width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (tri godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od stotinu pedeset digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnost","Istorija filozofije","Kazalište, kazališna pedagogija","Likovna umjetnosti i poezija", "Znanstveni radovi"i "Duhovnost".
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
WIDTH=32

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije četiri godine. U to vrijeme objavili smo više od 200 naslova, a bilježimo i više od 9 400 000 posjeta i 229 500 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 23.10.2010. U sadržaj portala je uvršteno i prvih 10 pokaznih ili reklamnih primjeraka knjiga, koje su namijenjene tome da vas upoznaju s izgledom i funkcionalnošću knjiga, koja se nalazi na multimedijskom CD-u - Klasici hrvatske književnosti.
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 09.06.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Pogled zaljubljene žene", Kristine Koren.
 • Dana 19.06.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Koraci kroz vrijeme", Emilije Dević.
 • Dana 04.07.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Životni odabir", Ante Dolića.
 • Dana 18.07.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Sara", Lane Bosnić.
 • Dana 24.07.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ratna trauma psihički poremećaj u toku rata", Slobodana Pavlovića.
 • Dana 31.07.2014. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Vihor ružu niz polje nosaše". Kimete Derviškadić Čaušević.
 • Dana 06.08.2014.Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kozmologija zlatnog prstena", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 13.08.2014.Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Tamna strana mog mjeseca", Borisa Golića.
 • Dana 20.08.2014.Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Na valovima ljubavi", Vladimira Biondića.
 • Dana 26.08.2014.Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Paintball", Borisa Golića.
 • Dana 03.09.2014.Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Na oblaku sjećanja", Vladimira Biondića.
 • Dana 01.10.2014.Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Filozofija i konačni svijet", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 15.10.2014.Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Duše anđela", Jadranke Varge.
 • Dana 15.10.2014.Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Tribunj via Čanak", Borisa Golića.
 • Dana 29.10.2014. Obnovljen je sadržaj rubrike:"Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 30.10.2014.Objavljena je i dostupna za preuzimanje slikovnica: "Marko uči o životinjama", Zorana Maričevića.
 • Dana 30.10.2014. Ukupno je preuzeto 229 500 knjiga
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu slikovnicu "Marko uči o životinjama", Zorana Maričevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć autorovog objašnjenja o tome što ga je navelo da se prihvati izrade ove slikovnice.
 • Zašto sam se odlučio za pisanje ove slikovnice
 • Djetinjstvo i mladost sam proveo na selu živeći njegov tradicionalni život.
 • On je obuhvaćao suživot biljnog i životinjskog svijeta. Kako onog iz dvorišta tako i onog iz šuma i polja.
 • Želja mi je upoznati mlade naraštaje sa šumskim i poljskim životinjama koje su svuda oko nas, možda baš negdje u nekoj šupi ili drvenoj baraci u blizini.
 • Družeći se sa istinskim prijateljima životinja koji ih hrane i brinu se o njima u svim vremenskim uvjetima vidio sam koliko je njihova ljubav nesebična.
 • Isto tako sam vidio zahvalnost tih plahih stvorenja na svakoj ukazanoj pažnji.
 • Prizori iz njihovog života koji je uvijek na oprezu, a opet tako predivan, ponukale su me na razmišljanje i odnos prema životu.

  Zoran Maričević

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/maricevic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Tribunj via Čanak", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć dijela predgovora knjige:
 • Predgovor
 • Uopće ne znam zašto sam preuzeo obavezu i posao pisanja o našem turizmu. Ipak za to trebaš biti stručan i poznavati Hakima Baya, Alaina de Bottona ili Deana Maccanellia. Barem njihov lik i djelo, ili ustvari, u našim relacijama, ne trebaš ništa znati. Upišeš se u stranku na vlasti, a ona te kandidira ili predloži za ministra turizma ili te smjesti za nekog direktora turističke zajednice, pa nam bude, kako već biva.
 • Nažalost, i sam se ne osjećam sposoban za to, za razliku od mnogih drugih koji misle i smatraju da mogu biti predsjednici, premijeri i ministri ove naše tužne i nesretne domovine. Čini mi se da sam starog kova pa sam ponešto pročitao od onih koji pišu o turizmu, ali ih nisam upoznao, vodio s njima svrsishodne ili nesvrsishodne debate i pitao ih za korelaciju između dolazaka turista, gdje oni noće, koliko troše i da li uopće nešto troše ili ne troše.Ostario sam, pa razmišljam još uvijek u našim starim relacijama, kategorijama i svjetovima kada se trošilo, a nije pitalo imali se ili nema. Usput, u turizmu tražim samo ono što sam nekad propustio.
 • Stoga, kad sam odlučio krenuti, vozio se našim bespućima, propalim i poplavljenim cestama, zapuštenom i pustom zemljom i konačno izišao na svježi morski zrak i htio ga udahnuti ga, pomislio sam da nešto trebam znati o svemu i novo spoznati. Barem ponudu onoga što se nudi i što je izbor na tom mjestu. Automatski sam ušao u turističku zajednicu jednog gradića i pitao ih imaju li što o turizmu toga kraja. Barem statistiku, lijepe slike ili zbroj tko zna kakvih podataka, a oni su mi ponosno odgovorili da imaju literaturu iz NOB-a ili iz Narodnooslobodilačke borbe.
 • Iz ne znam kojeg razloga sam im obećao napisati nešto o turizmu i životu našem svakodnevnom u turizmu..

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Tribunj via Čanak", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic11.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Zbirku poezije "Duše anđela", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć dijela recenzije knjige:
 • Recenzija
 • Čemu se tijelo daje umoriti i slomiti ili možda naše Srce zatvori knjigu života, položi je na Svetu ruku, da bi se opet stvorilo svježim u novom savršenstvu?
 • Hoćemo li čuti posljednje otkucaje stare ure u svečanoj tišini ili će nam lik mramornog anđela pružiti ruku nakon svega zemaljskog, kad naša čista Duša prijeđe preko praga na kojem ostavlja tijelo, a krene do oltara i ugleda svoju sliku?
 • Posljednji dan prelistava godine i prolazi životom zemaljskog puta, ali ne do kraja, već do samog početka kad bosonogo tijelo od jučer, postaje Duša od danas.
 • Tada Duša pronalazi krunu u susretu savršenstva.
 • Prolazeći mislima do veličanstvenog trenutka, spisateljica oslikava poteze svjetlosti umiranja, skidanjem okova koji je vežu o Zemlju, pronalaska nebeskih putova do izvora novog života Duše.
 • Skinuti koprenu sa zemaljskog života, tijela, u kojem tinja želja za vječnim sjedinjenjem u susretu:
 • „...Odabrana sam da ponesem svjetlost ove duše kroz zemaljska pusta polja,...
 • ....Tamo gdje spavaju kosti odavno zamrlih života."
 • Vječni život, budućnost...
 • Povratak Duše na već življeno, oplakivano sa čežnjom, kada se usne otvaraju samo spokojnim dušama.
 • Odanost duša ovozemaljskom svijetu je nepoznata, pročitajmo posljednje večeri naših snova, stihove spisateljice što prekidaju tišinu.

  Mirjana Pejak-Peki, pjesnikinja

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Duše anđela", Jadranke Varge, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Filozofija i konačni svijet", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Ovih dvadeset kratkih eseja nastali su u protekloj godini I sada se integralno objavljuju pod naslovom Filozofija i konačni svijet. Ovim naslovom ništa se prikriveno nije kanilo iskazati samo to da je ovdje riječ o filozofiji koja je u stanovitom odnosu spram konačnoga svijeta a da je beskonačno samo naše blebetanje o filozofiji koje se izlaže u prikazima naših filozofa koji su cijelu povijest filozofije pretvorili u neku vrstu science fictiona.
 • Onda postavlja pitanje kako ti filozofi koji su još u ranoj mladosti bili izvitopereni i upropašteni hegelovštinom i hajdegerizmom mogu biti sposobni da slijede dubokosmislena razlaganja kakva su ona primjerice kod Kanta ili Schopenhauera. Jer su oni još od rana navikli da prime praznoslovlje za filozofsku misao , sofizme za oštroumnost a djetinjaste budalaštine za dijalektiku dok su njihove glave dezorganizirane stalnim prihvaćanjem kombinacija riječi gdje se duh uzaludno muči i iscrpljuje da shvati nešto bitno.
 • Za te filozofe nije nikakva kritika uma ili kozmologija , nikakva filozofija , njima je potrebna medicina mentis a prije svega ono što je Schopenhauer nazvao un petit cours de senscommunologie pa bi se onda vidjelo da li se kod ovih filozofa uopće može govoriti o filozofiji.
 • Mada u svim vremenima vidimo kako razni sofisti stoje u prvome redu pa izgleda nemoguće da se pred hordom varalica i prevaranata ikada probije glas pojedinca to ipak ovo djelo zadržava neko tiho djelovanje dok konačno ljudi ne počnu da slute da je ignoriranje mojih radova u stvari ignoranstvo koje nas kod kuće sve više i više naročito muči. Sa uvjerenjem da cijeli moj poduhvat filozofije nije bio uzaludan niti da je zaključen nekom bijednom graditeljskom konstrukcijom ja prilažem ove eseje hrvatskom čitateljstvu kako bi se na jednom mjestu osvjedočilo o karakter i granice naše akademske filozofije.
 • U Adelaideu 14.9.2014. autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Kozmologija zlatnog prstena", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic22.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Na oblaku sjećanja", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • NA OBLAKU SJEĆANJA - Proslov o čovjeku i njegovom psu
 • Evo, moj prijatelj Vlado zamolio me da mu napišem proslov za knjigu koju je napisao o svome prijatelju. Upitah ga - Tko je tvoj prijatelj o kojemu si napisao knjigu, a ja bih trebao napisati proslov toj knjizi ? Prijatelj Vlado mi odgovori - Moj prijatelj je - Roi ! Odgovorih mu - Neće mi biti teško jer i svako biće, kao i svaka biljka je djelo Božje ljubavi. A ljubav je najdublja tajna života koja je usko povezana i sa vjernošću. A pseća ljubav prema čovjeku izražava se kroz njegovu vjernost prema svome gospodaru. Svaki pas je dostojan čovjeka, a je li i svaki čovjek dostojan psa - o tome bi se moglo raspravljati.
 • Priča o Vladinom Roi-u je memorijska priča koja se snažno pojavljuje u duši čovjeka koji je izgubio svoga najboljega prijatelja koji je nedavno umro. Životinje obično uginu, a Vladin Roi (Roi=Kralj) je umro poput čovjeka - ali ljubav prema njemu nije umrla, upravo je pretočena u knjigu i živjet će na policama ljubitelja pasa kao kućnih mezimaca, kao jedna priča o ljubavi između jednog čovjeka i jednog psa.
 • I sam autor u svojoj knjizi - Na OBLAKU SJEĆANJA, na samom početku knjige u divnoj pjesmi - Posljednji pozdrav punoj osjećajnosti za svog voljenog, a umrlog prijatelja, svog Roi-a napisao:
 • „Koliko je samo puta došao k meni tražeći samo malo pažnje, malo nježnosti, malo ljubavi...! A ja zaokupljen svim i svačim - nisam imao vremena za njega". Ovdje dolazimo i do onog ključnog momenta kako steći i zadržati prijatelje. Da bi se imalo prijatelja - treba se imati vremena za njega. Netko tko misli da je prijateljstvo uzimanje, taj uvijek ima vremena za prijatelje, ali takvo prijateljstvo je kratkoga daha. Onaj tko shvati da je prijateljstvo davanje ima iskreno prijateljstvo, pa makar i nemao vremena.
 • Ljubav između psa i čovjeka nije na nivou materijalnosti. Ljubav može biti samo ljubav i ništa drugo! A ako u ljubavi ima i drugih primjesa poput interesa, ona više nije ljubav. Čistoća, ljubav diže na pijedestal ideala koji svijetli poput sunca. Ako postoji ljubav između čovjeka i psa to je ljubav - na nivou ideala. To je ona duboka iskonska ljubav kojoj ne znamo ni izvora ni utoka.
 • Knjiga ima svoj duboki smisao - jer govori kroz razno razne zgode druženja psa sa čovjekom upravo o takvoj ljubavi. Preporučujem čitateljima, a posebno onima koji imaju pse i s njima njeguju prijateljstvo da ovu knjigu, da ovu priču o ljubavi između jednog čovjeka i njegovoga psa svakako pročitaju - jer o ljubavi se nikada ne može znati sve, uvijek treba učiti više i više. Jednako tako i o prijateljstvu. Nemam li nešto - pitat ću prijatelja. Ne znam li nešto - pitat ću prijatelja. Nemam li prijatelja, pitat ću sama sebe - zašto ga nemam? Iz života sam iskusio da onaj koji ima prijatelja u psu, taj ima i prijatelje u ljudima. Evo zato, dragi prijatelju Vlado, s prijateljskom ljubavlju ti napisah i ovaj proslov.

  Mile Prpa

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Na oblaku sjećanja", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Paintball", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor
 • Koliko ja znam nikad nije objavljen rat između Srbije i Hrvatske. Također, koliko ja znam u Domovinskom ratu nije postojala „Vražja divizija 3". Postojale su razne divizije, ali ne i Vražja.
 • Dok sam pisao priču „Izvan Koncepcije", ostalo je raznog otkvačenog materijala, a kao što sam već ranije rekao da ništa ne bacam, onda je iz svega nastala i ova priča. U biti mi stalno recikliramo svoje ideje, pa se nešto može naći u „55+", nešto u „Zovem se 55+", a nešto u „Izvan koncepcije".
 • Nadam se da ću uskoro izići iz svega toga i pisati nešto novo. Dotle, i dalje pišem o mom prijatelju Bambiju, njegovim problemima i snalaženjem u ovom svijetu nakon Domovinskog rata. Organizirao sam mu sportsku ili ratnu igru, ali nažalost, nije mu to pomoglo.
 • Naravno da je smisao novog sustava da svatko sam pokušava tražiti i pronalaziti rješenja. Što si hijerarhijski manji, time si manje moćan, pa sam tako i ja u raznim fazama: nekad sam u depresiji, nekad pokušavam pronaći obnovu i rekonstrukciju nekadašnjeg svog ponašanja, i osim volje za opstankom, ništa me drugo ne drži. Polako je i u svoj toj borbi za ekonomski opstanak iscrpljena i moja energija, ali tko me to pita, uskoro će novi, lokalni, županijski ili kakvi već god izbori, a onda su teme moj identitet i nacionalna svijest.
 • Važno je biti u trendu i glasati za ispravne ideje. I u svemu tome me budi telefon. Razmišljam, želim li se javiti i tko bi me to trebao, a onda se ipak javim: „Ovdje Bambi. Došao sam malo kući i htio bih korisno utrošiti vrijeme dok sam ovdje. Svugdje smo bili, posjetili smo mjesta gdje su ratovali naši djedovi i očevi, ali muči me to što nismo ništa zabilježili i zapisali što smo mi radili i gdje smo mi ratovali."
 • I tako je počeo naš novi rat ili sportska igra zvana Painball, a na kraju nije nam ona ništa pomogla:
 • Svi smo mi psihički bolesnici i nosimo svoju psihopatologiju sa sobom. Netko ju potisne duboko u sebe, netko se pomoli svome Bogu, a nekome s vremena na vrijeme popuste kočnice, pa poludi. Isto je tako i sa imanjem ili nemanjem materijalnih dobara za život. Netko ima sve u životu, netko nešto, a netko ništa. Netko u tome ne nalazi smisao, netko samo djelomično, a netko uopće ne nalazi ništa. Možda postoji i veza između društvene sigurnosti, zaposlenosti, osjećajem smisla i egzistencijalnom prazninom?
 • Tko zna kakav će biti Bambi u Ukrajini i hoće li ga dovesti kući u mrtvačkoj škrinji, ili ga neće uopće naći, pa ću ga morati tražiti ili će on od svega odustati? Svi mi nosimo svoj pakao u sebi, a hoćemo li proći kroz rajska vrata ili kroz vrata spoznaje bilo one pozitivne ili one negativne, to sad više nije ni važno. Imam osjećaj ili predosjećaj da ova priča nije završila, nego da se nastavlja. Uvijek postoji početak apokalipse ili apokalipsa početka, a dokle će ona trajati, nije na nama, nego na nekim višim životnim silama. Stoga ne sudite uzalud, da ne bi netko i vama sudio.

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Paintball", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Zbirku poezije "Na valovima ljubavi", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć dijela recenzije knjige:
 • Recenzija zbirke pjesama "Na valovima ljubavi"
 • Vladimir Biondić, pjesnik i čovjek koji je svoje bogato životno iskustvo pretočio u pjesme, svojim je stihovima pokazao i dokazao svu osebujnost svoje umjetničke duše kroz čije se pjesme provlači vječito pitanje o svrsi našeg ovozemaljskog postojanja, bezrazložno strahujući da će njegovo ime jednoga dana pasti u zaborav, jer pjesnik u svojim pjesmama živi, te dok je njegovih pjesama i onih koji ih čitaju, pjesnikovo ime neće i ne može biti zaboravljeno.
 • Siguran sam da je i naš Vladimir pronašao svoje mjesto na hrvatskom zvjezdanom pjesničkom nebu, te da će se njegove pjesme još dugo čitati, a njegovo će životno iskustvo - koje očito nije malo - vrlo vješto pretočeno u stihove, zasigurno biti vrijedna pouka životne mudrosti, kako nama,njegovim suvremenicima, tako još mnogim generacijama koje dolaze, koje će, siguran sam, još dugo crpiti inspiraciju na izvoru životne mudrosti ispisane perom Vladimira Biondića.
 • Kao i većina pjesnika, tako i Vladimir, između ostalog pjeva o vječitoj temi koja se urezala u naše živote od postanka svijeta, bez koje bi ovozemaljsko postojanje bilo nezamislivo. Pogađate, ljubav.
 • Ljubavna nadanja i čežnje, u njegovom srcu stvorile su pregršt tema za njegove pjesme kroz koje postavlja pitanja na koja bismo svi mi ponaosob,sami sebi trebali dati odgovore.
 • Čemu je bilo ovo buđenje tužno
  Zbog čega sav gorak životni put
  A čemu li će služiti to moje sutra
 • I kakav mogu sad očekivati kraj ?
 • Pjesnik je shvatio u potpunosti poruku mudraca koji kaže da su svi putevi isti i da nijedan ne vodi nikamo, iz jednostavnog razloga jer sve ima svoj početak i kraj, nakon kojeg mnogo toga ostane nedovršeno i nedorečeno.
 • Jedino što vrijedi znati je činjenica da smo tim putem putovali srcem te da smo u sve svoje aktivnosti tijekom života utkali svu ljubav svoje duše, jer ljubav je jedina koja traje, koja se vječno pamti. Upravo zato će, između ostalog, Vladimir Biondić ostati zapamćen, spominjan kroz mnoge generacije ljubitelja poezije kao čovjek koji je u svoj životni put utkao poruku ljubavi, nade, ufanja u bolju budućnost i vedrije sutra u koje usprkos svim životnim nedaćama u svojim pjesmama čvrsto i nepokolebljivo vjeruje.
 • Vjerujem, bit' će još poneka duga u životu mome
  Uhvatit' ću valjda još poneki vlak
  Vlak što donosi ljubav
  I s njome neostvaren san
 • Čvrstu odlučnost koju vrlo jasno pokazuje u želji i iskrenim nastojanjima da svoju zamisao dovede do konačnoga ostvarenja, naglašava u svojim stihovima, što ga prikazuje kao odlučnog, beskompromisnog borca koji nikada i ni pred čim ne odustaje, koračajući naprijed, korak po korak, oprezno, ali neustrašivo hrabro, sve dok na kraju ne ostvari svoj cilj, nakon čega će moći zasluženo predahnuti, uživajući sa visina pobjedničkog trona, u pogledu na postignuto.
 • Što više reći.Vladimir Biondić, pjesnik vrlo visokog senzibiliteta, vrlo osebujna osoba sa bogatim životnim iskustvom, kojemu od srca zahvaljujem na ukazanom povjerenju, također od srca mu želeći još mnogo uspješnih, kvalitetnih umjetničkih ostvarenja kojima će zasigurno isponova dati svoj značajan doprinos hrvatskoj književnosti i kulturi.
 • Ovu zbirku pjesama od srca preporučujem svima, uz napomenu da je nipošto ne pročitaju površno, prepuštajući je potom zaboravu, jer, siguran sam da će svatko od vas, dragi čitatelji, u nekoj od ovih pjesama, pažljivo je čitajući, uvijek iznova uspjeti pronaći neku novu poruku životne mudrosti, te tako obogatiti svoj život novim,vrlo vrijednim i poučnim spoznajama.

  Damir Maras, Pjesnik

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Na valovima ljubavi", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Tamna strana mog mjeseca", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor
 • Ponovno sam obavljao veliko spremanje po kući i otkrio materijale vezane za priču "55 +". I kao što sam već prije rekao, da rijetko ili nikako ne odbacujem stare stvari, najradije ih pokušavam prodati, ali baš ne uspijevam. Tako sam postupio i ovoga puta. Sve sam sažeo u ovu priču, a usput sam poslušao i CD " Dark Side of the Moon" grupe Flaming Lips.
 • Naravno da u njemu nisam nalazio ono što sam nalazio na Albumu i CD-u grupe Pink Floyd. Naime, imao sam drugačiju predodžbu o "Mjesecu", ali i uspomene o svemu tome. I iz cijelog tog materijala i raspoloženja vezanog i za glazbu, koncert Pink Floyd i cijeli taj spektakl, nastala je i moja verzija "Tamne strane Mjeseca".
 • U međuvremenu sam doznao da ni ne postoji tamna strana Mjeseca, nego da je ona tirkizna, ali kao što su ljudi stoljećima vjerovali u geocentrični sustav, tako ja i dalje vjerujem da ipak postoji Tamna strana Mjeseca. U vremenu kad sam slušao navedeni album i nisam znao njegovo pravo značenje, nisam ni obraćao pažnju na ljudsku otuđenost, kataklizme koje nam se događaju, novac kao faktor naše sreće ili nesreće i korijenje našeg zla. Možda baš zbog toga što nismo bili svjesni da nešto postoji, trebalo je o tome pisati, da bi i drugi shvatili što nam se događalo ili spremalo.
 • Možda smo i mi trebali pisati svoje protestne pjesme o tome da nam školovanje baš i neće puno pomoći u životu, ali da li bi ih netko slušao, to je već drugo pitanje. Naš život se i tako odvija po nekim drugim pravilima, svatko dobije ono što je zaslužio. Pa ako je to već tako, ili nije, onda je najbolje to istražiti.
 • Na kraju hoću reći da glazba ostaje za stalno s nama ili bez nas, ali naše duhovno stanje se mijenja ili se promijenilo pa ne uživamo u onome u čemu smo nekad uživali, a ni ne nalazimo ono što smo nekad nalazili. U biti previše ljudi oko nas nešto stvara i priča svoje priče, a mi smo ostarjeli pa nismo ničiji medij, pa ili više nikoga ne slušamo pažljivo, ili više ništa ne slušamo.

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Tamna strana mog mjeseca", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic9.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Kozmologija zlatnog prstena", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE KOZMOLOGIJA ZLATNOG PRSTENA
 • Knjiga koju čitatelj ima pred sobom rezultat je dvadesetogodišnjih nastojanja autora da na jednom mjestu sažme najinteresantnije teme vlastite kozmološke teorije.
 • Ova teorija se još naziva Rex-Kovač teorija s obzirom da je moj sin aktivno tijekom duga vremena svoje rane mladosti sudjelovao u njenom kreiranju i nastajanju. U tom smislu autor može biti sretan da se i u ovome slučaju ponovio primjer toliko karakterističan za naše hrvatske znanstvenike iz iseljeništva gdje djeca aktivno sudjeluju u radu i stvaranju svojih roditelja.
 • Sama knjiga je nastala kao višetomni zapis o najznačajnijim problemima suvremene kozmologije kojega je ovom prilikom trebalo reducirati na razumnu mjeru kako bi bilo omogućeno njeno štampanje u obliku prezentiranoga djela. Pri tome se autor trudio da najznačajniji dijelovi budu sačuvani u svome izvornome obliku i da dadne jednu opću sliku stanja suvremene kozmološke problematike.
 • U tom pravcu djelujući i razmišljajući Kozmologija zlatnoga prstena predstavlja pet međusobno zavisnih dijelova gdje se na deduktivan način izlaže centralna kozmološka problematika. U usporedbi sa kozmologijama kakve su one date kod Hawkinga ili Paula Davisa ili Gribbina ona je specifična po tome što također pored naznačene znanstvene tematike ima i mnoštvo autobiografskih slika i doživljaja jer je autor bio mišljenja da strogo znanstvena tematika mora ići sukladno sa autorovim životnim i praktičkim opredjeljenjima i stajalištima. Odatle pomalo literaran pristup kozmološkoj problematici što je svakako jedna novina u našem znanstvenom podneblju.
 • Prvi dio ove knjige donosi opća pitanja i opće odgovore na kardinalna kozmološka pitanja postavljajući centralnu tezu o biološkom vlasništvu Teslinih struja. Autor smatra da slučaj Dolly the sheep ne zadovoljava teoriju te da prema tome ne može biti novom o kojem se toliko danas govori. Sasvim suprotno očekivanjima autor smatra da su osnovne teze bile postavljene daleko ranije u slučaju Nikole Tesle i da samu planetu Zemlju s obzirom na kozmologiju o kojoj je riječ treba baš vidjeti kao to rodno mjesto života i životnih svrha potaknutih Teslinim elektrikama.
 • Drugi dio donosi pregled najinteresantnijih stajališta arapske znanosti koja se najviše odnosi na rani srednji vijek. Bez poznavanje ove znanosti nije također niti moguće razumjeti renesansna nastojanja hrvatskih znanstvenika koji su predstavljali kamene međaše europske znanosti i kulture. U odnosu na Hawkingovu kozmologiju na primjer važan je upravo taj otklon od europocentrizma znanosti prema realnim i zbiljskim znanstvenim tokovima koji su tako karakteristični za rani srednji vijek a koji su direktno odgovorni za razvoj i nastanak Europske znanosti. Treći dio donosi neka originalna domišljanja iz područja bioloških znanosti koja bi trebala biti ilustrirana ali zbog skromnosti osnovnih intencija ove knjige to nije bilo moguće.
 • Četvrti dio ove knjige odnosi se na teoriju ''kozmički nesvjesnog'' iz koje proističe da na temelju istraživanja ponašanja insekta i njihovih instinkta možemo pretpostavljati da je današnje stanje našega kozmosa i dalje u fazi širenja do stanja ekvilibrijuma što je kod zajednice insekta u zavisnosti od prirodnih resursa.
 • Ukoliko je riječ o modelu stacionarnoga kozmosa onda ne može biti govora o ''inflatornom širenju kozmosa'' kao što to navodi Hawking a odatle niti ekonomski podsustav ne može biti inflatoran nego može biti dat jedino u smislu realnoga monetarnoga sustava gdje je novac shvaćen kao mjera vrijednosti u socijalnom podsistemu izražen u realnoj vrijednosti plemenite kovine. Ovaj peti i završni dio teorije o kojoj je riječ donosi prikaz monetarnoga stanja u Australiji za vrijeme kurentne monetarne krize iz 2008 godine.
 • I konačno, ja bih se htio zahvaliti autorima i uredništvu hrvatskoga informativnoga portala magicus info koji su u znatnoj mjeri omogućili pojavljivanje ove knjige. Isto tako ja bih se ovom prilikom htio zahvaliti i mome sinu Vlahu Ezri Rex koji je cijelo vrijeme bio uz oca kao vrijedna i nenadomjestiva podrška. Hvala.

  U Adelaideu 21.12.2011.

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Kozmologija zlatnog prstena", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic21.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Vihor ružu niz polje nosaše", Kimete Derviškadić Čaušević, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzija knjige:
 • Nekadašnji sjaj Nevesinja i umijeće književnice Kimete Čaušević
 • Vrijedna i kvalitetna književnica i spisateljica Kimeta Čaušević nakitila je i sknadila te darovala nas novom knjigom u kojoj je više vrsta i oblika stvaralaštva.
 • Tu u ovoj slojevitosti i lahko čitljivoj, te upečatljivoj i kvalitetnoj knjizi su: eseji, poeme, priče, pjesme, slavna prošlost i gorka sadašnjost Nevesinja.
 • Na stotinu stranica rukopisa Kimeta Čaušević piše i sama redajući činjenice, divi se i zahvaljuje se hrastu bošnjačkom dr.Safvet-begu Bašagiću-Mirzi, čije djelo i svijetli duh, što zeman prolazi,sve više jača i dobija na težini. Kroz Safvet-bega velikana pisane riječi, gospođa Čaušević vidi i nekadašnje Nevesinje i ljude ovoga grada, njihovu važnost i ljepotu. Veliki Bašagić ostaje i jest ponos i svjetlostvaroši; njegov uzlet i bjelina visoka do nebesa i uzor i identitet Hercegovca i planinca kršnog i mudrog. Kniževnica citira stihove, pjesme, biblio i bibliografiju Safvet-bega i to se uklapa i sjedinjuje u knjizi kao rijeka ljepote koja teče i žubori.
 • Kada pročitamo drugi dio, a i treći koi govori o zapisu Evlije Čelebije o Nevesinju, preliepom, i skladnih građevina, hajrata i vakufa, rijetkih škola i zdanja tad zaokružujemo sliku o vrijednosti šeher Nevesinja.
 • Dva su velikana Bašagić i Čelebi osvijetljeni svojim dijelom u ovoj knjizi. Toplo i nadahnuto, sveobuhvatno i temeljito poetesa piše o Bašagiću. Sam Evlijin zapis priča o Varoši. To je veliko, lijepo i bogato materijalno i još više duhovno naselje i dragulj Hercegovine. Tu su i ostali velikani Ibrahim-beg,Redžep-paša,Bešagić itd.
 • Veoma zanimljive su i priče, njih dvadeset, kratkih i efektnih i poučnih. Tek se u sredini knjige kao prasak i osmjeh otkrivaju te priče, na prvi pogled odabrane nasumice, ali ne, one su svaka, duboka mudrost i poruka, biseri pripovijednja. Kada se pročitaju ove tri: Bašagić, Čelebija i Priče; to su tri ciklusa.Tri vremena do genocida, agresije i urbicida Nevesinja i svega što je Bošnjačko, Muslimansko.
 • Zadivljujuće je kako nam je spisateljica Kimeta Čaušević kroz tri različite forme i fragmente približila ljepotu i veličinu nekadašnjeg grada Nevesinja. Poema o tuzi i sjećanju na Nevesinje je vrlo dojmljiva i upečatljiva, dobro i vrhunski donesena srcem pjesnikinje Kimete.
 • Poema o Ilidži čija širina, ljepota, nova gradnja, bogatstva, mladost i običaji djetinjstva, sevdah i Bosna liječi i daje snagu. A"riječi zvone"jako i toplo u našim srcima, svaki stih ove lijepe i mudre knjige. Na kraju poslije svih suza i rana i boli od dušmana Kimeta-Čovjek merhametli duše, toplote bez hinle i ružnog je da se miri i izmiri, tu na Ilidži gdje je nastavak ljepote grada i života nevesinjskog i hercegovačkog.
  Kao što sam napisao "Novi pupovi niču iz starih stabala". Ti pupovi su ova knjiga kojoj bi osim lijepog naslova"Vihor Ružu niz polje nosaše". Vrlo vrijedna knjiga, puna dobrih priča, poema i pjesama koje je Kimeta Čaušević ispreplela sa ljubavi svog rodnog grada Nevesinja i bisera i dragulja Safvet-bega i Redžep -paše, Evlijom Čelebijom i nadom da će se ljepota i čistoća vratiti ali bol i patnja ljudi ispod hajrata i vakufa već dugo traje i treba da ovakvim djelima stane i prestane.

  Salih Trbonja Sevdi, književnik

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Vihor ružu niz polje nosaše", Kimete Derviškadić Čaušević, možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/causevic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Ratna trauma psihički poremećaj u toku rata", Slobodana Pavlovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzija knjige:
 • Recenzija rukopisa "RATNA TRAUMA - PSIHIČKI POREMEĆAJ U TOKU RATA"
 • "Rukopis RATNA TRAUMA - PSIHIČKI POREMEĆAJ, autora Slobodana Pavlovića, kliničkog psihologa i doktora nauka iz područja psihologije, predstavlja kombinaciju teoretskih razmatranja ratne psihičke traume i prikaza pojedinih slučajeva iz bogate vlastite prakse.
 • U uvodnom dijelu, autor objašnjava što je stres i koje su njegove karakteristike, zatim se fokusira na traumatski stres odnosno psiho traumu, prikazujući psihoanalitički, biološki i psihoformativni model psihotraume. Nadalje, objašnjava prirodu stresa i stresore u ratu te dinamiku psihičkog sloma. Ovo potonije ilustruje primjerom iz prakse koji je vrlo edukativan i zanimljiv, kako za obrazovane laike, tako i za psihologe, psihijatre, neuropsihijatre.
 • U podpoglavlju Historijat psihičke traume, razvoj dijagnostike nas podsjeća kako je to u teoriji "počelo", a potom nas podsjeća kako su gubici u ratu zbog psihičke traume nadrastali gubitke zbog fizičkog ranjavanja. Predstavljanje Postraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) je vrlo dobro poslozeno, didaktički jasno i obogaćeno primjerima iz vlastite prakse, uključuje dijagnostičke kriterije i dijagnostički pristup osobi sa simptomima ovog poremećaja, te njegovu neurobiologiju, faktore rizika za njegov razvoj (starost, obrazovni status bračno stanje, rani razvoj u porodičnom setingu, psihičke smetnje u djetinjstvu, predratnom periodu, traume u djetinjstvu), pregled psihičke traume nakon rata u BiH, psihičke poremećaje kod ratnih veterana nakon rata u našoj zemlji, somatske smetnje i emocionalno funkcioniranje kod psihički traumatiziranih osoba, agresiju kao prateću pojavu PTSP-a, te zloupotrebu alkoholnih pića i pušenje cigareta u toku rata, kao i PTSP kod teško ranjenih vojnika .
 • Na kraju knjige Slobodan Pavlović se osvrće na jedan vrlo značajan segment, rekao bih kolektivne psihološke traume, dijela BiH društva, psihološki poremećaj kao posljedicu genocida u Bosni i Hercegovini, opet dodajuci ilustrativne primjere svojih tvrdnji. Završni dio rukopisa je posvećen iskustvima iz prakse sa terapijskim mogućnostima psiho traumatiziranih osoba.
 • Rukopis sadrži i popis značajnog broja relevantnih publikacija, koje je autor koristio prilikom pisanja, među kojima su i njegovi radovi koje je do sada objavio.
 • O psihološkoj traumi i njenim posljedicama sve se više piše i istražuje i u našoj zemlji. Ovaj rukopis je vrlo vrijedno djelo koje obogaćuje, ne tako veliki opis napisanih tekstova na ovu temu u Bosni i Hercegovini. Njegova vrijednost se ogleda u prostoj činjenici da je napisana od strane vrlo educiranog kliničkog psihologa, koji ima neposredna iskustva u radu sa traumatiziranim osobama, u toku rata i nakon njegovog završetka. Pisan je razumljivo i obogaćen brojnim primjerima iz prakse.
 • Može poslužiti ne samo kao dobra informacija nego i kao vrlo edukativno štivo za sve one kojih se trauma tiče - profesionalce u oblasti mentalnog zdravlja, ali i za studente psihologije, specijalizante psihijatrije, novinare, političare i sve obrazovane laike koji hoće da o psihološkoj traumi znaju više. Stoga od srca preporučujem, da bude čim prije štampana.

  Recezent : Prof. dr. mrd. sc. Osman Sinanović, neuropsihijatar, Redovni profesor Univerziteta u Tuzli

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Ratna trauma psihički poremećaj u toku rata", Slobodana Pavlovića možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem
 • kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pavlovic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Sara", Lane Bosnić, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzija knjige:
 • ROMAN IZRAZITOG POSTMODERNISTIČNOG KARAKTERA I STRUKTURE
 • "Sara" Lane Bosnić (alijas Ševko Kadrić, op. H.A.) koji je objavljen ovih dana u izdanju Društva BiH pisaca i prevodilaca u Skandinaviji svojom strukturom i kompozicijom, bogatstvom jezika, osobenošću u načinu vođenja dijaloga, piščevim senzibilitetom ka dramskom u fabuliranju pripovijesti, tematskim okvirom koji prelazi uobičajene klišeje u građenju priče sasvim su dovoljni razlozi, da već sada možemo govoriti o djelu koje će u bošnjačkoj i bosanskohercegovačkoj prozi, prije svega po modernističkom pristupu, imati svoje značajno mjesto.
 • Predstavljajući roman "Sara" želim da naglasim da postoje bosanski pisci i djela o kojima se i o čijem radu svjesno ćuti, a među takvima je i autor ovog romana.
 • Već sam spomenuo strukturalno-kompoziciona rješenja romana "Sara" koja su građena na savremenim evropskim postmodernističkim osnovama pri čemu je autor uspio u svoju prozu udahnuti tradiciju i duh kulture i podneblja iz kojih je stasavao kao pisac. Istovremeno, on nas zbližava s jednom drugom kulturom, da se pozlužim Crnjanskim, hiperborejskim, smještajući dio radnje u Švedsku; predstavljajući nam tu zemlju, ali i toj zemlji nas, eliminirajući naslage predrasuda i zabluda i kod jednih i kod drugih. Sama fabula ne bi bila dovoljna da u strukturi i kompoziciji romana nije primijenio model koji bih ja nazvao - postupkom dopisivanja već ispisanog rukopisa koji u fusnotama dopisuje jedna od junakinja Mirjana Maca Dučić iščitavajući rukopis svog bivšeg muža u nekoj od hladnih i sumornih pejzaža (da li na jugu ili sjeveru Švedske?) više nije važno, koliko je bitno, da ona, izbjegla od užasa rata niti prihvata taj prostor niti on prihvata nju.
 • Tako dolazimo do još jedne odrednice karakteristične za ovaj roman, a to je naglašen psihološki momenat, dolazimo do unutarnje drame koja se potpuno prenosi na sve glavne aktere u romanu. Velim, na sve glavne aktere, jer autor ih ima više, a bez bilo kojeg od njih roman bi bio osiromašen.
 • Jedna od karakteristika romana je i to što pisac vještim vođenjem dijaloga zapravo u psihološkom smislu odslikava svoje junake. Nema tu klasičnih opisa, ispraznih psihoanaliza, nego jednostavno, govorom, replikom, svaki od junaka razgolićuje sebe i svoj mikrokosmos, ali i makrokosmičke dimenzije ljudske borbe u uvjetima progonstva i očajavanja izazvanog tragičnim ratnim zbivanjima, čiji obrti često aktere dovode u gotovo nevjerovatne situacije.
 • Neuobičajenost u izboru teme, krajnje razgolićavanje svih junaka, pa i glavne junakinje još jače dolazi do izražaja jer je roman pisan u prvom licu (otuda vidim i opravdanost korištenja pseudonima autora) u najvećem doprinose tome da se ovaj roman uzme li ga čitalac u ruke, mora čitati i iščitati.
 • Na kraju romanom "Sara" Lane Bosnić (alijas Ševko Kadrić) bosanska književnost je bogatija za jedan dobar roman, a on će bez sumnje imati svoje čitaoce i ovim ga ja svesrdno preporučujem.

  Hazim Akmadžić

 • "SARA" JE AVANGARDAN ROMAN
 • Akmadžić je naglasio postmodernizam romana "Sara" na moju radost zaista je riječ o postmodernističkom romanu i tu se slažemo, međutim tu je vjerojatno jedino osjećanje koje nas ispunjava postmodernističko u ovom trenutku sve ostalo ide logikom protiv tog osjećaja jer živimo vrijeme koje je daleko iza modernizma. Zato mislim da je "Sara" avangardni roman po mnogočemu ne samo u literaturi i u našij dijaspori, nego i u bosanskohercegovačkoj literaturi uopšte.

  Gradimir Gojer

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Sara", Lane Bosnić, možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kadric10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Zbirku poezije "Koraci kroz vrijeme", Emilije Dević, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Recenzija zbirke pjesama "Koraci kroz vrijeme"
 • Poetska poruka, koja dolazi iz pjesama Emilije Dević, obavija se kao bijela svjetlost u tamnoj noći.
 • To je pjesnikinja, koja svojim posebnim uvidom u duhovni svijet priča tako slobodno kao ptica što leti nebom, kao što vodopad prosipa svoje bistre kapljice i kao što noć obavija umorne oči.
 • Njen svijet nije izmišljen, to je duboki unutarnji svijet, kojim Emilija daruje svoje čitatelje posebnim jezikom - jezikom ljubavi i sreće, dubokog poniranja u čari prirode, u onostrano okruženje što odiše njenom poezijom.
 • To su oni pejsaži duše, kojim svaka osoba želi koračati, zaroniti i odvojiti se od ove stvarnosti, da bi se pronašla negdje, gdje sfere postojanosti ne dopiru.
 • To je onaj svijet, kojeg volim - svijet čistog izraza vedre duše, svijet poezije inspirirane svakodnevnim introspekcijama, ali i radostima života, ljepotom prirode, dubokom mistikom noći.
 • Pažljivo čitajući Emilijinu poeziju, dolazim do glasa bez jeke, dolazim do neke stranice kad poželim ostati uz pjesmu i osjetiti je dušom.
 • Oči duše su osjetljive pa su tako i oči moje duše osjetljive i reagiraju pulsarom na svaki divan izričaj Emilijine lirike i njenih poruka.
  Ona vrlo sigurno plovi tim poetskim morem, daruje nas velikom iskrenošću svojih stihova i dubinom svojim poruka.
 • Iz stvarnosti je izuzela zlatnu nit, koja ju je dovela do te dubine gdje može razgovarati sa anđelima, gdje srodne duše dolaze jedna do druge, susreću se i nasmiješeno se prepoznaju.
 • U poeziji Emilije Dević caruje blagost, nježnost, iskrenost i duboka lirika, kojoj se uvijek radujem kad naiđem na njene stihove.
 • Posebna vrijednost svake Emilijine knjige je ta, što je svaka na svoj način autentična, a opet je nastavljaju jedna na drugu.
 • To je niz, koji priča svoju priču, ali mora se pročitati prva knjiga, da bi se shvatila treća knjiga, a opet - može se pročitati samo jedna i ostaje se - u tišini.
 • Iz igre zlatne tišine izrasta sreća, duboka bol, tuga, ushićenje, pogođenost trenutka kad će čitatelj osjetiti preskočeni ritam srca i zastati nad tim stihovima.
 • Metaforičnost i duboka značenja poruka, koje nam Emilija šalje kroz svoje stihove, dovodi do toga da pozivam svakog čitatelja i čitateljicu, da urone u ovaj poseban svijet, koji nas odvodi u poetiku, susrećući se baš onda kad nam duša zatreba lijepu riječ i poseban duševni ugođaj.
 • Sretna sam što sam mogla napisati ovaj osvrt na poeziju Emilije Dević i, znam, Emilija ide dalje, jer njen poetski svijet je predubok i prebogat, da bi se tek tako zaustavila samo na jednoj knjizi.
 • Emilijin poetski svijet je njen cijeli život otkud i dolaze njene prelijepe pjesme.

  Jadranka Varga

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Pogled zaljubljene žene", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/devic5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Zbirku poezije "Pogled zaljubljene žene", Kristine Koren, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
 • Recenzija zbirke pjesama "Pogled zaljubljene žene"
 • U stvarnosti doživljenih osjećaja i izvrsnosti poezije Kristine Koren, pjesnikinje doznajem mnogo, te ujedno i o samoj autorici. Žena, majka i biće govori na pjesnički način osjećajući u svojoj nutrini tijela i toplinom srca koliko može pružiti ljubavi makar osjećala bol.
 • Već u prvim napisanim stihovima koji su jednostavni i bliski svakom čovjeku, koncentrira se na postojanje ljubavi za koju je potrebno boriti se srcem, dušom i tijelom.Upečatljive slike koje se redaju jedna za drugom , prikazuju doživljaj ljubavi, neostvarenih želja i strah, a posebno bi naglasila snagu kojom autorica ublažava postojanje istih s tim da otvoreno izražava osjećaje,predstavljajući ženu kao čvrstu ličnost i ulogu koju joj je predodredio život.
 • Posebnu pažnju privlači stil upotrebe rime u strukturi vezanih stihova u kojima se pojačava ritam i duh koji se jednostavno zavole već u prvom čitanju.
 • Život nam je poklonjen od Boga, na koji način ga živimo naša je odluka i veliko iskušenje. Stvoreni smo da hodamo već iscrtanim putovima, a od života da uzmemo najbolje što umijemo, pa čak da ga i kritiziramo. Ponekad si postavljamo pitanje shvaćamo li tko smo, pružamo li dovoljno, da bi nam se uzvratilo, odnosno, volimo li dovoljno?
  „Evo me.
  Mladosti.
  Zagrli u meni ljubav svu.

 • Buđenjem u svom novom svijetu žena kroz Kristininu poeziju spremna je na novi početak. Stvarnost gleda drugim pogledom.
 • Zatomila je tugu i prihvaća je samo kao dio beznačajne prošlosti, i nadalje uzdiže lik u svojim pjesmama kao ikonu sa kojom govori, kojoj se obraća, a negativnost osjećaja tuge, snažnim riječima pretvara u tonove svjetlosti. „Ako me ostaviš u boli/vratit ću se i opet biti ona ista" .
 • Ciklusom „Izgubljene misli" nastavlja se vječito traženje izgubljenoga, ali u konačnici shvaćanje da krenuti dalje postaje jedino ispravno uz dozu sjećanja koja se nikada ne zaboravljaju.
 • Cijela pjesnička zbirka autorice Kristine Koren, mojim skromnim mišljenjem, mogla bi se usporediti s citatom kojeg sam odabrala za kraj:„Volim ne samo da budem voljena već i da mi ta osoba kaže da me voli; kraljevstvo tišine u grobu dovoljno je veliko". - Džordž Eliot (Meri En Evans), engleska pjesnikinja (1819-1880)

  Mirjana Pejak Peki

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Pogled zaljubljene žene", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koren3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Mjene mjeseca", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIZI MIJENE MJESECA
 • Ova 24 kratka eseja ili priče pod naslovom Mijene Mjeseca trebala bi ukazati na svo bogatstvo znanstvene problematike koja me je zaokupljala decenijima i koja se razvijala od teorije književnosti do suvremene entomologije. Pri tome putovanju kroz čitavu lepezu znanstvenih područja koja su podrazumijevala jedan široki interes prema manje ili više nejasnim problemima znanosti koja tvore granična područja metafizike upravo je metafizičko oslikavanje raznih predmetnih područja bilo od najvažnijega značaja.
 • I kao što se već iz samih mojih radova može vidjeti ta je metafizika bila predstavljena u jednoj kozmologiji koju sam ja nazvao kozmologijom zlatnoga prstena i koja je integralno i štampana u digitalnim knjigama iz Zagreba. I tu se najbolje vidi taj put od pitanja sociobiologije do entomologije dakle put od pitanja socijalnoga karaktera koja prije svega imaju u vidu hrvatske socijalne i političke prilike prema pitanjima biologije i medicine koja su sadržana u entomološkoj problematici kojom sam se bavio u najnovije vrijeme.
 • Razlozi za ovakav obrat možda prije svega leže u mojemu druženju sa mojim sinom Ezrom koji je u velikoj mjeri zaslužan za nastajanje Rex-Kovač teorije ranije izložene u Kozmologiji zlatnoga prstena i njegovim biološkim nastojanjima koja su se do danas razvijala više u pravcu mikrobiologije i molekularne biologije. Odatle i moja potreba da dadnem filozofske i metafizičke osnove ovako sagledanoj biološkoj problematici koja se uglavnom orijentira na kauzalna objašnjenja dok joj teleologija izmiče kao suvišni metafizički dodatak.
 • Bilo je stoga potrebno ukazati na tu centralnu aporiju suvremene biologije uvjereni da poduzeti napor nije bio uzaludan i da je izneseno na vidjelo čitavo malo metafizičko i biološko blago koje može dati smisao svakom nepristranom i otvorenom znanstvenom istraživanju.
 • Slikovito izraženo kao da smo kanili iskazati tu istinu da se noćni leptiri ne okupljaju oko neonskih lampi zato što ih privlači svjetlost nego zato što reagiraju na elektromagnetsko polje i da za dnevnoga sunčeva svijetla bivaju sakriveni jer bi ih sunčev magnetizam doveo do katastrofe dakle da uobičajene znanstvene stavove treba nanovo preispitati kako bi se doslo do punoga uvida u karakter naših znanstvenih spoznaja odnosno da stare spoznaje do kojih je došla stara znanost treba obogatiti novim uvidima i na taj način smisleno proputovati ovim životom kojeg nam je Svedržitelj Svijeta poklonio sa svrhom. A tu svrhu nalazimo i kod noćnih krijesnica koje kao male Tesline lampe svijetle u elektromagnetskom polju naše planete.

  Autor, Adelaide 3.5.2014.

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Mjene mjeseca", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic20.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

 • Digitalnu knjigu "Dnevnik građanskih prosvjeda ili pretapanje etnosa u građanski demos u gradovima Federacije BiH sa bošnjačkom većinom" Atifa Kujundžića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor
 • Izbor kolumnističkih tekstova pisanih od prosinca 2013. do ožujka 2014. godine, a obuhvaćenih ovom knjigom, želi akceptirati iznimno važno zbivanje u bosanskohercegovačkom društvu na putu u građansko/civilno društvo.
 • Etnički izdijeljen zločinačkim stranačkim politikama tokom četvrt stoljeća, etnos naočigled postaje jedinstven demos - bosanska nacija - koja se s prijezirom odnosi prema političarima i vlasti, a koji se pred snagom i bijesom naroda kriju u mišje rupe, svjesni svoje krivnje i odgovornosti za sva moguća zlodjela - rat, zločine, genocid, pljačku, krađu, otimačinu, obespravljenost, nezaposlenost, nezaposlenost, nepotizam, korupciju, etc.
 • Nadajmo se kako nije daleko dan, kada će svaki građanin, a posebno grupa, moći presaviti tabak i tužiti bilo koju stranku ili sindikat, stranačkog ili sindikalnog prednjaka, jer stranka je
  Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
  pred sudom građanskoga društva samo pravno lice i sasvim u istom rangu odgovornosti za svoje postupke i nečinjenje u skladu sa svojim programom, a pred sudom pravde.
 • Inače, sve ostaje obesmišljeno u beskraju skorojevićkog voluntarizma.

  Autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Dnevnik građanskih prosvjeda", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic9.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Prosijane misli i Hrvatska zanovijetanja", Ive Mije Andrića i Tomislava Supeka, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Knjiga "Prosijane misli i Hrvatska zanovijetanja", Ive Mije Andrića i Tomislava Supeka, sastoji se od dvije zbirke aforizama u jednoj knjizi.
 • Ivo Mijo Andrić napisao je prvi dio knjige, odnosno zbirku aforizama "Prosijane misli" dok se Tomislav Supek skromno zadovoljio s drugom polovinom knjige, odnosno zbirkom aforizama po imenu "Hrvatska zanovijetanja".
 • No, do svega toga nije došlo slučajno, jer autore knjige povezuje ne samo prijateljstvo, sklonost pisanju aforizama, duhovitost i oštroumnost, nego i želja da aforizmima kao kratkim i duhovitim mislima o životu i svijetu oko sebe bar malo promjene i poprave svijet.
 • Nažalost, to im neće uspjeti, jer svi znamo da političari, bankari, tajkuni i vlasnici stranih korporacija, ne samo da ne čitaju knjige, nego nemaju ni malo razumijevanja i sklonosti za humor i razbibrigu, kojom se zabavljaju oni čija je jedina svrha da budu potrošači i porezni obveznici.
 • Sve one koji ne vjeruju našoj tvrdnji da političari, bankari, i tajkuni nemaju smisla za humor savjetujemo da pokušaju odgledati koju saborsku sjednicu, ili saslušaju bilo koji govor gospodina Josipovića, Milanovića ili Karamarka.
 • No, dosta o političarima i vratimo se knjizi "Prosijane misli i Hrvatska zanovijetanja". Čitajući sadržaj knjige, odnosno aforizme, osjetiti ćete da obojica autora imaju poprilično iskustva i da su pomno motrili raspadanje samoupravnih socijalističkih iluzija na slobodoumne demokratske kapitalističke aluzije.
 • Jasno je vidljivo i da autori nisu baš posve zadovoljni tim promjenama i da ih zbunjuju mnoge stvari poput iznenadnog nestanka tvornica i radnika, pojave sveprisutnih i ne baš poštenih menagera i političara, nevjerojatnog rasta javnog duga, sklonosti hrvatskih političara prezaduživanju i rasprodaji onog što je narod stoljećima stvarao, pa sve do sitnih i mizernih detalja kao što je visina danas sve nižih mirovina.
 • No, da ne dužimo reći ćemo samo: Preuzmite knjigu "Prosijane misli i Hrvatska zanovijetanja", Ive Mije Andrića i Tomislava Supeka i čitajte je samo kad vam bude dosadno ili kad vas državne ustanove i političari toliko iživciraju da ne znate kuda ćete sa sobom.
 • Aforizmi koje ćete pročitati neće vas izliječiti i neće pomoći da država bude bolja ili da političari budu pametniji ili pošteniji, no tu i tamo mogli bi navući osmijeh na vaše namršteno lice.

  Nenad Grbac. U Zagrebu 29.04.2014

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric-supek.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 • Digitalnu knjigu "Ilustrirani novi zavjet", u izdanju Župe sv. Lovre mučenika iz Petrinje, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
  ILUSTRIRANI NOVI ZAVJET
 • Novi zavjet nastao je zapisivanjem usmenih predaja učenika Isusa Krista i onih koji su od njih primili navještaj evanđelja.
 • Najstariji su spisi Novog zavjeta Pavlove poslanice. Već između zime 50. godine i ljeta 52. godine on u Korintu piše poslanice Solunjanima.
 • Moguće je da je već oko 50. postojalo i aramejsko Matejevo evanđelje, no o njemu nemamo čvrstih dokaza. Isto tako, poznato je da su već u kršćanskim zajednicama kolali različiti spisi, poput zbirke Isusovih izreka, ili prvih izvještaja o njegovoj muci i smrti. Od takvih su izvještaja nastajala evanđelja, tako što su evanđelisti prikupljali tradicije koje su do njih stigle i svojim redakcijskim zahvatom stvarali evanđelje. Kršćani vjeruju da je taj tekst nastao i pod osobitim djelovanjem Duha Svetoga, pa se za sve novozavjetne knjige kaže da su "nadahnute."
 • Najstarije od četiri evanđelja je ono Markovo, koje je nastalo prije 70. godine, budući da se nigdje ne daje naslutiti da bi piscu evanđelja bilo poznato razorenje jeruzalemskog hrama, što se dogodilo upravo te godine. Nakon njega nastalo je Matejevo evanđelje, a vjerojatno ubrzo potom i Lukino. Posljednje je nastalo Ivanovo evanđelje, vjerojatno potkraj 1. st., ali u njemu su prisutne neke stare tradicije, koje se čine čak starijima od ostala tri evanđelja.
 • Osim evanđelja, tu su i Djela apostolska koja govore o životu prve Crkve, a napisao ih je isti autor koji je napisao i Lukino evanđelje, te su izvorno ove dvije knjige predstavljale dva dijela jednog te istog djela.
 • Ovo prvo izdanje Ilustriranog novog zavjeta priredio je Josip Samardžija, upravnik župe Sv. Lovre mučenika iz Petrinje, a u njegovom sastavljanju smo koristili ilustracije Juliusa Schnorra von Carolsfelda, njemačkog srednjevijekovnog slikara i grafičara.
 • A za kraj bismo još samo dodali da Internet (web) izdanje knjige "Ilustrirani novi zavjet" možete pregledati i prelistati i na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/novizavjet/FlipBook.php

  U Zagrebu 30.01.2014 Nenad Grbac

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/novizavjet.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32
     
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
     
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
     
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
  Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka...  
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige
 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31 WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"
 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32