width=32
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jeste li se ikad zatekli u situaciji da se pred vama nalazi neka knjiga, koju želite, ali ju ne možete ili jednostavno nemate dovoljno novca kako biste ju kupili. Budite realni i priznajte da vam se to, kao i svima nama, već više puta dogodilo.

Cilj je projekta digitalne-knjige.com digitalizirati i sačuvati, odnosno spasiti od zaborava i propadanja, hrvatsko kulturno naslijeđe te neka od vrhunskih ostvarenja hrvatske književnosti učiniti što dostupnijim svim korisnicima interneta.

Projekt digitalne-knjige.com tek je pokrenut i stoga vam zasad (tri godine nakon pokretanja projekta) možemo ponuditi tek nešto više od stotinu pedeset digitalnih knjiga. Knjige su podijeljene u zasebne tematske cjeline kao što su:
 
"Klasici hrvatske književnosti", "Mala virtualna antologija hrvatske ljubavne lirike", "Digitalne slikovnice", "Poezija na internetu", "Virtualna antologija hrvatske poezije","Povijest hrvatskog naroda","Romani, crtice i pripovijetke", "Književnost za djecu", "Humor i aforizmi", "Kritike, osvrti i intervjui", "Arheologija", "Poeme", "Izbor iz kolmuni - www.tacno.net", "Klasici kršćanske književnosti","Kozmologija", "Popularna Matematika", "Vrijeme u okovima","Likovna umjetnosti","Likovna umjetnosti i poezija", Kazalište, kazališna pedagogija, Znanstveni radovi i "Duhovnost".
 

Svaku od tih tematskih cjelina možete proučiti tako da kliknete na njihov link ili baner sa strane. Za sve one koji vole jednostavnu navigaciju pripremili smo i stranicu "Sve knjige na jednom mjestu" koja bi vam trebala pomoći da što lakše i jednostavnije odaberete i preuzmete odabranu knjigu. Što se daljnjeg razvoja projekta tiče, s vremenom će se broj knjiga i tematskih cjelina povećavati pa će, nadamo se, stranica www.digitalne-knjige.com, postati i prva prava internet knjižnica na našim prostorima.

Da bismo vam bolje objasnili što su to digitalne knjige u našem izdanju, kako one izgledaju te po čemu se razlikuju od svih drugih digitalnih knjiga koje na internetu možete pronaći?

Digitalne knjige besplatne su za osobno korištenja te ih nakon preuzimanja s naših stranica možete pregledavati, sačuvati, brisati i koristiti na način na koji želite. Međutim, kao što smo naveli, knjige su besplatne samo za osobnu upotrebu što znači da mi kao autori ne dopuštamo nikakvu komercijalnu ili bilo kakvu drugu upotrebu suprotnu uvjetima korištenja, koji će biti priloženi uz svaku knjigu. Također, važno je naglasiti da mi zadržavamo isključivo pravo na distribuciju knjiga objavljenih na ovim stranicama, što znači da je svaka objava naših digitalnih knjiga bilo gdje na internetu ili u medijima, suprotna zakonu o autorskim pravima.

Digitalne knjige moći ćete preuzeti tako da kliknete na jedan od banera s lijeve strane, koji nosi ime tematske cjeline koja vas zanima ili na sljedeći link - "Sve knjige na jednom mjestu" . Zatim pažljivo pročitajte upute, uvjete korištenja, izaberite pisca ili knjigu koja vas zanima te kliknete na link: Prihvaćam ugovor o korištenju knjiga i preuzimam digitalnu knjigu. Nadamo se da će vam se naše knjige svidjeti te da će Vas one navesti i na to da ih preporučite i svim svojim poznanicima. Izgled i funkcionalnost jedne od naših digitalnih knjiga možete vidjeti i na slikama ispod ovog teksta.

Naša je dužnost zahvaliti se svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta te, naravno, reći riječ ili dvije o onima koji na nas i naše digitalne knjige nisu
željeli gubiti svoje dragocjeno vrijeme.

width=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
width=31width=32
WIDTH=32

Novo na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Dana 06.09.2009. u sadržaj ovog portala pridodane su i sljedeće rubrike: "Što mediji govore o nama ?", "Najave sljedećih izdanja", Top lista najčitanijih knjiga te rubrika "Korisnička podrška"
 • A sad malo statistike: Portal www.digitalne-knjige.com pokrenut je prije tri godine. U to vrijeme objavili smo više 250 naslova, a bilježimo i više od 6 000 000 posjeta i 270 300 preuzetih knjiga.
 • Sve digitalne knjige objavljene na ovom portalu, uključene su u sustav ISBN (International Standard Book Number ili međunarodni standardni knjižni broj), čime se one i pravno izjednačuju s tiskanim knjigama. Ta je činjenica posebno važna za autore knjiga objavljenih na našem portalu jer se time omogućuje da im se i digitalne knjige objavljene u našoj nakladi, odnosno na portalu www.digitalne-knjige.com, priznaju kao objavljena djela.

  Sasvim sigurno ste primijetili i to da su posljednjih dana s portala otklonjene sve jezične i gramatičke pogreške. Sve to možemo zahvaliti profesorici Davorki Bočkinac, koja je uz puno uloženog vremena i truda pomogla da naš portal postane još bolji i kvalitetniji. Onako usput ću primijetiti i to da su nam se dosada već javljale mnoge osobe, koje su uočile razne jezične pogreške, no da je Davorka prva koja nam je ponudila svoju pomoć i konkretno pomogla. Lijepo je preuzimati i čitati besplatne knjige, no uvijek treba znati da iza svega toga stoji i puno vremena i truda te da sve to radimo praktički bez ičije pomoći i podrške. I baš zbog toga svi mi iz uredništva portala koristimo i ovu priliku da se Davorki još jednom zahvalimo na pomoći i trudu.

 • Dana 28.09.2010. Na adresi http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/ možete vidjeti kratki film, koji pokazuje izgled sučelja i funkcionalnost našeg novog CD-a "Klasici hrvatske književnosti". Detaljnije podatke o našem novom multimedijskom CD-u pronaći ćete na sljedećoj adresi: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • Dana 23.10.2010. U sadržaj portala je uvršteno i prvih 10 pokaznih ili reklamnih primjeraka knjiga, koje su namijenjene tome da vas upoznaju s izgledom i funkcionalnošću knjiga, koja se nalazi na multimedijskom CD-u - Klasici hrvatske književnosti.
 • Dana 24.10.2012. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Što mediji govore o nama ?".
 • Dana 01.10.2011. Da bi smo ovu našu stranicu učinili što boljom i interaktivnijom, te svim posjetiteljima, odnosno ljubiteljima knjiga, omogućili i izravan međusobni kontakt pokrenuli smo i socijalnu ili društvenu mrežu stranice digitalne-knjige.com koja se nalazi na adresi: http://digitalne-knjige.com/oxwall/index
 • Dana 15.01.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga ''EREKCIJA i druge pripovijetke'', Osmana Arnautovića.
 • Dana 22.01.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Velika imena hrvatske znanosti i filozofije", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 02.02.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Pjesme o dječjim pravima i drugim stvarima", Atifa Kujundžića.
 • Dana 09.02.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Nema lijeka za naš blues", Borisa Golića.
 • Dana 16.02.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Vrijeme zaključanih vrata", Elfride Matuč-Mahulje.
 • Dana 23.02.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Razglednica iz Australije", Zlatana Gavrilovića Kovača.
 • Dana 27.02.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "ROI svjedok jednog vremena iliti leve iti ne", Vladimira Biondića.
 • Dana 12.03.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Posljednji Gutmann", Borisa Golića.
 • Dana 23.03.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "Tena", Zulfe Poturovića.
 • Dana 24.03.2015. Obnovljen je sadržaj rubrike: "Najave sljedećih izdanja".
 • Dana 26.03.2015. Objavljena je i dostupna za preuzimanje knjiga "CIJENA NIJE VAŽNA - za one koji troše tuđi novac", Zlatka Šporera.
 • Dana 26.03.2015. Ukupno je preuzeto 270 300 knjiga.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "CIJENA NIJE VAŽNA - za one koji troše tuđi novac", Zlatka Šporera, predstaviti ćemo vam uz pomoć dijela predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • S obzirom da sam sve ovdje navedene članke slao novinama, a objavljeni su samo oni kod kojih je to naznačeno, ponovno sam se odlučio na samostalno izdavanje knjige koja je na neki način nastavak u nešto proši-renom obliku knjige "Nemoć kritike".
 • Ovdje sam naime osim članaka pisanih za novine tiskao i dio materijala objavljenog na mojoj web stranici a također i više tekstova pojedinih novinara koje su oni pisali povodom izlaska nekih mojih knjiga u izdanju "Školske knjige".
 • Vjerujem da će za neke čitatelje biti posebno zanimljiv i intervju u kojem sam odgovarao na pitanja koja mi je po-stavio nakladnik digitalnih izdanja knjiga g. Nenad Grbac. Tu se nalaze i slike naslovnica desetak mojih najpoznatijih knjiga koje su također objavljene i u digitalnom izdanju zajedno sa svojim linkova tako da ih čitatelj, ako želi, može besplatno čitati na svom internetu.
 • Osim ovih knjiga u grupi didaktičkih pomagala nalaze se i tri kraća filma za djecu iz matematike također sa svojim linkovima, a kako sam stjecajem okolnosti neočekivano postao i autor ovih filmova opisano je isto tako u intervjuu. Među mojim člancima koji nisu objavljeni u dnevnim novinama već u drugim tiskovinama nalazi se i popis jednog dijela mojih priloga u zabavno-poučnom listu za djecu Smib (Smilje i bosilje) za što me je zamolila glavna urednica gđa Marija Duš.
 • U sljedećih nekoli godina napisao sam oko 50 priloga za Smib a nastavio sam ih pisati i nakon što je gđa Duš otišla u mirovinu. Pošto sam se uvjerio da mi pisanje za djecu i školarce prilično dobro ide napisao sam i nekoliko knjiga za njih koje su bile vrlo dobro prihvaćene od čitatelja, a riječ je o knjigama: Uh, ta matematika, Brbljanje o geometriji, Računanje problema nema i Matematički leksikon za nematematičare.
 • Za ove knjige dobio sam 1994. državnu nagradu za popularizaciju matematike "Fran Tućan" koju mi je uručio Predsjednik Sabora RH. Posebno sam ponosan ne toliko zbog ove nagrade već zbog komisije koja me je predložila za nagradu a sastojala se od pet istaknutih sveučilišnih profesora među kojima je bio i jedan akademik
 • Zanimljiva je činjenica da svoju najpoznatiju knjigu "Uh, ta matematika" koja
  kod nas doživjela šest izdanja a u Moskvi dva, i prevedena je na nekoliko jezika nisam uopće imao namjeru napisati.
 • Knjiga je 1997. dobila nagradu za ilustracije Nedeljka Dragića Mlado pokoljenje koju dodjeljuje "Savet za vaspitanje dece Jugoslavije" i Marijanu Goršić prvu nagradu za grafičko uređenje na XXII. sajmu knjiga u Beogradu.
 • Na kraju bih želio još objasniti kako sam došao do naslova ove knjige koja dolazi nakon knjige Nemoć kritike a sadržajem je raznovrsnija od ove. Prvo sam razmišljao o naslovu "Cenzura je u nas vrlo efikasna" jer s obzirom na moja iskustva s novinama kojima sam slao svoje tekstove, ona je počela još 2000. godine. Tada su u pojedinim tekstovima prvo počeli izostavljati pojedine dijelove a zatim i čitave članke što mi se prije navedene godine nije događalo. Konačno sam se ipak odlučio da naslov "Cijena nije važna" uzmem iz teksta u kojemu se govori o bezobzirnom i za javnost tajnom korištenju golemih sredstava koja su tadašnjem državnom vrhu trebala jamčiti sigurnost u slučaju eventualnog rata, a što će biti s narodom ako se to dogodi nije ih mnogo brinulo.
 • Želio sam ovim tekstom i naslovom samo podsjetiti ljude koji danas rado govore o negdašnjim zlatnim vremenima koja su za neke uistinu i bila takova dok su za one koji su i tada morali ići "trbuhom za kruhom" bila znatno drugačija. Slično je uostalom i danas samo što je onih prvih sve manje a drugih sve više.

  Zlatko Šporer

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "CIJENA NIJE VAŽNA - za one koji troše tuđi novac", Zlatka Šporera,dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/sporer10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
  Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Tena", Zulfe Poturovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzija knjige:
 • TENA - Zulfo Poturović
 • Knjiga, odnosno roman "Tena" fantastična je priča o kraljevini Ljudeji, Princu Divnom, Teni potomku Atlantiđana čija misija i svrha se razotkriva tek pri kraju romana i ponovnom ustoličenju dobrog kralja Kovina.
 • Prateći događaje u kraljevini Ljudeji, pisac Zulfo Poturović, nas uvlači u još jednu priču o borbi dobra i zla, poznatog i nepoznatog, stvarnosti i mašte. Borba za slobodu pravednost i ljudskost i ovdje je ultimativni cilj, no za razliku od stvarnosti ona je romanima fantastičnog sadržaja i ostvariva i moguća, te je to možda upravo ono što knjige, romane i filmove te tematike čini toliko zanimljivim i atraktivnim.
 • No, ono zanimljivo u romanu "Tena", Zulfe Poturovića je prijelaz iz realnog u irealni, čudesni svijet koji usporedno s pričom razotkriva istovremeno i pravu bit stvarnosti i autorovu inspiraciju.

  Nenad Grbac

 • Cijelu svoju mladost Zulfo Poturović je proveo uz knjige. One će mu kasnije pomoći da piše i da iskaže svoje emocije kroz svoje životne uspone i padove. U međuvremenu će pokušati da sve to iskaže u romanima i stihovima svojih uzbudljivih dodira sa ljudima koji će ga inspirisati da i o njima nešto kaže…

  Prof Sadik Ibrahimović

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Tena", Zulfe Poturovića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/poturovic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
  Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Posljednji Gutmann", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Posljednji Gutmann
 • Što reći za nekog rođenog u Belišću, nego da će on pisati i o onima koji su to mjesto utemeljili, a to je bila obitelj Gutmann. Cijelog života sluša o njima, ali nikad onako kako to treba slušati. Cijeli život sluša ili mu se prezentira nešto na krivi način. Uvijek su to nekakve zahvale, pohvale, zanimljive anegdote iz prošlosti, svaštice o njihovim životima i o njihovom obiteljskom stablu, ali o tome što se u stvari s njima dogodilo, to i nema gdje pročitati. Ponekad se pita zašto je to tako? Zašto ne može doznati istinu ili nešto istinito, nego mora cijelog života slušati nekakvu indoktrinaciju ili nekakve neuvjerljive laži ili neistine.
 • Pa zar nije došlo ono neko drugo vrijeme? Vrijeme glasnosti i demokracije. Vrijeme istinite verbalne i neverbalne komunikacije. Zar se ne može o svemu glasno govoriti i zar se ne može o svemu glasno pričati i pisati? Nije li dosta lažnih priča o nečijem životu i suživotu sa svojom okolinom?
 • Pa ako od toga krenemo, onda nam je slično i u našem stvarnom životu. Svi nam nešto izmišljaju, govore o nekim ljudima da su nadljudi, da su jako sposobni, a oni su nešto najobičnije i svakodnevno. Govore o njima kao da nešto znaju, a ne znaju. I oni koji pišu biografije, je ne pišu kako treba. Naime, i oni izmišljaju ili govore nam nekakve zanimljivosti i ono nebitno, a ono bitno i stvarno, nam prešućuju. Biblija nas uči da ne možemo okolo sijati laži i očekivati svoj raj na drugom svijetu. Zbog toga možemo imati blagostanje i osobne koristi na ovom svijetu, ali što je s životom na drugom svijetu?
 • Laganje je grijeh i to tvrdi jedna od Deset Božjih zapovijedi, ali je i laganje, dovođenje nekoga u zabludu i varanje postalo uvriježeno ljudsko ponašanje. I ma kako mi to nazivali: svjesno govoriti neistine, izvrtati istinu, soliti, papriti, folirati, bacati kome prašinu u oči, prodavati muda pod bubrege, izmišljati, ipak se radi o govorenju laži.
 • Danas, a valjda je tako bilo i u onim vremenima, postoje ljudi kojima je laganje nešto uobičajeno i svakodnevna navika. Njih zovemo patološki lažljivci, a da li to oni rade svjesno i kontrolirano, nije na meni da prosuđujem. Pogotovo me nije briga za naše političare koji i ne biraju sredstva da se dočepaju vlasti. Za njih kažu da je njihovo laganje kukavičluk, a kukavičluk je posljedica iskorištavanja naše dobrote, a za njihovu osobnu korist. I ne želim puno tome. Istinu treba govoriti, jer ona će nas osloboditi, ma što to bilo i što to značilo. Tko istinu slijedi, neće se spoticati u tami, već će imati svjetlo koje vodi u život. I time sam se ja ravnao kad sam pisao ovu pripovijetku i ovu dramu.
 • I da ne bih duljio i odugovlačio, evo nekoliko citata:
 • „Za Viktora Gutmanna se može reći da nije imao sreće. Naime, on je naletio na povjerenika odjeljenja za zaštitu naroda koji je bio okorjeli komunista, partijski ekstremista i totalitarista. Imovinu su mu otuđili i oduzeli, ali da će mu oduzeti i život, tome se nije nadao ni u najgorim snovima. On je bio u životnoj dobi kada se uživa u stečevinama uspješnog čovjeka i polako prenosi znanje na buduće generacije, a morao se osjećati kao gubitnik koji ništa nema. Naime, partizani su ga ponovo zamijenili svojim povjerenikom i ovaj je imao sve ovlasti oko upravljanja tvrtkom. Naravno da se osjećao suvišnim, poniženim i u tom poniženju nije logično i rezonski razmišljao, nego nerezonski i kad su mu ustaškom zatvoru partizani govorili „da znaju da su ga ustaše progonili, da je on inženjer, i da će takvi ljudi trebati novom sustavu u gradnji zemlje i nove budućnosti." Ali to su bile nečije lažne i neiskrene riječi, jer je Viktor uhapšen uz riječi „da još od Francuske revolucije, tipovi poput Gutmann iskorištavaju proletarijat, izazivaju užasnu bijedu i jad, a oni sami žive u luksuzu."
 • On je imao mnogo razloga da poželi imati vlast, biti na vlasti i upravljati svojom tvrtkom. Možda je htio da mu još jednom netko kaže: „Bog je na nebu, a Gutmanni su na zemlji", ali mu ni to nisu dopustili i dali.
 • I sada će ga još optužiti za suradnju s okupatorom, a tome se baš nije nadao. Pa zar mu okupator nije oduzeo tvrtku i imovinu i koristio je za svoje potrebe? Zar ga okupator nije smatrao Židovom i svojim mrskim neprijateljem? I kud su baš sada došli ovi novi koji ne priznaju njegovo gramzljivo društvo, koji ne priznaju stjecanje, posjedovanje i stvaranje profita kao osnovni način života. Koji ne priznaju da ono što ima, da je to njegov identitet, njegovo privatno vlasništvo. Možda jeste i dio predatorskog kapitalizma, ali to je njegovo vlasništvo i svi drugi se moraju tome podčiniti. Ne smiju drugi ljudi imati svoj razum, čovjekov blagoslov, i raditi na rješavanju društvenih proturječnosti, trebaju biti zadovoljni ako zadovolje svoje fiziološke potrebe za glađu, žeđu i spolnoj ljubavi."

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Posljednji Gutmann", Borisa Golića,, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic14.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
  Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31 WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "ROI svjedok jednog vremena iliti leve iti ne", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • PSEĆA PERSPEKTIVA
 • Perspektiva može biti geometrijski pojam, ali i slikarski, a u svakom slučaju svodi se na činjenicu da, ako se nešto gleda s veće udaljenosti vizuelno djeluje sve manje i manje. Unatoč onoj općepoznatoj tvrdnji da pametan čovjek daleko vidi. Ali stvari se gledaju i iz ptičje perspektive, dakle s visine, što može biti, simbolično kazano, i s političke visine ili političke moći. S druge strane imamo i gledanje i iz žablje perspektive, gledanje odozdo prema gore. Gledanje na svijet i na život iz ptičje ili žablje perspektive nije baš isto. Žablja perspektiva, u društvenom smislu, je rezervirana za „podanike", a ptičja za „moćnike."
 • A što je s prostorom između te dvije okomito postavljene točke gledanja perspektive ? U taj prostor, ali ipak daleko bliže žabi nego ptici, naš dragi autor Vladimir, pustio je s uzice svoga psa Roia da slobodno gleda na stvari i događaje oko sebe iz svoje - pseće perspektive. Ali kako znamo da je pas čovjeku najbolji prijatelj, bolji od bilo kojeg ljudskog prijatelja - sam po sebi se nameće zaključak da se događaji iz pseće perspektive vide istinito, realno, pravedno i psetoljubivo (da ne kažem čovjekoljubivo) pa čak kad se gleda i na ljudske političke događaje.
 • A kako u politici nema istine, ni realnosti, ni pravde, ni čovjekoljublja - sad se moramo zamisliti kako se u očima našeg četveronožnog prijatelja prelamaju politički i društveni događaji s kojima se pas Roi (belgijski ovčar flamanskog podrijetla) susreće, šećući se hrvatskom metropolom, s događajima koje gleda na TV ekranima ili o kojima sluša na svakome koraku svojim psećim ušima. A stvari su onakve kakve ih vidimo, a ne takve kako ih čujemo, ovisno kroz kakvu prizmu ih gledamo da li ljudsku, žablju, ptičiju, pseću, mravlju ili možda slonovsku perspektivu. Onako kako ih gledamo tako ćemo ih i vidjeti. Roi gleda kroz svoju pseću perspektivu.
 • I sad slijedeći nauk - Zakaj levo iti ne? Kako Roi, pas ovčar, kao gradsko pseto, nikada nije bio na selu i nikad nije vidio prave ovce, u gradskoj vrevi vidi stado, politički naivno stado oko kojeg se s leve strane vrte vukovi, zato levo iti ne, jer bi ga mogli rastrgati. A stado je neposlušno, bez dobrog pastira, a Roi, pas ovčar ne može ga utjerati u sigurnost hrvatskog političkog ovčijeg tora, oliti nacionalne slobode ili vodjenja politike nacionalnih interesa.
 • I našeg Roia najviše ljuti kineska izreka - Psi laju, a karavana prolazi. Očito ti Kinezi zbog svoje množine, posve krivo misle da - psi nisu misleća kategorija, pa ih zato i jedu. Da pas nije misleća kategorija ne bi kohabitirao s čovjekom, već s slonom, magarcem ili možda i sa mravima.
 • Tko zna kako pas gleda na samog čovjeka? Mislim da ipak gleda dobroćudnim psećim očima. Prijateljstvo između psa i čovjeka je stvarno, ali se uvijek postavlja ono pitanje je li čovjek ima psa ili - pas ima čovjeka? Roi dobro zna da nije moguće prijateljstvo između mrava i slona, jer jedan drugoga ne mogu ni vidjeti. Zato leve iti ne! To smo dobrano naučili iz naše nedavne povijesti. Od nas s leve je i Bruxelles, a mi smo mrav, a taj EU je slon. Svako prijateljstvo mrava sa slonom za mrava završava pod slonovom nogom.
 • Zato Roi laje i reži na sve što počinje s slovom „B" kao Beč, Budimpešta, Beograd a sad i Bruxelles! Dobro je dok Roi samo laje, ali čuvajmo se ako počne režati, a možda i gristi!
 • Ali, kod našeg dragog prijatelja Vladimira Roi nije pravi pas, već politički znalac na nivou simbola. Ali, kako reče Baudelaire
 • „Put čovjeka vodi kroz same simbole, što motre ga prisno a duh im se divi"
 • I mi se divimo ovoj Vladimirovoj knjizi i zahvalni smo mu za iskazane i napisane misli njemu i njegovom psećem prijatelju Roiu.

  Mile Prpa

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "ROI svjedok jednog vremena iliti leve iti ne", Vladimira Biondića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic7.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
 Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Razglednica iz Australije", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • RECENZIJA
 • Mnogo naših ljudi je emigriralo, kako u proteklim stoljećima, tako i početkom 1990.-tih godina 20. stoljeća, zbog početka agresije na Republiku Hrvatsku.
 • Među njima je i autor ove knjige, poštovani dr Zlatan Gavrilović Kovač, koji je rođen 1959. godine, živio je do početka 1990.-tih godina u Hrvatskoj, da bi silom prilika morao pobjeći u bijeli svijet, zajedno sa svojom obitelji.
 • Neki, koji su emigrirali, vratili su se, ali dr Zlatan Gavrilović Kovač je ostao u Australiji, tom dalekom kontinentu, toliko dalekom od njegovog Zagreba, gdje se školovao i gdje je radio.
 • U cijeloj knjizi osjeti se latentna čežnja za domovinom, osjeti se tuga i žalost turobnog emigrantskog života, iako autor knjige ima australsko državljanstvo, otuđenost od Domovine zasjekla mu se duboko u srce, tako da su te proklete daljine ostavile trag u duši autora knjige, koji se proteže kroz njegov cijeli opus, kojeg sam imala prilike čitati.
 • Iako autor u ovoj knjizi navodi mnoge događaje iz svog života u Australiji, osjeti se bolna ironija života građana drugog reda, kako autor i sam osjeća i piše u ovoj knjizi.
 • Ostala sam šokirana metodama, koje su nad njim provodili u tadašnjoj Jugoslaviji, prije Domovinskog rata, a koje metode su se nastavile i u dalekom svijetu.
 • Bio je bjesomučno progonjen kao disident, krivo optuživan kao "špijun" te ovog te onog režima, tako da više ni sam nije znao za što je kriv, a za što nije kriv pa, vjerujem, da je tim cinizmom i pokrio kao velom ovu knjigu, koja se nevino naziva "Razglednica iz Australije".
 • Čitajući naslov, "Razglednica iz Australije", očekivala sam lijepe priče o putovanju prema toj dalekoj zemlji-kontinentu, očekivala sam opise divnih pejzaža, opis crvene plaže, zelene plaže, nepregledne pustinje te crvene zemlje, različitih godišnjih doba, nego su tu u Hrvatskoj - a pročitala sam jedan crnohumorni roman o životu usamljenog čovjeka, intelektualca, visokoobrazovane osobe briljantnog uma, koja je imala nesreću naletjeti na krive ljude, koji su mu upropastili i zdravlje i život.
 • I ne samo da su njemu upropastili život, to su nastavili vršiti i nad njegovim sinom, što me dodatno neugodno šokiralo.
  Iz cijele knjige, nigdje nisam mogla svrstati autora kao nekog nacionalista, zlostavljača, špijuna - već se iščitava jedna nesretna sudbina delikatnog, a briljantnog uma, koji je zatvoren u jednu nepostojeću fatamorganu iz koje ne nalazi ni danas izlaz.
 • Možda, kako kaže on, moramo sanjati, da bismo izdržali do Sudnjeg dana, kako naš dobri Bog hoće.
 • Ali, pitam se, je li to Bog baš htio?
 • Je li sudbina autora ove knjige baš morala biti takva?
 • Jesu li stvarno jake te tajne službe, agenti iz više zemalja su fantastično ujedinjeni, tako da mi se čini da čitam i SF roman, ali i duboko stvaran roman?
 • Želim reći, da sam kroz cijelo vrijeme čitanja ove knjige ostajala zapanjena, sa koliko lakoće autor priča o teškim momentima svog života, ali i sa koliko ležernosti opisuje svoje susrete i razgovore sa Jacobom, Armanom i ostalim likovima, koje ovdje spominje.
 • Najbolje od svega mi je ona kuća, koja se selila sa jednog zemljišta na drugo i kojoj nisam doznala sudbinu pa imam dojam, da je ta kuća iz Moota sinonim života našeg autora te da nikad nećemo saznati njegovu sudbinu, kao što nismo ni njemu.
 • Hoće li se autor knjige ikad vratiti u Hrvatsku ili će zauvijek ostati na tom dalekom kontinentu, to ne znam, ali znam samo jedno: bila mi je radost i čast napisati ovaj osvrt na ovu jako interesantnu, ali jako jako tužnu ispovijest i priču autora knjige.
 • Sa poštovanjem, dragi čitatelji, znam da ćete i sami ostati zapanjeni ovim što ćete pročitati, baš kao što sam to i ja ostala.

  Jadranka Varga, hrvatska pjesnikinja iz Zagreba

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Razglednica iz Australije", Zlatana Gavrilovića Kovača, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic25.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
  Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Vrijeme zaključanih vrata", Elfride Matuč-Mahulje, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • POGOVOR - DIJETE S TOBOM, DIJETE U TEBI
 • Nova zbirka pjesama Elfride Matuč Mahulja Vrijeme zaključanih vrata opsegom je opširni, no tematski vrlo usko strukturirani poetski uradak.
 • Sastoji se od pet ciklusa naslovljenih stihovima pjesama koje se javljaju unutar pojedinog ciklusa, a glavna okosnica zbirke su pjesme ljubavne tematike u kojima pjesnikinja pokazuje sav svoj poetski šarm, oštrinu zapažanja važnih motiva svakodnevice i jačinu odnosa spram sebe same, prirode i svijeta koji ju okružuje.
 • Prvi ciklus nosi naslov Svečano obećavam da izabirem ponovno biti djevojčica i karakterizira ga pjesnikinjina potreba da se "vrati u misao djeteta" (u: Razdisana), u neka davna vremena u kojima se, kako se sjeća, osjećala slobodno. Veseli se nekim svakodnevnim radostima u kojima je uživala dok je bila dijete - u kiši, pljusku, moru... Usto, pjesnikinja iskazuje zahvalnost svojoj obitelji koja je na kraju dana uvijek uz nju, u mladenačkoj ili u zreloj fazi (Obitelj), a spokojna je i sretna jer "nekako je lijepo unatoč svemu kad imaš svoj mir" (u: Domoljubna). Simbolično, autorica završava prvi dio
  porukom: neka bude svjetlo! (u: I bi svjetlo), naznačujući time daljnji ton u zbirci pjesama.
 • Drugi ciklus pod naslovom Na kraju dana vrjednujem dan gotovo bezvrijedno započinje pjesmom Fantazma u kojoj, na samome početku, pjesnikinja citira velikog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića. U ovom je ciklusu pjesnikinja više posvećena svom odnosu prema prirodi kojega će razvijati do samoga kraja knjige, pa tako ona zahvaljuje prirodi koja joj je inspiracija (Solaris). Momente poput munje ili oluje pjesnikinja doživljava kao visok stupanj energije koji joj puni dušu (Pred oluju). Naslov ovog ciklusa zbirke stih je iz pjesme Unconfortable u kojoj se osjeća blaga autoričina "nervoza" kako se oluje dižu i kako sjene padaju na njezine užitke u svakodnevnim, dječjim radostima.
 • Već se u trećem dijelu (Kad me toplina uzme grliti besramno zaboravim u glavi podignuti ograde) pjesnikinja okreće onome što nosi čitavu zbirku, a to je ljubav - prema sebi i prema svijetu. Ona želi doživjeti "Živu ljubav" (u: O ljubavi), raduje se iščekivanju nepoznatog (Adrenalin), želi se osloboditi sputanosti svog tijela i sebe same (Ero(s) by the way), kao što to već na početku prvog ciklusa najavljuje pjesmom Žena dijete.
 • U pretposljednjem, četvrtom ciklusu zbirke pod naslovom Ne branim svoj prozor od mjesečine rasute otokom pjesnikinja nešto više autobiografski progovara o svome odnosu s majkom (Od udaram, Gordana), o svojim odnosima s ljudima koji su joj mahom nezanimljivi (Mea culpa) i o životu samom - koji je velika porcija prilika i neprilika u plitkom tanjuru (u: Elegija se čita s osmijehom).
 • U posljednjem, petom dijelu naziva Uzet' nam je gitare na ramena, krenut' nam je spasiti grad pjesnikinja se polako umara od silne želje da bude sretna kao dijete, sumnja u ljude koji su robovi sebe samih i onoga koji njima upravlja (Metabolizam duha- Slave(n)s, Tiranija), sumnjičava je prema svijetu (Naš dekorater je umoran, Smisao vreće), a promatra grad kao dosadu koja doslovno ubija i djecu i odrasle (u: Brutalna). No, ona ovaj posljednji ciklus ne završava uznemirenim ili melankoličnim tonom, već onim pomirljivim, želi se očistiti od "prljave svijesti i znanja" (u: Prasak), želi sići u samu sebe, promotriti se i otuda ponovo čista, kao dijete, krenuti u svijet (Nulta točka).
 • Premda već na početku ove poetske zbirke pjesnikinja kazuje kako joj "dođe nekada krivo što više ne piše ljubavne pjesme, a onda se sjeti kako su iste zapravo izraz najcrnjeg dijela nje" (u: Love story) ona, zapravo, pokazuje potpuno suprotno, a to je da iz njezinoga najdubljeg dijela duše, koliko god on ponekad bio i crn, izviru najjednostavnije, (u)kratke ljubavne pjesme.

  Kristina Posilović, prof.

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Vrijeme zaključanih vrata", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/mahulja4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
 Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Nema lijeka za naš blues", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • Nema lijeka za naš blues
 • Evo moje i trinaeste knjige, a za broj trinaest kažu da je nesretan broj. U njoj se radi o bluesu i o Indiji. Kud ćeš nesretnije od toga, a i izgleda kao nešto što nema veze jedno s drugim, ali za mene ima. Ne znam jesam li bio pod utjecajem Sai Babe ili njegovih riječi: "Ja znam tko sam, ali došao sam pomoći vama da spoznate tko ste vi," jer sam išao u Indiju saznati ima li ili nema lijeka za naš svakodnevni blues. Lijepo je u svojoj dokolici i toplini doma proučavati istočnjačku filozofiju i religiju, i pustiti blues da svira, ali što ako sam nešto novaca zaradio i želim si priuštiti neko pravo putovanje. Mogu meditirati i težiti nirvani u toplini doma svoga, a mogu je i doživjeti i poći na put u Indiju.
 • Želio sam ići u grupi, pa mi se to i nije ostvarilo. Bio sam samac u gomili i nailazio na isto takve samce i vukove samotnjake.
 • Rješavao sam tuđe probleme, jer svojih i nisam imao. Nažalost, na kraju tog svog puta shvaćaš da ono što se nekom čini jednostavnim, ustvari i nije takvo i da ti je dosta svega ili da bi se od svega odmorio. Zato evo nekoliko citata:
 • "U vlaku sam pitao Indijca Breshanta kako se on snalazi za djevojke, a on me je pogledao bijelo i rekao: "Nikako se ne snalazim. Imam gotovo trideset godina, a još nisam uspio nešto financijsko steći u životu. Kad uspijem, moji će mi naći i djevojku i buduću moju ženu. Takva je moja sudbina sa ženama."
 • "Ne kažem da se moraš ženiti. Nego te pitam kako stojiš sa ženama?"
 • "Ne znam kako bi ti to odgovorio, nego da nema žena prije braka, a brak nam dogovaraju roditelji i obitelj."
 • Ne znam zašto to Indijci takvim prihvaćaju. I mora li se u životu uspjeti da bi stekao pravo na ženu? I gdje je tih pola milijarde žena? Zar one nemaju svojih potreba? Moraju li slušati svoje roditelje? Gdje ih Indijci samo skrivaju? Gdje uopće da tražim njihove žene Jogine koje kažu:
 • "Ja sam vječna žena, dođi k meni, sjedinimo se!"
 • Ja sam se bojao one podjele iz Kama Sutre o veličini spolovila i pripadam li u kategoriju zeca, bika ili konja i hoću li naći svoju srnu, kobilu ili slonicu, i hoću li s njom doživjeti kratkotrajni, umjereni i dugotrajni snošaj, ali nikog nisam našao. Kako pročitati žensko raspoloženje kad ti ovdašnje, indijske žene i nisu dostupne?

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Nema lijeka za naš blues", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic13.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
  Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Pjesme o dječjim pravima i drugim stvarima", Atifa Kujundžića, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • Pjesme o dječjim pravima i drugim stvarima
 • Bosansko Hercegovački pisac i pjesnik Atif Kujundžić svojom zbirkom poezije "Pjesme o dječjim pravima i drugim stvarima" ili kako je tu knjigu i sam nazvao "Antiautoritarne pjesme ili pjesme protiv moranja" ponovno se obraća možda najzahvalnijoj publici - djeci.
 • No, ovaj put on im ne priča o djetinjstvu, psima, zmajevima i ne dijeli moralne i ine preporuke, nego se zajedno s djecom pjesmom i poezijom bori protiv ponekad i pretjeranog autoriteta nas odraslih.
 • Sasvim sam siguran da ste svi vi nekad bili djeca. Sasvim sam siguran i da ste se puno puta osiječali jadno kad bi odrasli rekli "Ti to jednostavno moraš uraditi". Siguran sam i da dobro pamtite takve trenutke i da ni dan danas niste sigurni da su odrasli bili u pravu.
  A, ono što zadivljuje u ovoj zbirci pjesama je to što Atif sav taj mladenački bunt protiv autoriteta odraslih i "moranja" pod svaku cijenu pretvara u igru riječima razumljivu i djeci i onima koji se sjećaju da su nekad bili djeca.
 • Upravo stoga naša preporuka za ovu zbirku pjesama je "svakako pročitati" ukoliko se ponekad prisjetite svog djetinjstva i "svakako preuzeti i podmetnuti svom ili nekom drugom djetetu" jer bi vam njegovo listanje knjige moglo priuštiti bar 15-ak minuta mira i tišine.

  U Zagrebu 31. siječnja. 2014, Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Pjesme o dječjim pravima i drugim stvarima", Atifa Kujundžića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/kujundzic10.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
 Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Velika imena hrvatske znanosti i filozofije", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • TISUĆU GODINA FILOZOFIJE U HRVATA
 • Knjiga koja se pojavljuje pred hrvatsko čitateljstvo nastala je na poticaj mnogih zainteresiranih posjetitelja informativnoga potrala magicus info iz Zagreba.
 • S obzirom da ova tema nije bila obrađivana u okviru djelovanja ovoga portala to sam ja preuzeo na sebe zadatak da u općim natuknicama i bez velikih znanstvenih pretenzija dadnem jednu sliku razvitka znanstvenoga i filozofskoga mišljenja u
 • Hrvata kroz najpoznatija filozofska I znanstvena imena.
 • Tako je nastao ovaj popis i ova lista imena koja je trebala ukazati na tisućugodišnju filozofsku i znanstvenu tradiciju u nas nekako na sličan način na koji je to radio Stjepan Zimmerman na početku prošloga stoljeća kada je došlo do stanovitoga oživljavanja filozofskoga mišljenja na našim prostorima.
 • A onda je ova poticajna filozofija odbačena pa je uslijedio jedan višedecenijski period totalne stagnacije filozofskoga i nanstvenoga mišljenja, koja je bila obilježena supremacijom jugoslavenske praxis filozofije.
 • I čitava ta problematika hrvatske znanosti i filozofije bila bi zaboravljena da nije bilo onih koji su uporno dokazivali da filozofija i znanost u Hrvata ne otpočinje pobjedom socijalističke revolucije, nego da Hrvati imaju tisućugodišnju znanstvenu tradiciju sasvim suprotno stajalištima Gaje Petrovića ili Kangrge, koji su uvjeravali da filozofije nije niti bilo dok je praksisovci nisu uveli na katedre i srednje škole.Situacija se u tome pogledu nešto povoljnije promijenila u novije vrijeme sa novim političkim konstelacijama u nezavisnoj hrvatskoj državi da bismo danas imali sasvim jasnu ideju o tome znanstvenome i filozofskom razvoju, koje je fundamenatlno obilježilo razvoj cjelokupne europske znanosti.
 • U tome smislu može se reći da je naš originalan doprinos svjetskoj i europskoj znanosti toliko osebujan, da se ne može govoriti o njoj bez da se uzmu u obzir doprinosi hrvatskih filozofa i znanstvenika.
 • Zato ova knjiga unekoliko predstavlja kompendijum najvažnijih sastojaka toga našega doprinosa kao što pokušava popularizirati hrvatsku znanost među najmlađim čitateljstvom, koje bi svakako trebalo biti upoznato sa najvažnijim imenima hrvatske filozofije i znanosti.
 • Drugi važan momenat ove knjige bio bi u tome da se na jednome mjestu saberu najvažnije hrvatske kozmologije i da se na taj način istakne ta jedna jako važna karakterna crta našeg mentaliteta, a to je izniman interes za kozmološka pitanja.
 • Zato ne treba čuditi da knjiga otpočinje Petrom Hektorovićem, jer je u njegovom djelu najprisutnija kozmološka problematika. Isto tako knjiga završava sa Marijanom Ciprom, koji je također dao hrvatskom narodu svoju kozmologiju i na taj način upozorio našu i europsku javnost da se pod pritiscima filozofije prirode njegovane u dijalektičkom materijalizmu, također, u nas razvijala i kozmološka problematika nezavisna od službenih i proklamiranih stajališta.
 • Do najnovijih vremena u Hrvata kada kozmološka problemtika gotovo cvjeta na svakom koraku duhovoga stvaralaštva. Odatle je bilo potrebito da se dadne jedna ovakva slika, a koliko je ona vjerodostojna prosuditi će samo čitateljstvo.
 • I konačno, ja bih rekao da sam u izboru ovih imena, kojih je dakako moglo biti daleko više, imao prije svega na umu kardinalan znanstveni ili filozofski doprinos, koji je predstavljao kamene međaše svjetske znanosti i filozofije, dok su mnoga znana ili manje znana imena zaobiđena, kako bi se ispunio zadatak da se dadnu najvažnije smjernice, koje mladim ljudima mogu poslužiti kao orijentiri u njihovim životnim plovidbama.
 • Svakako će biti potrebito u doglednoj budućnosti dati jednu potpuniju sliku naše znanosti i filozofije, koja neće biti opterećena raznim cehovskim ili vjerskim ili nacionalnim ili sektaškim uvjerenjima. A do tada ćemo čekati!

  Adelaide, 15.12.2014., autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Velika imena hrvatske znanosti i filozofije", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic24.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
  Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu ''EREKCIJA i druge pripovijetke'', Osmana Arnautovića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • ''EREKCIJA i druge pripovijetke''
 • I eto, te 1992. godine skrasih se u Briselu. Evo me sjedim u sobi ispred kompjutera i premišljam. Pred mojim očima park chedermaal, neonski lampioni svojom žućkastom svjetlošću kroziraju krošnje izlistalog lišća, rane ptice već zapijevaju.
 • Osjećam se kao Diogen u svom buretu. No, ne izlazim na Forum i ne tražim čovjeka. Njega, zaboga miloga, i nema! Ni budućnosti, barem one ružičaste, nema. Samo jake, upečatljive uspomene na događaje iz prošlosti žive i repriziraju se u mojoj napaćenoj svijesti. I u isti mah one bude neke moje romantičarske strasti koje postaju najprije idilične, a onda okrutno realistične.
 • Zbrkano je u mojoj glavi. No, nalazim puta da vam ispričam nekoliko dogodovština iz toga moga prohujalog života.
 • Poslušajte !

  Osman Arnautović

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga ''EREKCIJA i druge pripovijetke'', Osmana Arnautovića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/arnautovic2.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
 Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije ''Zalutala u magli'', Kristine Koren, predstaviti ćemo vam uz pomoć manjeg dijela recenzije knjige:
 • KRISTINA KOREN - ZALUTALA U MAGLI
 • Kristina Koren, poetesa je vrlo profinjena, istančanog senzibiliteta, koju prije svega cijenim kao čovjeka i vrlo iskrenog, poštenog i odanoga prijatelja kakav se rijetko pronalazi u ovom našem svijetu punom svakojakih zamki i iskušenja.
 • Što reći o njoj a da ne bude premalo i preskromno?
 • Oni koji je osobno poznaju i druguju s njom, znati će zašto sam se to upitao. Svim ostalima od srca želim da je što prije upoznaju, jer takvu osobu je zbilja privilegija imati za prijatelja.
 • Nježna, osjećajna, puna ljubavi i vjere u ovaj svijet i život, koji ju je već toliko puta išibao i razočarao, ali ju nije uspio nikada slomiti, jer ona jest nježna i krhka, ali samo naizgled!
 • Kao i svaka prava poetska duša, satkana od ljubavi i maštanja o nedosanjanoj sreći, u njenim se stihovima ogleda iskrena čežnja za iskrenom toplinom srca, koju ona sama sa toliko žara nesebično dijeli, i na koju, ako ništa drugo, radi toga, ima i potpuno pravo dobiti zauzvrat, što, na žalost, često završi sasvim drugačije od očekivanog.
 • Evo stojim na vratima tvog srca i kucam
  Ovako promrzla od života
  I slomljena od ljudi.
  Nisam tražila mnogo
  Samo da budem voljena
  I da se ljubav pored mene budi.

 • Na svaki udarac sudbine, ona će uzvratiti - Ljubavlju, kojom istovremeno i želi biti voljena.
  I upravo kad joj se čini da izlaza nema, kada joj silni udarci sudbine poljuljaju samopouzdanje, kada bol postane toliko neizdrživa i jaka, da je napokon prisili da barem poželi učiniti nešto da patnja napokon prestane i završi se, probudi se u njoj borac, koji, do sad nepozvan, i spavao je, samo sanjajući svoje ratove, napokon dobija svoju priliku da i svojim stvarnim djelovanjem izvojeva pobjedu.
 • U trenutku rastanka, Kristina spoznaje veliku mudrost i prenosi nam životnu istinu, koja kaže da je ono što se u prvom trenutku čini kao težak poraz, u stvari velika pobjeda srca,, stavljajući na prvo mjesto ljubav, kao vrli primjer svima nama, kako se čuva samopoštovanje i dostojanstvo svoje osobnosti.
 • Šetajući svojim maštovitim putem između sna i jave, počela se u njoj buditi snaga, za koju ni svjesna nije bila da je ima. Snaga probuđena bolom, snaga života i Ljubavi, koju je toliko nesebično poklanjala drugima, da je često zaboravljala na samu sebe.
  Stihovi Kristine Koren sadrže u sebi stvarno životno iskustvo, što dokazuje zrelost njihove autorice, dostojnu svakog poštovanja.
 • Očito je da je svako napisano slovo plod dubokog promišljanja, te savršenog razumijevanja situacija i osjećaja izazvanih realnošću proživljenih iskustava.
 • Ipak, kao i svaka poetska duša koja neumorno sanjari o sreći, ponekad se poželi vratiti u prošlost i učiniti nemoguće-opet isponova uskrsnuti trenutke za kojima toliko žudi, želeći oživjeti ono čega više nema..,

  Damir Maras, Pjesnik

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Zalutala u magli", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/koren4.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
  Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Tri", Miroslava Pelikana, predstaviti ćemo vam uz pomoć najave knjige:
 • "Tri"
 • Pjesnik i pisac Miroslav Pelikan i ovom prilikom odlučio nas je obradovati i nagraditi svojom novom zbirkom pjesama po imenu "Tri".
 • Svakog tko voli poeziju, pjesme uvrštene u zbirku poezije: "Tri" mogle bi pa i trebale zainteresirati jer donose određenu ritmičnost i smisao, koji ma koliko god to tražili, teško možemo pronaći u okviru hrvatske poezije.
 • Naime, pjesnik ne samo da majstorski oblikuje riječi, stvarajući stihove nego nas pomoću tih stihova uvlači u vlastite snove pripovijedajući nam neki put o stvarnim stvarima, događajima i trenucima, a neki put nas uvlači u mističnost mitologije i upoznaje s Lidijom, Omfalom i drugim likovima.
 • Dimenzije,sjećanja, oproštaji, brojevi, fascinacije, iluzije, nemoć, beskraj, krhotine, odlomke, sidra i brodovi sve to ćete pronaći unutar ove zanimljive i neobične zbirke pjesama.
 • Upravo zato i smatramo da zbirka poezije "Tri" Miroslava Pelikana zaslužuje pozornost i da bi je svi oni koji vole poeziju trebali pročitati.

  U Zagrebu dana 19.12.2014. Nenad Grbac

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Agamemnon", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/pelikan5.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
 Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Agamemnon", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • AGAMEMNON
 • Knjiga Agamemnon pojavljuje se pred hrvatsko čitateljstvo kao jedna sinteza poetskoga izričaja i proznoga pripovijedanja o najrazličitijim fenomenima suvremene hrvatske političke zbilje. U jednom izvjesnom smislu ona je dakle političko štivo koje ima u vidu svu našu egzistencijalnu dramu u vremenu velikih domovinskih iskušenja.
 • Međutim ta drama imala je i svoju poetsku dimenziju. Odatle je u knjigu uvršteno 17 pjesama koje predstavljaju prvi dio ove knjige dok drugi dio čini 17 manjih eseja koji dotiču razna pitanja političkoga života u Hrvatskoj. Dok naslov knjige upućuje na težinu te egzistencijalne drame koju smo proživljavali u vremenima domovinske pobune protiv jedne zastarjele, korumpirane i despotske države.
 • Agamemnon je homerovski lik koji se pojavljuje u Ilijadi kao jedan od grčkih kraljeva koji je morao žrtvovati svoju kčerku Ifigeniju kako bi Egejem puhnuli povoljni vjetrovi koji su grčku flotu vodili put Troje. I u toj drami žrtvovanja vlastitoga djeteta prepoznaju se mnogi naši znani i neznani junaci koji su i u posljednjem ratu za nezavisnu Hrvatsku prošli istu kalvariju kao i homerski historijski karakteri čija se patnja i ovoga puta trebala osvjedočiti u jednom literarnom zapisu.
 • Koliko smo u tome uspjeli neka prosude sami čitatelji.
 • Zlatan Gavrilović Kovač

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Agamemnon", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic23.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
  Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Analiziraj me", Borisa Golića, predstaviti ćemo vam uz pomoć dijela predgovora knjige:
 • Predgovor
 • Što ako i kada ti netko ponudi 1.000 Eura mjesečno, za u biti lak i jednostavan posao, a ti si nezaposlen i nemaš stalan izvor prihoda, a želje i potrebe su ti velike? Ljudi te zovu sociopatom, jer si za njih antisocijalan, pa da to ne budeš, ti prihvaćaš i ono što ti se i ne da raditi. Bojiš se za sebe da ti netko ne utvrdi poremećaj ličnosti i osobnosti, ili da imaš kriva moralna i ostala uvjerenja.
 • Da ti netko ne otkrije tvoje tko zna kakve aktivnosti, nedostatak empatije i sažaljenja, ti glumiš ljubaznost, proračunatost i sudjeluješ u kriminalnim aktivnostima u granicama našeg zakona i moralnih normi. A što ćeš drugo, kad smo takvi i svi bi nešto mimo ili preko reda.
 • Najradije bih u svojoj dokolici proučavao istočnjačku filozofiju i religiju, ali ni to ne možeš jer otkrivaš da nemaš dovoljno novaca za svoj put u Indiju. Ipak ne možeš zatomiti svoje materijalne želje i njihovu realizaciju putem novca. Možda više voliš bezbrižno meditirati i težiti nirvani, ali ipak nešto u tebi te tjera raditi i biti koristan član ove naše uspješne ili neuspješne zajednice, zavisi kako je tko vidi ili promatra. Na tebi je da se sam ponešto pitaš ili ne pitaš.
 • Imamo li u životu ili nemamo izbora, pa sve prihvaćamo. Da li hoćeš ili nećeš, prihvatiti taj posao jer si za njega motiviran i jer si starog kova pa ne možeš odbiti jednu damu? Ili ćeš sve odbiti i tražiti više, barem 1.500 Eura, pa možda i dama odustane? Hoćeš li u sebi otrpjeti klasnu i rodnu borbu, i nečije riječi da nisi na životu zbog toga da misliš, nego da slušaš i da ti uvijek mogu reći: "sad možeš ići", jer si obavio svoj zadatak.
 • Nažalost, na kraju shvatiš da ono što se čini jednostavnim, ustvari i nije takvo jer tvoj bivši prijatelj traži da ga obilaziš i analiziraš:
  "Onda me analiziraj! Nešto sa mnom nije u redu. Izgubio sam snagu i energiju i poklek'o pred ciljem. Prijatelji neće sa mnom slaviti maturu, a ni moja žena ne želi spavati sa mnom."
 • "Nije to baš tako jednostavno. Barem priznaj da ćeš govoriti istinu i samo istinu. Inače, ne znam što ću i kako ću te analizirati. Reci mi nešto o sebi! Što te muči u životu? Što misliš o sebi, svojoj sjeni ili onom što te prati kao sjenka u životu? Svaka duševna terapija zahtijeva iskrenost, vrijeme i novac. Iskren ne možeš biti, a novac i vrijeme možeš nekome dati uzalud. Nijekanje ozbiljnosti problema, prikrivanje istine, iracionalno ponašanje, samoopravdavanje, ostavi za nekog drugog. Klasična bolest je svaki otklon od zdravlja, uz neizbježne viruse. Kod psihičkih bolesti i nema virusa, ali kod tebe ima mnoštvo laži i zavaravanja. Imaš ženu i njene frustracije i ljutnje, ne znam kako ti tu pomoći, ako ti sam ne želiš pomoć."

  Boris Golić

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Analiziraj me", Borisa Golića, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/golic12.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
 Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Ako te pjesnik ljubio nije", Damira Marasa, predstaviti ćemo vam uz pomoć recenzije knjige:
 • MAGIJA POETSKOGA TREPTAJA
 • Damir Maras podario nas je novom knjigom pjesama pod naslovom „Ako te pjesnik ljubio nije" (ili: Da me imaš i kada me ne bude") u kojoj se - nakon već objavljenih zbirki pjesama - predstavlja u novom sjaju istoga svjetla i svojega svijeta zaljubljenosti i ljubavi.
 • Tematski i motivski Maras pjeva o ljubavi, i to u pojedinim primjerima ljubavi što je uzvraćena istim žarom, intenzitetom, a li onda i o neuzvraćenoj ljubavi. Ove potonje pjesnika/zaljubljenika u ljubav čine ranjivijim pa su mu i stihovi prožeti emocijama što će više pobuditi empatiju (Opraštam se noćas), dok su u onima u kojima je njegova ljubav uzvraćena stihovi ispunjeni osjećajima što potiču na stvaranje slike o stanju blagosti, romantičarske zanesenosti i blagosti oboje protagonista.
  Damir Maras pjeva i o neuzvraćenoj ljubavi, i to na više planova - od žene, ali i od ljudi. Jer, na obje razine, intimne i samotničke, kada pjeva o ljubavi prema ženi, te u primjerima o neuzvraćenoj ljubavi/prijateljskoj ljubavi prema ljudima, pjesnik to doživljava kao nepravdu. No, on osjeća više gorčinu i tugu, nego gnjev i ljutnju. Prije će ustuknuti nego uzvratiti istom mjerom, a kamoli se osvećivati.
 • Stječe se dojam da je pjesnik za sretne epiloge osjetio potrebu da te emocije prenese u stihove i podijeli s prijateljima, da ih zabilježi radi toga da bi ostale trajno sačuvane. Da budu primjeri drugima koji su možda u ovom svijetu i u svijetu neuzvraćenih ljubavi doživjeli češće samo razočaranja. To su Marasovi svjetionici ljubavi!
 • Neuzvraćenim ljubavima Damir Maras svojim stihovima podiže spomenike ljubavi! I dalje ih nosi u sebi i - oprašta!
 • O svemu ovome govore pjesme poput one što nosi naslov Dogodi se, ili - na određen način programatska - ujedno i naslovna: Ako te pjesnik ljubio nije. Tu su i pjesme Dosta mi je, majko i Vrata u vječnost…
 • Pjesnik, također, daruje i nosi u sebi ljubav i kada su epilozi neželjeni, bilo zbog kojih razloga, pa ustrajno osjeća i usprkos svemu i dalje ljubi onu koja ne razumije, pa stoga i ne uzvraća tu ljubav. Ili, kada ljubavi više nema, pjesnik ne odustaje - želi ju vratiti, i to opet ljubavlju! (Čuvam svoju ljubav mrtvu)
 • Stanovit broj Marasovih pjesama je elegična ugođaja, a poneke su izrazitog ozračja balade, pa bi se mogle lako uglazbiti, što je odraz, pa i izraz i autorove glazbene darovitosti.
 • Odatle u Marasovim stihovima i ritmičnost i melodičnost.
 • Kada se spoje ritam i glazba riječi i stiha, osjeti se magija poetskog treptaja, a toj osobitosti Marasova izraza i njegovoj tankoćutnosti teško je odoljeti! Lakše je prepustiti joj se i uživati u toj poeziji.
 • Marasove pjesme strukturirane su raznoliko. Ne robuje rimi po svaku cijenu ali ju - voli! Najradije piše, zapravo pjeva, upravo u rimi, premda ju koristi - ili se ona spontano događa - tako da je raspoređena na načine svojstvene kanconijerima iz ranijih pa i davnih vremena (ABAB, AABB, ABBA).
 • Glavnina pjesama u zbirci Damira Marasa „Ako te pjesnik ljubio nije", prema formi, može se ubrojiti u kraće pjesničke uratke, ali ima i duljih (Dnevnik jedne ljubavi, Badnja večer).
 • Dulje forme zastupljene su u manjem broju pjesama (Dnevnik jedne ljubavi, Badnja večer)…Ili, u izrazito šansonijerski intoniranima, sadržajno i ugođajno, poput onih - Živjet ću i Rastanka je čas.
 • Maras pjeva s lakoćom, a kada ispjeva pjesmu - takav se dojam može steći kod čitatelja - vrelo novih motiva kao da je nepresušno: on poseže za novim pjevanjem o istoj ljubavi, ali na nov način! Ostaje dobroćudna enigma: pjeva li pjesnik sve svoje pjesme - i one prepune sjete, te druge ispunjene srećom - jednoj te istoj ženi?
 • Ženi koja je stvarna, ili ženi koja živi u njegovom pjesničkom snoviđenju? Ženi koju je ljubio pa je više nema, ili onoj koja je uvijek tu jer je u njemu, pjesniku, a kako ju je volio toliko intenzivno i predano da ta ljubav nikako i nikada ne može oslabjeti a kamoli ugasiti se!
 • Odgovore na ta pitanja najbolje je potražiti u stihovima ove zbirke Damira Marasa, ali ne bi se trebalo začuditi ako bi se i kada bi se (u)vidjelo kako i pjesnik Maras na te dvojbe još traži odgovore! Stoga će i dalje pjevati, pisati i objavljivati svoje nove uspješnice.
 • Nek` mu je sa srećom! U tom neprekinutom čovjekovu traganju - traganju pitanjima za odgovorima o ljubavi i sreći. Jer, sreća nije dolazak na cilj, nego traganje za njom, za srećom! A bolje je znati neka, pa i mnoga pitanja, nego sve odgovore!

  Franjo DERANJA, prof

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Duše anđela", Jadranke Varge, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/maras.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
  Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu slikovnicu "Marko uči o životinjama", Zorana Maričevića, predstaviti ćemo vam uz pomoć autorovog objašnjenja o tome što ga je navelo da se prihvati izrade ove slikovnice.
 • Zašto sam se odlučio za pisanje ove slikovnice
 • Djetinjstvo i mladost sam proveo na selu živeći njegov tradicionalni život.
  On je obuhvaćao suživot biljnog i životinjskog svijeta. Kako onog iz dvorišta tako i onog iz šuma i polja.
 • Želja mi je upoznati mlade naraštaje sa šumskim i poljskim životinjama koje su svuda oko nas, možda baš negdje u nekoj šupi ili drvenoj baraci u blizini.
 • Družeći se sa istinskim prijateljima životinja koji ih hrane i brinu se o njima u svim vremenskim uvjetima vidio sam koliko je njihova ljubav nesebična.
  Isto tako sam vidio zahvalnost tih plahih stvorenja na svakoj ukazanoj pažnji.
 • Prizori iz njihovog života koji je uvijek na oprezu, a opet tako predivan, ponukale su me na razmišljanje i odnos prema životu.

  Zoran Maričević

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/maricevic.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
 Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Zbirku poezije "Duše anđela", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć dijela recenzije knjige:
 • Recenzija
 • Čemu se tijelo daje umoriti i slomiti ili možda naše Srce zatvori knjigu života, položi je na Svetu ruku, da bi se opet stvorilo svježim u novom savršenstvu?
 • Hoćemo li čuti posljednje otkucaje stare ure u svečanoj tišini ili će nam lik mramornog anđela pružiti ruku nakon svega zemaljskog, kad naša čista Duša prijeđe preko praga na kojem ostavlja tijelo, a krene do oltara i ugleda svoju sliku?
 • Posljednji dan prelistava godine i prolazi životom zemaljskog puta, ali ne do kraja, već do samog početka kad bosonogo tijelo od jučer, postaje Duša od danas.
 • Tada Duša pronalazi krunu u susretu savršenstva.
 • Prolazeći mislima do veličanstvenog trenutka, spisateljica oslikava poteze svjetlosti umiranja, skidanjem okova koji je vežu o Zemlju, pronalaska nebeskih putova do izvora novog života Duše.
 • Skinuti koprenu sa zemaljskog života, tijela, u kojem tinja želja za vječnim sjedinjenjem u susretu:
 • „...Odabrana sam da ponesem svjetlost ove duše kroz zemaljska pusta polja,...
 • ....Tamo gdje spavaju kosti odavno zamrlih života."
  Vječni život, budućnost...
 • Povratak Duše na već življeno, oplakivano sa čežnjom, kada se usne otvaraju samo spokojnim dušama.
 • Odanost duša ovozemaljskom svijetu je nepoznata, pročitajmo posljednje večeri naših snova, stihove spisateljice što prekidaju tišinu.

  Mirjana Pejak-Peki, pjesnikinja

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Duše anđela", Jadranke Varge, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/varga6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
 Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Filozofija i konačni svijet", Zlatana Gavrilovića Kovača, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • PREDGOVOR
 • Ovih dvadeset kratkih eseja nastali su u protekloj godini I sada se integralno objavljuju pod naslovom Filozofija i konačni svijet. Ovim naslovom ništa se prikriveno nije kanilo iskazati samo to da je ovdje riječ o filozofiji koja je u stanovitom odnosu spram konačnoga svijeta a da je beskonačno samo naše blebetanje o filozofiji koje se izlaže u prikazima naših filozofa koji su cijelu povijest filozofije pretvorili u neku vrstu science fictiona.
 • Onda postavlja pitanje kako ti filozofi koji su još u ranoj mladosti bili izvitopereni i upropašteni hegelovštinom i hajdegerizmom mogu biti sposobni da slijede dubokosmislena razlaganja kakva su ona primjerice kod Kanta ili Schopenhauera. Jer su oni još od rana navikli da prime praznoslovlje za filozofsku misao , sofizme za oštroumnost a djetinjaste budalaštine za dijalektiku dok su njihove glave dezorganizirane stalnim prihvaćanjem kombinacija riječi gdje se duh uzaludno muči i iscrpljuje da shvati nešto bitno.
 • Za te filozofe nije nikakva kritika uma ili kozmologija , nikakva filozofija , njima je potrebna medicina mentis a prije svega ono što je Schopenhauer nazvao un petit cours de senscommunologie pa bi se onda vidjelo da li se kod ovih filozofa uopće može govoriti o filozofiji.
 • Mada u svim vremenima vidimo kako razni sofisti stoje u prvome redu pa izgleda nemoguće da se pred hordom varalica i prevaranata ikada probije glas pojedinca to ipak ovo djelo zadržava neko tiho djelovanje dok konačno ljudi ne počnu da slute da je ignoriranje mojih radova u stvari ignoranstvo koje nas kod kuće sve više i više naročito muči. Sa uvjerenjem da cijeli moj poduhvat filozofije nije bio uzaludan niti da je zaključen nekom bijednom graditeljskom konstrukcijom ja prilažem ove eseje hrvatskom čitateljstvu kako bi se na jednom mjestu osvjedočilo o karakter i granice naše akademske filozofije.

  U Adelaideu 14.9.2014. autor

 • Onako usput ćemo spomenuti da knjigu "Filozofija i konačni svijet", možete preuzeti i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na prijenosnim računalima, tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/gavrilovic22.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
  Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Nova knjiga na portalu www.digitalne-knjige.com

 • Digitalnu knjigu "Na oblaku sjećanja", Vladimira Biondića, predstaviti ćemo vam uz pomoć predgovora knjige:
 • NA OBLAKU SJEĆANJA - Proslov o čovjeku i njegovom psu
 • Evo, moj prijatelj Vlado zamolio me da mu napišem proslov za knjigu koju je napisao o svome prijatelju. Upitah ga - Tko je tvoj prijatelj o kojemu si napisao knjigu, a ja bih trebao napisati proslov toj knjizi ? Prijatelj Vlado mi odgovori - Moj prijatelj je - Roi ! Odgovorih mu - Neće mi biti teško jer i svako biće, kao i svaka biljka je djelo Božje ljubavi. A ljubav je najdublja tajna života koja je usko povezana i sa vjernošću. A pseća ljubav prema čovjeku izražava se kroz njegovu vjernost prema svome gospodaru. Svaki pas je dostojan čovjeka, a je li i svaki čovjek dostojan psa - o tome bi se moglo raspravljati.
 • Priča o Vladinom Roi-u je memorijska priča koja se snažno pojavljuje u duši čovjeka koji je izgubio svoga najboljega prijatelja koji je nedavno umro. Životinje obično uginu, a Vladin Roi (Roi=Kralj) je umro poput čovjeka - ali ljubav prema njemu nije umrla, upravo je pretočena u knjigu i živjet će na policama ljubitelja pasa kao kućnih mezimaca, kao jedna priča o ljubavi između jednog čovjeka i jednog psa.
 • I sam autor u svojoj knjizi - Na OBLAKU SJEĆANJA, na samom početku knjige u divnoj pjesmi - Posljednji pozdrav punoj osjećajnosti za svog voljenog, a umrlog prijatelja, svog Roi-a napisao:
 • „Koliko je samo puta došao k meni tražeći samo malo pažnje, malo nježnosti, malo ljubavi...! A ja zaokupljen svim i svačim - nisam imao vremena za njega". Ovdje dolazimo i do onog ključnog momenta kako steći i zadržati prijatelje. Da bi se imalo prijatelja - treba se imati vremena za njega. Netko tko misli da je prijateljstvo uzimanje, taj uvijek ima vremena za prijatelje, ali takvo prijateljstvo je kratkoga daha. Onaj tko shvati da je prijateljstvo davanje ima iskreno prijateljstvo, pa makar i nemao vremena.
 • Ljubav između psa i čovjeka nije na nivou materijalnosti. Ljubav može biti samo ljubav i ništa drugo! A ako u ljubavi ima i drugih primjesa poput interesa, ona više nije ljubav. Čistoća, ljubav diže na pijedestal ideala koji svijetli poput sunca. Ako postoji ljubav između čovjeka i psa to je ljubav - na nivou ideala. To je ona duboka iskonska ljubav kojoj ne znamo ni izvora ni utoka.
 • Knjiga ima svoj duboki smisao - jer govori kroz razno razne zgode druženja psa sa čovjekom upravo o takvoj ljubavi. Preporučujem čitateljima, a posebno onima koji imaju pse i s njima njeguju prijateljstvo da ovu knjigu, da ovu priču o ljubavi između jednog čovjeka i njegovoga psa svakako pročitaju - jer o ljubavi se nikada ne može znati sve, uvijek treba učiti više i više. Jednako tako i o prijateljstvu. Nemam li nešto - pitat ću prijatelja. Ne znam li nešto - pitat ću prijatelja. Nemam li prijatelja, pitat ću sama sebe - zašto ga nemam? Iz života sam iskusio da onaj koji ima prijatelja u psu, taj ima i prijatelje u ljudima. Evo zato, dragi prijatelju Vlado, s prijateljskom ljubavlju ti napisah i ovaj proslov.

  Mile Prpa

 • Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Na oblaku sjećanja", dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).
 • Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link: http://www.digitalne-knjige.com/biondic6.php te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
WIDTH=1
 Copyright ; Udruga za promicanje digitalne književnosti "Digitalne knjige"
 
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32
  
Pridružite se našoj zajednici namjenjenoj svima koji vole knjigu. Upoznajte pisce, savjetujte se u vezi, pisanja, objave knjiga, nađite nove prijatelje, dopisujte se, dijelite fotografije i video zapise.
  
Svim onim kojima još nije jasno čemu sve to služi, reći ćemo da je ta društvena mreža ili zajednica vrlo slična Facebooku, te da na njoj možete upoznavati i druge ljubitelje knjiga, pisce, raspravljati o i svim temama vezanim uz knjige, objavljivati vaše oglase, slike i video zapise, komunicirati s članovima uredništva portala, te u krajnjem slučaju i zatražiti pomoć ako negdje zapne.
  
No, da biste o svemu tome saznali više svakako kliknite svojim mišem na slijedeću adresu: - http://digitalne-knjige.com/oxwall/
Neki od dosad objavljenih grupa, tema i članaka... 
 

Osvrti na knjige objavljene na portalu

Ovdje možete pročitati (ili i napisati) vaše osvrte na knjige objavljene na našem portalu. Posebno ćemo naglasiti da najviše zasluga za...

Više o toj temi...

 

Predstavljamo vam pisce i književnike:

Predstavljamo vam pisce i književnike te njihova djela, koja možete besplatno preuzeti s portala www.digitalne-knjige.com:

Više o toj temi...

 

Preporuke - Knjiga dana

Ovo je rubrika u kojoj ćemo vam svaki dan predstaviti i preporučiti neku od knjiga objavljenih na portalu digitalne-knjige.com. U izbor knjiga se mogu...

Više o toj temi...

 

Intervju-i s pisacima

Jedna od novosti u radu našeg portala su i intervju-i s pisacima čije knjige možete preuzeti na portalu. Zasad smo objavili više takvih intervjua, a možete ih pročitati tako da

Više o toj temi...

 

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

Izrada takve knjige višestruko je jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi. Knjiga je vrlo slična pravoj papirnatoj knjizi, navigacija i snalaženje u

Više o toj temi...

 

Digitalne knjige mjesto spajanja, a ne odvajanja korisnika od sadržaja

Za autora, danas preostaju dvije moguće budućnosti kada se radi o digitalnom tekstu. Možemo pokušati ...

Više o toj temi...

 

Top lista najčitanijih i najobjavljivanijih pisaca na portalu

Kriteriji koje smo koristili pri stvaranju ove liste bili su sljedeći: Broj objavljenih knjiga, broj preuzimanja, te datum..

Više o toj temi...

 

Prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga

Jeste li se ikad upitali koje su prednosti i mane digitalnih i tiskanih knjiga ? Ako niste mi ćemo vam pokušati pomoći i nabrojiti neke od spominjanih..

Više o toj temi...

 

Digitalni udžbenici će uskoro zamijeniti klasične?

Najveća zamka ili problem vezan uz digitalne udžbenike je to da one postanu vlasnički softver odnosno da njima...

Više o toj temi...

 

Tržište digitalnih e-knjiga vrijedi gotovo milijardu dolara!

Prema Forresterovoj anketi tržište digitalnih knjiga (e-knjiga) polako postaje ozbiljan konkurent …

Više o toj temi...

WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
WIDTH=32

Izrađujemo i vaše digitalne knjige

 • Jeste li ikad razmišljali o tome zašto bi digitalna knjiga mogla biti idealno rješenje za vas, kao i za sve one koji žele objaviti knjigu, bez velikog ulaganja te dugotrajnih i vrlo često napornih pregovora s izdavačima?
 • Kakve su prednosti digitalnih knjiga u odnosu na klasični tisak te zašto je izrada takve knjige višestruko jeftinija od tiskanja knjige u bilo kakvoj nakladi.
 • Više o našoj usluzi izrade digitalnih knjiga saznat ćete na sljedećem linku:http://www.digitalne-knjige.com/izrada.php
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32
 
WIDTH=32

Multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti"

 • Drago nam je što vas možemo obavijestiti da je napokon završen i naš prvi multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", na kojem se nalazi 40 izabranih digitalnih knjiga.
 • CD se može naručiti putem interneta. Cijena mu je 90 kn što iznosi samo 2.25 kn po knjizi. Sve knjige koje se nalaze na CD-u bit će dostupne jedino i isključivo na tom mediju, a sav prihod od prodaje CD-a investirat će se u daljnji razvoj projekta digitalne-knjige.com.
 • Više podataka o CD-u, knjigama koje se nalaze na njemu i svemu drugom vezanom uz multimedijski CD-rom "Klasici hrvatske književnosti", saznat ćete tako da svojim mišem kliknete na sljedeći link: http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/index.php
 • A, ukoliko se želite uvjeriti u izgled i funkcionalnost sučelja CD-a, odnosno knjiga koje se na njemu nalaze, tad predlažemo da svojim mišem kliknete na sljedeći link:http://www.digitalne-knjige.com/multimedijski-cd/video/
 • I što drugo reći nego hvala Vam ako ste odlučili naručiti i kupiti naš novi CD.
WIDTH=1
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present
WIDTH=31WIDTH=32