width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (pet godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od četiri stotine pedeset digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost" i "Pučko otvoreno učilište Velika Gorica".
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije četiri godine. U to vrijeme objavili smo više od 300 naslova, a bilježimo i više od 7 700 000 posjeta i 389 500 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 03.03.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Mirisna higijena duše i tijela", Natalije Lorković.
 • Dana 07.03.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Priručnik za rekonstrukciju podsvijesti", Anđe Jotanović.
 • Dana 10.03.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Izbjeglica", Borisa Golića.
 • Dana 14.03.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "REKONEKCIJA Iscjeljenje Božjom i Svemirskom energijom", prof. Mirjane Milijašević.
 • Dana 18.03.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Ruska zora", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 23.03.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Zapisi jednog svećenika", Dragutina Kujavca.
 • Dana 25.03.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Bleiburg II - In te domine speravi", Vladimira Biondića.
 • Dana 18.04.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Medicinska etika III - Klinička etika", Dr. Marka Jukića.
 • Dana 12.05.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Svjetlosni zagrljaji", Željke Košarić - Safiris.
 • Dana 25.05.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Netko postoji", Željke Košarić - Safiris.
 • Dana 31.05.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Poezija svemira", Željke Košarić - Safiris, Jadranke Varge i Dr. Zlatana Gavrilovića Kovača,.
 • Dana 13.06.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Bog i Hrvati", Vladimira Biondića.
 • Dana 23.06.2016. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kad stih je žedan rime", Željke Košarić - Safiris.
 • Dana 25.06.2016. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 25.06.2016. Ukupno je preuzeto 389 500 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku pjesama "Kad stih je žedan rime", Željke Košarić - Safiris, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Prepoznavanje "noći duše"
 • Ne postoji čovjek koji nije prošao kroz "noć duše", koji nije iskusio onaj duboki ponor u koji povremeno upadnemo dok kročimo stazom života. Nazivaju ga i ponorom očaja.
 • Nemoguće je izbjeći ga, a samo snaga duha određuje hoćemo li se iz njega izvući. Mnogi, na žalost, ostaju u njemu, a da ga nisu ni svjesni. Jednostavno kažu "C'est la vie!".
 • Posebno je pjesnicima i drugim kreativnim dušama teško kad se nađu u prostoru bez riječi, boje i glazbe. Željka Košarić - Safiris je u svojoj novoj zbirci pjesama majstorski i zrelo opjevala svoje iskustvo gubitka inspiracije koji ju je odveo da zaroni još dublje u sebe i luta u samoći svojeg unutarnjeg svijeta sve dok nije otkrila da je sve zapravo tamo i da nikad nije nestalo.
 • Nove spoznaje Svjetla su izniknule iz prividne Tame, a njena poezija nas kroz njeno proživljeno iskustvo prema kraju zbirke vodi do jasnih trenutaka prisutnosti pretočenih u stihove. I nije vrijednost ovih pjesama toliko u njenom osobnom pjesničkom hodočašću koliko njeni stihovi prenose mudrosti puno dublje i drevnije od prolaznih oscilacija života.
 • Tko će pažljivo čitati, zapravo dozvoliti si da osjećajno uroni u Safirisinu poeziju, i sam će osjetiti pomake u svojoj duši, osjetit će "prepoznavanje". No, više je to od rezonancije s vlastitim iskustvima - ova zbirka je doista duhovni melem, i putokaz za svakoga tko upravo sada prolazi kroz "noć duše", jer vrlo je utješna spoznaja da će se "žedan stih" doista obilno napojiti rimom.
   

  Boris Pecigoš, dipl. slikar

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Kad stih je žedan rime", Željke Košarić - Safiris, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/safiris3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku pjesama "Bog i Hrvati", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "Bog i Hrvati"
 • U književnoj teoriji lirika obuhvaća kraća književna djela u stihovima u kojima pjesnici izražavaju svoje osjećaje i poglede na svijet. Lirske vrste su najčešće napisane u obliku pjesme. Lirske se pjesme mogu podijeliti tematski pa postoje vrste: ljubavna pjesma, pejzažna pjesma, misaona ili lirsko refleksivna pjesma, socijalna pjesma, domoljubna pjesma i duhovno-religiozna pjesma.
 • Također postoje i tradicionalni oblici pjesama koji su nastali u staroj Grčkoj. Te su pjesme imale točno određenu namjenu, npr. prilikom obreda i sl. To su: himna, oda, ditiramb, elegija, epitaf, epigram i idila.
 • Sve te pjesme imaju svog konzumenta koje se nalazi u pojedinim ljudima u njihovim sklonostima prema određenoj vrsti lirike. Međutim, samo domoljubne pjeme imaju kolektivnog konzumenta, a to je narod, kategorije nacija. I u pravilu čitalački doseg domoljubnih pjesma zadržava se unutar državne granice koja uokviruje pojedini narod i, ako je ima, njegovu dijasporu.
 • U povijesti brojnih naroda snaga njihovih domoljubnih pjesama odigrala je ključnu ulogu u uspostavi duhovnog jedinstva nacije, a posebno u dramatičnim situacijama u kojima su se znali naći, a ponajprije u obrambenim ratovima.
 • Tako su u hrvatskoj povijesti tri pjesme koje slobodno možemo nazvati "toponimskim" (ciljanim na određeni prostor) odigrale izrazito veliku ulogu u opstanku nacionalnog identiteta, a to su Gundulićeva pjesma Himna slobodi, pjesma Zemljo krasna, Istro mila i pjesma Lijepa naša domovino, koja je proglašena i hrvatskom himnom. U hrvatskoj povijesti mnogo je toponimskih pjesama, ali ove tri spomenute najviše prednjače.
 • Pjesma Ivana Gundulića Himna slobodi
  O lijepa, o draga, o slatka slobodo
  Dar u kom sva blaga višnji nam Bog je do,
  sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi
  ne mogu bit plata tvoj čistoj ljepoti!
 • Ova pjesma stoljećima je hrabrila Dubrovčane i Dubrovačku Repuliku da ustraju u borbi za slobodu.
 • Ono što je Himna slobodi značila za Dubrovnik, to je pjesma Krasna zemljo značila za Istru.
 • Krasna zemljo
 • Krasna zemljo, Istro mila
  dome roda hrvatskog!
 • Dobrim dijelom zahvaljujući i ovoj toponimskoj pjesmi, zadržan je hrvatski nacionalni identitet u Istri.
 • Što je pridonijela pjesma Lijepa naša domovino
  hrvatskom opstanku to je opće poznato.
 • Kad srce naroda ubrzano kuca - tad se iz duše i grla širokog puka ore domoljubne pjesme. Domoljubne pjesme su jedina vrsta lirike koje su u funkciji - naroda, domoljublja, politike i sl.
 • Narod koji ima tragičnu povijest, u pravilu ima i bogatu kolekciju domoljubnih pjesama.
 • Evo i ova knjiga našeg dragog prijatelja Vladimira Biondića, nepatvorenog domoljuba i talentiranog pjesnika zaživljava kao nova kolekcija domoljubnih pjesama, stvaralaštvo kojih je inicirao Domovinski obrambeni rat.
 • Zahvaljujem se prijatelju VLadimiru Biondiću što je svojim domoljubnim pjesmama pridružio i tri rukoveta pjesama drugih autora i to: autorice koja živi u Australiji i čije srce uvijek uzbuđeno kuca za njenu domovinu gospođe Marije Dubravac , potom i pjesnika Mate Čavara koji je nedavno preminuo, a cijeli život je u srcu nosio svoju Hrvatsku, kao i rukovet mojih domoljubnih pjesama.
 • I zato, neka nitko ne dira Lijepu našu, zauvijek i za sva vremena - od nje prste dalje! Jer…boj se onog tko je viko bez golema mrijeti jada…! I ne zaboravite - imamo i pjesnike, koji će, ako zatreba, i njihove mrtve kosti pretvoriti - u nove bojovnike!
  Mile Prpa
 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Bog i Hrvati", Vladimira Biondića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic13.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Poezija svemira", Željke Košarić - Safiris, Jadranke Varge i Dr. Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti će vam sami autori knjige:
 • RIJEČ AUTORA - LT. DR. ZLATAN GAVRILOVIĆ KOVAČ
 • Pred nama se nalazi zajednički rad troje autor(ic)a pod nazivom "Poezija Svemira", dakako, poezije koja bi imala kao svoju temu dubine Svemira uvijek je bilo i uvijek će biti i po tome ova knjiga nije ništa izuzetno.
 • Izuzetno je, međutim, to da se ona znatno razlikuje od sličnih pokušaja koji su NASA-ine fotografije Svemira uglavnom objašnjavali na način shodan prirodnim znanostima.
 • Razlika je, dakle, u odnosu na NASA-in projekat to, da su slike Svemira ovdje praćene literarnim i filozofskim zapisima koji daju uvid u našu egzistencijalnu dramu ovosvjetovoga življenja i da je mimo prirodno-znanstvenih relacija Svemir ovdje viđen kao estetički problem kojega pokušavamo opisati, ali kojega u svojoj biti ne razumijemo.
 • To je, dakle, glavna razlika u odnosu na prvu knjigu koja donosi slike Hubbleova teleskopa koja ima naslov "Hubble's Universe, a new picture of space" iz 1996. godine.
 • I drugi moment koji ovu knjigu čini posebnom je svakako izbor njenih autora koji možda nemaju komercijalnu "težinu", da bi bili traženi i promovirani uz dobre naknade, već je riječ o autorima koji su poetsku riječ učinili smislom vlastitog življenja na način, da im se čitav Svemir čini rodnim mjestom svekolikoga poetskoga stvaralaštva. Odatle ne postoji razlika između poetske i kozmičke ljepote, to je jedno te i isto.
 • I konačno, ja bih se zahvalio usrdnosti glavnoga urednika portala www.digitalne-knjige.com gospodinu Grbac Nenadu, čijom zaslugom je ovo malo djelo ugledalo svjetlost dana kao i autoricama, gospođama Željki Košarić-Safiris i Jadranki Varga koje su svakako najzaslužnije, da se knjiga predstavlja zainteresiranom čitateljstvu u obliku u kojem ona već jest.
   

  Lt. dr.Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 19th of may 2016

 • RIJEČ AUTORA - JADRANKA VARGA
 • Dragi moji čitatelji,ova naša zajednička zbirka, "Poezija Svemira", nastala je jednog poslijepodneva, dana 19.5.2016., na inicijativu dragog prijatelja Zlatana i spojila je troje članova portala www.magicus.info koji su napisali svoje riječi o Svemiru.
 • Ova zbirka čini zapisivanje naših razmišljanja o duhovnim temama i aspektima prolaznosti i života i sveukupnosti cijelog Svemira gdje je sve tako tamno i mirno, a tek poneka svjetlosna zraka obasja tu nemirno mirnu dubinu beskraja.
 • Ovo su teme koje su me oduvijek zaokupljale i time sam si potvrđivala ono što sam oduvijek znala u duši - nismo sami.
   

  Jadranka Varga, Zagreb, 19. 5. 2016.

 • RIJEČ AUTORA - ŽELJKA KOŠARIĆ - SAFIRIS
 • Riječima izraziti neopisivo, kad zadivljena promatram zvjezdano nebo, mogu jedino kroz stihove, ritam, svjetlosnu muziku, maštu.
 • Zaplesati zvjezdani valcer kroz tu riječ, ispreplesti unutarnje galaksije sa dušama čiji je doživljaj sličan ili potpuno različit od mojega, velika je radost i čast, jer se prilikom dodira naših unutarnjih struna rađa nešto novo, do sada nedoživljeno, neistraženo… pozivnica za još jedan zvjezdani let.
 • "Zvjezdano sam nebo, da, sada sam svoja…
  bezgranična, svjetlosna, ponorna i tamna,
  pustolovna, nemirna, spiralnoga tijeka,
  eksplozivna, tiha, udaljena, zamamna,
  prostrana, neistražena, zvjezdana rijeka…"

   

  Željka Košarić - Safiris, Zagreb, 20.5.2016.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Netko postoji", Željke Košarić - Safiris, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/poezijasvemira.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku pjesama "Netko postoji", Željke Košarić - Safiris, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • NOVA DIMENZIJA POSTOJANJA
 • Što je uopće recenzija? Ona je zapravo subjektivno mišljenje onoga koji je piše. Pošto stojim iza one čuvene izreke - 'istina je u oku promatrača', znam da svatko od nas ima svoj doživljaj jedne te iste stvarnosti, u ovom slučaju, Željkine poezije.
 • Ali, ono što bih mogla gotovo tvrditi, da nitko ne može ostati ravnodušan na ENERGIJU koja nas u valovima zapljuskuje kada je čitamo. Ta plima energije podržana je i ritmom rime, koja joj daje vjetar u krila.
 • Morala sam svaku pjesmu čitati nekoliko puta, jer svakim novim čitanjem otvara se nova dimenzija postojanja.
 • DA! Dobro ste čuli! POSTOJANJA! Ovdje je riječ o energijama intenzivnih emocija koje nas prožimaju.
 • Želim vam da se i vi, dragi čitatelji, barem nakratko, otisnete na otvoreno more doživljaja vaše istine.
 • SRETAN PUT!
   

  Maja Laboš

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Netko postoji", Željke Košarić - Safiris, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/safiris2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku pjesama "Svjetlosni zagrljaji", Željke Košarić - Safiris, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Prizme životnih izazova otkrivaju sve boje njene duše
 • Željka Košarić - Safiris je pjesnikinja Duha i Svjetla. Bogatu spoznaju svog duhovnog svijeta pretače u poetske krajobraze oslikane Svjetlošću. Sjajna, blještava Svjetlost s Izvora kroz njene stihove u ovoj zbirci ulazi u svijet i nosi blagoslov onima koji ih čitaju srcem.
 • Spoznaja Svjetlosti donosi i svijest o postojanju tame s kojom se svaki istinski Tragalac mora suočiti. Prizme životnih izazova otkrivaju sve boje njezine duše u kojoj se zrcali i duša čitatelja. Naizgledno šarenilo životnih iskustava opet se sjedinjuje u jednu jedinu Svjetlost koja nas zaogrće poput plašta, grli nas i pruža nam osjećaj sigurnosti, ljubavi i svijesti da smo svi Jedno.
 • Zbirka "Svjetlosni zagrljaji" obogaćena je i fotografijama. Kroz svjesno planinarenje, šetnju prirodom, u druženju s prekrasnim ljudima, često je fotoaparatom uočavala sitne detalje, koji su se savršeno uklopili u igru riječi i svjetla, a kao rezultat te zaigranosti stvorena je ova zbirka poezije.
   

  Boris Pecigoš, dipl. slikar

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Svjetlosni zagrljaji", Željke Košarić - Safiris, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/safiris.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Medicinska etika III - Klinička etika", Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • UVOD U MEDICINSKU ETIKU
 • U praksi treba prepoznati postoji li etički problem u sljedećim situacijama: bolesnikova suglasnost za dijagnostički postupak i liječenje, punomoć, kada ne reanimirati, kada prekinuti reanimaciju, moždana smrt, uzimanje organa, transplantacija, pomoć bolesnicima koji su u terminalnom stadiju bolesti, kada otkloniti primjenu sofisticirane tehnike pri liječenju bolesnika, eksperimenti na embrijima, kloniranje, čipiranje, istraživanje novih lijekova i metoda liječenja.
 • Pitanje edukacije liječnika glede gospodarstva vrlo je loše i takva loša edukacija također pretpostavlja etičke dvojbe. Trebalo bi liječnike educirati da razmišljaju o svrsishodnosti liječenja i gospodarskim učincima takvog liječenja. Nema nijedne države u svijetu koja bi mogla platiti troškove neracionalne zdravstvene zaštite i zato, osim medicinskih čimbenika, treba uzeti u obzir i gospodarske čimbenike. Zanemarivanje gospodarskih čimbenika etički je dvojbeno jer nesvrsishodnom potrošnjom u jednom slučaju onemogućujemo liječenje drugih u kojih bi liječenje bilo učinkovitije i svrsishodnije.
 • Svaki liječnik-kliničar u svojem radu mora se koristiti metodom kliničko-etičke analize (prema Jonsenu). Treba odgovoriti na sljedeća pitanja.
 • Koja je medicinska indikacija za medicinske postupke (dijagnostiku, terapiju)? Poboljšava li postupak ili pogoršava bolesnikovo stanje?
 • Kakva je kvaliteta života prije medicinskih postupaka, a kakva se očekuje nakon primjene medicinskih postupaka?
 • Što bolesnik želi, očekuje?
 • Što sve utječe na donošenje odluke: obiteljske prilike, socijalni status, novčane teškoće, političke prilike, različiti interesi itd.?
 • Donosi li se odluka o postupcima ili o odustajanju od tih postupaka pod pritiskom?
 • Tko je izložen pritisku: liječnik, bolesnik ili i jedan i drugi?
 • O slučajevima vezanima za medicinsku etiku raspravljatn će medicinski stručnjaci s tog područja, pravni stručnjaci, teolog, sociolog, novinar, predstavnik zainteresirane skupine pacijenata i neovisni laici (građani). Svi oni moraju biti osposobljeni za to da raspravljaju o medicinskoj etici s različitih stajališta. Osobe koje ništa ne znaju o etici, medicinskoj etici i deontologiji ne bi trebale biti uključene u ovakve timove jer njihova nekompetentnost može napraviti nepopravljivu štetu, a ne pomoći da se problem prepozna i riješi na najbolji način. Svaka rasprava mora biti dobro medicinski obrađena, uspoređena sa slučajevima iz literature. Rasprava nije stručno medicinska, već je rasprava o etičkim problemima koji su se pojavili u nekom određenom slučaju. Problem ne mora biti etički, nego može biti emocionalni, autoritarni ili neke druge prirode. Važno je znati prepoznati etički problem.
 • Nadalje se ispituju: sposobnost rukovođenja, gospodarska pouzdanost, primjena rijetkih sredstava, profesionalni i ugovorni rezultati, javni nastupi.
 • Jezik komunikacije veoma je važan i u edukaciji treba posebnu pozornost posvetiti tomu. Način na koji se liječnik verbalno odnosi prema kolegama, bolesnicima ili rodbini vrlo je važan jer loš jezik komunikacije uzrokuje niz konfliktnih situacija. Preporučuje se kolege odvratiti od uporabe lošeg jezika komunikacije, upozoriti na neprimjeren jezik i istaknuti važnost dobre komunikacije.
   

  Dr. Marko Jukić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Bleiburg II - In te domine speravi", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jukic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Bleiburg II - In te domine speravi", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • PROLOG KNJIGE
 • U tisućuljetnom sjećanju ili nacionalnoj memoriji hrvatskog naroda - Bleiburg (i sve ono što se na širokom planu pod tim pojmom podrazumijeva) zauzima u hrvatskoj povijesti posve posebno mjesto. Iz hrvatskog smjera gledanja Bleiburg je najveća i najljuća rana na cjelokupnom hrvatskom hodu od stoljeća sedmog kroz sve moguće Scile i Haribde -nacionalne borbe za opstanak. Bleiburg je za hrvatski narod najveća tragedija, tragedija nad tragedijama. Bleiburg je majka svih hrvatskih tragedija. On se može usporediti samo s Holokaustom nad Židovima, Gladomorom nad Ukrajincima i možda turskim genocidom nad Armencima.
 • To se događalo ponajviše u miru, nakon završetka II. svjetskog rata - krvoproliće koje je hametice pokosilo najveći dio hrvatske mladosti, najvitalniji dio hrvatskog naroda, te je većinski uništena hrvatska inteligencija, a brojne hrvatske nacionalne kulturne i druge institucije su raspuštene, zabranjene ili posve uništene.
 • Nakon Bleiburga hrvatski narod se više nikada nije demografski oporavio. Njegove strašne posljedice trpimo još i danas, ali osjećat' ćemo ih i narednih stoljeća. Tamo se umiralo za Hrvatsku - tamo su tekli potoci krvi. Tamo se dogodilo nešto što je Milovan Đilas opisao riječima. - "Zlo što smo mi napravili Hrvatima, to se ne pamti u cijeloj povijesti Europe."
 • Tamo je počelo, a nastavilo se preko mariborskih tenkovskih rovova, preko Teznog, Kočevskog roga, Macelja, Hude jame, Jazovke i brojnih drugih poznatih i nepoznatih stratišta - hrvatsku mladost svuda su kosili na beskrajnim marševima smrti. To je bio trijumf pentagrama, sotonskog simbola crvene zvijezde - općeg pokolja nad golorukim nemoćnim narodom, nad ogromnom vojskom koja se u dobroj vjeri predala i položila oružje. Tamo je bila najveća pobjeda bezbožništva, pobjeda zla nad kršćanskim pukom, kojeg optužiše da su najveći zločinci, poput Krista kojeg proglasiše zločincem da bi pravdali njegovo ubojstvo.

  U Zagrebu, 24. veljače 2016. g. Hrvatski akademik Mile Prpa

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Bleiburg II - In te domine speravi", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic12.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Zapisi jednog svećenika", Dragutina Kujavca, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • ZAPISI JEDNOG SVEĆENIKA
 • Čitatelju, knjigu koju držiš u ruci sačinjava izbor od 50 napisa vlč. Dragutina Kujavca (Župa sv. Petra i Pavla, Velika Gorica) koje je on niz godina objavljivao u vjerskim novinama - najvećim dijelom u velikogoričkorom "Navještenju".
 • Tekstovi su prigodnog, vjerskog karaktera - dakle, upućeni vjernicima i posvećeni vjerskim temama, međutim oni uz religioznu edukaciju posjeduju literarnu živost s mnogo slikovitih zapažanja i duhovitih detalja -zbog čega držimo da zavređuju biti objavljeni u posebnoj knjizi, gdje će njihova vjerska, ali i literarna vrijednost doći do punog izražaja.
 • U turopoljskoj tradiciji nabožna literatura ima značajno mjesto - Juraj Habdelić, Juraj Mulih i Matija Magdalenić spadaju u sam vrh hrvatske književnosti, a tu je i cijeli niz ostalih autora.
 • Na stanovit način ova je tradicija živa u suvremenom pisanju upravo kroz prigodne napise u vjerskim novinama, izvan kojih okvira uglavnom ne izlazi. Uz uvažavanje vjerske osnovice ovom knjigom kanimo naglasiti književnu stranu.

  Miljenko Muršić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Zapisi jednog svećenika", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kujavec.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Ruska zora", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • OSVRT NA KNJIGU "RUSKA ZORA"
 • Kad je najavio izdavanje knjige "Ruska zora", dr. Zlatan Gavrilović Kovač je pristupio ambicioznom projektu kojim je bio zaokupljen određeni broj godina, a želeći izraditi baš nešto ovako na ovaj način, kako bi čitateljstvo upoznalo neke od ruskih velikana kroz ove izvanredne prijevode.
 • Kako nisam puno čitala ruske autore niti sam bila ljubitelj ruske literature, pred mene je došao jedan vrlo neobičan, ali izazovan "zadatak" - napisati osvrt na ovu knjigu.
 • Ruska literatura je bogata plodnim autorima, koji su dali svoj obol kroz povijest ove velike zemlje pišući o njoj, o njenom narodu koji je prolazio razne stupnjeve društvenog uređenja, o strašnom siromaštvu kmetstva bez prava glasa, bez prava na zemlju pa do sulude dekadencije ruskog bogatog plemstva koje je stoljećima živjelo na patnji tog jadnog puka.
 • Kako je plemstvo nespojivo sa kmetstvom, tako ni bogati plemići nisu shvaćali egzistencijalne probleme, dok su organizirali svoje bogate zabave uz obvezan lov te konzumaciju golemih količina kvaltetnog vina i odabrane hrane, a ti ljudi koji su sve to pripremali nisu imali tjedne ni mjesečne zalihe hrane ni najosnovnihe potrepštine, koliko se znalo konzumirati samo na jednoj takvoj dekadentnoj zabavi.
 • Osvrnula sam se na dekadenciju ruskog plemstva gledajući film "Doctor Zhivago", snimljen 1965. prema djelu ruskog pisca Borisa Pasternaka, sa Omarom Sharifom, Julie Christie te Rodom Steigerom u glavnim ulogama.
 • Film obrađuje početke ruske revolucije kroz prikaz ljubavi između mladog liječnika Jurija Zhivaga i fatalne Lare Antipove, kroz čije likove i pratimo te povijesne događaje, kao i već gore spomenutu razliku između ruskog plemstva te ruskog kmetstva ili radništva.
 • Sve kasnije što se događalo, donosi korjenite promjene u životima glavnih likova i približava meni taj nepoznati svijet ruske prošlosti, ali i tadašnje sadašnjosti.
 • Kroz poeziju Mihaila Ljermontova sam doživjela ruski romantizam, da bi na mene pjesma "Ne, ja te tako vatreno ne ljubim" ostavila duboki dojam na moju, tada vrlo mladenačku dušu.
 • Za razliku od romantične poezije Ljermontova, teški tekstovi Tolstoja ili Dostojevskog su prikazivali drugačiju stvarnost od lepršavosti romantične poezije tako da je Tolstoj, veliki romanopisac aristokratskog porijekla sa svojih preko 90 književnih djela obilježio rusku književnost vrlo dubokim žigom svoje književne prisutnosti.
 • Religija je imala veliki utjecaj kako na rusko plemstvo, tako i na ostatak ruskog naroda, da bi kasnije postala minorna zbog svih povijesno-političko-društvenih zbivanja u Rusiji nakon 1917. godine dolaskom komunista na čelu sa Lenjinom na vlast.
 • Čitajući ovu knjigu, kroz prijevod kojeg je izdao dr. Zlatan Gavrilović Kovač, upoznala sam ovu veliku zemlju na drugačiji način od onoga kojeg sam učila u školi ili od onog prikazanog na televiziji ili čitajući u knjigama.
 • Dr. Zlatan Gavrilović Kovač je dao jedan presjek literature koja ga je godinama zaokupljala, zajedno sa nekim osnovama suvremene hrvatske literature, ali isključivo one koja se može naći na internetu, jer ista odražava duh novog vremena koji je primjeren Hrvatskoj, pored nekih religioznih obilježja posebnima za novo vrijeme.
 • Estetika samog prikaza zadire dublje od površnog prijevoda tako da svaki čitatelj može za sebe pronaći najinteresantnije dijelove i ostati zaokupljen ovim sveobuhvatnim tekstom kojeg nam je autor prijevoda predočio.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 20.2.2016.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Ruska zora", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic31.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "REKONEKCIJA Iscjeljenje Božjom i Svemirskom energijom", prof. Mirjane Milijašević, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • "REKONEKCIJA Iscjeljenje Božjom i Svemirskom energijom"
 • Ova knjiga je svjedočanstvo da su čuda moguća i da se događaju svaki dan u studiju prof. Mirjane Milijašević, koja liječi Rekonekcijom, tj. Božjom i Svemirskom energijom.
 • Njen život nije završio odlaskom u mirovinu, već naprotiv, svijet joj se uvelike promijenio otkada se susrela s fenomenom Rekonekcije.
 • U ovoj ćete knjizi naći priču jedne obične žene, koja je pomoću Božje providnosti uspjela vratiti životnu radost i zdravlje prvo sebi, a onda i mnogobrojnim očajnim i bolesnim osobama, te pritom ispunila svoju životnu svrhu i pronašla sreću koju širi cijelim svijetom.
   

  Iz knjige "REKONEKCIJA Iscjeljenje Božjom i Svemirskom energijom"

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "REKONEKCIJA Iscjeljenje Božjom i Svemirskom energijom", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/milijasevic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Izbjeglica", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE "IZBJEGLICA
 • Život je u biti jednostavan. Nešto se nepredviđeno dogodi i mi to promatramo kao čudo. Ali što kad se ništa ne događa? Tada zazivamo da se to nešto dogodi. Ja sam zazivao novu ženu u mom životu. Dosta mi je bilo i moje bivše žene, i Barbare, ali i Pahuljice. Htio sam nešto novo. Tako se i meni dogodilo to da mi je jednog dana u djedov poljski wc, došla Jasmina, izbjeglica iz Sirije, moja nova, ali i posljednja ljubav. Istina, je da sam imao s njom raznih problema, ali mi se čini da sam to prevladao. Netko bi se za nju borio, a netko i ne bi. Ja sam se borio, pa eto možete čitati o toj mojoj borbi.
 • Citat o Jasmininom dolasku:
 • "Pitao sam se što da radim s tom izbjeglicom u djedovom wc-u, jer sam i dalje imao predrasude prema pripadnicima drugih naroda i vjeroispovjesti, ali sam se valjda iznenada snašao, otišao u kuću i donio joj rolu wc papira. Nisam imao ni volje, a ni snage slušati rad njenih crijeva, jer je to za mene bilo nepodnošljivo i neizdrživo. I ta osoba je pokušavala izići iz tog wc-a, ali bi nedugo zatim ponovo u njega trčala. Iz svega sam shvatio da ima proljev i da se muči s njim. Stoga sam odlučio joj skuhati čaj. Sjetio sam se da je moja baka za proljev koristila ščav, štavelj ili ljutiku i lišće dunje, pa sam to i ja potražio u svojoj kućnoj ljekarni i skuhao. Odnio sam to toj osobi i pružio joj kroz taj otvor ili ozraku. Naravno da je to tada ta osoba popila, a ja sam joj prepekao kruh i poslužio ga kao toast. Valjda je bila i gladna i to je odmah pojela. Otišao sam vidjeti gdje se nalazi taj njezin autobus, pa sam otkrio da mu nema ni traga, a ni glasa. Vjerojatno je već otišao, i nitko je nije čekao."
 • Citat o mom prijedlogu da ostane:
 • "Ja sam sada zdrava ili sam prizdravila, hvala vam na svemu, ali bih sada htjela nastaviti dalje na Zapad."
 • Žena u crnom mi nešto vadi iz svoje torbe i pokazuje mi sliku Angele Merkel i njen poziv da izbjeglice dođu u Njemačku i tamo nastave svoj život. Kažem joj:
 • "A da se ovdje okupate, sredite i onda nastavite gdje već morate ići. Odite tamo u kupatilo, okupajte se i očistite se. Sredite se,
 • odmorite od svega, sigurno ste štošta propatili. Evo, ja sam spreman sve to saslušati."
 • Ona me sluša i kaže:
 • "Ime mi je Jasmin. Možda imate pravo. Samo ja vam nemam novu odjeću za promijeniti. Ovo što je na meni, to imam."
 • "Ništa za to. Već ću ja vama nešto naći za obući. Odite se vi okupati, a ja kad nešto nađem, to ću vam i dati."
 • Citat o mom prijedlogu da budemo muškarac i žena:
 • "Zašto me tako gledaš?"
 • "Kako te gledam?"
 • "Kao da bi htio nešto od mene."
 • "Ja bih to i htio. Samo ne znam hoćeš li mi ti to dozvoliti."
 • "Pa, me onda pitaj."
 • "Pa, eto te pitam."
 • I Jasmina se odlazi oprati, šminkati i mirisati. Netko joj je to usadio da treba biti čista i uredna i uvijek spremna podati se svome mužu ili muškarcu s kojim je u vezi ili s kojim želi ostati u vezi. Stoga, dolazi iz kupatila, stavila je svoju noćnu kremu protiv bora oko očiju, miriše na sapun, kanu i parfem, i počne se svlačiti, pokrije se dekom i legne u krevet. Ja joj se priključim. Počnem je ljubiti. Prvo joj počnem ljubiti vrat, pa pune i mekane grudi, ispupčene bradavice i čvrstu i gipku stražnjicu, a onda pređem na stomak i niže od toga. Shvatim da je ona odgojena tako da žena samo treba ležati i pustiti muškarca da radi da zadovolji svoju želju i potrebu. Pa kad je tako, onda to valjda i trebam iskoristiti.
 • Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Izbjeglica", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic20.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Priručnik za rekonstrukciju podsvijesti", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • KRATAK OSVRT NA “PRIRUČNIK ZA REKONSTRUKCIJU PODSVIJESTI” AUTORICA ANĐA JOTANOVIĆ
 • Što god prihvatili, uvijek predstavljamo u sebi sliku Božju, njegovu providnost i tajanstvenost, spoznaju o duši kao jednoj jedinoj nedjeljivosti od Boga. Sve izvanjske osobnosti, koje nosimo, su tek krhke krinke iza kojih se skrivamo pokušavajući doći do onog tko je u nama, a to smo mi sami.
 • Prizivajući u sebi ono mjesto gdje smo svi jednaki, otkud smo svi mi potekli, a sada smo tako razjedinjeni, različiti, zalutali, u pozitivnosti umreženih misli, koje svi duboko negdje u sebi znamo i koje zakopane spavaju u našoj podsvijesti, donosim ove kratke stihove, koje sam pronašla na internetu, meni nepoznatog autora:
 • “Poštujem mjesto u tebi
  gdje čitav svemir prebiva.
  Poštujem mjesto u tebi
  u kojem je Ljubav, Istina i Mir.
  Kada si u tom mjestu u tebi
  i ja u tom mjestu u sebi
  mi smo Jedno ¦ Namaste ...”
 • I poklonit ću se u sebi ovakvim dušama, koje nas pozivaju da se odazovemo pozivu i počnemo svaki od sebe graditi jednu dugačku stazu, kamenčić po kamenčić, da bismo se svi našli u jednom centru i zauvijek iz cjelokupnih života maknuli negativnost, koja se nakupila poput crnih oblaka i zaklanja nam Sunce providnosti i Božje Svjetlosti.

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 21.12.2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Priručnik za rekonstrukciju podsvijesti", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Mirisna higijena duše i tijela", Natalije Lorković, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RIJEČ AUTORA
 • Rukopis sam nazvala „Mirisna higijena duše i tijela" sa podnaslovom „Mala škola aromaterapije", jer pored teoretskog dijela sadrži i praktični dio tj. radionicu male škole aromaterapije. U njoj se nalazi obilje praktičnih naputaka za izradu prirodne kozmetike. U uvodnom dijelu kratko objašnjavam što je aromaterapija i zašto nas privlači. U kratkom pregledu povijesti uporabe ljekovitog i miomirisnog bilja spominjem mirisnu tradiciju u kršćanstvu i ostalim drevnim civilizacijama, Indiji, Kini itd.
 • Slijedi holistički podsjetnik za zdrave i uravnotežene životne navike za sve aspekte našeg bića: tjelesni, mentalni, emocionalni i duhovni.
 • Nakon holističkog podsjetnika, preporučam prirodnu njegu i opisujem prednosti prirodne kozmetike nad sintetičkom. Nakon toga po svom izboru predstavljam četiri najupečatljivije biljke za zdravlje i ljepotu pa kratko upoznajemo ružu, kraljicu svega cvijeća; smilje, besmrtnu biljku; neven, moćnu biljku za zdravlje kože i gospinu travu, biljku sa prizvukom svetosti.
 • Nastavno na ljepotu cvijeća kratko se upoznajemo sa nekim od radosnih i izlječujućih mirisa citrusa.
 • Slijedi radionica prirodne kozmetike u kojoj dajem detaljne naputke za spravljanje prirodne kozmetike za sve tipove kože kao i pripravke od spomenute četiri biljke: meleme, macerate i ostalu prirodnu kozmetiku. Nadalje, dajem recepte za prirodnu njegu kose, kao i na kraju recepte i naputke za pripremu mirišljavih kupki i mješavina za aromamasažu.
 • Osim u kozmetičke svrhe, aromaterapiju pokazujem kao moćnog saveznika u očuvanju zdravlja, opisujem svojstva nekih ulja za očuvanje zdravlja respiratornog sustava.
 • Dio rukopisa kojeg sam nazvala „aromaterapijska metafizika", meni je najdraži (sadržaj pod 14), jer dotiče spiritualnu dimenziju čovjeka, naglašavajući da je čovjek i duhovno biće.
 • U dodatku, u skladu sa kineskom orijentalnom medicinom i filozofijom, predlažem za ljepotu kože i zdravlje tijela, proljetno čišćenje organizma.
 • Vrijednost rukopisa
 • Cilj i vrijednost rukopisa je u pronalaženju i promoviranju iskonske ljepote u svijetu prirode koji nas okružuje.
 • Uz ljepotu ide i radost i ushićenost životom, a to je jedino moguće, ako se ponovo okrenemo prirodi kao našem moćnom savezniku u održanju zdravlja i ljepote.
 • Misija je osvjestiti i podsjetiti nas, da smo dio prirode u kojima kuca isti biološki sat kao i u prirodi što se budi u proljeće te da posjedujemo ista kreativna načela kao i priroda koja nas okružuje.

  Natalija Lorković

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga „Mirisna higijena duše i tijela", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/lorkovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Sumnjive misli", Ive Mije Andića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • SUMNJIVE MISLI i NESUMNJIVI AFORIZMI
 • Pisac i književnik i pisac Ivo Mijo Andrić ovaj put nas je odlučio počastiti knjigom Aforizama po imenu "Sumnjive misli".
 • O aforizmima smo već pisali i rekli da su AFORIZAMI (grčki aphorismos), kratak je oblik jednostavne i duhovito izrečene tvrdnje ili sažete misli, sa svojstvima paradoksa.
 • No, ovaj put ćemo se upitati koja je vrijednost aforizama?
 • Vrijednost aforizama je i zabava, no i mogućnost da nekom s kim se ne slažete ili čiji "stručni" rad, ne cijenite previše, na fini način kažete što ga ide, a da se on pri tome ne naljuti vas.
 • Znam, znam cinici će reći da se on nije naljutio jer zapravo nije shvatio, ni aforizam, ni poruku koju on daje, no ja ću reći da se bojim da tu nema pomoći. Aforizmi nas mogu zabaviti i učiniti mudrijim, no školstvo ili obrazovanje je to koje bi nas trebalo učiniti sposobnim da shvatimo smisao dvosmislenih rečenica.
 • Uglavnom pisanje Aforizama je zabava u kojoj pisac prvo zabavlja sebe uočavajući razne anomalije, nedosljednosti, pa čak besmislenosti u društvu ili u ponašanju pojedinaca i prenosi ih u zabavnu formu.
 • Koliko je on u tome bio uspješan moći će vam reći jedino nasmiješeno ili namršteno lice čitatelja, koji bude čitao njegovu knjigu.
 • Oni koji vole Aforizme često će vam reći i da se u svakoj dobro napisanoj knjizi aforizama možete pronaći više mudrosti i suosjećanja, nego u stotinama saborskih sjednica ili glavama svih Hrvatskih političara. Ono najgore po sve nas je u tome što navodeći to neće pogriješiti.
 • Vjerojatno je to i jedan od razloga što političari ne vole satiru, humor i aforizme i što humor i aforizmi kao da odumiru u ovom korporacijskom ili potrošačkom društvu. Uostalom, priznajte da ni korporacijama, ni trgovinama, baš kao ni političarima ne trebaju kupci, mušterije i glasači koji bi se rugali njihovim proizvodima ili uslugama.
 • No, vratimo se na knjigu "Sumnjive misli". I u ovoj knjizi pisac i književnik Ivo Mijo Andrić ostaje dosljedan sebi i ni u jednom trenutku ne dozvoljava da ga danas nažalost etablirane pojave, zavaraju svojim glasom. Njihovu zavodljivost odbacuje i nudi nam danas pomalo skrivene i zaboravljene vrijednosti kao što su poštenje, rad, briga za bližnjega, ljudskost i suosjećanje s nasamarenim,prevarenim i opljačkanim narodom.
 • I upravo zato usuđujemo se tu knjigu preporučiti vam za čitanje.
 • Nenad Grbac. U Zagrebu 23.02.2016

  Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Sumnjive misli'', dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric9.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32
  
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
  
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
  
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka... 
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32