width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete kupiti ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (šest godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od pet stotina digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost", "Istorija filozofije","Pučko otvoreno učilište Velika Gorica" i Neobične knjige.
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije jedanaest godina. U to vrijeme objavili smo više od 600 naslova, a bilježimo i više od 18 400 000 posjeta i 915 500 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.
 • Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 12.08.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Tama sjeni", Željka Pavlovića.
 • Dana 19.08.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Moljac u svili", Dane Škrbe.
 • Dana 02.09.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Praksa Kabale - Put uma, srca i čina", Miljenka Brkića.
 • Dana 09.09.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Meni se još ne umire", Borisa Golića.
 • Dana 23.09.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Znamenite Hrvatice i Hrvati (crtice)", Dr. Marka Jukića.
 • Dana 06.10.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Iz tame u svjetlo", Anđe Jotanović.
 • Dana 09.10.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Gluho doba", Milana Rupčića.
 • Dana 20.10.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dlanovi znojni od čekanja", Ivane Seletković.
 • Dana 27.10.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Filozofija stiha Apoteke poezije", Nikše Eterovića.
 • Dana 10.11.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "U tišini duše", Ljubice Šego.
 • Dana 17.11.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Moždani udar©i", Ive Mije Andića.
 • Dana 01.12.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Zavičaju, rodni kraju", Zajednice Srba Rijeka.
 • Dana 08.12.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dama s psetancetom", Borisa Golića.
 • Dana 20.12.2020. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja"
 • Dana 22.12.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Adam Kadmon u praksi Kabale", Miljenka Brkića.
 • Dana 29.12.2020. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Berači riječi", Ive Mije Andića.
 • Dana 05.01.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Katoličko-kulturna baština u lijepoj Našoj", Dr. Marka Jukića.
 • Dana 08.01.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Koje je boje zrak", Nikole Nikše Eterovića i Karle Njegrić- Schühler.
 • Dana 15.01.2021. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Bijeli put", Jadranke Varge.
 • Dana 19.01.2021. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja"
 • Dana 19.01.2021. Ukupno je preuzeto 915 500 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Bijeli put", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • "BIJELI PUT" JADRANKE VARGE
 • Ovo je 17. zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga, naslov "Bijeli put", isto kao i jedna pjesma u zbirci koja je posvećena autoričinom psiću koji se zove Maša, od milja nazvana i Mašenka. Ta je curica udomljena, jer bi bila napuštena, a sa vremenom je postala obiteljska ljubimica i veliki dio autoričinog života i odnosi se na brigu oko nje.
 • Dakle, centralna tematika ove zbirke je neka posebna autoričina osobna usamljenost u sebi i načini, da se ta usamljenost prevlada u našem svakodnevnom životu i bivstvovanju. Kao takva, ova poezija je egzistencijalnog karaktera, ali mislim da je većina djela koje je autorica napisala baš takva, uostalom zar poezija može biti drugačija, nego egzistencijalna?
 • Za ovu poeziju opet vrijedi, da iznosi naše ideale o svijetu, životu, čovjeku, a to je oblik ljudskog dovršenja ili čovjekove mogućnosti koji pokazuje kako je ljudska misao krhka i da se u stvarnosti ne može ostvariti, ali nas ti ideali vode. Na našem putu oni su kao signali na moru, kao svjetionici, dok plovidba još traje u prostranstvu sveobuhvatnoga. Mi doduše stalno pokušavamo dohvatiti ono što je najbliže i to rukovodeći se svojim idealima, ali mišljenje o sveobuhvatnom proširuje taj prostor, tu beskrajnu morsku površinu. Zato bit čovjeka ne leži u idealu koji se može fiksirati, nego samo u njegovom neograničenom zadatku, čije ispunjenje biva u realnoj životnoj situaciji i realnom svakodnevnom iskustvu.
 • Bit čovjeka se, dakle, ne otkriva u nečemu što je zatvoreno, u onome što se može tobože saznati, ona se ne iscrpljuje niti u cjelokupnosti njegovog postojanja kao što je to svijest ili njegov duh, nego je on sve to i on iščezava ili propada kada bilo koji od ovih elemenata ili načina njegove biti otpadne ili iščezne, a poezija je ovdje kao jedna naša sposobnost, da probudimo vlastita sjećanja preko kojih se vraćamo fundamentima, onoj nekoj skrivenoj dubini koja se osjeća u velikim trenucima, prožimajući sve načine sveobuhvatnog preko kojih naše biće dobiva na sigurnosti i izvijesnosti.
 • Schelling je to nazvao našom "znanošću koja je slična stvaranju svijeta" kao da smo svim svojim bićem bili prisutni u poretku svih stvari i kao da je ono iščezlo u skučenosti našeg svijeta. Mi tonemo u bezdan sveobuhvatnoga i beskrajnoga. Kao takvi mi stojimo usred ništavila, a možemo osjetiti vlastito sebstvo jedino, ako smo sami pri sebi, a to znači da je uočavanje ove širine i dubine bezdana beskrajnoga moguće ukoliko izaziva sposobnost našeg unutrašnjeg promatranja i spremnosti za život, jer je i jedno I drugo moguće, kaže Jaspers:
 • "U supstancijanome gubljenju sebe opažam ništavilo. U činjenici što sam sâm sebi poklonjen, opažam obilje sveobuhvatnoga. Niti jedno niti drugo ne može se iznuditi. Voljno mogu biti samo pošten, mogu da se pripremim za životnu avanturu i mogu da opominjem, ukoliko stvari nisu pravo. Ako mi ništa ne dolazi u susret, ako ne volim na primjer i ne poklanjam ljubav, ako se posredstvom moje ljubavi ne javlja ono što jest i ako se u tome ne ispunjava moja bit, onda ja postajem samo postojanje koje je upotrebljivo kao materijal."
 • Medutim, čovjek nije samo stredstvo, nego je i konačni cilj, a to znači da se čovjek koji stvara nalazi pred dvostrukom mogućnošću , pod stalnom prijetnjom od ništavila i želje za vlastitim samoostvarenjem i to je, rekli bismo, krajnja poruka ove zbirke pjesama koje su jednostavne, obične, svakodnevne, a kao takve i sveobuhvatne i duboke.
 • Na tome autorici duboko zahvaljujemo.
   

  dr Zlatan Gavrilović Kovač, književnik, Adelaide, 02.11.2020.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga17.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Koje je boje zrak", Nikole Nikše Eterovića i Karle Njegrić- Schühler, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • DIJALOG RAZIGRANIH JASTAVA
 • Metodološki konzistentno i sustavno obrađivanje neke teme polazi od pretpostavljene distance između autora i onoga što autor obrađuje. Ovaj tekst je zapis jastva jednog autora i jedne autorice, tu nema distance, ona se gubi u povijesti uvremenjene misli, koji nastaje iz dana u dan, bez namjere da prestane, jer ovdje nije riječ o nečemu što se može zgotoviti, učiniti konačnim i nepokretnim. Ovdje je riječ o zapisu misli koja se kreće iz sebe same, o jednom vidu teoretskog života koji smisao ne traži izvan sebe, nego ga otkriva u susretu s istom takvom misli koja ne pristaje da bude objektivirana. Knjiga je prikladno sastavljena od nastavka, ali ni nastavci u ovoj knjizi nisu objektivirani, oni i dalje proizvode lanac novih nastavaka koji žive izvan ove knjige s namjerom da jednom postanu neka druga knjiga, a potom treća i tako unedogled.
 • Prve rečenice legitimiraju Nikšu i Karlu kao autore koji nadilaze sve moguće dihotomije. Oni ljudski svijet ne promatraju niti kao metafizičko jedinstvo, niti kao metafizičko dvojstvo. Upit o tome može li misao dobiti temperaturu, nije upit o svođenju duhovne stvarnosti na materijalnu, kako bi se obranile fizikalističke postavke, to nije upit niti o negiranju materijalnog svijeta, nego upozorenje kako se naš svijet, ili onaj svijet kojega smo bez kritičke svijesti, na razini čistog posjedovanja smatrali svojim, radikalno mijenja.
 • Iako iz teksta saznajemo informacije, primjerice o gradovima gdje se Nikša i Karla nalaze, saznajemo koji ih filozofi inspiriraju, kakav je njihov odnos prema patnji i smrti, ovo nije tekst o mjestima na kojima se umire, ovo je tekst o životu i ljubavi koja se rasvjetljava Prometejevom vatrom, Eutifronovom energijom, ali i pedagoškim obzirom Nikšine učiteljice Milke Staničić, koja je Nikšu poučila kako biti i ostati razigran, znatiželjan, otvoren, zahvalan i odgovoran. Odgovoran se ne može biti prema svijetu krutih pravila i ubijene znatiželje, nego isključivo prema vlastitom svijetu o kojemu baš mi živimo. Razumije se da taj svijet ne možemo posjedovati, jer smo se odlučili za jedan drugi posjed - za posjed znanja, ljubavi, znatiželje i odgovornosti.
 • Ukoliko bismo ponudili odgovor na pitanje, kakve je boje zrak, on bi nedvojbeno bio da je obojan bojom kretanja, te da su, upravo zbog toga, Nikša i Karla idealni putnici. Oni su se kretali u zapisu kojega čitamo, oni se kreću u zapisu kojega ćemo tek pročitati, oni kretanjem pomiču sve granice. Ovo je knjiga geografije slobode koja se usudila misliti granicu kako ne bi bila ničim ograničena, pa ni posjedovanjem granice. Granica nikome ni pripada, ona dijeli te tako otvara mogućnost da se zađe s onu stranu granice, ali i zarobljava one kojima su neke učiteljice i učitelji, neki autoriteti i državnici, neki generali i stožeri uništili znatiželju, odgovornost i zahvalnost.
 • Srećom, Karli i Nikši je njihovo jastvo sazdano od znatiželje, odgovornosti, zahvalnosti i vječitog kretanja.
   

  filozof Marko Vučetić, prijatelj, 15. X. 2020.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/eterovic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Katoličko-kulturna baština u lijepoj Našoj", Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Hrvatska katoličko-kulturna baština (crtice) - Proslov
 • Hrvatski narod je već u sedmom stoljeću prigrlio kršćanstvo. Za razvoj hrvatskoga društva i očuvanje hrvatskoga naroda veliku ulogu imala je katolička vjera o čemu svjedoče mnogobrojne crkve, samostani, spomenici i dokumenti. Katolički redovi (benediktinci, dominikanci, franjevci, isusovci i pavlini) doprinijeli su razvoju pismenosti, kulture, umjetnosti i duhovnosti na hrvatskim prostorima.
 • Otvaranje škola i sveučilišta doprinijelo je općem napretku hrvatskoga naroda. Crkva je prepoznala doprinos Hrvata te je najznamenitije proglasila svecima, blaženicima, blaženicama i mučenicima. Gospina svetišta diljem Hrvatske svjedoče o štovanju blažene Marije Djevice.
 • O malom dijelu katoličko-kulturne baštine hrvatskoga naroda objavljene su crtice na portalima: benedikt.hr i croativ.net, koje su ovdje objedinjene.
 • Napomena: Objavljene crtice podijeljene su u pet cjelina: Hrvatska povijesna baština, Hrvatska kulturna baština, Hrvatska katoličko-kulturna baština, Prirodna baština Lijepe Naše i Znamenite Hrvatice i Hrvati.
 •  

  Autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jukic6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Berači riječi", Ive Mije Andića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Osvrt na knjigu "Berači riječi", Ive Mije Andića
 • Za početak upitajmo se što je to osvrt ili prikaz? Osvrt ili prikaz je vrsta teksta u kojem se opisuje i predstavlja neko djelo: knjiga, članak, kazališna predstava, film, slika, izložba i slično. Nasuprot tome esej je kraća prozna vrsta u kojoj se obrađuje različita tematika, iz života ili znanosti, na način koji uključuje razmišljanje i zaključivanje, ali također ima i formu umjetničkog djela.Sve to napisali smo jer se pred nama nalazi knjiga Eseja i književnih prikaza "Berači riječi", Ive Mije Andića, koji odmah na početku knjige navodi i slijedeće:
 • Moram priznati da sam dugo razmišljao hoću li napisati prikaz, osvrt ili samo impresije o knjizi poezije Vidikovac na Odri sarajevske pjesnikinje Fadile Nure Haver. Za recenziju je već bilo kasno jer je knjiga objavljena prije nekoliko godina. Kritika je za takve knjige ružna i preteška riječ. Kako pisati kritiku o nečem što je više nego dobro? O dobrom se pišu i govore samo pohvale.
 • I tako riječ po riječ autor nas uvodi u svijet knjiga predstavivši nam u ovoj knjizi čak 37 pisanih djela i 6 književnika ili umjetnika u dijelu knjige koji je nazvao "Zapisi o ljudima i djelima "
 • Sve to odaje i silan trud, no i čitalačku radoznalost Ive Mije Andrića. Jer kao što mnogi poznati pisci napominju da ne možeš postati pisac ako ne znaš čitati, tako nam Ivo Mijo Andrić dokazuje da u njemu nakon mnogo godina i puno objavljenih knjiga još uvijek ima i žara i volje za čitanjem i pisanjem. Stoga recimo da je ova knjiga odraz njegovog čitalačkog iskustva u kojoj vas svojim riječima pokušava nagovoriti da pročitate bilo koju od knjiga koje je on odabrao za vas.
 • Poseban osvrt zaslužuje i dio knjige koji je sam autor nazvao "Zapisi o ljudima i djelima ". Ovdje nam autor predstavlja književnike i umjetnike koje je osobno poznavao i čija djela cijeni i poštuje toliko da ne dopušta da budu prepuštena zaboravu.
 • Sve to ovoj knjizi dodaje i jednu osobnu notu, no uvjeren sam da će svi oni koji čitaju književne osvrte i prikaze znati cijeniti i poštivati i takav dokumentarni pristup.
 • A, za kraj ćemo navesti da i ova knjiga eseja i književnih prikaza, baš kao i druge knjige Ive Mije Andrića ima našu toplu preporuku i da je svakako vrijedi pročitati.
   

  U Zagrebu, dana. 03.12.2020., Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric22.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Adam Kadmon u praksi Kabale", Miljenka Brkića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • UVOD U KABALU
 • Svaki čovjek traži u svijetu smisao pojava, događaja, stvari. Nalaženje tog smisla ovisi o samom čovjeku i o načinu na koji traži taj smisao. Kabala je samo jedan od načina pronalaženja smisla. Koji i kakav način?
 • Put Kabale sastoji se u traženju smisla neke pojave, ali da se pritom ne zastane na razini pojave, nego da se tražitelj uzdigne iznad pojave te da na višim razinama postojanja (u Kabali se govori o četiri svijeta) pronađe bit pojave, kako je ona proizvedena od Boga, te da se ta ista bit razumije kao ono do čega nam je u pojavi najviše stalo. Postupak, ili metoda, Kabale nije pak stvar slučajnog nadahnuća jedne individue, nego je rezultat dugog razvoja u radu mnogih tražitelja koji su svoja razmišljanja predavali svojim sljedbenicima; otuda i ime Kabala: predaja i primanje te predaje, od hebrejske riječi kabbal = primati . Kabala nije nikakvo tajno učenje, ali je učenje o tajni i to najvećoj, niti je zatvoreno u elitni krug samo nekih ljudi; ono nije niti nekakvo maglovito učenje; ono je uistinu mističko učenje što znači takvo koje je na putu dostizanja iskustvenog susreta s Bogom. To da je nešto mističko znači da nije lako izrecivo (u racionalnom diskursu), ali ono što bi trebalo iskazati, dakle iskustvo koje je zadobio neki kabalist, nije puki besmisao (bez smisla) nego je naprotiv najviši smisao što ga čovjek u životu traži. Još jedno: u traženju tog (najvišeg) smisla kabalist ne bježi od života, nego naprotiv još snažnije prianja uza nj, još više se angažira u njemu, i to mu omogućuje pronalazak smisla pojava i događaja vezanih uz ovozemaljski život. Napominjem da je općenito bit židovstva u tome da čovjek prianja uz Boga - transcendenciju, tako i ovozemaljski život - imanenciju.
 • Ako se stalno zadržavamo i upiljimo pogled samo na fizičku razinu postojanja (Asija svijet), tada suviše lako - zbog nezadovoljenja našeg cjelovitog bića - zadovoljavamo surogatima (nadomjescima) za tu razinu postojanja te u slučaju očajavanja bježimo u:
  narkomaniju, alkoholizam, a u moderno doba - u virtualni svijet.
 • U stvari, mi ne mudro bježimo iz ovog svijeta, jer ga olako reduciramo na vidljivu, pojavnu razinu, na to kako stvari izgledaju na površini. Ovaj se svijet ne smije svoditi na fizičku razinu - Asija svijet, i o tome nam govori Kabala. Ona proširuje naš pogled na sve razine postojanja od ovog fizičkog svijeta do najvišeg svijeta Boga: u Kabali govorimo o svjetovima Asija, Jecira, Beria, Acilut i En Sof.
 • Kabala nas uči da pažljivo zastanemo pri fenomenima ovog svijeta pa da razmatramo one više i suptilnije razine postojanja; da od fizičkih bića u svijetu Asija prelazimo na čiste likove u svijetu Jecira, pa na energijski vid bića u svijetu Beria, dalje na to kako Bog izgovara biće u svijetu Acilut, do svjetlosnog bića Adam Kadmon.
 • Te više razine bića, u finijim i bogatijim slojevima, u njihovoj blizini Bogu, ne možemo naći pri površnom gledanju u ovom svijetu; isto tako ni u surogatu za ovaj svijet kao što je virtualni svijet; iza slika na Internetu ne stoji ništa više od te slike, ne stoji ideja (čisti lik) bića, ni njegova snaga (snagotnina), ni njegova izgovorenost u Bogu, ni njegovo čisto svjetlosno biće u En Sofu. Za to je potrebna Kabala i njena praksa u realnom svijetu.
   

  Miljenko Brkić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/brkic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "U potrazi za istinom", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE U POTRAZI ZA ISTINOM
 • Pred nama se nalazi 51. knjiga plodnog autora iz Australije dr Zlatana Gavrilovića Kovača pod naslovom "U potrazi za istinom".
 • U ovoj izvrsnoj knjizi Autor se dotaknuo aktualnih događaja sa naših prostora, ali i onih događaja prije Domovinskog rata, za vrijeme Domovinskog rata i poslije njega.
 • Jako me zaprepastila činjenica kako su Autora toliko maltretirale aktualne vlasti zbog njegovih tadašnjih političkih stavova i da se sve to nastavilo i onda kad je Autor odselio u Australiju.
 • Ne znam do kuda dostiže ta hobotnica koja zabranjuje slobodnu misao, ali Autor je sve to izdržao i unatoč svim zabranama, proganjanju, krivim lijekovima - dao je jasnu misao o tome što misli, o čemu piše i to u više od 50 knjiga koje je izdao preko portala www.digitalne-knjige.com gdje mnogi autori objavljuju svoje knjige.
 • Autora poznam samo virtualno i preko telefonskih razgovora, međutim, u tolikoj širini koliko je obrazovan i čovjek sa dva fakulteta, došlo mi je nevjerojatno kako su se tadašnje vlasti ponašale prema ovakvim velikim umovima i plodnim književnicima kakav je dr Zlatan Gavrilović Kovač.
 • Autor objavljuje svoje tekstove i poeziju i na svom blogu http://prokleta-od-daljina.blog.hr/ kao i na portalu www.magicus.info pa i preko tih portala njegove riječi i razmišljanja dolaze do raznih čitatelja.
 • Zato znam, da će i ova knjiga biti jedna od vrhunskih knjiga kakve su uostalom i sve Autorove knjige na kojima sam imala prilike raditi i pripremati ih za digitalnu objavu i tisak.
 • Autoru želim, da napiše još puno knjiga, jer pravi književnik piše dok je živ.
 •  

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 05.12.2020.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic51.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Dama s psetancetom", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "Dama s psetancetom"
 • "Snovi uvijek izražavaju nešto što naš ego ne zna i ne razumije. Snovi su smislen i značajan izraz bilo koje vrste mentalne aktivnosti u uslovima spavanja."
  Carl Gustav Jung
 • Svatko preživljava ovaj korona virus na svoj način. Meni u san dolazi Dama s psetancetom. Ona nalikuje ili sliči na Reese Whiterspoon, ma što to značilo i ma što to bilo, a meni se to sviđa i ja to objeručke prihvaćam. Svoju bivšu ženu ne želim i ne prihvaćam, a izgleda da je dobila konkurenciju u nekoj sredovječnoj psihoterapeutkinji. Samo čini mi se da sam se i jedne i druge riješio.
 • Inače, kažu da ako čovjek svakog dana stoji na ivici i gleda u ambis, jednog dana će i ambis pogledati u njega. Ja niti gledam u ambis, a niti ambis gleda u mene. Naime k meni dolazi Dama s psetancetom i svakim danom, u svakom pogledu, me obraduje. To je moj smisao u ovim tužnim i ružnim vremenima. Ali izgleda da meni vrag ne da mira, pa istražujem zašto mi ta Dama s psetancetom dolazi. Pa sam o tome razgovarao s Perom, pa sam razgovarao s Kedžom, pa sam išao k nekakvoj sredovječnoj psihoterapeutkinji, pa sam išao vidovnjakinji Leonidi, pa sam se obratio našim svećenicima, a oni su rekli da je to nekakvo praznovjerje. Pa sam posjetio našeg astrologa, dok mi nije Pero sve razjasnio.
 • Naime, otkrio je da sam ja šaman ili polušaman. Ne znam baš astralno letjeti, ne znam drugima pomagati, ali znam lucidno sanjati kao nekakav šaman i ja na taj način dozivam Damu s psetancetom i ona mi redovito dolazi svake noći. I od tada me valjda više ne progoni korona virus, ali me progoni moja bivša žena. Kažem joj: ne dolazi, prenijet ćeš mi korona virus, a nju brige za to. Dužna je kao Grčka, pa traži žrtvu kojoj će uvaliti svoje dugove. Jer jednom će i korona završiti, pa će se dogoditi njena stečajna dražba. Pa tako novinari kažu da nam vlada prijeti da će od 18. listopada odmrznuti moratorij s ovrha za 400.000 blokiranih, da će već oni pronaći rješenje za blokirane, da će FINA ponovo plijeniti novac s računa građana, da će nam doći crna jesen, zima ili proljeće. Ja ne znam što na to reći, niti sam dužan, a niti sam time obuhvaćen. Jedino mogu reći da sam napisao 46 knjiga i da sam tako ispoštovao zavjet prema svom prijatelju.
 • Citat o našem trenutnom stanju:
 • "Meni se čini da izgleda da je sve nezaustavljivo i nekontrolirano krenulo naopako i po zlu s tim korona virusom. Sve je više mrtvih, a ja ni ne znam koja je današnja statistika. Ni ne znam radi li što naš Stožer civilne zaštite ili ne radi? Ne znam koliko je ljudi zaraženo, a koliko je umrlo. Znam samo da je preko 2.500 novozaraženih ljudi. Ali kažem da me to više ne zanima i ne brine, jer me je umirio profesor Miroslav Radman. Naime, on kaže da u Hrvatskoj godišnje umire 50.000 ljudi, pa što je onda 400 njih koji su umrli od korona virusa. To je kap u moru i zdrav razum nam nalaže da od buhe ne pravimo slona, da od toga ne pravimo tragedije, da je to banalni problem infektivnih bolesti.Jer događaju nam se crna i zloslutna upozorenja, gospodarstvo nam stagnira i događa nam se da institucije ne djeluju, da dolazi do kaosa i da dolazi do razaranje društva po svim šavovima. Pa se naši javni djelatnici ponašaju koruptivno i nemoralno, ili se ponašaju neodgovorno, a običan čovjek je nemoćan, pa će u toj svojoj nemoći štošta zlog učiniti ili počiniti.
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic46.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.

Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Zavičaju, rodni kraju", Zajednice Srba Rijeka, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "ZAVIČAJU, RODNI KRAJU", ZAJEDNICA SRBA
 • Čitajući i pripremajući ovu zbirku poezije, osjetila sam onaj mir kojeg svaki čovjek ima u sebi kad živi u voljenoj zemlji, u svom gradu, kad hoda po tlu koji osjeća njegove korake. Ovdje se skupila grupa pjesnika i pjesnikinja odajući počast svom preminulom sugrađanu i prijatelju, pjesniku Zdravku Pejanoviću, a ujedno objavljujući i svoje pjesme.
 • Domovina, zavičaj, rodni grad, ulica kojom se ide svaki dan na posao, u školu, na fakultet, na tržnicu, to je onaj neopisiv osjećaj pripadanja jednom mjestu gdje je čovjek pustio svoje korijene bilo da je došao u mladoj dobi ili je kao zrela osoba prigrlila odabrani grad za život.
 • Ova skupina pjesnika i pjesnikinja sa velikom ljubavlju opisuju svoj grad Rijeku gdje su doselili u ranim godinama i zauvijek ostali. U Rijeci, u tom lijepom multinacionalnom gradu, žive razni ljudi različitih nacionalnosti i običaja, ali sa zajedničkom osobinom, svi ti ljudi vole i obožavaju svoju Rijeku gdje su svili svoja gnijezda, osnovali obitelji, postali očevi, majke, djedovi i bake.
 • Znam, da svaki čovjek koji zavoli svoje stanište, svoje prebivalište, svoje mjesto gdje se ujutro budi i gdje navečer ide spavati, to mjesto mu je dom, to je zauvijek dom i zauvijek se sljubljuje sa tim mjestom voleći ga, poštujući ga i ovdje ostavljajući svoja tijela, da bi ih se drugi prijatelji sjećali kao što se ova grupa prijatelja skupila u ovoj knjizi u prisjećanju svog preminulog prijatelja, pjesnika Zdravka Pejanovića.
 • Znam da će ova knjiga biti lijepo prihvaćena ne samo u njihovoj zajednici, već i u širim krugovima Rijeke i dalje.
 •  

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 13.11.2020.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/zajedicasrba.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Moždani udar©i", Ive Mije Andića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Više smijeha uz humoristične knjige
 • Knjiga Moždani udar©i, Ive Mije Andrić je zbirka osvrta i kritika na knjige aforizama i humoristične knjige drugih autora. S obzirom da se i sam autor ove knjige između ostalog bavi pisanjem aforizama, te da se često susreće i druži s drugim autorima logično je i da se prihvatio pisanja ove i ovakve knjige.
 • A, u knjizi negdje na početku on kaže:
 • Teško je pisati o stvaraocima koji više nisu među nama. Ali, u isto vrijeme, zahvalno je pisati o njihovim djelima koja su nam darovana za sva vremena. Jer, djela žive i kad pisci odu. Opredmećena djela imaju bezvremensku moć i mogu trajati koliko i ljudska civilizacija sa svim svojim mijenama, potonućima i uskrsnućima. Djela su vječnost kad su dana vremenu kao trajna vrijednost i kad su pohranjena u memoriju i na vidna mjesta.
 • Sve to odaje i da se pisac ove knjige pošteno prihvatio posla i da se u ovoj knjizi nalaze osvrti i kritike knjiga mnogih autora. Neki od njih su živi (većina), a neki od njih i nisu. No to naravno ne znači da su njihova djela zaboravljena ili manje vrijedna.
 • Sam autor knjige bi to ovako opisao:
 • Ima u ovoj rukopisnoj ili strojopisnoj knjizi aforizama, gnoma, sentenci, mudrosnica, vrckavih i inih duhovitih, a zrelih i zdravih misli, koje će zadovoljiti znatiželju svakog čitača i vratiti mu osmijeh na lice i radost u dušu. Zato je vrijedi pročitati i ponešto iz nje zapamtiti te, po mogućnosti, primijeniti u svakodnevnoj životnoj praksi. Prave knjige zato se pišu i objavljuju. A pravi pisci zato i postoje.
 • No, da ne dužimo i ne ometamo vaše čitanje knjige reći ćemo vam da je u ovoj knjizi predstavljeno ukupno 48 knjiga raznih autora. Da je autor knjige uložio puno truda i vremena da bi svaku od tih knjiga pročitao te napisao osvrt o tome što i kako je to čitanje doživio. A, koliko ćete vi čitatelji cijeniti taj trud to je samo do vas i do nikog drugog.
 • Naravno tu treba napomenuti i da to nije knjiga za ljude koji se ne znaju smijati ili nemaju smisla za smiješno. I stoga svakako razmislite o tome hoćete li ili nećete pročitati ovo djelo.
 • A, ako odlučite da pročitate ovu knjigu onda se nadamo da ćete u njoj uživati barem onoliko koliko smo mi uživali kad smo je čitali.
 •  

  U Zagrebu, dana 09.11.2020, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric21.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "U tišini duše", Ljubice Šego, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • Uljepšaj si dane stihovima
 • Eto, otkrih činjenicu da su brojne teme zajedničke: meni,i mnogima. I vjera i domovina i obitelj, povijest, sadašnjost, Gospa sinjska, Sinj, Sinjska krajina…
 • No, kada razgrnuh stihove, otkrih u njima samo Ljubicu Šego, posve svoju, skrivenu iza svake meke i tvrde riječi, iza svakog smiraja i titraja, slatkoće i gorčine.
  Pjesnikinja u svakoj pjesmi stoji osobno, samosvojna, oslonjena na sebe, sučelice svemu što je okružuje, raduje i rastužuje; stoji čvrsto, ponosno i prkosno prema svakom dolasku i odlasku; staloženo promatra, učvršćena u svoj mir nemir događanja oko sebe.
 • Njena krletka je njena, njen svjetionik njen. I tragovi, i šutnja - i umor.
 • Tako ostaje prepoznatljiva, i neponovljiva, u bilo čijem stihu.
 • Njezina se poezija odlikuje jezičnom jednostavnošću i razumljivošću.
  U svojim pjesmama znalački bira pravu riječ i pjesničku sliku na pravom mjestu. Uspjela je izgraditi vlastiti, neovisan stil po kojem će pozorni čitatelj između deset pjesama različitih autora - pogoditi njezinu što je najviša ocjena svakom tko piše. Samo takvi postaju i ostaju istinski stvaratelji među književnim ljubiteljima pisane riječi.
 • Ova zbirka namijenjena je svima koji mogu gledati put neba i spustiti pogled prema zemlji.
  Autorica, usprkos svojoj zrelosti, ostaje gotovo djetinje radoznala kad ispituje vrijednosti življenja i međuljudskih iskrenih osjećaja.
 • Ljubica uzdiže ljudskost i bliskost, te nas tako nuka da se uvijek iznova preispitujemo i tako postanemo bolji i sadržajniji, osjećajniji i obazriviji.
 • Većina stihova godi čitateljima, umornim od prizemnosti materijalne i svakodnevice.
 • Najčešći osjećaj je ljubav koja je danas toliko proturječna, kako samo Ljubav može biti. Ljubav prema istinskim vrednotama : dobrim ljudima, roditeljima, rodbini, domovini, zavičaju, ljubav prema urođenom joj svjetonazoru. Takva je ljubav po svojoj prirodi čarolija prirodnog, duhovnog i emocionalnog dijela ljudskog bića. Čarolija neopazice prolazećih sati, dok brzo curi vrijeme među prstima, dok žarko želiš da druženje sa sočnim i doživljenim stihovima nikad ne prestane.
 •  

  Josip Prudeus, književnik

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/sego.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Filozofija stiha Apoteke poezije", Nikše Eterovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RIJEČ U MENI MNOME ZAHVAĆENA
 • Postoje riječi koje ostaju nedorečene u svojoj izrečenosti i postoje riječi koje i neizrečene nose svoju dorečenost. Negdje između te dvije krajnosti odvija se životnost ovog našeg svakodnevnog. Negdje u raspuću tih datosti kriju se naši uviri i izviri, smiraji i nemiri, negdje u procjepu riječi i bezriječi utkan je život. Život s hukom svojih gorostasnih uspona i padova, strm i bregovit, tih i ravan, plošna udolina koja gubi rubove u izmaglici nadolazećih stoljeća. I jedna duša razapeta poput jedra koja hita kroz ovo olujno sada noseći svoj sud i usud kroz dane koji joj se daruju, koje vremenu krade, koje poput bisera zarobljava u svoja sjećanja.
 • Na tom platnu šarenolikosti razliku su se stihovi rođeni iz dubine jastva, stihovi koji su svoj prvi krik doživjeli u praskozorje svakodnevice. Stihovi su to nošeni u posteljici vlastite nutrine i porođeni rukom vještog apotekara poezije čija uloga nije iste stvoriti nego im pomoći da se osvijeste, prodišu, dogode... Možda su naizgled razbacani i nedorečeni, kao i život sam u sebi, naizgled teško smišljen, poput raznolikih švrljotina u razlistanoj svaštari. Ne izgledaju li i zvijezde jednostavnom oku promatrača razbacano, neorganizirano, nedovršeno? Nije li njihova veličina upravo u rubu beskraja koji ostaje nedorečen u svojoj životnosti?
 • Ovo možda nije knjiga za svakoga, iako je svakome namijenjena. Ovo možda nisu reci za neke odrasle ozbiljne ljude koji u svemu traže brojčani red. Ovo su nakupine životnosti darovane budnim sanjarima, onima koji još imaju hrabrosti zaroniti u vlastitu nutrinu i iz nje iznjedriti jedan potpuno novi svijet. Ovo je knjiga za Odiseje svakodnevice koji tragaju za pravim ja unutar sebe samih. Potrebna je odvažnost za takvu avanturu, potrebna je hrabrost posegnuti za poezijom, jer opoezena riječ mijenja, ključa, rađa...
 • Raditi na prvim retcima ove knjige, promatrajući kako nastaje, propitkujući je i ispitujući joj granice, bio je izazov i zadovoljstvo. Ulazeći u diskurs s njom ulazila sam u diskurs vlastitih svjetova i to je njeno bogatstvo, to je njena snaga.
 • Duboko vjerujem da smo svi mi škrinje pune riječi, izrečenih i neizrečenih, dosanjanih i nedosanjanih, svjesnih i nesvjesnih... Riječi snažnih kao što je svatko od nas snažan u svojoj velebnoj krhkosti. Riječi koje nam i rođeno sjećanje zaboravlja. Riječi koje se u vedrim visinama naših jastava obrušuje svojim pogledom na magle koje se tmaste nabijaju u udolinama naših prosječnosti. Treba hrabrost usuditi se iznjedriti te riječi, dopustiti im da postanu poezija vlastitog života. Ova knjiga sa svojom razigranošću pokušava izazvati upravo na to...
 • Apoteka poezije vrelo je koje svojom svježinom izaziva svoje konzumente na životnost...
 •  

  Karla Schühler Njegrić, mag. phil.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/eterovic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Dlanovi znojni od čekanja", Ivane Seletković, predstaviti ćemo vam uz pomoć kratkih izvoda iz recenzija knjige:
 • DLANOVI ZNOJNI OD ČEKANJA, Ivane Seletković
 • Rukopis knjige poezije Ivane Seletković DLANOVI ZNOJNI OD ČEKANJA je ugodno iznenađenje, rara avis reklo bi se, u masi uradaka poezije koji su preplavili našu suvremenu književnost...Ova poezija jest angažirana time što gotovo kroz cijelu knjigu angažira vlastitog Sugovornika čije je prisustvo zamjetljivo i funkcionalno u više aspekata.... Ali spisateljskim umijećem koje ova poetesa uvelike posjeduje, Sugovornik nije vidljiv i čujan konsumentu, već samo njoj. Dakako, u većini pjesama. Ali prisutan jest, što kod čitača stvara osobit dojam i reakciju. Ovo nije dijalog prvog susreta, sugovornici se dobro znaju i dulje su u dijalogu... Ova poezije jest suvremena, ali drugačija. Rara Avis.
   

  Ljubica Ostojić

 • Poezija koju piše Ivana Seletković vrsta je semantičke samosvijesti koja se konstituira strategijom prevodjenja izomorfnih vokabulara, analitičkih hipoteza, gramatikom qualia, iščezlim objektom referencije i udaljenim označiteljima, i sve to skupa ne dozvoljava plošnosti emocija, predstava ili koncepata da dobiju važenje u njenom razumijevanju partitura svijeta i fenomena koji nastaju i nestaju u kompresama simbola koje koristi.
   

  Nijaz Ibrulj

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
   

   

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/seletkovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Gluho doba", Milana Rupčića, predstaviti ćemo vam uz pomoć autorovog uvoda u knjigu:
 • Uvod
 • Nikada u povijesti, dogmatska glorifikacija a još manje sotonizacija, nisu unapređivali kulturu, niti civilizaciju, kao njen temelj i okvir. Počev od inkvizicijskih lomača do kasnijih ali i današnjih potpala. Srećom po čovječanstvo umjetnost, znanost i zdrava misao, uspjeli su preživjeti sve pogibelji, opstati i omogućiti pomak kotača civilizacije prema slobodi čovjekove misli i djela.
 • Danas, ponovno smo na prekretnici. S jedne strane je interes za slobodom čovjeka i naroda u kojem obitava a s druge strane nadvija se globalizacija, s tendencijom poništenja osobnosti i identiteta.
 • Prvi su nastupili mediji i komunikacijski sustavi svih vrsta u povezivanju svjetskog prostora i prokrčili put ostalim globalističkim interesima. Ne treba naglašavati kako su politički i ekonomski interesi dominantni. Za ostvarenje tih ciljeva niti jedno sredstvo nije "zabranjeno".
 • Umjetnost je djelatnost koja se više ili manje uspješno odupire globalnim trendovima. Trudi se sačuvati slobodu izričaja i temeljni identitet s promjenjivim uspjehom. Recimo, za svijet mode, moglo bi se reći kako se radi o općoj uniformiranosti.
 • Književnost, a poglavito poezija, postupno mijenjaju svoje temeljne odrednice i sve više prelaze, sa zahtjevom vremena, u sferu apstrakcije, pa i zabave.
 • Novinarstvo je pretežno u funkciji određenih politika i interesnih centara moći, tek malobrojni kolumnisti predstavljaju oaze ili otočiće u moru prosječnosti.
 • Aforistika je žilava i odolijeva trendovima vremena.
 • Netko je aforizme opisao kao "bisere uma", iako, nekada, biseri budu kao u latinskoj izreci "Margaritas ante porcos".
 • Bilo kako bilo, aforizmi su vrijedne, duhovite i korisne misaono-literarne minijature. Mogu osloboditi misao, obogatiti ljude i vrijeme u kojem živimo - novim spoznajama i vrijednostima.
   

  Milan Rupčić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/rupcic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Iz tame u svjetlo", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • OSVRT NA KNJIGU "IZ TAME U SVJETLO" ANĐE JOTANOVIĆ
 • Kad ulazimo u naš duhovni svijet, dolazimo pod vodopad bistrih kapljica duše koja se poput bijele ptice nadvija iznad haljine smrtnog tijela. Taj svijet nije izmišljen, to nije nešto nestvarno što se događa drugima, to je sve naše gdje svaki čovjek može pokucati i vrata će mu se otvoriti.
 • Ovom knjigom "Iz tame u svjetlo" Anđa me zadivila snagom poniranja u sebi, introspekcijom koja se objavljuje u neshvaćajućim, ali ipak toliko intuitivnim slikama, da sam mislila kako me vodi u neki poseban svijet izvan ove naše stvarnosti gdje bih joj se rado pridružila, ali ovaj svijet je samo Anđin svijet izlaska iz tame u svjetlo i znam, da je tada za nju mistika vjere bila posebna u tim posebnim trenucima.
 • Mistika vjere je nešto što svatko od nas doživljava, ali tek onda kad se otvore vrata duše i kad se pusti ono nevidljivo i neobjašnjivo. Tad se osjetljivost duše manifestira u svom astralu reagirajući pulsarom na svaku intervenciju izvana.
 • Anđin svijet izlaska iz tame u svjetlo traje i danas, ovo je samo mali opis njene korjenite promjene, jer Anđa odlazi sa dobro utabane staze života i kreće neispitanim putovima uz svoje duhovne voditelje prema jednom novom životu, prema nepoznatim vratima čiju bravu je poželjela dotaknuti i ta vrata su joj se odmah otvorila.
 • Anđa je spoznala nazočnost božanskog duha, a to ju je dovelo do jedne dubine gdje ne dolazi svatko, to ju je dovelo do razgovora sa njenom dušom, otkrilo joj mnoge odgovore, pokazalo joj neispisane stranice njene psihe i dotadašnjih proživljenih života navodeći je na nježnost, iskrenost, blagost i dubinu kako prema sebi, tako i prema drugim ljudima.
 • Svi smo mi stanovnici ovog planeta koji ima svoje zakone i sva živa bića su neraskidivo povezana jedna sa drugima, a Anđa je to lijepo shvatila pa je u taj svoj svijet pozvala sve da lijepo, slobodno i neuhvatljivo krenu ovim putom kojim je krenula autorica ove posebno izvanredne knjige.
 • Ovaj osvrt završavam u jako sretnom osjećaju što mi je pružena prilika, da je prva pročitam i poželim mojoj dragoj prijateljici Anđi Jotanović puno novih uvida i divnih putovanja na koje je vodi njena Duša.
 •  

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 13.09.2020.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic14.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Znamenite Hrvatice i Hrvati (crtice)", Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Znamenite Hrvatice i Hrvati (crtice) - Proslov
 • Crtice o znamenitim Hrvaticama i Hrvatima koji su doprinijeli nacionalnome identitetu i očuvanju istoga svojim djelovanjem na području znanosti, kulture, umjetnosti, duhovne kulture, gospodarstva i športa, objavljene su na portalima Hrvatske udruge Benedikt i na portalu croativ.net.
 • U obrani Europe i kršćanstva Hrvati su dali veliki doprinos. Također su dali doprinos u razvoju znanosti, kulture i umjetnosti. Možemo se dičiti doprinosom naših znanstvenika: Fausta Vrančića, Ivana Vučetića, Ruđera Boškovića, Nikole Tesle, Andrije Mohorovičića, nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga i mnogih drugih.
 • Napisane su crtice o braniteljima hrvatskoga identiteta i katoličke vjere, hrvatskim arheolozima, povjesničarima, pustolovima, književnicima, glazbenicima i športašima. Crtice nisu biografije osoba već dio biografije i isticanje posebnosti po mišljenju autora. O pojedinim osobama koje su spomenute u crticama napisane su knjige pa su crtice samo podsjetnik na određenu osobu i njen doprinos. Veliki broj Hrvata, koji ovdje nisu spomenuti, dao je svoj doprinos na području znanosti, kulture, umjetnosti, vjere i športa.
 • Napomena: Objavljene crtice podijeljene su u pet cjelina: Hrvatska povijesna baština, Hrvatska kulturna baština, Hrvatska katoličko-kulturna baština, Prirodna baština Lijepe Naše i Znamenite Hrvatice i Hrvati.
   

  Autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/p472.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Meni se još ne umire", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige "MENI SE JOŠ NE UMIRE"
 • "Ne opstaju najjači i najinteligentniji, već oni koji se najbrže prilagođavaju promjenama." Charles Darwin.
 • Što reći o mojim šansama da preživim korona virus? Što reći mogu li ja preživjeti s crkavicom koju dobivam? Ne znam i ne bavim se time. Imam drugih i prečih stvari u životu. Bavim se mojim nabreklim nogama, to je važnije za moj opstanak na životu, ali se moj obiteljski liječnik, zbog korona virusa, zaključao i nikoga ne prima k sebi. Možeš mu dubiti na glavi, on se ne otključava. To nije po životnoj pravdi i po zakonu, ali to je u skladu s epidemiološkim mjerama, a i tko se kod nas drži pravde i zakona. Još je on zvao i policiju, a od njih ne znaš što očekivati.
 • Oni su nekakva čudna bića, pa pravdu i zakon tumače na svoj način. Pa se ne zna hoće li oni biti na tvojoj strani ili na strani obiteljskog liječnika. Mi smo poprimili karakteristike Donalda Trumpa, pa smo svojeglavi, egoistični i narcisoidni. Pa sve radimo na svoju ruku. Pa se ne pridržavamo zakona i pravde.
 • I što mi je drugo preostalo, nego da se bavim odlaskom u bolnicu, mimo mog obiteljskog liječnika. Ali oni te stave na listu čekanja i utvrde termin, a njihov termin je 660 dana. Tko će to dočekati? Tko živ, a tko mrtav za to vrijeme, a meni noge otječu, pa otječu. Pa se ja bezuspješno moram baviti narodnom medicinom. Pa koristim peršin, koprive i ose zemljarice, što mi je preporučio Pero. Pa koristim i druga čuda prirode, ali mi se noge ne smanjuju. I ne znam ja je li to nekakvo praznovjerje, krivovjerje ili je to zabluda ljudske fantazije? Sila Boga ne moli, ja tražim svoju slamku spasa. Pa idem na skidanje uroka i prokletstva sa sebe, pa idem na tjeranje duhova i demona od mene. No ni to mi ne pomaže jer izgleda nitko nije bacio urok i prokletstvo na mene. Nema ni zlih duhova i demona u mom životu. Za to vrijeme, moja bivša žena očekuje svoj stečaj i svoju ovrhu.
 • Citat o tome kako živim:
 • "Naši građani se i dalje prepiru sa samim sobom, ali i sa drugima oko naše povijesti, oko naše prošlosti, oko bilo čega. Pitaju se ili se ne pitaju, tko nam je bio korisniji: ustaše ili partizani, Stepinac, Tito ili Tuđman. A onda pređu na Srbe, ili ne pređu. Pa se pitaju zašto imamo različite karaktere, zašto se različito ponašamo i imamo li mi s njima zajedničke gene? I onda na kraju netko zaključi da smo mi dva različita klana, plemena, dva različita naroda, da imamo samo slično podrijetlo, istu povijest, kulturu, identitet i jezik, ali da su nam biologija i geni isti ili različiti. I valjda se zato sukobljavamo, valjda zato stalno ratujemo. Valjda zato nema mira među nama. Različiti smo po podrijetlu i po identitetu, i to ti je. I nikako da nadvladamo sami sebe, nikako da se normalno ponašamo kada dođemo u doticaj sa Srbima.
 • Pa se zbog toga ne bavimo našim konkretnim problemima, našom nezaposlenošću, našom bijedom i našim siromaštvom. Pa se ne bavimo ni našim 90 - tim godinama, našim godinama ponosa i slave, našim ostvarenjem tisućljetnog sna. Jer nakon toga nam je sve krenulo nizbrdo. Jer nakon toga je krenulo naše osiromašenje, gubitak posla, naša bijeda i naša mizerija.
 • Pa se mi bavimo time čime se bavimo. Ili se ne bavimo ničime, čekamo da netko drugi nešto poduzme, a takvoga nema. Zbog toga smo postali besposličari, na primjer ja, ne bavim se ničim konkretnim. Jer ja nemam naknadnu pamet, jer je ja nisam stekao, nemam nikakvu pamet, a nemam ni neke utjecajne prijatelje. Jer briga mene što je nestala naša industrija, što su nestale nekadašnje vrijednosti, što je nestao naš razvoj, naš napredak i naš prosperitet. Što je nastala naša ideologija nacionalizma i domoljublja. I ako kome išta progovoriš ili se žališ, slijede te sankcije i dobivaš po prstima."
   Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic45.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Praksa Kabale - Put uma, srca i čina", Miljenka Brkića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE - PRAKSA KABALE - PUT UMA, SRCA I ČINA
 • Kabala nije religija, njoj ne pripada vjerski pristup, nego istraživački: ne postoji jedno sakrosanktno učenje u vidu obvezujuće dogme, nego se učenje Kabale konstituira u slijedu stalno novih doprinosa smionih istraživača, ali u naslijeđenom (tradiranom) okviru Kabale.
 • Jedino mistika ostavlja bića (stvari, procese, događaje) u njihovoj zbiljnosti i ne pretvara ih u sustav pojmova – u filozofiji, niti u osobe – u mitologiji. Ona zahtjeva jedan drugačiji pristup: da se zbilji pristupi u njenoj neposrednoj danosti, takvoj kakva ona uistinu jest, te da čovjek/mistik ne stoji odijeljeno naspram nje, nego da se na neki način poistovjeti s njom – da postane jedno s njom u stanju unio mystica (mističko sjedinjenje). Kako to sprovesti u djelo, ozbiljiti?
 • Kada je riječ o tradiciji židovske duhovnosti – mističkog židovstva, tada tome služe postupci Kabala prakse koje ćemo izložiti u tekstu koji slijedi. Prije svega treba praviti razliku između izraza praksa Kabale i izraza primjena Kabale. Praksa Kabale sastavni je dio teorijske i kontemplativne kabale (Kabala ijunit), a primjena Kabale označuje se hebrejski kao kabala ma'asit što bi u prijevodu glasilo: činidbena Kabala, takva kojom se nešto čini u svijetu, izazivaju nekakvi vidljivi (poželjni) učinci.
 • Praksa Kabale (kabala ijunit) podrazumijeva to da se teorijsko učenje Kabale – teozofijska Kabala, interiorizira (pounutrašnji), i time zaživi u sljedbeniku Kabale, tada on više nije tek proučavatelj Kabale, nego je onaj koji slijedi Kabalu i živi po njoj. Praksa Kabale, svaki njen postupak je u funkciji razine svijeta (olamot) na kojoj se prakticira.
   

  Miljenko Brkić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/brkic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Moljac u svili", Dane Škrbe, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • OSVRT NA KNJIGU "MOLJAC U SVILI" - DANA ŠKRBA
 • Mislim, da jednoj ženi općenito nikad nije bilo lako još od pradavnina, ali biti žena u današnjem "naprednom" svijetu sa činjenicom, da sam i sama živjela u paklu kao zlostavljana djevojčica i žena, smatram da ne da nismo napredovali, već smo toliko nazadovali, da su ljudi iz doba "pećinara" kad su žene vukli za kosu i udarali toljagom, u stvari, gospoda spram većine onih koji nam se događaju (kote) u današnjici i to na samom kraju 2020. godine.
 • Žena je sve manje i manje poštovana, a "alfa" mužjaci rastu sve veći i snažniji u svojim očima, uz veliku pažnju i podršku okoline, medija, institucija,politike.
 • Da me ne biste krivo shvatili, majka sam punoljetnog sina koji mi je sve na svijetu, u braku sam te poštujem muški rod, ali ovo pišem iz vlastitog iskustva.
 • Jednostavno se dogode žene koje ne mogu više trpjeti nanesenu im bol te se odluče da progovore o nasilju, žene koje prozovu zlostavljače, žene koje više ne osjećaju strah i spremne su se izboriti za sebe i svoju djecu, spremne su se suprotstaviti svima.
 • Spremne su braniti svoj život kad su napadnute.
 • I tada nailaze na porugu, prozivke, isključenje iz normalnog života, ponižavanje, a onda i ignoriranje okoline, prijatelja, kolega, institucija, pravosuđa, brutalno iživljavanje medija pa čak i bliže obitelji.
 • Znači, dolazim do zaključka kako nemam pravo braniti svoj život, nemam pravo prozvati zlostavljače, silovatelje, pedofile!
 • Žena sam, osuđena da šutim, trpim udarce, iživljavanja, pljuvanja, osuđena sam da budem robinja muških zahtjeva i fantazija.
 • Ja sam odlučila progovoriti 2005.
 • Dana Škrba je odlučila braniti svoj život na drugi način.
 • Ja sam izašla iz svoje tame.
 • Hoće li ikad Dana Škrba izaći iz svoje tame i ugledati sunce?
 • Moje pitanje svima vama je: Što biste svi vi učinili, da se radi o vama ili vama bliskoj osobi?Što biste učinili, da ste upravo vi silovani?
 •  

  Sandra Petrž, književnica

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/skrba.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Tama sjeni", Željka Pavlovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Tama sjeni, Željka Pavlovića
 • Baš kao što je to i Tin Ujević rekao život nas često zaokuplja, vodi od nemila do nedraga i jednostavno nam ne dopušta da se u određenom trenutku bavimo onim što želimo ili što volimo.
 • Slična životna priča dogodila se i Željku Pavloviću. Nakon djetinjstva, u Ključu (BiH), upisao se na Fakultet građevinskih znanosti u Zagrebu. Bez obzira na svu sklonost pisanoj riječi i slikarstvu, koju je pokazao u gimnaziji za izborne predmete uzima matematiku i fiziku i to ga trajno određuje.
 • Pisanjem se više nije bavio osim što bi tu i tamo sebi za dušu napisao koju pjesmu.
 • Nakon diplome na fakultetu, zapošljava se i pravi život tek počinje. Godine prolaze, poslovi i zaposlenja se mijenjaju, osniva obitelj, dobiva dvoje danas već odrasle djece...
 • I normalno je da u to vrijeme nije bilo vremena za poeziju.
 • No, s vremenom život ulazi u svoju sporiju fazu, te Željko uspijeva ostvariti većinu onog što je želio i tad, napokon na red dolazi i poezija.
 • A, zbirka poezije "Tama sjeni", njegov je konačni povratak.
 • Pisana i sakupljana godinama ona se bavi njegovim ljubavima, prijateljima, događajima koji su u određenom zaokupili njegovu pažnju ili mu se učinili značajnim.
 • Ona je odraz njegovog životnog iskustva i proživljenog i odsanjanog i upravo zbog toga ne vidimo nikakvog razloga zbog kojeg je i vi ne bi pročitali.
   

  U Zagrebu 07. 08. 2020. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: https://digitalne-knjige.com/pavlovic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Covid - 19", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor knjige COVID - 19
 • "Najgore tek dolazi!" - Artur Schopenhauer
 • Nije kraj, kad je kraj, nego je kraj kad o tome odluči neka viša sila. A hoćemo li reći da je to Bog, usud, ili sudbina, neka o tome odluči svatko po svom nahođenju. Jer nikako da to sa tim koronom virusom da prestane. Već je valjda i Bogu to dosadilo i dozlogrdilo. I to traje i traje. I nikako da stane. A ja ni ne znam da li Bog zna što smo mi ovdje na brdovitom Balkanu preživjeli?
 • A preživjeli smo naše ratove, naše privatizacije, naše pretvorbe, naše krize, naše recesije, naš gubitak posla, naš pad i gubitak dostojanstva, a ja sam doživio i svoju prijevremenu mirovinu. Jest da je mala, da je nedostojna života kojeg živim, ali bi meni trebala biti dovoljna. Pa u slobodno vrijeme pišem, jer nema ni legalnog, a ni ilegalnog posla. Jer još uvijek sam pod utjecajem Moravijinog sindroma. Jer moram napisati barem 46 knjiga. A ja sam sada na 44 knjizi.
 • Stoga, u nedostatku boljeg, pišem i nadam se da ću napisati 46 knjigu i ispuniti Moravijin sindrom. I o čemu ću drugom pisati neko o korona virusu ili COVIDU - 19. Jer sve se s tim korona virusom nastavlja, jer to nikako da prestane. Izgleda da će nas COVID - 19 pratiti do kraja života. Pa će me ili neće pratiti Bambijeva smrt, smrt Dickeya Bettsa, naša matematika i podaci o korona virusu ili COVIDU- 19.
 • Citat o COVIDU - 19:
 • "Od kad je nastupilo ovo vrijeme korona virusa ili COVIDA 19, ja ne znam i nisam na čistu trebam li se nekako smiriti, trebam li se povući u osamu, trebam li astralno letjeti ili trebam umrijeti? Jer ja spadam u rizičnu skupinu za taj korona virus.
 • Jer ja spadam u tu gospodarski lošiju skupinu. Jer i ja sam obolio od šećerne bolesti, sklon sam nekakvim infekcijama, loše mi je regulirana glikemija, imam visok tlak, imao sam blagi moždani udar i sklon sam kardiovaskularnim bolestima. Stoga se pitam, trebam li se predati svojoj sudbini, ili se trebam boriti? Jer sve to je zbunilo moju umornu dušu, pa se pitam trebam li živjeti ili trebam ići u vječna lovišta, kako su nekad govorili Indijanci.
 • Ali zato znam da se uklanjam i sklanjam od ljudi, da sam postao nedruštven i antisocijalan. Da sam nefunkcionalan, da sam u strahu, da sam u svojevrsnoj apokalipsi, da sam nekad u panici, a nekad u svom užasu. Ali da se pridržavam mjera Civilnog stožera o socijalnom distanciranju, pridržavam se. Jer pridržavam se novih pravila života, ma kakvi oni bili. A oni mi nisu dobri i ne čine mi dobro. Jer ja bih išao s nekim na jutarnju kavu i popodnevno pivo. Išao bih s Perom na kavu i popodnevno pivo.
 • Jednostavno ne mogu bez toga."
 •  Boris Golić
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic44.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Prirodna baština Lijepe Naše (crtice)", Dr. Marka Jukića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Proslov
 • Dragi čitatelji, pred vama su crtice o najreprezentativnijoj prirodnoj baštini Hrvatske, 12 crtica o prirodnoj baštini. Crtica nisu turistički vodič već podsjetnik na naše prirodno bogatstvo te poziv da ga posjetite, čuvate i preporučite drugima. Prirodna bogatstva i velika raznolikost flore i faune svrstavaju Republiku Hrvatsku među značajne zemlje svijeta. Teritorij Republike Hrvatske čine kopno (56.578 km2) i obalno more (31.067 km2); ukupno 87.645 kilometara četvornih. Hrvatska je po površini 124. zemlja svijeta, a trećina hrvatskoga teritorija spada u zaštićena područja (ekološka mjera Natura 2000.).
 • Hrvatska ima 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode koji plijene svojom očuvanošću i ljepotom. U Hrvatskoj nalazimo divlje masline stare preko 1500 godina i arheološke lokalitete unutar parkova prirode. Raznolikost Hrvatske čine planinski masivi, slavonske ravnice, bukove i hrastove šume, čisto more s velikim brojem otoka, razvedena obala s mnogo prekrasnih uvala koje ovdje nisu spomenute. Republika Hrvatska ima 78 otoka (naseljenih 67), 524 otočića i 642 hridi i grebena (ukupno 1244).
 • Na malom teritoriju (Republike Hrvatske) nalazimo veliku raznolikost (planinske masive, ravnice, šume, more i podmorje, raznovrsnu floru i faunu) koja može zadiviti svakoga ljubitelja prirode. Ima više ornitoloških rezervata (Kopački rit, Lonjsko polje, Vransko jezero i drugi). Očuvanje nacionalnih parkova, parkova prirode, morskih vala, podmorja, jezera, ornitoloških rezervata, tipičnih starih sela, šuma naša je obveza kao i obveza budućih naraštaja.
 • Autor je posjetio (pješice i vozilom) navedene parkove i planine te bio oduševljen viđenim na Velebitu, Biokovu, Dinari, Plitvicama, Krki, Kornatima, Brijunima, Kopačkom ritu, Lonjskom polju, planinskim proplancima i maslinicima. Priložene fotografije snimljene su tijekom obilazaka Lijepe Naše.
 • Ove crtice poziv su na obilazak naših parkova, planina, otoka i ravnica. Imamo se čime ponositi i imamo što pokazati našim gostima.
 • Također, ove crtice poziv su na očuvanje prirodne baština Lijepe Naše.
   

  Autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jukic4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Aforizmi i slobodne misli", Ive Mije Andića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Jer život je paradoks ili jedan veliki aforizam
 • Jer život je paradoks ili jedan veliki aforizam
 • Dosad smo objavili šest knjiga aforizama pisca Ive Mije Andrića. I u svakoj od najava ili recenzija tih knjiga bavili smo se uglavnom aforizmima i njihovom ulogom i značenju u društvu. A, ovaj put odlučili smo drugačije i umjesto aforizmima pozabavit ćemo se s Ivom Mijom Andrićem i činjenicom da i život može biti jedan veliki Aforizam.
 • Rođen je 17.11.1948. godine u Čanićima kod Tuzle, a fakultet političkih nauka i postdiplomski studij završio je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje je proveo veći dio života. Tu negdje i počinje njegovo bavljenje književnošću.
 • A, da život može biti paradoks ili aforizam dokazuje nam i njegovo ime Ivo Andrić. Jeste li se ikad upitali kako to izgleda zvati se Ivo Andrić i živjeti i baviti se književnošću u zemlji, koja već ima jednog književnog nobelovca po imenu Ivo Andrić? I tako je naš Ivo Andrić postao Ivo Mijo Andrić, dodavši svome imenu i prezimenu i ime pokojnoga oca Mije.
 • I onda slijedi dio života koji je Ivo Andrić proveo u bivšoj državi. Živjelo se normalno, radilo se, osnivalo obitelj i naravno pisalo knjige. U to vrijeme glavni junak naše priče objavio je dvije knjige. A, svima onim koji danas pljuju po tadašnjoj državi ili tadašnjem uređenju možemo reći da možda i nisu u pravu. Zašto? Zato jer se u to vrijeme živjelo i normalnije i bolje i sadržajnije, nego u svim državama i društvenim uređenjima, koja su stigla kasnije. Zar i to nije jedan veliki paradoks?
 • Ratno razaranje i opsadu Sarajeva pisac je naravno dočekao u Sarajevu. I dok su se drugi bavili ratovanjem on se uz cjelodnevni rad u Civilnoj zaštiti, bavio čitanjem knjiga i pisanjem. Tu se prema vlastitim riječima prvi put susreo s sjajnom Wisławom Szymborskom i mnogim drugim piscima. U proljeće 1994. dolazi u posjetu izbjegloj obitelji u Zagreb, gdje ostaje do kraja rata u BiH. Po okončanju rata vraća se u razoreno Sarajevo, gdje živi i radi do 2004. godine kada trajno preseljava u Zagreb."
 • I tek tu se pored svih ostalih poslova i brige o obitelji znatno više posvećuje književnosti. Objavljuje više od 50 knjiga i ne namjerava stati. Usprkos i u inat svemu. Piše poeziju, prozu, drame, eseje, aforizme, epigrame, oglede i književne prikaze, koje objavljuje listovima i časopisima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i šire. Književni radovi su mu prevođeni na engleski, njemački, češki, slovački, slovenski i makedonski jezik. Član je Društva hrvatskih književnika i Društva pisaca Bosne i Hercegovine.
 • I sve to radi posve sam i uglavnom bez ikakve podrške. Bez obzira na kvalitetu njegovog pisanja svi natječaji ili poticaji za dodjelu sredstava književnicima, njega su baš kao i većinu književnika u našoj zemlji zaobišli ili jednostavno zanemarili. I svjestan je činjenice da njegove knjige ne čitaju ni službenici ministarstva, a ni milijuni čitatelja! Ali on ne popušta, uporan i tvrdoglav i dalje se bavi književnošću i dalje čita i piše.
 • A, da ste ga nekad davno sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća upitali da li vjeruje da će u njegov zemlju doći rat, da će živjeti u Zagrebu i da će napisati i izdati više od 50 knjiga on vam sigurno ne bi vjerovao. A, možda bi negdje u sebi pomislio i da mu ne izgledate baš previše normalni!
 • Jer život je paradoks ili jedan veliki Aforizam…
 •  

  U Zagrebu 10. 06. 2020. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
  Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric20.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu slikovnicu "Vilenica Sana", Ive Bagić, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije Prof. Snježane B. Višnjić:
 • Vilenica Sana
 • U imaginariju odrastanja, rane godine podjednako obilježavaju prva iskustva iz svijeta u okruženju kao i priče koje su nam tada ispričali.
 • Prve pročitane knjige, likovi i odnosi ostat će tako upisani u naša najranija sjećanja i stopit će se s našom osobnošću na razini koje poslije možda više nećemo biti svjesni, osim možda kao nekog nejasnog sjećanja, dojma ili osjećaja.
 • U tom svjetlu osvrnimo se i na Vilenicu Sanu, eteričan lik koji će sa svojim stremljenjima k dobru sasvim sigurno ostaviti u dječjem duhu svijetli trag koji će trajati cijeli život. Naime vile i vilenjaci mitološka su bića, koja sublimiraju i pronose odlike i realnog svijeta i onog nestvarnog, imaginarnog, stoga su nužni pratitelji dječjeg odrastanja, poticaji da bi se dijete cjelovito razvilo, svjesno i svojeg fizičkog i duhovnog aspekta.
 • Takve priče pospješuju razvoj svijesti koja potiče ostvarivanje pozitivne slike o sebi kao i svijest o tome da i samoga sebe možemo ostvariti samo u korelaciji prema drugima.
 • Nježan i obziran jezik kojim se ova priča obraća djetetu rezultat je podjednako promišljanja odgojiteljice s iskustvom kao i urođenog osjećaja za djetinji svijet koji nas poziva da mu se približimo, da se pognemo prema malenima, ali ne s omalovažavanjem velikih prema malima niti s dociranjem koje proizlazi iz naučenih pedagoških obrazaca, nego s razumijevanjem koje se rađa iz shvaćanja odraslih što su im značila proživljena iskustva u najranijoj dobi i malenih koji osjećaju tko im prilazi s naramkom dobrih misli koje i danas, onima koji vjeruju, daju krila, krila vilenica!
   

  Prof. Snježana B. Višnjić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/bagic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu slikovnicu "Mala barka", Tatjane Jedriško Pančelat, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • SLIKOVNICA PRIČA SVOJU PRIČU
 • Srećom postoji i duhovno viđenje stvari koje svakoj osobi pomaže da postane bolja, iskrenija i kompletnija osoba. Dio vizije svijeta ne raspoznajemo samo očima već ju dopunjujemo i svojom maštom. Upravo to je autorica napravila u svojoj osmoj knjizi, maloj ali simboličnoj, slikovnici „Mala barka“ kada je uspješno spojila svoje slikarsko umijeće s maštovitim tekstom.
 • To ovoj slikovnici daje dražesnu magičnost i prepoznatljiv stil autorice Tatjane Jedriško Pančelat, koja ne voli govoriti o sebi, ali to dobrostivo prepušta riječima u svojim knjigama pa čitatelji mogu ponekad naslutiti, a ponekad doživjeti sva njezina raspoloženja, nade i vjerovanja.
 • Slikovnica „Mala barka“ prepoznata je prije u svijetu nego li kod nas. Ta mala knjižica tjerana povoljnim vjetrom obišla je svijet. Do sada je prevedena na osam svjetskih jezika, a u tijeku je prijevod na deveti jezik – švedski.
 • Ona ima i svoju edukativnu svrhu. Poučava čitatelja o mnogim zanimljivostima Kvarnerskog zaljeva, govori o pomorstvu, tradicionalnom brodograditeljstvu, jedriličarstvu i vjetrovima koji su karakteristični za sjeverni dio Jadrana. Ti blagi, nemirni, nestašni, uzburkani, obijesni vjetrovi donose i prenose modrinu duž obale, da bi ju tu i tamo ponudili našim pogledima sa sunčanim poljupcima i rasplesanim oblacima. Tako legende o moru i morskom življenju žive i dalje ispod zvjezdanog neba i sunčanih osvita.
 • Ovu slikovnicu vrijedi pročitati, vrijedi doživjeti onaj čarobni trenutak stapanja morske soli s mirisom ružmarina, bojom lavande, kadulje i buketom aromatičnog bilja izraslog na škrtim „nagrišpanim“ primorskim stijenama kojima u pohode redovito dolaze osvježavajući vjetrovi s mora i oni sa zaštitnički natkriljene planine Učke.
   

  Tatjana Udović mag.cult.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pancelat3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kaplje od vremena", Milana Rupčića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • KAPLJE OD LITERARNIH UGODA
 • Književnik Milan Rupčić potpisuje novu pjesničko-proznu zbirku Kaplje od vremena, kojom nastavlja graditi svoju poetiku. Zbirka se očituje velikim zanimljivostima s formalne i sadržajne strane. U ovom ćemo ih tekstu nastojati opisati, no krenut ćemo od naslova kao važnog mjesta u tekstu.
 • Sintagmatski izraz kaplje od vremena predstavlja usmeno književni izraz (od vremena) i time se evocira pjesnička i kulturna tradicija. S te se strane Rupčićevo stvaralaštvo dopunjava, čineći horizont očekivanja prijemčivijim za čitateljsku i kritičarsku publiku. Zavičajni areal i njemu svojstvena baština, kao i mnoge druge poetičke odrednice njegova pjesništva, pripadaju vrlo zavidno razrađenoj tradicionalnoj poetici.
 • U navedenoj se zbirci Rupčić kreće raznorodnim putanjama. Prije svega, to su uzusi ispovjednog i refleksivnog pjesništva. U ispovjednom pjesništvu prevladava intimistička (ljubavna) tematika, dok su u refleksivnom prisutne brojne općeljudske teme.Važno je naglasiti kako je refleksivno pjesništvo u ovoj knjizi iznimno razvedeno i tako se, inače ustaljene teme, vrlo pomno razrađuju. Zato, refleksivna tematika zaslužuje posebno sagledavanje. Ona se, prije svega, izražava stihom govorne komunikacije što daje pjesničkoj građi ton nepatvorene ležernosti, sugestivnosti i dubine.
 • Pjesma, kojom je naslovljena zbirka, postavlja odnos pjesnika i čitatelja koristeći asocijativne zamjene (riječi, misli, redci) za pjesmu i postavljajući ideju knjige kao špilje. U pjesmi Pišem, znači postojim, koju možemo smatrati temeljnim načelom očitovanja pisanja pjesme (uz preoznačavanje Descartesove krilatice), nalazimo iznimno izražajnu snagu figure usporedbe i asocijativnog motivskog niza (kosac, žetelac, težak, orač) kojim se opisuje pjesnik kao radnik, kovač i tvorac riječi i teksta. Uz motiv sizifovske muke, sama se ideja osnažuje.
 • U formi Limerick, Rupčić ispisuje ciklus Od Limericka do Rastoke. Tim činom širi prostor svog književnog stvaranja, istražuje i nove mogućnosti.
 • Tu oblikuje epsku poeziju koja usmeno književnom evokacijom vješto opjevava zgode i crtice iz života svojih sumještana ili znanaca, opisujući time njihove karaktere i osobine naravi. Sadržaj i ton su ironični, humorni i topli, kako ta forma predmnijeva u zadatom okviru.
 • U dijelu Pripovijetke, Rupčić pripovjedač, kao i u prethodnoj knjizi, ustrajava na dokumentarističkoj građi i njezinoj literarizaciji, vođenoj tonom usmenog pripovjedača. U stilu pravog pripovjedača Rupčić ne predmnijeva strogi dokumentarizam kakva etnografa ili drugog istraživača baštine, već čovjeka izraslog iz navedenih okolnosti, koji humornim i sentimentalističkim tonom oblikuje svoja sjećanja u dragulje, koji se nižu na niski njegove - zavičajne poetike.
 • Pretpostavljamo da će Milan Rupčić, koji sada već ima pozamašan broj napisanih i izdatih knjiga, postati jedno od nezaobilaznih imena i regionalne ličke književnosti. Koliko god regionalizam djeluje arhaično danas, toliko je važno obnavljati ga i izgrađivati njegovu životnu vitalnost.
   

  Tin Lemac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/rupcic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "AFORIZMI & ježeve bodlje", Save Ilića, predstaviti ćemo vam uz pomoć pogovora knjige:
 • POGOVOR
 • Moj uvaženi zemljak i dragi prijatelj Savo Ilić, pod stare je dane aktivirao sjajnu Zmajevu stihovnu misao "pjesma nas je održala, njojzi hvala" pa se u umirovljeničkim danima i godinama vratio najljepšoj kulturnoj stvari na svijetu - čitanju i pisanju.
 • Ta tajna ljubav koja, nakon svršenih tečajeva, osnovnih škola i fakulteta, kod mnogih ljudi nikada više ne dođe do izražaja, u mog je starog druga, nakon odlaska u zasluženu mirovinu, postala nasušnom potrebom i estetskim porokom koji će ga, vjerujem, pratiti do kraja života. Za tu spisateljsku činjenicu, pa makar se ona mjerila u promilima, odgovorna je i moja literarna i ljudska malenkost.
 • Naime, negdje sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća i milenija, eks branitelj radničkih prava i sada već odavno preminule društvene svojine, drug Ilić, predložio me je za svoga prvog zamjenika u nikad prežaljenoj instituciji društvenog pravobranitelja samoupravljanja. Na te sam poslove došao kao diplomirani politolog, ekonomski post-diplomac, perspektivni pjesnik i predsjednik Književnog kluba Tuzla, iz kojeg je poteklo na desetke danas afirmiranih pisaca.
 • Mom dobrom i plemenitom Savi Iliću, u to je vrijeme bilo čudno, kako jedan intelektualno osviješteni marksistički ekonomist piše tamo neke pjesmice, bez namjere da me uvrijedi ili omalovaži moj status sina iz rudarsko-kućaničke obitelji. Nije to u njegovoj prirodi, pošto i on, kako sam ističe, potječe iz seljačko-rudarske obitelji; rođen je u selu ispod orlove klisure i blizu vučje jame.
 • I tako danas, u novom stoljeću i tisućljeću, u onomad dugo očekivanoj boljoj budućnosti, nama dvojici jedino preostaje da se riječima, ako već ne možemo djelima, borimo protiv političkog crnila, intelektualnog crvenila i društveno-ekonomskog sivila. I zato, evo, umjesto lovnih i kriminalnih priča i romana, mi pišemo aforizme, epigrame, gnome, sentencije i njima, kao akupunkturom iglama ili ježevim bodljama, bockamo sumornu životnu zbilju i njezine zloduhe i od naroda otuđene polit-ekonomske protagoniste. Činimo to tek toliko da nas želja mine, i da pokažemo kako nismo gluhi i slijepi na sve što se oko nas događa.
 • Hvala ti za taj dar dobri moj i plemeniti zemljače i prijatelju, Savo Iliću. U moje ime i, dakako, u ime i za dobro čitatelja kojima bi to pisanje trebalo biti na ljudsko zadovoljstvo i duhovnu korist. Neka te posluži dobro zdravlje i srce junačko, sa svim premosnicama koje su ti dobri liječnici, prije mnogo godina, znalački ugradili. Hodi, makar i usporeno, i nadalje pulskim stazama, vedar i nasmijan kako si to cijeloga života činio. I zapisuj misli koje ti usput padnu na pamet, te ih u nove knjiga ukoriči.
   

  Ivo Mijo Andrić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/ilic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kozmologija zlatnog prstena - 2. dio", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR DRUGOM IZDANJU
 • Ovdje se poštovanom hrvatskom čitateljstvu prilaže "Kozmologija zlatnoga prstena drugi dio" drugog izdanja. Razlika je u odnosu na prvo izdanje u tome, da su tekstovi kozmološke problemtike sakupljeni na jednom mjestu te se na taj način sabrala tematika iz 5 knjiga, a to su:
 • 1. Kozmologija i filozofija
 • 2. Kozmološka domišljanja
 • 3. Čovjek i kozmologija
 • 4. Neki pojmovi kozmologija zlatnoga prstena i
 • 5. Uz kozmologiju zlatnoga prstena
 • Dakle, u ovom drugom izdanju sabire se isključivo kozmološka problematika koja se pojavljuje u ove četiri knjige.
 • Autor je bio mišljenja kako bi bilo potrebito sačiniti ovo drugo izdanje, da bi se dobila jedna cjelina teorije koja je bila razbacana po raznim knjigama.
 • Sada je sve to sakupljeno i objavljeno u dva sveska drugog izdanja.
 • Za ovo drugo izdanje može se reći, da je skraćeno izdanje, jer se tekst odnosi samo na ključne kozmološke pojmove, jer je autor bio mišljenja kako bi bilo dobro kada bi se čitateljstvo osvjedočilo o cjelini teorije o kojoj je riječ na najpregledniji način.
 • Koliko se u tome uspjelo, neka sude mjerodavni suci.
   

  Autor, Adelaide. 05.04.2020.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic50.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Z mojih bregov", Frana Galovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Nesretni zastavnik i pjesnik Fran Galović
 • Uz Matoša i Domjanića, a prije Krleže i Gorana Kovačića, Galović je bio jedan od prvih pjesnika koji su svoje pjesme pisali na kajkavskom narječju. Iako je pisao je i pjesme, crtice, novele i pripovijetke na štokavskom narječju, pjesme na kajkavskom ono su po čemu ga pamtimo i čime je ostavio trajan i neizbrisiv trag u našoj Hrvatskoj književnosti.
 • Rođen je u Peterancu kod Koprivnice 20. srpnja 1887. Pučku školu polazio je u rodnom Peterancu od 1894., a od 1898. do 1906. godine školuje se u Zagrebu. Kasnije je radio kao učitelj u zagrebačkoj II. realnoj gimnaziji. Pripadao je pravaškom liberalnom pokretu, a pokrenuo je i uređivao pravaški časopis Mlada Hrvatska. Početkom Prvog svjetskog rata regrutiran je u redove Austro-ugarske vojske, gdje ujesen 1914. pogiba, s činom zastavnika, pokraj sela Radenković u Srbiji, 26. listopada. Sahranjen je 31. listopada 1914. godine na zagrebačkom groblju Mirogoju.
 • Krleža ga prvi put spominje u dnevničkom zapisima iz ožujka 1916. u reminiscencijama na mobilizaciju na zagrebačkom kolodvoru. Krleža ga najprije zapaža kroz sudbinu nesretna; "zastavnika i pjesnika" (kako su mu napisali na nadgrobnom spomeniku). Deset godina nakon Galovićeve pogibije, Krleža je izdao u svojoj Književoj republici (1924/25, 11/12) Galovićev dotad gotovo nepoznati, nedovršeni ciklus Z mojih bregov, koji je na tadašnjoj književnoj sceni odjeknuo poput male senzacije.
   

  U Zagrebu,26.09. 2018, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/galovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32