Večernji list Sarajevo, 21. svibnja. 2009.

Mrežna stranica s hrvatskim klasicima

LEKTIRE SU MLADIMA DOSTUPNE I NA MREŽI

Promoviranje uglednoga hrvatskog književnika Miljenka Stojića na mreži
doprinosi oživljavanju kulture čitanja i prijateljevanja s knjigom.
      
 

Mrežna elektronička izdavačka kuća na adresi www.digitalne-knjige.com objavila je knjigu uglednoga hrvatskog književnika Miljenka Stojića nazivlja "Dobro jutro, kolonijo", koja je već objavljena u svojem tiskanom izdanju.

Hrvatska književnost

Tim su potezom sam autor Stojić i Nenad Grbac, glavni i odgovorni urednik spomenute stranice, dodatno popularizirali promoviranje hrvatske nacionalne književnosti preko mreže. Naime, mladi sve manje idu u knjižnice, a školarci se, nažalost, "švercaju" koristeći sažete verzije književnih klasika za obradu školske lektire.

 

Dodatnu poteškoću u duhovnoj nadgradnji Hrvata stvara i činjenica da je mnoštvo lektira u knjižnicama još uvijek na srpskom jeziku, čak i na mnogima teško razumljivom pismu ćirilici. Projekt digitalne knjige pokrenulo je nekoliko nas pojedinaca i zaljubljenika u knjigu kako bismo hrvatsko kulturno naslijede, napose vrijedne i znamenite knjige hrvatskih pisaca, spasili od zaborava, propadanja i ne-čitanja te ih učinili što dostupnijima svim Hrvatima. Želimo postati mala virtualna knjižnica hrvatske nacionalne književnosti - stoji na spomenutoj stranici s koje je moguće u cijelosti skinuti vrhunska djela hrvatske književnosti, poput 'Dubravke' Ivana Gundulića, 'Jame' Ivana Gorana Kovačića, 'Karanfila s pjesnikova groba' Augusta Šenoe, 'Razgovora ugodnog naroda slovinskoga'

 

 

Andrije Kačića Miošića ili 'Izabranih pjesama' S.S. Kranjčevića. Osim starih, poput Ujevića, Cesarića, Krleže i Matoša, tu su i djela suvremenih autora, zatim knjige povijesne tematike te digitalne slikovnice, a autori najavljuju skorašnje izdanje vječnih "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" Ivane Brlić-Mažuranić.
50 tisuća posjeta
Stranica nudi i životopise stvaratelja, pregled objavljenih djela te izvode iz kritika. Objavili su nešto više od 20 knjiga, najavljuju još mnoštvo novih, a u samo nekoliko mjeseci postojanja, posjetilo ih je više od 50 tisuća čitatelja koji su skinuli 5 tisuća primjeraka.

DARKO JUKA

 
 
 
 

 

Copyright ; Nenad Grbac & Impero present