16.12.2010. - Večernji list, Zagreb

Autor: Boris Zelenika

 

E-knjige - besplatne ili upola

jeftinije od običnih

 

   
   
 

Izvjesni Michael Hart smatra se prvim pravim entuzijastom za knjige u elektroničkom obliku. Dobivši korisnički račun za pristup na znanstvenu mrežu sveučilišta u Illinoisu, student Michael ubrzo je shvatio prednost mreže, preteču današnjeg interneta: putem mreže moguće je brzo poslati informaciju na teoretski neograničen broj primatelja. Te 1971. godine odlučio je testirati ideju tako što je američku Deklaraciju o nezavisnosti prepisao u elektroničku formu teksta i kao datoteku poslao primateljima. Tako je nastao Michaelov životni projekt - projekt Gutenberg.

Od svojeg začetka do danas projekt Gutenberg skupio je više od 30.000 naslova, potpuno besplatnih za preuzimanje. Prve elektroničke knjige bile su namijenjene inženjerima, znanstvenicima i vojsci. Ozbiljni korak na tržište elektroničkih knjiga učinio je američki Amazon kada je 2007. predstavio Kindle, prvi potpuno korisnički orijentiran elektronički čitač knjiga. Danas se preko Amazona, Sony Book Storea i ostalih stranica posvećenim prodaji i distribuciji elektroničkih knjiga mogu pronaći na tisuće naslova. U prosjeku su elektronički naslovi jeftiniji od svoje starije braće u papirnatom izdanju. I tu je Amazon napravio iskorak obzanivši cijenu elektronske knjige za napunih 12 dolara (64 kune), što je često upola manja cijena od standardnog izdanja.

Što sve treba

Što se hardvera tiče, knjige je moguće čitati na osobnim i prijenosnim računalima, pametnim telefonima i čitačima elektroničkih knjiga (eBook readerima). Za računala je dovoljno imati instaliran jedan od programa za čitanje knjiga, poput Mobipocket Reader Desktopa, Adobe Readera ili Kindle Desktop programa.

Za većinu pametnih telefona dobro će doći Mobi Pocket eReader odnosno Stanza za iPhone.

Rapidno raste tržište eBook readera isključivo namijenjenih čitanju. Iza ovih uređaja krije se e-Ink tehnologija, koja omogućava prikaz teksta knjige poput stranice u papirnatom izdanju. Uređaji se odlikuju ekranom veličine manje bilježnice na kojem se prikazuje tekst poput prave knjige, a knjiga se lista pomoću tipki ili potezom prsta preko ekrana. Najpoznatiji eBook readeri na tržištu su Amazonov Kindle II, Sony eBook readeri i novopridošli iPad, premda nije isključivo uređaj za čitanje knjiga.

Na čemu čitati

Najlakši i najjeftiniji način čitanja elektroničkih knjiga omogućava računalo. Ujedno to je i najneudobniji način čitanja zbog pozadinskog osvjetljenja ekrana koji umara oči. Donekle ugodno čitanje moguće je ostvariti na iPhoneu, no zbog ipak premalog ekrana za format knjige, užitak čitanja ne postoji. Ostaju nam tako eBook readeri koji za sada jedini pružaju pravi užitak čitanja. Ekran je dovoljno velik za kompletni prikaz stranice, e-Ink tehnologija omogućava pravi otisak slova i oblik teksta, a mogućnost nošenja gotovo cijele knjižnice na jednom jedinom uređaju daju za pravo uživanja u knjizi gdje god želite.

Osobno koristim Sonyjev eBook reader šest mjeseci i nemam zamjerki na rad uređaja. Ekran je dovoljno velik za čitanje, a mogućnost podešavanja veličine teksta svakako doprinosi lakoći čitanja. Budući da ovaj Sonyjev model nema pozadinsko svjetlo na ekranu, ne umara oči za vrijeme čitanja, no s druge strane kvaliteta čitanja ovisi o dnevnom ili nekom drugom izvoru svjetla. Baterija uređaja puni se preko računala, a u prosjeku traje oko tjedan dana do ponovnog punjenja.

Prosječna cijena eBook readera je oko 300 dolara (1.500 kuna), što je nešto veća investicija u sami uređaj. Uz mnoštvo izvora elektroničkih knjiga na internetu vaša investicija će se brzo isplatiti. Ako standardna knjiga u prosjeku stoji 100 kuna, možete kupiti 15 knjiga za 1.500 kuna. No, na eBook reader moguće je doslovno spremiti više od 200 naslova, a pridamo li tome i proširivost memorije do 4 GB putem memorijskih karticama, računajte na barem tisuću naslova. Ako pridodamo da većinu naslova, na ovaj ili onaj način, možete preuzeti besplatno s interneta i k tome još sve njih nosite sa sobom, prednost eBook readera je očita.

Gdje su knjige

Tržište elektroničkih knjiga rapidno raste i digitalno izdavaštvo postaje ozbiljan biznis za velike izdavače. To za kompanije predstavlja direktno smanjenje troškova izdavanja, a moguće je distribuirati na tisuće naslova u vrlo kratkom roku. Za krajnje korisnike, elektroničke knjige dostupne su na dohvat prsta, a već sljedeću minutu mogu uživati u sadržaju naslova.

Najveće svjetske digitalne knjižare su Amazon s više od 300.000 naslova za Kindle uređaj, eBooks digitalna knjižara s više od 100.000 naslova u svim formatima te Sony Book knjižara. Cijene elektroničkih knjiga variraju od područja do područja. Primjerice, znanstvena stručna literatura premašuje 300 dolara, beletristika, fikcija, biografije su u rasponu od 10 do 200 dolara, a mnogi naslovi imaju trajno nisku cijenu od samo nekoliko dolara.

Osim toga, razvijaju se javne digitalne knjižnice koje omogućuju posudbu elektroničkih knjiga, poput World Public Library gdje za dva eura godišnje (14 kuna) građani iz država članica Europske unije mogu posuđivati elektroničke knjige.

Ako tražite besplatne elektroničke knjige, prva stranica je Projekt Gutenberg. Ovdje možete pronaći gotovo cijelu klasičnu književnost ili više od 30.000 naslova. Vaša digitalna knjižnica može sadržavati sve hitove klasične književnosti u samo nekoliko minuta. Iza ovog projekta kriju se naslovi kojima su istekla vlasnička prava pa je njihova distribucija besplatna. Mnoštvo je drugih stranica koje nude čitave biblioteke poput getfreeebooks.com, free-ebooks.net, manybooks.net, freebookspot.in. Osim toga pretraživanje besplatnih naslova dostupno je preko Google books usluge, a dobro dođe pretraživanje foruma jer bi se mogli iznenaditi koji se sve naslovi razmjenjuju među članovima foruma.

A što je s hrvatskim internetskim prostorom? Za sada su dostupne dvije internet knjižnice. Projekt digitalne-knjige.com pokriva vrijedne i znamenite knjige hrvatskih pisaca. Ovdje možete pronaći klasike hrvatske književnosti, antologije hrvatske poezije te najpoznatije romane pripovjetke i crtice. Drugi projekt pod nazivom Besplatne elektroničke knjige nudi presjek suvremene hrvatske književne produkcije.

 
 
 
 
 

 

Copyright ; Nenad Grbac & Impero present