U našoj novoj rubrici koju smo nazvali "Humor i aforizmi", odlučili smo vam predstaviti i taj danas, nažalost pomalo zanemareni dio hrvatske književnosti.

  
 
  
 
  
  
 

Teško je precizno definirati humor. Jedna od najtočnijih definicija riječi "humor" glasi: To je ono što nas tjera da budemo dobo raspoloženi ili veseli te da se smiješimo ili smijemo šali, dosjetki ili priči koju smo čuli ili pročitali. Humor može poslužiti i kao sredstvo smanjivanja, odnosno povećavanja napetosti u ljudskom društvu, no istodobno i kao sredstvo uspostavljanja psihološke ravnoteže između "ozbiljnog" i "neozbiljnog" dijela života.

 
  
  
 

AFORIZAM (grčki aphorismos) je kratak oblik jednostavne i duhovito izrečene tvrdnje ili sažete misli, sa svojstvima paradoksa. Među prvima ih koristi Hipokrat (460 - 380 p.n.e.) u svojoj zbirci kratkih medicinskih savjeta 'Aphorismoi'. S vremenom aforizmi ili jednostavne, a duhovite tvrdnje su dobili još dublje značenje u komunikaciji o čemu govori i slijedeći navod "Zbirka anegdota za čovjeka je najveće blago, osobito ukoliko ako ih umije na prikladnom mjestu ubaciti u razgovor i ako mu one u pravi tren padnu na pamet. (Goethe).

 
  
  
 Humor je subjektivna stvar. Dosjetka ili šala koja se jednoj osobi čini smiješnom, drugoj osobi može biti neugodna. Ako ste osjetljive ili uvredljive prirode molimo Vas da ne preuzimate ove knjige.
 

  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
  
 
  
  
 
 
 
 
Copyright ; Nenad Grbac & Impero present