Iz intervjua s piscom Zlatkom Lukićem i pjesnikinjom Frankom Dedović izdvojili smo i pitanja u kojim oni opisuju svoju suradnju s portalom digitalne-knjige.com.
Zlatko Lukić
Jedan ste od prvih književnika s ovih prostora koji su uočili i prihvatili neke od prednosti digitalnog izdavaštva u odnosu na klasični tisak. Možete li nam reći nešto više i o tome?
Takav sam da uvijek prihvaćam nove ideje.
Od ranije sam znao ići na gutemberg.org, a pojava stranice digitalne-knjige.com me je iskreno oduševila.
Knjiga postaje sve skuplja, a potencijalni čitatelji sve siromašniji.
Zato je knjiga za neke postala luksuz, a za one koji imaju dovoljno ona je ostala potreba.
S druge strane informatika je razvalila više medija i postala konkurent i žurnalistici i kinu i kazalištu i glazbi.
Ja još uvijek više volim čitati knjigu koja mi je u rukama, ali nemam apsolutno ništa protiv digitalizacije književnosti. Jedan primjer; u Banjaluci sam morao ostaviti svoju biblioteku od 4000 knjiga. Mati mi je povremeno slala neke knjige, najdraže. A da je tad postojala digitalna knjiga, mogao sam ih sve iznijeti sa sobom na jednom memory sticku.
Doduše te moje knjige je moja majka prodavala i tako preživjela tri godine rata...
Franka Dedović
Usput to je već druga knjiga koju ste objavili u digitalnom izdanju. Stoga ne možemo, a da vas ne upitamo kakva su vaša iskustva s izdavanjem digitalnih knjiga, te naročito s portalom digitalne-knjige.com ?
Postoje momenti, situacije, kada se iznenadimo dobrim obratom života. To se i meni dogodilo.
Sjedila sam u svojoj kuhinji i dovršavala neki obris knjige, ali onda STOP.
Kako izdati? Kako početi? Kucala sam na par vrata ali sam već osjetila da sam naišla na zatvorena, na već laganu sazidanu, uhodanu tvrđavu koja ne da nikome da uđe u njen svijet.
Zajedno sa djecom, i tek ponekim sitnim savjetom poznanika, sjednem i zapišem u Google :"Kako izdati knjigu sam?" I tada ime Vašeg portala.
Onaj moment kada sam došla u kontakt s Vama, mogu slobodno reći da su mi se otvorila vrata mojih želja i snova.
Upravo tako jer sam kao dijete govorila da ću svojim roditeljima dati u ruka moju knjigu, da ću izdati zbirku pjesama.
Ono što mi je i mjesec dana prije našeg upoznavanja bilo nedostižno za toliko kratko vrijeme se i ostvarilo.
Profesionalnost, volja i snaga zrači iz vas.
U svakoj prilici sam spomenula i divila se takvoj ideji koja je mnogima omogućila da ih pusta birokracija , lobiji i monopoli ne spriječe u želji da pokažu da i u Hrvatskoj "obični" čovjek koji nikome ne pripada, može uz minimalnu ovisnost o protokolima dati čitateljima mogućnost da ih upoznaju, da shvate da bi i iz njih jednoga dana mogao izniknuti veliki pjesnik ili pisac.
A za kraj čemo samo napomenuti da je Zlatko Lukić dosad na portalu digitalne knjige.com objavio čak četiri knjige, odnosno romana te da je i Franka Dedović dosad na portalu objkavila dvije zbirke pjesama. Naše mišljenje je da taj podatak doista puno govori o tome jesu li pisci koji objavljuju svoje knjige na našem portalu zadovoljni s suradnjom koju im nudimo.