Vjesnik Nedjelja, 13. srpnja 2008.

Do knjige besplatno u nekoliko minuta

Piše: Sandra-Viktorija Ant

 


Projekt Digitalne-knjige.com, koji su nedavno pokrenuli informatičar Nenad Grbac i pjesnikinja Ana Horvat, predstavlja najljepše ljubavne stihove hrvatskih pjesnika, jednog klasika i jednu slikovnicu

Do knjiga nikada nije bilo lakše i brže doći - »skidaju« se s interneta u samo nekoliko minuta. Prepoznavši prednosti elektroničkih knjiga, i izdavači diljem svijeta sve se hrabrije upuštaju u online izdavanja romana, pjesničkih zbirki... a, što je čitatelju najvažnije, pojedini od njih nude ih za besplatan download.

Neki smatraju da digitalne knjige nisu konkurencija tinti i papiru, već dodatna ponuda na tržištu i da neće pregaziti »obične« knjige. Drugi pak strijepe da će e-knjige jednoga dana ipak pokoriti »klasične«... Kako bilo, elektronička knjiga je sve prisutnija i na hrvatskome tržištu knjiga, iako je domaće izdavaštvo još daleko od prihvaćanja e-knjige.

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM), koje objavljuje po dva naslova mjesečno, jedan je od rijetkih predstavnika te nove ere u domaćem izdavaštvu.

Projekt vrijedan svake pažnje, Digitalne-knjige.com nedavno je pokrenulo dvoje entuzijasta, informatičar Nenad Grbac i pjesnikinja Ana Horvat,, s osnovnim ciljem - da se spasi od zaborava i nečitanja hrvatsko književno naslijeđe, te da se knjige učine što dostupnijima čitateljima.

Knjige se za osobnu upotrebu mogu preuzimati besplatno, a zasad se na stranicama www.digitalne-knjige.com nudi jedan hrvatski klasik, nekoliko pjesničkih zbirki i jedna slikovnica.

U ediciji Klasici hrvatske književnosti, osim Gundulićeve »Dubravke«, bit će objavljena i djela Petra Zoranića, Miroslava Krleže, S. S. Kranjčevića, Vladimira Nazora i mnogih drugih velikana hrvatske pisane riječi.

Ljubitelji stihova imaju mnogo veći izbor, jer su pokretači projekta bili i te kako svjesni da se knjige poezije slabo kupuju i posuđuju u knjižnicama pa su ih na ovaj način željeli približiti čitateljskoj publici.

U prvome kolu Male virtualne antologije hrvatske ljubavne lirike objavljene su, u izboru Ane Horvat, knjige A. G. Matoša »Pelin tužnih radosti«, Tina Ujevića »Pod zatvorenom plaveti«, Dobriše Cesarića »Ma kako uzdiglo se srce«, Vesne Parun »Budi blaga njegovu snu«, Slavka Mihalića »S kraja na kraj dlana«, Vesne Krmpotić »Što sam ono htjela tobom reći«, Irene Vrkljan »Sve je lakše od ljubavi« i Jozefine Dautbegović »Gdje mi je ono lice«.

U tome probranome književnom društvu našla se i jedna digitalna slikovnica, »Zaljubljeno voće i povrće« Ane Horvat i Nevenke Macolić. Međutim, projekt Digitalne-knjige.com, koji se financira isključivo privatnim kapitalom, bit će popunjen novim naslovima učestalošću od desetak knjiga svakih nekoliko mjeseci.

Tako će se već u sljedećem kolu Male antologije hrvatske ljubavne lirike naći i stihovi Nikole Šopa, Zvonimira Goloba, Drage Ivaniševića, Luke Paljetka, Božice Jelušić, Maje Gjerek, Sanje Pilić i Ane Horvat.

To će zasigurno na stranice ovoga hvalevrijednoga projekta privući još više čitatelja, koji su, čini se, više nego zadovoljni i dosadašnjom ponudom s obzirom na činjenicu da je u dva mjeseca, koliko projekt postoji, zabilježeno gotovo 4000 posjeta i 2500 preuzetih knjiga.

 
 
 

 

Copyright ; Nenad Grbac & Impero present