzetni trgovci sa Istokom, prevalili su između 1261. i 1269. godine put do Kine, priključivši se ambasadi perzijskog kana Hulagua velikom mongolskom kanu Kublaju, koji je u to vrijeme imao svoju prijestolnicu u današnjem Pekingu.
 • Iz Kine su se vratili kao Kublaj kanovi poslanici papi sa pismom u kojem Kublaj kan moli papu, da mu pošalje učene ljude, koji bi poučavali u njegovom Carstvu.
 • Kad su sa papinim odgovorom i sa dva dominikanca krenuli ponovo prema Mongoliji 1271 .godine, poveli su sa sobom i 17- godišnjeg Marca Pola. Nakon četiri godine putovanja, 1275. godine, stigli su do Kublaja.
 • Marco Polo je postao kanov namještenik i ostao u njegovoj službi punih 17 godina. Proputovao je mnoge zemlje Dalekog istoka sve do današnje Burme i Vijetnama i upoznao mnoge jezike i običaje tih naroda.

  Zlatan Gavilović Kovač

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Putovanja Maca Pola", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic28.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Anđeo u paklu", Ane Žagar (Tićak), predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE PJESAMA "ANĐEO U PAKLU", Ane Žagar (Tićak)
 • Kao i svatko od nas, koji volimo pisanu riječ i pretvaramo je u stihove, tako i za Anu Žagar(Tićak), prvi i osnovni stvaralački poticaj, te motiv za pisanje predstavlja - što drugo - nego Ljubav, koju je utkala u svoju životnu priču ispričanu kroz stihove, u obliku intimne ispovijedi, kroz koju se iskreno i otvorena srca obraća čitateljima, koji će, siguran sam, većim ili manji dijelom, u svakoj od pjesama objavljenih u ovoj knjizi, pronaći sebe, kao i dio svoje životne priče, što će ih još više približiti emocijama koje pjesnikinja direktno, iskreno i jasno iznosi, ogolivši nam svoju dušu, te se tako još više stopiti sa ugođajem stvorenim, čitajući je.
 • Predati se potpuno i bez ostatka, dati cijelu sebe, da bi na kraju bila ranjena i ostavljena, sve zbog nekoliko kratkih trenutaka sreće, ispunjenih strasnom željom za predajom u ruke voljenoj osobi, u nadi da će zagrljaj trajati zauvijek, vječita je čežnja naše poetese, ali, vjerujem, i svakoga od nas, da bi na kraju, voljena osoba, poput nestašnog leptira, nakon što se zasitila sokovima njene strasti, jednostavno otišla i sletjela na drugi cvijet, ostavljajući bol u duši i razočaranje, patnju i čežnju za izgubljenim rajem, koji se u tom trenutku učinio toliko stvaran, da se činilo kao da će trajati zauvijek, a na kraju se sve pokazalo samo kao puki privid i obična iluzija...
 • ''Kratko je bilo, nekoliko dana
  a činilo se kao vječnost...
  Zaleđenu stjenku srca
  odledio si pogledom
  a sada lutam tražeći
  topao dodir
  toplo utočište

  i mirno more u uvali našoj.''
 • Osjećaj krivice prema samoj sebi stvara ogorčenost i gorki okus izigranog povjerenja, koje poetesa daje bez ostatka, naivno pošteno vjerujući da će biti uzvraćeno na isti način kao što je poklonjeno.
 • ''U nepisanoj knjizi
  ispisane stranice pune boli
  laži i samo laži.
  Nemirne noći moje
  Ne daju mi sna
  slutim laži
  slutim prevare.'
  '
 • Ipak, usprkos svemu, njeno srce spremno je oprostiti, toplinom i snagom ljubavi za osobu koju voli.
 • ''Netragom nestaješ kao ptica u letu
  a toplina gnijezda i dalje čeka
  tvoj povratni let...
  Ne znam da li sanjam
  il to srce boli
  znam samo da te ludo volim ...''

 • Mnoštvo sam još pročitao stihova koje bih mogao navesti kao primjer.Ali, to bi premašilo okvire moga udjela u ovoj knjizi.Zato vas prepuštam užitku čitanja koji će Vam pomoći da sve ostalo, nespomenuto, pronađete - i zaključak donesete sami.
 • P.S. Sadržaj zbirke pjesama, vrlo simboličnog naziva, ''Anđeo u paklu'', neodoljivo me asocira na stihove pjesme mojega omiljenog pjesnika i pisca Dobriše Cesarića, ''Spoznanje''
 • ''Što dublji mi je bio bol
  U većem sjaju je umin'o
  I tako vršim poziv svoj
  Od suza praveći vam vino''
 • Knjiga vrijedna pažnje koju svakako vrijedi pročitati.

  Damir Maras

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Libra", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/zagar.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Libra", Darka Beka - SanDiMuna, predstaviti ćemo vam uz pomoć nekoliko recenzija knjige:
 • Što su pjesme Darku Beku?
 • Što su pjesme Darku Beku? Potreba da iskaže samog sebe, svoja razmišljanja, čuvstva, iznjedri ono što je sazrilo u njemu. Većina pjesnika našla bi dio sebe u ovih par riječi. Kod Darka, pjesma je nešto više. Čvrst i nepokolebljiv stav prema svijetu koji ga okružuje. Njegove pjesme nisu zaobljene, meke već od one vrste, što poput noža , sijeku grubu svakodnevicu.
 • Socijalan je pjesnik. Opaža što se događa u njegovoj ulici, gradu, državi i svijetu. Reagira hitro ne časeći ni trenutka, uvijek s izraženim vlastitim stavom. Duboko je refleksivan. Promatra se oštro, skidajući skalpelom, sloj po sloj svoje duše i ogoljen stoji pred nama.
 • Njegove riječi su istina. Nema uljepšavanja. Tražila sam u tim stihovima boje, cvijeće, mirise, šumarke, more...Malo toga ima u njegovim stihovima.
 • Teško je reći, njegova poezija je takva ili onakva. Ne uspoređuje se s nikim niti mu je netko nalik u književnom izrazu. Načitan je, informiran i vrlo često tražim dodatna objašnjenja njegovim stihovima.
 • Ima u njemu i tim versima, i ona meka crta. Toplina se očituje u izrazu i lako bi bilo reći, čitajući te strofe, liričar je.
 • Piše već dugo. Godinama. Pjesama je puno. Možda im ni on sam ne zna broja. Ali nije ta kvantiteta razlog da se često laća pera (kompjutora) i bilježi. Usud je njegov da pjesma mora izaći.
 • Godinama objavljuje pjesme na Netu pod pseudoimom SanDiMun i tako ga mnogi poznaju s raznih foruma i komentiraju mu uratke.
 • Živi na zadnjem katu jedne višekatnice i druguje s pticama. One su te koje raznose njegove pjesme. A ptice su različite kao i pjesme što ih u kljunu nose.

  Javorka Pangerčić, Bjelovar, 31. 07. 2015.

 • Putovanja bez plana - Darka Beka
 • Život pjesnika je putovanje bez plana, bez unaprijed rezervirane karte, bez odredišta, u stvaralačkom smislu. Dodirnuti taj život kao suputnik nije uvijek lako, pogotovo ne kada je pjesnik snažnog izričaja kao što je Darko Bek. Njegove misli su ponekad tek smjerokaz ka novim još neotkrivenim daljinama čitaocu, ali uvijek njemu znane.
 • Čvrsto ukorijenjen u stvarnost života koja nije uvijek sjajna, čak bih rekla zasjenjena osobnim problemima, on stvara snažne i duboko emotivne stihove. Posebnost ovog izuzetnog pjesnika je način na koji se ponekad rugajući stvarnosti odupire neminovnom.
 • Koristeći grubu otvorenost netko bi rekao da je cinik, ali život nas kroz njegove pjesme pogađa tom otvorenošću. Kao i svaki pjesnik ne zaobilazi ljubavnu tematiku. "Biti voljen i voljeti provlači kroz tužne trenutke kao što i naslov poglavlja, Krvave ruže, kazuje.."
 • Prelijepa poetsko zanosna ostvarenja iznosi sa natruhom tuge koju posebno čitatelj može osjetiti u pjesmi Čekah nepoznatu. Darkov razgovor sa životom je prepun pitanja; zašto - zašto se sve dešava upravo tako iako su očekivanja bila sasvim druga.
 • U nekim se pjesmama gotovo ruga, u nekim molitve slaže sve tražeći i razlog i odgovor za bol. Koliko je Darko Bek snažan pjesnik svatko neka sam procijeni uživajući u ovoj, ali vjerujem i u još ponekoj sjajnoj poetskoj zbirci.

  U Zagrebu, 07. 07. 2015. g. Antonija Željka Kahlik

  O Poeziji Darka Beka
 • Darko i ja nikad se nismo sreli, niti smo jedno drugom pružili ruku ali mi se znamo zahvaljujući pjesmi.
 • Pisati o poeziji Darka je teško jer treba znati i moći proniknuti u srž iste.
 • Svaka njegova pjesma ima uzrok i posljedicu. Prvo je negdje u njegovoj nutrini kojoj se primiču tek odabrani, a drugo je osjećaj koji izaziva kod čitatelja pomičući ih s mjesta svojim esencijalnim mislima koje skriva u riječi tvoreći svojevrsni rezime nakon tihog duela svojeg razuma i srca.
 • Pjesmom prokazuje pobjednika te lako osjetimo duboku nježnost i mirenje ili pak duboku i opravdanu ljutnju kad je u nemogućnosti išta promjeni u ovom svijetu bešćutnosti .
 • On piše radi sebe oslobađajući se tako nagomilanog, a neželjenog, razotkrivajući se taman koliko je dovoljno, kako bi zagolicao radoznale, a sačuvao pjesnikovu tajnu. Umijeće je to u svijetu pisane riječi.
 • Darko to radi majstorski s toga izdvojiti bilo koju pjesmu iz niza bio bi grijeh prema ostalim.
 • Nikad ne odlazim predaleko niti tražim preduboko jer ne znam hoću li se znati vratiti. Ali ne odustajem od njegovih pjesama i nikad i neću.

  U Podstrani, 31. 07. 2015. g. Slobodanka Boba Grljušić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Libra", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/bek.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 
 
Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Digitalnu knjigu "Unatoč i usprkos svemu", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
   
 • UNATOČ I USPRKOS SVEMU
 • Unatoč i usprkos svemu ja i dalje živim i pišem. Ne žalim se na svoj usud ili sudbinu, ili se ipak ponekad i žalim. I iako bi mi sudbina mogla biti i bolja, ja sam u principu zadovoljan životom kojeg vodim. Moglo bi biti i bolje, ali i gore. Ne može se baš sa svime biti zadovoljan. Uostalom, uvijek nešto ili netko do mene dođe ili mi se dogodi nekakav neplanirani događaj, a još sam i u razmišljanjima o mom starom i novom poslu. Usput, naime, smišljao sam i smislio kako se riješiti moje bivše supruge, pa sam joj rekao da sam HIV pozitivan.
 • Naravno, da sam je time želio poplašiti, riješiti je se i odvratiti od sebe. Uopće nisam zainteresiran joj pomoći u financijskim problemima koji je snalaze i koji joj nailaze. Ako se od mene razvela, onda neka trpi rezultate te njene odluke. U biti bi trebala živjeti daleko od mene, a ja je stalno srećem i ona me stalno naziva i obilazi. Vama u povjerenju kažem da nisam HIV pozitivan, čak sam što se toga tiče i spolno aktivan, pa se nadam da ću o tome pisati u slijedećim mojim knjigama. Sada imam druge brige, a tiču se moga zdravlja. Pa tako dajem moj citat o zdravlju:
 • „Ali moje je mišljenje da na svojem zdravlju možeš raditi, kada nemaš drugih briga u životu. Zar veliki mudrac Šankara ne kaže da „ljudi prerano stare i umiru zato što vide druge ljude kako stare i umiru." Ja neću gledati u te druge ljude, gledat ću u svoj posao i ništa drugo me ne zanima. Čovjek dobiva ono što želi ili što traži, ali ako si u tom našem poslovnom svijetu, tada si i sa našim lopovlukom, neplaćanjem, konkurencijom i svim ostalim poreznim obavezama. Nema u tome nikakvih egzistencijalnih i egzistencijalističkih zagonetki, sve je tu istinito i stvarno. Treba to sve izdržati, a zdravlja će biti ili ga neće biti. Ne kažu ljudi uzalud da polovina umrlih ne bi umrla da je samo slijedila preporučene zdrave navike u vezi našeg zdravlja. Mi se ipak držimo toga da sve dok organizam funkcionira, dok nema narušavanja zdravlja, dok je stanje dobrog tjelesnog, psihičkog i društvenog funkcioniranja, sve je to dobro, a ako to nije dobro, onda ideš na bolovanje ili u mirovinu. Kažu da je to stara svijest o zdravlju, a mi moramo mijenjati zdravstvene navike i običaje."
 • Također dajem citat o mom otkriću da nešto ne valja sa mojom bivšom suprugom: „Ona se mene uopće ne sjeća. U prvom trenutku sam pomislio da me ignorira, da ne želi znati da postojim, jer sam joj učinio, ono što sam joj učinio, a onda sam shvatio da me se ona uopće ne sjeća. Za nju ja nikad nisam postojao, a niti sada postojim. Uopće me nije ni po čemu upamtila i uopće me ne pamti i ne sjeća me se."
 • „O kome je riječ? Uopće ne znam o kome ili o čemu pričaš."
 • „Govorim o tvojoj bivšoj ženi. Sreo sam je u centru grada, prišao sam joj i htio sam se ispričati za svoje ondašnje ponašanje, ali me ona uopće nije registrirala i uopće nije registrirala što sam joj pričao. Iz toga sam shvatio da se ona mene uopće ne sjeća ili je toliko vješta u svom prikrivanju da ne želi znati za mene."
 • „Dakle, ti si je sreo. Prišao si joj i ona te nije prepoznala? Misliš da ima selektivno pamćenje, da ima amneziju ili te je ignorirala ili nije htjela ništa imati s tobom?"
 • Dajem i citat razgovora s mojim prijateljem Migulom oko odlaska na more u Tribunj:
 • „Pa odvest ću te, pogotovo ako ti to platiš. Znam da nisi pri novcu kao ni ja, ali ne mogu ti drugačije pomoći. I ja želim odavde otići bilo gdje. Ne mogu se više boriti sa svojom bivšom ženom. Nema problema što se tiče vožnje, ali ima što se tiče troškova. Ako ćeš platiti troškove prijevoza do tamo i boravka tamo, ja ću te tamo odvesti. Gdje trebamo ići? Samo reci kuda te trebam voziti?"
 • „Negdje između Zadra i Šibenika. Ni ja sada ne znam točno gdje trebam ići, ali tamo je ta moja ostavina. Javio mi se neki odvjetnik i pita me jesam li zainteresiran da mi upiše nekakvu imovinu na moje ime, a ja ću dalje vidjeti hoću li to prodati ili se time služiti i to koristiti. Ja bih to najradije prodao. Novci mi trebaju, a to može popraviti moju financijsku situaciju. Novce za put sam pripremio i još jednom te pitam, bi li me povezao dolje na more?"
 • Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Unatoč i usprkos svemu", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic17.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Kad duša progovori", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "KAD DUŠA PROGOVORI", HRVATSKE PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ
 • Duhovnost je ono Božansko, ona Tišina, taj bezvremeni osjećaj, kojeg uvijek mnogi ljudi dožvljavaju zatvorenih očiju, a nešto odavno potopljeno u duši, izranja i obavija ih kao najfinija svila.
 • Iz cvijeta života Autorica je otrgnula jednu laticu i bacila je prema zlatnoj zori.
 • Mnogi ljudi otkidaju te latice života, bacajući ih prema crnoj pučini samoljublja, srebroljublja, sebeljublja, sveljublja.
  Mnogi ljudi, kao bezglave kreature, gomilaju svoj životni prostor masom materijalnog i nematerijalnog bogatstva, zaboravljajući pri tome, da se bez srca ne može živjeti, da se bez osjećaja Ljubavi i Života - ne može disati.
 • I ta čudna pohlepa oduzima im komad po komad srca, lomi ga na tisuću komadića i baca u beskraj Svemira, otkud ne dolazi odgovor.
 • Samo tišina, nijema, ta svečana tišina.
 • A kad iz srca izroni čarobna nit, kad se miris ružinog cvijeta prolije prema njenom srcu, znam da je Duša Autorice uspostavila onaj fini balans između punog Mjeseca i njene unutarnje duhovne vatre.
 • Tad zatvara oči i pušta toj karavani, da je odnese u zelenu pustinju Života i kad se Zemlja pokoleba, kad se srce smiri - unutrašnjost živi.
 • Ključ se nalazi u Ljubavi, jer se ona uvijek pokloni u svojoj uzvišenosti.
 • I tako dolaze razni ljudi, traže se u daljinama, hodaju sjenovitim stazama mračnog dna ponora i pognute glave odlaze u beskraj, tražeći još i još i još.
 • Ne dobivaju, jer to je suh izvor i tu nema ništa.
 • Čitajući njene stihove, osjećam da je Autorica odavno shvatila kako su neka kriva nasljeđa određena naraštaju što se klanja palim anđelima u obliku čovjeka, a i odavno je shvatila, da mir dolazi iz nje, a ne iz nekog nepoznatog suhog izvora.
 • Ono što leži u svakom čovjeku čeka samo pravi trenutak, da povede nečiji život onim smjerom za kojeg je ta duša rođena.
  Ljudi se traže godinama, a pronađu se u sekundama.
 • To su trenuci kad se sastavlja kaleidoskop Života i srce zabljesne u vatri spoznaje.
 • Prepoznaje se iskreno lice, čisto srce, blistava duša.
  Ljudi otkrivaju svoja unutarnja lica pokazujući neke svoje nagrđene maske, pokazujući laž umjesto istine, dajući zmiju podmuklosti i laži, umjesto mlade ptice Ljubavi.
  I tako im život prolazi ...polako.
 • Evo, i nova jesen dolazi, a Autorica u sebi slaže svoje vrijeme, zaviruje u svoje malo srce i pušta Bogu, da je vodi samo njoj namijenjenim putem.

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 29.8.2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Kad duša progovori", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Jednom za vrijeme plavog mjeseca", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RITAM ZLOČINA VLADIMIRA BIONDIĆA
 • Nakon što sam pročitao najnoviju pripovijetku Vladimira Biondića bio sam zadovoljan. Moje zadovoljstvo bilo je višestruko. Pripovijetka je to o ljudima i događajima koji se zbivaju tu pored nas, među običnim ljudima, a o kojima niti ne sanjamo da bi mogli imati posve drugačije živote od naših. Uvijek se, nakon nekih događaja koji se zbivaju s ljudima za koje mislimo da ih poznajemo, iznenadimo i zaprepastimo.
 • Često možete pročitati u crnim kronikama naših medija kako reagiraju prijatelji i rodbina na neki strašan zločin koji su počinili njihovi najbliži ili dobri poznanici.
 • Tako često čitamo kako susjedi vele za zločinca: "Bio je miran i povučen, dobrog ponašanja" ili "Ona je bila dobra supruga i majka, ne vjerujem da je to počinila!" Sve to svjedoči kako je ljudska duša potpuni misterij i kako uopće ne poznajemo ljude za koje preuzetno tvrdimo: "On je moj dobar prijatelj, to nije moguće!" Zašto je tomu tako?
 • Zato jer se u našoj civilizaciji razbacujemo riječima čije značenje nam više ništa ne znači. Tako je s riječima "prijatelj", "ljubav", "domovina" i mnogim drugima koje su nekada imale svoj smisao i nisu bile izricane površno i bez temelja.
 • Vladimir Biondić u svojoj nam je pripovijetci pokušao prikazati ljude današnjeg vremena u kojim više ne prepoznajemo ljudskost, kojima više ništa ne znače riječi "ljubav", "prijateljstvo", "poštenje", "iskrenost", ljude kojima upravlja pohlepa, grabežljivost, nevjera, blud, i koji takovim ponašanjem pokušavaju ispuniti svoju praznu dušu. Na prvi pogled sve je trivijalno, kao iz nekog petparačkog romana ili američke serije - nevjerna i pohlepna žena, ruski mafijaš, plaćeni ubojica, prijetvorni poduzetnik, ambiciozna ljepotica koje ne preza od zločina, naivni "tatin sin" koji provodi bezbrižan i lakomislen život...
 • Napokon tu je i neizbježni krim inspektor koji će u tom kolopletu strasti i intrige pokušati pronaći istinu o višestrukom ubojstvu. I konačno, on je, policajac, i jedini pošten jer nema izbora - njegov život bio bi promašen profesionalno i ljudski kada do istine ne bi mogao stići.
 • A što s tom istinom? Nakon njezina otkrivanja slijedi pravda u obliku kazne - no je li to rješenje? Napokon ako bi pravda bila zadnja riječ tada život ne bi imao smisla.
 • Pisac je osjetio kako na kraju mora pokazati tko je istinski pobjednik - život a ne smrt. Stoga će pripovijest završiti spajanjem kolateralnih žrtava u bračnu zajednicu u čijem krilu se rađa novi život. Tako nevinost djeteta pobjeđuje zločin i kako bi rekao sv.Bonaventura: "Omnia convertuntur in bonum" (Sve se okreće na dobro).
 • Tako ova pripovijest prestaje biti trivijalna, a postaje životna. Stoga piscu dugujemo pozornost s kojom treba čitati ovu sličicu naše svakodnevice.

  Antun Abramović, prof. povijesti

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Jednom za vrijeme plavog mjeseca", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Galebova želja", Franke Fani Kohn, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE: "GALEBOVA ŽELJA", FRANKE FANI KOHN
 • Ova zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Franke Fani Kohn ima naslov ''Galebova želja'' i, uglavnom, riječ je o domoljubnoj poeziji. Njoj su još pridodane dvije pjesme drugih autora i to Pavao Jelovića i I.G.Ucovića pa to čini posebnu draž ove zbirke, koja stoji pod dubokim impresijama tragizma Domovinskog rata i našeg mjesta u njemu.
 • Nema nikakve sumnje, da je vrijeme Domovinskog rata i poraća ostavilo znatne biljege na dušama naših pjesnika i da se, sukladno prilikama, budila naša nacionalna svijest i naša svijest o slobodi države, kojoj smo mi, također, prinosili i svoj krvni izažetak, svatko na svoj način.
 • U tom smislu, ova zbirka pjesama izražava duh jednog vremena i uopće jednu filozofiju, koja se u hrvatskom narodu pojavila kao određena filozofija i ta određenost stajališta, misli i osjećaja je ista ona određenost, koja prožima sve strane našeg nacionalnog duha i koja stoji sa njima, u najtješnoj povezanosti i sačinjava njihovu osnovu.
 • Dakle, određeni oblik poezije postoji u isto vrijeme sa određenim oblikom našeg naroda u kojemu se ona javlja, sa njegovim ustavom i oblikom vladavine, sa njegovim moralom, sa njegovim socijalnim životom, sa njegovim vještinama, navikama ili ugodnostima, sa njegovim pothvatima u poeziji i umjetnosti uopće, sa njegovom religijom, ratnim udesima i vanjskim prilikama uopće, sa propašću država, ali i sa postojanjem i procvatom novih država, u kojima se rađa i razvija jedan viši princip.
 • Taj princip predstavlja, zapravo, cjelokupno bogatstvo svoje mnogostranosti i to je jedan bogati duh jednog naroda, koji je kao katedrala što ima svoje svodove, hodnike, redove stubova, dvorane, raznovrsna odjeljenja i sve je to poniklo iz jedne cjeline, iz jedne svrhe u kojoj je poezija jedna forma kao jedan cvijet, jer je izraz cjelokupnog tog duha, svijest i duhovna bitnost cjelokupnoga duha vremena.
 • I, konačno, kao što je autorica i napisala u svojoj pjesmi ''Domovino, napaćena moja'' misli o političkoj slobodi.
 • Ta sloboda počinje samo tamo gdje je samostalan pojedinac kao pojedinac, koji zna za sebe kao za nešto opće, kao za nešto bitno, gdje kao pojedinac ima beskonačnu vrijednost ili gdje je filozofski izraženo subjekt zadobio svijest o vlastitoj osobnosti, gdje on polaže pravo, da ima vrijednost sam za sebe.
 • Prema tome, praktična sloboda bila bi misliti i osjećati sebe kao nešto opće, dati sebi odredbu općeg, odnositi se na sebe.
 • U tome se sastoji opća veza političke slobode sa pojavljivanjem slobodne misli.
 • Zato se poezija i pojavljuje u povijesti samo tamo gdje je riječ o slobodnoj državi, koja ima slobodne ustave i zato se sa pravom kaže, da je sloboda ne biti u konačnosti, već u samostalnosti i nezavisnosti, koja ne može biti napadnuta.
 • Međutim, u ''Galebovoj želji'' su i misli o ljubavi, o čežnji, o majčinstvu, o Gradu, o ribarima, o patnji, o strahu, o crkvi i sve to čini jedno bogatstvo ove relativno male zbirke poezije, koja poznaje jednu bitnu razliku između života i života, a koja se sastoji u tome, je li apsolutan ili samo relativan, jesu li suprotnosti, koje se uzajamno isključuju, ocrtane u oštrim linijama i razdvojene za sva vremena ili nisu.
 • I kao što vidimo, životni su problemi nabačeni u jednoj dilemi ili-ili, ali i kao izraz za okolnost kada se putovi na izgled račvaju.
 • I autorica kao da hoće reći: hoću biti poštena, a to poštenje ne može značiti ništa manje, nego dužnost u najčistijem smislu te riječi, da živi svoj život prema pjesničkim načelima, dužnost odlučivanja i dužnost idenja do kraja na svakom putu i na svakom raskrižju.
 • I po toj svojoj temeljnoj poruci, ova zbirka poezije svakako zaslužuje, da bude upamćena.
 • Lt. dr. Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 1. 8. 2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Galebova želja", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kohn.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Moj tajni svijet", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "MOJ TAJNI SVIJET" HRVATSKE PJESNIKINJE JADRANKE VARGE
 • Poetski doživljaj oživljuje u činu duševnosti.
 • To, međutim, ne znači da se takav čin dešava u usamljenosti doživljavanja čovjeka.
 • Mogli bismo reći, da se ta usamljenost ništi već po karakteristikama estetskog doživljavanja, koje je prema svoje bivstvu uvijek okrenuto prema drugom čovjeku.
 • I ako je estetski doživljaj usmjeren na duševnost, on se upravo osvještava u duševnsoti, koja je usmjerena na drugog čovjeka, a odatle slijedi naša žed za duševnim dodirom, odatle slijedi naša čežnja, u kojoj se rađaju odnosi između duša.
 • I, s obzirom na ove momente, dolazi do uzdizanja ili pada ljudskog bića, ostvarenje i razaranje čovjeka i njegovog dostojanstva, samoostvarenje i samorazaranje čovjekove osobnosti, kao i drugarstva i prijateljstva, ali i dušmanstva.
  Jer tamo gdje je ljubav, tamo je i gnjev i mržnja, tamo je i ljubavnog gnjeva i ljubavne mržnje, tamo je osjećanje ili čuvstvovanje, vrednovanje sudbinskih stanja, u kojima se odražava sva bivstvenost čovjeka i istina je, da poetsko djelo nastaje u samoći.
 • Tako je i poetska zbirka pjesama hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga nastala u samoći.
 • Ali koliko god ovaj estetski ili poetski doživljaj bio u samoći pojedinog pjesnika, umjetničko odnosno poetsko djelo prevladava tu samotnost, nadilazi je i razbija, jer je poetsko djelo usmjereno na drugo ljudsko biće, ono pretpostavlja ljudsko bice, koje mu se odaziva ili ga tjera i nagovara.
 • I po tome se onda i razlikuju pjesnici, po tome jesu li uspjeli svojim razumijevanjem i doživljavanjem svijeta nagovoriti ili primjereno odgovoriti ili odnositi se prema drugima, kako i odgovarati mogućnostima pjesničke djelatnosti.
 • U tom smislu svakako može biti govora, da je poetsko djelo u bitnosti socijalna pojava i da je svaka umjetnina socijalno uvjetovana upravo zato, jer je ljudska i jer je okrenuta samom drugom čovjeku, inače ne bi imalo smisla baviti se poezijom.
 • Upravo je činjenica prema kojoj je umjetnost na određeni način usidrena u prijateljstvu te kao svojevrstan duhovni objektivitet, već pretpostavlja društvo ili društvo prijatelja, odnosno, mogućnost zajednice i zajedničkog života, koji je prvotno mišljen na duhovan način, da je to prijateljstvo prvo duhovne naravi i da je sama zajednica kao zajednica prijatelja također duhovne naravi.
 • Tako pada i svjetlo na umjetnost Jadranke Varga i na njeno stvaranje, jer se ovdje u poetskom doživljaju otkrivaju i bitne znnačajke umjetničke stvaralačke osobnosti, značajke koje su uvjet pod kojim tek biva mogućim ostvarenje poetskog djela kao estetskog dobra i sredstva, odnosno, posredništva estetske komunikacije.
 • I ovdje se čini pjesnikinji, da je cijeli njen život satkan kao jedan veliki nedostatak te komunikacije, koja se upravo poetskim djelom hoće ostvariti kao prijateljstvo ili kao druženje, kako bi se konačno stalo na kraj besmislenoj egzistenciji, koju je jedino moguće prevladati poezijom, odnosno, onim što poezija doista znači, a to je smisleno sredstvo komunikacije između prijatelja ili drugova.
 • Tako stoji, da je duševnost iskonski nosilac estetske vrednote, koja je istovremeno istinski predmet i jedina prava jezgra poetskog djela, ali je ono također nosiocem i prenosiocem estetskog doživljaja i posrednikom estetske komunikacije, koja je posebna, jer je riječ o posebnom i specifičnom ljudskom doživljavanju u kojem se oslikavaju bitna svojstva umjetnika kao svojevrsne stvaralačke, a time i socijalno utjecajne osobnosti.

  Lt. dr. Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 26.7.2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Moj tajni svijet", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 
 
Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Digitalnu knjigu "Dozivam te", Davora Juretića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
   
 • OSVRT NA PRVU ZBIRKU POEZIJE "DOZIVAM TE", AUTORA: PROF. DR. DAVORA JURETIĆA
 • Dobila sam izuzetnu čast i radost napisati osvrt prve zbirke poezije, koju je napisao poštovani prof. dr. Davor Juretić, "Dozivam te".
 • Pročitala sam danas ove lijepe riječi:
 • ''Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.''
 • (Mt 6, 19-23)
 • I znala sam, da Pjesnik piše o ljubavi, koja obuzima dušu i odvodi je putovima, kojima ljudski razum nikad ne može kročiti.
 • Ljubav prema voljenoj osobi, onda kad se u trenu kaže "da" i dobije povratno "da", to je onaj zlatni predznak, kojim se duša uz dušu veže i ništa im nije teže, nego kad ih život razdvoji.
 • U pogledu voljene osobe, u svakodnevnim stvarima, koje čine sreću, događaju se velika čuda, koje - opet kažem - ljudski razum ne može nikako razumjeti, već se može samo čuditi kako to Pjesnik plete ovu poetsku ogrlicu, sa koliko pažnje je birao svaki stih, kao poseban biser uronjen u morsku školjku.
 • Iz tih malih svakodnevnih sitnica, dolaze samotni trenuci, one tihe minute prije, nego će San sklopiti ljudske oči, kad se Pjesnik bavi duhovnim temama, odlazi na samo njemu poznat daleki put, kad se iz bijelog astrala ne prepoznaje ništa, osim mirnog disanja i kad pjesnik zna, da je život raj, ali možda tek iluzija stvarnosti, ako se ne živi u ovome "sada".
 • Pjesnik me raznježio pjesmom "Lucija u meni", toliko toplim, a tako tužnim riječima opisao je jedan, naizgled, običan trenutak na plaži, ali ne na bilo kojoj plaži, a čitatelji će osjetiti tu nježnost kad pročitaju ovu prelijepu pjesmu
 • I shvatimo, kako je život dar, Božji dar, kojeg trebamo cijeniti kao najdragocjenije nešto, a i najkrhkije … da bi se stvarno shvatila ona Buddhina rečnica: "Život nije ništa više od kapi rose, koja drži ravnotežu na vrhu travke".

  Jadranka Varga, Zagreb, 24.6.2015.

 • RECENZIJA ZBIRKE PJESAMA "DOZIVAM TE", DAVORA JURETIĆA
 • Poslije svake iduće pročitane pjesme gospodina Davora Juretića, postajalo mi je sve draže što sam poslušao svoju intuiciju i bez razmišljanja prihvatio njegovu molbu da napišem svoje mišljenje o njegovoj knjizi.
 • Pjesnik se kroz svoje pjesme predstavlja čitateljstvu kao vrlo samosvjesna, produhovljena osoba, koja, usprkos brojnim dubokoumnim promišljanjima o visokim duhovnim sverama, ipak čvrsto ostaje na zemlji, što jasno pokazuje i dokazuje u svojim pjesmama, na sasvim drugačiji i originalan način, u mnogome različit od velike većine do sad napisanih pjesama i njihovih autora, koje čitatelja ne ostavljaju ravnodušnim i naprosto vas, kad ih pročitate, tjeraju na duboko razmišljanje, ali ne bilo kakvo.
 • To je razmišljanje o Ljubavi, kao svrsi postojanja - o Ljubavi, kao načinu života.
 • Čitajući o njegovim životnim događanjima koje opisuje u svojim pjesmama, o pjesniku se stječe dojam čvrstog i beskompromisnog borca za Ljubav i Istinu, koji zna i vjeruje u svoju pobjedu.Borca, koji shvaća da su pobjeda i poraz tek lekcije na putu života, te ih upravo na takav način promatra i shvaća, što nam daje jasan uvid u njegovu duboku unutrašnju mudrost i duhovno prosvjetljenje.
 • Ljubav, kao glavni motiv i misao vodilja, te glavna svrha i smisao postojanja, proteže se kroz sve njegove pjesme, poput Arijadnine niti poklanjajući tračak nade izgubljenima u tami, pokazujući im put do spasa.

  Damir Maras, Crikvenica, 11.07.2015

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Dozivam te ", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juretic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 
 
Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Digitalnu knjigu "Svijet okrenut naopako", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
   
 • SVIJET OKRENUT NAOPAKO
 • Što reći za nadolazeće naše životne događaje nego da ih doživljavam drugačije od onog što bi želio. Stoga i naziv ovoj knjizi: „Svijet okrenut naopako". Jer rock zvijezda ne umire od alergije nego od HIV-a, jer mom prijatelju Bambiju moram reći i odbiti njegov prijedlog da idem ratovati u Ukrajinu, a i odbijam nagradno tetoviranje jer ga se bojim i jednostavno ne priliči mojim godinama i mome svjetonazoru. Zato, evo nekoliko citata:
 • „Tko kaže da se baš ništa ne događa u našim životima i da svakodnevno doživljavamo nekakvu pustinju. Pa i Isus Krist je bio 40 dana u tom stanju i zar sve to ne nazivamo razdoblje pustinje. Možda je kod nas problem što to naše razdoblje pustinje predugo traje, duže od tih 40 dana i što nismo ovladali tom našom pustinjom. Nismo joj dali adekvatan smisao, nismo se obnovili i nismo iz nje izašli zreliji i pametniji. Stoga, ono što nakon razdoblja pustinje slijedi događa nam se s razlogom. Tražimo značenje za te događaje, ali ih baš i ne nalazimo. Neobjašnjivi su nam i osjećamo ih kao nekakvu nepravdu, a tako bi htjeli znati značenje svakog događaja u našem životu. Stoga smo u raznim iskušenjima, u onima koje sami biramo, ali i onima koje nam dragi Bog udijeli. Stoga živimo u stalnoj patnji i nepravdi i imamo dojam da je nad nama katastrofa ili da će se nešto katastrofično dogoditi. Pitamo se zašto nas svevišnji kažnjava, pa jesmo li mi to zaslužili ili nismo?
 • Htjeli bi znati zašto, kako i zbog čega nam se nešto događa u životu. Mi to i nismo htjeli i željeli, a ipak nam se događa. Pa zar nije Bog stvorio dobar svijet i dobra životna pravila, a mi ljudi to nismo znali iskoristiti i neprestano sijemo zlo. I zašto nas on ne štiti, nego nas stalno iskušava u dobru i zlu? I dokle će sve to trajati? Do kraja našeg života ili malo ranije? Kako ćemo mu stoga vjerovati kad on nama ne vjeruje da smo mi u principu dobra i uljuđena bića? I neće li nas sve to pokolebati u vjeri i dobrom ponašanju? I zašto Bog šuti i ne odgovara nam na naše molbe i naša zapomaganja? Sve nas to zbunjuje, a mi tražimo utjehu i snagu da sve to izdržimo, doživimo i preživimo. Netko s više, a netko s manje uspjeha. I da ne duljim oko svega toga, u moj period pustinje ulazi jedan telefonski poziv, koji kaže:
 • „Dobili ste besplatnu mogućnost da se tetovirate u našem studiju za tetovažu pod imenom „Tattoo". Jeste li zainteresirani i kada bi mogli doći? Jeste li za termin u četvrtak u 12 sati. Jeli vam to odgovara ili vam odgovara neki drugi termin?"
 • I tako sam ja utrapio svoju nagradu. Nisam ni mislio da će to biti tako lako. Ja o mojoj ženi još uvijek mislim da je pristojna, brižna, dostojanstvena i odgovorna osoba, ali ona to više nije. Tko zna u što se premetnula i tko zna gdje će si dati izraditi tetovažu. Kažu da kada se žene sretnu, prvo što čine, jedna drugu razgledaju, otkrivaju gdje je koja dobila salo ili celulit i zatim se jedna drugoj u sebi smiju. Takva je i moja bivša žena i bojim se da možda ne bude i neugodna, pa me ponovo nazovu ovi iz studija „Tattoo".

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Svijet okrenut naopako", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic16.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Poremećaj intelektualnih i kognitivnih sposobnosti kod psihički traumatiziranih ratnih veterana", Slobodana Pavlovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • POREMEĆAJ INTELEKTUALNO - KOGNITIVNIH SPOSOBNOSTI KOD PSIHIČKI TRAUMATIZIRANIH RATNIH VETERANA
 • Rukopis pod naslovom "Poremećaj intelektualno - kognitivnih sposobnosti kod psihički traumatiziranih ratnih veterana" autora Slobodana Pavlovića, obuhvata 108 kartica teksta organizovanog u 30 poglavlja sa devet slika, jednom tabelom i listom upotrebljenih referenci.
 • Tekst je logično raspoređen i uklopljen u dvije velike cjeline koje bi mogli označiti kao (1) sumarni teorijski pregled neuropsihološkog pristupa funkcionisanju centralnog nervnog sistema u oblasti intelektualnih i kognitivnih procesa i (2) istraživački dio u kojem su prikazani odgovarajući dijelovi vlastitog istraživanja koje je autor proveo u okviru svoje doktorske disertacije "Kognitivno-emocionalne promjene kod ratnih veterana sa razvijenim PTSP nakon rata u Bosni i Hercegovini"(2003).
 • U uvodu su sadržane osnovne naznake problema obrađenih u knjizi i razlog izbora predmeta proučavanja, koji autor vidi u činjenici da su donedavno bila vrlo rijetka neuropsihološka istraživanja fiziološke podloge nastanka intelektualnih i spoznajnih teškoća u toku posttraumatskog stresnog poremećaja .
 • Pošto autor želi da podrobnije ispita vezu između ispoljenog PTSP i funkcija centralnog nervnog sistema, sljedeća poglavlja (3. do 17.) predstavljaju prikaz pojedinih dijelova mozga i njihovih uloga u odvijanju složenih procesa i svakodnevnih ponašajnih aktivnosti, uz naglasak na poremećajima koji nastaju prilikom njihovih oštećenja i disfunkcija.
  Poglavlja 10.,11. i 12. predstavljaju razmatranje o vezi između intelektualnog i kognitivnog funkcionisanja (kako nesmetanog tako i poremećenog). Najviše pažnje posvećeno je pamćenju kao izuzetno složenoj i važnoj kognitivnoj funkciji. Naredna tri poglavlja se bave predmetom koji predstavlja osnovnu teorijsku podlogu za istraživački dio rada. Prikazana je neurobiologija posttraumatskog stresnog poremećaja i novija istraživanja i saznanja o odnosu PTSP i pamćenja.
 • Drugi, dio rada ( poglavlja 19.-30., u priloženom rukopisu) posvećen je rezultatima autorovog opsežnog istraživanja intelektualnog funkcionisanja i poremećaja pamćenja kod ratnih veterana u Bosni i Hercegovini u poslijeratnom periodu.
 • Detaljno je prikazano istraživanje i interpretirani su rezultati neuropsihološkog testiranja velike grupe ratnih veterana nekoliko godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini. Iako su tokom rata gotovo svi sudionici u istraživanja bili izloženi izrazito traumatičnim iskustvima i nose posljedice tih psiholoških trauma, nisu kod svih ispoljeni simptomi PTSP. Upravo to je dalo mogućnost autoru da izvrši upoređivanje karakteristika intelektualnog i kognitivnog funkcioniranja veterana sa i bez manifestovanog posttraumatskog stresnog poremećaja.
 • Da bi uspješno izveo svoj ambiciozni projekat, dr. Slobodan Pavlović je morao da obavi impresivan klinički psihološki rad testiranja, prikupljanja i obrade podataka od grupe 300 ratnih veterana i, posebno, individualnog neuropsihološkog ispitivanja 50 sudionika iz grupe ratnih veterana sa jasno ispoljenim posttraumatskim stresnim poremećajem.
 • Sakupljen je veliki broj testovnih podataka o različitim aspektima kognitivnih i intelektualnih funkcija, odnosno o nizu disfunkcionalnosti koje su znatno izraženije kod ratnih veterana sa ispoljenim PTSP nego kod onih bez manifestnih simptoma tog poremećaja.
  Rezultati ovog istraživanja uvjerljivo izvještavaju o dugoročnom razarajućem djelovanju PTSP na intelektualno i kognitivno funkcionisanje ratnih veterana. Nalazi koje je autor izložio u ovom djelu, u skladu su sa rezultatima dosadašnjih istraživanja u svijetu i sa nalazima rijetkih neuropsiholoških ispitivanja kod nas.
  Knjiga je pisana jednostavnim i čitljivim jezikom, uz upotrebu razumljive terminologije i standadnih naziva, tako da je tekst moguće lako pratiti. Autor koji je klinički psiholog sa ogromnim iskustvom, unio je i primjere iz vlastite prakse, i da je takvih priloga više, to bi predstavljalo značajan dodatni kvalitet ove knjige.
 • Čitalac koji traži uvijek najnovije podatke u oblasti koja ga zanima, može se osjetiti pomalo uskraćenim, jer je tekst samo djelimično prerađen dio autorove doktorske disertacije pa, iako je prošlo desetak godina od dovršenja opisanog istraživanja, u knjizi nisu zastupljeni neki noviji pristupi i odgovarajuće reference (naprimjer neka istraživanja sa ratnim veteranima koje je provela doc.dr. M.Koso-Drljević).
 • Dva dijela knjige (koje bi, kao što je rečeno, mogli označiti kao teorijski i istraživački) prilično su uravnoteženo ukomponovani u ovom radu.

  U Sarajevu, 26.11.2014. prof.dr. sc Renko Đapić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Poremećaj intelektualnih i kognitivnih sposobnosti kod psihički traumatiziranih ratnih veterana", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pavlovic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Povijesna lutanja", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RIJEČ AUTORA
 • Knjiga ''Povijesna lutanja'', koja se predstavlja hrvatskom čitateljstvu, zbirka je manjih eseja iz naše političke povijesti.
 • U tom smislu ona predstavlja jedan element u ukupnom ciklusu radova, koji su se odnosili na spomenutu tematiku, a koji su objavljeni na portalu www.digitalne-knjige.com u Zagrebu, prije svega usrdnošću i razumijevanjem glavnoga urednika i izdavača gospodina Grbac Nenada.
 • Znači, ova knjiga promatra događaje, koji su imali manje ili više izravnih dodira sa ratnim stradanjima u vremenu Domovinskoga rata sa referencijama na aktualna zbivanja.
 • Također se jedan dio ovih predstavljenih eseja odnosi na političke događaje vezane za takozvanu hrvatsku frakciju iz vremena neposredno pred rat i za vrijeme priprema za njega u doba, koje je poznato kod nas kao ''hrvatska šutnja'', iako je istina da smo prilično lamatali tih godina pa ova sintagma jednim dijelom ne odgovara punoj istini.
 • Ali je istina i da smo lutali u našim potragama za najboljim političkim solucijama kako bi se izbjegao bratoubilači rat i stradanja nevinih ljudi diljem čitave Hrvatske pa sam naslov sugerira o kakvom je političkom profilu riječ, kada se pitamo o djelovanju frakcije o kojoj je riječ.
 • I to je lutanje bilo svakodnevno, to je bila naša manira, da su naša praktično-politička stajališta zavisila u najvećoj mjeri od kurentnih globalnih političkih konstelacija kao i od njihove refleksije na domaćim pitanjima.
 • Prema tome, mi nismo rigidno pristajali na već unaprijed definirane okvire političkog i partijskog poduzimanja.
 • Odatle naša lutanja hrvatskom političkom scenom, ali svagda sa velikim osjećajem odgovornosti za buduća vremena i vremena, koja neposredno nadolaze poput velike vode što preko noći raste i koja može za sobom odnijeti čitave narode.
 • Ali lutanja su bila i teoretske prirode u našim nastojanjima, da dadnemo jednu konzistentnu i zadovoljavajuću socijalnu i političku teoriju, koja bi odgovarala potrebama povijesnog trenutka i koja bi predstavljala novum u odnosu na stara stajališta i poglede.
 • Nema nikakve sumnje, da su se naša teoretska nastojanja razlikovala od stajališta, koja su bila dominantna i općeprihvaćena od strane Partije, jer nisu više odgovarala zadacima vremena, koje je stajalo pred sasvim drugačijim i novim izazovima.
 • Na žalost, mi smo napustili političku scenu, ali sa imenom i dubokim uvjerenjem, da kurentne političke snage u nas ne zadovoljavaju potrebe novog vremena, koje je nosilo sasvim drugačije stvaralačke inicijative naspram barbarizma nacionalnih kultura, koje su jedino još u ratu vidjele rješenje velikih nacionalnih pitanja.
 • Vrijeme je, međutim pokazalo, da danas imamo samo satisfakcije i ništa više, ali i to da imamo čist obraz pred ljudima, kojima smo godinama polagali račune.
 • Autor, Adelaide 19.2.2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Povijesna lutanja", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic27.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "123.... Mi već znamo brojiti", Zlatka Šporera, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • 123.... Mi već znamo brojiti
 • Digitalna slikovnica "123... mi već znamo brojiti" Zlatka Šporera edukativnog je Karaktera te je namjenjena onim najmlađima, koji se tek trebaju upoznati s osnovama matematike odnosno računanja, zbrajanja i oduzimanja.
 • Svi koji prate portal digitalne.knjige com primjetiti će da je već objavljena ista ta slikovnicu no s drugačijim ilustracijama. Ipak s obzirom da se slikovnice rade i objavljuju zbog djece i da bi se djeci mogao dopasti i drugačiji vizualni doživljaj iste slikovnice odlučili smo objaviti i ovo prvo izdanje slikovnice "123... mi već znamo brojiti"
 • Ne smijemo zaboraviti ni napomenuti da je to prvo izdanje slikovnice ilustrirao Ninoslav Kunc
 • Edukativni film povezan s slikovnicom 123.. Mi već znamo brojiti moći ćete pogledati na sljedećem linku:http://digitalne-knjige.com/oxwall/video/view/83

  Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "123.... Mi već znamo brojiti", Zlatka Šporera, dostupna i u PDF i Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/sporer12.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Rješavaj igrajući se", Zlatka Šporera, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • O SADRŽAJU
 • Ovdje sam objavio dio priloga iz matematike koje sam svojevremeno pisao za zabavno-poučni list za djecu Smib pod raznim naslovima kao: Vesela matematika, Rješavaj igrajući se, Naučimo gledati i razlikovati i sl.
 • Riječ je o upoznavanju nekih elementarnih matematičkih pojmova kao što su: prirodni brojevi, redni brojevi, broj nula, veza zbrajanja i oduzimanja, prepoznavanje geometrijskih likova i tijela itd. Pritom svaka stranica u knjizi čini malu zaokruženu cjelinu i veliki broj ilustracija koje su načinili vrsni likovni umjetnici: Nedeljko Dragić i Ninoslav Kunc i koji pomažu djeci u lakšem upoznavanju navedenih pojmova.
 • Ukoliko korisnik ove slikovnice raspolaže i koristi se i internetom za upoznavanje navedenog gradiva može gledati i dva kraća filma koji se također bave ovim gradivom a to su filmovi: 1,2,3 mi već znamo brojki i Upoznajmo geometrijske likove i tijela. Filmove možemo dobiti ako na Googleu upišemo:
 • You Tube Zlatko Šporer didaktička pomagala.
 • Nadam se da će se pomoću ove knjižice i navedenih filmova korisnici pomalo zabaviti i ponešto naučiti.

  Zlatko Šporer

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Rješavaj igrajući se", Zlatka Šporera, dostupna i u PDF i Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/sporer11.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32
  
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
  
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
  
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka... 
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32