width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete kupiti ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (šest godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od pet stotina digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Putopisi, Zdravlje, psihologija i samopomoć, Znanstveni radovi , "Duhovnost", "Istorija filozofije","Pučko otvoreno učilište Velika Gorica" i Neobične knjige.
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
 
 

 

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com
 
 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije osam godina. U to vrijeme objavili smo više od 400 naslova, a bilježimo i više od 10 100 000 posjeta i 585 000 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 01.08.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Suvremeni hrvatski realizam", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 15.08.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "More", Olinka Delorka.
 • Dana 21.08.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Suština stvarnosti", Tonija Begića.
 • Dana 04.09.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kapi rose", Anđe Jotanović, Željke Košarić – Safiris, Tanje Repinac, Jadranke Varga i dr. Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 18.09.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Zagrljaj umirućeg leptira", Kristine Koren.
 • Dana 25.09.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Na braniku života", Anđe Jotanović.
 • Dana 02.10.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Crni kvadrat", Miroslava Pelikana.
 • Dana 09.10.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Biti ili ne biti Jim Morrison", Borisa Golića.
 • Dana 16.10.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Kasna jesen", Dobriše Cesarića.
 • Dana 24.10.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Codex Seraphinianus", Luigija Serafinija.
 • Dana 30.10.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Glasnici", Jadranke Varge.
 • Dana 13.11.2017. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Frik iz kvarta", Zlatka Majseca.
 • Dana 22.11.2017. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 22.11.2017. Ukupno je preuzeto 585 000 knjiga.
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
 
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Frik iz kvarta", Zlatka Majseca, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Osvrt na knjigu "Frik iz kvarta", Zlatka Majseca
 • Knjiga "Frik iz kvarta" nastala je na temelju kolmune, koju njen autor Zlatko Majsec, duže vrijeme objavljuje na portalu "Kronike Velike Gorice", koji se nalazi na adresi: http://www.kronikevg.com/
 • U tim kolmunama autor bez dlake na jeziku progovara o mnogim stvarima, koje stvaraju probleme današnjim ljudima, a naročito mladima. U knjizi se nalazi i mnogo anegdota i doživljaja, koje je autor sam doživio ili u kojima se zatekao. Ispričani su u obliku kratkih priča, no u svakoj od tih priča ima i nešto osobno i brižno skrivena poruka.
 • Takav izravan i vrlo osoban način pisanja zapravo je puno učinkovitiji i bliži običnim ljudima od recimo reklama, koje periodično naručuju kojekakva ministarstva upravo zato jer je autor samom sebi dopustio tu slobodu da se poistovjeti s običnim i svakodnevnim ljudima. Recimo u knjizi ćete pronaći i pjesmu koja govori o spolnosti a počinje ovako:
 • Kolekcionar spolnih bolesti
 • Djeco,
  Slušajte što vam Frik iz kvarta ima za reći
  Guma na kotaču katastrofu često spriječi.
  Ni kad ste vani, ni kad ste doma
  Ne vodite ljubav bez kondoma
 • Takav, smiješan ali krajnje iskren pristup svidjet će se naročito mladima jer priznajte naprosto je nemoguće da takvo nešto smisle "Rođo" iz ministarstva ili ostarjela teta iz neke katoličke udruge za koju je čak i nehotičan pogled na suprotni spol - smrtni grijeh.
 • Da bi knjiga bila što autentičnija autor je piše jezikom kojim govore ljudi iz Velike Gorice ili općenito većeg djela sjeverne Hrvatske, a to knjizi daje neobičnu draž koju smo nekad davno osjetili čitajući knjigu "Kužiš stari moj" Zvonimira Majdaka.
 • Uglavnom knjiga Frik iz Kvarta zanimljivo je i neopterečujuće djelo. Autor ga je očito pisao zabavljajući ponajviše sam sebe, pa je vrlo vjerojatno da će čitanje te knjige zabaviti i razonoditi i vas.
 • Naša preporuka: Svakako pročitati!
   

  U Zagrebu 07. 11. 2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/majsec.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Glasnici", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE "GLASNICI" HRVATSKE PJESNIKINJE JADRANKE VARGA
 • Hrvatska pjesnikinja Jadranka Varga objavljuje svoje dvanaestu samostalnu zbirku poezije naslova "Glasnici". To je zbirka od 36 kratkih pjesama ili pjesama izraženih u kratkoj formi od kojih su neke gotovo nalik na haiku poeziju, ali to nije nikakva haiku poezija, nego jedan pokušaj da svoje misljenje i osjećanje izrazi na kratak način i kao što i pjesnikinja sama kaže:
 • "..... jer prvi puta zadržavam misao u kratkoj rečenici, zadržavam i sebe u kratkoj formi nekog postojanja bez puno raspisivanja i opisivanja pa mislim, da ću i tim kratkim pjesmama uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja."
 • Po svom sadržaju to je egzistencijalno pjesništvo, ukoliko pod tim imenom mislimo na pjesništvo koje izražava mjesto subjekta bačenog u svijet, koji trpi, koji stradava, koji je strpljiv, koji je dobrostiv, koji ne zavidi, koji se ne hvasta i ne oholi, koji nije nepristojan, koji ne traži svoje, koji se ne razdražuje, koji zaboravlja i prašta zlo, koji se raduje istini, koji se raduje ljudima, koji vjeruje, koji se nada, koji podnosi i voli.
 • Prema tome, ova poezija bi bila više religijskog karaktera kao što je uostalom i čitavo pjesničko zdanje pjesnikinje unekoliko jedna pjesma o Bogu i ljubavi, ali i svjedočanstvo naše uporne borbe za smislom života kojem se suprotstavlja ništavilo i beznađe svijeta i jedan opis te borbe ovih posve suprotstavljnih veličina nalazi se i u pjesništvu Jadranke Varga.
 • Da bi se snašao u realnosti, čovjeku je potrebno više, nego općeniti subitak. Potrebno mu je pravo personalno Ti. Čovjeku ne treba samo nekakvo ono, ne samo nešto drugo ili neki drugi, potrebno mu je neko Ti, neko drugo Ja koje je sposobno za slobodu, pomoć, vjernost, dobrotu, razumijevanje, a u oslovljavanju postaje Ti, Ti koje prihvaća povjerenje i koje dariva povjerenje.
 • Sigurno je istina, da se na ovakav način ne mogu susretati svi ljudi, ali može bar nekolicina ili bi bar trebao postojati jedan čovjek koji bi mogao susretati čovjeka na taj skroz naskroz personalan način i na taj način stalno iznova stjecati i čuvati povjerenje u totalno upitnu našu zbilju, ali to je teško.
 • Odatle poezija koja se nada i koja vjeruje, koja se sjeća i ne zaboravlja kardinalne momente našeg života kada smo bili sretni, a sve kasnije što je došlo i što dolazi, samo je eksplikacija te temeljne strukture prvobitne ljudskosti koja je doduše izgubljena, ali će nanovo biti zadobivena u nekoj budućoj boljoj konstelaciji i to je fundamentalna poruka ove kratke zbirke pjesama koja se pojavljuje pred hrvatsko čitateljstvo kao glasnik te bolje budućnosti, a nama preostaje samo da se nadamo.
   

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 20.10.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga12.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Codex Seraphinianus", Luigija Serafinija, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Codex Seraphinianus - najneobičnija knjiga na svijetu
 • Ilustrirana enciklopedija "Codex Seraphinianus", prvi put je objavljena 1981. godine i odmah je prepoznata kao jedna od najčudnijih i najljepših umjetničkih knjiga ikad napravljenih. Ova vizualna enciklopedija nepoznatog svijeta napisana na nepoznatom jeziku potaknula je mnogo rasprava oko njezinog značenja.
 • I dok je sama poruka knjige možda nejasna, njezina je svrha očigledna: brišući razlike između umjetničke knjige i umjetničkog objekta, ovo izdanje knjige - redizajnirano od strane autora, sadrži nove ilustracije i predstavlja ovaj jedinstveni rad u novom, neusporedivom svjetlu.
 • S pojavom novih medija i oblika komunikacije i kontinuiranim informacijama, Codex Seraphinianus je sada relevantniji i pravodobniji nego ikad.
 • No, da vas ne bi dugo držali u neizvjesnosti oko samog značenja i svrhe ove knjige reći ćemo vam da je u jednom razgovoru na Oxforskom sveučilišnom društvu bibliofila Serafini izjavio da jezik kojim je pisan Kodeks zapravo nema nikakvog smisla jer je pišući knjigu želio čitatelju prenijeti osjećaj, koji djeca koja ne znaju, ni čitati, ni pisati, osjete pred knjigama za odrasle.
   

  U Zagrebu dana 22. 10. 2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/serafini.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Kasna jesen", Dobriše Cesarića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Dobriša Cesarić - U potrazi za riječima
 • Pjesme Dobriše Cesarića su izraz doživljaja i nisu nastale korištenjem unaprijed zadane forme. Iza svakog njegovog stiha stoji i misao i ideja.
 • O samom Dobriši Cesariću i njegovoj poeziji Miroslav Krleža je rekao slijedeće: "Pjesnik koji je produžio i oplemenio lirsku tradiciju Hrvatske moderne. Po jednostavnosti klasična, po tonu misaona i sjetna, Cesarićeva lirika je po tematici urbana i onda kada je Cesarić pjesnik gradske sirotinje i kad je impresionistički slikar pejzaža. Značajan je i kao pjesnik socijalnog protesta (Mrtvačnica najbjednijih, Predgrađe)."
 • Način na koji je pisao poeziju sam Dobriša je jednom opisao ovako: "Znate, često mi se događa da sam ponekom riječi u već dovršenoj pjesmi nezadovoljan. Takvo mjesto obično ostavljam prazno, ili stavljam na nj samo približno dobru riječ s namjerom da ju kasnije zamijenim zaista dobrom, takvom koja će me potpuno zadovoljiti. I Paul Cezanne radeći na svojim slikama ostavljao je neka mjesta prazna i dulje vremena, dok ne bi za njih našao sasvim adekvatne boje. I ja sam, ponekad godinama tragao za jednom jedinom riječi!"
 • Među velikim hrvatskim liričarima, Cesarić je jedan od onih koji je vjerojatno napisao najmanje pjesama.
 • Vjerojatno je još mnogo "suza i riječi" ostalo u Cesariću, skriveno od ostalog svijeta.
   

  U Zagrebu, dana 14.10.2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/cesaric2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Biti ili ne biti Jim Morrison", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR: BITI ILI NE BITI JIM MORRISON
 • "Ako se jednom probudim i ne vidim sunce, ili sam mrtav ja ili je mrtvo sunce." "Everything is fucked up as usual." "Sve je uobičajeno sjebano.". "Pijem i drogiram se da bih mogao razgovarati s šupčinama uključujući i sebe." Jim Morrison
 • Kažu da zdrav čovjek ima tisuće želja, a bolestan samo jednu. Mora da sam ja bolestan čovjek jer imam samo jednu želju, a ta je posjetiti Pariz i grob Jima Morrisona. Uz put bih posjetio i grob Charlesa Baudelaira i Arthura Rimbauda. Samo i mene je sastavila kriza, pa nemam financijskih sredstava za sve to. Jednostavno, nema se. Svašta sam pokušavao. Išao sam i u Njemačku na rad, pa nisam ništa zaradio. Gotovo da sam išao s jednim prijateljem u oružanu pljačku banke, ali za to nisam imao hrabrosti. I sada sam tu gdje jesam, sam i u depresiji. I nikako da odem u Pariz i posjetim grob Jima Morrisona. Istina je, da sam već bio u Parizu, ali onda sam sreo Gabriellu i naravno da onda nisam mogao ići na grob. Možda bih i sada htio sresti neku Gabriellu, ali i za to je kasno, nemam ni potrebnu snagu, a nemam ni novaca. Došla su i kod mene teška i olovna vremena.
 • Samo ni sa mnom nije lako. Nema kod mene neispunjenih obećanja. Ako sam nešto obećao, onda to moram izvršiti, inače se dogodi nekakvo zlo i naopako. Pa sam tako, ničim izazvan, krenuo na svoj službeni put, iako ga nije bilo i iako ja više nemam poslodavca i iako ja više nemam zaposlenje. Ali ništa za to. Neka sila me je vukla na moj put u Čakovec, Sisak, Samobor, Zagreb ili u Varaždin i tamo mi se dogodilo to što mi se dogodilo. Naime, tamo mi se dogodio toplotni udar, nekakvo unutrašnje krvarenje, nekakav mrak i pomračenje života. I da se iz svega toga izvučem krenuo sam u gradsku knjižnicu i u njoj sam tražio knjigu o prastaroj medicini i o prastarim lijekovima. Knjižničarka mi je dala knjigu Lava Nikolajevića Tolstoja: "Smrt Ivana Iljića", i Solženjenicov "Odjel za rak", ali mi te knjige nisu odgovarale, pa sam tražio tu staru knjigu o drevnoj medicini i u njoj sam našao lijek i izlaz iz svog Alzheimera. Nakon toga sam se odlučio za put u Pariz.
 • Citat o jadikovki na moj tužan život i nemogućnost odlaska u Pariz:
 • "Ne znam da li mi se to događa što mi se događa zato što sam dao uzaludan zavjet ili obećanje ili zbog nečeg drugog? Jesam li ja zato tužan, tjeskoban i nesretan? Jesam li zbog toga pod utjecajem kakvih misterioznih obiteljskih prokletstava i drevnih kletvi? Išao sam kod naše lokalne proročice i gatare, ali ona mi nije znala ništa reći ni o tom mom obiteljskom prokletstvu, a ni o tim mojim drevnim kletvama. Bog ili moja sudbina mi govore da moram ozbiljno pristupiti tim svojim obećanjima, ali što kad nemam uvjeta ih obaviti. Istina je da do sada i nisam imao vremena za išta drugo, osim svog posla, ali kako u posljednje vrijeme ništa ne radim, imam vremena koliko hoću i na pretek. A imam li novaca ili financijskih sredstava? Pa njih baš i nemam. U posljednje vrijeme sam bez ikakvih primanja. Došao na mene red za krizu i došle i meni gladne godine. A uz sve to i unatoč krizi, sam se nepromišljeno i nesmotreno zavjetovao da ću ići na grob Jima Morrisona u Pariz."
 • Citat o mom putovanju u Čakovec, Sisak, Samobor, Zagreb ili u Varaždin:
 • "Nekad dok sam radio, palio bih moj auto u tri sata ujutro i kretao bih na službeni put. Dolazio bih u sedam sati u Varaždin, Sisak, Samobor, Zagreb ili Čakovec, negdje bih popio kavu i započinjao bih sa mojim radom trgovačkog putnika. I ne znam što se toga dana dogodilo sa mnom, naime ja više ne radim, nemam poslodavca, ali naravno da sam u tri sata sjeo u moj auto i naravno da sam u sedam sati bio u Čakovcu, Sisku, Samoboru, Zagrebu ili u Varaždinu. Više ni ne znam gdje sam bio i gdje sam se dovezao i više nisam znao za sebe. Naime, odnekud udarilo sunce i nekakva toplina, a moj se organizam uopće nije na to prilagodio. I dogodilo se zlo i belaj. Na nekom parkiralištu sam osjetio nekakvu fantomsku, imaginarnu bol, nekakav srčani ili moždani udar od kojeg sam praktički umro. Ili je to ustvari bila stvarna bol, sada više ni ne znam. Samo znam da sam osjetio mrak, unutrašnje krvarenje i da mi se smračuje."
   

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Biti ili ne biti Jim Morrisono", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic28.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Crni kvadrat", Miroslava Pelikana, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • "CRNI KVADRAT", MIROSLAVA PELIKANA
 • Crni trg, crni kvadrat ili Malevichov crni trg poznata je slika Kazimira Malevicha.
 • Prva verzija te slike napravljena je 1915. godine. Malevich je napravio četiri varijante te slike. Posljednja od tih slika bila je naslikana tijekom kasnih 1920-ih ili ranih 1930-ih. Slika Crni trg prvi put je prikazana u The Last Futurist Showu 0.10 1915. godine.
 • Tu sliku često ističu kritičari, povjesničari, kustosi i umjetnici kao "nultu točku umjetnosti i slikarstva".
 • O popularnosti i značaju tog Malevichevog djela govori nam i činjenica da je nakon smrti tog poznatog slikara (Lenjingrad, 1935. godine) iznad njegovog posmrtnog ležaja izložena slika Crni kvadrat.
 • Radeći na knjizi odmah sam uočio podudarnost poznate slike i istoimene zbirke pjesama Miroslava Pelikana. Jer baš kao što se za Malevichevu sliku može reći da je nulta točka ili početak iskonskog i nadrealnog tako i za zbirku pjesama "Crni kvadrat", Miroslava Pelikana možemo reći da je nastavak te iste potrage za iskonskim i nadrealnim.
 • I dok slikar svoju potragu za suštinom zasniva na crnim kvadratima pjesnik to isto pokušava uraditi riječima i stihovima. I jedan i drugi svjesni su činjenice da crna boja zamišljenog geometrijskog lika ne znači zlo, prazninu, neuspjeh već žudnju za istinom, koja kao što svi mi znamo može biti samo crna ili bijela.
 • No, sličnosti uskoro postaju različitosti. Slikar i dalje ostaje vjeran iskonskoj jednostavnosti omeđenog crnog geometrijskog lika a, pjesnik ide dalje i u crni kvadrat pokušava unijeti i nadu, spas i ljudskost. Njegov crni kvadrat više nisu samo linije i boja na platnu. U njegovom crnom kvadratu ili točnije u pjesmama koje se nalaze u knjizi primjećujemo i ljubav i patnju. I strast i požudu. I nesebičnost i pohlepu. I sjećanje na mitologije i težnju ka zaboravu.
 • I iznenada Crni kvadrat, Miroslava Pelikana više nije Crni trg, Kazimira Malevicha, već zanimljivo, samosvjesno i originalno pjesničko djelo na koje biste svakako trebali obratiti pažnju sljedeći put kad budete birali knjigu poezije koju ćete pročitati.
   

  U Zagrebu, dana 27.09.2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pelikan12.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Na braniku života", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora i recenzije knjige:
 • RIJEČ AUTORICE
 • Poštovani čitatelji, nemojte otvarati ovu knjigu pjesama. Ne, nemojte! Na početku ove knjige slijedi odricanje od samih sebe, od dvojnosti naučenih formula koje nas obilježavaju kao niža bića nedostojna, da sami određuju svoj život. Ovakve pjesme nikad niste čitali, to ogorčena duša kroz pjesmu kaže: "dosta je bilo! Sada ja stvari uzimam u svoje ruke i slažem svoj život onako kako mislim, da je najbolje za mene pa tek onda za moju obitelj, okolinu, društvo i kolektivnu svijest planeta Zemlje."
 • U ovim pjesmama duša upire svoj pogled u sve kutke unutarnjeg i vanjskog svijeta, ona je kraljica majka svih bića i prirode koja je okružuje. Ne, ne otvarajte ovu knjigu ako ne želite biti kraljice i kraljevi svog života i obraniti taj svoj život od negativnog suda zemaljskog svijeta!
 • Ova knjiga je za hrabre, poštene, pozitivnosti naklonjene i dobre ljude koji svoje živote kreiraju po svom iskustvenom znanju, svijesti i savjesti. Hvala vam što svojim životom svjedočite ove ljudske vrijednosti.
 • Ovo je po redu moja dvanaesta knjiga, sedma knjiga pjesama, sa kojim se moja duša usklađuje sa vanjskim i unutarnjim svijetom. Hvala Bogu, koji me je samilosno pogledao i pokazao mi put preobrazbe u čovjeka dostojnog ravnopravnosti, samopoštovanja, samopouzdanja, spoznaje života kroz osobna životna iskustva. Hvala životu, što me je osposobio da mijenjam ono što mogu promijeniti i prihvatim ono što ne znam i ne mogu promijeniti.
 • Svima vama hvala koji ipak odaberete pročitati ovu knjigu sa razumijevanjem, prihvaćanjem i poštovanjem iskustava koja su me oplemenila, da budem bolji čovjek danas, nego sam bila jučer.
 • Sretno vam bilo sučeljavanje s odricanjima od formula koje nas drže u zarobljeništvu osobnih i grupnih uvjerenja.
   

  Anđa Jotanović, 10.09.2017. Rijeka

 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "NA BRANIKU ŽIVOTA" ANĐE JOTANOVIĆ
 • Živjeti svoj život, taj život prepun jednostavne kompliciranosti, to je ono što čitam u Anđinim pjesmama, to je ono što doživljavam u njenim stihovima.
 • I u tim stihovima vidi se blistavost njene duše koja svojim duboko jednostavnim riječima poziva na promišljanje o ljudskom životu, a to je Anđina vječna inspiracija: život, u svojoj punoći i praznini, u svom bogatstvu siromašnog duha ili u svom siromaštvu bogatog duha - život, koji će uvijek blistati u Anđinim stihovima i podsjećati me, zašto volim čitati stihove ove divne pjesnikinje i zašto volim biti u njenom životu.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja, Zagreb, 10.09.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic9.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Zagrljaj umirućeg leptira", Kristine Koren, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • Srebrna prašina koju je bacila nad nebeski svod
 • Čitajući po ciklusima zbirku poezije Kristine Koren, otkrila sam novi svijet. Njen svijet.
 • Njenu osobnost u sasvim drugačijem svijetlu. Srebrna prašina koju je bacila nad nebeski svod satkala je široku lepezu za profinjene, blage ruke. Spojila njen lik s njenom lirikom i dobila jednu novu putanju u čijoj se srži pronalazi blagost naspram svih nevolja i svih tuga koje je jednostavnom riječju prosula kroz pjesme povezane naslovom "Zagrljaj umirućeg leptira".
 • I nije slučajnost da redoslijed ciklusa ide baš ovako:
 • -Blagoslov
 • -Grijeh
 • -Pokora
 • -Ponovno rođena
 • Ona sasvim stvarna poput feniksa ili često začahurena poput leptira uvijek iznova pronalazi snagu kroz ljudskost, kroz sagledavanje istine i kroz molitvu. Svaka pjesma nas tjera da nutarnjim porivom čujemo otkucaj srca, izmami suzu i kroz vapaj nas miri s nekim novim i ljepšim sutra.
 • Poput djevojčice koja sjedi na livadi prepunoj procvalih tratinčica ona plete vijenac za sve nas pa čak i za one nerođene, za ostavljene, za zaljubljene i poklanja nam naočale kroz koje bi često trebali gledati, kako tople osunčane dane tako i olujnu buru.
 • Služeći se nizom stilskih figura njene jednostavne, a izražajne metafore tvore poeziju koja se ne piše kada si snažan i jak, kada si sretan, nego kada si nemoćan. Tada ona, unutar sebe, započinje s recitiranjem i pjevanjem i doživljava novo rođenje svakim novim izražajem. Jezična čarolija kojom se služi tvori prekrasne rime od parnih do unakrsnih preko obgrljenih do isprekidanih i obećavajuće zovu do samoga kraja ostavljajući na čitatelja neočekivan utisak.
 • Neću ovdje izdvajati ni jednoga stiha jer ovakva poezija kao najstarija vrsta književnosti podsjeća svakoga čovjeka na iskonsku bit i srž samoga početka, samoga bitka svega živoga što je stvoreno od svjetlosti.
 • Kristina se hrabro odrekla svih umnih stega i kodeksa i zato njene mnoge pjesme kao da su na početku stvaranja svijeta gdje se spaja stvarnost i iluzija.
 • Izvor ljepote je Ona u prkosu gdje svoju emocionalnu angažiranost ne posipa sladunjavim izražajem nego hrabrošću u kojoj leži htijenje, moć i potreba za novom snagom u otkrivanju nekog ljepšeg, osmjehom zagrljenog svijeta.
   

  Lidija Puđak

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koren8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Kapi rose", Anđe Jotanović, Željke Košarić – Safiris, Tanje Repinac, Jadranke Varga i dr. Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige, koju je napisala Jadranka Varga, jedna od autorica i inicijator objavljivanja ove zajedničke zbirke poezije:
 • ZBIRKA POEZIJE - KAPI ROSE
 • Dragi moji čitatelji, nakon 1. zajedničke zbirke "POEZIJA SVEMIRA" koju smo napisali: Željka Košarić-Safiris, Jadranka Varga i dr Zlatan Gavrilović Kovač, u ovoj drugoj zbirci "KAPI ROSE" dobili smo još dvije www.magicus.info prijateljice, pjesnikinje i drage prijateljice Anđu Jotanović i Tanju Repinac, koje su svojim prelijepim stihovima dale jedan poseban osjećaj i duh svjetlosti ovoj zbirci naše poezije koju zajednički predstavljamo, svatko na svoj način i svatko sa svojim izborom pjesama.
 • Naslov ove naše 2. zajedničke zbirke "KAPI ROSE" smislio je dr Zlatan Gavrilović Kovač pa sam i napisala jednu pjesmu pod tim naslovom "Kapi rose", a ta pjesma je i posveta ove naše zajedničke knjige.
 • U ovoj 2. zajedničkoj zbirci predstavljam potpuno nove pjesme, većinu pisanih u kratkoj formi, a za razliku od mojih dosadašnjih pjesama koje su bile duže, ove su mi drage, jer prvi puta zadržavam misao u kratkoj rečenici, zadržavam i sebe u kratkoj formi bez puno raspisivanja i opisivanja pa mislim da ću i tim kratkim pjesmama uspjeti doći do srca i duše mojih dragih čitatelja.
 • Od 15.07.2014., otkad sam čula Njegov glas i Njegove poruke, Isus je moj najbolji prijatelj i Njemu predajem moj duh, život i život moje male obitelji, Njemu sam pisala neke stihove u zadnjoj samostalnoj zbirci "Tajna bijelih snova", a u ovoj sam nastavila sa par pjesama.
 • I nije slučajno, da baš danas, 3 godine nakon toga, pišem ovu riječ autorice, samo sam sjela za kompjuter i nastale su ove riječi kojima zahvaljujem svom najboljem prijatelju Isusu što me i dalje čuva, vodi moj duh u svom Svetom Duhu i vodi moj život onim putem kako je On to namijenio.
 •  Jadranka Varga, Zagreb, 15.07.2017.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kapirose.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Suština stvarnosti", Tonija Begića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • IZMEĐU LJUBAVI I ZLA (Toni Begić: "SUŠTINA STVARNOSTI")
 • U našim turobnim vremenima, kada je "opredmećeni" svijet, pun reklama i senzacija, zaglušio svijet duše, valja pohvaliti svaku aktivnost pisanja - pokušaj da se nutrinom odupremo vanjskom. Kada je o poeziji riječ, mnogo je pjesnika "opće prakse" (onih kojima poezija nije umjetnička profesija), koji mukotrpno plaćaju vlastite naklade ne bi li na tržištu, otrovanom trivijalnostima, probili barem tunelčić do čitatelja. Među takvima je i Toni Begić, autor zbirke Suština stvarnosti, pjesnik koji tek ulazi u svijet poezije, ali i taj ulazak valja popratiti recenzijom, dati podršku autoru kojem je iskrenost "pogonsko gorivo" za pisanje pjesama, koji, drugim riječima, piše "iskustvenu" poeziju, odnosno koji želi naprosto oriječiti svoju nutrinu.
 • U ciklusu Begićevih mračnih pjesama subjekt se potpuno gubi, ispijen zlim svijetom od kojega su odustali i Bog i vrag - on stoga prkosno ubija u sebi nadu, vjeru, u destruktivnoj zbilji postaje autodestruktivan, poništava i vlastito postojanje, pretvarajući se u sjenu što samo čeka da se raspline u svršetku svijeta. To je kataklizmička poezija, u kojoj subjekt nije zaokupljen samo vlastitom intimnom, nego civilizacijskim apsurdom, odnosno sveprisutnom nepravdom, silom, snagom jačega pod lažnom zastavom demokracije.
 • Tek ponegdje zaiskrit će sjećanja na izgubljenu ljepotu, kao u pjesmi Stvarnost jednog homo sapiensa, a u pjesmi Na putu za… u magli na mostu izrodit će se svijet raplesanih duhova i probudit će se Sunce, no sve će ostati vizija poslije koje će se, kao i uvijek, osamljeni subjekt stropoštati u zbilju i opet dokinuti i smisao snova. Begićeve pjesme iskazuju moć stvarnosti i nemoć iluzija, snagu nepravde i slabašnost pravde, ludilo makrokozmosa i krhkost mikrokozmosa, u kojemu subjekt traži posljednje sklonište pred opću uzbunu. Ne ostaje više ništa osim vapaja, upućenoga kome, čemu? Adrese nema, stoga je muka još teža, još veća.
 • Begić ipak ne gubi nadu - vjeruje u tragove ljudskosti, u krijesnice na crnoj podlozi, pa stoga njegova poezija nije posve utonula u sumrak i sjene, ona je više sjetna, a sjeta se "lomi" između razočaranja u blage nade u neko bolje mjesto ljudskog opstanka.
 • Stoga je Begićeva poezija opjevavanje svijeta u kojemu više nema pjesme, to je zaneseno sviranje bez zvuka, slikanje bez boja. U pustoj zemlji svejedno ostaje poriv za poezijom, koja jedna dokazuje da je duša, svemu unatoč, još uvijek živa. Begiću preostaje da u tom opustjelom svijetu i dalje diše kao pjesnik, da iskoristi svoje potencijale i svoje lijepe misli u ružnoj zbilji i dalje ovija u stilske figure.
   Lada Žigo
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub i PDF formatu (formati namijenjeni čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/begic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "More", Olinka Delorka, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Olinko Delorko je hrvatski književnik, proučavatelj usmene književnosti i prevoditelj (Split, 30. I. 1910 - Zagreb, 18. II. 2000). Diplomirao slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1935. Kao srednjoškolski profesor službovao u Zagrebu 1937-50., a 1950-75. radio u Institutu za narodnu umjetnost. S B. Livadićem uređivao Hrvatsku reviju (1943-45).
 • Kao proučavatelj usmenoga stvaralaštva, stručnim i znanstvenim radovima surađivao je u mnogim znanstvenim izdanjima, a priredio je i nekoliko zbirki usmenih pučkih pjesama. Studije i članke o hrvatskom usmenom pjesništvu skupio je u knjizi Zanemareno blago (1979). Autor je i antologija Hrvatska moderna lirika (s D. Tadijanovićem, 1933.) Talijanska lirika (s A. Nizeteom, 1939.).
 • Delorkovo pjesništvo temelji se na hrvatskoj impresionističkoj tradiciji uz specifičan izraz u duhu romanskoga, u prvom redu talijanskog pjesništva. Izvornost izraza očituje mu se u zvučnosti stiha, nijansiranju boja te muzikalnim i ritmičkim vibracijama versa. Kratka proza sabrana mu je u knjigama Zgode poremećene sreće (1942.), Otimanja zaboravu (1988.) i Dnevnik bez nadnevaka (1996.). Kao prevoditelj istaknuo se prijevodima djela Michelangela, F. Petrarce, Dantea i A. Panzinija.
 • Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 1999.
   

  U Zagrebu 15.07.2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "More", Olinka Delorka, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/delorko.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Suvremeni hrvatski realizam", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • ZAHTJEV ZA ŽIVOTNOM ISTINOM
 • Hrvatskom čitateljstvu se predstavlja jedno 20tak literarnih eseja ili literarnih osvrta na književne radove koji su u proteklim godina objavljeni na portalu http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php iz Zagreba. Svi ovi radovi pripadaju uglavnom suvremenom hrvatskom realizmu koji se znatno razlikuje od klasičnog naravno i zato, jer je hrvatska zbilja puno drugačija od one od prije 120 godina, ali postoje neke poveznice koje su im zajedničke, a to je prije svega zahtjev da literatura izražava realne životne tendencije kao i zahtjev za životnom istinom.
 • Pjesništvo realizma ne poučava drugačije, nego što to čini sam život putem samih životnih zbivanja. Pri tome nema nikakve razlike između realnog zbivanja i onog koje to nije, ali se u načinu pjesničkog formiranja materijala očituje razlika između realnosti i fikcije. Zato što stvari tako stoje, možamo govoriti da postoji tako nešto kao što je suvremeni hrvatski realizam. Ovaj pravac ne znači ništa drugo, nego zahtjev za životnom istinom koja se izražava kroz mnoge pojedinačne događaje kao što su konkretna životna zbivanja, konkretni likovi koji trebaju po mogućnosti djelovati isto tako stvarno kao i stvarni likovi. Sa tim zahtjevom realizam u hrvatskoj literaturi predstavlja jednu zdravu tendenciju nakon decenija srozavanja uslijed nametnutog fikcionalizma koji je hrvatsku zbilju uglavnom predstavljao u jednom nakaradnom izdanju.
 • Tako se hrvatska literatura koja je opisivala ljudsko zadržavanje u našim jazbinama, u našim krčmama, usred pijanstva, osjećala kao suviše opterećena našom stvarnošću, točnije kao suviše istinitom literaturom. Tako se smatralo, da je zahtijev za ljepotom onaj koji se suprotstvalja tendenciji ka životnoj istini, međutim smisao umjetnosti nije samo u tome da razveseljava zbog čega se onda govori o dopadanju umjetničkog djela, o prijatnosti i o uživanju. Smisao se umjetnosti iscrpljuje u tome da poučava, da otkriva i da nas čini mudrijima, jer istina u ljudskim okolnostima može biti i neprijatna. Ona nas čak može tištiti i mučiti, nekome može poremetiti životnu radost, a da i ne govorimo o onom pjesništvu koje pristaje na to da nas vodi po onome što je neprijatno i što je sramotno. Tako ono lijepo, do kojega nam je također stalo, leži u materijalu, ali i u pjesničkom formiranju i pjesničkom prikazivanju materijala tako da literatura može ostati u granicama umjetnički podnošljivog.
 • Tako na primjer generacije koje su nam prethodile slabo su podnosile životnu istinu u pjesničkom djelu, one su odbacivale materijal koji je odstupao od pravila javnog morala i pristojnosti u kojima su i sami živjeli. Naša generacija je u tom pogledu mnogo drugačija. Mi smo mnogo više realisti koji se probijaju kroz teme siromaštva i bijede tako da stalno raste naša sposobnost da se podnese ono što je realistično, a samim tim se povećala sposobnost pjesničkih djela da podnesu životnu istinu. Prema tome, pjesnik ne može govoriti o ljepoti, veličini, moralnoj visini i nježnosti, a da ne pusti da se pojavi i kaljuža života. Stoga je Hartmann u pravu kada kaže:
 • "Pjesništvo se nalazi pred zadatkom sinteze da primi u svoje forme relativni maksimum životne istine koji mu je potreban za njegov materijal, da bi mogao pustiti da se pojave dublji smisaoni odnosi (vrijednosti itd) ne remeteći umjetničku formu."
 • Koliko je to riješiv zadatak, to je zadatak samog umjetnika i ono se ne može podražavati.
   

  Zlatan Gavrilović Kovač,Adelaide, 28.6.2017

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic41.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Prikazi i posvete", Ive Mije Andića, predstaviti ćemo vam uz pomoć osvrta na knjigu:
 • PRIKAZI I POSVETE
 • Knjiga "Prikazi i posvete", Ive Mije Andrića, sastavljena je od osvrta ili prikaza na knjige koje je autor pročitao u navedenom vremenu i zapravo je logičan nastavak knjige osvrta po imenu "Čitačeva riječ", koje je objavljena 2013. godine.
 • Izbor knjiga za koje su pisani osvrti je mnogobrojan o čemu svjedoči i popis obrađenih djela:
 • Zijad Duraković: Nad obzorom, Stjepan Svedrović: Objava zemljanima, Nikola Baćo Vujnović: Mila, Simo Jokić: Pjesme za djecu, Elvira Ćemalović-Dilberović: Politički diskurs u BiH, Ivan Korponai:Exitus, Sabahudin Hadžialić: Kutija života, Savo Ilić: oda zdravlju i hodanju, Tomislav Supek: Hrvatska zanovijetanja 3, Josip Muselimović: Mostarski dragulji i druge priče, Cecilija Toskić: Fojnički
  krumpir i tirolske špargle, Sonja Škobić: Kuća okrenuta moru), Tomislav Supek: Hrvatska zanovijetanja 4, Žarko Milenić: Antador, Leonov učitelj, Anto Stanić: Pjesme od A do Ž, Valerio Orlić: Poetski manifest, Tomislav Supek: Hrvatska zanovijetanja 5, Jasmina Bukva: Ko je ko u aforizmu, K Brkić i Đ Vidmarović: Mojom Moslavinom, Grujo Lero: Život piše aforizme - zbornik , Rapko Orman:
  Samo da svane, Jevgenij M'Art: Grad bez vremena, Ivan Cvetanović: Raspeće kruga, Ma Kai:Odjeci srca, Muniam Alfaker: Oblak u bijegu i druge pjesme, Zlatomir Borovnica: Garavi sokak - zbornik, Abdurahman Halilović Ahil: Glavom kroz zid, Anto Stanić: Život ispostavlja račune, Aloj Pavlović: Kul vrajer - priče…
 • A, na kraju knjige nalaze se i "Zapisi s posvetom", u kojim se autor knjige Ivo Mijo Andrić oprašta s svojim preminulim prijateljima, pjesnicima i književnicima i o svakom od njih progovara još koju riječ i otkriva nam neke manje poznate detalje.
 • Tu su redom spomenuti: Krešimir Šego, Atif Kujundžić, Zoran Jovanović Neven, Ahmet Ahme Bašić, Ivo M. Tomić,
 • Iz tog dijela izdvojili bi smo i autorovo razmišljanje o Bosni i Hercegovini u osvrtu na djelo Ive M. Tomić: NERASKIDIVI BOSANSKI NODUS.
 • Bosanski nodus jeste zamršen i zapetljan i teško ga je razriješiti ratom. Pokušavali su to stoljećima razni osvajači i "dobročinitelji". I sabljom i mačem i kuburom i modernom strojnicom. I topovi su po Bosni tukli, ali je nisu dotukli. Ni nju ni njezin duh. Duh bosanstva koji je iznad duha svakog pojedinog naroda u Bosni i Hercegovini. Hoće li se naći neki novi Aleksandar Veliki da presiječe taj
  neraskidivi bosanski nodus koga povijest poznaje kao gordijski čvor, pokazat će vrijeme koje je pred nama i neki drugi ljudi koji će tek doći na ovaj vazda zamršeni svijet.
 • Ne oni koji oružjem raspliću prošlost, već puno mudriji i bolji od njih.
 • A, da bi saznali više potrebno je samo preuzeti i pročitati knjigu.
   

  U Zagrebu 13. 07. 2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/andric12.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Sjećanje na Omfalu", Miroslava Pelikana, predstaviti ćemo vam uz pomoć osvrta na knjigu:
 • Sjećanje na Omfalu
 • Mnoge knjige i pjesme pjesnika Miroslava Pelikana povezane su s mitologijom.
 • No, upitajmo se što je to mitologija?
 • Odgovor je jasan. Mitologija je metafora stvarnosti koju su koristile generacije s namjerom da poduče, prenesu mudrost ili jednostavno daju odgovor na „ono nešto nepoznato". Mitologija je nekoć, kroz svoju univerzalnu poruku, dovodila ljude u sklad sa svijetom u kojem žive.
 • Zašto baš Grčka mitologija?
 • Grčka mitologija sastoji se od legendi (mitova) o bogovima i herojima, a korijen joj je u vjerovanju starih Grka. Grčki bogovi izgledali su kao ljudi, imali vrline i mane kao ljudi, a od ljudi razlikovali su se ponajviše po tome što su bili besmrtni. No, ono što pjesnika Miroslava Pelikana najviše privlači je upravo činjenica da su Grčki bogovi imali sve mane i vrline kao i ljudi. I možda upravo zato i kaže:
  Gdje je znak jahača vjetra, goniča?
  Okrećeš se, ostavljaš trag u pijesku
  Kraljevnin, lak
  Vladarico male vlasti u ljubavi
  Voda te iznenada sustiže

 • Upitajmo se i zašto nam je pjesnik odlučio i knjigu i neke pjesme nazvati po Omfali? Tko je ona zapravo?
 • Omfala (grč. Omphále), u grčkoj mitologiji, lidijska kraljica, kći kralja Jardana i žena gorskoga boga Tmola, od kojega je naslijedila kraljevstvo Lidiju. Poznata po jednoj zgodi iz Heraklova života. Kada je ovaj u napadu ludila ubio prijatelja i junaka Ifita, morao je, prema proročanstvu, služiti Omfali kao rob tri godine kako bi ozdravio od ludila. Omfala ga je prisiljavala da odjeven u ženske haljine sjedi do njezinih nogu, tka i prede, a ona je nosila njegovu lavlju kožu i toljagu.
 • Heraklo u Omfalinoj službi bio je čest motiv u antičkoj i potonjoj umjetnosti.
 • Jezgra mita govori o pradavnome matrijarhatu, a priča želi izvesti genealogiju lidijskih kraljeva od Omfalina i Heraklova sina Agelaja kao njihova pretka.
 • No, pjesnika kao da više zanima njena ljudskost, njeni osjećaji i njene strepnje:
  Ne nadaj se Omfalo,
  Pomorcu usnula oka
  Ne nadaj mu se ženo
  Željne kože pokreta njegovih
  Grubih i zaboravljenih

 • A, više o svemu moći ćete saznati samo tako da preuzmete knjigu, prelistate je ili pomno pročitate i otkrijete skriveno značenje svakog stiha.
 • I ne, nikako drugačije!
   

  U Zagrebu dana 16.07.2017. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Sjećanje na Omfalu", Miroslava Pelikana, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pelikan11.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Argentinski tango", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • I dalje ne znam ima li smisla negdje putovati, nešto tamo raditi ili biti turist, kad mi se tamo svašta negativno dogodi i događa? Shvatio sam da to uglavnom nije ništa lijepo i ništa ugodno. I to nije stvar mog izbora, nego moje nekakve nužnosti, svašta radim, samo da dođem do novaca i materijalnih mogućnosti za život. Inače bih i ja morao kopati po nečijim kantama i kontejnerima za otpad. Iako su gotovo svi moji vršnjaci u debelim mirovinama, ja to nisam, nisam se za nju zasluženo ili nezasluženo izborio, pa moram i dalje nešto raditi. A to nešto je čudno, da ne može biti čudnije. Pa sam tako išao u Buenos Aires mom nekadašnjem prijatelju Pedru Gonzalesu. Prethodno sam ponovo gledao film "Miris žene", s Al Pachinom i držim se njegove legendarne izjave da nema i ne smije biti grešaka u plesanju argentinskog tanga.
 • Uz put sam upoznao Chanell, moju gazdaricu koja me je učila i naučila argentinskom tangu. Pa sam upoznao i nekakvu ogromnu Indijanku Amorantu. Shvatio sam da niti su one bile zadovoljne sa mnom, a ni ja sa njima. Pa tako odlazim iz Argentine. I kud ću drugdje nego u Jeruzalem. Naime i ja želim doživjeti poznati "Jeruzalemski sindrom".
 • I ja želim bar na trenutak postati vjernik, Isus Krist, Ivan Krstitelj, Sveti Petar ili Majka Božja. Ali ništa od toga, tamo samo srećem nekakvog svećenika za Amerikance, koji mi je zgadio i vjeru i život. Međutim, to nije kraj svemu. Dolazim kući, a tamo me čeka totalna ovrha, nad svim što posjedujem. Moja bivša žena se zadužila kod zelenaša, kamatara i mafijaša, a meni je ostavila da to otplatim. Pa tako moram ići na put u Iran i riješiti tu situaciju.
 • Citat kada dobivam pismo iz Argentine u kojem me Pedro Gonzales poziva k njemu:
 • "I u sve to moje beznađe stiže mi jedno pismo iz daleke, ali nama prijateljske zemlje, Argentine. Nekad su tamo naši ljudi išli kopati srebro, a sada se više ni za to tamo ne ide. Naime, Argentina je od nekadašnje bogate zemlje, nerazumnom politikom, postala siromašna i kreditima opterećena zemlja. Nekad je bila deseta u svijetu po svom bruto društvenom proizvodu, a sada je 54. Tko zna tko ju je toliko zadužio? I naravno da mi piše Pedro Gonzales, a sa njim nikad nije bilo lako i nikad neće biti lako. On je prije trideset i više godina bio i boravio kod nas na nekoj svojoj AIESEC studentskoj praksi. Boravio je kod nas cijelo jedno ljeto i učio o prodaji. No nije ništa naučio, jer se vratio u Argentinu i nije ništa za nas učinio, nije ništa primijenio i prodao. Ustvari, nije ništa ni pokušao. Navodno je bio teško bolestan, a ja mislim da se njegova bolest zove lijenost. Lijeni ljudi izmisle na stotinu izlika da ne bi nešto radili."
 • Vraćam se razočaran iz Argentine i odlučujem za put u Jeruzalem:
 • "Pa sam tako pronašao taj put u Jeruzalem, do svetog Kristova groba i mogao bih si sam organizirati križni put i sve vezano uz to. Tamo već ima Kalvarija i Golgota, pa mi to neće biti teško. Posjetit ću tada i Golgotu, Križni put i Isusovu Kalvariju. To može i mora biti predmet mog zanimanja i mog hodočašća. Mogu si umisliti ili zamisliti da se to meni događa. I vjerojatno bih time riješio svoje nezadovoljstvo životom i stvorio bih si glatku životnu plovidbu, nekakav smisao i nekakvu svrhu života. Samo nije to tako lako. Ja sam naime u posljednje vrijeme baksuz, nesretan čovjek kojem po tim vjerskim pitanjima išta ili ništa ne uspijeva. Nekome uspijeva sa religijom, nekome sa znanošću, nekome sa biznisom, a meni u posljednje vrijeme baš ništa ne uspijeva ili nemam sreće ni u čemu. Jednostavno je to tako. Nakupilo se nekakve krivnje, nekakvih negativnih emocija i grijehova i tko zna čega već ne. Pa se kažnjavam i samokažnjavam."
 • Vraćam se i sa puta iz Jeruzalema, a kod kuće me čeka ovrha...
 •  

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Argentinski tango", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic27.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Dnevnici - 4.dio", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • I konačno, ovaj dio "Dnevnika" odnosi se na godinu 2007., tim povodom htio bih reći par riječi o karakteru našeg socijalizma koji se u svim svojim glavnim momentima jako razlikovao od ruskog modela. Ukoliko sve individue jednoga društva imaju iste potrebe i ukoliko imaju isto i ukoliko je drušvo stvarno proklamirana i ostvarena jednakost svih građana, onda se unekoliko može govoriti, da je socijalizam drutvo bez tržišta, novca i robe kako je to svojevremeno pisao Radomir Lukić.
 • To je kod nas bilo obuhvaćeno ruskim pojmom uravnilovke koja zapravo nikada nije bila naša stvarnost. Te su diferencijacije počele već u ratu s obzirom na razlikovanje oficirskog komandnog kadra od običnih vojnika ili partizana. To se očitovalo prije svega u količini duhana kojim se moglo raspolagati i osim prvih godina poraća, uravnilovka je uglavnom bila od svih napuštena. Sukob sa Informbiroom i naše odlučno i fundamentalno ne Staljinu 1948. godine uglavnom je značilo napuštanje tog modela uravnilovke, ali je istovremeno u našem slučaju značilo i napuštanje socijalističkog kursa razvoja.
 • Znači, to nije izmišljotina novog doba da su naime revizije uslijedile posebno nakon Hrvatskoga proljeća 1971. One su otpočele daleko ranije i nastavile se do u osamdesete godine što je konačno dovelo i do sloma starog režima. Od tada je i bilo primjetno vraćanje izvornom Marxu kako bi se opravdali novonastali socijalni uvjeti.
 • To su ti naši famozni "madeži socijalizma"'o kojima se u našoj partiji govorilo kao o nužnom zlu. Pri tome se naravno smetnulo s uma, da je glavna snaga socijalne diferencijacije kod nas odanost našem vođi i proklamiranoj ideologiji pa onda nije čudno, da se narodnim masama koje su u pravilu bile totalno obespravljene suprotstavljala partijska i vojna elita koja je plutala na zlatnim polugama, dok se trećina stanovništva prehranjivala i životarila na socijalnome dnu.
 • Znači, mi smo se značajno razlikovali od ruskog društva, ali je isto tako istina da su se mnogi, zbog beznađa u kojem se većina nalazila, odlučili na egzodus prema zapadnim zemljama tako da hrvatska migracija čini danas jednu od najvećih migracija na svijetu. Oni su, dakle, bili prisiljeni na migraciju iz ekonomskih razloga, ali naravno iniciranim političkim voluntarizmom partije na vlasti. Odatle i jedna filozofija u nas, da će nas migracija "skupo koštati", jer je uglavnom bila razumijevana kao neprijatelj socijalističkog društvenog poretka.
   Autor, Adelaide, 4.6.2017.
 • Onako usput ćemo spomenuti da je i ta knjiga dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic40.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
 
 

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Svjetlost duha", Anđe Jotanović, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
 • OSVRT NA ZBIRKU POEZIJE "SVJETLOST DUHA" ANĐE JOTANOVIĆ
 • Život u svojoj ljepoti obasjava ljudsku dušu darovanu nam od Svevišnjeg, a najsjajnije je ono što zovemo - svjetlost duha.
 • Ta "jednostavnost" naziva "Svjetlost duha" Anđine poezije zove na dublje zavirivanje u sve stihove koji su ovdje razasuti poput latica nježnog lotosovog cvijeta koji se u svojoj delikatnosti skriva u nepreglednim čudnim prostorima kao što i Anđini stihovi izviru iz nama ponekad teške stvarnosti pa mi se i čine poput latica nježnog lotosovog cvijeta: jednostavni, a duboki... delikatni, a ranjivi ... koprenasti, a teški ...
 • Mogla bih sad nabrajati puno toga, ali svaki put kad pročitam neku Anđinu pjesmu, obasja me divan osmijeh autorice i njene tople oči s umilnim glasom i čujem je kako recitira ovu divnu poeziju koja poziva na dublje promišljanje i života i stvarnosti i ljudi i religije i svakodnevnih naizgled nevažnih, a jako važnih ljudskih stvari.
 • Ne bih mogla napisati ništa drugo, osim da sam opet dobila lijepu priliku čitati sve ove pjesme, dok su još ovako u knjizi, iako smo ih objavljivali i na blogu, ali čitajući ih ponovo u meni se rađa jedan nov osjećaj, a to je koprenasto bijeli i lagan prozračan trenutak kad se težina života spaja sa osobnom odlukom - bit ću sretna, neću dopustiti negativnosti da zavlada mojim životom, to je moj izbor, a izbor me na kraju određuje, jer ono što izaberemo - sa time idemo dalje kroz život.
 • Anđine pjesme upravo i pozivaju na jedan izbor pozitivnosti, dobrote, jedne lijepe sveobuhvatnosti i da kroz "svjetlost duha" zavirimo i u naš duh te pronađemo našu osobnu svjetlost koja nas vodi prema univerzalnoj Svjetlosti.
   

  Jadranka Varga, pjesnikinja,Zagreb, 05.06.2017.

  RECENZIJA ZBIRKE POEZIJE PJESNIKINJE ANĐE JOTANOVIĆ "SVJETLOST DUHA"
 • Ono što u pjesništvu tražimo i od njega zahtijevamo nije činjenična, nego životna istina, ali što to konkretno znači, nije lako reći iako taj problem svatko od nas prilično dobro razumije, jer i Pepeljuga u bajci i njeni golubovi koji joj pomažu, djeluju također životno istinito.
 • Iz ovoga već možemo otprilike vidjeti kako stvari stoje sa životnom istinom za razliku od činjenične istine i ona se sastoji iz vrlo određenog slaganja sa realnim životom, ali ne slaganja u nekom pojednačnom i neponovljivom individualnom momentu, nego u načelnom i ljudski bitnom i u onom što je ljudski tipično, u onome dakle što nije zajedničko svim ljudima već samo određenoj vrsti ljudi. Međutim, u pjesništvu mi nemamo samo posla sa tipovima, nego i s izvanredno individualnim pojedinačnim karakterima i već prema tome, izgledaju li oni životno istiniti ili životno neistiniti, oni su vrijedni našeg divljenja ili pak propasti.
 • Zahtijev za životnom istinom ide jako daleko, on se naime ne tiče samo osoba, tipova, karaktera, već isto tako situacija, konflikata i razriješenja, uzajamnog preplitanja načina djelovanja, konzekvenci i iznenađenja, uloge slučaja, sudbine i zle sudbine. Sve to mora biti životno istinito i ne samo to, čitava sredina u kojoj se odigrava radnja, kolorit, pozadina raspoloženja kao i životni stil lica koji čini prednji plan, naime stil njegovog vremena koji im je zajednički. Sve to dakle treba biti životno istinito, a kao takvo ono je drugačije od pjesničke fantazije koja prikriva bit svijeta.
   

  Dr Zlatan Gavrilović Kovač,Adelaide, 05.06.2017.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Svjetlost duha", Anđe Jotanović, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/jotanovic8.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
 
WIDTH=32
  
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
  
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
  
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka... 
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32