width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (pet godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od četiri stotine pedeset digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost", "Istorija filozofije","Pučko otvoreno učilište Velika Gorica".
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije osam godina. U to vrijeme objavili smo više od 400 naslova, a bilježimo i više od 10 050 000 posjeta i 574 000 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 17.06.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Lanterna plinska", Vjekoslava Majera.
 • Dana 28.06.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Svjetlost duha", Anđe Jotanović.
 • Dana 03.07.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dnevnici - 4.dio", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 10.07.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Argentinski tango", Borisa Golića.
 • Dana 19.07.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Sjećanje na Omfalu", Miroslava Pelikana.
 • Dana 24.07.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Prikazi i posvete", Ive Mije Andića.
 • Dana 01.08.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Suvremeni hrvatski realizam", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 15.08.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "More", Olinka Delorka.
 • Dana 21.08.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Suština stvarnosti", Tonija Begića.
 • Dana 04.09.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kapi rose", Anđe Jotanović, Željke Košarić – Safiris, Tanje Repinac, Jadranke Varga i dr. Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 18.09.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Zagrljaj umirućeg leptira", Kristine Koren.
 • Dana 20.09.2017. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 25.09.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Na braniku života", Anđe Jotanović.
 • Dana 25.09.2017. Ukupno je preuzeto 574 000 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Na braniku života", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora i recenzije knjige:
 • RIJEČ AUTORICE
 • Poštovani čitatelji, nemojte otvarati ovu knjigu pjesama. Ne, nemojte! Na početku ove knjige slijedi odricanje od samih sebe, od dvojnosti naučenih formula koje nas obilježavaju kao niža bića nedostojna, da sami određuju svoj život. Ovakve pjesme nikad niste čitali, to ogorčena duša kroz pjesmu kaže: "dosta je bilo! Sada ja stvari uzimam u svoje ruke i slažem svoj život onako kako mislim, da je najbolje za mene pa tek onda za moju obitelj, okolinu, društvo i kolektivnu svijest planeta Zemlje."
 • U ovim pjesmama duša upire svoj pogled u sve kutke unutarnjeg i vanjskog svijeta, ona je kraljica majka svih bića i prirode koja je okružuje. Ne, ne otvarajte ovu knjigu ako ne želite biti kraljice i kraljevi svog života i obraniti taj svoj život od negativnog suda zemaljskog svijeta!
 • Ova knjiga je za hrabre, poštene, pozitivnosti naklonjene i dobre ljude koji svoje živote kreiraju po svom iskustvenom znanju, svijesti i savjesti. Hvala vam što svojim životom svjedočite ove ljudske vrijednosti.
 • Ovo je po redu moja dvanaesta knjiga, sedma knjiga pjesama, sa kojim se moja duša usklađuje sa vanjskim i unutarnjim svijetom. Hvala Bogu, koji me je samilosno pogledao i pokazao mi put preobrazbe u čovjeka dostojnog ravnopravnosti, samopoštovanja, samopouzdanja, spoznaje života kroz osobna životna iskustva. Hvala životu, što me je osposobio da mijenjam ono što mogu promijeniti i prihvatim ono što ne znam i ne mogu promijeniti.
 • Svima vama hvala koji ipak odaberete pročitati ovu knjigu sa razumijevanjem, prihvaćanjem i poštovanjem iskustava koja su me oplemenila, da budem bolji čovjek danas, nego sam bila jučer.
 • Sretno vam bilo sučeljavanje s odricanjima od formula koje nas drže u zarobljeništvu osobnih i grupnih uvjerenja.
   

  Anđa Jotanović, 10.09.2017. Rijeka

 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "NA BRANIKU ŽIVOTA" ANĐE JOTANOVIĆ
 • Živjeti svoj život, taj život prepun jednostavne kompliciranosti, to je ono što čitam u Anđinim pjesmama, to je ono što doživljavam u njenim stihovima.
 • I u tim stihovima vidi se blistavost njene duše koja svojim duboko jednostavnim riječima poziva na promišljanje o ljudskom životu, a to je Anđina vječna inspiracija: život, u svojoj punoći i praznini, u svom bogatstvu siromašnog duha ili u svom siromaštvu bogatog duha - život, koji će uvijek blistati u Anđinim stihovima i podsjećati me, zašto volim čitati stihove ove divne pjesnikinje i zašto volim biti u njenom životu.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 10.09.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic9.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Zagrljaj umirućeg leptira", Kristine Koren, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Srebrna prašina koju je bacila nad nebeski svod
 • Čitajući po ciklusima zbirku poezije Kristine Koren, otkrila sam novi svijet. Njen svijet.
 • Njenu osobnost u sasvim drugačijem svijetlu. Srebrna prašina koju je bacila nad nebeski svod satkala je široku lepezu za profinjene, blage ruke. Spojila njen lik s njenom lirikom i dobila jednu novu putanju u čijoj se srži pronalazi blagost naspram svih nevolja i svih tuga koje je jednostavnom riječju prosula kroz pjesme povezane naslovom "Zagrljaj umirućeg leptira".
 • I nije slučajnost da redoslijed ciklusa ide baš ovako:
 • -Blagoslov
 • -Grijeh
 • -Pokora
 • -Ponovno rođena
 • Ona sasvim stvarna poput feniksa ili često začahurena poput leptira uvijek iznova pronalazi snagu kroz ljudskost, kroz sagledavanje istine i kroz molitvu. Svaka pjesma nas tjera da nutarnjim porivom čujemo otkucaj srca, izmami suzu i kroz vapaj nas miri s nekim novim i ljepšim sutra.
 • Poput djevojčice koja sjedi na livadi prepunoj procvalih tratinčica ona plete vijenac za sve nas pa čak i za one nerođene, za ostavljene, za zaljubljene i poklanja nam naočale kroz koje bi često trebali gledati, kako tople osunčane dane tako i olujnu buru.
 • Služeći se nizom stilskih figura njene jednostavne, a izražajne metafore tvore poeziju koja se ne piše kada si snažan i jak, kada si sretan, nego kada si nemoćan. Tada ona, unutar sebe, započinje s recitiranjem i pjevanjem i doživljava novo rođenje svakim novim izražajem. Jezična čarolija kojom se služi tvori prekrasne rime od parnih do unakrsnih preko obgrljenih do isprekidanih i obećavajuće zovu do samoga kraja ostavljajući na čitatelja neočekivan utisak.
 • Neću ovdje izdvajati ni jednoga stiha jer ovakva poezija kao najstarija vrsta književnosti podsjeća svakoga čovjeka na iskonsku bit i srž samoga početka, samoga bitka svega živoga što je stvoreno od svjetlosti.
 • Kristina se hrabro odrekla svih umnih stega i kodeksa i zato njene mnoge pjesme kao da su na početku stvaranja svijeta gdje se spaja stvarnost i iluzija.
 • Izvor ljepote je Ona u prkosu gdje svoju emocionalnu angažiranost ne posipa sladunjavim izražajem nego hrabrošću u kojoj leži htijenje, moć i potreba za novom snagom u otkrivanju nekog ljepšeg, osmjehom zagrljenog svijeta.
   

  Lidija Puđak

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koren8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kapi rose", Anđe Jotanović, Željke Košarić – Safiris, Tanje Repinac, Jadranke Varga i dr. Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige, koju je napisala Jadranka Varga, jedna od autorica i inicijator objavljivanja ove zajedničke zbirke poezije:
 • ZBIRKA POEZIJE - KAPI ROSE
 • Dragi moji čitatelji, nakon 1. zajedničke zbirke "POEZIJA SVEMIRA" koju smo napisali: Željka Košarić-Safiris, Jadranka Varga i dr Zlatan Gavrilović Kovač, u ovoj drugoj zbirci "KAPI ROSE" dobili smo još dvije www.magicus.info prijateljice, pjesnikinje i drage prijateljice Anđu Jotanović i Tanju Repinac, koje su svojim prelijepim stihovima dale jedan poseban osjećaj i duh svjetlosti ovoj zbirci naše poezije koju zajednički predstavljamo, svatko na svoj način i svatko sa svojim izborom pjesama.
 • Naslov ove naše 2. zajedničke zbirke "KAPI ROSE" smislio je dr Zlatan Gavrilović Kovač pa sam i napisala jednu pjesmu pod tim naslovom "Kapi rose", a ta pjesma je i posveta ove naše zajedničke knjige.
 • U ovoj 2. zajedničkoj zbirci predstavljam potpuno nove pjesme, većinu pisanih u kratkoj formi, a za razliku od mojih dosadašnjih pjesama koje su bile duže, ove su mi drage, jer prvi puta zadržavam misao u kratkoj rečenici, zadržavam i sebe u kratkoj formi bez puno raspisivanja i opisivanja pa mislim da ću i tim kratkim pjesmama uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja.
 • Od 15.07.2014., otkad sam čula Njegov glas i Njegove poruke, Isus je moj najbolji prijatelj i Njemu predajem moj duh, život i život moje male obitelji, Njemu sam pisala neke stihove u zadnjoj samostalnoj zbirci "Tajna bijelih snova", a u ovoj sam nastavila sa par pjesama.
 • I nije slučajno, da baš danas, 3 godine nakon toga, pišem ovu riječ autorice, samo sam sjela za kompjuter i nastale su ove riječi kojima zahvaljujem svom najboljem prijatelju Isusu što me i dalje čuva, vodi moj duh u svom Svetom Duhu i vodi moj život onim putem kako je On to namijenio.
 •  Jadranka Varga, Zagreb, 15.07.2017.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kapirose.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Suština stvarnosti", Tonija Begića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • IZMEĐU LJUBAVI I ZLA (Toni Begić: "SUŠTINA STVARNOSTI")
 • U našim turobnim vremenima, kada je "opredmećeni" svijet, pun reklama i senzacija, zaglušio svijet duše, valja pohvaliti svaku aktivnost pisanja - pokušaj da se nutrinom odupremo vanjskom. Kada je o poeziji riječ, mnogo je pjesnika "opće prakse" (onih kojima poezija nije umjetnička profesija), koji mukotrpno plaćaju vlastite naklade ne bi li na tržištu, otrovanom trivijalnostima, probili barem tunelčić do čitatelja. Među takvima je i Toni Begić, autor zbirke Suština stvarnosti, pjesnik koji tek ulazi u svijet poezije, ali i taj ulazak valja popratiti recenzijom, dati podršku autoru kojem je iskrenost "pogonsko gorivo" za pisanje pjesama, koji, drugim riječima, piše "iskustvenu" poeziju, odnosno koji želi naprosto oriječiti svoju nutrinu.
 • U ciklusu Begićevih mračnih pjesama subjekt se potpuno gubi, ispijen zlim svijetom od kojega su odustali i Bog i vrag - on stoga prkosno ubija u sebi nadu, vjeru, u destruktivnoj zbilji postaje autodestruktivan, poništava i vlastito postojanje, pretvarajući se u sjenu što samo čeka da se raspline u svršetku svijeta. To je kataklizmička poezija, u kojoj subjekt nije zaokupljen samo vlastitom intimnom, nego civilizacijskim apsurdom, odnosno sveprisutnom nepravdom, silom, snagom jačega pod lažnom zastavom demokracije.
 • Tek ponegdje zaiskrit će sjećanja na izgubljenu ljepotu, kao u pjesmi Stvarnost jednog homo sapiensa, a u pjesmi Na putu za… u magli na mostu izrodit će se svijet raplesanih duhova i probudit će se Sunce, no sve će ostati vizija poslije koje će se, kao i uvijek, osamljeni subjekt stropoštati u zbilju i opet dokinuti i smisao snova. Begićeve pjesme iskazuju moć stvarnosti i nemoć iluzija, snagu nepravde i slabašnost pravde, ludilo makrokozmosa i krhkost mikrokozmosa, u kojemu subjekt traži posljednje sklonište pred opću uzbunu. Ne ostaje više ništa osim vapaja, upućenoga kome, čemu? Adrese nema, stoga je muka još teža, još veća.
 • Begić ipak ne gubi nadu - vjeruje u tragove ljudskosti, u krijesnice na crnoj podlozi, pa stoga njegova poezija nije posve utonula u sumrak i sjene, ona je više sjetna, a sjeta se "lomi" između razočaranja u blage nade u neko bolje mjesto ljudskog opstanka.
 • Stoga je Begićeva poezija opjevavanje svijeta u kojemu više nema pjesme, to je zaneseno sviranje bez zvuka, slikanje bez boja. U pustoj zemlji svejedno ostaje poriv za poezijom, koja jedna dokazuje da je duša, svemu unatoč, još uvijek živa. Begiću preostaje da u tom opustjelom svijetu i dalje diše kao pjesnik, da iskoristi svoje potencijale i svoje lijepe misli u ružnoj zbilji i dalje ovija u stilske figure.
   Lada Žigo
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/begic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "More", Olinka Delorka, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Olinko Delorko je hrvatski književnik, proučavatelj usmene književnosti i prevoditelj (Split, 30. I. 1910 - Zagreb, 18. II. 2000). Diplomirao slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1935. Kao srednjoškolski profesor službovao u Zagrebu 1937-50., a 1950-75. radio u Institutu za narodnu umjetnost. S B. Livadićem uređivao Hrvatsku reviju (1943-45).
 • Kao proučavatelj usmenoga stvaralaštva, stručnim i znanstvenim radovima surađivao je u mnogim znanstvenim izdanjima, a priredio je i nekoliko zbirki usmenih pučkih pjesama. Studije i članke o hrvatskom usmenom pjesništvu skupio je u knjizi Zanemareno blago (1979). Autor je i antologija Hrvatska moderna lirika (s D. Tadijanovićem, 1933.) Talijanska lirika (s A. Nizeteom, 1939.).
 • Delorkovo pjesništvo temelji se na hrvatskoj impresionističkoj tradiciji uz specifičan izraz u duhu romanskoga, u prvom redu talijanskog pjesništva. Izvornost izraza očituje mu se u zvučnosti stiha, nijansiranju boja te muzikalnim i ritmičkim vibracijama versa. Kratka proza sabrana mu je u knjigama Zgode poremećene sreće (1942.), Otimanja zaboravu (1988.) i Dnevnik bez nadnevaka (1996.). Kao prevoditelj istaknuo se prijevodima djela Michelangela, F. Petrarce, Dantea i A. Panzinija.
 • Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1999.
   

  U Zagrebu 15.07.2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "More", Olinka Delorka, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/delorko.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Suvremeni hrvatski realizam", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • ZAHTJEV ZA ŽIVOTNOM ISTINOM
 • Hrvatskom čitateljstvu se predstavlja jedno 20tak literarnih eseja ili literarnih osvrta na književne radove koji su u proteklim godina objavljeni na portalu http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php iz Zagreba. Svi ovi radovi pripadaju uglavnom suvremenom hrvatskom realizmu koji se znatno razlikuje od klasičnog naravno i zato, jer je hrvatska zbilja puno drugačija od one od prije 120 godina, ali postoje neke poveznice koje su im zajedničke, a to je prije svega zahtjev da literatura izražava realne životne tendencije kao i zahtjev za životnom istinom.
 • Pjesništvo realizma ne poučava drugačije, nego što to čini sam život putem samih životnih zbivanja. Pri tome nema nikakve razlike između realnog zbivanja i onog koje to nije, ali se u načinu pjesničkog formiranja materijala očituje razlika između realnosti i fikcije. Zato što stvari tako stoje, možamo govoriti da postoji tako nešto kao što je suvremeni hrvatski realizam. Ovaj pravac ne znači ništa drugo, nego zahtjev za životnom istinom koja se izražava kroz mnoge pojedinačne događaje kao što su konkretna životna zbivanja, konkretni likovi koji trebaju po mogućnosti djelovati isto tako stvarno kao i stvarni likovi. Sa tim zahtjevom realizam u hrvatskoj literaturi predstavlja jednu zdravu tendenciju nakon decenija srozavanja uslijed nametnutog fikcionalizma koji je hrvatsku zbilju uglavnom predstavljao u jednom nakaradnom izdanju.
 • Tako se hrvatska literatura koja je opisivala ljudsko zadržavanje u našim jazbinama, u našim krčmama, usred pijanstva, osjećala kao suviše opterećena našom stvarnošću, točnije kao suviše istinitom literaturom. Tako se smatralo, da je zahtijev za ljepotom onaj koji se suprotstvalja tendenciji ka životnoj istini, međutim smisao umjetnosti nije samo u tome da razveseljava zbog čega se onda govori o dopadanju umjetničkog djela, o prijatnosti i o uživanju. Smisao se umjetnosti iscrpljuje u tome da poučava, da otkriva i da nas čini mudrijima, jer istina u ljudskim okolnostima može biti i neprijatna. Ona nas čak može tištiti i mučiti, nekome može poremetiti životnu radost, a da i ne govorimo o onom pjesništvu koje pristaje na to da nas vodi po onome što je neprijatno i što je sramotno. Tako ono lijepo, do kojega nam je također stalo, leži u materijalu, ali i u pjesničkom formiranju i pjesničkom prikazivanju materijala tako da literatura može ostati u granicama umjetnički podnošljivog.
 • Tako na primjer generacije koje su nam prethodile slabo su podnosile životnu istinu u pjesničkom djelu, one su odbacivale materijal koji je odstupao od pravila javnog morala i pristojnosti u kojima su i sami živjeli. Naša generacija je u tom pogledu mnogo drugačija. Mi smo mnogo više realisti koji se probijaju kroz teme siromaštva i bijede tako da stalno raste naša sposobnost da se podnese ono što je realistično, a samim tim se povećala sposobnost pjesničkih djela da podnesu životnu istinu. Prema tome, pjesnik ne može govoriti o ljepoti, veličini, moralnoj visini i nježnosti, a da ne pusti da se pojavi i kaljuža života. Stoga je Hartmann u pravu kada kaže:
 • "Pjesništvo se nalazi pred zadatkom sinteze da primi u svoje forme relativni maksimum životne istine koji mu je potreban za njegov materijal, da bi mogao pustiti da se pojave dublji smisaoni odnosi (vrijednosti itd) ne remeteći umjetničku formu."
 • Koliko je to riješiv zadatak, to je zadatak samog umjetnika i ono se ne može podražavati.
   

  Zlatan Gavrilović Kovač,Adelaide, 28.6.2017

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic41.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Prikazi i posvete", Ive Mije Andića, predstaviti ćemo vam uz pomoć osvrta na knjigu:
 • PRIKAZI I POSVETE
 • Knjiga "Prikazi i posvete", Ive Mije Andrića, sastavljena je od osvrta ili prikaza na knjige koje je autor pročitao u navedenom vremenu i zapravo je logičan nastavak knjige osvrta po imenu "Čitačeva riječ", koje je objavljena 2013. godine.
 • Izbor knjiga za koje su pisani osvrti je mnogobrojan o čemu svjedoči i popis obrađenih djela:
 • Zijad Duraković: Nad obzorom, Stjepan Svedrović: Objava zemljanima, Nikola Baćo Vujnović: Mila, Simo Jokić: Pjesme za djecu, Elvira Ćemalović-Dilberović: Politički diskurs u BiH, Ivan Korponai:Exitus, Sabahudin Hadžialić: Kutija života, Savo Ilić: oda zdravlju i hodanju, Tomislav Supek: Hrvatska zanovijetanja 3, Josip Muselimović: Mostarski dragulji i druge priče, Cecilija Toskić: Fojnički
  krumpir i tirolske špargle, Sonja Škobić: Kuća okrenuta moru), Tomislav Supek: Hrvatska zanovijetanja 4, Žarko Milenić: Antador, Leonov učitelj, Anto Stanić: Pjesme od A do Ž, Valerio Orlić: Poetski manifest, Tomislav Supek: Hrvatska zanovijetanja 5, Jasmina Bukva: Ko je ko u aforizmu, K Brkić i Đ Vidmarović: Mojom Moslavinom, Grujo Lero: Život piše aforizme - zbornik , Rapko Orman:
  Samo da svane, Jevgenij M'Art: Grad bez vremena, Ivan Cvetanović: Raspeće kruga, Ma Kai:Odjeci srca, Muniam Alfaker: Oblak u bijegu i druge pjesme, Zlatomir Borovnica: Garavi sokak - zbornik, Abdurahman Halilović Ahil: Glavom kroz zid, Anto Stanić: Život ispostavlja račune, Aloj Pavlović: Kul vrajer - priče…
 • A, na kraju knjige nalaze se i "Zapisi s posvetom", u kojim se autor knjige Ivo Mijo Andrić oprašta s svojim preminulim prijateljima, pjesnicima i književnicima i o svakom od njih progovara još koju riječ i otkriva nam neke manje poznate detalje.
 • Tu su redom spomenuti: Krešimir Šego, Atif Kujundžić, Zoran Jovanović Neven, Ahmet Ahme Bašić, Ivo M. Tomić,
 • Iz tog dijela izdvojili bi smo i autorovo razmišljanje o Bosni i Hercegovini u osvrtu na djelo Ive M. Tomić: NERASKIDIVI BOSANSKI NODUS.
 • Bosanski nodus jeste zamršen i zapetljan i teško ga je razriješiti ratom. Pokušavali su to stoljećima razni osvajači i "dobročinitelji". I sabljom i mačem i kuburom i modernom strojnicom. I topovi su po Bosni tukli, ali je nisu dotukli. Ni nju ni njezin duh. Duh bosanstva koji je iznad duha svakog pojedinog naroda u Bosni i Hercegovini. Hoće li se naći neki novi Aleksandar Veliki da presiječe taj
  neraskidivi bosanski nodus koga povijest poznaje kao gordijski čvor, pokazat će vrijeme koje je pred nama i neki drugi ljudi koji će tek doći na ovaj vazda zamršeni svijet.
 • Ne oni koji oružjem raspliću prošlost, već puno mudriji i bolji od njih.
 • A, da bi saznali više potrebno je samo preuzeti i pročitati knjigu.
   

  U Zagrebu 13. 07. 2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric12.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Sjećanje na Omfalu", Miroslava Pelikana, predstaviti ćemo vam uz pomoć osvrta na knjigu:
 • Sjećanje na Omfalu
 • Mnoge knjige i pjesme pjesnika Miroslava Pelikana povezane su s mitologijom.
 • No, upitajmo se što je to mitologija?
 • Odgovor je jasan. Mitologija je metafora stvarnosti koju su koristile generacije s namjerom da poduče, prenesu mudrost ili jednostavno daju odgovor na „ono nešto nepoznato". Mitologija je nekoć, kroz svoju univerzalnu poruku, dovodila ljude u sklad sa svijetom u kojem žive.
 • Zašto baš Grčka mitologija?
 • Grčka mitologija sastoji se od legendi (mitova) o bogovima i herojima, a korijen joj je u vjerovanju starih Grka. Grčki bogovi izgledali su kao ljudi, imali vrline i mane kao ljudi, a od ljudi razlikovali su se ponajviše po tome što su bili besmrtni. No, ono što pjesnika Miroslava Pelikana najviše privlači je upravo činjenica da su Grčki bogovi imali sve mane i vrline kao i ljudi. I možda upravo zato i kaže:
  Gdje je znak jahača vjetra, goniča?
  Okrećeš se, ostavljaš trag u pijesku
  Kraljevnin, lak
  Vladarico male vlasti u ljubavi
  Voda te iznenada sustiže

 • Upitajmo se i zašto nam je pjesnik odlučio i knjigu i neke pjesme nazvati po Omfali? Tko je ona zapravo?
 • Omfala (grč. Omphále), u grčkoj mitologiji, lidijska kraljica, kći kralja Jardana i žena gorskoga boga Tmola, od kojega je naslijedila kraljevstvo Lidiju. Poznata po jednoj zgodi iz Heraklova života. Kada je ovaj u napadu ludila ubio prijatelja i junaka Ifita, morao je, prema proročanstvu, služiti Omfali kao rob tri godine kako bi ozdravio od ludila. Omfala ga je prisiljavala da odjeven u ženske haljine sjedi do njezinih nogu, tka i prede, a ona je nosila njegovu lavlju kožu i toljagu.
 • Heraklo u Omfalinoj službi bio je čest motiv u antičkoj i potonjoj umjetnosti.
 • Jezgra mita govori o pradavnome matrijarhatu, a priča želi izvesti genealogiju lidijskih kraljeva od Omfalina i Heraklova sina Agelaja kao njihova pretka.
 • No, pjesnika kao da više zanima njena ljudskost, njeni osjećaji i njene strepnje:
  Ne nadaj se Omfalo,
  Pomorcu usnula oka
  Ne nadaj mu se ženo
  Željne kože pokreta njegovih
  Grubih i zaboravljenih

 • A, više o svemu moći ćete saznati samo tako da preuzmete knjigu, prelistate je ili pomno pročitate i otkrijete skriveno značenje svakog stiha.
 • I ne, nikako drugačije!
   

  U Zagrebu dana 16.07.2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Sjećanje na Omfalu", Miroslava Pelikana, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pelikan11.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Argentinski tango", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • I dalje ne znam ima li smisla negdje putovati, nešto tamo raditi ili biti turist, kad mi se tamo svašta negativno dogodi i događa? Shvatio sam da to uglavnom nije ništa lijepo i ništa ugodno. I to nije stvar mog izbora, nego moje nekakve nužnosti, svašta radim, samo da dođem do novaca i materijalnih mogućnosti za život. Inače bih i ja morao kopati po nečijim kantama i kontejnerima za otpad. Iako su gotovo svi moji vršnjaci u debelim mirovinama, ja to nisam, nisam se za nju zasluženo ili nezasluženo izborio, pa moram i dalje nešto raditi. A to nešto je čudno, da ne može biti čudnije. Pa sam tako išao u Buenos Aires mom nekadašnjem prijatelju Pedru Gonzalesu. Prethodno sam ponovo gledao film "Miris žene", s Al Pachinom i držim se njegove legendarne izjave da nema i ne smije biti grešaka u plesanju argentinskog tanga.
 • Uz put sam upoznao Chanell, moju gazdaricu koja me je učila i naučila argentinskom tangu. Pa sam upoznao i nekakvu ogromnu Indijanku Amorantu. Shvatio sam da niti su one bile zadovoljne sa mnom, a ni ja sa njima. Pa tako odlazim iz Argentine. I kud ću drugdje nego u Jeruzalem. Naime i ja želim doživjeti poznati "Jeruzalemski sindrom".
 • I ja želim bar na trenutak postati vjernik, Isus Krist, Ivan Krstitelj, Sveti Petar ili Majka Božja. Ali ništa od toga, tamo samo srećem nekakvog svećenika za Amerikance, koji mi je zgadio i vjeru i život. Međutim, to nije kraj svemu. Dolazim kući, a tamo me čeka totalna ovrha, nad svim što posjedujem. Moja bivša žena se zadužila kod zelenaša, kamatara i mafijaša, a meni je ostavila da to otplatim. Pa tako moram ići na put u Iran i riješiti tu situaciju.
 • Citat kada dobivam pismo iz Argentine u kojem me Pedro Gonzales poziva k njemu:
 • "I u sve to moje beznađe stiže mi jedno pismo iz daleke, ali nama prijateljske zemlje, Argentine. Nekad su tamo naši ljudi išli kopati srebro, a sada se više ni za to tamo ne ide. Naime, Argentina je od nekadašnje bogate zemlje, nerazumnom politikom, postala siromašna i kreditima opterećena zemlja. Nekad je bila deseta u svijetu po svom bruto društvenom proizvodu, a sada je 54. Tko zna tko ju je toliko zadužio? I naravno da mi piše Pedro Gonzales, a sa njim nikad nije bilo lako i nikad neće biti lako. On je prije trideset i više godina bio i boravio kod nas na nekoj svojoj AIESEC studentskoj praksi. Boravio je kod nas cijelo jedno ljeto i učio o prodaji. No nije ništa naučio, jer se vratio u Argentinu i nije ništa za nas učinio, nije ništa primijenio i prodao. Ustvari, nije ništa ni pokušao. Navodno je bio teško bolestan, a ja mislim da se njegova bolest zove lijenost. Lijeni ljudi izmisle na stotinu izlika da ne bi nešto radili."
 • Vraćam se razočaran iz Argentine i odlučujem za put u Jeruzalem:
 • "Pa sam tako pronašao taj put u Jeruzalem, do svetog Kristova groba i mogao bih si sam organizirati križni put i sve vezano uz to. Tamo već ima Kalvarija i Golgota, pa mi to neće biti teško. Posjetit ću tada i Golgotu, Križni put i Isusovu Kalvariju. To može i mora biti predmet mog zanimanja i mog hodočašća. Mogu si umisliti ili zamisliti da se to meni događa. I vjerojatno bih time riješio svoje nezadovoljstvo životom i stvorio bih si glatku životnu plovidbu, nekakav smisao i nekakvu svrhu života. Samo nije to tako lako. Ja sam naime u posljednje vrijeme baksuz, nesretan čovjek kojem po tim vjerskim pitanjima išta ili ništa ne uspijeva. Nekome uspijeva sa religijom, nekome sa znanošću, nekome sa biznisom, a meni u posljednje vrijeme baš ništa ne uspijeva ili nemam sreće ni u čemu. Jednostavno je to tako. Nakupilo se nekakve krivnje, nekakvih negativnih emocija i grijehova i tko zna čega već ne. Pa se kažnjavam i samokažnjavam."
 • Vraćam se i sa puta iz Jeruzalema, a kod kuće me čeka ovrha...
 •  

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Argentinski tango", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic27.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Dnevnici - 4.dio", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • I konačno, ovaj dio "Dnevnika" odnosi se na godinu 2007., tim povodom htio bih reći par riječi o karakteru našeg socijalizma koji se u svim svojim glavnim momentima jako razlikovao od ruskog modela. Ukoliko sve individue jednoga društva imaju iste potrebe i ukoliko imaju isto i ukoliko je drušvo stvarno proklamirana i ostvarena jednakost svih građana, onda se unekoliko može govoriti, da je socijalizam drutvo bez tržišta, novca i robe kako je to svojevremeno pisao Radomir Lukić.
 • To je kod nas bilo obuhvaćeno ruskim pojmom uravnilovke koja zapravo nikada nije bila naša stvarnost. Te su diferencijacije počele već u ratu s obzirom na razlikovanje oficirskog komandnog kadra od običnih vojnika ili partizana. To se očitovalo prije svega u količini duhana kojim se moglo raspolagati i osim prvih godina poraća, uravnilovka je uglavnom bila od svih napuštena. Sukob sa Informbiroom i naše odlučno i fundamentalno ne Staljinu 1948. godine uglavnom je značilo napuštanje tog modela uravnilovke, ali je istovremeno u našem slučaju značilo i napuštanje socijalističkog kursa razvoja.
 • Znači, to nije izmišljotina novog doba da su naime revizije uslijedile posebno nakon Hrvatskoga proljeća 1971. One su otpočele daleko ranije i nastavile se do u osamdesete godine što je konačno dovelo i do sloma starog režima. Od tada je i bilo primjetno vraćanje izvornom Marxu kako bi se opravdali novonastali socijalni uvjeti.
 • To su ti naši famozni "madeži socijalizma"'o kojima se u našoj partiji govorilo kao o nužnom zlu. Pri tome se naravno smetnulo s uma, da je glavna snaga socijalne diferencijacije kod nas odanost našem vođi i proklamiranoj ideologiji pa onda nije čudno, da se narodnim masama koje su u pravilu bile totalno obespravljene suprotstavljala partijska i vojna elita koja je plutala na zlatnim polugama, dok se trećina stanovništva prehranjivala i životarila na socijalnome dnu.
 • Znači, mi smo se značajno razlikovali od ruskog društva, ali je isto tako istina da su se mnogi, zbog beznađa u kojem se većina nalazila, odlučili na egzodus prema zapadnim zemljama tako da hrvatska migracija čini danas jednu od najvećih migracija na svijetu. Oni su, dakle, bili prisiljeni na migraciju iz ekonomskih razloga, ali naravno iniciranim političkim voluntarizmom partije na vlasti. Odatle i jedna filozofija u nas, da će nas migracija "skupo koštati", jer je uglavnom bila razumijevana kao neprijatelj socijalističkog društvenog poretka.
   Autor, Adelaide, 4.6.2017.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic40.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Svjetlost duha", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "SVJETLOST DUHA" ANĐE JOTANOVIĆ
 • Život u svojoj ljepoti obasjava ljudsku dušu darovanu nam od Svevišnjeg, a najsjajnije je ono što zovemo - svjetlost duha.
 • Ta "jednostavnost" naziva "Svjetlost duha" Anđine poezije zove na dublje zavirivanje u sve stihove koji su ovdje razasuti poput latica nježnog lotosovog cvijeta koji se u svojoj delikatnosti skriva u nepreglednim čudnim prostorima kao što i Anđini stihovi izviru iz nama ponekad teške stvarnosti pa mi se i čine poput latica nježnog lotosovog cvijeta: jednostavni, a duboki... delikatni, a ranjivi ... koprenasti, a teški ...
 • Mogla bih sad nabrajati puno toga, ali svaki put kad pročitam neku Anđinu pjesmu, obasja me divan osmijeh autorice i njene tople oči s umilnim glasom i čujem je kako recitira ovu divnu poeziju koja poziva na dublje promišljanje i života i stvarnosti i ljudi i religije i svakodnevnih naizgled nevažnih, a jako važnih ljudskih stvari.
 • Ne bih mogla napisati ništa drugo, osim da sam opet dobila lijepu priliku čitati sve ove pjesme, dok su još ovako u knjizi, iako smo ih objavljivali i na blogu, ali čitajući ih ponovo u meni se rađa jedan nov osjećaj, a to je koprenasto bijeli i lagan prozračan trenutak kad se težina života spaja sa osobnom odlukom - bit ću sretna, neću dopustiti negativnosti da zavlada mojim životom, to je moj izbor, a izbor me na kraju određuje, jer ono što izaberemo - sa time idemo dalje kroz život.
 • Anđine pjesme upravo i pozivaju na jedan izbor pozitivnosti, dobrote, jedne lijepe sveobuhvatnosti i da kroz "svjetlost duha" zavirimo i u naš duh te pronađemo našu osobnu svjetlost koja nas vodi prema univerzalnoj Svjetlosti.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja,Zagreb, 05.06.2017.

  RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ "SVJETLOST DUHA"
 • Ono što u pjesništvu tražimo i od njega zahtijevamo nije činjenična, nego životna istina, ali što to konkretno znači, nije lako reći iako taj problem svatko od nas prilično dobro razumije, jer i Pepeljuga u bajci i njeni golubovi koji joj pomažu, djeluju također životno istinito.
 • Iz ovoga već možemo otprilike vidjeti kako stvari stoje sa životnom istinom za razliku od činjenične istine i ona se sastoji iz vrlo određenog slaganja sa realnim životom, ali ne slaganja u nekom pojednačnom i neponovljivom individualnom momentu, nego u načelnom i ljudski bitnom i u onom što je ljudski tipično, u onome dakle što nije zajedničko svim ljudima već samo određenoj vrsti ljudi. Međutim, u pjesništvu mi nemamo samo posla sa tipovima, nego i s izvanredno individualnim pojedinačnim karakterima i već prema tome, izgledaju li oni životno istiniti ili životno neistiniti, oni su vrijedni našeg divljenja ili pak propasti.
 • Zahtijev za životnom istinom ide jako daleko, on se naime ne tiče samo osoba, tipova, karaktera, već isto tako situacija, konflikata i razriješenja, uzajamnog preplitanja načina djelovanja, konzekvenci i iznenađenja, uloge slučaja, sudbine i zle sudbine. Sve to mora biti životno istinito i ne samo to, čitava sredina u kojoj se odigrava radnja, kolorit, pozadina raspoloženja kao i životni stil lica koji čini prednji plan, naime stil njegovog vremena koji im je zajednički. Sve to dakle treba biti životno istinito, a kao takvo ono je drugačije od pjesničke fantazije koja prikriva bit svijeta.
   

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač,Adelaide, 05.06.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Svjetlost duha", Anđe Jotanović, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Lanterna plinska", Vjekoslava Majera, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Majer se u književnosti javio u doba prevlasti ekspresionizma, po završetku Prvoga svjetskoga rata (prvu pjesmu, naslovljenu Dan, objavio je 1919. u časopisu Luč), pa su u ranoj fazi njegova pjesništva vidljiva obilježja toga stila.
 • Svi važniji recenzenti Majerove poezije (Nikola Milićević, Tomislav Sabljak, Frano Alfirević, Nedjeljko Mihanović) naglašavaju dva konstitutivna tematsko-motivska elementa: socijalni i urbani. U socijalnim pjesmama obrađuje, narativnim i deskriptivnim stilom, društvene probleme, najčešće ljude s ruba društva.
 • U urbanim pjesmama pak motivi su njegova rodnoga grada Zagreba. Zbog zagrebačkih veduta, ali i drugih stilskih osobina. Majera se povezuje s Antunom Gustavom Matošem, pa se kaže kako je Majer potekao iz Matoševe škole, kako je nastavio Matoševu poetsku liniju.
 • Pišući o Majerovoj poeziji, književni kritičari i recenzenti uočavali su i pjesme nastale pod utjecajem velikog njemačkog pjesnika Rainera Maria Rilke-a, ali ih nisu podrobnije analizirali ni vrednovali kao njegove socijalne i urbane pjesme.
 • Iako se tu i tamo spominje mogući Rilkeov utjecaj na Majera, naš je pjesnik potpuno samosvojan i izvoran jer bi "pojam originalnosti postao neizvjestan ako umjetnik ne bi imao pravo raspolagati zakladom književne tradicije i ako bi se kao emancipirani stvaralački rezultat priznavala samo neponovljena kreacija" (Nedjeljko Mihanović).
 •  

  Borben Vladović (Vjekoslav Majer i reistička poezija)

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Lanterna plinska", Vjekoslava Majera, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/majer.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Dnevnici - 3.dio", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Ovaj treći dio Dnevnika obuhvaća godinu 2008. i tada je nastao ovaj zapis koji retrospektivno gleda na partijske prilike u Hrvatskoj neposredno pred slom zajedničke države. Dakle, povijesni događaji promotreni su sa jedne distanci od preko 20 godina i to je svakako omogućilo autoru, da sa većom jasnoćom i preciznošću razmotri najbitnije momente djelovanja tzv. hrvatske frakcije.
 • Pa mogli bismo reći, da je većina rukovodećih ljudi hrvatske partije bila out of date. Pored toga da čitav duh partije nije imao ama baš nikakve veze sa socijalizmom dakle proklamiranom ideologijom. Prevladalo je jedno stajalište da je sa socijalizmom sve gotovo, da je on pospremljen na smetlište historije kao jedan neprirodan otpad, da ne odgovara ljudskome biću, njegovoj prirodi koja je priroda nejednakosti, da je zastario, da je prevladan, da ljudi žele promjene, da nam je dosta bratstva i jedinstva, centralizirane i kontrolirane ekonomije, krađe deviza, srpske hegemonije i jednim dobrim dijelom taj je revolt bio opravdan.
 • Nagle promjene su nastale zahvaljujući djelovanju hiperinflacije koja je bila enormna, posebno od sredine '80.-tih godina, iako je bilo onih velikih naših ljudi koji su i tada istupali sa tezama kako je inflacija 5% psihološki, kako je uvijek tako bilo i da se ništa novog ne događa. Dakle, promjene u partiji Hrvatske dogodile su se kada su se već svi osvjedočili o nesposobnosti rukovodećeg kadra koje nije moglo izaći na kraj sa niti jednim relevantnim političkim i socijalnim problemom. Odatle i prezir prema premijeru Markoviću, jer njegov "konvertibilni dinar", bijaše sprdačina ukoliko se ima u vidu da za 50 milijardi dinara nije bilo moguće kupiti jedno jaje. Devizne rezerve NBJ su bile rasprčkane, tone zlata ove banke pokradene i podijeljene, ali je narod zato trgovao gomilama bezvrijednog papira. Pa to i jest jedna ironija našeg samoupravnog socijalizma, da se pozivao na narodno mnoštvo u isto vrijeme gurajući ga u bezdan bratoubilačkog rata.
 • Mi smo bili "pometeni" metlom kao posljednji otpad i bačeni u smeće kao hrvatska frakcija ustaškog profila jednim dijelom iz razloga silne ljubomore, a jednim većim dijelom iz razloga pomanjkanja racionalnog uvida u kurentne socijalne i političke prilike, jer se u partijskoj metafizici rukovodećih ljudi ništa bitnog nije događalo, osim tobožnjeg narastanja nacionalizama, a da se uopće nisu sagledavali uzroci eskaliranja konzervativnih političkih solucija.
   Autor, Adelaide, 25.4.2017.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic39.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Univerzalna ljubav", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzija knjige:
 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "UNIVERZALNA LJUBAV" PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ
 • Otvorenih očiju, dok nas san pokriva, krećemo putem sjene što nas je zvala, da vidimo kakav je život pastira, a kako možemo biti pastir, kad ne znamo što je to?
 • Crveno Sunce sna se smiješilo, snovi bez boja, bez vremena, glazba bez zvuka...
 • Je li bilo prije ponoći ili nakon nje, nepoznato je?
 • Noćna tmina je zgusnuto čekala u kutu, a sjena vodi do predvorja raja, jer s one strane postoje jedna vrata, kroz njih prolaze samo čista srca...čovjek zastane i pita se: "Je li moje srce tako čisto?"
 • Srce počinje jače kucati, kuca li od sumnje ili pitanja, zašto ga se to pita?
 • Sjena odvodi dalje dalje, pokazuje odgovor, a noćna tmina se pokreće iz kuta...
 • Odgovor stoji, blistav i jasan, zlatan i čist...na oltaru noći svijeća je dogorijevala, ugasila se...odgovor je stajao i dalje, srce se nasmiješilo.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 2.8.2016.

 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "UNIVERZALNA LJUBAV" PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ
 • Nalazimo se pred još jednom zbirkom poezije hrvatske pjesnikinje Anđe Jotanović. Ona nosi ime "Univerzalna ljubav" i kao što i sam naslov svjedoči, riječ je o pjesmama kojima je sadržaj sama ljubav. Ljubav može biti ljubav roditelja prema djeci, djece prema roditeljima, možemo govoriti o ljubavi prema čovječanstvu i čitavom svijetu u cjelini, možemo govoriti o ljubavi prema samome Bogu i u svim ovim slučajevima mi definiramo ljubav kao čin volje (odluka) koji ujedinjuje snagom žudnje, strasti, interesa, ideala. Ljubav je svaka sklonost prema dobru.
 • Obično se razlikuju dvije vrste: concupiscentia, ako se želi posjedovati željena stvar i benevolentia, kada se želi napredovanje ljubljene stvari. Ljubav je važan pojam u etici koja studira dobro i načine kako ga postići.
 • To je filozofska definicija koja se ponešto razlikuje od teološkog stave, da je Bog spasonosna ljubav kada se Isus solidarizirao sa nama, jer ne zahtijeva ljubav, nego je dariva, koji je sam posvema ljubav, jer je Bog ljubav. U tome nam se očitovala ljubav Božja što je Bog poslao na svijet svog jedinorođenog sina, da živimo po Njemu.
 • Božja ljubav me čuva od patnje, ali me ne čuva i od svake patnje. Isto tako ona me čuva u svakoj patnji. Tako za nas počinje u sadašnjosti ono što će biti dovršeno u budućnosti, a to je definitivna pobjeda ljubavi jednog Boga koji nije biće bez sućuti i ljubavi i koji se u ljubavi brine za čovjekovu patnju. A što je krajnji cilj? Pa krajnji cilj je čežnja za pravdom u svijetu, za pravom transcedencijom, da "ubojica ne slavi slavlje nad nevinom žrtvom" , jer je on sam Bog sa nama i on će otrti svaku suzu sa naših očiju. Smrti više neće biti, neće biti više ni tuge, ni jauka, ni boli, " jer stari svijet prođe."
 • Tako je i ova zbirka unekoliko hvalospjev toj ljubavi do koje nam je svima stalo, a stalo nam je do svijeta u kojem će stolovati pravda, zakon, ljubav, požrtvovnost, rad, nada, istina, dakle jedna civilizacija oslobođena stega prijašnjeg starog svijeta. Zato i jest vrijednost ove zbirke što na jedan jednostavan način progovara o ovim velikim temama našeg svakidašnjeg života.
   

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 16.5.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Univerzalna ljubav", Anđe Jotanović, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Ka filozofiji I.", Branka Milića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora i dijela recenzije knjige:
 • PREDGOVOR
 • Zbirka filozofskih tekstova koja se nalazi pred vama plod je dugogodišnjeg rada u vaspitno - pedagoškom radu, gde je bilo uvida u nedostatak odgovarajuće literature, a sa druge strane zbirka tekstova je prilagođena nastavnom planu i programu tako da prati određenu strukturu. Zbirka započinje uvodom u filozofiju, razmatra pojam filozofije, njenu sistematiku i same početke filozofskog promišljanja sveta ili bivstva.
 • Dalje se nastavlja predstavljanjem osnovnih, izvornih i originalnih tekstova antičkih filozofa, počevši od predsokratovskih filozofa (Talesa, Pitagore, Anaksagore, Demokrita ...), a nastavlja se navođenjem tekstova predstavnika sofističke filozofije (Gorgija, Protagora...), da bi se konačno sa tekstovima Platona, Aristotela, a potom i predstavnika tzv helenističkog razdoblja zaokružio period zlatnog doba filozofije.
 • Cilj nam nije izrada udzbenika koji će iscrpno prikazati sve, ili skoro sve, važnije filozofske kategorije već da neupućene uputimo u osnove filozofskom mišljenja koje čini temelj filozofije, držeći se činjenice da u osnovi zapadne kulture i civilizacije, kojoj mi pripadamo u bilo kom pogledu, stoji antička filozofija. Naravno, u svom nastojanju da približimo osnove filozofskog mišljenja vodili smo računa da izbor tekstova bude prilagođen uzrastu onih koji se susreću sa njim. Tekstovi su skraćivani oznakom [...] ali na način da ne naruše strukturu teksta.
 • Na kraju, ne manje važno, zahvalnost dugujem, prijateljima Nenadu Grbcu iz Zagreba, Štefici Galić uredniku portala tačno.net. Naravno, posebnu zahvalnost dugujem Dejani Milić, ženi bez čije posvećenosti knjiga ne bi ugledala svetlost dana.
   

  Branko Milić

 • "KA FILOZOFIJI" BRANKA MILIĆA
 • Zbirka tekstova gospodina Milića pod naslovom Ka filozofiji plod je višegodišnjega pedagoškoga rada sa studentima filozofije. Zbirka započinje uvodom u filozofiju,razmatra pojam filozofije, njenu sistematiku i same početke filozofskoga promišljanja svijeta a dalje se nastavlja predstavljanjem osnovnih, izvornih i originalnih tekstova antičkih filozofa. Cilj nije bio izrada udžbenika iz filozofije već da se studente uputi na fundamente filozofskoga mišljenja s obzirom da zapadnoj kulturi kojoj pripadamo u osnovi stoji antička filozofija.
 • Sporno je to što je filozofija i kolika je njena vrijednost. Od nje očekuju izvanredna objašnjenja i razjašnjenja ili je pak ravnodušno napuštaju kao bespredmetno razmišljanje. Na nju se plašljivo gleda kao na značajan trud neobičnih ljudi ili se pak prezire kao izlišno mudrovanje sanjalica. Smatraju ljudi da je to nešto što se svakoga tiče i da bi zbog toga trebala svakome biti jednostavna i lako razumljiva ili pak da je teška tako da je posve beznadežno baviti se njome. Za čovjeka koji vjeruje u znanost najgore od svega je to što filozofija uopće nema rezultate od opće važnosti, nešto što se može znati a onda time i posjedovati. Dok su znanosti
  u svojim područjima izvojevale nužno izvijesna i općeprihvaćena znanja, filozofija to nije postigla usprkos naporima koji traju već tisućama godina. Nema nikakve sumnje da u filozofiji nema jednodušnosti u tome sto se definitivno saznalo. Ono što svatko
  nužno priznaje je uglavnom već postala znanstvena spoznaja i nije više filozofija.
 • Filozofsko mišljenje također nema karakter jednoga progresivnoga procesa kao što je to slučaj sa znanostima. I kao što bi Jaspers rekao mi jesmo otišli mnogo dalje od grčkoga liječnika Hipokrata ali bismo teško mogli reći da smo otišli dalje od Platona. Mi smo napredovali samo u pogledu materijala znanstvene spoznaje kojim se Platon služio. Međutim u samome filozofiranju možda smo jedva ponovno do njega stigli.
   

  Zlatan Gavrilović Kovač

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Ka filozofiji I.", Branka Milića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/milic7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Put u München", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Ne znam ima li smisla negdje putovati, nešto tamo raditi ili biti turist, kad mi se tamo svašta negativno dogodi i događa? Shvatio sam da to uglavnom nije ništa lijepo i ništa ugodno. I to nije stvar mog izbora, nego moje nekakve nužnosti, svašta radim, samo da dođem do novaca i materijalnih mogućnosti za život. Inače bih i ja morao kopati po nečijim kantama i kontejnerima za otpad. Iako su gotovo svi moji vršnjaci u debelim mirovinama, ja to nisam, nisam se za nju zasluženo ili nezasluženo izborio, pa moram i dalje nešto raditi. A to nešto je čudno, da ne može biti čudnije. Pa sam tako išao u Munchen na identifikaciju, mog školskog kolege Indijanca, po imenu Inčun - Čun, ali otkrilo se ili sam to sam otkrio da to nije bio on. Nego neki drugi čovjek. Pa sam morao otkriti o komu se radi, a radilo se o mafijašu i kriminalcu Belzebubu.
 • Kad nemamo posao nezadovoljni smo, a kada ga imamo još smo nezadovoljniji jer se sve nešto komplicira i zakomplicira. Pa sam tako usput upoznao još jednu Gretu koja to voli, ali me je ona napustila. Pa sam upoznao i udovicu, pokojnikovu ženu ili Belzebubovu ženu, a na kraju sam upoznao i Belzebuba, njegov duh i njegovu dušu. I naravno da sam imao tom prilikom i problema sa svim tim. I naravno da sam od svega toga pobjegao, u svoj dom, bogatiji za 30.000 Eura i 300.000 kuna. Nisam morao biti ni uhljeb, ni guzonjin sin, a ni politički krpelj, ipak je društvo oko mene solidarno i humanitarno, ali sam tom prilikom dobio po nosu ili po fanfulji. Naime, tako neposlušnost rješava Jozo Ćumur, novi mafijaški boss ili kapo.
 • Citat kada policajca Hansa Schmidta pitam što me treba, a on mi govori da trebam ići u Munchen na identifikaciju svog gimnazijskog kolege Indijanca ili Inčun- Čuna:
 • "A tko je mrtvac?"
 • "Vaš navodni prijatelj. Trebalo bi ga službeno identificirati."
 • "O kome ili o čemu se radi?"
 • I on kaže o kome se radi.
 • "Pa to je moj kolega iz gimnazije," kažem ja.
 • "Našli smo ga u Ulici Crvenih fenjera. Ima svoje dokumente, ali se oni čine krivotvorenima. Bio je u našem kupleraju. Nenasilno ili nasilno je umro. Imao je vaše podatke kod sebe. Vaš telefon i vašu adresu."
 • Citat kada na identifikaciji utvrđujem da se ne radi o Indijancu - Inčun - Čunu:
 • I ulazimo u tu policijsku mrtvačnicu i hladnjaču. Mora da sam alergičan na mrtvace, pa sam se prije svega dobro ispovraćao i izrigao. Ispustio sam dušu. Nakon toga, Hans Schmidt mi pokazuje mrtvaca, a ja kažem:
 • "To nije Indijanac."
 • "Kako to znate?"
 • "To je neki krupni i znojni muškarac obrijane glave."
 • "Pa zar ne može takav biti i taj vaš Indijanac?"
 • "On uopće nije ogroman čovjek. I on nikad ne bi tetovirao slomljeno srce na svoje zapešće. Inače, njegova tjelesna konstitucija je sitna. Pa zar ne vidite da je to neki veliki Bijelac? Moj prijatelj je pušio i imao žute zube, a ovaj to čovjek nema. On ima normalne zube. Ovaj čovjek ima nekakve čudne tetovaže i puno je viši i jači od Indijanca. To uopće nije Indijanac."
 • Citat kada Jozo Ćumur utvrđuje i identificira Belzebuba:
  Hans Schmidt nas zajedno sa mrtvozornikom vodi ponovo na patologiju i u hladnjaču i pokazuje nam Belzebubovo sivo, voštano i mrtvo tijelo. Tamo se nalazi i neki liječnik u bijeloj kuti i sa stetoskopom. Hans Schmidt pita Jozu Ćumura radi li se to stvarno o Belzebubu, a ovaj mu govori da se radi. I tako je identificiran mrtvac ili Belzebub, a smrt je prolaznost, truljenje i propadanje. Stoga nam Hans Schmidt ponovo pokazuje nekakvu njegovu ljušturu koju će uskoro napasti crvi, a koja se svakim danom nekako smanjuje.
  Meni se sve to gadi, okreće mi se želudac i izaziva me na povraćanje. U želucu imam nekakvu gvalju, pa je progutam, ali mi to nikako ne pomaže. Stalno mi se nešto diže i spušta. Dobro da nije ona moja stvar. Nju držim pod kontrolom.
   

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Put u München", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic26.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Tajna bijelih snova", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć nekoliko isječaka iz recenzija knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE DUHOVNE POEZIJE ''TAJNA BIJELIH SNOVA'' HRVATSKE PJESNIKINJE JADRANKE VARGE
 • Pred hrvatskim čitateljstvom nalazi se jedanaesta zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga. Dakle, ona se prema svome sadržaju razlikuje od većine njenih zapisa koji su uglavnom reflesivno-ljubavni, a ova zbirka je, međutim, zbirka duhovne poezije.
 • Istina, teško je kod autorice razdvojiti ova dva sadržaja, jer su oba komplementarna i skladno se prožimaju kroz cjelokupno autoričino djelo. U tom smislu ova zbirka kao i cjelokupno djelo predstavljaju unekoliko novinu u suvremenoj hrvatskoj lirici koja je dugo vremena bila opterećena naslijeđem nihilizma i prisilne ovostranosti tako da su transcedentalna pitanja egzistirala na marginama naše literarne stvarnosti.
   

  Dr. Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 09.04.2017.

 • OSVRT NA ZBIRKU DUHOVNE POEZIJE ''TAJNA BIJELIH SNOVA'' JADRANKE VARGA
 • "Tvoj stil je zadržan, uvjerljivo samosvojan, oblikovan i prepoznatljiv, tu nema pogovora. promjene mi se čine diskretne, no bitne, ima daleko više razigranosti, mnogo više motivi, misaonih struktura drugačijih od onih na koje smo naučeni u tvojoj ljubavnoj lirici.
 • Iako, kako god uzmeš, ni retrospekcije niti čisti sentiment ljubavničkog karaktera nije u nedostatku racionalnog sagledavanja, ma uranjala ti u beskonačno plavilo nečijih očiju ili u smaragdno zelenilo gdje borave vile jezerkinje ili ljubičaste oblake ushićenja gdje prebivaju razigrani amoretti, tvoja je poezija renesasnno dostojanstvena, usprkos razigranosti odlazaka i dolazaka, raskoši snova i prepleta dodira stvarnosti.
   

  Dr. Ranka Ferček, Zagreb, 14.04.2017.

 • OSVRT ZA 11. ZBIRKU "TAJNA BIJELIH SNOVA" JADRANKE VARGA
 • "Kad se ljudska duša probudi iz dubokog sna u kojem spava čovječanstvo, postane svjesna sebe i svoje veličanstvenosti u sveukupnoj kolektivnoj svijesti planeta. Duša počinje tada vibrirati najvišim vibracijama božanskog, onog praiskonskog u sebi i shvati da je nedjelivi dio njega.
 • Bog je prvi sa kojim počne komunicirati na otvoren, iskren i istinoljubiv način. Tu veličanstvenost nam predstavlja i jedanaesta knjiga naše hrvatske pjesnikinje Jadranka Varga.
   

  Anđa Jotanović, pjesnikinja, Rijeka, 24.4.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Tajna bijelih snova", Jadranke Varge, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga11.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Daljine", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • POEZIJA I SLIKARSTVO - IZVAN GRANICA POSTOJANJA
 • Poezija i slikarstvo dvije su različite, no i usporedive vrste umjetnosti. I jednoj i drugoj cilj je izazvati emocije, pri čemu se poezija više oslanja na unutarnje osjećaje, a slikarstvo na vizualni doživljaj. Upravo stoga netko je i rekao ili napisao: "Poezija je slikarstvo koje se sluša i nevidljivo je, a slikarstvo je poezija, koja je vidljiva ali se ne može čuti".
 • I dok pjesnik svoju umjetnost stvara pomoću misli i riječi, slikar to isto radi pomoću kista, boja i platna. Poznata je činjenica da su mnogi slikari inspiraciju za svoje slike pronašli upravo u pjesmama i da su mnogi pjesnici inspiraciju za svoje stihove pronašli u slikama.
 • Kao najpoznatiji primjer slikara, koji je inspiraciju za svoje slike pronašao u stihovima često se navodi Van Goghova slika "Vrane u polju", koja je nastala na temelju Celanove pjesme "Pod slikom". Vjerojatno najpoznatiji primjer pjesnika, koji opis slika i umjetničkih djela koristi u pjesmi, Homerov je opis Ahilejeva štita u 18. pjevanju Ilijade.
 • Opisivanje vizualnoga prikaza u antici je gotovo zasebni žanr. Razvijeni primjeri te figure pojavljuju se u Petronijevu Satirikonu te osobito u djelima mlađih sofista - Kebeta, Lukijana, Kalistrata i Filostrata. Filostrat, za kojega se vjeruje da je prvi upotrijebio pojam ekfraza, u djelu Slike opisao je 65 tobože izgubljenih ili izmišljenih slika. Za ekfrazom kao pogodnim postupkom epskoga pripovijedanja posegnuo je Ivan Gundulić u Osmanu.
 • Ta uzajamnost ili povezanost poezije i slikarstva ili točnije rečeno poezije i svih drugih vrsta umjetnosti prožela mi je um i tijekom prvog čitanja zbirke izabrane poezije "Daljine", Zlatana Gavrilovića Kovaća. Naime u njegovoj poeziji osjeća se naglašena težnja da prepriča doživljeni, no da i stvori svoj vlastiti izmišljeni svijet. Njegov kist je misao, platno - riječi, a boje i nijanse - razmaci, zarezi, točke i uskličnici.
 • I baš poput svakog pravog slikara, umjetnika ili pjesnika on svojom poezijom ovaj svijet pokušava učiniti ljepšim boljim i ugodnijim. Naime kreacija je suprotnost destrukciji, ljepota je suprotnost ružnoći ili neuglednosti, dobro je suprotnost zlu, a istina je suprotnost laži, prevari i manipulacijama.
 • Sve to pjesnik i osjeća i prenosi svojim stihovima. On koji je daleko odavde jasno osjeća i razabire da kultura i umjetnost stvaraju identitet svakog naroda i da su utkane u tradiciju i nastojanja da se ostavi trag u svijetu. Vrednovanje i ulaganje u kulturu i umjetnost trebali bi biti obveza svih nas.
 • Sve to navelo nas je da čitajući Zlatanovu poeziju prisjetimo još jednog velikog umjetnika Claudea Moneta, francuskog slikara (Pariz, 14. studenog 1840. - Giverny, 5. prosinca 1926.). Njegova pojava, slike i opsesija slikanjem iznenadili su mnoge. Po njegovoj slici "Utisak", odnosno prema francuskom nazivu izvornika "Impression, soleil levant", je i čitav pravac, impresionizam, dobio ime.
 • Opisujući svoja djela Monet je izgovorio i sljedeće rečenice: "Samo ja mogu nacrtati ono što samo ja vidim.", "Ja slikam… kao što ptice pjevaju.", "Boja je moja opsesija: cjelodnevna radost i muka.".
 • A, upravo zbog toga Zlatanove smo stihove odlučili ilustrirati Monetovim slikama. I upravo zbog toga nemojte nikako razmišljati o savršenosti, nesavršenosti, dovršenosti ili nedovršenosti svijeta koji umjetnost pokušava stvoriti.
 • Opustite se i dopustite Zlatanovoj poeziji i Monetovim slikama da vas odvedu nekud daleko.
 • U daljine…
   

  U Zagrebu 13.04.2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Daljine", Zlatana Gavrilovića Kovača, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic37.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32
  
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
  
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
  
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka... 
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32