Zahvaljujući mr. Zlatku Šporeru pokrenuli smo i ediciju "Popularna matematika", koja će se baviti svima dobro znanom, a nažalost i pomalo omrženom matematikom. No, kao što to gospodin Šporer i objašnjava, cilj knjiga koje će biti ovdje objavljene je tu i takvu matematiku što više približiti i objasniti mlađem naraštaju, jer matematiku je bez obzira na to koliko je voljeli ili mrzili gotovo nemoguće izbjeći ili zanemariti.

  
 
  
 
  
  
 Kao što ste nadamo se primijetili naša Edicija "Popularna matematika" zasad sadrži sedam knjiga. Autor svih tih knjiga je mr. Zlatko Šporer, jedan od najznačajnijih i najistaknutijih hrvatskih popularizatora matematike, autor knjiga čija ukupna naklada u višekratnim izdanjima i prijevodima na ruski, poljski, mađarski i slovenski premašuje 350.000 primjeraka.
  
 

Da bi vam što bolje predstavili mr. Zlatka Šporera odlučili smo priložiti i Obrazloženje komisije prilikom dodjele republičke nagrade za popularizaciju znanosti "FRAN TUĆAN" Mr. Zlatku Šporeru.

MATEMATIČKI LEKSIKON ZA NEMATEMATIČARE tiskan je prvi puta 1988. godine, a drugo izdanje I990. godine u izdanju ""Školske knjige"". Knjiga ima 154 stranice velikog formata, dvobojna je, s ilustracijama Krešimira Zimonića i Magde Dulcić.

Ovom knjigom Šporer ponovo iskazuje svoje veliko pedagoško umijeće,objašnjavajući matematičkim nevježama, lako, ali precizno, pojedine matematičke pojmove u obliku leksikona. Tu je zgusnuta sva osnovnoškolska matematika, ali i niz termina iz srednjoškolske matematike. Opet je riječ o osebujnom načinu izlaganja, bitno potpomognutom ilustracijama i stripovima, mnogobrojnim asocijacijama i analogijama, kojima autor poučava čitatelja o važnim matematičkim pojmovima. Matematika se iskazuje kao zanimljiva, zabavna i nimalo komplicirana.

Naglasimo da u svim navedenim knjigama mr. Zlatka Šporera, ispod šaljivog teksta uvijek nalazimo korektan matematički sadržaj, u čemu leži i njihova nadasve pozitivna ocjena od strane matematičkih stručnjaka i metodičara. Stoga one spadaju u one rijetke knjige koje će istodobno zadovoljiti i matematičkog znalca kao i matematičkog laika. Široka prihvaćenost Šporerovih knjiga nije samo omogućila bolje i jasnije razumijevanje temelja matematike, već
je odigrala i značajnu metodičku ulogu svojim nesumnjivim utjecajem na prezentiranje matematike u našim udžbenicima, posebice onima za osnovnu školu. Ležernijim pisanjem matematika ne gubi, već dobiva. Takav je pristup poučan i za druge struke.

Zaključak

Na temelju svega izloženog, slobodni smo predložiti da se nagrada "Fran Tućan" za 1992. godinu dodijeli mr. Zlatku Šporeru, jednom od najznačajnijih i najistaknutijih hrvatskih popularizatora matematike, autoru knjiga čija ukupna naklada u višekratnim izdanjima i prijevodima na ruski, poljski, mađarski i slovenski premašuje 350.000 primjeraka.

  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
 
 
 
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present