width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (tri godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od stotinu pedeset digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Znanstveni radovi i "Duhovnost".
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije tri godine. U to vrijeme objavili smo više 250 naslova, a bilježimo i više od 6 600 000 posjeta i 305 000 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 23.10.2010. U sadržaj portala je uvršteno i prvih 10 pokaznih ili reklamnih primjeraka knjiga, koje su namijenjene tome da vas upoznaju s izgledom i funkcionalnošću knjiga, koja se nalazi na multimedijskom CD-u - Klasici hrvatske književnosti.
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 26.03.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "CIJENA NIJE VAŽNA - za one koji troše tuđi novac", Zlatka Šporera.
 • Dana 01.04.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga ''EVO ME MOJ GOSPODINE'', Kristine Koren.
 • Dana 15.04.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Slavensko pitanje", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 20.04.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kuće na brdu", Klare Polak Poljarević.
 • Dana 27.04.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Bridge - šport, igra ili nešto treće", Vladimira Biondića.
 • Dana 04.05.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Izborna lista", Borisa Golića.
 • Dana 05.05.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Izbrisano lice", Jadranke Varge.
 • Dana 11.05.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Rješavaj igrajući se", Zlatka Šporera.
 • Dana 14.05.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "123.... Mi već znamo brojiti", Zlatka Šporera.
 • Dana 22.05.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Zvuci ljubavi iz Maksimirske šume", Vladimira Biondića.
 • Dana 29.05.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Povijesna lutanja", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 12.06.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Poremećaj intelektualnih i kognitivnih sposobnosti kod psihički traumatiziranih ratnih veterana", Slobodana Pavlovića.
 • Dana 29.06.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Svijet okrenut naopako", Borisa Golića.
 • Dana 28.07.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Dozivam te", Davora Juretića.
 • Dana 11.08.2015. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 15.08.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Moj tajni svijet", Jadranke Varge.
 • Dana 20.08.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Galebova želja", Franke Fani Kohn.
 • Dana 20.08.2015. Ukupno je preuzeto 307 500 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Galebova želja", Franke Fani Kohn, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE: "GALEBOVA ŽELJA", FRANKE FANI KOHN
 • Ova zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Franke Fani Kohn ima naslov ''Galebova želja'' i, uglavnom, riječ je o domoljubnoj poeziji. Njoj su još pridodane dvije pjesme drugih autora i to Pavao Jelovića i I.G.Ucovića pa to čini posebnu draž ove zbirke, koja stoji pod dubokim impresijama tragizma Domovinskog rata i našeg mjesta u njemu.
 • Nema nikakve sumnje, da je vrijeme Domovinskog rata i poraća ostavilo znatne biljege na dušama naših pjesnika i da se, sukladno prilikama, budila naša nacionalna svijest i naša svijest o slobodi države, kojoj smo mi, također, prinosili i svoj krvni izažetak, svatko na svoj način.
 • U tom smislu, ova zbirka pjesama izražava duh jednog vremena i uopće jednu filozofiju, koja se u hrvatskom narodu pojavila kao određena filozofija i ta određenost stajališta, misli i osjećaja je ista ona određenost, koja prožima sve strane našeg nacionalnog duha i koja stoji sa njima, u najtješnoj povezanosti i sačinjava njihovu osnovu.
 • Dakle, određeni oblik poezije postoji u isto vrijeme sa određenim oblikom našeg naroda u kojemu se ona javlja, sa njegovim ustavom i oblikom vladavine, sa njegovim moralom, sa njegovim socijalnim životom, sa njegovim vještinama, navikama ili ugodnostima, sa njegovim pothvatima u poeziji i umjetnosti uopće, sa njegovom religijom, ratnim udesima i vanjskim prilikama uopće, sa propašću država, ali i sa postojanjem i procvatom novih država, u kojima se rađa i razvija jedan viši princip.
 • Taj princip predstavlja, zapravo, cjelokupno bogatstvo svoje mnogostranosti i to je jedan bogati duh jednog naroda, koji je kao katedrala što ima svoje svodove, hodnike, redove stubova, dvorane, raznovrsna odjeljenja i sve je to poniklo iz jedne cjeline, iz jedne svrhe u kojoj je poezija jedna forma kao jedan cvijet, jer je izraz cjelokupnog tog duha, svijest i duhovna bitnost cjelokupnoga duha vremena.
 • I, konačno, kao što je autorica i napisala u svojoj pjesmi ''Domovino, napaćena moja'' misli o političkoj slobodi.
 • Ta sloboda počinje samo tamo gdje je samostalan pojedinac kao pojedinac, koji zna za sebe kao za nešto opće, kao za nešto bitno, gdje kao pojedinac ima beskonačnu vrijednost ili gdje je filozofski izraženo subjekt zadobio svijest o vlastitoj osobnosti, gdje on polaže pravo, da ima vrijednost sam za sebe.
 • Prema tome, praktična sloboda bila bi misliti i osjećati sebe kao nešto opće, dati sebi odredbu općeg, odnositi se na sebe.
 • U tome se sastoji opća veza političke slobode sa pojavljivanjem slobodne misli.
 • Zato se poezija i pojavljuje u povijesti samo tamo gdje je riječ o slobodnoj državi, koja ima slobodne ustave i zato se sa pravom kaže, da je sloboda ne biti u konačnosti, već u samostalnosti i nezavisnosti, koja ne može biti napadnuta.
 • Međutim, u ''Galebovoj želji'' su i misli o ljubavi, o čežnji, o majčinstvu, o Gradu, o ribarima, o patnji, o strahu, o crkvi i sve to čini jedno bogatstvo ove relativno male zbirke poezije, koja poznaje jednu bitnu razliku između života i života, a koja se sastoji u tome, je li apsolutan ili samo relativan, jesu li suprotnosti, koje se uzajamno isključuju, ocrtane u oštrim linijama i razdvojene za sva vremena ili nisu.
 • I kao što vidimo, životni su problemi nabačeni u jednoj dilemi ili-ili, ali i kao izraz za okolnost kada se putovi na izgled račvaju.
 • I autorica kao da hoće reći: hoću biti poštena, a to poštenje ne može značiti ništa manje, nego dužnost u najčistijem smislu te riječi, da živi svoj život prema pjesničkim načelima, dužnost odlučivanja i dužnost idenja do kraja na svakom putu i na svakom raskrižju.
 • I po toj svojoj temeljnoj poruci, ova zbirka poezije svakako zaslužuje, da bude upamćena.
 • Lt. dr. Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 1. 8. 2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Galebova želja", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kohn.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Moj tajni svijet", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg djela recenzije knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "MOJ TAJNI SVIJET" HRVATSKE PJESNIKINJE JADRANKE VARGE
 • Poetski doživljaj oživljuje u činu duševnosti.
 • To, međutim, ne znači da se takav čin dešava u usamljenosti doživljavanja čovjeka.
 • Mogli bismo reći, da se ta usamljenost ništi već po karakteristikama estetskog doživljavanja, koje je prema svoje bivstvu uvijek okrenuto prema drugom čovjeku.
 • I ako je estetski doživljaj usmjeren na duševnost, on se upravo osvještava u duševnsoti, koja je usmjerena na drugog čovjeka, a odatle slijedi naša žed za duševnim dodirom, odatle slijedi naša čežnja, u kojoj se rađaju odnosi između duša.
 • I, s obzirom na ove momente, dolazi do uzdizanja ili pada ljudskog bića, ostvarenje i razaranje čovjeka i njegovog dostojanstva, samoostvarenje i samorazaranje čovjekove osobnosti, kao i drugarstva i prijateljstva, ali i dušmanstva.
  Jer tamo gdje je ljubav, tamo je i gnjev i mržnja, tamo je i ljubavnog gnjeva i ljubavne mržnje, tamo je osjećanje ili čuvstvovanje, vrednovanje sudbinskih stanja, u kojima se odražava sva bivstvenost čovjeka i istina je, da poetsko djelo nastaje u samoći.
 • Tako je i poetska zbirka pjesama hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga nastala u samoći.
 • Ali koliko god ovaj estetski ili poetski doživljaj bio u samoći pojedinog pjesnika, umjetničko odnosno poetsko djelo prevladava tu samotnost, nadilazi je i razbija, jer je poetsko djelo usmjereno na drugo ljudsko biće, ono pretpostavlja ljudsko bice, koje mu se odaziva ili ga tjera i nagovara.
 • I po tome se onda i razlikuju pjesnici, po tome jesu li uspjeli svojim razumijevanjem i doživljavanjem svijeta nagovoriti ili primjereno odgovoriti ili odnositi se prema drugima, kako i odgovarati mogućnostima pjesničke djelatnosti.
 • U tom smislu svakako može biti govora, da je poetsko djelo u bitnosti socijalna pojava i da je svaka umjetnina socijalno uvjetovana upravo zato, jer je ljudska i jer je okrenuta samom drugom čovjeku, inače ne bi imalo smisla baviti se poezijom.
 • Upravo je činjenica prema kojoj je umjetnost na određeni način usidrena u prijateljstvu te kao svojevrstan duhovni objektivitet, već pretpostavlja društvo ili društvo prijatelja, odnosno, mogućnost zajednice i zajedničkog života, koji je prvotno mišljen na duhovan način, da je to prijateljstvo prvo duhovne naravi i da je sama zajednica kao zajednica prijatelja također duhovne naravi.
 • Tako pada i svjetlo na umjetnost Jadranke Varga i na njeno stvaranje, jer se ovdje u poetskom doživljaju otkrivaju i bitne znnačajke umjetničke stvaralačke osobnosti, značajke koje su uvjet pod kojim tek biva mogućim ostvarenje poetskog djela kao estetskog dobra i sredstva, odnosno, posredništva estetske komunikacije.
 • I ovdje se čini pjesnikinji, da je cijeli njen život satkan kao jedan veliki nedostatak te komunikacije, koja se upravo poetskim djelom hoće ostvariti kao prijateljstvo ili kao druženje, kako bi se konačno stalo na kraj besmislenoj egzistenciji, koju je jedino moguće prevladati poezijom, odnosno, onim što poezija doista znači, a to je smisleno sredstvo komunikacije između prijatelja ili drugova.
 • Tako stoji, da je duševnost iskonski nosilac estetske vrednote, koja je istovremeno istinski predmet i jedina prava jezgra poetskog djela, ali je ono također nosiocem i prenosiocem estetskog doživljaja i posrednikom estetske komunikacije, koja je posebna, jer je riječ o posebnom i specifičnom ljudskom doživljavanju u kojem se oslikavaju bitna svojstva umjetnika kao svojevrsne stvaralačke, a time i socijalno utjecajne osobnosti.

  Lt. dr. Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 26.7.2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Moj tajni svijet", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 
 
Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Digitalnu knjigu "Dozivam te", Davora Juretića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
   
 • OSVRT NA PRVU ZBIRKU POEZIJE "DOZIVAM TE", AUTORA: PROF. DR. DAVORA JURETIĆA
 • Dobila sam izuzetnu čast i radost napisati osvrt prve zbirke poezije, koju je napisao poštovani prof. dr. Davor Juretić, "Dozivam te".
 • Pročitala sam danas ove lijepe riječi:
 • ''Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.''
 • (Mt 6, 19-23)
 • I znala sam, da Pjesnik piše o ljubavi, koja obuzima dušu i odvodi je putovima, kojima ljudski razum nikad ne može kročiti.
 • Ljubav prema voljenoj osobi, onda kad se u trenu kaže "da" i dobije povratno "da", to je onaj zlatni predznak, kojim se duša uz dušu veže i ništa im nije teže, nego kad ih život razdvoji.
 • U pogledu voljene osobe, u svakodnevnim stvarima, koje čine sreću, događaju se velika čuda, koje - opet kažem - ljudski razum ne može nikako razumjeti, već se može samo čuditi kako to Pjesnik plete ovu poetsku ogrlicu, sa koliko pažnje je birao svaki stih, kao poseban biser uronjen u morsku školjku.
 • Iz tih malih svakodnevnih sitnica, dolaze samotni trenuci, one tihe minute prije, nego će San sklopiti ljudske oči, kad se Pjesnik bavi duhovnim temama, odlazi na samo njemu poznat daleki put, kad se iz bijelog astrala ne prepoznaje ništa, osim mirnog disanja i kad pjesnik zna, da je život raj, ali možda tek iluzija stvarnosti, ako se ne živi u ovome "sada".
 • Pjesnik me raznježio pjesmom "Lucija u meni", toliko toplim, a tako tužnim riječima opisao je jedan, naizgled, običan trenutak na plaži, ali ne na bilo kojoj plaži, a čitatelji će osjetiti tu nježnost kad pročitaju ovu prelijepu pjesmu
 • I shvatimo, kako je život dar, Božji dar, kojeg trebamo cijeniti kao najdragocjenije nešto, a i najkrhkije … da bi se stvarno shvatila ona Buddhina rečnica: "Život nije ništa više od kapi rose, koja drži ravnotežu na vrhu travke".

  Jadranka Varga, Zagreb, 24.6.2015.

 • RECENZIJA ZBIRKE PJESAMA "DOZIVAM TE", DAVORA JURETIĆA
 • Poslije svake iduće pročitane pjesme gospodina Davora Juretića, postajalo mi je sve draže što sam poslušao svoju intuiciju i bez razmišljanja prihvatio njegovu molbu da napišem svoje mišljenje o njegovoj knjizi.
 • Pjesnik se kroz svoje pjesme predstavlja čitateljstvu kao vrlo samosvjesna, produhovljena osoba, koja, usprkos brojnim dubokoumnim promišljanjima o visokim duhovnim sverama, ipak čvrsto ostaje na zemlji, što jasno pokazuje i dokazuje u svojim pjesmama, na sasvim drugačiji i originalan način, u mnogome različit od velike većine do sad napisanih pjesama i njihovih autora, koje čitatelja ne ostavljaju ravnodušnim i naprosto vas, kad ih pročitate, tjeraju na duboko razmišljanje, ali ne bilo kakvo.
 • To je razmišljanje o Ljubavi, kao svrsi postojanja - o Ljubavi, kao načinu života.
 • Čitajući o njegovim životnim događanjima koje opisuje u svojim pjesmama, o pjesniku se stječe dojam čvrstog i beskompromisnog borca za Ljubav i Istinu, koji zna i vjeruje u svoju pobjedu.Borca, koji shvaća da su pobjeda i poraz tek lekcije na putu života, te ih upravo na takav način promatra i shvaća, što nam daje jasan uvid u njegovu duboku unutrašnju mudrost i duhovno prosvjetljenje.
 • Ljubav, kao glavni motiv i misao vodilja, te glavna svrha i smisao postojanja, proteže se kroz sve njegove pjesme, poput Arijadnine niti poklanjajući tračak nade izgubljenima u tami, pokazujući im put do spasa.

  Damir Maras, Crikvenica, 11.07.2015

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Dozivam te ", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/juretic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 
 
Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Digitalnu knjigu "Svijet okrenut naopako", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
   
 • SVIJET OKRENUT NAOPAKO
 • Što reći za nadolazeće naše životne događaje nego da ih doživljavam drugačije od onog što bi želio. Stoga i naziv ovoj knjizi: „Svijet okrenut naopako". Jer rock zvijezda ne umire od alergije nego od HIV-a, jer mom prijatelju Bambiju moram reći i odbiti njegov prijedlog da idem ratovati u Ukrajinu, a i odbijam nagradno tetoviranje jer ga se bojim i jednostavno ne priliči mojim godinama i mome svjetonazoru. Zato, evo nekoliko citata:
 • „Tko kaže da se baš ništa ne događa u našim životima i da svakodnevno doživljavamo nekakvu pustinju. Pa i Isus Krist je bio 40 dana u tom stanju i zar sve to ne nazivamo razdoblje pustinje. Možda je kod nas problem što to naše razdoblje pustinje predugo traje, duže od tih 40 dana i što nismo ovladali tom našom pustinjom. Nismo joj dali adekvatan smisao, nismo se obnovili i nismo iz nje izašli zreliji i pametniji. Stoga, ono što nakon razdoblja pustinje slijedi događa nam se s razlogom. Tražimo značenje za te događaje, ali ih baš i ne nalazimo. Neobjašnjivi su nam i osjećamo ih kao nekakvu nepravdu, a tako bi htjeli znati značenje svakog događaja u našem životu. Stoga smo u raznim iskušenjima, u onima koje sami biramo, ali i onima koje nam dragi Bog udijeli. Stoga živimo u stalnoj patnji i nepravdi i imamo dojam da je nad nama katastrofa ili da će se nešto katastrofično dogoditi. Pitamo se zašto nas svevišnji kažnjava, pa jesmo li mi to zaslužili ili nismo?
 • Htjeli bi znati zašto, kako i zbog čega nam se nešto događa u životu. Mi to i nismo htjeli i željeli, a ipak nam se događa. Pa zar nije Bog stvorio dobar svijet i dobra životna pravila, a mi ljudi to nismo znali iskoristiti i neprestano sijemo zlo. I zašto nas on ne štiti, nego nas stalno iskušava u dobru i zlu? I dokle će sve to trajati? Do kraja našeg života ili malo ranije? Kako ćemo mu stoga vjerovati kad on nama ne vjeruje da smo mi u principu dobra i uljuđena bića? I neće li nas sve to pokolebati u vjeri i dobrom ponašanju? I zašto Bog šuti i ne odgovara nam na naše molbe i naša zapomaganja? Sve nas to zbunjuje, a mi tražimo utjehu i snagu da sve to izdržimo, doživimo i preživimo. Netko s više, a netko s manje uspjeha. I da ne duljim oko svega toga, u moj period pustinje ulazi jedan telefonski poziv, koji kaže:
 • „Dobili ste besplatnu mogućnost da se tetovirate u našem studiju za tetovažu pod imenom „Tattoo". Jeste li zainteresirani i kada bi mogli doći? Jeste li za termin u četvrtak u 12 sati. Jeli vam to odgovara ili vam odgovara neki drugi termin?"
 • I tako sam ja utrapio svoju nagradu. Nisam ni mislio da će to biti tako lako. Ja o mojoj ženi još uvijek mislim da je pristojna, brižna, dostojanstvena i odgovorna osoba, ali ona to više nije. Tko zna u što se premetnula i tko zna gdje će si dati izraditi tetovažu. Kažu da kada se žene sretnu, prvo što čine, jedna drugu razgledaju, otkrivaju gdje je koja dobila salo ili celulit i zatim se jedna drugoj u sebi smiju. Takva je i moja bivša žena i bojim se da možda ne bude i neugodna, pa me ponovo nazovu ovi iz studija „Tattoo".

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Svijet okrenut naopako", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic16.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Poremećaj intelektualnih i kognitivnih sposobnosti kod psihički traumatiziranih ratnih veterana", Slobodana Pavlovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • POREMEĆAJ INTELEKTUALNO - KOGNITIVNIH SPOSOBNOSTI KOD PSIHIČKI TRAUMATIZIRANIH RATNIH VETERANA
 • Rukopis pod naslovom "Poremećaj intelektualno - kognitivnih sposobnosti kod psihički traumatiziranih ratnih veterana" autora Slobodana Pavlovića, obuhvata 108 kartica teksta organizovanog u 30 poglavlja sa devet slika, jednom tabelom i listom upotrebljenih referenci.
 • Tekst je logično raspoređen i uklopljen u dvije velike cjeline koje bi mogli označiti kao (1) sumarni teorijski pregled neuropsihološkog pristupa funkcionisanju centralnog nervnog sistema u oblasti intelektualnih i kognitivnih procesa i (2) istraživački dio u kojem su prikazani odgovarajući dijelovi vlastitog istraživanja koje je autor proveo u okviru svoje doktorske disertacije "Kognitivno-emocionalne promjene kod ratnih veterana sa razvijenim PTSP nakon rata u Bosni i Hercegovini"(2003).
 • U uvodu su sadržane osnovne naznake problema obrađenih u knjizi i razlog izbora predmeta proučavanja, koji autor vidi u činjenici da su donedavno bila vrlo rijetka neuropsihološka istraživanja fiziološke podloge nastanka intelektualnih i spoznajnih teškoća u toku posttraumatskog stresnog poremećaja .
 • Pošto autor želi da podrobnije ispita vezu između ispoljenog PTSP i funkcija centralnog nervnog sistema, sljedeća poglavlja (3. do 17.) predstavljaju prikaz pojedinih dijelova mozga i njihovih uloga u odvijanju složenih procesa i svakodnevnih ponašajnih aktivnosti, uz naglasak na poremećajima koji nastaju prilikom njihovih oštećenja i disfunkcija.
  Poglavlja 10.,11. i 12. predstavljaju razmatranje o vezi između intelektualnog i kognitivnog funkcionisanja (kako nesmetanog tako i poremećenog). Najviše pažnje posvećeno je pamćenju kao izuzetno složenoj i važnoj kognitivnoj funkciji. Naredna tri poglavlja se bave predmetom koji predstavlja osnovnu teorijsku podlogu za istraživački dio rada. Prikazana je neurobiologija posttraumatskog stresnog poremećaja i novija istraživanja i saznanja o odnosu PTSP i pamćenja.
 • Drugi, dio rada ( poglavlja 19.-30., u priloženom rukopisu) posvećen je rezultatima autorovog opsežnog istraživanja intelektualnog funkcionisanja i poremećaja pamćenja kod ratnih veterana u Bosni i Hercegovini u poslijeratnom periodu.
 • Detaljno je prikazano istraživanje i interpretirani su rezultati neuropsihološkog testiranja velike grupe ratnih veterana nekoliko godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini. Iako su tokom rata gotovo svi sudionici u istraživanja bili izloženi izrazito traumatičnim iskustvima i nose posljedice tih psiholoških trauma, nisu kod svih ispoljeni simptomi PTSP. Upravo to je dalo mogućnost autoru da izvrši upoređivanje karakteristika intelektualnog i kognitivnog funkcioniranja veterana sa i bez manifestovanog posttraumatskog stresnog poremećaja.
 • Da bi uspješno izveo svoj ambiciozni projekat, dr. Slobodan Pavlović je morao da obavi impresivan klinički psihološki rad testiranja, prikupljanja i obrade podataka od grupe 300 ratnih veterana i, posebno, individualnog neuropsihološkog ispitivanja 50 sudionika iz grupe ratnih veterana sa jasno ispoljenim posttraumatskim stresnim poremećajem.
 • Sakupljen je veliki broj testovnih podataka o različitim aspektima kognitivnih i intelektualnih funkcija, odnosno o nizu disfunkcionalnosti koje su znatno izraženije kod ratnih veterana sa ispoljenim PTSP nego kod onih bez manifestnih simptoma tog poremećaja.
  Rezultati ovog istraživanja uvjerljivo izvještavaju o dugoročnom razarajućem djelovanju PTSP na intelektualno i kognitivno funkcionisanje ratnih veterana. Nalazi koje je autor izložio u ovom djelu, u skladu su sa rezultatima dosadašnjih istraživanja u svijetu i sa nalazima rijetkih neuropsiholoških ispitivanja kod nas.
  Knjiga je pisana jednostavnim i čitljivim jezikom, uz upotrebu razumljive terminologije i standadnih naziva, tako da je tekst moguće lako pratiti. Autor koji je klinički psiholog sa ogromnim iskustvom, unio je i primjere iz vlastite prakse, i da je takvih priloga više, to bi predstavljalo značajan dodatni kvalitet ove knjige.
 • Čitalac koji traži uvijek najnovije podatke u oblasti koja ga zanima, može se osjetiti pomalo uskraćenim, jer je tekst samo djelimično prerađen dio autorove doktorske disertacije pa, iako je prošlo desetak godina od dovršenja opisanog istraživanja, u knjizi nisu zastupljeni neki noviji pristupi i odgovarajuće reference (naprimjer neka istraživanja sa ratnim veteranima koje je provela doc.dr. M.Koso-Drljević).
 • Dva dijela knjige (koje bi, kao što je rečeno, mogli označiti kao teorijski i istraživački) prilično su uravnoteženo ukomponovani u ovom radu.

  U Sarajevu, 26.11.2014. prof.dr. sc Renko Đapić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Poremećaj intelektualnih i kognitivnih sposobnosti kod psihički traumatiziranih ratnih veterana", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pavlovic3.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Povijesna lutanja", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • RIJEČ AUTORA
 • Knjiga ''Povijesna lutanja'', koja se predstavlja hrvatskom čitateljstvu, zbirka je manjih eseja iz naše političke povijesti.
 • U tom smislu ona predstavlja jedan element u ukupnom ciklusu radova, koji su se odnosili na spomenutu tematiku, a koji su objavljeni na portalu www.digitalne-knjige.com u Zagrebu, prije svega usrdnošću i razumijevanjem glavnoga urednika i izdavača gospodina Grbac Nenada.
 • Znači, ova knjiga promatra događaje, koji su imali manje ili više izravnih dodira sa ratnim stradanjima u vremenu Domovinskoga rata sa referencijama na aktualna zbivanja.
 • Također se jedan dio ovih predstavljenih eseja odnosi na političke događaje vezane za takozvanu hrvatsku frakciju iz vremena neposredno pred rat i za vrijeme priprema za njega u doba, koje je poznato kod nas kao ''hrvatska šutnja'', iako je istina da smo prilično lamatali tih godina pa ova sintagma jednim dijelom ne odgovara punoj istini.
 • Ali je istina i da smo lutali u našim potragama za najboljim političkim solucijama kako bi se izbjegao bratoubilači rat i stradanja nevinih ljudi diljem čitave Hrvatske pa sam naslov sugerira o kakvom je političkom profilu riječ, kada se pitamo o djelovanju frakcije o kojoj je riječ.
 • I to je lutanje bilo svakodnevno, to je bila naša manira, da su naša praktično-politička stajališta zavisila u najvećoj mjeri od kurentnih globalnih političkih konstelacija kao i od njihove refleksije na domaćim pitanjima.
 • Prema tome, mi nismo rigidno pristajali na već unaprijed definirane okvire političkog i partijskog poduzimanja.
 • Odatle naša lutanja hrvatskom političkom scenom, ali svagda sa velikim osjećajem odgovornosti za buduća vremena i vremena, koja neposredno nadolaze poput velike vode što preko noći raste i koja može za sobom odnijeti čitave narode.
 • Ali lutanja su bila i teoretske prirode u našim nastojanjima, da dadnemo jednu konzistentnu i zadovoljavajuću socijalnu i političku teoriju, koja bi odgovarala potrebama povijesnog trenutka i koja bi predstavljala novum u odnosu na stara stajališta i poglede.
 • Nema nikakve sumnje, da su se naša teoretska nastojanja razlikovala od stajališta, koja su bila dominantna i općeprihvaćena od strane Partije, jer nisu više odgovarala zadacima vremena, koje je stajalo pred sasvim drugačijim i novim izazovima.
 • Na žalost, mi smo napustili političku scenu, ali sa imenom i dubokim uvjerenjem, da kurentne političke snage u nas ne zadovoljavaju potrebe novog vremena, koje je nosilo sasvim drugačije stvaralačke inicijative naspram barbarizma nacionalnih kultura, koje su jedino još u ratu vidjele rješenje velikih nacionalnih pitanja.
 • Vrijeme je, međutim pokazalo, da danas imamo samo satisfakcije i ništa više, ali i to da imamo čist obraz pred ljudima, kojima smo godinama polagali račune.
 • Autor, Adelaide 19.2.2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Povijesna lutanja", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic27.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Zvuci ljubavi iz Maksimirske šume", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć prologa knjige:
 • PROLOG AUTORA
 • Odlučih na samom svom životnom kraju napisati jednu knjigu posvećenu isključivo - LJUBAVI.
 • Rukovet ljubavi kojom nas nesmiljeno zasipa život, a s kojom mi ponekad sami ne znamo što ćemo, u jednom trenu nas natjera, da s njom pomalo neočekivano obdarimo sve one oko nas.
 • ŽIVOTE MOJ ! Živote, koji se poput zrnaca pustinjskog pijeska prosipaš kroz prste moje i koji kliziš u moje nevidljivo sutra, reci mi - Kako provesti svoje zadnje dane, kad mi je more toliko daleko, a kraj toliko blizu ?
 • A u svim mojim osjetilima šumi to moje modro Jadransko more i opija me sa ljepotom svojom, dok s Pećina, tih nemilih sušačkih hridi u mislima gledam njegove zapjenjene valove. Valove koji se u pravilu bezuspješno bore s tom kamenom obalom.
 • Al' ipak, tu i tamo uspijevaju dijelove njezine slomiti, slomiti ih u malene gotovo neprepoznatljive pješčane ostatke zorno dokazujući - kako ništa nije, niti vječno, niti neuništivo.
 • Gledajući kroz slike svoje mašte tu ogorčenu borbu, borbu koju možemo slobodno nazvati borbom na život i smrt, prepoznah i svoj životni put. Još jučer sam se kao mali dječačić igrao s tim sušačkim valovima.
 • A danas ? Danas je sve to samo tijek neke daleke prošlosti, izgubljeno sjećanje.
 • Nadimlju mi se grudi, grudi koje su - s ljubavi pune. Ljubavi prema svojoj Domovini, ljubavi prema Domu svom, ljubavi prema moru, ljubavi prema svim dragim bićima iz mog okruženja.
 • I kako sada započeti ovu pomalo tužnu ljubavnu priču. Kako prenijeti to cijelo more ljubavi na bijeli papir, na papir koji se ogorčeno brani i povija pod mojim staračkim prstima, papir koji nikako ne pristaje prihvatiti na sebe - sav taj životni teret.
 • A kako sve zatim prenijeti i na moju okolinu, na sav taj svijet, svijet koji se kao životni rulet oko mene nekontrolirano vrti.
 • Da, ta mala čarobna kuglica koja od jutra do večeri bez ičije kontrole klizi tablom životnog mi ruleta, ulazi, pa opet izlazi iz pojedinih kućica označenih brojevima, igrajući se na taj način i s tokom sudbine moje.
 • Prva i dugo vremena jedina moja životna ljubav bila je - plavo more. Valjda sam već kod rođenja cijepljen njegovim plavetnilom presecijanim bijelim zapjenjenim valovima.
 • Nikada to naše hrvatsko more zaboraviti ne ću i u srcu ću ga vječno nositi. Jedna od mojih posljednjih želja je, da se moj lijes prije ukopa morskom vodom poškropi.
 • No tokom godina stiže u moje srce još jedna nova ljubav, ljubav koja se u njega duboko unijela i ne želi se maknuti.
 • To je moj - Maksimir, Maksimir - ta oaza zelenila i mira, odmor za sve moje tjeskobe i strahove u duši i tijelu. Maksimir - nova ljubav, u stare dane.
 • Šetajući po njegovim nepreglednim putevima i udišući zrak ljubavi koji mi on pruža - odmaram dušu.

  Vladimir Biondić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Zvuci ljubavi iz Maksimirske šume", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic9.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "123.... Mi već znamo brojiti", Zlatka Šporera, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • 123.... Mi već znamo brojiti
 • Digitalna slikovnica "123... mi već znamo brojiti" Zlatka Šporera edukativnog je Karaktera te je namjenjena onim najmlađima, koji se tek trebaju upoznati s osnovama matematike odnosno računanja, zbrajanja i oduzimanja.
 • Svi koji prate portal digitalne.knjige com primjetiti će da je već objavljena ista ta slikovnicu no s drugačijim ilustracijama. Ipak s obzirom da se slikovnice rade i objavljuju zbog djece i da bi se djeci mogao dopasti i drugačiji vizualni doživljaj iste slikovnice odlučili smo objaviti i ovo prvo izdanje slikovnice "123... mi već znamo brojiti"
 • Ne smijemo zaboraviti ni napomenuti da je to prvo izdanje slikovnice ilustrirao Ninoslav Kunc
 • Edukativni film povezan s slikovnicom 123.. Mi već znamo brojiti moći ćete pogledati na sljedećem linku:http://digitalne-knjige.com/oxwall/video/view/83

  Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "123.... Mi već znamo brojiti", Zlatka Šporera, dostupna i u PDF i Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/sporer12.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Rješavaj igrajući se", Zlatka Šporera, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • O SADRŽAJU
 • Ovdje sam objavio dio priloga iz matematike koje sam svojevremeno pisao za zabavno-poučni list za djecu Smib pod raznim naslovima kao: Vesela matematika, Rješavaj igrajući se, Naučimo gledati i razlikovati i sl.
 • Riječ je o upoznavanju nekih elementarnih matematičkih pojmova kao što su: prirodni brojevi, redni brojevi, broj nula, veza zbrajanja i oduzimanja, prepoznavanje geometrijskih likova i tijela itd. Pritom svaka stranica u knjizi čini malu zaokruženu cjelinu i veliki broj ilustracija koje su načinili vrsni likovni umjetnici: Nedeljko Dragić i Ninoslav Kunc i koji pomažu djeci u lakšem upoznavanju navedenih pojmova.
 • Ukoliko korisnik ove slikovnice raspolaže i koristi se i internetom za upoznavanje navedenog gradiva može gledati i dva kraća filma koji se također bave ovim gradivom a to su filmovi: 1,2,3 mi već znamo brojki i Upoznajmo geometrijske likove i tijela. Filmove možemo dobiti ako na Googleu upišemo:
 • You Tube Zlatko Šporer didaktička pomagala.
 • Nadam se da će se pomoću ove knjižice i navedenih filmova korisnici pomalo zabaviti i ponešto naučiti.

  Zlatko Šporer

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Rješavaj igrajući se", Zlatka Šporera, dostupna i u PDF i Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/sporer11.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Izbrisano lice", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RECENZIJA KNJIGE ''IZBRISANO LICE'' JADRANKE VARGA
 • Hrvatska pjesnikinja Jadranka Varga objavljuje svoju sedmu zbirku poezije pod naslovom ''Izbrisano lice''.
 • To je ljubavno-refleksivna poezija, koja je smještena u prvom dijelu knjige, dok drugi dio čine autobiografski zapisi, koji su već ranije objavljeni na ezoteričnom portalu www.magicus.info i, doista, riječ je o hvale vrijednom poduhvatu, da se sakupe spomenuti radovi i da se oni predstave hrvatskom čitateljstvu u obliku jedne zbirke poezije i proze, koja nadahnjuje svojom ljudskošću i toplinom.
 • U svojem radu ‘’Josef K.’’, poučena, na primjer, Kafkinim primjerom, upravo to i je osnovno pitanje autorice ''Što su to i tko su to mali ljudi?”, da bismo dobili odgovor o tome kako se u vremenu u kojem živimo ljudskost pokazuje gotovo zločinom, da su upravo takozvani ''mali ljudi'' mali po tome, što su marginalizirani u suvremenom društvu, možda na isti ili sličan način na koji je marginalizirana ljudskost, dobrota, ljubav, vedrina, nesebičnost, dakle, svi ti atributi, koji su do prije samo nekoliko decenija bili najpoštovanije ljudske vrijednosti.
 • Nema, dakle, nikakve sumnje u to da živimo u jednom bremenitom vremenu u kojem su desakralizirane sve ljudske vrednote odbačene kao iluzije ili kao snovi, koji su rezervirani samo za nekolicinu ''čudaka'', kojima je svijet ionako ''pretežak',' da bi se u njemu ''realno'' snalazili.
 • Pa kakav nam je onda taj naš suvremeni život i autorica piše: ''….a život kao ogromna praznina, vuče se i prolazi….'' (‘’Kiša’’, str. 61).
 • Međutim, prije nekih dvjestotinjak godina, filozofiralo se kako čovjek hoće ono što volja hoće, da čovjek uvijek hoće život upravo zato, što život i nije ništa drugo, nego manifestacija tog htijenja.
 • Prema tome, već je kod Schopenhauera rečeno, da jednostvano reći ''volja'' znači isto što i reći ''volja za život''.
 • Čovjek i njegova volja za životom je čitav njegov unutrašnji sadržaj, bit cjelokupnoga svijeta i život i vidljivi svijet, sve pojave, samo su ogledalo te fundamenatlne čovjekove volje za životom.
 • Otuda je život nerazdvojan pratilac volje isto kao što je na primjer sjena pratilac tijela, koje je izloženo sunčevim zrakama i svugdje gdje je čovjekova volja, tu su i život i svijet.
 • Volji za život, život je osiguran i sve dok smo puni volje za životom ne trebamo se brinuti za svoju egzistenciju, čak ni pred samom smrti.
 • Istina, mi vidimo kako čovjek nastaje i nestaje, ali je čovjek jednim velikim dijelom samo pojava, kojoj se svrha ispunjava ljubavlju, dobrotom, nesebičnošću, koji je dobio život kao kakav poklon, koji je nastao Božjom voljom iz ničega, a onda sa smrti čovjek gubi taj poklon i vraća se Božjom voljom u ništa.
 • Međutim, rođenje i smrt pripadaju životu, a za život je bitno da se prikaže u ljudima, koji su prolazne pojave i koje svakodnevno objektiviraju svoj smisao u svijetu, koje objektiviraju svoju vlastitu bit.
 • Rođenje i smrt, dakle, pripadaju jednako životu i održavaju među sobom ravnotežu, uzajamno se uvjetujući ili drugačije rečeno, oni su dva polariteta sveukupne pojave života.
 • A što se tiče individualne svijesti vezane za individualno tijelo, ona je svakog dana potpuno prekidana snom.
 • Dubok san, dok traje, ne razlikuje se nimalo od smrti u koju on često postupno i prelazi.
 • Od smrti se razlikuje samo s obzirom na budućnost, naime, što se tiče buđenja.
 • Smrt je san u kome se individualitet zaboravlja, sve drugo se opet budi ili točnije, sve drugo je ostalo budno.
 • Prema tome, za starija filozofska shvaćanja mama Jadranke Varga samo je u dubokom snu pa je prema tome još uvijek prisutno biće na ovom svijetu, iako se našoj spisateljici čini da nje više nema.
 • I njena najbolja prijateljica je, kako i sama Jadranka Varga piše, prisutna u njenim mislima i njenoj djelatnosti kao ''anđeo'', sa kojim ona tiho priča svoju životnu priču.
 • Prema tome, istina je ono što Jadranka Varga zapisuje ''…živjet ćemo i dalje…'' (‘’Izbrisano lice II’’, str. 35), jer je to esencija cjelokupnog života, bez obzira na momente patnje, stradanja, slabosti, gubljenja nada, gubljenja povjerenja, razočaranja, jer je istina da je svatko prolazan kao pojava, ali je svatko kao božansko biće bezvremenski, što će reći beskonačan.
 • Prema tome, istina je kako Jadranka Varga zapisuje, da se ''….poezija uvijek piše kada je srce slomljeno…'' (‘’Inspiracija’’, str. 47), ali se poezija piše i zato, da bismo bili bliski i u blizini svojih najodanijih prijatelja, kojima prinosimo esenciju svog vlastitog duševnog bića kao dokaz naše pažnje i ljubavi.
 • I konačno treba reći, da je svakako istina kako je zbirka poezije ''Izbrisano lice'' hvalevrijedno poetsko-prozno djelo, koje će ostati zapamćeno u novijoj hrvatskoj literaturi kao ostvarenje, koje plijeni čitatelja svojom toplinom i ljubavlju

  Lt. dr. Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 19.2.2015.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Izbrisano lice", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Izborna lista", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR KNJIGE
 • Što reći za nadolazeće izbore, nego baš me briga za njih. Ne tiču me se i nisu za mene. Neka se njima bave oni koji moraju. Meni je Bog dao tu sreću, pa se ne moram njima baviti. Cijeli život slušam nekakve laži ili neistine, pa ne moram i sada pod stare dane. Nažalost, nije tako, imamo mi i svoje političko i obiteljsko okruženje, a ono uvijek od mene nešto traži i zahtijeva. U ovom slučaju sestra mi šalje Nećaka s kojim ne zna što će, a kako je politika zvanje za koje i ne treba neko znanje, ja i moj prijatelj Pero mu predlažemo da se bavi politikom.
 • Naravno da je politika kurva i da samo u njoj opstaju stari, iskusni kurviši i prevejeni lisci, pa i moj Nećak upada u probleme, ali na sreću se iz njih izvlači nagodbom s Uskokom. I što bih drugo još trebao dodati nego dva citata:
 • „Bojao sam se da će se nešto zlo dogoditi i dogodilo se. Ponovo me je nazvala sestra. Nije da to nije bilo očekivano i više je nego bilo očekivano, ali ja sam naivac i nisam to ipak očekivao. Mislio sam da sam je se za svagda riješio. I nisam očekivao da će sestra od mene tražiti dodatne usluge. Naime meni je u posljednje vrijeme sve teško, pa tako i obavljati dodatne usluge. I kao što moja sestra zna reći nekome nešto u bebu ili direktno u glavu, tako je i meni rekla:
 • „Čujem da ti imaš otvoren pristup istražnom zatvoru? Išao si tamo nekom svom prijatelju Pajdi. Istražitelji mi kažu da mi ti možeš biti posrednik do sina."
 • „Ne znam o čemu pričaš. Pojasni mi svoje misli."
 • „Kažu mi ljudi da si dobar sa tamničarima, i da imaš veze u zatvoru. Treba mi netko takav koji zna što se tamo radi, nego netko tko nema pojma."
 • „Recimo da znam te ljude, što ti od njih trebaš?"
 • „Znaš li ti da je onaj stari, ljigavi i senilni Prdonja završio u zatvoru? Otkrili su mu razne pronevjere i malverzacije i offshore račun u nekoj dalekoj zemlji. A znaš li ti da je u zatvoru završio i moj sin koji se družio s njim i kojem je ovaj bio nekakav mentor?"
 • „Po meni on je samo suhoparni i bezidejni intelektualac starog kova koji je s nekim za sad nepoznatim u sukobu. Sve je u tome da ovaj nekome nešto treba popustiti i sve će doći na svije mjesto. Uzgred postoje teorije da se katkad nešto staro mora raspasti da bi se oslobodio prostor za nešto novo. Ne znam jeli to ta točka krizne prekretnice. Izlaz iz kriznih situacija je potruditi se što prije promijeniti i početi planirati nove aktivnosti. Čuo sam da su Mentora i tvoga sina samo stavili na optuženičku klupu i u istražni zatvor.
 • Ne znam hoću li time tvoga sina uvući u još veću nevolju ili ću ga izvući iz svega toga, pa nisu im još ni odredili kaznu. Navodno prikupljaju im neoborive dokaze, a koje ne nalaze. Možda bi bilo pametnije naći mu odvjetnika i razgovarati s njim. Treba otkriti zašto ga optužuju i nakon toga raditi na njegovoj obrani. "
 • „Da mi se iz svega toga izvući? Odmah bih otišao u Kanadu ili Irsku? Dosta mi je ove složene društvene situacije, ne mislim da će se išta riješiti zajedničkim snagama, svi ovdašnji političari su utemeljeno lopovi, i ne vjerujem u revolucionarne mjere koje će poduzeti. Političari štošta obećavaju, a kada dođu na vlast onda to zaboravljaju."
 • „Hoćeš li se onda nagoditi s Uskokom? Imaš urođeni talent za te naše društvene odnose. Bit ćeš dobar, samo trebaš to psihički izdržati i ne smiješ se dati slomiti. Baviš li se kakvim sportom tu u zatvoru. Dižeš li utege, trčiš li i radiš li sklekove? Ja samo o tome znam da se radi u zatvoru."
 • „Nagodit ću se s Uskokom. Briga me i za stranku i za Mentora. Nemam ja ni prema kome nikakve obaveze. I kada sve prođe idem u Kanadu ili Irsku. Tko mi prvi da vizu tamo idem. Ništa me neće ovdje zadržati."

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Izborna lista", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic15.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Bridge - šport, igra ili nešto treće", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • BRIDŽ KAO IGRA I MOST PRIJATELJSTVA
 • Život je igra od prvih spoznaja ovog svijeta, a ako igramo bridž - onda i do zadnjih.
  To najbolje potvrđuje anegdota engleskog mislitelja, književnika i velikog ljubitelja ove igre Maughama W. Somerseta.
 • Kako je Somerset Mom bio oduševljen bridžem, kao misaonom društvenom igrom, kada mu jedan njegov mladi prijatelj rekao, kako ne zna igrati bridž, Somerset mu je odgovorio: - Dragi mladiću, Vas čeka veoma tužna starost!
 • Kartaška i zaista športska igra bridž u engleskom originalu ( bridge ) znači most. A kao što je poznato mostovi povezuju svjetove i ljude.
 • Knjiga Vladimira Biondića upravo nas podsjeća na ovu iznimno zanimljivu igru i mostove prijateljstva koje je gradila autoru, njegovoj obitelji, kao i svim sudionicima u njegovom bridž životu.
 • Život kao igra sastoji se od velikog broja igara u našem hrvatskom prostoru, pa do svih prostora svijeta. Igre su zabavne, povijesne, natjecateljske, misaone ili su pak sasvim jednostavne. Ali igra koja isprepliće stranice ove knjige je gotovo sve od spomenutih igara. Ona je prije svega misaona, natjecateljska, a ako smo ušli u njezinu dubinu, teško da ćemo reći, kako je jednostavna.
 • To će pokazati i zanimljiv tekst Biondićeve knjige, za koju dobro razumjeti treba pročitati najprije pravila bridža koja su i nisu jednostavna, a tek onda pokušati i igrati. Naime autor nas vodi kroz svoj život od samih početaka druženja s bridžem i bridžistima, pa do završetka uspješne karijere u ovom kartaškom športu.
 • Svi smo mi svjedoci vremena, neki više, neki manje objektivni. S doživljajima i životima, ako smo preživjeli one koji s bridžom nisu imali baš nikakve veze, ali zato s jamama preko kojih danas u slobodi brojimo njjhove mostove zla.
 • Vladimir Biondić nam nudi i poneko takvo svjedočenje, kao onu negativnu stranu ljudi i sustava u kojem je kao bridžist bio zasigurno na nekoj od crnih lista ili crvenih knjiga.
 • Kako je nastao bridž ? Od pronalaska igraćih karata u Kini u 12. stoljeću poslije Krista do otkrivanja i nastanka kartaške igre bridž prošlo je vremena i vremena.
 • Bridž je izveden iz ruske igre vist u sredini 18. stoljeća. Nakon toga bridž se razvijao i proširivao u visokim krugovima tadašnjih društava. Tako je i prvi predsjednik Sjedinjenih Država, George Washington, uživao u igri bridža.
 • Uz njega čitav je niz utjecajnih i poznatih osoba obožavalo ovu igru, i to ne bez razloga.
 • Za ilustraciju, samo nekoliko izreka ili misli od nekih najpoznatijih igrača i promicatelja bridža koje će potvrditi vrijednost ove igre.
 • Inače, bridž je najlucidnija igra koju je ljudski um ikada izmislio. Somerset Mom
 • Bridž je bolji od tenisa. Ne morate trčati da biste pobijedili protivnika - već samo misliti. Larry King.
 • Bridž je druga najljepša stvar na svijetu. Omar Sharif
 • Bridž je više od igre kartama. On je šport za razmišljanje. Bridž potiče logično, detektivsko i brzo razmišljanje. Bridž vježba strpljenje,koncentraciju i partnerske sposobnosti. Martina Navratilova
 • Bridž je fantastična igra, jer živi zbog strategije i povjerenja u partnera. Kod bridža moramo biti sposobni razmišljati i brzo reagirati. Bill Gates
 • Dokaz kako je bridž igra i šport potvrđuje i odluka Međunarodnog olimpijskog odbora od 1995. godine od kada je bridž član međunarodne obitelji olimpijskih športova, a od 1999. godine Svjetski bridž savez (World Bridge Federation) član je Saveza olimpijskih športova.
 • Knjiga našeg Vladimira vrijedna je i zbog na pravome mjestu ubačenih, u pravilu latinskih poslovica, koje su, kao i u vrijeme nastajanja jednako mudre i poučne, kao i one s ostalih govornih područja uključujući i hrvatske narodne mudrosti. I stoga je ova knjiga vrijedna za čitanje i njezinim čitanjem u cijelosti ćemo poslušati citiranu latinsku izreku "Carpo diem"! ili Iskoristi dan!
 • Nakon ove knjige ne preostaje nam ništa drugo nego pribaviti snop od 52 karte, okupiti ponovno društvo, te se prepustiti zabavi, zadovoljstvu i koristi koju nam donosi bridž.
 • Ako se vratimo samoj igri bridža i ovoj knjizi, kao malom životopisu autora kroz bridž, te kad je pročitamo uvjerit ćemo se, kako su misli o bridžu navedenih svjetskih velikana ispravne. Naime, i sam autor je doživio iskustvo koje ga je podiglo u razmišljanju, vježbanju partnerstva i donošenju samostalnih odluka koje su ga dovele u sada stvarno oslobođenoj Hrvatskoj do uglednog poduzetnika.

  Janko Bučar

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Bridge - šport, igra ili nešto treće", Vladimira Biondića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Kuće na brdu", Klare Polak Poljarević, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • POEZIJA DOMA I SRCA - OSVRT NA PJESNIČKU ZBIRKU "KUĆE NA BRDU" KLARE POLAK POLJAREVIĆ
 • Pjevajući o svom domu autorica najčešće poseže za personifikacijom. Svoju kuću mnogo češće predstavlja kao živo biće, sustanara nego kao zgradu u kojoj obitava. ("Moja kuća je gostoljubiva…"). Klarina kuća je i vesela i dobronamjerna i za sve otvorena ("Moja kuća pozdravlja…"), ali je i tvrdoglava i uporna i ponekad nestrpljiva ("Moja kuća je prava namiguša…"); ne jadikuje, ne tuži se i ne moli, ponosna je ("Moja kuća je čudo…"); pogađa je nepravda i tjera je na suze ("Moja kuća zna i zaplakati…"), ali usprkos svim nedaćama puna je optimizma.
 • "Moja kuća/ima i neprijatelje,/mrke poglede,/plave usnice,/ i prste gorostasa/u šake savijene.Al' ', ona se ne boji/ona se bori -/optimizam njezin,/ njezina vedrina, jači su od gnijeva/modernih bogova."
 • Autorica je saživljena sa svojim domom jer je dio nje i njenog svijeta. Klarina poezija doma je većinom autobiografska jer oživljavajući i personificirajući kuću, Klara je najvećim dijelom opisala samu sebe i svoje osobine. Otvorivši vrata svoga doma, otvorila nam je vrata i svoga srca.
 • Mnoge pjesme u zbirci odišu ambijentalnošću, sjetom i nostalgijom nekih davnih, bezbrižnijih dana. ("Iz dvorišta moje kuće…,"Da, baš tako…", "Moja kuća miriše na dunje…" ). Neke pjesme autorica je začinila i humorom ("Moja kuća ljeti ide na godišnji odmor…"), pogotovo pri aludiranju na troškove koje obnavljanje i održavanje kuće iziskuje ("Kuću moju šaljem u školu…"). Uz to, pjesnikinja nerijetko koketira s referencama iz književnosti pa tako dovodi tri lipe ispred kuće u korelaciju s Čehovljevim sestrama i Gracijama ("Moju kuću čuvaju tri sestre…"), a koristi i biblijsku simboliku ("U potkrovlju moje kuće Adam spava …").
 • Unutar zbirke tri pjesme ("Moja kuća ima povijest…",Moja kuća ima budućnost…", "Sadašnjost moje kuće…") tvore pjesničku i vremensku cjelinu progovarajući o prošlosti, budućnosti i sadašnjosti pjesnikinjine kuće. Išibana i izranjavana u prošlosti, izmorena, no uporna u renoviranju u sadašnjosti, ta kuća ima svjetlu budućnost koja leži u budućim generacijama koje će je nastanjivati i oplemenjivati.
 • "Budućnost je njezina/ u ručicama,/ u bucmastim nožicama/ u kosici, u prstićima/ mojih rođenih/ i budućih unuka".. ("Moja kuća ima budućnost…")
 • Kuće na brdu, kuće u dolu, kuće uz prugu, kuće na moru... mnoge kuće čekaju svoje vlasnike…čekaju napuštene, oronule, osamljene. I Klarina kuća čekala je i dočekala stanarku koja je napunila njene zidove i sobe nježnošću i ljubavlju i od stare kuće načinila novi topli dom. Nakon bezbroj novih početaka i godina lutanja, Klara je konačno našla smiraj i svila svoje gnijezdo.
 • "Ej, kućo moja,/ zagrljaju moj!/ Dosta je bilo lutanja!"
 • Kroz stihove ove zbirke upijamo boje, mirise, zvukove i okuse Klarine kuće. Osjećamo toplinu i blagost koju pruža vlastiti dom. Za Klaru je kuća sigurna oaza iz koje svijet izgleda ljepše ("Iz dvorišta moje kuće…"), mirna luka koja daje nadu i utjehu i kada nije lako ("Moja kuća vida rane…"). I nije na prodaju, neprocjenjiva je sa svime onime što nosi u sebi i što za njenu vlasnicu znači ("Moja kuća je sretna kuća…"). I čitatelj se lako pronalazi u ovim stihovima jer svima stvara ugodnu pomisao na svoj kutić, svoj dom, svoju kuću. Svatko u svom gnijezdu pronalazi ljepotu, mir i blagost. Zato je ova zbirka mnogo više od pjesama o kućama, isto kao što je i vlastita kuća puno više od njezinih zidova.

  U Senju, ožujak 2015. Ana Prpić Rogić, voditeljica promocije zbirke i vjerna čitateljica

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Kuće na brdu", Klare Polak Poljarević, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/poljarevic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Slavensko pitanje", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • RIJEČ AUTORA
 • Ova knjižica, koja se predstavlja hrvatskom čitateljstvu, ima naslov ''Slavensko pitanje'' i prvi puta je objavljena na informativnom portalu www.magicus.info negdje prije tri godine, jer je autor bio mišljenja, da bi ova mala knjižica trebala ugledati danje svijetlo baš kao i druge kako bi se dobila cjelina opusa, koji je sustavno izlagan kroz period od oko četri godine dana.
 • Sam naslov jasno govori, da je ovdje riječ o Slavenima i kako nas drugi vide u stranom svijetu koji, mogli bismo to sasvim otvoreno reći, nije uvijek prijateljski i kojega često karakteriziraju silne zablude baš kada je riječ o Slavenima ili onima, koji se tako osjećaju.
 • Naime, istina je da smo mi malo drugačiji od ostalih etničkih skupina u australskoj migraciji, a trebalo je onda pokazati po čemu se to razlikujemo u odnosu na ostale.
 • Pri tome je autoru bio od neobičnog značaja tekst mladog povjesničara Danijela Đine, koji je objavljen u našoj znanstvenoj periodici, kako bi ukazao na te prijeporne momente u ovoj problematici, koja i danas pobuđuje iznimno zanimanje svjetskih znanstvenih stručnjaka, a koliko smo u tome ukazivanju uspjeli prosudit će samo čitateljstvo.
 • Drugi, jako značajan moment sastojao se u tome, da se prikaže karakter nezavisnog kreativnog rada naše filozofije, koja se vezuje za ime našeg velikog prosvjetitelja Miroslava Krleže.
 • Nezavisan kreativan rad u području filozofije ili radije prvih pojava ovog rada pojavio se u nas prije gotovo tisuću godina, a u dva ili tri posljednja stoljeća postoji period intenzivnog i rapidnog porasta filozofske aktivnosti, koja unekoliko definira karijeru filozofije u Hrvata.
 • Međutim, kao što već rekosmo, bilo bi sasvim pogrešno zaključiti, da prije pojave Boškovića, na primjer, nije u nas postojala filozofija ili pak da je bila strana hrvatskom duhu.
 • Ona je gotovo svagda i u svakom slučaju jedan religijski pogled na svijet, međutim, u svojoj osnovi, ona je ipak antropocentričko filozofsko mišljenje.
 • Sama knjiga ''Slavensko pitanje'' nije postavila pitanja sasvim oštro niti precizno, da bismo dobili sasvim jasne odgovore.
 • Autor se prije zadovoljio činjenicom, da ukaže kako takvi problemi postoje u našem svijetu, koji se još uvijek nije oslobodilo blokovske podjele niti sfera utjecaja, koji danas predstavljaju osnovu političkog djelovanja i nastupanja na Zapadu, iako smo dugo vremena bili uvjereni, da je takav način mišljenja prevladan i da je stvar prošlosti.
 • Odatle je sasvim prirodno, da se postavljaju pitanja koja nas tište, pitanja o našem porijeklu, o našoj povijesti, o našem karakteru, o našem mjestu u svijetu, kojeg pokušavamo razumjeti i na ovaj ili onaj način prevladati konstruktivnim doprinosom društvu u cjelini.
 • Jedan pokušaj, da se ukratko nazru ta pitanja i ti odgovori predstavlja i ova mala knjiga, koja se prilaže hrvatskom čitateljstvu kao svjedočanstvo osobnih napora u rasvijetljvanju spomenute problematike.

  Autor, Adelaide 3.1.2015

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Slavensko pitanje", Zlatana Gavrilovića Kovača, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic26.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije ''EVO ME MOJ GOSPODINE'', Kristine Koren, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Predgovor
 • Više puta i na više načina Bog poziva čovjeka i objavljuje mu svoju ljubav. Uvijek je taj poziv osoban, uključujući jednostavno sve okolnosti čovjekova života, jer ih Bog ionako bolje poznaje od čovjeka samoga. Poziv je to na susret, poziv na prijateljstvo, na zajedništvo života. Poziv koji je odraz Božje očinske brige da njegovo remek-djelo dosegne puninu svoga postojanja. Pokazao nam je i uzor, sliku na koju smo stvoreni, kao i mjeru uzrasta: svoga jedinoga Sina.
 • Čitamo u Novom zavjetu kako Krist, ulazeći u svijet veli: Evo dolazim vršiti volju tvoju. I u tome je dosljedan: govori sve što mu je Otac dao reći, čini djela koja mu je Otac pokazao, ostvaruje Očev plan, radi nas i radi našega spasenja. Trajno otklanja samovolju, izabirući poslušnost: Oče moj! Ako je moguće, neka me mimoiđe ova čaša, ali ne kako ja hoću, nego kako hoćeš ti! Takvom dosljednom poslušnošću Isus ispravlja neposluh prvoga Adama, a prolijevanjem svoje Presvete krvi uvodi nas u novi život, život Božjeg djeteta. Hvala mu i slava!
 • U tome je srž Vazmenih blagdana koje slavimo ovih dana. U to nas uvodi i ova zbirka duhovne poezije Kristine Koren, župljanke zagrebačke Župe bl. Alojzija Stepinca. Na njezinom konkretnom primjeru vidimo kako Bog čovjeka ne napušta, koliko god nas osjećaji u tome varali, nego naprotiv: kako ga poziva, izvodi iz tame u svjetlo, obnavlja Duhom Životvorcem i suobličava Isusu Kristu, savršenom Čovjeku.
 • Siguran sam da će čitanje ovih stihova probuditi pojedina sjećanja, jer svi smo samo ljudi, ali i otvoriti srce za Božju prisutnost usred događaja vlastitog života. U tom smislu, molim njegov obilan blagoslov za tebe i za svakog čitatelja i za sve koji su s nama na bezbrojne načine povezani. Neka se na sve nas obilno izlije Božje milosrđe, da povije što je slomljeno, ozdravi što je bolesno, očisti što je prljavo, ojača što je slabo i utvrdi ono što je dobro!
 • Evo i mene, Gospodine! Što želiš da danas učinim za tebe?
 • U Zagrebu, o svetkovini Blagovijesti 2015.

  Antun Vukmanić, župnik

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga ''Evo me moj gospodine'', dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koren5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "CIJENA NIJE VAŽNA - za one koji troše tuđi novac", Zlatka Šporera, predstaviti ćemo vam uz pomoć dijela predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • S obzirom da sam sve ovdje navedene članke slao novinama, a objavljeni su samo oni kod kojih je to naznačeno, ponovno sam se odlučio na samostalno izdavanje knjige koja je na neki način nastavak u nešto proši-renom obliku knjige "Nemoć kritike".
 • Ovdje sam naime osim članaka pisanih za novine tiskao i dio materijala objavljenog na mojoj web stranici a također i više tekstova pojedinih novinara koje su oni pisali povodom izlaska nekih mojih knjiga u izdanju "Školske knjige".
 • Vjerujem da će za neke čitatelje biti posebno zanimljiv i intervju u kojem sam odgovarao na pitanja koja mi je po-stavio nakladnik digitalnih izdanja knjiga g. Nenad Grbac. Tu se nalaze i slike naslovnica desetak mojih najpoznatijih knjiga koje su također objavljene i u digitalnom izdanju zajedno sa svojim linkova tako da ih čitatelj, ako želi, može besplatno čitati na svom internetu.
 • Osim ovih knjiga u grupi didaktičkih pomagala nalaze se i tri kraća filma za djecu iz matematike također sa svojim linkovima, a kako sam stjecajem okolnosti neočekivano postao i autor ovih filmova opisano je isto tako u intervjuu. Među mojim člancima koji nisu objavljeni u dnevnim novinama već u drugim tiskovinama nalazi se i popis jednog dijela mojih priloga u zabavno-poučnom listu za djecu Smib (Smilje i bosilje) za što me je zamolila glavna urednica gđa Marija Duš.
 • U sljedećih nekoli godina napisao sam oko 50 priloga za Smib a nastavio sam ih pisati i nakon što je gđa Duš otišla u mirovinu. Pošto sam se uvjerio da mi pisanje za djecu i školarce prilično dobro ide napisao sam i nekoliko knjiga za njih koje su bile vrlo dobro prihvaćene od čitatelja, a riječ je o knjigama: Uh, ta matematika, Brbljanje o geometriji, Računanje problema nema i Matematički leksikon za nematematičare.
 • Za ove knjige dobio sam 1994. državnu nagradu za popularizaciju matematike "Fran Tućan" koju mi je uručio Predsjednik Sabora RH. Posebno sam ponosan ne toliko zbog ove nagrade već zbog komisije koja me je predložila za nagradu a sastojala se od pet istaknutih sveučilišnih profesora među kojima je bio i jedan akademik
 • Zanimljiva je činjenica da svoju najpoznatiju knjigu "Uh, ta matematika" koja
  kod nas doživjela šest izdanja a u Moskvi dva, i prevedena je na nekoliko jezika nisam uopće imao namjeru napisati.
 • Knjiga je 1997. dobila nagradu za ilustracije Nedeljka Dragića Mlado pokoljenje koju dodjeljuje "Savet za vaspitanje dece Jugoslavije" i Marijanu Goršić prvu nagradu za grafičko uređenje na XXII. sajmu knjiga u Beogradu.
 • Na kraju bih želio još objasniti kako sam došao do naslova ove knjige koja dolazi nakon knjige Nemoć kritike a sadržajem je raznovrsnija od ove. Prvo sam razmišljao o naslovu "Cenzura je u nas vrlo efikasna" jer s obzirom na moja iskustva s novinama kojima sam slao svoje tekstove, ona je počela još 2000. godine. Tada su u pojedinim tekstovima prvo počeli izostavljati pojedine dijelove a zatim i čitave članke što mi se prije navedene godine nije događalo. Konačno sam se ipak odlučio da naslov "Cijena nije važna" uzmem iz teksta u kojemu se govori o bezobzirnom i za javnost tajnom korištenju golemih sredstava koja su tadašnjem državnom vrhu trebala jamčiti sigurnost u slučaju eventualnog rata, a što će biti s narodom ako se to dogodi nije ih mnogo brinulo.
 • Želio sam ovim tekstom i naslovom samo podsjetiti ljude koji danas rado govore o negdašnjim zlatnim vremenima koja su za neke uistinu i bila takova dok su za one koji su i tada morali ići "trbuhom za kruhom" bila znatno drugačija. Slično je uostalom i danas samo što je onih prvih sve manje a drugih sve više.

  Zlatko Šporer

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "CIJENA NIJE VAŽNA - za one koji troše tuđi novac", Zlatka Šporera,dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/sporer10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Tena", Zulfe Poturovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
 • TENA - Zulfo Poturović
 • Knjiga, odnosno roman "Tena" fantastična je priča o kraljevini Ljudeji, Princu Divnom, Teni potomku Atlantiđana čija misija i svrha se razotkriva tek pri kraju romana i ponovnom ustoličenju dobrog kralja Kovina.
 • Prateći događaje u kraljevini Ljudeji, pisac Zulfo Poturović, nas uvlači u još jednu priču o borbi dobra i zla, poznatog i nepoznatog, stvarnosti i mašte. Borba za slobodu pravednost i ljudskost i ovdje je ultimativni cilj, no za razliku od stvarnosti ona je romanima fantastičnog sadržaja i ostvariva i moguća, te je to možda upravo ono što knjige, romane i filmove te tematike čini toliko zanimljivim i atraktivnim.
 • No, ono zanimljivo u romanu "Tena", Zulfe Poturovića je prijelaz iz realnog u irealni, čudesni svijet koji usporedno s pričom razotkriva istovremeno i pravu bit stvarnosti i autorovu inspiraciju.

  Nenad Grbac

 • Cijelu svoju mladost Zulfo Poturović je proveo uz knjige. One će mu kasnije pomoći da piše i da iskaže svoje emocije kroz svoje životne uspone i padove. U međuvremenu će pokušati da sve to iskaže u romanima i stihovima svojih uzbudljivih dodira sa ljudima koji će ga inspirisati da i o njima nešto kaže…

  Prof Sadik Ibrahimović

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Tena", Zulfe Poturovića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/poturovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Posljednji Gutmann", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Posljednji Gutmann
 • Što reći za nekog rođenog u Belišću, nego da će on pisati i o onima koji su to mjesto utemeljili, a to je bila obitelj Gutmann. Cijelog života sluša o njima, ali nikad onako kako to treba slušati. Cijeli život sluša ili mu se prezentira nešto na krivi način. Uvijek su to nekakve zahvale, pohvale, zanimljive anegdote iz prošlosti, svaštice o njihovim životima i o njihovom obiteljskom stablu, ali o tome što se u stvari s njima dogodilo, to i nema gdje pročitati. Ponekad se pita zašto je to tako? Zašto ne može doznati istinu ili nešto istinito, nego mora cijelog života slušati nekakvu indoktrinaciju ili nekakve neuvjerljive laži ili neistine.
 • Pa zar nije došlo ono neko drugo vrijeme? Vrijeme glasnosti i demokracije. Vrijeme istinite verbalne i neverbalne komunikacije. Zar se ne može o svemu glasno govoriti i zar se ne može o svemu glasno pričati i pisati? Nije li dosta lažnih priča o nečijem životu i suživotu sa svojom okolinom?
 • Pa ako od toga krenemo, onda nam je slično i u našem stvarnom životu. Svi nam nešto izmišljaju, govore o nekim ljudima da su nadljudi, da su jako sposobni, a oni su nešto najobičnije i svakodnevno. Govore o njima kao da nešto znaju, a ne znaju. I oni koji pišu biografije, je ne pišu kako treba. Naime, i oni izmišljaju ili govore nam nekakve zanimljivosti i ono nebitno, a ono bitno i stvarno, nam prešućuju. Biblija nas uči da ne možemo okolo sijati laži i očekivati svoj raj na drugom svijetu. Zbog toga možemo imati blagostanje i osobne koristi na ovom svijetu, ali što je s životom na drugom svijetu?
 • Laganje je grijeh i to tvrdi jedna od Deset Božjih zapovijedi, ali je i laganje, dovođenje nekoga u zabludu i varanje postalo uvriježeno ljudsko ponašanje. I ma kako mi to nazivali: svjesno govoriti neistine, izvrtati istinu, soliti, papriti, folirati, bacati kome prašinu u oči, prodavati muda pod bubrege, izmišljati, ipak se radi o govorenju laži.
 • Danas, a valjda je tako bilo i u onim vremenima, postoje ljudi kojima je laganje nešto uobičajeno i svakodnevna navika. Njih zovemo patološki lažljivci, a da li to oni rade svjesno i kontrolirano, nije na meni da prosuđujem. Pogotovo me nije briga za naše političare koji i ne biraju sredstva da se dočepaju vlasti. Za njih kažu da je njihovo laganje kukavičluk, a kukavičluk je posljedica iskorištavanja naše dobrote, a za njihovu osobnu korist. I ne želim puno tome. Istinu treba govoriti, jer ona će nas osloboditi, ma što to bilo i što to značilo. Tko istinu slijedi, neće se spoticati u tami, već će imati svjetlo koje vodi u život. I time sam se ja ravnao kad sam pisao ovu pripovijetku i ovu dramu.
 • I da ne bih duljio i odugovlačio, evo nekoliko citata:
 • „Za Viktora Gutmanna se može reći da nije imao sreće. Naime, on je naletio na povjerenika odjeljenja za zaštitu naroda koji je bio okorjeli komunista, partijski ekstremista i totalitarista. Imovinu su mu otuđili i oduzeli, ali da će mu oduzeti i život, tome se nije nadao ni u najgorim snovima. On je bio u životnoj dobi kada se uživa u stečevinama uspješnog čovjeka i polako prenosi znanje na buduće generacije, a morao se osjećati kao gubitnik koji ništa nema. Naime, partizani su ga ponovo zamijenili svojim povjerenikom i ovaj je imao sve ovlasti oko upravljanja tvrtkom. Naravno da se osjećao suvišnim, poniženim i u tom poniženju nije logično i rezonski razmišljao, nego nerezonski i kad su mu ustaškom zatvoru partizani govorili „da znaju da su ga ustaše progonili, da je on inženjer, i da će takvi ljudi trebati novom sustavu u gradnji zemlje i nove budućnosti." Ali to su bile nečije lažne i neiskrene riječi, jer je Viktor uhapšen uz riječi „da još od Francuske revolucije, tipovi poput Gutmann iskorištavaju proletarijat, izazivaju užasnu bijedu i jad, a oni sami žive u luksuzu."
 • On je imao mnogo razloga da poželi imati vlast, biti na vlasti i upravljati svojom tvrtkom. Možda je htio da mu još jednom netko kaže: „Bog je na nebu, a Gutmanni su na zemlji", ali mu ni to nisu dopustili i dali.
 • I sada će ga još optužiti za suradnju s okupatorom, a tome se baš nije nadao. Pa zar mu okupator nije oduzeo tvrtku i imovinu i koristio je za svoje potrebe? Zar ga okupator nije smatrao Židovom i svojim mrskim neprijateljem? I kud su baš sada došli ovi novi koji ne priznaju njegovo gramzljivo društvo, koji ne priznaju stjecanje, posjedovanje i stvaranje profita kao osnovni način života. Koji ne priznaju da ono što ima, da je to njegov identitet, njegovo privatno vlasništvo. Možda jeste i dio predatorskog kapitalizma, ali to je njegovo vlasništvo i svi drugi se moraju tome podčiniti. Ne smiju drugi ljudi imati svoj razum, čovjekov blagoslov, i raditi na rješavanju društvenih proturječnosti, trebaju biti zadovoljni ako zadovolje svoje fiziološke potrebe za glađu, žeđu i spolnoj ljubavi."

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Posljednji Gutmann", Borisa Golića,, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic14.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "ROI svjedok jednog vremena iliti leve iti ne", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • PSEĆA PERSPEKTIVA
 • Perspektiva može biti geometrijski pojam, ali i slikarski, a u svakom slučaju svodi se na činjenicu da, ako se nešto gleda s veće udaljenosti vizuelno djeluje sve manje i manje. Unatoč onoj općepoznatoj tvrdnji da pametan čovjek daleko vidi. Ali stvari se gledaju i iz ptičje perspektive, dakle s visine, što može biti, simbolično kazano, i s političke visine ili političke moći. S druge strane imamo i gledanje i iz žablje perspektive, gledanje odozdo prema gore. Gledanje na svijet i na život iz ptičje ili žablje perspektive nije baš isto. Žablja perspektiva, u društvenom smislu, je rezervirana za „podanike", a ptičja za „moćnike."
 • A što je s prostorom između te dvije okomito postavljene točke gledanja perspektive ? U taj prostor, ali ipak daleko bliže žabi nego ptici, naš dragi autor Vladimir, pustio je s uzice svoga psa Roia da slobodno gleda na stvari i događaje oko sebe iz svoje - pseće perspektive. Ali kako znamo da je pas čovjeku najbolji prijatelj, bolji od bilo kojeg ljudskog prijatelja - sam po sebi se nameće zaključak da se događaji iz pseće perspektive vide istinito, realno, pravedno i psetoljubivo (da ne kažem čovjekoljubivo) pa čak kad se gleda i na ljudske političke događaje.
 • A kako u politici nema istine, ni realnosti, ni pravde, ni čovjekoljublja - sad se moramo zamisliti kako se u očima našeg četveronožnog prijatelja prelamaju politički i društveni događaji s kojima se pas Roi (belgijski ovčar flamanskog podrijetla) susreće, šećući se hrvatskom metropolom, s događajima koje gleda na TV ekranima ili o kojima sluša na svakome koraku svojim psećim ušima. A stvari su onakve kakve ih vidimo, a ne takve kako ih čujemo, ovisno kroz kakvu prizmu ih gledamo da li ljudsku, žablju, ptičiju, pseću, mravlju ili možda slonovsku perspektivu. Onako kako ih gledamo tako ćemo ih i vidjeti. Roi gleda kroz svoju pseću perspektivu.
 • I sad slijedeći nauk - Zakaj levo iti ne? Kako Roi, pas ovčar, kao gradsko pseto, nikada nije bio na selu i nikad nije vidio prave ovce, u gradskoj vrevi vidi stado, politički naivno stado oko kojeg se s leve strane vrte vukovi, zato levo iti ne, jer bi ga mogli rastrgati. A stado je neposlušno, bez dobrog pastira, a Roi, pas ovčar ne može ga utjerati u sigurnost hrvatskog političkog ovčijeg tora, oliti nacionalne slobode ili vodjenja politike nacionalnih interesa.
 • I našeg Roia najviše ljuti kineska izreka - Psi laju, a karavana prolazi. Očito ti Kinezi zbog svoje množine, posve krivo misle da - psi nisu misleća kategorija, pa ih zato i jedu. Da pas nije misleća kategorija ne bi kohabitirao s čovjekom, već s slonom, magarcem ili možda i sa mravima.
 • Tko zna kako pas gleda na samog čovjeka? Mislim da ipak gleda dobroćudnim psećim očima. Prijateljstvo između psa i čovjeka je stvarno, ali se uvijek postavlja ono pitanje je li čovjek ima psa ili - pas ima čovjeka? Roi dobro zna da nije moguće prijateljstvo između mrava i slona, jer jedan drugoga ne mogu ni vidjeti. Zato leve iti ne! To smo dobrano naučili iz naše nedavne povijesti. Od nas s leve je i Bruxelles, a mi smo mrav, a taj EU je slon. Svako prijateljstvo mrava sa slonom za mrava završava pod slonovom nogom.
 • Zato Roi laje i reži na sve što počinje s slovom „B" kao Beč, Budimpešta, Beograd a sad i Bruxelles! Dobro je dok Roi samo laje, ali čuvajmo se ako počne režati, a možda i gristi!
 • Ali, kod našeg dragog prijatelja Vladimira Roi nije pravi pas, već politički znalac na nivou simbola. Ali, kako reče Baudelaire
 • „Put čovjeka vodi kroz same simbole, što motre ga prisno a duh im se divi"
 • I mi se divimo ovoj Vladimirovoj knjizi i zahvalni smo mu za iskazane i napisane misli njemu i njegovom psećem prijatelju Roiu.

  Mile Prpa

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "ROI svjedok jednog vremena iliti leve iti ne", Vladimira Biondića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Razglednica iz Australije", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RECENZIJA
 • Mnogo naših ljudi je emigriralo, kako u proteklim stoljećima, tako i početkom 1990.-tih godina 20. stoljeća, zbog početka agresije na Republiku Hrvatsku.
 • Među njima je i autor ove knjige, poštovani dr Zlatan Gavrilović Kovač, koji je rođen 1959. godine, živio je do početka 1990.-tih godina u Hrvatskoj, da bi silom prilika morao pobjeći u bijeli svijet, zajedno sa svojom obitelji.
 • Neki, koji su emigrirali, vratili su se, ali dr Zlatan Gavrilović Kovač je ostao u Australiji, tom dalekom kontinentu, toliko dalekom od njegovog Zagreba, gdje se školovao i gdje je radio.
 • U cijeloj knjizi osjeti se latentna čežnja za domovinom, osjeti se tuga i žalost turobnog emigrantskog života, iako autor knjige ima australsko državljanstvo, otuđenost od Domovine zasjekla mu se duboko u srce, tako da su te proklete daljine ostavile trag u duši autora knjige, koji se proteže kroz njegov cijeli opus, kojeg sam imala prilike čitati.
 • Iako autor u ovoj knjizi navodi mnoge događaje iz svog života u Australiji, osjeti se bolna ironija života građana drugog reda, kako autor i sam osjeća i piše u ovoj knjizi.
 • Ostala sam šokirana metodama, koje su nad njim provodili u tadašnjoj Jugoslaviji, prije Domovinskog rata, a koje metode su se nastavile i u dalekom svijetu.
 • Bio je bjesomučno progonjen kao disident, krivo optuživan kao "špijun" te ovog te onog režima, tako da više ni sam nije znao za što je kriv, a za što nije kriv pa, vjerujem, da je tim cinizmom i pokrio kao velom ovu knjigu, koja se nevino naziva "Razglednica iz Australije".
 • Čitajući naslov, "Razglednica iz Australije", očekivala sam lijepe priče o putovanju prema toj dalekoj zemlji-kontinentu, očekivala sam opise divnih pejzaža, opis crvene plaže, zelene plaže, nepregledne pustinje te crvene zemlje, različitih godišnjih doba, nego su tu u Hrvatskoj - a pročitala sam jedan crnohumorni roman o životu usamljenog čovjeka, intelektualca, visokoobrazovane osobe briljantnog uma, koja je imala nesreću naletjeti na krive ljude, koji su mu upropastili i zdravlje i život.
 • I ne samo da su njemu upropastili život, to su nastavili vršiti i nad njegovim sinom, što me dodatno neugodno šokiralo.
  Iz cijele knjige, nigdje nisam mogla svrstati autora kao nekog nacionalista, zlostavljača, špijuna - već se iščitava jedna nesretna sudbina delikatnog, a briljantnog uma, koji je zatvoren u jednu nepostojeću fatamorganu iz koje ne nalazi ni danas izlaz.
 • Možda, kako kaže on, moramo sanjati, da bismo izdržali do Sudnjeg dana, kako naš dobri Bog hoće.
 • Ali, pitam se, je li to Bog baš htio?
 • Je li sudbina autora ove knjige baš morala biti takva?
 • Jesu li stvarno jake te tajne službe, agenti iz više zemalja su fantastično ujedinjeni, tako da mi se čini da čitam i SF roman, ali i duboko stvaran roman?
 • Želim reći, da sam kroz cijelo vrijeme čitanja ove knjige ostajala zapanjena, sa koliko lakoće autor priča o teškim momentima svog života, ali i sa koliko ležernosti opisuje svoje susrete i razgovore sa Jacobom, Armanom i ostalim likovima, koje ovdje spominje.
 • Najbolje od svega mi je ona kuća, koja se selila sa jednog zemljišta na drugo i kojoj nisam doznala sudbinu pa imam dojam, da je ta kuća iz Moota sinonim života našeg autora te da nikad nećemo saznati njegovu sudbinu, kao što nismo ni njemu.
 • Hoće li se autor knjige ikad vratiti u Hrvatsku ili će zauvijek ostati na tom dalekom kontinentu, to ne znam, ali znam samo jedno: bila mi je radost i čast napisati ovaj osvrt na ovu jako interesantnu, ali jako jako tužnu ispovijest i priču autora knjige.
 • Sa poštovanjem, dragi čitatelji, znam da ćete i sami ostati zapanjeni ovim što ćete pročitati, baš kao što sam to i ja ostala.

  Jadranka Varga, hrvatska pjesnikinja iz Zagreba

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Razglednica iz Australije", Zlatana Gavrilovića Kovača, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic25.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Nema lijeka za naš blues", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Nema lijeka za naš blues
 • Evo moje i trinaeste knjige, a za broj trinaest kažu da je nesretan broj. U njoj se radi o bluesu i o Indiji. Kud ćeš nesretnije od toga, a i izgleda kao nešto što nema veze jedno s drugim, ali za mene ima. Ne znam jesam li bio pod utjecajem Sai Babe ili njegovih riječi: "Ja znam tko sam, ali došao sam pomoći vama da spoznate tko ste vi," jer sam išao u Indiju saznati ima li ili nema lijeka za naš svakodnevni blues. Lijepo je u svojoj dokolici i toplini doma proučavati istočnjačku filozofiju i religiju, i pustiti blues da svira, ali što ako sam nešto novaca zaradio i želim si priuštiti neko pravo putovanje. Mogu meditirati i težiti nirvani u toplini doma svoga, a mogu je i doživjeti i poći na put u Indiju.
 • Želio sam ići u grupi, pa mi se to i nije ostvarilo. Bio sam samac u gomili i nailazio na isto takve samce i vukove samotnjake.
 • Rješavao sam tuđe probleme, jer svojih i nisam imao. Nažalost, na kraju tog svog puta shvaćaš da ono što se nekom čini jednostavnim, ustvari i nije takvo i da ti je dosta svega ili da bi se od svega odmorio. Zato evo nekoliko citata:
 • "U vlaku sam pitao Indijca Breshanta kako se on snalazi za djevojke, a on me je pogledao bijelo i rekao: "Nikako se ne snalazim. Imam gotovo trideset godina, a još nisam uspio nešto financijsko steći u životu. Kad uspijem, moji će mi naći i djevojku i buduću moju ženu. Takva je moja sudbina sa ženama."
 • "Ne kažem da se moraš ženiti. Nego te pitam kako stojiš sa ženama?"
 • "Ne znam kako bi ti to odgovorio, nego da nema žena prije braka, a brak nam dogovaraju roditelji i obitelj."
 • Ne znam zašto to Indijci takvim prihvaćaju. I mora li se u životu uspjeti da bi stekao pravo na ženu? I gdje je tih pola milijarde žena? Zar one nemaju svojih potreba? Moraju li slušati svoje roditelje? Gdje ih Indijci samo skrivaju? Gdje uopće da tražim njihove žene Jogine koje kažu:
 • "Ja sam vječna žena, dođi k meni, sjedinimo se!"
 • Ja sam se bojao one podjele iz Kama Sutre o veličini spolovila i pripadam li u kategoriju zeca, bika ili konja i hoću li naći svoju srnu, kobilu ili slonicu, i hoću li s njom doživjeti kratkotrajni, umjereni i dugotrajni snošaj, ali nikog nisam našao. Kako pročitati žensko raspoloženje kad ti ovdašnje, indijske žene i nisu dostupne?

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Nema lijeka za naš blues", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic13.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32
  
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
  
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
  
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka... 
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32